גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עמוד הבית  מגזין G

הריחוק החברתי כבר בפנים: טיול לילי באזור פתחת ניצנה

אחת האטרקציות של הקיץ היא טיולי לילה וערב במדבר, בשעות בהן כבר לא כל-כך חם. זה יפה במיוחד בליל ירח מלא, כמו זה שזורח השבוע, שיספק אור גדול ובהיר לטיול רומנטי או משפחתי

הסלעים המסתוריים בחמוקי ניצנה / צילום: יותם יעקבסון
הסלעים המסתוריים בחמוקי ניצנה / צילום: יותם יעקבסון

אחת האטרקציות של הקיץ היא טיולי לילה וערב במדבר, כשכבר לא כל-כך חם (ואפילו עשוי להיות קריר). זה יפה במיוחד בליל ירח מלא, כמו זה שזורח השבוע. שיאו אומנם מאחורינו, אבל גם בסוף השבוע הירח יהיה עדיין גדול ובהיר דיו לטיול רומנטי או משפחתי.

אחד האזורים האידיאליים לטיול כזה הוא פתחת ניצנה, שם אפשר לטייל במרחבים פתוחים ובמרחק החברתי המתבקש בימים אלה. מקום קסום לסייר הוא שבטה, לא הבסיס הצבאי אלא העיר העתיקה שנמצאת לא רחוק ממנו, שכיום היא עיר רפאים קצת מסתורית, אבל בעבר הייתה אחת מערי הנַבַּטִים המרשימות ביותר. עם זאת, כבר לא ניתן לעשות טיול לאור ירח באזור, אלא רק טיול אחה"צ, שכן הגן הלאומי נסגר כעת בשעה 17:00.

בשנת 2000 הכיר בה אונסק"ו, יחד עם ערים נבטיות נוספות בסביבה, כאתר מורשת עולמית. הנבטים היו שבטים ערביים שחצו את המדבר בשיירות גמלים ארוכות, ובמונחים של ימינו אפשר לומר שהיה להם מונופול על העברת סחורות, במיוחד מוצרי המותרות של העולם העתיק - מור ולבונה ובשמים מתימן וסומליה, תבלינים, משי ובדים ואבנים יקרות מהודו, וגם אספלט, שהיה מבוקש מאוד בעיקר במצרים כי שימש לחניטת מומיות. הודות להם התפתחה באזור דרך הבשמים, חלק מרשת של דרכי מסחר בין אסיה לאירופה, שגם בה הכיר אונסק"ו כאתר מורשת עולמית.

סוד השליטה של הנבטים היה טמון בידע שלהם איך לשרוד ולאתר מים במדבר. הם בנו מערכת של סכרים ובורות אגירה בטכניקות שמעוררות התפעלות גם כיום. את בורות המים הסתירו מזרים כדי למנוע תחרות, מה שהפך אותם לעשירים מאוד.
בהתחלה היו נוודים, אבל בהמשך בנו יישובי קבע, שבטה היא אחד מהם. בתקופה הביזנטית, סביב המאה הרביעית לספירה, חדרה הנצרות לאזור, והנבטים התנצרו. עם הכיבוש המוסלמי של הארץ במאה השביעית הם התאסלמו ונטמעו.

בסיור מעגלי קצר וקל בשבטה אפשר לראות שרידים מכל אלה. החולף ברחובותיה המרכזיים של עיר הרפאים יכול לבקר בכמה כנסיות גדולות, מחוץ לאחת מהן ניצב אגן הטבלה גדול, דמוי צלב, שנועד להטבלת מבוגרים בתקופה שבה תושבי האימפריה התנצרו בהמוניהם.

אפשר לבקר אפילו בבתי מגורים, שחלקם השתמרו על תקרותיהם וקומתם השנייה ולהתפעל כיצד יצרו המקומיים תקרות ישרות העשויות לוחות אבן הנתמכים על-ידי קשתות בנויות, וכל זה בלי שימוש בעץ, שלא היה תחת ידם.

ומכאן לתל ניצנה, נקודה נהדרת לתצפית שקיעה. התל שמשמש היום כמחסה יום לעופות לילה כמו תנשמות וכוסים, שימש כבית חולים טורקי מימי מלחמת העולם הראשונה. למה נבנה בית חולים באמצע שום מקום? מה שנראה כיום כמו סוף העולם שמאלה, היה במלחמת העולם הראשונה קו החזית בין טורקיה העות’מנית למצרים הבריטית.

הסלעים הקצפתיים של חמוקי ניצנה / צילום: יותם יעקבסון

הבריטים הקימו מסילת ברזל מיוחדת להובלת כוחות, אספקה ותחמושת אל עזה ומולם בנו הטורקים את פסי הרכבת שלהם עד כאן. ממבני התחנה הטורקית הישנה נותר מגדל המים, ששימש למילוי מכלי המים ברכבות שאז פעלו על קיטור.

בקצה הצפוני של התל יש שרידים של הכנסייה הגדולה ביותר שהייתה במקום. לא הרבה נותר ממנה, אבל אפשר לראות בבירור את חצי העיגול הפונה מזרחה, האפסיס, פינת המזבח וכיוון התפילה. מעבר לו אפשר לראות את אחד מבורות המים המפורסמים של הנבטים.

פסלי הסלע של חמוקי ניצנה / צילום: יותם יעקבסון

מתל ניצנה ניתן להמשיך ברגל אל מערת ניצנה: חוצים את הכביש דרומה וממשיכים ללכת בשביל מסומן על-ידי שורות אבנים משני צדדיו עד המערה, שהיא בעצם מחצבה עשויה ביד אדם. דילוג קצר ברכב מוביל אל חמוקי ניצנה. השם הוענק לתצורות הסלע על שום קווי המתאר הרכים שלהן. בלילות ירח אסור להפסיד את הביקור במקום, שבו אפשר להתפרע עם הדמיון למראה הסלע המוצף באורה הרך של הלבנה.

גבעת הכתובות, הסמוכה לחאן בארותיים ולגבול עם מצרים, היא נקודה נפלאה נוספת לצפות בשקיעה. ניתן לצאת למסלול, שאורכו כ-3 ק"מ מחאן בארותיים (שהוא מקום לינה אווירתי מאוד, עם בקתות בוץ אקולוגיות ואוהלים, לחובבי הז'אנר. הם מארגנים גם טיולי גמלים למעוניינים. טל' 08־6555788, www.beerotayim.co.il).

גבעת הכתובות, הגרפיטי של העולם העתיק / צילום: יותם יעקבסון

הדרך ברורה מאוד ומסומנת על-ידי סימון ייחודי שהניחו אנשי החאן: שלושה חלוקי נחל שנקדחו והושחלו על מוט ברזל זה מעל זה ומעליהם צורת גמל מתכת על גלגלים. הסימון מתווה מסלול אופניים טבעתי, העובר בנחל בארותיים, ממשיך אל "גבעת הכתובות", ממשיך שמאלה, אל השלוחה מצפון לנחל בארותיים, מקיף את חאן בארותיים מצפון, עד גשר הרכבת העות’מני וחזרה לחאן. אורכו הכולל כ-5 ק"מ ומשכו כשעתיים.

"גבעת הכתובות" היא גבעה מישורית קטנטנה ועל הסלעים יש שפע תחריטי סלע מתקופות שונות. גילם של התחריטים שנוי במחלוקת, אך חלקם בני אלפי שנים לפחות. על פני הסלע אפשר לזהות דמויות חקוקות של יעלים, ציידים ועוד.

חורשת בארותיים / צילום: יותם יעקבסון

מקום מקסים לעצור בו לפיקניק הוא חורשת בארותיים, שבסבך הצמחייה שבה נחבאות שתי בארות: באר משה ובאר אהרון, שהעניקו לאזור את שמו. את חורשת האשלים היפה שבמקום נטעו בוגרי בית הספר החקלאי "מקווה ישראל", שגויסו לצבא הטורקי במלחמת העולם הראשונה.

הוראות התו הסגול דורשות הרשמה מראש לטיול בכל האתרים של רשות שמורות הטבע והגנים, כדי לא לעבור את מספר האנשים המותר באתר בו זמנית. צריך לתאם את הביקור מראש, ולהגיע עם האישור התקף לשעות שביקשתם. בכניסה יבקשו מכם לראות את האישור. פרטים ווהפקת אישורים באתר: https://www.parks.org.il/

עוד כתבות

ניצן אבירן, ראש אגף כלכלה בקיבוץ הדתי, בכנס צמיחת הקיבוצים / צילום: שלומי יוסף

שנתון התנועה הקיבוצית: שיעור הקיבוצים עם הון עצמי של יותר מ־100 מיליון שקל כמעט הוכפל

ניצן אבירן, ראש אגף כלכלה בקיבוץ הדתי, חשף בכנס צמיחת הקיבוצים של גלובס נתונים ראשונים מתוך השנתון ה־22, שטרם פורסם ● שיעור הקיבוצים עם הון עצמי של יותר מ־100 מיליון שקל עלה מ־20% ב־2009 ל־39% ב־2024, אוכלוסיית הקיבוצים כמעט הוכפלה מאז 2005, ו־64% מהקיבוצים מנהלים כיום את האנרגיה המתחדשת כענף עצמאי. "רשימות ההמתנה במרבית הקיבוצים גדולות מאוד"

מליאת הכנסת, ארכיון / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

האוצר נערך לתקציב המשכי: הביטחון לא צפוי להיפגע, המשרדים האזרחיים כן

השבוע יחלו ההתייעצויות בבית הנשיא לגבי הרכבת הממשלה, אך באוצר כבר נערכים לתקציב המשכי בתחילת 2027 ● למשרדי הממשלה יהיה קושי להתנהל בתקופה הזו וגם חבילות המיסוי יצטרכו להמתין ● ומה יקרה לגירעון? גלובס עושה סדר

חוות שרתים / צילום: גלעד ארצי

מי ישלם, מי ישקיע ומי יישאר בישראל? המבחן של הממשלה הבאה בהייטק

העלאת המס על אופציות לעובדים, הסדרת חוות השרתים, השקעות ב־AI ובקוונטום והתמודדות עם חרמות ● הממשלה הבאה תידרש לקבל שורת החלטות שעשויות לעצב את עתיד ההייטק הישראלי ● מסמך של איגוד ההייטק בהתאחדות התעשיינים מציג את הסוגיות המרכזיות

בורסת דרום קוריאה / צילום: Reuters, Chris Jung/NurPhoto

עליות באסיה ובחוזים בוול סטריט; מחיר הנפט יורד ב-3%

גלובס מגיש עדכון ראשון לגבי מצב השווקים מסביב לעולם ● והבוקר: עליות באסיה ובחוזים העתידיים בניו יורק ● מחיר הנפט יורד במעל 3% ●  המשקיעים נערכים לשבוע עמוס בדוחות כספיים, בנתוני תעסוקה ובבחירות האמצע לקונגרס בארה"ב ● מורגן סטנלי: הבחירות לא משנות, הירידה היא הזדמנות קנייה

מגדל תוהא 2 / צילום: טלי בוגדנובסקי

כפי שנחשף בגלובס: חברת סיילספורס תשכור חמש קומות במגדל תוהא 2

חברת סיילספורס תשכור חמש קומות במגדל תוהא 2 בתל אביב ותאחד את כ-1,000 עובדיה בישראל תחת קורת גג אחת ● היקף העסקה מוערך ביותר מ-140 מיליון שקל לחמש שנים

 

הפגנה על משבר הדיור בליסבון / צילום: ap, Armando Franca

הפגנות הענק מתפשטות באירופה: מהומות בגרמניה ומיליארד אירו נזק בצרפת

אירועי המחאה והאלימות מתפשטים בערי אירופה ● בד בבד, בעלי העסקים חוששים מהמשך ההתפרעויות ומפגיעה בעונת הקניות לקראת חג המולד, שאחראית ל־40% מהכנסות החנויות בצרפת, למשל ● הרשויות מאשימות קבוצות קיצוניות בניצול המחאות לביזה והצתות

הצהרת יו''ר ועדת הבחירות, השופט נעם סולברג לצד היועצת המשפטית לממשלה גלי בהרב מיארה וראש השב''כ דוד זיני

סולברג לצד היועמ"שית וראש השב"כ: הבחירות התנהלו בתקינות

על רקע הפרסומים בימים האחרונים על חקירת השב"כ, הבהיר יו"ר ועדת הבחירות נעם סולברג כי היא עדיין בשלב הסמוי וכי מרבית הפרסומים אינם נכונים ● לצד היועצת המשפטית לממשלה וראש השב"כ, אמר כי נבדקים חשדות למימון זר שנועד להשפיע על הבחירות, אך אין בחומר הראיות הקיים כדי לערער את תוצאותיהן

אילוסטרציה: Shutterstock

גוגל ומטא כבר בשוק דובי והן לא לבד

התרסקות של עד 70% במניות של חברות גדולות ודוחות מאכזבים של ענקיות הטכנולוגיה מוכיחים: הסבלנות של וול סטריט מתחילה לפקוע ● במקום הבטחות להכנסות עתידיות משירותי AI, המשקיעים עוברים יותר ויותר למניות שנחשבות דפנסיביות וחברות עם תזרים מוכח ● וגם: איך הפכה אפל למרוויחה הגדולה?

עו''ד אביב פריאנטי, משנה למנכ''ל נדב ב. לוגיסטיקה, חברה עם פעילות במגזר הקיבוצי / צילום: שלומי יוסף

המשנה למנכ"ל נדב ב. לוגיסטיקה: "יש המון פוטנציאל בקיבוצים בעוטף עזה"

חברת נדב ב. לוגיסטיקה משקיעה 650 מיליון שקל בהקמת מרכזים לוגיסטיים בקיבוצים זיקים ורעים ● החברה בוחנת גם הקמת חוות שרתים בזיקים, בהספק של 50-60 מגה־וואט, ומקדמת פרויקטים דומים באזורים נוספים בשיתוף עם קיבוצים ושותפים עסקיים ● עו"ד אביב פריאנטי, המשנה למנכ"ל החברה, בכנס צמיחת הקיבוצים של גלובס: אנחנו מאמינים באזורים האלה"

מערכת ברק MX של התעשייה האווירית ומערכת SAMP/T NG של יורוסאם / צילום:  תע''א,  רויטרס-Benoit Tessier

קרב אווירי ודיפלומטי: ישראל וצרפת ראש בראש במכרז הגנה ענק בשווייץ

כ־7 מיליארד דולר עומדים על הפרק במכרז הגנה אווירית בשווייץ, שבו מתחרות מערכת ברק MX של התעשייה האווירית ו־SAMP/T NG הצרפתית ● ברקע, מקרון ממשיך להצר את צעדי החברות הישראליות בתערוכות הביטחוניות בפריז ● מה עלול לסכן את הזכייה במכרז?

מנכ''ל משרד הביטחון אמיר ברעם ביקר בחברת קובננט / צילום: משרד הביטחון

טילי השיוט הבאים של צה"ל? מערכת הנשק שבוחנים בישראל

כותרות העיתונים בעולם: משרד הביטחון בוחן רכישת טילי שיוט במחירים נמוכים, מערכת הגנה אווירית של התעשייה האווירית עומדת להיות מוטמעת בספינות בזירת מכירות שבה היא דווקא פחות פעילה, ובקנדה - המל"טים של אלביט הגיעו לקוטב הצפוני • גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל  

אלונה בר און, מו''ל גלובס, בכנס צמיחת הקיבוצים של גלובס / צילום: שלומי יוסף

אלונה בר און, מו"ל גלובס: "הלוואי שכל מקום בישראל היה צומח כמו הקיבוצים"

מו"ל גלובס אלונה בר און אמרה בפתיחת כנס צמיחת הקיבוצים כי התנועה הקיבוצית ניצבת בפני גל של שינויים - מהקמת קיבוצים חדשים וצמיחה דמוגרפית ועד זינוק ביזמות, באנרגיה ובתהליכי העברה בין-דורית של הון וערכים

איתי בן זאב, מנכ''ל הבורסה לניירות ערך / צילום: כדיה לוי

מנכ"ל הבורסה קורא להקמת ממשלה רחבה: "משימה לאומית"

מנכ"ל הבורסה, איתי בן זאב, שיגר מכתב פתוח בעקבות תוצאות הבחירות וקרא למנהיגים "מכל קצות הקשת הפוליטית" להקים ממשלה הנשענת על הסכמות חוצות־גושים ● "המשקיעים מחפשים הזדמנויות, אך הם דורשים ודאות, מדיניות עקבית ואופק כלכלי ברור", כתב בן זאב

באי הכנס / צילום: תמר מצפי

תמונות ורגעים מכנס צמיחת הקיבוצים של גלובס

הכנס, הנערך זו השנה השלישית, שם דגש על מיצוי הפוטנציאל של המרחב הכפרי, דיור והתחדשות, תעשייה וחקלאות מתקדמות, טכנולוגיות ואנרגיה מתחדשת, לצד תפקידם של הקיבוצים בשיקום הצפון והעוטף ● וגם: הנוכחים נהנו מהופעה של הזמרים דורית ראובני  וחנן יובל

דניאל שרייבר, ראסל אלוונגר, לירון אייזנמן / צילום: שלומי יוסף, מיכה בריקמן, ברצי גולדבלט

משיא כל הזמנים להתרסקות של 40%: טאואר נשאבת למערבולת השבבים ערב הדוחות

במדור השבועי של גלובס בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט בסוף השבוע • יצרנית השבבים ממגדל העמק איבדה 4 מיליארד דולר משוויה מאז חודש יוני, אף שפעילותה נותרה יציבה ● המשקיעים מאבדים סבלנות? למונייד נחתכה ב-50% וצוללת לשפל של יותר משנה ● וגם: האבסורד של סיליקום: חזרה לרווח, העלתה תחזית - ונענשה במחיקת רבע משוויה ביומיים

אלי כהן, מיכל צורן ועדו רודוי, בפאנל משותף / צילום: שלומי יוסף

תיירים מהודו ורכבת לסוריה? החזון לעתיד המלונאות בצפון

בפאנל בכנס צמיחת הקיבוצים של גלובס הציג אלי כהן, מנכ"ל קבוצת מנרב ונשיא התאחדות המלונות, חזון לחיבור יבשתי בין ישראל לאירופה דרך סוריה ולהרחבת התיירות מהודו ● מנגד הזהיר עדו רודוי, יו"ר איגוד התעשייה הקיבוצית, מפני התגברות החרמות על תוצרת ישראלית: "אנחנו רואים את זה גובר וזולג מההתנחלויות לכל המדינה" • מיכל צורן מאיגוד התעשייה הקיבוצית התריעה: "התעשייה מתחילה לזלוג אחורה מקו העימות"

בורסת הקריפטו בייננס / צילום: Shutterstock

ה-FBI חשף: מי עומד מאחורי שוד הקריפטו הגדול בהיסטוריה

מתקפת הסייבר על בורסת בייננס הפכה לגניבת המטבעות הדיגיטליים הגדולה בהיסטוריה ● לפי הבולשת הפדרלית, קבוצת האקרים צפון קוריאנית עומדת מאחורי הפריצה ● מה היא מתכננת לעשות עם הכסף ומה יעלה בגורל כספי הלקוחות?

תל אביב / צילום: Shutterstock

100 התנגדויות ביום, 5 דקות לאדם: בקשה להאריך את הדיון בתוכנית המתאר של ת"א

לקראת הדיונים על מאות התנגדויות לתוכנית המתאר החדשה של תל אביב, לשכת עורכי הדין דורשת מהעירייה לדחות את המועדים, להאריך את זמן הטיעון לכל מתנגד ולאפשר השתתפות בזום, בטענה שהמתכונת שנקבעה אינה מאפשרת דיון מעמיק בתוכנית שתעצב את עתיד העיר

מטה סוכנות הדירוג מודי'ס / צילום: Shutterstock, Andrius Zemaitis

מודי'ס משפרת את תחזיות הצמיחה לישראל, אך מזהירה מהסיכונים לממשלה הבאה

חברת דירוג האשראי העלתה את תחזית הצמיחה ל־5% השנה ול־6% ב־2027, אך מדגישה כי חלק ניכר מהשיפור נובע משינוי סטטיסטי הקשור לפעילות חברות ישראליות בחו"ל ● במקביל, מודי'ס שיפרה את תחזיות הגירעון והחוב, ומזהירה מפני פגיעה בעצמאות מערכת המשפט והידרדרות ביחסי החוץ

בנק מזרחי טפחות / צילום: איל יצהר

מזרחי טפחות יעניק 1,000 שקל להורים לסבסוד חוגי ילדים - אלה הכוכביות

ההטבה, במסגרת מתווה בנק ישראל, מוגבלת למספר של 10,000 החשבונות הראשונים שיגישו בקשה, והיא גם מותנית בהיקף הכנסה ושימוש בכרטיס אשראי ● סקר שערך הבנק מצא כי 91% מההורים בארץ מעידים שהוצאות החוגים מכבידות על התקציב