גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עמוד הבית  בארץ

מר כלכלה מודה באחריות להתפשטות הגל השני, מפייס את החרדים ומנסה למנוע בחירות רביעיות

ראש הממשלה נתניהו קיבל בשבועות האחרונים תחזיות שחורות המוחקות את מרבית ההישגים הכלכליים שלו, יודע שמגזרים כלכליים שלמים בציבור שנפגעו קשה רואים בו את האשם בכך שלא קיבלו פיצוי מספק ומנסה להסביר את האיטיות בתגובה ● ואיך כל זה קשור לממשלה הרחבה עם כחול לבן

ראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: Abir Sultan, AP
ראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: Abir Sultan, AP

נאומו של ראש הממשלה בנימין נתניהו ביום חמישי האחרון, לבד מהצגת התוכנית הכלכלית והרגעת המשק, נועד לתת מענה גם לבעיות הפוליטיות הגוברות והולכות. בעיות שאחת מההשלכות העיקריות שלהן היא הקטנת הסיכוי לבחירות בטווח הנראה לעין. לכן לא הסתפק נתניהו בפרסום התוכנית הכלכלית גרידא, אלא דאג לקחת אחריות לפרוץ הגל השני של המגפה, ולהבטיח תיקון.

בסביבתו של ראש הממשלה נתניהו ראו בדאגה גוברת והולכת בשבועות האחרונים כיצד ההערכה הרבה להצלחה בבלימת הקורונה בחודשים הראשונים, שהיא זו שבלמה את הביקורת על הסיוע הכלכלי החלקי והאיטי, מתחלפת בביקורת גוברת והולכת. ביקורת המתבטאת גם בסקרים.

הביקורת הפנימית גואה בליכוד, שם חברי כנסת מותחים ביקורת בלתי מוסתרת בוועדות על התנהלות הממשלה ומשרדיה, ודורשים תשובות לשאלות שמטרידות את כל הציבור. וגם בצד החרדי של הקואליציה, הביקורת כבר לא מוסתרת, מחבר הכנסת משה גפני יו"ר וועדת הכספים הממרר את חייהם של נציגי הממשלה, השר אריה דרעי שסביבתו הדליפה את דבר טריקת הטלפון בשיחה עם נתניהו, וחברי כנסת חרדים אחרים שמוחים על יחס שוטרים אוכפי הגבלות ועטיית מסכה על חרדים, והסגרים המוטלים על השכונות והיישובים החרדיים.

לקיחת האחריות לפרוץ הגל השני: "השלב האחרון הזה היה מוקדם מדי"

בסיסה של הביקורת הזו היא הביקורת הציבורית, ובזבוזו של האשראי הציבורי שקיבל נתניהו על ניהול המאבק בחודשיים הראשונים. לכן טרח נתניהו לקחת אחריות, ולו חלקית, לפרוץ הגל השני: "במבט לאחור, כחלק מהניסוי והטעייה, אפשר לומר שהשלב האחרון הזה היה מוקדם מדי. אמנם רבים דחקו בנו לעשות אותו, לפתוח את הכלכלה בלי חשבון. אגב - זה לא מונע מאותם אנשים לומר לנו היום 'למה פתחתם?'. אבל עשינו זאת לא בגללם, אלא בגלל שהקשבנו למצוקות שלכם, אזרחי ישראל, וכדי להחזיר כמה שיותר אנשים לעבודה. אני לוקח על עצמי את האחריות לצעד הזה, ואני גם לוקח על עצמי את האחריות לתקן אותו. לכן סגרנו עכשיו מקומות של התקהלויות חברתיות בחללים סגורים, ובמידת הצורך ננקוט גם צעדים נוספים".

כלומר, על סמך נתוני ההידבקות שהראו כי צעדי הפתיחה במערכת החינוך ובכלכלה, והאמירות כמו "תעשו חיים", הביאו לפרוץ גל ההידבקות הנוכחי, נתניהו מבהיר: אני מקבל ההחלטות, אני טעיתי אבל לא פחות חשוב מכך, אני אתקן.

ההתמקדות בביקורת מצד האגף החרדי: "אין שום אפליה"

נתניהו ניסה לענות לביקורת על כך שחלק מהצעדים היו ממניעים פוליטיים, והתמקד בביקורת מהאגף החרדי, בין השאר על הסגרים על הישובים והשכונות החרדיות: "אני רוצה לומר לכל אזרחי ישראל, כולל לאחינו היקרים בני הציבור החרדי - כל ההחלטות שלנו מתקבלות על בסיס מקצועי וענייני, על בסיס סטטיסטי, מתוך דאגה אמיתית לבריאותם של כלל אזרחי ישראל. אין שום אפליה נגד ציבור כלשהו".

המשפט הזה חשוב כי הבייס הקואליציוני של נתניהו הוא החרדים - שעימם כרת את הברית הקדושה לפני יותר מעשור, הם מנעו כל סיכוי להקמת ממשלה אחרת בסדרת מערכות הבחירות האחרונה ואם הם יפנו לו עורף למתחריו מהמרכז תיפתח היכולת לפחות לפנטז על הקמת ממשלה.

ההיבט הכלכלי: "קרב הסומו" של נתניהו עם הביורוקרטיה

ההיבט האחר שעליו ניסה נתניהו לתת מענה היה זה הכלכלי. "מר כלכלה" שהתבשם ובמידה רבה של צדק מהישגי הכלכלה הישראלית בתקופתו, קיבל בשבועות האחרונים תחזיות שחורות המוחקות את כל ההישגים הללו ומעמידות את ישראל בסכנה כלכלית של ממש. ולבד מהמומחים, שנתניהו יודע להקשיב להם, מגזרים כלכליים שלמים בציבור שנפגעו קשה רואים בו את האשם בכך שלא קיבלו פיצוי מספק, גם בגלל היותו הדמות הראשית המסבירה לציבור, כפי שקבע הוא עצמו, ויש לכך מחיר.

נתניהו כדי להסביר את האיטיות בתגובה האשים את הביורוקרטיה, שהוא עצמו היה ממבקריה לאורך שנים רבות, אבל מה לעשות גם האחראי עליה ועל הטיפול בה. "עשינו מאמצים אדירים להתגבר על הביורוקרטיה הישראלית. אתם יכולים להאמין לי, זו היאבקות במשקל כבד, קרב סומו. אני יודע שבשבועות הראשונים היו תקלות ועיכובים לא מעטים, הם נבעו מחבלי הלידה הקשים של התכניות הקודמות שהבאנו, מבירוקרטיה כרונית שגם קיימת במערכת. חלק מהעיכובים הללו עדיין איתנו. גם בעניין הזה היינו חייבים להתגבר על מכשולים בירוקרטיים כמעט בלתי-אפשריים. היינו צריכים להביא לחדר אחד את האחראית על המחשוב, את האחראי על מס הכנסה, את היועצים המשפטיים של משרד האוצר, את צמרת משרד האוצר והביטוח הלאומי ובסוף פיצחנו את זה".

איפה הטיפול בביורוקרטיה לאורך השנים? הטיפול האמור במגזר הציבורי, אותו "שמן" מפורסם שנתניהו הבטיח לעשות לו דיאטה, אבל בשנים האחרונות תפח וצמח והעלה פימה ושומן, על חשבון המגזר הפרטי.

נתניהו ניסה לדבר ישירות אל הציבור: " אני שומע את הזעקה. אני מדבר איתכם ב'זום' ומדבר איתכם פנים-אל-פנים. שיחות גלויות לב, אמיתיות, נוקבות. אני נחוש לתת פתרונות. אני רואה לנגד עיניי את בעל המסעדה, את נהג המונית, את מוכר הפלאפל, את הספר והקוסמטיקאית, את עובדות הבמה והתיאטרון והאומנים והאומניות, את בעלות העסקים ובעלי העסק, את המנהלים ואת הפועלים. אני עובד יום ולילה בשבילכם".

נתוני הגירעון מפחידים. אז מאיפה יבוא הכסף, ולמה צריך ממשלה רחבה?

את הפתרונות הפנה לשלושה מגזרים, השכירים שפוטרו או הוצאו לחל"ת שלהם הבטיח דמי אבטלה לפחות לעוד שנה. על המהלך הזה מותחים כלכלנים בכירים ביקורת רבה, שכן הוא מהווה תמריץ שלילי ליציאה לעבודה, גם כשיתאפשר המצב. העצמאים שאמורים לקבל לפי התוכנית רשת בטחון, חמצן מיידי כבר "בשבוע הבא", נבדוק, אבל גם לטווח של השנה הקרובה, בצורת מענקים דו חודשיים. והשלישי בעלי עסקים פרטיים בינוניים וגדולים, שלהם הובטח סיוע למימון הוצאות בהיקף של עד חצי מליון שקל.

ומאיפה יבוא הכסף? נתוני הגירעון מפחידים ממש, הגדלת הוצאות בלפחות 100 מיליארד שקל השנה לצד קיטון בהכנסות ממסים בהיקף לא רחוק מזה מביאים למספרים שלא ברור אם הכלכלה הישראלית תוכל לעמוד בהם. נתניהו בונה על הדירוג הטוב של ישראל בעולם, שיאפשר קבלת הלוואות לטווח ארוך בריבית נמוכה, שתאפשר החזר שנתי מוקטן שניתן לעמוד בו. אלא שגם המשחק כאן מורכב ורגיש, ונטילת אשראי גדולה מדי, לצד קצב איטי של התאוששות עשויים לערער את היציבות.

ואם מישהו תהה מדוע היה צריך ממשלה רחבה, זו התשובה. כדי להתמודד עם משבר בסדר גודל כזה, ממשלה צרה הייתה מתקשה מאוד לעשות את הצעדים הנדרשים. השאלה היא האם היחסים הלא פשוטים בין נתניהו והליכוד לבני גנץ וכחול לבן, מהווים מסד יציב מספיק לאותם צעדים נדרשים.

עוד כתבות

הגסת' וטראמפ / צילום: Reuters, Kylie Cooper

שתי החלטות של הקונגרס יכריעו את גורל המלחמה באיראן

שתי החלטות של הקונגרס האמריקאי עשויות לעצור את המלחמה באיראן ● שר ההגנה נסע לקפיטול להילחם על אחת מהן ● אם הוא יצליח, תקציב הביטחון של ארה"ב יקבל תוספת של מיליארדי דולרים ● אם הוא יפסיד, ישראל עלולה להשאר לבד מול איראן

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

יום ירוק בבורסה: ת"א 35 טיפס בהובלת הביטחוניות והביטוח; הנדל"ן ירד

ת"א 35 ננעל בעלייה של 1.4% ● מדד הביטחוניות זינק בסיום, הביומד והנדל"ן ננעלו באדום במוקד המניות: איי.סי.אל וקמטק קפצו מעל 4% ● נופר אנרגיה עלתה ברקע השקעה של 200 מיליון שקל ממיטב ● ישפרו-תנופורט הצטרפה לארי נדל"ן ברכישת 26% מג'י סיטי והמניות זינקו ● אלקטרה נדל"ן נפלה בשל תכנון הנפקה ● קבוצת לוזון צנחה לאחר שרשות החשמל פסלה את דוראד 2 ● בעולם - ארה"ב תקפה באיראן, מחירי הנפט עולים

טילי ספייק / צילום: רפאל

הפתרון היווני לעתיד שבו טורקיה תתחמש במטוסי קרב מתקדמים

מדינות מזרח הים התיכון חוששות ממכירת מטוסי F-35 לטורקיה ● ביוון, שאינה יכולה לצאת בפומבי נגד המהלך, מגבירים את קצב התחמשות חיל האוויר, באמצעות מערכות ישראליות מתקדמות

זירת קריסת המרפסת בירושלים / צילום: כבאות והצלה לישראל

האם ניתן היה למנוע את אסון קריסת המרפסת, ומי יישא באחריות?

מרפסת בבניין ישן בירושלים קרסה, וגרמה למותו של גבר בן 80 ולפציעת כמה בני אדם ● לפי מומחים, הקריסה נגרמה ככל הנראה מבלאי ממושך לאחר שנים של חשיפה למזג האוויר ● הפיצוי לדיירים ולבעלי העסקים צפוי להגיע בעיקר מחברות הביטוח ● שאלת השעה

חדשות הביומד / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, חומרים: שאטרסטוק

ויאגרה נגד סרטן? הממצא המפתיע של חוקרים במכון ויצמן

חוקרים ממכון ויצמן מצאו מנגנון לא ידוע בוויאגרה שיכול לעזור לחולי סרטן ● חברת פוליפיד הישראלית חתמה על הסכם לשיווק המוצר שלה, עוד לפני שאושר ● ופרס דוליטל של המיליארדר ג'רמי קולר ואוניברסיטת ת"א הוענק לחוקרת שמצאה משמעות בשירת הציפורים ● השבוע בביומד

המצלמה הנוסטלגית kodak chamera שהוציאה קודאק ב־2026 / צילום: אתר החברה

החברה שהמציאה את המצלמה כמו שאנחנו מכירים אותה כמעט קרסה. עכשיו היא עושה קאמבק

זה לא סיפור נוצץ, אבל הוא בהחלט היסטורי ● קודאק, החברה שהובילה את מהפכת הצילום של המאה ה־20, בקושי החזיקה את הראש מעל המים בעשורים האחרונים ועמדה על סף פשיטת רגל ● כעת היא סוף־סוף מציגה צמיחה עקבית בהכנסות, בזכות הנכס הגדול מכולם - נוסטלגיה ● מדד המותגים

החות'ים בצנעא / צילום: ap, Osamah Abdulrahman

הכלכלה של סעודיה מדשדשת. מצור חות'י עלול לשתק אותה

באיראן הפעילו קלף נוסף נגד המערב - מצור ימי על ספינות מסעודיה בעזרת החות'ים ● מחשש שהכלכלה, המתבססת על יצוא נפט לאסיה, תחטוף מכה קשה, סעודיה עשויה לתקוף בחזרה את המורדים

מנכ''ל אינטל, ליפ-בו טאן / צילום: ap, ChiangYing-ying

סבב פיטורים נוסף באינטל - דווקא בחטיבה הצומחת ביותר

אינטל מתכננת סבב פיטורים חדש של מאות עובדים, שיתמקד דווקא בחטיבת שבבי השרתים ● בישראל ההשפעה צפויה להיות מצומצמת ● החברה: "התאמה ארגונית שנועדה לייעל את הפעילות"● מניית אינטל עלתה ב-163% מתחילת 2026

סנז ישר / צילום: אוהד קב

מנכ"לית זפרן מכחישה את המכירה לסיסקו: "מדובר בסיבוב גיוס"

מנכ”לית זפרן סנז ישר דוחה את הדיווחים על מגעים למכירת החברה לסיסקו, וטוענת כי מדובר בהשתתפות של ענקית הטכנולוגיה בסבב גיוס עתידי בלבד ● בחברה מעריכים כי הגיוס עשוי להתבצע לפי שווי של עד מיליארד דולר, על רקע זינוק בקצב ההכנסות בעקבות הביקוש לפתרונות הגנה בעידן ה-AI

צדיק בינו, בעל השליטה בבנק הבינלאומי; דקלה קריץ, יו''ר ועד ארגון המנהלים ומורשי החתימה בבנק; אלי כהן, מנכ''ל הבנק / איור: גיל ג'יבלי

עשרות מנהלים בבינלאומי בדרך החוצה - והוא לא הבנק היחיד שמצמצם עובדים

לגלובס נודע כי כמעט 60 מנהלים בדרג ביניים ומורשי חתימה צפויים לצאת לפרישה מרצון עד סוף השנה, כחלק מתוכנית שתיפרד מכ־15% נוספים ● לפי הערכות, הרקע למהלך הוא לחצי התייעלות בבנק ומתח מול הוועד ● המהלך מצטרף למגמה רחבה במערכת הבנקאית בחודשים האחרונים ● בבינלאומי טוענים: "אין מספרים סופיים"

דונלד טראמפ / צילום: Shutterstock

מלחמת המכסים חוזרת? הצעד החדש של טראמפ מול בעלת הברית

שורת מוצרים מקנדה יספגו בארה"ב מכסים בגובה של 50%, לאחר שממשל טראמפ הודיע כי השכנה הצפונית מפלה תעשיות אמריקאיות ● המכסים החדשים יוטלו מכוח סעיף שנחקק ב־1930, וכמעט לא נעשה בו שימוש בעשורים האחרונים

הכנסות מארנונה / אילוסטרציה: Shutterstock, Andrey_Popov

הדוח שמראה: פערי ההכנסות מארנונה לעסקים ברשויות חזקות גבוה פי 5 מזה של רשויות חלשות

דו"ח מצב השלטון המקומי מראה כי ככל שהמצב הכלכלי של הרשות טוב יותר, כך "נתח" ההכנסות מארנונה שלא למגורים עולה • במועצה האזורית תמר כ־70% מההכנסות הן מארנונה כזו, בתל שבע – 0.1% בלבד • 62% מהרשויות המקומיות סיימו את שנת 2024 בעודף שוטף או באיזון תקציבי, אך מענקי האיזון ממשיכים לעלות

אייפון מול אנדרואיד / צילום: Shutterstock

סמסונג או אייפון? איזה מותג הישראלים מעדיפים יותר

הענקית הקוריאנית שומרת על הבכורה ● באפל אומנם מבטיחים מהפכות ושדרוגים עתידיים, אך במותגי אנדרואיד כבר מיישמים בשטח ● וגם: המהפך הקטן בשוק המחשבים האישיים ● מדד המותגים

אילוסטרציה: Shutterstock

איפה כדאי להשקיע סכום חד פעמי גדול?

פוליסת חיסכון מאפשרת להפקיד סכום חד-פעמי או חודשי, ליהנות ממעבר חופשי בין מסלולי סיכון ללא אירוע מס, ולמשוך את הכסף כנזיל בכל עת ● מנגד, יש גם לא מעט חסרונות - ובראשם דמי ניהול גבוהים משמעותית בהשואה למוצרי חיסכון אחרים ● אילו גופים מובילים את טבלת התשואות, והאם זה מתאים לכם?

חנה הולנדר / צילום: ענבל מרמרי

מצטרף למסחר: בית ההשקעות של חנה הולנדר ועוזי ימין הופך לחבר בורסה

בית ההשקעות אספייר, שבבעלות עוזי ימין וחנה הולנדר, הגיש בקשה להתקבל כחבר בורסה בת"א ויספק שירותי מסחר פיננסיים המבוססים על טכנולוגיה ו-AI • המהלך מגיע על רקע הגאות במסחר העצמאי והצטרפותם של כ-200 אלף משקיעים פרטיים חדשים בשנה החולפת

בת חן ישועה, טל ישועה, אורית חמד וזוהר ליפקין / צילום: דן פרץ

מרחיבים את המלון בצפון, ומכריזים: "המטרה היא להחזיר את המבקרים לאזור"

רשת מלונות מטיילים השקיעה 20 מיליון שקל במבנה חדש במלון וילג' על הירדן, כחלק מהרחבת הפעילות בצפון ומהמאמץ להחזיר את המבקרים לאזור ● וגם: עשרות ראשי רשויות התכנסו במשרדי Meta ישראל לדיון על חיזוק המוגנות של בני נוער במרחב הדיגיטלי ● אירועים ומינויים

אילוסטרציה: Shutterstock

כלי לצרכנים, נטל לעסקים: חוק שמחייב להקליט שיחות מכירה מעורר מחלוקת

חוק חדש קובע כי עסקאות מכירה טלפוניות בסכום של 750 שקל ומעלה יוקלטו, והצרכן יוכל לקבל את השיחה ● המצדדים טוענים כי החוק ימנע מחלוקות, והמתנגדים סבורים כי החוק יעודד תובעים סדרתיים וגם משית עלות על בית העסק שתתגלגל אל הצרכן

מנכ''ל התעשייה האווירית גיא ברלב / צילום: צילום: IAI

דירקטוריון התעשייה האווירית אישר: גיא ברלב ימונה למנכ"ל החברה

דירקטוריון החברה אימץ את המלצת ועדת האיתור למנות את סמנכ"ל החברה, תת-אלוף (במיל') גיא ברלב, למנכ"ל הבא ● ברלב יחליף בתפקידו את בועז לוי, אשר מונה לאחרונה ליו"ר דירקטוריון החברה

ד''ר רו''ח קרן בר־חוה / צילום: סיגל איילנד

החוקרת הישראלית שעומדת במרכז החקיקה שמסעירה את וול סטריט

רשות ניירות ערך האמריקאית (SEC) מבקשת לבטל את חובת הדיווח הרבעוני לחברות ציבוריות ולאפשר להן לדווח פעמיים בשנה בלבד ● בלב הדיון סביב כדאיות המהלך ניצבת החוקרת הישראלית רו"ח ד"ר קרן בר־חוה ● בראיון לגלובס היא מסבירה מה SEC השמיטה מהמחקר שלה

פהמי קאדיר / צילום:  Carlotta Cardana-WSJ

בוול סטריט מכנים אותה "המתנקשת". עכשיו יש לה יעד חדש

מוכרת השורט פהמי קאדיר ממציאה את עצמה מחדש, לאחר שבמשך שנים סייעה להפיל חברות ובהן ויירקארד