גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

כולם היו סנגוריו של רה"מ - והמחיר כבד

מאז מות עו"ד יעקב וינרוט, החליף ראש הממשלה יותר מעשרה סנגורים • בין היתר, על רקע ענייני שכר טרחה ולאור סירוב ועדת ההיתרים לאפשר לו לקבל מימון להגנתו • את המחיר משלמים לא רק הסנגורים שלא קיבלו שכר טרחה, אלא הציבור כולו שמוסדותיו מותקפים ע"י נתניהו

עורך דינו של רה"מ נתניהו, עמית חדד, ועורך דינו לשעבר מיכה פטמן  / צילום: עמית שאבי, ידיעות אחרונות
עורך דינו של רה"מ נתניהו, עמית חדד, ועורך דינו לשעבר מיכה פטמן / צילום: עמית שאבי, ידיעות אחרונות

בהספד שנשא ראש הממשלה בנימין נתניהו לזכר עורך דינו, יעקב וינרוט, שנפטר באוקטובר 2018, אמר נתניהו שוינרוט היה "משפטן דגול, מגדולי המשפטנים שקמו למדינת ישראל, תלמיד ישיבה חכם, חדור במורשת ישראל וחוכמת ישראל, פתוח לעולם".

וינרוט אכן היה משפטן מוכשר וסנגור חסר פשרות. אבל עבור נתניהו הוא היה הרבה יותר מסנגור. הוא היה איש סוד, יועץ סתרים ויועץ בגלויים, חבר, וכנראה גם אחד האנשים היחידים בעולם, מלבד משפחתו הקרובה, שנתניהו סמך עליהם באמת ובתמים. נתניהו הקשיב לדעתו של וינרוט וכמעט תמיד שעה לעצותיו. אבל דווקא כשוינרוט יעץ לנתניהו לחתור להסדר טיעון, שימנע את העמדתו למשפט פלילי, סירב נתניהו להצעה.

וינרוט גם הביא קבלות. הוא חילץ את נתניהו משורה של בדיקות וחקירות לאורך השנים, ובראשן מההסתבכות רה"מ ב"פרשת הקבלן יגאל עמדי" שנחקרה בסוף שנות ה-90. נתניהו ורעייתו שרה, נחשדו אז שניסו לקבל כספים ממשרד רה"מ כדי לשלם לקבלן שביצע עבורם עבודות פרטיות. ב-27 בספטמבר 2000, החליט היועץ המשפטי לממשלה דאז, אליקים רובינשטיין, לסגור את תיק החקירה נגד הזוג נתניהו, בעילה של חוסר ראיות מספיקות.

מאז מות וינרוט הסנגורים באים והולכים

"תיק עמדי" נסגר, אבל במבט לאחור הוא היה במידה רבה הפרומו שבישר את מה שעתיד היה לקרות לזוג נתניהו בשנים שיבואו: ה"עורב שבישר את בוא החורף" של החקירות הפליליות נגד רה"מ ב"תיקי האלפים" ושל חקירת שרה נתניהו ב"תיק המעונות" שהסתיימה בהרשעה שלה.

ומאז מותו של עו"ד וינרוט, הסנגורים של נתניהו - באים והולכים. אחרי שוינרוט נפטר בעיצומן של החקירות, נותר לצידו של נתניהו, עו"ד עמית חדד. חדד הוא הסנגור היחיד שמייצג את נתניהו מאז ועד היום, והוא נחשב למקורב מאוד לנתניהו ולמשפחתו. עו"ד חדד הוא גם האחרון בעורכי הדין הבולטים שהם בני-טיפוחיו של וינרוט.

הפסקת הייצוג - נוגעת לתשלום שכר-הטרחה

אבל כשמדובר בשלוש פרשות סבוכות למדי, בהררים של חומרי חקירה, ובמאות עדים, עו"ד חדד לבדו אינו יכול להספיק לייצוג. טרם פרוץ חקירת תיק 4000, אחד הסנגורים של נתניהו היה עו"ד ז'ק חן. אולם בפברואר 2018, החלה חקירת תיק 4000, ועו"ד חן התפטר מייצוג נתניהו, כדי להמשיך לייצג לקוח אחר - את שאול אלוביץ' המואשם כיום במתן שוחד לנתניהו.

בסמוך לאחר מכן, חיזק נתניהו את צוות ההגנה שלו בעורכי-הדין אייל כהן וקרן שפירא-אטינגר. אולם בדצמבר 2018, הפסיקו כהן ושפירא-אטינגר לייצג את ראש הממשלה. ההסבר של כהן להפסקת הייצוג היה - שהוא ייצג בעבר את היועמ"ש, אביחי מנדלבליט, ומרגע סיום שלב החקירות והעברת החומרים ליועמ"ש, וכדי למנוע לזות שפתיים, החליט כהן לפרוש מייצוג נתניהו.

זה היה ההסבר הרשמי של כהן. אולם נראה, שהמניע האמיתי להפסקת הייצוג שלהם נגע לעניינים של תשלום שכר טרחה. וליתר דיוק, לאי-תשלום שכר-טרחה.

עו"ד נוסף מבני טיפוחיו של וינרוט

ביוני 2018, דומה היה שנתניהו הצליח למצוא מחליף ראוי לוינרוט בהובלת המערכה המשפטית שלו. הוא שכר את שירותיו של עו"ד ירון קוסטליץ, עוד משפטן מבני טיפוחיו של וינרוט, שייצג, בין היתר, את אביגדור ליברמן ואת וינרוט עצמו. אולם כעבור חודשים בודדים, סמוך לסיום הייצוג של עוה"ד כהן ושפירא-אטינגר, חדל גם קוסטליץ לייצג את רה"מ. גם קוסטליץ לא נוהג לעבוד בחינם.

בנובמבר 2018, הובא שוב לצוות ההגנה אחד מבכירי הסנגורים בארץ. הפעם נבחר לכך עו"ד נבות תל-צור, שמייצג את השר אריה דרעי, ושייצג, בין היתר, גם את רה"מ לשעבר, אהוד אולמרט.

עו"ד פיני רובין מצטרף לצוות ההגנה

עו"ד תל-צור אמור היה להוביל את צוות ההגנה לקראת הליכי השימוע, והוא הסתייע בצוות חזק של סנגורים שעבדו לצידו בעבר: עוה"ד טל שפירא ואריאל כפרי. כן הובא כיועץ חיצוני לצוות ההגנה, השופט המחוזי בדימוס, עודד מודריק.

חלפה חצי שנה בלבד, וב-22 במאי 2019, הפסיקו גם תל-צור, שפירא, וכפרי את ייצוג נתניהו. וגם מודריק פרש. שוב, הסיבה המרכזית הייתה שהצדדים לא הצליחו להסדיר ביניהם את ענייני שכר-הטרחה. וליתר דיוק, שהסנגורים לא הסכימו להמשיך לייצג את רה"מ נתניהו ללא קבלת שכר לעמלם. עם זאת, נראה שהיו גם סיבות נוספות - של אי-התאמה בין הצדדים.

בפברואר 2019, שכר רה"מ את שירותיו של עורך-הדין הוותיק, פיני-פנחס רובין, ראש משרד עוה"ד גורניצקי. רובין עוסק בעיקר במשפט מסחרי, והעילה המרכזית להבאתו לצוות ההגנה הייתה התמודדות עם ענייני הרגולציה הקשורים בתיק 4000, ועם הטענה שנתניהו היטיב עם קבוצת בזק שבשליטת אלוביץ', בתמורה לסיקור מוטה באתר "וואלה".

מנסה למשוך זמן ולהימלט מאימת הדין

אמנם עו"ד רובין המתוחכם והמקושר נראה היה כאדם מתאים ביותר לתפקיד, אף שהבחירה בו הייתה גם בעייתית. זאת, בשל העובדה שרובין היה קשור באופן הדוק לחקירת תיק 1000.

רובין היה היזם והמקדם המרכזי של "חוק מילצ'ן" המפורסם, שמעניק מקלט מס חמים ונוח לעשירים שעולים או חוזרים לארץ, ולפי החשד "נתפר" כנראה למידותיו של מילצ'ן.

גם הפעם, חלפו כמה חודשים וגם רובין הפסיק לייעץ לנתניהו. וכמו במקרים קודמים, אחת הסיבות נגעה לענייניי תשלומי שכר-הטרחה.

ביולי 2019 קרא נתניהו לעו"ד יוסי אשכנזי ממשרד עוה"ד הרצוג, פוקס, נאמן, להצטרף למערכה. עו"ד אשכנזי היה מעורב לאורך השנים בהגנה על אישי ציבור רבים, ובהם ראש הממשלה לשעבר, אריאל שרון, בתביעת הדיבה שלו; רפאל איתן ואחרים.

אשכנזי עשה והשקיע עבודה רבה עבור נתניהו, והוביל את הטיעונים בשימוע בעניין תיק 4000. התוצאות היו מאכזבות עבור נתניהו. לאחר שהיועמ"ש החליט להאשים אותו בקבלת שוחד בתיק הזה - גם אשכנזי הלך לדרכו.

בספטמבר 2019, בסמוך למועד שבו החלו הליכי השימוע בפני הפרקליטות, שכר נתניהו גם את שירותיו של פרקליט הצמרת, רם כספי. סברנו אז, שעו"ד כספי הובא כדי להביא לנתניהו הסדר טיעון, אבל זו הייתה טעות. כספי סייע לנתניהו בשימוע, אבל סירב להצטרף למתקפה שלו על תובעיו.

רגע לפני השימוע, הביע כספי - בתקשורת - אמון מוחלט ובלתי מסויג במערכת המשפט, בפרקליט המדינה דאז, שי ניצן, ובראשת צוות התביעה, עו"ד ליאת בן-ארי.

במתן האמון בעוה"ד בן-ארי וניצן, בגד כספי - במידה רבה - באמון שנתן בו נתניהו, שהירבה להשתלח בשני עוה"ד. גם כספי פרש מצוות ההגנה אחרי שלב השימוע.

לקראת פתיחת משפטו של נתניהו ב-24 במאי 2020, הובא כוח חיזוק חדש לצוות ההגנה. הפעם נבחר לכך עו"ד מיכה פטמן, שייצג בעבר, בין השאר, את אביגדור קהלני ושולה זקן.

פטמן היה הסנגור שהוביל את הייצוג של נתניהו בדיון הקראת כתב האישום. אבל אתמול, עשרה ימים לפני הדיון השני במשפט נתניהו, גם פטמן פרש מצוות ההגנה. הוא הסביר את עזיבתו בכך, שלא קיבל תשלום בעקבות החלטת ועדת ההיתרים, שלא לאפשר לנתניהו לקבל מימון לייצוג המשפטי, ממקורבו ספנסר פרטרידג'.

וכך, היום, בעיצומה של המערכה המשפטית הכל-כך מורכבת ובעלת המשמעויות מרחיקות הלכת, הן בפן האישי והן בפן הציבורי, נותר נתניהו שוב, כשלצידו רק עו"ד עמית חדד. זאת, עם חובות פתוחים לשורה של סנגורים שייצגו אותו עד היום.

את החובות קיווה נתניהו לשלם באמצעות כספים שיקבל מפרטרידג' ומבן-דודו, נתן מיליקובסקי, אך המדינה אוסרת עליו לקבל מהם כספים אלה.

עו"ד חדד הוא סנגור/משפטן מוכשר, אבל מוכשר ככל שיהיה, הוא לא יוכל לשאת לבדו את הייצוג בתיק הנפיץ ביותר בתולדותינו. לכן, נתניהו צפוי לחפש שוב וכעת, סנגורים חדשים. על הדרך, נתניהו ימשיך לנסות כנראה למשוך זמן במשפט, וגם לנסות להחליש את מעמדה של המערכת, שהעמידה אותו לדין. כמו כן, רה"מ ימשיך לנסות למלט עצמו מאימת הדין, באמצעות המערכת הפוליטית.

את המחיר להתנהלות הזאת, משלם, נוסף לסנגורים שלא קיבלו שכר-טרחה, גם הציבור כולו. וינרוט איננו. ודומה שאין מי שיעצור את ראש הממשלה/נתניהו בדהרה שלו לעבר אסון - אישי וציבורי.

***חזקת החפות: ההליכים המשפטיים נגד ראש הממשלה בנימין נתניהו, שאול ואיריס אלוביץ' וארנון (נוני) מוזס עודם בעיצומם. הם מכחישים את המיוחס להם בכתב האישום, ושמורה להם חזקת החפות

עוד כתבות

ניסים פרץ, מנכ''ל נתיבי ישראל / צילום: תמר מצפי

בעלות של 8 מיליארד שקל: נתיבי ישראל בבליץ חריג של מכרזים

בין הפרויקטים בגל המכרזים: שדרוג כביש 44 במקטע שבין בית דגן לניר צבי ובאזור מחלף בית דגן, בהשקעה כוללת של כ־2־2.4 מיליארד שקל ● במסגרת העבודות ישודרג הכביש בחתך מלא, יבוצעו עבודות תשתית נרחבות לאורך הציר, ויוקמו שני מחלפים - מחלף בית דגן ומחלפון כפר חב״ד

הפגנות חקלאים בצרפת נגד ההסכם עם אמריקה הלטינית / צילום: ap, Fred Scheiber

גרמניה ואיטליה לוחצות, צרפת מתבצרת: תפנית במאבק על הסכם עם אמריקה הלטינית

האיחוד האירופי קרוב לחתימה היסטורית עם מדינות "מרקוסור" הדרום אמריקאיות, על הסכם להסרת רוב המכסים ההדדיים בין שני הגושים ● לאחר שאיטליה כבר הסירה את התנגדותה, תמורת פיצויים לחקלאים שלה, צרפת נותרת בודדה במערכה נגד ההסכם, מחשש למהומות במדינה

יהלי רוטנברג, החשב הכללי במשרד האוצר / צילום: כדיה לוי

מדינת ישראל גייסה הלילה 6 מיליארד דולר בחו"ל במרווחים הנמוכים ביותר מאז המלחמה

החשב הכללי במשרד האוצר, יהלי רוטנברג, השלים הלילה הנפקה בינלאומית של אגרות חוב דולריות בהיקף של 6 מיליארד דולר ● מדובר בשיפור של כ-34% לעומת ההנפקה שנערכה בשנה שעברה

חברת סופווייב (SOFWAVE) / צילום: יח''צ/ אסף לוי

עם המלצה מקים קרדשיאן: שמעון אקהויז לוקח את סופווייב לנאסד"ק

חברת האסתטיקה הרפואית של שמעון אקהויז פרסמה תוצאות מקדמיות, עם צמיחה של מעל 50% בהכנסות ● מניית סופווייב זינקה ב-300% מהשפל והיא נסחרת במיליארד שקל

חברות הנדלן מסכמות שנה / צילום: Shutterstock

זינקו בעקבות הפתעת הריבית: האם מניות הנדל"ן שאכזבו אשתקד בדרך לקאמבק?

מניות של יזמיות בנייה למגורים כמו חג'ג', דמרי וישראל קנדה, זינקו במעל 10% בעקבות הורדת הריבית, כשהמשקיעים מקווים להתאוששות במכירת הדירות ● אך עדיין, מחירי הדירות גבוהים, וכך גם שיעור ההון העצמי הנדרש מהרוכשים: "קו פרשת המים עובר בריבית 2.5% ומטה"

רובוטים של חברת מנטי / צילום: Ethan Joyal

רכישת הענק של מובילאיי: קונה את חברת הרובוטיקה של שעשוע ב-900 מיליון דולר

מתוך הסכום הזה, 612 מיליון דולר יועברו במזומן לבעלי המניות בסטארט-אפ, והשארית במניות רגילות של מובילאיי ● שעשוע צפוי לקבל 341 מיליון דולר בעקבות העסקה ● המרוויחות הנוספות מהעסקה הן קרנות ההון סיכון 10D הישראלית, והאמריקאיות איירן וסיסקו ונצ'רס

מכלית הנפט ''מרינרה'' / צילום: Reuters, Hakon Rimmereid

בגלל קשר לונצואלה: ארה"ב השתלטה על מכלית נפט רוסית

כוחות אמרקאיים השתלטו על מכלית הנפט הרוסית "מרינרה", שימשה כחלק מצי הרפאים של משטר מדורו בונצואלה ● לפי דיווחים, רוסיה שלחה צוללת וכלים ימיים בשל החשש מהשתלטות

מערכת הגנת הגבולות של תע''א / צילום: תע''א

לקוחות מחו"ל כבר מתעניינים: תע"א חושפת מערכת הגנת גבולות חדשה

פתרון הגנת הגבולות, הטומן בחובו אלגוריתמים ובינה מלאכותית ברמות המתקדמות ביותר, משלב שיטות לחימה חדשות מבוססות כלים אוטונומיים מסוגים שונים הפועלים בסנכרון משימתי תחת מערכת ניהול מרכזית ● מנכ"ל תע"א: "הטופוגרפיה והגבולות של מדינת ישראל הם מהמורכבים והמאתגרים שיש בעולם"

משרדי סלקום / צילום: עוזי פורת

עד 15 משכורות: סלקום אישרה פרישה מרצון ל-77 עובדים

מספר הבקשות לפרישה מרצון שהוגשו הוא פי שלושה ממה שאושר בפועל ● סך המענקים החד-פעמיים שישולמו לעובדים עומד על כ-12 מיליון שקל ● הפרישה צפויה להניב לקבוצת סלקום חיסכון שנתי של כ-18 מיליון שקל

קסטרו / צילום: שירה ספיר

אחרי קפיצה של 70%: משפחת רוטר מוכרת לראשונה מניות קסטרו

בעלת השליטה בקמעונאית האופנה וההלבשה קסטרו מצטרפת לגל המימושים בבורסה ומוכרת 4% מהחברה תמורת 57 מיליון שקל, לאחר שלפני מספר חודשים הגיעה להסכמות עם שותפה לשליטה יוסי גביזון

מלחמת ''חרבות ברזל''. חוסר ודאות הוא מילת המפתח / צילום: ap, Leo Correa

"חרבות ברזל" בבית המשפט: מתי מלחמה היא “כוח עליון”, ומתי זו רק מילת קוד?

מי יפצה על האיחור במסירת הדירה, איך מוכיחים שאתר בנייה נסגר בגלל המלחמה, ולמה הקניונים לא ממהרים לתבוע את השוכרים? ● גלובס עושה סדר במצב המשפטי בעקבות המלחמה

שימוש ממושך בחניה אינו מקנה זכויות קנייניות / צילום: טלי בוגדנובסקי

חנו בחניה בבניין במשך 48 שנים. ביהמ"ש קבע שהיא לא שלהם

המפקח על המקרקעין קבע כי שימוש ממושך בחניה אינו מקנה זכויות קנייניות - החלטה שצפויה להסיר חסמים משמעותיים בפרויקטים של התחדשות עירונית

מנכ''ל אנבידיה ג'נסן הואנג / צילום: ap, Ng Han Guan

צמיחת ענק ב־2025 והיעד לשנה החדשה: ענקיות השבבים נערכות לשיא חדש

המרוץ לבינה המלאכותית הוביל את חברות הטכנולוגיה הגדולות למכירות שיא של 400 מיליארד דולר בשנה החולפת ● אנבידיה לבדה צפויה למכור ב־383 מיליארד דולר ב־2026 ● אולם, מחסור ברכיבים חיוניים, לצד שאלות על היכולת לגייס מימון - מאיימים על הצמיחה

ירין משולם, מנהל השקעות בסיגמא-קלאריטי בית השקעות / צילום: אוראל כהן

"אי אפשר להתעלם מזה": מנהל ההשקעות שרואה את ונצואלה, וממליץ על הסקטור הזה

ירין משולם, מנהל ההשקעות בסיגמא-קלאריטי, בטוח שהצמיחה בשוקי המניות תימשך, ומסביר מדוע הוא מעדיף בארץ את קמעונאיות המזון, שנהנות "מריכוזיות מאוד גבוהה" ● מעבר לים הוא מזהה פוטנציאל במניות הבנקים האירופיים ובחברות טכנולוגיה מסין

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

וול סטריט ננעלה בשיאים; אמזון עלתה ב-3.5%, סנדיסק זינקה ב-27%

נאסד"ק עולה ב-0.4% ● אנבידיה ו-AMD ראש בראש: השתיים חשפו שבבי מרכזי נתונים חדשים ● ג'פריס הגדיר את טבע כהשקעה מומלצת ל-2026, המניה עלתה בכ-4% ● מחירי הנפט רושמים ירידות קלות, לאחר העליות אתמול ● מחירי הכסף והזהב ממשיכים להתאושש, הנחושת בשיא ● נעילה חיובית באירופה, הפוטסי בשיא

המדריך ל-2026 / צילום: Shutterstock

הצ'ק־ליסט הפנסיוני: מה חשוב לבדוק בחיסכון?

עבור רוב הישראלים מדובר בנכס הפיננסי הגדול ביותר, אך גם זה שזוכה להכי מעט תשומת־לב ● מדמי הניהול שנמצאים בשפל ועד לטעות המיסוי שחצי מהפורשים מבצעים - אלו הצעדים שחייבים לבצע כדי לוודא שהכסף באמת יחכה לכם ביום הפרישה

מייסדי פיירבלוקס: פבל ברנגולץ (מימין לשמאל) מיכאל שאולוב ועידן עפרת / צילום: באדיבות פיירבלוקס

רכישה שנייה בשלושה חודשים: היוניקורן פיירבלוקס רוכש חברת פינטק ישראלית ב-130 מיליון דולר

החברה הנרכשת, TRES Finance, פועלת בתחום הפינטק ומתרגמת פעילות בלוקצ'יין לדיווח פיננסי ורגולטורי ● מפיירבלוקס נמסר: "השילוב בין החברות יאפשר ללקוחות לנהל הן את הפעילות התפעולית והן את המערך הפיננסי על גבי תשתית אחת, מאובטחת ותואמת רגולציה"

איור: גיל ג'יבלי

תמיד במצב רוח טוב, מנומס ולפעמים גם מתעטש: הכירו את סוכן ה-AI הקולי

בשנה האחרונה קמו בישראל חברות המתמחות בסוכני בינה מלאכותית קוליים, אשר עונים או מוציאים שיחות מכירה, שירות ותמיכה ● בין החברות הגדולות שכבר אימצו את הפיתוח נמצאות בזק, פרטנר, קופ"ח מכבי ואמישראגז אנרג'י, וייתכן שכבר שוחחתם עם הסוכנים שלהן בלי לדעת

צילומים: שלומי יוסף, איל יצהר, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

"תקנו את כולם": בנק אוף אמריקה בהמלצה מדהימה למניות הבנקים הישראליים

בסקירה מעמיקה ומסקרנת יוצאים בבנק אוף אמריקה במחמאות לבנקים הגדולים וסבורים כי הם נכנסים ל"עידן של עודפי הון מאסיביים"

אנשי חיזבאללה בהלוויה של רמטכ''ל ארגון הטרור / צילום: ap, Hussein Malla

סעודיה: מלחמה בין ישראל לחיזבאללה תיחשב איום על היציבות האזורית

על פי הדיווח, מאות לוחמים נשלחים תחת כיסוי של עלייה לרגל לעיר משהד באיראן ● חודשו החיפושים אחר החלל החטוף רן גואילי ז"ל ● צה"ל חיסל שני מחבלים שעסקו בשיקום תשתיות צבאיות של חיזבאללה ● על רקע החשש מהסלמה מחודשת עם לבנון, גורם בבית המלוכה הסעודי אמר כי מלחמה בין ישראל לחיזבאללה תיחשב איום על היציבות האזורית ● עדכונים שוטפים