גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

משבר הקורונה מלמד: צרכני עירך קודמים

ענקיות הקמעונאות הבינלאומיות הקטינו את פעילותם בישראל בזמן הקורונה עקב אינטרסים שונים ● הלקח שלנו: מדינת ישראל חייבת לשמור גם על "עצמאות קמעונאית" שתבטיח אספקה סדירה של מזון גם בזמני משבר

סניף אמזון בצרפת / צילום: Michel Spingler, Associated Press
סניף אמזון בצרפת / צילום: Michel Spingler, Associated Press

תהליכי הגלובליזציה שהתרחשו בעולם בשנים האחרונות באו לידי ביטוי ביתר שאת בתחום הצרכנות. המסחר המקוון שהפך לערוץ צרכנות מרכזי, הפך את צרכני העולם לגלובליים ושחקנים מקומיים מוצאים את עצמם בעשור האחרון מתמודדים עם תחרות ישירה מול ענקיות הקמעונאיות הבינלאומיות, אשר הולכות ותופסות מקום מרכזי בשוק הצריכה המקומי.

משבר הקורונה היה אירוע ראשוני וחסר תקדים בהרבה מובנים. אחד ההיבטים המעניינים שלו, נוגע להשפעותיו על פעילות המכירות המקוונת הגלובלית של ענקי הקמעונאות הבינלאומיים. תחום הקמעונאות המקוונת הגלובלית שינה את פניו בתקופה האחרונה, במובן זה ששחקנים רבים העדיפו להתמקד בשווקים הטבעיים והקרובים שלהם ושינו את מדיניות ההפצה והמכירה בהשוואה לימי טרם הקורונה.

באתר אמזון למשל, הופסק המשלוח של מוצרים רבים לישראל כמו גם למדינות שונות אחרות ועיקר פעילות החברה התמקד בארה"ב. בנוסף, החברה הפסיקה את הטבת המשלוח חינם בהזמנות בהיקף של 49$ ומעלה שהייתה קיימת קודם לכן - דבר שהפך את ההזמנה במקרים רבים ליקרה במיוחד. הפסקת מרבית המשלוחים, לצד ייקור משמעותי של הפעילות, גרמו בפועל לירידה דרמטית בפעילות של אמזון בישראל ויש להניח שגם במדינות רבות נוספות, להבדיל מהעצמת הפעילות במגרש הביתי שלה - ארה"ב.

הסיבות לשינויים הללו נעוצות ככל הנראה בעומס האדיר שנוצר בפעילותן של ענקיות הקמעונאות הבינלאומיות במדינות המקור בהן הן פועלות ובהעדפה שלהן לתת מענה לשווקים המסורתיים והטבעיים שלהן. סיבות נוספות שיתכן והשפיעו על התוצאה האמורה נוגעות אולי להגבלת כושר הייצור בשל מגבלות העובדה בקורונה, ואף לרצון של מדינות שונות לשמירת מוצרים עבור תושביהן, בפרט מוצרים חיוניים, וניסיון למניעת זליגה של מוצרים שמצויים במחסור למדינות אחרות.

בשנים האחרונות דובר רבות על השפעות המסחר המקוון הגלובלי על הצרכן הישראלי ועל השפעות כניסתה של אמזון לישראל. אירועי הקורונה מלמדים כי עם כל הטוב שהגלובליזציה מביאה לצרכן בישראל - נראה כי אין תחליף לשחקנים מקומיים חזקים אשר יבטיחו אי תלות צרכנית של הציבור בישראל בגורמים בינלאומיים אשר לא מחויבים לצרכן הישראלי דווקא.

מדינת ישראל היא מדינה קטנה במפה העולמית וברור כי קל יותר מבחינת השחקנים הבינלאומיים לוותר על שוק זה מאשר על שווקים אחרים. ואכן, כפי שראינו רק לאחרונה, מהר מאד אמזון הפנתה עורף לציבור בישראל אשר אם זה היה תלוי רק בה, היה עשוי להיוותר ללא מענה. לאמזון אין שום סנטימנטים לציבור בישראל, בטח לא יותר מאשר כלפי ציבור בארה"ב ממנה היא באה.

כפי שמדברים ברמה הלאומית על ביטחון תזונתי ועל הבטחת רצף אספקה של מוצרי מזון לתושבי המדינה ומניעת תלות מוחלטת של מדינת ישראל בגורמים זרים בכל הנוגע לאספקת מזון - כך יש להסתכל על מפת הצרכנות כולה ועל היכולת לשמר ערוצי אספקה שוטפים ותקינים למדינה בכל עת ובפרט במצבי חירום עולמיים.

מדינה כמו ישראל, שבה אין רצף יבשתי ידידותי עליו ניתן להסתמך לשם השלמת שרשרת אספקה צרכנית בעת הצורך - חייבת לוודא כי אינה נסמכת באופן מוחלט על ספקים וקמעונאים שמקורם מחוץ לישראל. אנו רגילים לשמוע תפיסות מסוג אלו כביסוס לצורך בקיומה של חקלאות מקומית - אשר תבטיח היצע מזון מספק במדינה. אולם, כעת אנו מבינים כי לא רק בנוגע למקום הגידול של המוצר יש לתת את הדעת אלא גם בנוגע לערוץ ההפצה ולזיקה שלו למדינת ישראל.

לפיכך, יש להכיר בעובדה כי לקמעונאות המקומית ישנו ערך אסטרטגי הנובע ממחויבותם של השחקנים בשוק המקומי לצרכן הישראלי ולהבטיח כי גם אם אמזון או אחרים יחליטו להפסיק או להגביל בפעם הבאה את שרשרת האספקה לישראל - המדינה לא תהיה תלויה בהם באופן שישבש את החיים התקינים במדינה.

תחרות היא דבר חשוב ואין ספק כי כניסת הקמעונאים המקוונים לישראל מאתגרת את השחקנים המקומיים ומחייבת אותם לשפר את החוויה, המחיר ואיכות המוצר. אולם, משבר הקורונה מלמד כי לבסוף גם הגדולים ביותר מבינים כי "צרכני עירך קודמים" ועל כן ההסתמכות על גורמים זרים בהקשר זה צריכה להיעשות בהגבלה ותוך לקיחת עובדה זו בחשבון. בהתאם, יש לשקול בכובד ראש את התמריצים הניתנים לשחקנים הבינלאומיים, אשר במידה רבה מקבלים מהמדינה יתרון ועדיפות על פני השחקנים המקומיים.

הכותב הוא סמנכ"ל לקוחות ושירות בשופרסל

עוד כתבות

מנכ''ל אלקטרה מוצרי צריכה צביקה שווימר בוועידת ישראל לעסקים / צילום: כדיה לוי

מנכ"ל אלקטרה מוצרי צריכה צביקה שווימר: "הצריכה בישראל חזקה, אבל אין מספיק שטחי מסחר"

בוועידת ישראל לעסקים של גלובס, אמר מנכ"ל אלקטרה מוצרי צריכה, צביקה שווימר, כי הוא קרא לקובעי המדיניות להאיץ פיתוח אזורי - בפרט בצפון ● "הצעתי להפוך את קריית שמונה לשלוש שנים ל'עיר ללא מע"מ', כמו אילת. זה היה מצית את המסחר ומחזיר חיים לאזור. בינתיים זה לא מתקדם"

אל''מ במיל' ניצן אלון בוועידת ישראל / צילום: כדיה לוי

"שנתיים של סערת רגשות": האלוף ניצן אלון מדבר לראשונה על מפקדת השבויים והנעדרים

ראש מפקדת השבויים והנעדרים סיפר בוועידת ישראל לעסקים של גלובס על מאמצי שחרור החטופים בשנתיים האחרונות, המתיחות מול הדרג המדיני והתוכניות שלו להתחלה החדשה באזרחות ● "למדינת ישראל יש אחריות לתקן את מה שאפשר. אנחנו נמצאים בתחילתו של ריפוי ושיקום שממנו אפשר לצמוח"

הילה ויסברג בשיחה עם פרופ' עירן הלפרין / צילום: פרטי

חוקר השנאה שמצהיר: "אנחנו נוסעים ב-300 קמ"ש לעבר הקצנה"

שיחה עם פרופ' עירן הלפרין, ראש המחלקה לפסיכולוגיה באוניברסיטה העברית ● על הקיטוב שהפך לנורמה, הסיבות לכך ומה ישראל צריכה לעשות כדי לעצור את הדהירה

גדי קוניא ושירה ספיר / צילום: גלובס

מנכ"ל תנובה: "ישראל לא יכולה לוותר על ייצור מוצרי המזון הבסיסיים, בטח לא המפוקחים"

ענף החלב ידע לא מעט סערות בשנתיים האחרונות - החל מהמחסורים בתקופות החגים, דרך העלאות המחירים ועד התוכניות החדשות שהוצגו בשבוע שעבר במשרדי הממשלה ● בוועידת ישראל לעסקים של גלובס, מנכ"ל קבוצת תנובה גדי קוניא פתח את הכול והסביר מהן הבעיות השורשיות של הענף ● וגם: האם בקרוב תנובה תצא להנפקה?

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

אם ערכה חמש צוואות שונות. איזו מהן תקפה בביהמ"ש?

יורשי חוכר מקרקעין נאלצו לפנות נכס אחרי 20 שנה ו-200 אלף שקל שקיבלו מדי חודש ● ביהמ"ש ביטל שתי צוואות שבני משפחת המנוחה ביקשו לקיים, וקבע כי דווקא הצוואה שאף אחד לא רוצה לקיימה - היא זו שתהיה בתוקף ● והאם המונח "פרידה" כולל גם את המוות? ● 3 פסקי דין בשבוע

חזי חאלאויה בוועידת ישראל לעסקים / צילום: כדיה לוי

יו"ר נמלי ישראל: "ישראל צריכה להיות שער לאירופה. אסור לפספס את ההזדמנות"

חזי חאלאויה דיבר בועידת ישראל לעסקים של גלובס על ההזדמנות הטמונה במסדרון הכלכלי IMEC בין הודו לאירופה, שישראל טרם הצטרפה אליו ● "מדובר במצפן גיאו־אסטרטגי. אם נקבל את ההחלטות הנכונות, זו תהיה זכייה לדורות. ואם לא נקבל את ההחלטות הנכונות, זו תהיה בכייה לדורות"

יבגני דיברוב בוועידת ישראל / צילום: שלומי יוסף

מנכ"ל ארמיס: "יש לנו יש עוד עבודה קשה כדי להגיע להנפקה"

דיברוב הציב בועידת ישראל לעסקים של גלובס את היעד של החברה להנפקה: "600 או 700 מיליון דולר בהכנסות" ● לשאלה אם מהפכת ה־AI תוביל לצמצום מקומות העבודה בחברה, השיב: "היא תהפוך את הארגון ליותר יעיל"

בנקים בישראל

הבנקים חילקו דיבידנד של 5 מיליארד שקל לציבור – אז מדוע בשוק לא מתלהבים?

הרווח של הבנקים צמח, התשואה על ההון רשמה נתונים מרשימים, וגם בחלוקת הדיבידנדים חלה עלייה חדה ● אך למרות זאת, בשוק מתריעים משינוי המגמה: "יש להיות ערים לשחיקה באיכות הנכסים ולתוצאות חלשות יותר בהמשך" ● ואיך דווקא דעיכת המלחמה עלולה לייצר קשיים כלכליים לבנקים?

הישראליות בוול סטריט / צילום: באדיבות נאייקס, אלן צצקין, נאבן

הישראלית שצנחה במעל 20% בעקבות הדוחות, וזו שהתאוששה מהשפל

במדור השבועי של גלובס, בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך סוף השבוע ● פלטפורמת בניית האתרים Wix נפלה בכ-24% מאז שפרסמה את דוחותיה, על רקע ירידה שנרשמה בשולי הרווח ● מנגד, נאייקס קפצה בשיעור דו־ספרתי לאחר הדוחות ● נאבן התאוששה מעט, לאחר שנפלה במעל 40% מאז הנפקתה בחודש שעבר

עו''ד ג'ייסון גרינבלט / צילום: תמר מצפי

האם הפסקת האש תחזיק מעמד ומה הסיכוי לנורמליזציה עם סעודיה? יועצו של טראמפ לשעבר מדבר

ג’ייסון גרינבלט, לשעבר שליחו של הנשיא דונלד טראמפ למזרח התיכון ומאדריכלי הסכמי אברהם, הגיע כאורח מיוחד לערב הפתיחה של ועידת ישראל לעסקים ● הוא מסביר כיצד 7 באוקטובר שינה את האזור, מה ישראל תיאלץ לעשות מול חמאס ועד כמה ריאלי חידוש המגעים עם סעודיה

פרופ' רוני גמזו, יו''ר מגדל אחזקות, בוועידת ישראל לעסקים 2025 / צילום: שלומי יוסף

פרופ' רוני גמזו: "תמיד ארגיש החמצה שלא הייתי מנכ"ל הכללית"

יו"ר מגדל אחזקות, מנכ"ל בית החולים איכילוב בעבר, אמר עוד בוועידת ישראל לעסקים של גלובס: "הפער בין שיבא לאיכילוב הוא רק בכותרות; ברמת הרופאים והרפואה לא רק שאין פער - איכילוב מוביל"

מימין: אסף זגריזק, יודפת אפק-ארזי, ינקי קוינט ורועי כחלון בוועידת ישראל לעסקים 2025 / צילום: כדיה לוי

רועי כחלון: "עובדים מסביב לשעון על הנפקת התעשייה האווירית"

במסגרת פאנל "תשתיות לישראל" בוועידת ישראל לעסקים של גלובס, מנהל רמ"י ינקי קוינט אמר כי "מחירי הדירות יכולים להגיע לרמה שזוג צעיר יוכל לרכוש דירה בעלות סבירה" ● יו"ר נת"ע, יודפת אפק-ארזי: "פרויקט המטרו זה גיים צ'יינג'ר עשורים קדימה"

יו'' אגד אמיר לוי / צילום: שלומי יוסף

יו"ר אגד אמיר לוי על הנפקה אפשרית: "זו חברה קלאסית לשוק ההון"

אמיר  לוי התארח בוועידת ישראל לעסקים של גלובס וקרא למנות בדחיפות ממונה חדש לאגף התקציבים, להימנע מתוספות מוגזמות לתקציב הביטחון - ורמז כי אגד במסלול להנפקה, אחרי השבחתה: "אנחנו מחזקים את הממשל התאגידי" ● על משבר התחבורה בישראל: "צריך לשטוף את המדינה עם נתיבי תחבורה ציבורית ולצאת במכרז אגרות הגודש"

ולדימיר פוטין - נשיא רוסיה, דונלד טראמפ - נשיא ארה''ב, וולודימיר זלנסקי - נשיא אוקראינה / צילום: ap, Julia Demaree Nikhinson, Alex Brandon, Jacquelyn Martin

מניות ביטחוניות ירדו, אירופה במצוקה: ארה"ב דוחפת להסכם שלום כפוי באוקראינה

הבית הלבן הפתיע את אירופה כשדרש מקייב בסוף השבוע לקבל תוכנית שלום ובה הגבלות צבאיות וכן ויתור על שטחים ● האירופאים קוראים לתוכנית "בסיס לדיון" ושוב נאלצים לבקש מקום ליד שולחן הדיונים ● לצד ירידות במניות ביטחוניות, באיחוד מנסים לקנות זמן להקמת כוח צבאי

יונתן לבנדר בוועידת ישראל לעסקים / צילום: שלומי יוסף

"האמנות האמיתית היא AI, וזה ישנה את עולם הבריאות"

בוועידת ישראל לעסקים של גלובס, הציג סגן השותף המנהל וראש מערך הייעוץ של KPMG, את האופן שבו הטכנולוגיות החדשות, ובעיקר ה-AI, משנים ועתידים לשנות את חוקי המשחק ● לדבריו, ישראל מובילה באימוץ אך מעוכבת בידי רגולציה

דירה במגדל המלך דוד בתל אביב / צילום: ניר וייס־ודררו

בכמה נמכרה דירה עם 7 חדרים במגדל המלך דוד בתל אביב?

הדירה במגדל המלך דוד בתל אביב, בת 7 חדרים, נמכרה במחיר נמוך מהמקובל בשוק ● מגדל המלך דוד צמוד למלון דן, ושייך למשפחת מגדלי יוקרה ראשונים שהוקמו בעיר - ביניהם גם גן העיר ובזל ● בעבר נרשמו במגדל עסקאות במחירים של 100 אלף שקל למ"ר ויותר

ועידת ישראל לעסקים ה-32

ועידת ישראל ה-32 יוצאת לדרך בהשתתפות צמרת המשק

ועידת ישראל לעסקים של גלובס היא הוועידה הוותיקה והחשובה בישראל. במסגרתה מתקיימים מושבים בתחומים: השקעות, תשתיות, הייטק וחדשנות, בריאות ועוד ● בין המשתתפים: ג׳ייסון גרינבלט, שליח הבית הלבן למזרח התיכון לשעבר, יו"ר צ'ק פוינט, מנכ"ל שיבא, מנכ"לי הפועלים, הפניקס, בזק, תנובה, אלקטרה צריכה, תורפז תעשיות, מנכ"ל הבורסה ורבים נוספים ● עוד בין המשתתפים: השחקן והאקטיביסט הפרו-ישראלי מייקל רפפורט והאלוף במיל' ניצן אלון, ראש מפקדת השבויים והנעדרים לשעבר, בהופעה ראשונה

ינון קרייז, מנכ''ל ויו''ר ענקית הצעצועים מאטל, בערב הפתיחה של ועידת ישראל לעסקים / צילום: תמר מצפי

מנכ"ל ענקית הצעצועים מאטל: "התחלנו להסתכל על אנשים שקונים את המוצרים שלנו כמעריצים ולא כצרכנים"

ינון קרייז, מנכ"ל ויו"ר ענקית הצעצועים מאטל, השתתף בערב הפתיחה של ועידת ישראל לעסקים של גלובס ● הוא התייחס להצטרפותו לחברה ב-2018, לאחר שהתחלפו 3 מנכ"לים ברציפות, דיבר על השינוי האסטרטגי שהביא לחברה ועל הצלחת הסרט "ברבי" ● "מאטל מתוארת בתסריט כחברה הכי גרועה בקורפורייט האמריקאי, והתפקיד שלי כמנכ"ל החברה מגולם כשוביניסט - וזה עבד"

בנק הפועלים / צילום: אביב גוטליב

הקרב על הצעירים: הפועלים יממן את המסחר בניירות ערך לגילאי 35 ומטה

בנק הפועלים משיק חבילת הטבות לצעירים ולסטודנטים, והוא יממן להם החזר מלא של עמלות המסחר בניירות ערך בארץ ובחו"ל ● כמו כן, לקוחות אלו שיצטרפו לבנק הפועלים, ייהנו מהחזר מלא של עמלות מסוף נובמבר 2025 עד לסוף חודש יוני 2026

מנכ''ל קבוצת חיפה, מוטי לוין, בוועידת ישראל לעסקים 2025 / צילום: כדיה לוי

מוטי לוין: "ביטחון תזונתי הוא עניין קיומי, זה האיום שמבפנים"

מנכ"ל קבוצת חיפה אמר בוועידת ישראל לעסקים של גלובס כי "אפשר להגיע למצב של ביטחון מזון ברוב הגידולים; הרבה מהמצוקות יכולות להיפתר ע"י יישום מסקנות הוועדה של משרד החקלאות וביטחון המזון, דרך מענקים, הקצאות מים ורגולציה"