גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הריחוק החברתי כבר בפנים: טיול לילי באזור פתחת ניצנה

אחת האטרקציות של הקיץ היא טיולי לילה וערב במדבר, בשעות בהן כבר לא כל-כך חם. זה יפה במיוחד בליל ירח מלא, כמו זה שזורח השבוע, שיספק אור גדול ובהיר לטיול רומנטי או משפחתי

הסלעים המסתוריים בחמוקי ניצנה / צילום: יותם יעקבסון
הסלעים המסתוריים בחמוקי ניצנה / צילום: יותם יעקבסון

אחת האטרקציות של הקיץ היא טיולי לילה וערב במדבר, כשכבר לא כל-כך חם (ואפילו עשוי להיות קריר). זה יפה במיוחד בליל ירח מלא, כמו זה שזורח השבוע. שיאו אומנם מאחורינו, אבל גם בסוף השבוע הירח יהיה עדיין גדול ובהיר דיו לטיול רומנטי או משפחתי.

אחד האזורים האידיאליים לטיול כזה הוא פתחת ניצנה, שם אפשר לטייל במרחבים פתוחים ובמרחק החברתי המתבקש בימים אלה. מקום קסום לסייר הוא שבטה, לא הבסיס הצבאי אלא העיר העתיקה שנמצאת לא רחוק ממנו, שכיום היא עיר רפאים קצת מסתורית, אבל בעבר הייתה אחת מערי הנַבַּטִים המרשימות ביותר. עם זאת, כבר לא ניתן לעשות טיול לאור ירח באזור, אלא רק טיול אחה"צ, שכן הגן הלאומי נסגר כעת בשעה 17:00.

בשנת 2000 הכיר בה אונסק"ו, יחד עם ערים נבטיות נוספות בסביבה, כאתר מורשת עולמית. הנבטים היו שבטים ערביים שחצו את המדבר בשיירות גמלים ארוכות, ובמונחים של ימינו אפשר לומר שהיה להם מונופול על העברת סחורות, במיוחד מוצרי המותרות של העולם העתיק - מור ולבונה ובשמים מתימן וסומליה, תבלינים, משי ובדים ואבנים יקרות מהודו, וגם אספלט, שהיה מבוקש מאוד בעיקר במצרים כי שימש לחניטת מומיות. הודות להם התפתחה באזור דרך הבשמים, חלק מרשת של דרכי מסחר בין אסיה לאירופה, שגם בה הכיר אונסק"ו כאתר מורשת עולמית.

סוד השליטה של הנבטים היה טמון בידע שלהם איך לשרוד ולאתר מים במדבר. הם בנו מערכת של סכרים ובורות אגירה בטכניקות שמעוררות התפעלות גם כיום. את בורות המים הסתירו מזרים כדי למנוע תחרות, מה שהפך אותם לעשירים מאוד.
בהתחלה היו נוודים, אבל בהמשך בנו יישובי קבע, שבטה היא אחד מהם. בתקופה הביזנטית, סביב המאה הרביעית לספירה, חדרה הנצרות לאזור, והנבטים התנצרו. עם הכיבוש המוסלמי של הארץ במאה השביעית הם התאסלמו ונטמעו.

בסיור מעגלי קצר וקל בשבטה אפשר לראות שרידים מכל אלה. החולף ברחובותיה המרכזיים של עיר הרפאים יכול לבקר בכמה כנסיות גדולות, מחוץ לאחת מהן ניצב אגן הטבלה גדול, דמוי צלב, שנועד להטבלת מבוגרים בתקופה שבה תושבי האימפריה התנצרו בהמוניהם.

אפשר לבקר אפילו בבתי מגורים, שחלקם השתמרו על תקרותיהם וקומתם השנייה ולהתפעל כיצד יצרו המקומיים תקרות ישרות העשויות לוחות אבן הנתמכים על-ידי קשתות בנויות, וכל זה בלי שימוש בעץ, שלא היה תחת ידם.

ומכאן לתל ניצנה, נקודה נהדרת לתצפית שקיעה. התל שמשמש היום כמחסה יום לעופות לילה כמו תנשמות וכוסים, שימש כבית חולים טורקי מימי מלחמת העולם הראשונה. למה נבנה בית חולים באמצע שום מקום? מה שנראה כיום כמו סוף העולם שמאלה, היה במלחמת העולם הראשונה קו החזית בין טורקיה העות’מנית למצרים הבריטית.

הסלעים הקצפתיים של חמוקי ניצנה / צילום: יותם יעקבסון

הבריטים הקימו מסילת ברזל מיוחדת להובלת כוחות, אספקה ותחמושת אל עזה ומולם בנו הטורקים את פסי הרכבת שלהם עד כאן. ממבני התחנה הטורקית הישנה נותר מגדל המים, ששימש למילוי מכלי המים ברכבות שאז פעלו על קיטור.

בקצה הצפוני של התל יש שרידים של הכנסייה הגדולה ביותר שהייתה במקום. לא הרבה נותר ממנה, אבל אפשר לראות בבירור את חצי העיגול הפונה מזרחה, האפסיס, פינת המזבח וכיוון התפילה. מעבר לו אפשר לראות את אחד מבורות המים המפורסמים של הנבטים.

פסלי הסלע של חמוקי ניצנה / צילום: יותם יעקבסון

מתל ניצנה ניתן להמשיך ברגל אל מערת ניצנה: חוצים את הכביש דרומה וממשיכים ללכת בשביל מסומן על-ידי שורות אבנים משני צדדיו עד המערה, שהיא בעצם מחצבה עשויה ביד אדם. דילוג קצר ברכב מוביל אל חמוקי ניצנה. השם הוענק לתצורות הסלע על שום קווי המתאר הרכים שלהן. בלילות ירח אסור להפסיד את הביקור במקום, שבו אפשר להתפרע עם הדמיון למראה הסלע המוצף באורה הרך של הלבנה.

גבעת הכתובות, הסמוכה לחאן בארותיים ולגבול עם מצרים, היא נקודה נפלאה נוספת לצפות בשקיעה. ניתן לצאת למסלול, שאורכו כ-3 ק"מ מחאן בארותיים (שהוא מקום לינה אווירתי מאוד, עם בקתות בוץ אקולוגיות ואוהלים, לחובבי הז'אנר. הם מארגנים גם טיולי גמלים למעוניינים. טל' 08־6555788, www.beerotayim.co.il).

גבעת הכתובות, הגרפיטי של העולם העתיק / צילום: יותם יעקבסון

הדרך ברורה מאוד ומסומנת על-ידי סימון ייחודי שהניחו אנשי החאן: שלושה חלוקי נחל שנקדחו והושחלו על מוט ברזל זה מעל זה ומעליהם צורת גמל מתכת על גלגלים. הסימון מתווה מסלול אופניים טבעתי, העובר בנחל בארותיים, ממשיך אל "גבעת הכתובות", ממשיך שמאלה, אל השלוחה מצפון לנחל בארותיים, מקיף את חאן בארותיים מצפון, עד גשר הרכבת העות’מני וחזרה לחאן. אורכו הכולל כ-5 ק"מ ומשכו כשעתיים.

"גבעת הכתובות" היא גבעה מישורית קטנטנה ועל הסלעים יש שפע תחריטי סלע מתקופות שונות. גילם של התחריטים שנוי במחלוקת, אך חלקם בני אלפי שנים לפחות. על פני הסלע אפשר לזהות דמויות חקוקות של יעלים, ציידים ועוד.

חורשת בארותיים / צילום: יותם יעקבסון

מקום מקסים לעצור בו לפיקניק הוא חורשת בארותיים, שבסבך הצמחייה שבה נחבאות שתי בארות: באר משה ובאר אהרון, שהעניקו לאזור את שמו. את חורשת האשלים היפה שבמקום נטעו בוגרי בית הספר החקלאי "מקווה ישראל", שגויסו לצבא הטורקי במלחמת העולם הראשונה.

הוראות התו הסגול דורשות הרשמה מראש לטיול בכל האתרים של רשות שמורות הטבע והגנים, כדי לא לעבור את מספר האנשים המותר באתר בו זמנית. צריך לתאם את הביקור מראש, ולהגיע עם האישור התקף לשעות שביקשתם. בכניסה יבקשו מכם לראות את האישור. פרטים ווהפקת אישורים באתר: https://www.parks.org.il/

עוד כתבות

שר האוצר האמריקאי, סקוט בסנט / צילום: ap, Seth Wenig

בארה"ב מאיימים: ללא הסכמים עד סוף החודש, המכסים ישובו לרמות המקוריות שהוטלו באפריל

שר האוצר האמריקאי סקוט בסנט אמר בריאיון לרשת פוקס כי אם מדינות לא יגיעו להסכם חדש עם ארצות הברית עד 1 באוגוסט, המכסים ישובו לרמות המקוריות שהטיל הנשיא דונלד טראמפ באפריל ● לדברי בסנט, "זה הולך לדחוף את העניינים קדימה בימים ובשבועות הקרובים"

שוקי ניר, דניאל בראל, עומר כילף, ראסל אלוואנגר / צילום: שלומי יוסף, איל יצהר, ענבל מרמרי, באדיבות סולאראדג'

הישראלית שקפצה בכ-40% בשבוע בוול סטריט, וזו שקיבלה אזהרה מנאסד"ק

סולאראדג' זינקה ב-39% בשבוע האחרון, בעוד שהמשקיעים בוחנים את השלכות "החוק הגדול והיפה" של הנשיא טראמפ על תחום האנרגיה המתחדשת ● טאואר קיבלה רוח גבית, לאחר שפורסם כי תיקח חלק בפרויקט שבבים גדול בהודו ● ובתחום האוטוטק: REE ואינוויז דיווחו על הודעות מנוגדות שקיבלו באשר לעמידה בתנאי הסף של נאסד"ק

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

כך ניצחה ממשלת בריטניה את המשפחה של סבתא כוכבה בקרב על דירה בירושה

ביהמ"ש קבע שתלוש שכר בו הופיע מרכיב "בונוס" אותו המעסיק לא ידע להסביר, הינו תלוש שכר פיקטיבי ● ביהמ"ש השלום בירושלים דחה תביעת בני משפחה שטענו לזכויות דיירים מוגנים וזכות בעלות בדירת מגורים ● בעל עירב את אישתו בעסקי החברה, האם היא זכאית לחלק ממנה בגירושים?

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: עודד קרני

הלחצים על הנגיד ובית ההשקעות שמעריך: "הריבית עשויה לרדת מחר"

בנק ישראל צפוי לפרסם את החלטת הריבית מחר (ב'), שצפויה על פי רוב הכלכלנים להישאר על רמה של 4.5% ● עם זאת, בלידר שוקי הון מעריכים שהסיכוי שנראה כבר הפחתה מחר עומד על 65%

זוהרן ממדאני, המועמד הדמוקרטי לראשות העיר ניו יורק / צילום: ap

המועמד שמסמל את "סופה של ניו יורק היהודית שאנו מכירים"

זוהרן ממדאני, המועמד הדמוקרטי לראשות העיר ניו יורק, צמח בעולם פריבילגי והגיח משם עם פוליטיקה רדיקלית וערימות של קסם אישי ● הוא מבטיח להוריד את יוקר המחיה ולמסות את האחוזון העליון ● אלא שעבור ישראל הנבחר המוסלמי מציג אג'נדה מדאיגה

שליח מזון רובוטי בארה''ב / צילום: ap, Carlos Osorio

רחובות אמריקה מתמלאים בשליחים רובוטיים - והאנשים מתעלמים ממצוקתם

השליחים האוטומטיים, שאפשר לראות בחלקים נרחבים של ארה"ב, נתקעים לעיתים בשלג או מתהפכים על גבם ● הציבור לפעמים מוצא אותם חביבים, אבל כשהם תקולים, התמונה ברורה: זה כל רובוט לעצמו

אילוסטרציה: shutterstock

המניות שיטפסו והסיכוי שבנק ישראל יפתיע: מה צפוי השבוע בתל אביב?

לאחר שבוע ירוק במיוחד בת"א, עסקת החטופים המסתמנת צפויה לתת רוח גבית למסחר ● עוד תרכז עניין - החלטת הריבית בישראל שתכלול את תחזיות הבנק המרכזי ● נתון המאקרו שפורסם בארה"ב ומרחיק את הפחתת הריבית של הפד ● וגם: אנבידיה לא עוצרת וכובשת שיא חדש בוול סטריט

מימין: מנהיג סוריה אחמד א־שרע, יורש העצר הסעודי מוחמד בן סלמאן ונשיא ארה''ב דונלד טראמפ, בפגישה בריאד / צילום: ap

טורקיה מתחממת על הקווים: ההשלכות הכלכליות של הסכם בין סוריה וישראל

בזמן שנתניהו נוחת בוושינגטון, נרקם מאחורי הקלעים מהלך שעשוי לשנות את האזור: נורמליזציה היסטורית בין ישראל לסוריה, בתיווך טראמפ ● המהלך מבוסס על צורכי תשתיות האנרגיה הדחופים של דמשק, אבל תלוי גם בארדואן ● וגם לבנון ופירוז חיזבאללה על הפרק

סיכום שווקים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילום: AP

שמונה מניות עם הזדמנות ושתיים שכדאי להיזהר מהן - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

בנק אוף אמריקה מפרסם רשימה של מניות מעניינות להשקעה ● הבורסה בתל אביב הפכה לאחת החזקות בעולם, ושברה שורה של שיאים היסטוריים ● ההצלחה של קת'י ווד ● וגם: האם יכול להיות שאחת הדרכים הכי יקרות להשקיע בשוק ההון היא גם הכי משתלמת?

ח''כ אושר שקלים / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

השרים ידונו בהצעה למנות בכירים ללא אישור ועדת גרוניס

לפי הצעת החוק של ח"כ אושר שקלים מהליכוד, שתעלה היום לדיון בוועדת השרים לחקיקה - מינויים בכירים, ובהם ראש השב"כ, יתבצעו על ידי הממשלה, ללא צורך באישורה של הוועדה המייעצת ● באחרונה ביקש רה"מ נתניהו מבג"ץ לקבוע כי הוועדה תתחיל לקדם את מועמדותו של דוד זיני לראשות השב"כ

צ'רצ'יל מסמן V. ביום הניצחון על גרמניה הנאצית / צילום: Reuters, IMAGO/piemags via Reuters

לסיים מלחמה: עצתו הפיקטיבית של צ'רצ'יל לנתניהו

אבי הכישלון הגדול של המלחמה הקודמת הוביל את הבריטים אל חוף מבטחים, וזכה בסליחה ובהערצה. הוא הבין כי אנחת הרווחה חשובה יותר מתרועת הניצחון

סניף של שירותי בריאות כללית -קופת חולים כללית / צילום: עינת לברון

יו"ר ועד העובדים בכללית מזהיר: "אם משרד הבריאות ימנה מנהל מטעמו - כל העובדים ישבתו"

יו"ר הוועד של הכללית מצטרף למאבק על מינוי המנכ"ל ונעמד מול משרד הבריאות: "איומים אגרסיביים יכשלו. לא ניתן להפוך את הכללית לסניף של האוצר ואגף התקציבים במשרד הבריאות" ● ועד עובדי הכללית הוא לא גורם שמשתתף רשמית בבחירת המנכ"ל, אבל יש לו בהחלט השפעה מכרעת על הישרדותו

נתב''ג / צילום: Shutterstock

ההצעה והסערה: האם מי שנתקעו בחו"ל בזמן המלחמה יקבלו פיצוי של עד 450 דולר ליום?

ועדת הכלכלה היתה אמורה לדון במתווה לפיצוי הישראלים שנתקעו בחו"ל במבצע "עם כלביא" ● על הפרק: מתווה שמציע החזרי הוצאות לינה ומחיה שיכול להגיע אף ל-450 דולר לנוסע ● אז למה ההצעה לא עלתה לדיון ומי יפצה את הנוסעים?

שלי הוד מויאל / צילום: חן מזרח

הכרישה החדשה: הדרך של היזמת שהייתה מעורבת כבר ב-27 אקזיטים

לפני 15 שנה אבא של שלי הוד מויאל נפטר בפתאומיות, והיא החליטה לעזוב את הקריירה בניו יורק ולחזור לארץ ● מאז היא הספיקה להקים קרן הון סיכון ובקרוב גם נראה אותה על המסכים בתוכנית "הכרישים": "במשך שנים הרגשתי שהיה לי הרבה מזל כשאנשים מסביבי העצימו אותי ודאגו לי - ורציתי לתת את זה גם לאחרים"

אילון מאסק / צילום: ap, Kevin Lamarque

אילון מאסק הכריז על הקמת "מפלגת אמריקה"

יום לאחר ששאל את עוקביו ב-X האם יש להקים מפלגה פוליטית חדשה בארה"ב, אילון מאסק הודיע: "מפלגת אמריקה הוקמה" ● מאסק סבור שלמפלגה החדשה עשויה להיות השפעה משמעותית בבית הנבחרים ובסנאט, נוכח הרוב הדחוק של הרפובליקנים

קרנות הגידור התמודדו עם המבחן האולטימטיבי / אילוסטרציה: Shutterstock

"ביקוש כבוש וחוסר נזילות": מנהלי קרנות גידור מנתחים את הרנסנס בבורסה בת"א

בקרנות המיועדות למשקיעים המתוחכמים השיגו בדרך כלל תשואת נאות מתחילת השנה, אך התקשו להכות את ביצועי מדד הדגל המקומי ● מנהל הקרן שהניבה 31% למשקיעיה: "לאחר החודש האחרון, הדרך הפכה להיות הרבה יותר ברורה והכיוון להערכתנו הוא למעלה"

נשיא ארה''ב, דונלד טראמפ, לאחר חתימתו על ''החוק הגדול והיפה''  ב־4 ביולי / צילום: Reuters, Ken Cedeno

כשהוא חוגג את הצלחותיו בקונגרס ואיש אינו עומד בדרכו: טראמפ ייפגש עם נתניהו

כשהוא כול־יכול ומושא הערצה, טראמפ חוגג את הצלחותיו  הוא בז ליריבים ולמבקרים, ואומר: "הם שונאים אותי ואני אותם" ● הוא ממשיך את הסתערותו על כל מוקדי הכוח העצמאים, בהם הבנק המרכזי ומערכת המשפט ● רה"מ ישראל יודע שהנשיא לא הזמין אותו כדי להתווכח

בניין אנבידיה בישראל / צילום: אנבידיה

אנבידיה יוצאת להשקעת ענק בישראל. כל הפרטים

אנבידיה מתכננת להקים קמפוס חדש בצפון הארץ שיעסיק אלפי עובדים חדשים ● לפי ההערכה החברה תוציא עד 500 מיליון שקל על רכישת הקרקע ועוד כ-1.5 מיליארד שקל על בניית הקמפוס החדש ● מדובר באחת מעסקאות הנדל"ן הגדולות ביותר בישראל שנוהלה אי פעם על ידי חברת טכנולוגיה זרה

ראש הממשלה, בנימין נתניהו / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

נתניהו הכריע לגבי מיקום שדה התעופה הבא של ישראל. האם הפעם זה יקרה?

נתניהו הנחה להציג בתוך שלושה חודשים תכנון ראשוני להקמת שדה התעופה המשלים לנתב"ג בצקלג שבנגב, כאשר במקביל, יתבצע גם תכנון להקמת שדה התעופה ברמת דוד - ובהמשך יוחלט סופית היכן הוא יוקם ● האתר בצקלג נדחה בעבר בשל מגבלות שונות, אך הגורמים המקצועיים ריככו את עמדתם לגביו לאחרונה

חיים פייגלין, מנכ''ל צמח המרמן / צילום: כפיר סיון

מניות הבנייה טסו ומשקיעים בצמח המרמן דרשו שעזריאלי תשלם יותר

בחודש האחרון מדד ת"א-בנייה עלה בכ-40% ● כעת, מספר גופים מוסדיים מנסים לגבש מהלך עם דרישה להעלאת המחיר שבו תירכש חברת הבנייה הציבורית צמח המרמן על ידי קבוצת עזריאלי ● בין המוסדיים שמחזיקים בצמח המרמן, נמצאות חברות הביטוח הפניקס, הראל, כלל ביטוח, וכן קרן הגידור ברוש