גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

כולם היו סנגוריו של רה"מ - והמחיר כבד

מאז מות עו"ד יעקב וינרוט, החליף ראש הממשלה יותר מעשרה סנגורים • בין היתר, על רקע ענייני שכר טרחה ולאור סירוב ועדת ההיתרים לאפשר לו לקבל מימון להגנתו • את המחיר משלמים לא רק הסנגורים שלא קיבלו שכר טרחה, אלא הציבור כולו שמוסדותיו מותקפים ע"י נתניהו

עורך דינו של רה"מ נתניהו, עמית חדד, ועורך דינו לשעבר מיכה פטמן  / צילום: עמית שאבי, ידיעות אחרונות
עורך דינו של רה"מ נתניהו, עמית חדד, ועורך דינו לשעבר מיכה פטמן / צילום: עמית שאבי, ידיעות אחרונות

בהספד שנשא ראש הממשלה בנימין נתניהו לזכר עורך דינו, יעקב וינרוט, שנפטר באוקטובר 2018, אמר נתניהו שוינרוט היה "משפטן דגול, מגדולי המשפטנים שקמו למדינת ישראל, תלמיד ישיבה חכם, חדור במורשת ישראל וחוכמת ישראל, פתוח לעולם".

וינרוט אכן היה משפטן מוכשר וסנגור חסר פשרות. אבל עבור נתניהו הוא היה הרבה יותר מסנגור. הוא היה איש סוד, יועץ סתרים ויועץ בגלויים, חבר, וכנראה גם אחד האנשים היחידים בעולם, מלבד משפחתו הקרובה, שנתניהו סמך עליהם באמת ובתמים. נתניהו הקשיב לדעתו של וינרוט וכמעט תמיד שעה לעצותיו. אבל דווקא כשוינרוט יעץ לנתניהו לחתור להסדר טיעון, שימנע את העמדתו למשפט פלילי, סירב נתניהו להצעה.

וינרוט גם הביא קבלות. הוא חילץ את נתניהו משורה של בדיקות וחקירות לאורך השנים, ובראשן מההסתבכות רה"מ ב"פרשת הקבלן יגאל עמדי" שנחקרה בסוף שנות ה-90. נתניהו ורעייתו שרה, נחשדו אז שניסו לקבל כספים ממשרד רה"מ כדי לשלם לקבלן שביצע עבורם עבודות פרטיות. ב-27 בספטמבר 2000, החליט היועץ המשפטי לממשלה דאז, אליקים רובינשטיין, לסגור את תיק החקירה נגד הזוג נתניהו, בעילה של חוסר ראיות מספיקות.

מאז מות וינרוט הסנגורים באים והולכים

"תיק עמדי" נסגר, אבל במבט לאחור הוא היה במידה רבה הפרומו שבישר את מה שעתיד היה לקרות לזוג נתניהו בשנים שיבואו: ה"עורב שבישר את בוא החורף" של החקירות הפליליות נגד רה"מ ב"תיקי האלפים" ושל חקירת שרה נתניהו ב"תיק המעונות" שהסתיימה בהרשעה שלה.

ומאז מותו של עו"ד וינרוט, הסנגורים של נתניהו - באים והולכים. אחרי שוינרוט נפטר בעיצומן של החקירות, נותר לצידו של נתניהו, עו"ד עמית חדד. חדד הוא הסנגור היחיד שמייצג את נתניהו מאז ועד היום, והוא נחשב למקורב מאוד לנתניהו ולמשפחתו. עו"ד חדד הוא גם האחרון בעורכי הדין הבולטים שהם בני-טיפוחיו של וינרוט.

הפסקת הייצוג - נוגעת לתשלום שכר-הטרחה

אבל כשמדובר בשלוש פרשות סבוכות למדי, בהררים של חומרי חקירה, ובמאות עדים, עו"ד חדד לבדו אינו יכול להספיק לייצוג. טרם פרוץ חקירת תיק 4000, אחד הסנגורים של נתניהו היה עו"ד ז'ק חן. אולם בפברואר 2018, החלה חקירת תיק 4000, ועו"ד חן התפטר מייצוג נתניהו, כדי להמשיך לייצג לקוח אחר - את שאול אלוביץ' המואשם כיום במתן שוחד לנתניהו.

בסמוך לאחר מכן, חיזק נתניהו את צוות ההגנה שלו בעורכי-הדין אייל כהן וקרן שפירא-אטינגר. אולם בדצמבר 2018, הפסיקו כהן ושפירא-אטינגר לייצג את ראש הממשלה. ההסבר של כהן להפסקת הייצוג היה - שהוא ייצג בעבר את היועמ"ש, אביחי מנדלבליט, ומרגע סיום שלב החקירות והעברת החומרים ליועמ"ש, וכדי למנוע לזות שפתיים, החליט כהן לפרוש מייצוג נתניהו.

זה היה ההסבר הרשמי של כהן. אולם נראה, שהמניע האמיתי להפסקת הייצוג שלהם נגע לעניינים של תשלום שכר טרחה. וליתר דיוק, לאי-תשלום שכר-טרחה.

עו"ד נוסף מבני טיפוחיו של וינרוט

ביוני 2018, דומה היה שנתניהו הצליח למצוא מחליף ראוי לוינרוט בהובלת המערכה המשפטית שלו. הוא שכר את שירותיו של עו"ד ירון קוסטליץ, עוד משפטן מבני טיפוחיו של וינרוט, שייצג, בין היתר, את אביגדור ליברמן ואת וינרוט עצמו. אולם כעבור חודשים בודדים, סמוך לסיום הייצוג של עוה"ד כהן ושפירא-אטינגר, חדל גם קוסטליץ לייצג את רה"מ. גם קוסטליץ לא נוהג לעבוד בחינם.

בנובמבר 2018, הובא שוב לצוות ההגנה אחד מבכירי הסנגורים בארץ. הפעם נבחר לכך עו"ד נבות תל-צור, שמייצג את השר אריה דרעי, ושייצג, בין היתר, גם את רה"מ לשעבר, אהוד אולמרט.

עו"ד פיני רובין מצטרף לצוות ההגנה

עו"ד תל-צור אמור היה להוביל את צוות ההגנה לקראת הליכי השימוע, והוא הסתייע בצוות חזק של סנגורים שעבדו לצידו בעבר: עוה"ד טל שפירא ואריאל כפרי. כן הובא כיועץ חיצוני לצוות ההגנה, השופט המחוזי בדימוס, עודד מודריק.

חלפה חצי שנה בלבד, וב-22 במאי 2019, הפסיקו גם תל-צור, שפירא, וכפרי את ייצוג נתניהו. וגם מודריק פרש. שוב, הסיבה המרכזית הייתה שהצדדים לא הצליחו להסדיר ביניהם את ענייני שכר-הטרחה. וליתר דיוק, שהסנגורים לא הסכימו להמשיך לייצג את רה"מ נתניהו ללא קבלת שכר לעמלם. עם זאת, נראה שהיו גם סיבות נוספות - של אי-התאמה בין הצדדים.

בפברואר 2019, שכר רה"מ את שירותיו של עורך-הדין הוותיק, פיני-פנחס רובין, ראש משרד עוה"ד גורניצקי. רובין עוסק בעיקר במשפט מסחרי, והעילה המרכזית להבאתו לצוות ההגנה הייתה התמודדות עם ענייני הרגולציה הקשורים בתיק 4000, ועם הטענה שנתניהו היטיב עם קבוצת בזק שבשליטת אלוביץ', בתמורה לסיקור מוטה באתר "וואלה".

מנסה למשוך זמן ולהימלט מאימת הדין

אמנם עו"ד רובין המתוחכם והמקושר נראה היה כאדם מתאים ביותר לתפקיד, אף שהבחירה בו הייתה גם בעייתית. זאת, בשל העובדה שרובין היה קשור באופן הדוק לחקירת תיק 1000.

רובין היה היזם והמקדם המרכזי של "חוק מילצ'ן" המפורסם, שמעניק מקלט מס חמים ונוח לעשירים שעולים או חוזרים לארץ, ולפי החשד "נתפר" כנראה למידותיו של מילצ'ן.

גם הפעם, חלפו כמה חודשים וגם רובין הפסיק לייעץ לנתניהו. וכמו במקרים קודמים, אחת הסיבות נגעה לענייניי תשלומי שכר-הטרחה.

ביולי 2019 קרא נתניהו לעו"ד יוסי אשכנזי ממשרד עוה"ד הרצוג, פוקס, נאמן, להצטרף למערכה. עו"ד אשכנזי היה מעורב לאורך השנים בהגנה על אישי ציבור רבים, ובהם ראש הממשלה לשעבר, אריאל שרון, בתביעת הדיבה שלו; רפאל איתן ואחרים.

אשכנזי עשה והשקיע עבודה רבה עבור נתניהו, והוביל את הטיעונים בשימוע בעניין תיק 4000. התוצאות היו מאכזבות עבור נתניהו. לאחר שהיועמ"ש החליט להאשים אותו בקבלת שוחד בתיק הזה - גם אשכנזי הלך לדרכו.

בספטמבר 2019, בסמוך למועד שבו החלו הליכי השימוע בפני הפרקליטות, שכר נתניהו גם את שירותיו של פרקליט הצמרת, רם כספי. סברנו אז, שעו"ד כספי הובא כדי להביא לנתניהו הסדר טיעון, אבל זו הייתה טעות. כספי סייע לנתניהו בשימוע, אבל סירב להצטרף למתקפה שלו על תובעיו.

רגע לפני השימוע, הביע כספי - בתקשורת - אמון מוחלט ובלתי מסויג במערכת המשפט, בפרקליט המדינה דאז, שי ניצן, ובראשת צוות התביעה, עו"ד ליאת בן-ארי.

במתן האמון בעוה"ד בן-ארי וניצן, בגד כספי - במידה רבה - באמון שנתן בו נתניהו, שהירבה להשתלח בשני עוה"ד. גם כספי פרש מצוות ההגנה אחרי שלב השימוע.

לקראת פתיחת משפטו של נתניהו ב-24 במאי 2020, הובא כוח חיזוק חדש לצוות ההגנה. הפעם נבחר לכך עו"ד מיכה פטמן, שייצג בעבר, בין השאר, את אביגדור קהלני ושולה זקן.

פטמן היה הסנגור שהוביל את הייצוג של נתניהו בדיון הקראת כתב האישום. אבל אתמול, עשרה ימים לפני הדיון השני במשפט נתניהו, גם פטמן פרש מצוות ההגנה. הוא הסביר את עזיבתו בכך, שלא קיבל תשלום בעקבות החלטת ועדת ההיתרים, שלא לאפשר לנתניהו לקבל מימון לייצוג המשפטי, ממקורבו ספנסר פרטרידג'.

וכך, היום, בעיצומה של המערכה המשפטית הכל-כך מורכבת ובעלת המשמעויות מרחיקות הלכת, הן בפן האישי והן בפן הציבורי, נותר נתניהו שוב, כשלצידו רק עו"ד עמית חדד. זאת, עם חובות פתוחים לשורה של סנגורים שייצגו אותו עד היום.

את החובות קיווה נתניהו לשלם באמצעות כספים שיקבל מפרטרידג' ומבן-דודו, נתן מיליקובסקי, אך המדינה אוסרת עליו לקבל מהם כספים אלה.

עו"ד חדד הוא סנגור/משפטן מוכשר, אבל מוכשר ככל שיהיה, הוא לא יוכל לשאת לבדו את הייצוג בתיק הנפיץ ביותר בתולדותינו. לכן, נתניהו צפוי לחפש שוב וכעת, סנגורים חדשים. על הדרך, נתניהו ימשיך לנסות כנראה למשוך זמן במשפט, וגם לנסות להחליש את מעמדה של המערכת, שהעמידה אותו לדין. כמו כן, רה"מ ימשיך לנסות למלט עצמו מאימת הדין, באמצעות המערכת הפוליטית.

את המחיר להתנהלות הזאת, משלם, נוסף לסנגורים שלא קיבלו שכר-טרחה, גם הציבור כולו. וינרוט איננו. ודומה שאין מי שיעצור את ראש הממשלה/נתניהו בדהרה שלו לעבר אסון - אישי וציבורי.

***חזקת החפות: ההליכים המשפטיים נגד ראש הממשלה בנימין נתניהו, שאול ואיריס אלוביץ' וארנון (נוני) מוזס עודם בעיצומם. הם מכחישים את המיוחס להם בכתב האישום, ושמורה להם חזקת החפות

עוד כתבות

בנייה חדשה / צילום: Shutterstock

מינהל התכנון רשם שיא באישור יחידות דיור, אך רובן יישארו על הנייר

מינהל התכנון פרסם את נתוני השנה החולפת, בו מוצגים הפעילות בתחומי הדיור, התשתיות, התחבורה והשטחים הפתוחים ● מהנתונים בתחום הדיור, עולה כי מוסדות התכנון הציגו ביצועים שגבוהים ב-80% מהיעד הממשלתי שעמד על אישור 125 אלף דירות ● פער זה מתקרב כבר למיליון דירות, שלפי קצב הבנייה הנוכחי מספיק ל-15 שנים

טובי שמלצר מבעלי שלמה ביטוח / צילום: עזרא לוי

הערכות בענף: שלמה ביטוח תונפק לפי שווי של 1.5 מיליארד שקל לפני הכסף

לגלובס נודע כי שלמה ביטוח מתכננת להנפיק 20%-25% ממניותיה, לפי שווי של 1.5 מיליארד שקל לפני הכסף ● אם החברה תצליח לגייס את הסכום הזה, השווי הפעם יהיה גבוה ב-56% לעומת השווי בו ביקשה להנפיק בגל ההנפקות של שנת 2021, אך נסוגה ממנו בסופו של דבר

צילום: ננו בננה AI

סקר מנהלי השיווק: משקיעים יותר בכלי AI, פחות בטלוויזיה

קהילת "מנהלי שיווק מצייצים" ערכה סקר בקרב כ-400 מבכירי ענף השיווק, ממנו עולה כי כ-75% משוכנעים שהבינה המלאכותית תעשה עד מחצית מעבודתם בשנת 2026 ● הדיגיטל מתחזק כזירת הפרסום המבוקשת ביותר, ולמשפיעני ה-AI עוד יש דרך ארוכה לעשות

האנוי / צילום: Shutterstock

עשרות טיסות חדשות: השינויים שצפויים לחתוך את המחירים למזרח הרחוק

התעוררות הקווים למזרח והגדלת התדירויות יוצרות לחץ כלפי מטה על מחירי הטיסות ● בעוד איתיחאד הופכת את אבו דאבי לשער מרכזי לאסיה - במקום עומאן שסגרה את המרחב האווירי - ארקיע וישראייר שוברות את הבלעדיות בקווים ישירים לתאילנד ולוייטנאם

מיכל עבאדי-בויאנג'ו / צילום: איליה מלינקוב

ועדת המינויים אישרה: מיכל עבאדי-בויאנג'ו חוזרת לתפקיד החשבת הכללית

ועדת המינויים בנציבות שירות המדינה אישרה את בחירתה של מיכל עבאדי-בויאנג’ו לתפקיד החשבת הכללית במשרד האוצר ● במקביל, בכוונת שר האוצר להביא לאישור הממשלה גם את מהרן פרוזנפר לתפקיד ראש אגף התקציבים

וורן באפט. יישאר כיו''ר ובעל השליטה / צילום: Shutterstock

אחרי 60 שנה ו–5,000,000% תשואה: החותם ותמרורי האזהרה שמשאיר באפט

סופו של עידן - הגיע יומו האחרון של וורן באפט כמנכ"ל ברקשייר האת’וויי, כנראה החברה הנערצת ביותר בארה"ב ● מה יזכרו מתקופתו הסוערת, לאן ינווט מחליפו, גרג אייבל, את קונגלומרט ההשקעות, ולמה תשמש קופת המזומנים האדירה שנצברה בקנאות

יו''ר רב-בריח, שמואל דונרשטיין, והמנכ''ל לשעבר עידן זו-ארץ / צילום: אייל טואג

המלכוד של התביעות הייצוגיות: המוסדיים נותרים בחוץ, וההליך נכשל

ביהמ"ש הכלכלי דחה בקשה לאישור תביעה ייצוגית שהגישה עמותה בעקבות הנפקת רב-בריח, בנימוק כי המוסדיים שהשתתפו בהנפקה בחרו שלא לתבוע את החברה ● מומחים מצביעים על שוק רווי ניגודי עניינים ועל חסמים כלכליים שמרתיעים את המוסדיים מלפעול

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון / צילום: עופר עמרם

ענקית הביטוח הבינלאומית יוצאת מישראל. מה ההשלכות ומי צפוי להיפגע?

סוויס רה, מבטחת המשנה הגדולה בתחום הבריאות והנכות, מצמצמת משמעותית את הפעילות בארץ. הסיבה: רשות שוק ההון לא מאשרת להעלות מחירים ולייקר את הפרמיות לציבור במיליארדי שקלים בשנה ● החשש בענף: פגיעה בחברות הקטנות והעלאת מחירים לציבור, ואולי אפילו פגיעה בביטוחי התרופות שמחוץ לסל

אילוסטרציה: Shutterstock

מיסוי, חוזים ו-AI: ההכרעות המשפטיות שיהדהדו גם ב-2026

הפסיקה של העליון שקידשה את הפורמליזם בדיני חוזים, אחרת שהבליטה פרשנות תכליתית, זו ששירטטה את גבולות ה- AI והכללים שהשתנו בנוגע לבעלי שליטה בחברות ציבוריות ● ארבע הכרעות משפטיות מהשנה שחלפה שישפיעו גם ב-2026

מוריס קאהן / צילום: איל יצהר

בגיל 96: מוריס קאהן, ממייסדי אמדוקס, הלך לעולמו

קאהן היה אחד ממייסדי חברת אמדוקס, שנסחרת כיום בוול סטריט לפי שווי של 8.7 מיליארד דולר ונחשבת לאחר החברות הוותיקות בהייטק הישראלי ● בשנים האחרונות היה בין התורמים והרוח החיה של פרויקט Space IL, שהוביל להנחתת חללית פרטית ראשונה על הירח

דמי ניהול בקרנות נאמנות יעלו. איך אפשר להיערך? / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

קרנות הנאמנות לא מסתפקות ברווחים שזינקו ושוב מעלות את דמי הניהול

בכ-200 קרנות נאמנות הודיעו על העלאת דמי הניהול, כולל קרנות כספיות שבהן כל פרומיל מהווה שיקול חשוב בהשקעה ● הסיטואציה הופכת את הלקוחות לשבויים: העברת הכסף לקרן זולה יותר כרוכה ב"אירוע מס", שלעתים הופך את המהלך ללא כדאי

ח''כ משה גפני / צילום: נועם מושקוביץ' - דוברות הכנסת

"הכרזת מלחמה": מיליארד שקל הוקפאו, בקואליציה תקפו את בג"ץ בחריפות

ביהמ"ש העליון ביושבו כבג"ץ החליט על הקפאת סכום של כמיליארד שקל למוסדות חינוך חרדיים שלא בפיקוח • יו"ר דגל התורה משה גפני זעם: "ביהמ"ש הכריז מלחמה על הציבור החרדי ועל המוסדות התורניים" • יו"ר ועדת הכספים חנוך מילביצקי קרא לא לכבד את פסיקות בג"ץ: "זה לא יפסיק עד שלא נתקומם"

ענקיות הפיננסים העולמיות / עיצוב: אלישע נדב

בית ההשקעות הגדול בעולם: תשכחו כל מה שידעתם על פיזור

בבלקרוק מעריכים כי השקעת ההון האדירה בתשתיות AI ב־2026 תשפיע על הכלכלה כולה ● בגולדמן זאקס צופים האצה בצמיחה העולמית אך מזהירים מסיכונים מכיוון שוק התעסוקה האמריקאי ● ובבנק אוף אמריקה מסמנים פוטנציאל במגזרי האנרגיה והביטחון ● התחזיות של ענקיות הפיננסים ל־2026, פרויקט מיוחד 

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

הדרישה של סמוטריץ' שהביאה לדיון סוער בוועדת הכספים

ביום האחרון לשנת התקציב התלהטו הרוחות בוועדת הכספים לאחר ששר האוצר בצלאל סמוטריץ' החליט להתנות את מענקי האיזון השנתיים בהעברה של כספיים קואליציוניים ליהודה ושומרון ● ההליך, שבימים כתיקונם אמור לקחת לפחות 48 שעות, התקצר לאחר שהייעוץ המשפטי איפשר לחרוג מהנוהל הקיים

זיו יעקובי, מנכ''ל אקרו נדלן / צילום: כדיה לוי

אקרו זכתה במכרז על מתחם חברת החשמל שבתל אביב ותקים מגדלי מגורים ותעסוקה

הקרקע נרכשה תמורת 255 מיליון שקל, מחיר הנמוך בכ-40 אחוז מהערכת השמאי של רמ"י, שעמדה על כ-430 מיליון שקל ● בהתאם לתכנון, תקים אקרו בשטח שלושה מגדלים ולהערכתה, שטח המגורים יעמוד על כ-12 אלף מ"ר, והשטחים המסחריים והתעסוקתיים יסתכמו לכ-36 אלף מ"ר

לא רק בגבול סוריה: המשבר בין טורקיה לישראל הופך להיות גלוי

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל ● דרום קוריאה מחמשת את מצרים בסוללת אריטלריה שנועדה להרתיע את ישראל ● התחרות בין טורקיה לישראל הופכת גלויה בשל המצב השברירי בגבול סוריה ושיתוף הפעולה המתהווה של ישראל, קפריסין ויוון ● לקראת כניסת זוהרן ממדאני לתפקיד, עיריית ניו יורק מפרסמת לראשונה דוח על אנטישמיות ● כותרות העיתונים בעולם

בית החולים מדיקה רפאל בפארק עתידים בתל אביב. רכישה שאפשרה את המהלך של הרשת / צילום: עמית גרון

מתחרה באסותא: רשת בתי חולים פרטית חדשה יוצאת לדרך

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● מינואר 2026 יחלו ארבעה מרכזים רפואיים לפעול רשמית כרשת אחת תחת השם "מדיקה", בשאיפה להיות שחקן משמעותי במערכת הבריאות ולהתרחב בהמשך ● בין הבעלים: קופות החולים לאומית ומאוחדת ● מנכ"ל הרשת: "יש לנו אתגר להיתפס כספק לרפואה הציבורית ולא כאויב"

ד''ר שמרית ממן / צילום: דני מכליס

יו"ר סוכנות החלל הישראלית רוצה שכל אחד מאיתנו יידע איך להתכונן לאסון הבא

ד"ר שמרית ממן מנהלת באוניברסיטת בן גוריון מעבדה שמשויכת לנאס"א, שותפה של האו"ם בתוכניות להתמודדות עם אסונות ומקדמת לימודי מדעים בקרב נערות ● לפני כחצי שנה היא גם מונתה ליו"ר סוכנות החלל הישראלית ● בראיון ראשון בתפקיד, היא מסבירה איך החלל יכול לעזור לנו להתמודד עם אסונות ומגלה את מי הייתה רוצה לראות כאסטרונאוטית הישראלית הראשונה

שוק הסטרימינג / צילום: Shutterstock

HBO Max יעלה לישראל ב-13 בינואר. כמה זה יעלה?

חברת וורנר ברדרס דיסקברי הודיעה היום על תאריך ההשקה בישראל של HBO Max, שירות הסטרימינג הגלובלי שלה, וחשפה גם את המחירים לקהל המקומי ● מספר שעות לאחר הודעת HBO, הספקיות yes והוט הודיעו על שיתוף-פעולה אסטרטגי עם החברה, אך לא ציינו בהודעתן את המחירים המוצעים

ארי קלמן, מנכ''ל מנורה מבטחים / צילום: איל יצהר

הבכירים במנורה שנחקרו בפרשת ההסתדרות: מנכ"ל הקבוצה, יו"ר חברת הביטוח ומנהלת אגף הבריאות

מנכ"ל חברת ההחזקות ארי קלמן, יו"ר חברת הביטוח יהודה בן אסייג והמשנה למנכ"ל ומנהלת אגף הבריאות אורית קרמר נחקרו ביום שלישי בלהב 433 במסגרת פרשת השחיתות בהסתדרות "יד לוחצת יד" ● לפי המשטרה, מנורה מבטחים חשודה "בביצוע עבירות מתחום השחיתות הציבורית"