גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

להכין ליקרים ביתיים מפירות העונה - הרבה יותר קל ממה שחשבתם

הכנת ליקר ביתי מדובדבנים, שזיפים ושאר פירות קיץ עושה קאמבק, קצת בחסות הקורונה וקצת מנוסטלגיה לטעם של פעם, כשסבים וסבתות מרומניה או מטוניסיה היו מכינים ליקרים מפירות העונה

ליקר ביתי מדובדבנים / צילום: shutterstock, שאטרסטוק
ליקר ביתי מדובדבנים / צילום: shutterstock, שאטרסטוק

תותים, דובדבנים ונשיקת מלאכים באביב כולל יין הקיץ של ננסי סינטרה, שמשמש אותה לפיתוי, שלא לומר אלחוש, בוקרים תועים בשירה האלמותי ״summer wine״.

פירות הקיץ עזי הטעם שימשו לתיבול אלכוהול זה אלפי שנים. דובדבנים ושזיפים מכל מיני סוגים כיכבו ביינות (ובאגן הים התיכון - גם תאנים) ועם המצאת הזיקוק - גם בתזקיקים וליקרים. גם הם, אגב, בדומה למשקאות מתוקים אחרים, איימו כמעט להיעלם, ובשנים האחרונות חזרו לככב על מדפים בעולם, כמו הקוניאק והג׳ין ומשקאות נוספים.

ליקר תאנים / צילום: shutterstock, שאטרסטוק

מי החיים של המנזרים

בישראל בולטת במיוחד הגרסה השקופה, או די וי, או מי חיים בעברית, שמייצרות מזקקות ארטיזנליות שהוקמו בעשור האחרון - והן עושות זאת באיכות יוצאת דופן. הבולטת שבהן היא מזקקת יוליוס, שם מזקק יובל ג׳וב-הרגיל קלמנטינות, פטל, אתרוגים ושלל פירות עונתיים לכדי תזקיק שקוף וארומטי, נוף תבנית הגליל שבה היא ממוקמת. כך גם מזקקת פלטר, שבבעלות יקב הבוטיק המוערך, שם מזקקים בין השאר גם תמרים.

התזקיקים השקופים החליפו את מקומם של הליקרים הצבעוניים והמתוקים שהיו פעם חלק בלתי נפרד מכל ויטרינה - רבים מהם היו תוצרת הארץ. תעשייה שהיקבים הגדולים - בנימינה וכרמל למשל, שייצרו שנים ליקרים - השאירו ליצרנים הביתיים.

ליקרים - על בסיס עשבי מרפא, פירות, ולמתקדמים - שום וצ'ילי חריף (זה טעים!) - נחשבו במשך מאות שנים לתרופות ולמקלי מיחושים. האלכוהול המזוקק שימש לשימור עשבי התיבול והשורשים העונתיים שלוקטו בטבע, כשעל הייצור היו אמונים הנזירים באירופה, מספרד ועד רומניה.

המנזרים שלטו על התעשייה העולמית עד לתחילת המאה ה-20. יצרן הליקר הידוע ביותר, שנמצא עד היום בבעלות הנזירים שמייצרים אותו ומהמסחריים היחידים שנותרו מאותה תקופה - הוא שארטרז המיתולוגי והירוק, שמורכב מלא פחות מ-105 מרכיבים בוטניים ונחשב למלך הבלתי מעורער של הקטגוריה.

מלימונצ'לו ועד ליקר דובדבן

אבל עם כל הכבוד לשארטרז, אפשר כאמור להכין ליקרים גם בבית, ממרכיב אחד - ובקלות. המיסוי הכבד על אלכוהול נקי שנכנס לתוקף לפני כמה שנים, סגר את האפשרות לשימוש בו וכיום רוב מי שמכין בבית ליקר - מלימונצ׳לו חורפי ועד לליקר הדובדבנים המזרח אירופי והקיצי (מתכון מיד) - משתמש בוודקה. בכך הם מזכירים גם בטעם וגם במתכון את מתכוני הנלבקה של רוסיה, אוקראינה ופולין - ליקרים מתוקים על בסיס פירות עונתיים.

ובחזרה לישראל. להכין ליקרים בבית, מלבד העובדה שהם מענגים באופן יוצא דופן - הוא עסק פשוט מאוד וגם מספק. ברוב המתכונים משרים פירות באלכוהול ומוסיפים, או שלא, סוכר.

הכנתם רוכבת על שתי מגמות בולטות: נוסטלגיה לטעמים של פעם, ולזיכרונות שנושאים רבים, של סבים וסבתות, בין שמרומניה או מטוניסיה, שהיו מכינים בעונה ליקרים מפירות. מנגד, כמו עם לחמי המחמצת, הפסטו והפסטרמה תוצרת בית - ישנו הקאמבק, בחסות הקורונה, של ייצור מאכלים ומשקאות בעבודה עצמית. 

ליקר שזיפים / צילום: shutterstock, שאטרסטוק

מתכונים

ליקר דובדבנים

וישנובקה, וישניובקה או וישניאק - תלוי את מי שואלים. מתכון קל, שבדרך כלל מכינים בשיא עונת הדובדבנים, ומסייע, כך מבטיחים בבלקן - לחיזוק המערכת החיסונית (איזה משקה אלכוהולי לא עושה כן, זו כבר שאלה אחרת). קיצרתי את זמן ההשריה של הדובדבנים על-ידי - רחמנא ליצלן - קיצוץ גס שלהם. הטעם לא נפגם ומזכיר בטעמו את הליקרים הבלקניים - של הבולגרים, הרומנים וגם הטורקים והיוונים - שמכינות דודות עמלניות עד היום.

את הדובדבנים אפשר להחליף במתכון כאן גם בשזיפים אדומים מגולענים בלי חשש - עשיתי זאת בעצמי כמה פעמים בהצלחה. רק צריך להוסיף קצת יותר סוכר בשלב הסופי (כמה? לפי הטעם).

מרכיבים: לצנצנת גדולה (1.5 ליטר לפחות)
1 בקבוק וודקה
2 כוסות דובדבנים טריים, לא חייבים את הכי יפים
2 כפיות סוכר
1 מקל קינמון - לא חובה

הכנה:
מגלענים את הדובדבנים בסכין, ביד או בכלי ייעודי. קוצצים גס (לא חובה) ומעבירים לצנצנת מעוקרת. יוצקים מעל וודקה ומעבירים למקרר לשלושה שבועות לפחות - אפשר גם לחודש וחצי-חודשיים, לסבלנים. פעם בשבוע מנערים קלות את הצנצנת.

מסדרים על השיש קנקן גדול, וממקמים מעליו משפך. נפטרים ממקל הקינמון אם נעשה בו שימוש. מסננים בזהירות את ליקר הדובדבנים שהתקבל, ומעבירים בתוך מסננת צפופה מאוד. מועכים בעזרת מצקת או כף את הדובדבנים שנקלעו למסננת כדי להוציא מהם את כל הנוזלים שאגרו.

בסוף התהליך מתקבל נוזל ארגמני וכהה מצד אחד ודובדבנים סחוטים היטב מצד שני. את אלה אפשר לשמור בקירור ולהוסיף לכוסות הליקר בהגשה או כשדרוג לבלילת עוגה בחושה.

מרתיחים רבע כוס מים ומוסיפים את הסוכר. מערבבים עד להמסה. מוסיפים את מי הסוכר לליקר לפי הטעם - אפשר להשתמש בכל הכמות, ואפשר להסתפק בחלקה אם לא רוצים ליקר מתוק מדי (הדובדבנים הרי עצמם מתוקים). את הליקר שומרים במקרר והוא יחזיק שם שנה בנחת.

אקוואוויט ליים, ג׳ינג׳ר וכפיר ליים

מתכון שבדי בהשראת זה של השף מרכוס סמואלסון (שגם עמד בראש מסעדה הנושאת את שם המשקה בניו יורק ושנסגרה לפני כמה שנים).

אקוואוויט הוא שם כולל למשקאות נורדיים שבהם מושרים עשבי תיבול, זרעים מכל מיני מינים וכמובן פירות. המפורסם שבהם הוא זה שמתבסס על זרעי קימל, ושנתן את שמו לכל קטגוריית הליקרים מחוץ לסקנדינביה. בשונה ממנו, האקוואוויט הזה מתבסס דווקא על לימוני ליים, שזו עונתם.

המתכון עצמו הוא טוויסט קיצי על אקוואוויט לימון החורפי, שאותו מכינים עם שמיר או בלי (בארץ אפשר למצוא גרסה שלו אפילו בסופר - אבסולוט סיטרון, שאפילו לא ידעתם שהוא כזה). אקוואוויט הליים מתובל בג׳ינג׳ר, שמאוד פופולרי במטבח השבדי וכפיר ליים, שמשתדכים לג׳ינג׳ר לעיתים קרובות במטבח התאילנדי. התוצאה: ליקר חד ורענן.

מרכיבים:
4 לימוני ליים
1 שורש ג׳ינגר קלוף
3-2 עלי כפיר ליים - להשיג בחנויות אסיאתיות
1 ליטר וודקה איכותית (אבסולוט תעבוד נפלא. בכל זאת, שבדית)

הכנה:
מגרדים את לימוני הליים (שומרים את הקליפה המגוררת), אפשר גם לקלף בעזרת קולף ולקצוץ את הקליפה הקלופה לקיסמים דקיקים. פורסים את לימוני הליים העירומים לחצאי פרוסות דקות. קוצצים את הג׳ינג׳ר לקיסמים דקיקים.

מעבירים את הלימונים, הג׳ינג׳ר ועלי הכפיר ליים לצנצנת של 2 ליטר. יוצקים מעל וודקה (שומרים את הבקבוק, הוא ישמש אתכם בתום ההשריה שוב לאחסון) ומעבירים למקרר או למקום חשוך וקריר בבית (חה חה חה. בקיץ הישראלי, כן בטח. תעבירו גם אותי לשם). שוכחים מקיומה של הצנצנת המסכנה לחודש וחצי עד חודשיים.

מסננים את הנוזל שהתקבל בעזרת מסננת ומשפך, הישר לתוך בקבוק הוודקה הריק האמור - ושומרים בפריזר. את האקוואוויט מגישים בכוסות שוט.

עוד כתבות

איתמר בן גביר, עוצמה יהודית בוקר טוב דרום, רדיו דרום, 25.6.25 / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות

האם בשנה שעברה נוספו למשטרה 3,500 שוטרים?

השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר התגאה בהגדלת הכוח המשטרתי, אבל הוא לא הפריד בין הברוטו לנטו ● המשרוקית של גלובס

אלעד טנא / צילום: איה אפרים

ידיעות אחרונות במגעים עם העורך הראשי של מקור ראשון לתפקיד בכיר בקבוצה

אחרי שעורך העל של הקבוצה, אבי משולם, הודיע על סיום תפקידו, בקבוצת התקשורת מנהלים מגעים עם אלעד טנא - העורך הראשי של מקור ראשון מקבוצת ישראל היום ● לטנא יש רקורד בתקשורת הישראלית ואף בידיעות אחרונות עצמה

מנכ''ל הבורסה לני''ע, איתי בן זאב / צילום: ניקי וסטהפל

שתי בעלות המניות הגדולות בבורסה לני"ע מוכרות מניות ב-700 מיליון שקל

קרן מאניקיי האוסטרלית וקרן נובו נורדיסק, שתי בעלות המניות הגדולות של הבורסה לניירות ערך, מוכרות חלק גדול מהחזקותיהן בסכום מצטבר של 700 מיליון שקל

מטוסים בנתב''ג / צילום: Shutterstock, Dmitry Pistrov

חברות התעופה מבקשות פטור רטרואקטיבי על הטיסות שבוטלו, איך זה ישפיע עליכם?

חברות התעופה פנו בבקשה דחופה להעניק להם פטור רטרואקטיבי מחובת מתן הטבות לנוסעים שטיסותיהם בוטלו או שונו בעקבות מבצע "עם כלביא" ● במקביל, אלפי ישראלים כבר תובעים את חברות התעופה על הפרת זכויותיהם במהלך תקופת המבצע ● נראה כי בחברות התעופה מנסים לדחוף לשינויים רגולטוריים כדי להימנע מתביעות הענק ● ומה קבעו בתי המשפט במשברי תעופה עולמיים?

אילון מאסק / צילום: Shutterstock

ניסיון לחזור למירוץ ה-AI: גיוס הענק של של אילון מאסק

בנק ההשקעות מורגן סטנלי הודיע כי סטארט-אפ הבינה המלאכותית xAI, שלפי מאסק, שוויו מוערך בכ-80 מיליארד דולר, גייס 10 מיליארד דולר בחוב ובמניות ● גיוס ההון יאפשר לחברה לקדם את מודל ה-AI של החברה, Grok, ולהשיג יתרון מול המתחרות שלה, OpenAI ו-Anthropic

מערכת ההגנה האווירית SPYDER בתצורת All in One / צילום: רפאל

המערכת שמאחורי עסקת הענק של רפאל, ולמה היא לא ממש פועלת בישראל?

רומניה תרכוש את מערכת ההגנה האווירית ספיידר של רפאל, בעסקה בשווי של כ־2.2 מיליארד דולר ● העובדה שמכירתה לא דורשת אישור אמריקאי, לצד התאמתה לאיומים מתמרנים כמו מל"טים וטילים בליסטיים, הופכת אותה למבוקשת במיוחד בשוק הביטחוני הנוכחי

בנק אוף אמריקה / צילום: Shutterstock, Tero Vesalainen

הרשימה הרבעונית של ענקית ההשקעות: אלה המניות המבטיחות

הבנק האמריקאי מפרסם רשימה של מניות מעניינות להשקעה שצפויות לרכז עניין ברבעון השלישי של 2025 ● במקביל מפרסם הבנק שתי מניות שצפויות לרדת

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; טסלה ואנבידיה ירדו ומשכו את נאסד"ק למטה

נאסד"ק ירד ב-0.8% ● תשואות האג"ח האמריקאיות טיפסו לאחר שפאוול אמר שלולא מלחמת הסחר, הריבית בארה"ב הייתה יורדת ● נעילה מעורבת באירופה ● הדולר בעולם בשפל של מעל 3 שנים • S&P 500 חצה לראשונה את רף ה-6,200 נקודות • גאופוליטיקה, מלחמת הסחר ו-"רגע ליז טראס" - בבלומברג מנתחים את הסיכונים בוול סטריט במחצית השנייה של השנה

נזק כתוצאה מהמטח מאיראן / צילום: כב''ה

פתרון לבירוקרטיה ולמאבקי הדיירים? הממשלה שוקלת לקנות את הדירות ההרוסות

על פי הערכות, קיימות כיום כ-3,000 משפחות שביתן נהרס כליל בעקבות המלחמה, וכי ייקח שנים עד שישוקמו או שבתים אחרים יוקמו במקומם ● משרד האוצר, משרד הבינוי והשיכון, רשות המסים והתאחדות הקבלנים, הודיעו על מסלול שיסייע לתושבים בהתנהלות מול הרשויות, במסגרתו כל התהליך ינוהל על ידי המדינה, לרבות מימון, פיקוח וביצוע

משמאל לימין: מייסדי אימג'ין, יהונתן צלח, דין ביתן ושחר פורת / צילום: אייל טואג

גיוס של 23 מיליון דולר לחברת אימג'ין AI בהובלת לארי אליסון

גיוס סבב נוסף בהיקף של 23 מיליון דולר לאימג'ין AI, שפיתחה טכנולוגיה לגילוי מהיר של סרטן, שאותו מוביל, כמו את סבב הגיוס הקודם, מייסד חברת אורקל והמשקיע לארי אליסון ● בעקבות הגיוס הנוכחי, סך ההשקעות בחברה מגיע ל-45 מיליון דולר

חלוקת רכוש בגירושים / איור: Shutterstock

העליון בפסק דין תקדימי: גם נכסים מלפני הנישואים עשויים להתחלק שווה בשווה בגירושים

בפסק דין תקדימי נקבע כי הזכויות בחלקת קרקע שקיבלה האישה במתנה לפני הנישואים יחולקו בינה לבין בעלה לשעבר ● השופטת יעל וילנר הרחיבה בכך את הלכת השיתוף הספציפי וקבעה כי היא תחול אם ניתן להסיק מהתנהגות בני הזוג על הסכמה בפועל לשתף בנכס ● עוד נקבע כי הכלל עשוי לחול גם על נכס שאינו בהכרח דירת המגורים המשפחתית

איתי בן זאב, מנכ''ל הבורסה לניירות ערך / צילום: כדיה לוי

בזמן המלחמה מול איראן: הבורסה אישרה את המעבר למסחר בימי שישי

לפני כשבועיים החליט דירקטוריון הבורסה על שינוי התקנון - באופן שהמסחר בה יתקיים החל מהשנה הבאה בימים שני עד שישי, במקום ראשון עד חמישי כיום ● IBI: "זהו מהלך חשוב הן בהיבט של חיבור שוק ההון הישראלי והבורסה לני״ע לעולם והן מבחינת בפעילות חבר הבורסה מול הלקוחות" ● איגוד בתי ההשקעות: "מדובר במהלך מורכב הכרוך בשורה של סוגיות רגולטוריות ותפעוליות שטרם הוסדרו"

סניף של רשת דולר ג'נרל, שיאנית העליות ב־S&P 500 / צילום: Reuters, Cassidy Waigand

לא חברת שבבים: זו שיאנית העליות המפתיעה של וול סטריט

בשיא שרשם שוק המניות האמריקאי בשבוע שעבר, בלטו מניות של עסקים "אפורים" בהובלת רשת הקמעונאות המוזלת דולר ג'נרל, שעלתה בכ-50% ● מניות שבע המופלאות ושאר מגזר הטכנולוגיה אמנם בהתאוששות, אבל לא משחזרות את השיאים של 2024 ● זה הזמן לחפש ערך

אלכסנדר ואנג, מייסד scale AI / צילום: ap, Jeff Chiu

ילד פלא, גאון מתמטי בלי תואר ומיליארדר: המינוי שהביא לצוקרברג שיא חדש

אלכסנדר ואנג בן ה־28, מייסד חברת הדאטה Scale AI ותופעה בעמק הסיליקון הוא המינוי שמטא מקווה שיביא לה את הניצחון במירוץ ה־AI ● מהדירה שחלק עם סם אלטמן ועד למעמד של אחד האנשים המקושרים בתעשייה: הכירו את האיש שצוקרברג מהמר עליו במיליארדים

תקיפות צה''ל ברחבי איראן / צילום: Reuters, SOCIAL MEDIA

סיפקו מפת מודיעין עשירה: הלווינים הכינו את מכת הפתיחה באיראן

המראות של האיראנים מצלמים מל"טים בשמי טהרן שיקפו במהלך המערכה סיטואציה שבה צה"ל, במידה כזו או אחרת, הפך את איראן לרצועת עזה ● כעת משרד הביטחון חושף את הנתונים שהובילו לשליטה של צה"ל בשמי איראן

טראמפ שולח לישראל מערכת נשק בשווי חצי מיליארד דולר

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: ארה"ב תמכור לישראל מערכת להנחיית פצצות, בוול סטריט ג'ורנל טוענים שגם דחייה של חודש בתוכנית הגרעין האיראנית משמעותית ואיך השפיעה המערכת מול איראן על ענף התעופה ● כותרות העיתונים בעולם

יעקב לוקסנבורג / צילום: סיון פרג'

המהלך הכפול שהניב ליעקב לוקסנבורג תוספת שווי של 400 מיליון שקל

בשבוע שעבר ניצל יעקב לוקסנבורג את מחירי השיא בבורסה בת"א כדי למכור מניות בחברת הבנייה דניה סיבוס, ובמקביל הגדיל את החזקותיו בלפידות קפיטל השולטת בה ● התוצאה: שווי החזקותיו בלפידות זינק ל-3.2 מיליארד שקל

עוזי לוי, מנהל מחקר חו״ל בבנק מזרחי טפחות / צילום: באדיבות מזרחי טפחות

"פוטנציאל לתשואות פנומנליות": מנהל המחקר בבנק שמסמן 3 סקטורים לוהטים

עוזי לוי, מנהל מחקר חו"ל במזרחי טפחות, לא נלחץ מהשיאים בשוק המניות: "זה לא 'הייפ' על ריק — אנחנו נמצאים בראשיתה של מהפכה טכנולוגית" ● למשקיע אגרסיבי הוא ממליץ לשים את הז'יטונים על מניות AI, ענן ומחשוב קוונטי, לצד הסקטור החבוט של אנרגיות מתחדשות

בניין מערכת וואלה בתל אביב / צילום: ראובן קסטרו, וואלה! NEWS

גל העזיבות בוואלה נמשך: סגן העורך דוד רוזנטל עוזב אחרי חודשיים בתפקיד

התפקיד הבא של רוזנטל: עורך אתר "ישראל היום" ● בוואלה הודיעו כי ליאת להב תחליף את רוזנטל ותמונה לסגנית העורך הראשי ● לאחרונה עזבו את וואלה גם סגן העורך צחי קומה, המנכ"ל עידן אלרום והפרשן המדיני ברק רביד

טל יעקובסון, מנכ''ל פריון / צילום: אוהד דיין

איך לדבר על שיווק בשפה שסמנכ"לי כספים מבינים, והקשר ל-AI

תעשיית הפרסום הדיגיטלי צמאה לא רק ליצירתיות, אלא גם לאופטימיזציה ומדידה עסקית, אומר טל יעקובסון מנכ"ל פריון, שרכשה את Greenbids המתמחה ברכש מדיה מבוסס בינה מלאכותית ● "עכשיו אנחנו בשוק של 750 מיליארד דולר, שמחבר קריאייטיב, מדיה וטכנולוגיה"