גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

כולם היו סנגוריו של רה"מ - והמחיר כבד

מאז מות עו"ד יעקב וינרוט, החליף ראש הממשלה יותר מעשרה סנגורים • בין היתר, על רקע ענייני שכר טרחה ולאור סירוב ועדת ההיתרים לאפשר לו לקבל מימון להגנתו • את המחיר משלמים לא רק הסנגורים שלא קיבלו שכר טרחה, אלא הציבור כולו שמוסדותיו מותקפים ע"י נתניהו

עורך דינו של רה"מ נתניהו, עמית חדד, ועורך דינו לשעבר מיכה פטמן  / צילום: עמית שאבי, ידיעות אחרונות
עורך דינו של רה"מ נתניהו, עמית חדד, ועורך דינו לשעבר מיכה פטמן / צילום: עמית שאבי, ידיעות אחרונות

בהספד שנשא ראש הממשלה בנימין נתניהו לזכר עורך דינו, יעקב וינרוט, שנפטר באוקטובר 2018, אמר נתניהו שוינרוט היה "משפטן דגול, מגדולי המשפטנים שקמו למדינת ישראל, תלמיד ישיבה חכם, חדור במורשת ישראל וחוכמת ישראל, פתוח לעולם".

וינרוט אכן היה משפטן מוכשר וסנגור חסר פשרות. אבל עבור נתניהו הוא היה הרבה יותר מסנגור. הוא היה איש סוד, יועץ סתרים ויועץ בגלויים, חבר, וכנראה גם אחד האנשים היחידים בעולם, מלבד משפחתו הקרובה, שנתניהו סמך עליהם באמת ובתמים. נתניהו הקשיב לדעתו של וינרוט וכמעט תמיד שעה לעצותיו. אבל דווקא כשוינרוט יעץ לנתניהו לחתור להסדר טיעון, שימנע את העמדתו למשפט פלילי, סירב נתניהו להצעה.

וינרוט גם הביא קבלות. הוא חילץ את נתניהו משורה של בדיקות וחקירות לאורך השנים, ובראשן מההסתבכות רה"מ ב"פרשת הקבלן יגאל עמדי" שנחקרה בסוף שנות ה-90. נתניהו ורעייתו שרה, נחשדו אז שניסו לקבל כספים ממשרד רה"מ כדי לשלם לקבלן שביצע עבורם עבודות פרטיות. ב-27 בספטמבר 2000, החליט היועץ המשפטי לממשלה דאז, אליקים רובינשטיין, לסגור את תיק החקירה נגד הזוג נתניהו, בעילה של חוסר ראיות מספיקות.

מאז מות וינרוט הסנגורים באים והולכים

"תיק עמדי" נסגר, אבל במבט לאחור הוא היה במידה רבה הפרומו שבישר את מה שעתיד היה לקרות לזוג נתניהו בשנים שיבואו: ה"עורב שבישר את בוא החורף" של החקירות הפליליות נגד רה"מ ב"תיקי האלפים" ושל חקירת שרה נתניהו ב"תיק המעונות" שהסתיימה בהרשעה שלה.

ומאז מותו של עו"ד וינרוט, הסנגורים של נתניהו - באים והולכים. אחרי שוינרוט נפטר בעיצומן של החקירות, נותר לצידו של נתניהו, עו"ד עמית חדד. חדד הוא הסנגור היחיד שמייצג את נתניהו מאז ועד היום, והוא נחשב למקורב מאוד לנתניהו ולמשפחתו. עו"ד חדד הוא גם האחרון בעורכי הדין הבולטים שהם בני-טיפוחיו של וינרוט.

הפסקת הייצוג - נוגעת לתשלום שכר-הטרחה

אבל כשמדובר בשלוש פרשות סבוכות למדי, בהררים של חומרי חקירה, ובמאות עדים, עו"ד חדד לבדו אינו יכול להספיק לייצוג. טרם פרוץ חקירת תיק 4000, אחד הסנגורים של נתניהו היה עו"ד ז'ק חן. אולם בפברואר 2018, החלה חקירת תיק 4000, ועו"ד חן התפטר מייצוג נתניהו, כדי להמשיך לייצג לקוח אחר - את שאול אלוביץ' המואשם כיום במתן שוחד לנתניהו.

בסמוך לאחר מכן, חיזק נתניהו את צוות ההגנה שלו בעורכי-הדין אייל כהן וקרן שפירא-אטינגר. אולם בדצמבר 2018, הפסיקו כהן ושפירא-אטינגר לייצג את ראש הממשלה. ההסבר של כהן להפסקת הייצוג היה - שהוא ייצג בעבר את היועמ"ש, אביחי מנדלבליט, ומרגע סיום שלב החקירות והעברת החומרים ליועמ"ש, וכדי למנוע לזות שפתיים, החליט כהן לפרוש מייצוג נתניהו.

זה היה ההסבר הרשמי של כהן. אולם נראה, שהמניע האמיתי להפסקת הייצוג שלהם נגע לעניינים של תשלום שכר טרחה. וליתר דיוק, לאי-תשלום שכר-טרחה.

עו"ד נוסף מבני טיפוחיו של וינרוט

ביוני 2018, דומה היה שנתניהו הצליח למצוא מחליף ראוי לוינרוט בהובלת המערכה המשפטית שלו. הוא שכר את שירותיו של עו"ד ירון קוסטליץ, עוד משפטן מבני טיפוחיו של וינרוט, שייצג, בין היתר, את אביגדור ליברמן ואת וינרוט עצמו. אולם כעבור חודשים בודדים, סמוך לסיום הייצוג של עוה"ד כהן ושפירא-אטינגר, חדל גם קוסטליץ לייצג את רה"מ. גם קוסטליץ לא נוהג לעבוד בחינם.

בנובמבר 2018, הובא שוב לצוות ההגנה אחד מבכירי הסנגורים בארץ. הפעם נבחר לכך עו"ד נבות תל-צור, שמייצג את השר אריה דרעי, ושייצג, בין היתר, גם את רה"מ לשעבר, אהוד אולמרט.

עו"ד פיני רובין מצטרף לצוות ההגנה

עו"ד תל-צור אמור היה להוביל את צוות ההגנה לקראת הליכי השימוע, והוא הסתייע בצוות חזק של סנגורים שעבדו לצידו בעבר: עוה"ד טל שפירא ואריאל כפרי. כן הובא כיועץ חיצוני לצוות ההגנה, השופט המחוזי בדימוס, עודד מודריק.

חלפה חצי שנה בלבד, וב-22 במאי 2019, הפסיקו גם תל-צור, שפירא, וכפרי את ייצוג נתניהו. וגם מודריק פרש. שוב, הסיבה המרכזית הייתה שהצדדים לא הצליחו להסדיר ביניהם את ענייני שכר-הטרחה. וליתר דיוק, שהסנגורים לא הסכימו להמשיך לייצג את רה"מ נתניהו ללא קבלת שכר לעמלם. עם זאת, נראה שהיו גם סיבות נוספות - של אי-התאמה בין הצדדים.

בפברואר 2019, שכר רה"מ את שירותיו של עורך-הדין הוותיק, פיני-פנחס רובין, ראש משרד עוה"ד גורניצקי. רובין עוסק בעיקר במשפט מסחרי, והעילה המרכזית להבאתו לצוות ההגנה הייתה התמודדות עם ענייני הרגולציה הקשורים בתיק 4000, ועם הטענה שנתניהו היטיב עם קבוצת בזק שבשליטת אלוביץ', בתמורה לסיקור מוטה באתר "וואלה".

מנסה למשוך זמן ולהימלט מאימת הדין

אמנם עו"ד רובין המתוחכם והמקושר נראה היה כאדם מתאים ביותר לתפקיד, אף שהבחירה בו הייתה גם בעייתית. זאת, בשל העובדה שרובין היה קשור באופן הדוק לחקירת תיק 1000.

רובין היה היזם והמקדם המרכזי של "חוק מילצ'ן" המפורסם, שמעניק מקלט מס חמים ונוח לעשירים שעולים או חוזרים לארץ, ולפי החשד "נתפר" כנראה למידותיו של מילצ'ן.

גם הפעם, חלפו כמה חודשים וגם רובין הפסיק לייעץ לנתניהו. וכמו במקרים קודמים, אחת הסיבות נגעה לענייניי תשלומי שכר-הטרחה.

ביולי 2019 קרא נתניהו לעו"ד יוסי אשכנזי ממשרד עוה"ד הרצוג, פוקס, נאמן, להצטרף למערכה. עו"ד אשכנזי היה מעורב לאורך השנים בהגנה על אישי ציבור רבים, ובהם ראש הממשלה לשעבר, אריאל שרון, בתביעת הדיבה שלו; רפאל איתן ואחרים.

אשכנזי עשה והשקיע עבודה רבה עבור נתניהו, והוביל את הטיעונים בשימוע בעניין תיק 4000. התוצאות היו מאכזבות עבור נתניהו. לאחר שהיועמ"ש החליט להאשים אותו בקבלת שוחד בתיק הזה - גם אשכנזי הלך לדרכו.

בספטמבר 2019, בסמוך למועד שבו החלו הליכי השימוע בפני הפרקליטות, שכר נתניהו גם את שירותיו של פרקליט הצמרת, רם כספי. סברנו אז, שעו"ד כספי הובא כדי להביא לנתניהו הסדר טיעון, אבל זו הייתה טעות. כספי סייע לנתניהו בשימוע, אבל סירב להצטרף למתקפה שלו על תובעיו.

רגע לפני השימוע, הביע כספי - בתקשורת - אמון מוחלט ובלתי מסויג במערכת המשפט, בפרקליט המדינה דאז, שי ניצן, ובראשת צוות התביעה, עו"ד ליאת בן-ארי.

במתן האמון בעוה"ד בן-ארי וניצן, בגד כספי - במידה רבה - באמון שנתן בו נתניהו, שהירבה להשתלח בשני עוה"ד. גם כספי פרש מצוות ההגנה אחרי שלב השימוע.

לקראת פתיחת משפטו של נתניהו ב-24 במאי 2020, הובא כוח חיזוק חדש לצוות ההגנה. הפעם נבחר לכך עו"ד מיכה פטמן, שייצג בעבר, בין השאר, את אביגדור קהלני ושולה זקן.

פטמן היה הסנגור שהוביל את הייצוג של נתניהו בדיון הקראת כתב האישום. אבל אתמול, עשרה ימים לפני הדיון השני במשפט נתניהו, גם פטמן פרש מצוות ההגנה. הוא הסביר את עזיבתו בכך, שלא קיבל תשלום בעקבות החלטת ועדת ההיתרים, שלא לאפשר לנתניהו לקבל מימון לייצוג המשפטי, ממקורבו ספנסר פרטרידג'.

וכך, היום, בעיצומה של המערכה המשפטית הכל-כך מורכבת ובעלת המשמעויות מרחיקות הלכת, הן בפן האישי והן בפן הציבורי, נותר נתניהו שוב, כשלצידו רק עו"ד עמית חדד. זאת, עם חובות פתוחים לשורה של סנגורים שייצגו אותו עד היום.

את החובות קיווה נתניהו לשלם באמצעות כספים שיקבל מפרטרידג' ומבן-דודו, נתן מיליקובסקי, אך המדינה אוסרת עליו לקבל מהם כספים אלה.

עו"ד חדד הוא סנגור/משפטן מוכשר, אבל מוכשר ככל שיהיה, הוא לא יוכל לשאת לבדו את הייצוג בתיק הנפיץ ביותר בתולדותינו. לכן, נתניהו צפוי לחפש שוב וכעת, סנגורים חדשים. על הדרך, נתניהו ימשיך לנסות כנראה למשוך זמן במשפט, וגם לנסות להחליש את מעמדה של המערכת, שהעמידה אותו לדין. כמו כן, רה"מ ימשיך לנסות למלט עצמו מאימת הדין, באמצעות המערכת הפוליטית.

את המחיר להתנהלות הזאת, משלם, נוסף לסנגורים שלא קיבלו שכר-טרחה, גם הציבור כולו. וינרוט איננו. ודומה שאין מי שיעצור את ראש הממשלה/נתניהו בדהרה שלו לעבר אסון - אישי וציבורי.

***חזקת החפות: ההליכים המשפטיים נגד ראש הממשלה בנימין נתניהו, שאול ואיריס אלוביץ' וארנון (נוני) מוזס עודם בעיצומם. הם מכחישים את המיוחס להם בכתב האישום, ושמורה להם חזקת החפות

עוד כתבות

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

שוכרים עזבו, בעלת הדירה התנגדה. למה ביהמ"ש קבע שלא הפרו חוזה?

נקבע כי שוכרים רשאים לעזוב את הדירה גם ללא שוכר חלופי, כאשר בעלת הנכס הכשילה את ניסיונם למצוא מחליף ● בריטיש איירווייס תפצה משפחה בכ־26 אלף שקל, לאחר שעקב ביטול טיסה נקלעו למסע בן תשעה ימים בחזרתם הביתה ● ביהמ"ש ביטל העברה של בני זוג, לאחר שההעברה בוצעה בסמוך לצו חדלות הפירעון ● 3 פסקי דין בשבוע 

איור: Shutterstock, אנימציה: טלי בוגדנובסקי

באיזו שעה כדאי להתעורר? כנראה שלא ב-5 בבוקר

מומחי שינה מזהירים מפני יקיצה מוקדמת מדי אם אינכם אנשים של בוקר באופן טבעי, ונותנים טיפים לשינה טובה יותר בלילה

המניות שהפכו למנוע של ת"א – ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

מנהל ההשקעות שמזהיר מפני האופטימיות בשווקים וממליץ לצאת מגבולות וול סטריט: "תשואת החסר תימשך" ● מדד ת"א ביטחוניות עבר מירידות לעליות חדות בתוך שבועות בודדים ● הפערים המשמעותיים בין הבנקים השונים בריבית על הפיקדונות ● האם הגיע הזמן לצאת מ-S&P500? ● וגם: איך המעבר של הבורסה לשישי עשוי להשפיע על החלטות ההשקעה שלכם?

שרת התחבורה מירי רגב / צילום: עמית שאבי - ידיעות אחרונות

למרות החובה בתקנון: מירי רגב שוב לא התייצבה לדיון בוועדת הכלכלה

תקנון הכנסת מחייב שרים בדיווח שנתי לוועדות, אך שרת התחבורה לא הופיעה גם לאחר שמונה ניסיונות תיאום ● לשתות טקילה עם ג'ורדן: מנהלת השיווק של אגדת הכדורסל הגיעה לישראל, ומגלה מה עומד מאחורי המותג Cincoro ● וגם: הסעיף שעיריית ת"א מוסיפה במכרזים להפעלת בתי קפה בנכסיה ● אירועים ומינויים

גליה באר–גבל / צילום: רון קדמי

היא שותפה באחת הקרנות הגדולות בישראל. זה מה שהיא עושה כל יום ב־23:00

כילדה נסעה שלוש שעות ביום לבית הספר, בצבא שירתה בפרקליטות, ולמרות שלמדה משפטים כי זו "תעודת ביטוח", היצר העסקי גרם לה לשנות כיוון ● אז היא פנתה למנכ"לית לאומי לשעבר: "הכרתי את רקפת רוסק-עמינח, וכשהיא הודיעה שהיא עוזבת את הבנק, הרמתי אליה טלפון" ● שיחה קצרה עם גליה באר-גבל, שותפה־מנהלת בקרן Team8

רצף הירידות במחירי הדיור נקטע? / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

חושבים שירידת מחירי הדירות נבלמה? תקראו את זה קודם

מדד מחירי הדיור עלה בדצמבר ב־0.7% והשאלה הגדולה היא האם הכיוון משתנה ● בהפניקס ערכו ניתוח מקיף של מגמות הדיור ולא פוסלים תרחיש כזה, אך מעריכים כי לא בטווח הקרוב

הריסה של בניין במסגרת פרויקט פינוי־בינוי / אילוסטרציה: גל פליבה

פרויקט הדגל של אאורה בנתניה: בית המשפט קבע שהמתנגדים "סרבנים" ויפונו בתוך חודש

המחוזי דחה את טענות הדיירים שלפיהן סירובם לפנות את הדירות נובע מאי־מסירת ערבות בנקאית, וקבע כי מדובר בטענות הלוקות בחוסר תום־לב ● ההחלטה מאפשרת את המשך קידומו של אחד מפרויקטי ההתחדשות העירונית הגדולים והמורכבים בישראל, שנעצר בשל התנגדות של מיעוט דיירים

ריק ריידר, מבכירי בלקרוק, וג'רום פאוול, יו''ר הפד היוצא / צילום: ap, Jacquelyn Martin,  Richard Drew

מאבק הירושה על תפקיד יו"ר הפדרל ריזרב עולה מדרגה ומאיים על הדולר

המרוץ להחלפת פאוול מתכנס לארבעה מועמדים סופיים, כשריק ריידר מסתמן כפייבוריט ● ריידר, מנהל השקעות מוערך, נחשב כמי שצפוי לצלוח את משוכת הסנאט ללא קושי ● זאת בשעה שסוגיות יוקר המחיה, הריבית ושער הדולר ממשיכות להכביד על הכלכלה האמריקאית

צבי אלון ויואב זייף / צילום: טיגו, סטרטסיס

ההודעה שהקפיצה את מניית סטרטסיס, והישראלית שזינקה במעל 60%

במדור השבועי של גלובס, בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט בסוף השבוע ● סטרטסיס קפצה במעל 10%, לאחר שהודיעה כי מדפסות התלת־ממד שלה סייעו ליצרנית הרכב סובארו להפחית בחצי את זמן פיתוח הכלים בפסי הייצור שלה ● חברת האנרגיה הסולארית טיגו זינקה במעל 60% מבלי שפרסמה דיווח מהותי ● פרייטוס זינקה גם היא בשיעור דו־ספרתי, בעקבות נתונים תפעוליים חיוביים

נושאת המטוסים הרי טרומן / צילום: דוברות צי ארה''ב

הערכה במערכת הביטחון: תקיפה אמריקנית באיראן - על השולחן

מערכת הביטחון התריעה בפני הדרג המדיני בימים האחרונים שיש עלייה במוטיבציה של חמאס ● ארה"ב מגבירה את צבירת הכוח, בצה"ל מעבים את מערך ההגנה ● לשכת נתניהו גינתה, אך בפועל ישראל הכירה וגם בדקה את שמות המועמדים של טראמפ לוועד המנהל של עזה ● דיווח: טראמפ רוצה שמדינות יתרמו לפחות מיליארד דולר כדי להיות חברות קבע ב"מועצת השלום" בעזה ● מתווה ההטבות למילואימניקים לשנת 2026 אושר בוועדת השרים ● עדכונים שוטפים

מנכ''ל קרן מנור אוורגרין, אבי אורטל / צילום: אורן דאי

שניב מציגה: הפספוס של סנו, הרווח של משפחת ברנט

בעלי השליטה בחברת הנייר ומוצרי הניקיון במו"מ למכירת מניותיהם לפי 485 מיליון שקל – לאחר שב-2008 רכשו את מניות סנו בחברה לפי 60 מיליון שקל בלבד

כנס ג'י פי מורגן עבר בלי הכרזה. חדשות הביומד / צילום: Reuters, Mike Segar

החברה שהפתיעה, והזווית הישראלית: מה היה בכנס הביומד החשוב?

כנס השקעות הביומד של JP Morgan, הנחשב זה שנים ל"מד הדופק" של התעשייה, התנהל השנה בתחושה של אופטימיות זהירה למרות שלא הוכרזו עסקאות גדולות ● איך החברות נערכות לתקופת סוף הפטנטים המתקרבת? מה אפשר ללמוד מן הכנס על תעשיית התרופות הסינית? ומהם התחומים החמים? ● וגם: שתי עסקאות מפתיעות בין חברות בורסאיות ישראליות ● השבוע בביומד

וורן באפט / צילום: ap, Nati Harnik

"לעולם אל תעשו את זה": העצה היחידה שוורן באפט נותן להורים

וורן באפט נודע בעיקר בגלל השקעותיו ועסקיו, אך בראיון נדיר שנתן ל-CNBC הוא מוכיח שהשיעורים החשובים של החיים לא תמיד קשורים למספרים ● מה הטיפ שלו להורים חדשים, למה הפסיק לדבר על פוליטיקה ומתי הבין שהימורי סוסים לא יהפכו אותו למיליונר?

צומת השלום, איילון / צילום: Shutterstock

איילון צפון ייחסם הלילה לצורך עבודות הקמת גשר יצחק נבון

במסגרת העבודות ייחסמו כלל נתיבי הנסיעה באיילון צפון במקטע שבין מחלפי השלום וההלכה, מהשעה 23:00 עד ל-05:00 בבוקר למחרת ● הגשר המוקם צפוי לחבר בין שכונת נחלת יצחק לבין אזור התעסוקה ממערב לנתיבים, בסביבת מידטאון 

צילום: Shutterstock, Pixels Hunter

מי יהיה המדד הבא בבורסת ת"א שיחצה את רף ה־4,000 נקודות?

השווקים יגיבו למתיחות הגוברת בין ארה"ב לאיראן, כמו גם למכסים החדשים שהטיל טראמפ על שמונה מדינות בנאט"ו ● המעבר לימי הפעילות החדשים של הבורסה בת"א מקפיץ את מחזורי המסחר ● אלביט וטאואר הדואליות צפויות לעלות בפתיחה ● מדד המחירים לצרכן הצביע על התייקרות מפתיעה במחירי הטיסות לחו"ל ● וגם: האם 2026 תהיה השנה של המניות הקטנות בוול סטריט? ● כל מה שכדאי לדעת לקראת פתיחת שבוע המסחר 

ג'ורדן פריד / צילום: zooz strategy

המנכ"ל שהימר על קריפטו לא מאבד תקווה: "התנודתיות במחיר הביטקוין היא פיצ'ר ולא באג"

ג'ורדן פריד מונה בקיץ האחרון למנכ"ל זוז אסטרטגיה, שקיבלה החלטה לשנות מיקוד עסקי - מתחום האנרגיה הקינטית תחת זוז פאוור, לחברת אוצר המחזיקה בנכסים דיגיטליים ● מאז המניה קרסה ב-85% עקב גיוס הון ועל רקע החולשה בשוק הקריפטו, וכיום היא בסכנת מחיקה מהנאסד"ק ● אבל פריד לא רק אופטימי, אלא משוכנע שביטקוין הוא חלק מהביטחון הלאומי של מדינה

מרכז הקונגרסים בדאבוס לקראת הכינוס השנתי של הפורום הכלכלי העולמי (WEF) / צילום: Reuters, Denis Balibouse

פחות אקלים, יותר חשש ממלחמות: הכינוס הכלכלי בדאבוס מסתגל לסדר העולמי החדש

מספר שיא של מנהיגים יגיע לכינוס הפורום הכלכלי העולמי שייפתח בדאבוס בשבוע הבא, אך כל העיניים יהיו נשואות לנשיא ארה"ב ● המארגנים הסכימו לדחוק מהאג'נדה סוגיות סביבה וצדק חלוקתי כדי להבטיח את השתתפותו ● במרכז: הסדר העולמי החדש ומלחמות הסחר

"פשרות משמעותיות": איך עשוי להיראות שלטון חמינאי באיראן?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: איך מסקרים בטורקיה את צירוף המדינה לוועד המנהל בעזה, הסעודים מקימים ברית צבאית נגד ההשפעה של איחוד האמירויות במרחב, והמשטר האיראני כבר לא יחזור להיות מה שהיה • כותרות העיתונים בעולם

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: ap, Alex Brandon

המכסים החדשים של טראמפ על אירופה - בצל המאבק על גרינלנד

על רקע ניסיונותיו העקביים של טראמפ לרכוש את גרינלנד, הוא הודיע אמש על הטלת מכסים נוספים נגד שורת מדינות אירופיות, ביניהן צרפת, גרמניה ובריטניה ● החרפת הטון מגיעה לאחר שבשבוע שעבר מספר מדינות שלחו כוחות צבאיים אל האי ● באירופה יתכנסו היום לדיון חירום

OnePlus / צילום: יח''צ

שיאומי רוצה תחרות עם כולם, אבל יש לה דרך ארוכה לפניה

שיאומי שחררה את סדרת Redmi Note 15 שלה, והדגם Pro+ 5G מנסה לטשטש את הגבול בין מכשיר ביניים לפרימיום ● הוא מציע חבילה מרשימה על הנייר, אלא שתחרות עזה, לצד מחיר של מעל 2,000 שקל, מעלים את השאלה האם התמורה מצדיקה את ההשקעה