גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מר כלכלה מודה באחריות להתפשטות הגל השני, מפייס את החרדים ומנסה למנוע בחירות רביעיות

ראש הממשלה נתניהו קיבל בשבועות האחרונים תחזיות שחורות המוחקות את מרבית ההישגים הכלכליים שלו, יודע שמגזרים כלכליים שלמים בציבור שנפגעו קשה רואים בו את האשם בכך שלא קיבלו פיצוי מספק ומנסה להסביר את האיטיות בתגובה ● ואיך כל זה קשור לממשלה הרחבה עם כחול לבן

ראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: Abir Sultan, AP
ראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: Abir Sultan, AP

נאומו של ראש הממשלה בנימין נתניהו ביום חמישי האחרון, לבד מהצגת התוכנית הכלכלית והרגעת המשק, נועד לתת מענה גם לבעיות הפוליטיות הגוברות והולכות. בעיות שאחת מההשלכות העיקריות שלהן היא הקטנת הסיכוי לבחירות בטווח הנראה לעין. לכן לא הסתפק נתניהו בפרסום התוכנית הכלכלית גרידא, אלא דאג לקחת אחריות לפרוץ הגל השני של המגפה, ולהבטיח תיקון.

בסביבתו של ראש הממשלה נתניהו ראו בדאגה גוברת והולכת בשבועות האחרונים כיצד ההערכה הרבה להצלחה בבלימת הקורונה בחודשים הראשונים, שהיא זו שבלמה את הביקורת על הסיוע הכלכלי החלקי והאיטי, מתחלפת בביקורת גוברת והולכת. ביקורת המתבטאת גם בסקרים.

הביקורת הפנימית גואה בליכוד, שם חברי כנסת מותחים ביקורת בלתי מוסתרת בוועדות על התנהלות הממשלה ומשרדיה, ודורשים תשובות לשאלות שמטרידות את כל הציבור. וגם בצד החרדי של הקואליציה, הביקורת כבר לא מוסתרת, מחבר הכנסת משה גפני יו"ר וועדת הכספים הממרר את חייהם של נציגי הממשלה, השר אריה דרעי שסביבתו הדליפה את דבר טריקת הטלפון בשיחה עם נתניהו, וחברי כנסת חרדים אחרים שמוחים על יחס שוטרים אוכפי הגבלות ועטיית מסכה על חרדים, והסגרים המוטלים על השכונות והיישובים החרדיים.

לקיחת האחריות לפרוץ הגל השני: "השלב האחרון הזה היה מוקדם מדי"

בסיסה של הביקורת הזו היא הביקורת הציבורית, ובזבוזו של האשראי הציבורי שקיבל נתניהו על ניהול המאבק בחודשיים הראשונים. לכן טרח נתניהו לקחת אחריות, ולו חלקית, לפרוץ הגל השני: "במבט לאחור, כחלק מהניסוי והטעייה, אפשר לומר שהשלב האחרון הזה היה מוקדם מדי. אמנם רבים דחקו בנו לעשות אותו, לפתוח את הכלכלה בלי חשבון. אגב - זה לא מונע מאותם אנשים לומר לנו היום 'למה פתחתם?'. אבל עשינו זאת לא בגללם, אלא בגלל שהקשבנו למצוקות שלכם, אזרחי ישראל, וכדי להחזיר כמה שיותר אנשים לעבודה. אני לוקח על עצמי את האחריות לצעד הזה, ואני גם לוקח על עצמי את האחריות לתקן אותו. לכן סגרנו עכשיו מקומות של התקהלויות חברתיות בחללים סגורים, ובמידת הצורך ננקוט גם צעדים נוספים".

כלומר, על סמך נתוני ההידבקות שהראו כי צעדי הפתיחה במערכת החינוך ובכלכלה, והאמירות כמו "תעשו חיים", הביאו לפרוץ גל ההידבקות הנוכחי, נתניהו מבהיר: אני מקבל ההחלטות, אני טעיתי אבל לא פחות חשוב מכך, אני אתקן.

ההתמקדות בביקורת מצד האגף החרדי: "אין שום אפליה"

נתניהו ניסה לענות לביקורת על כך שחלק מהצעדים היו ממניעים פוליטיים, והתמקד בביקורת מהאגף החרדי, בין השאר על הסגרים על הישובים והשכונות החרדיות: "אני רוצה לומר לכל אזרחי ישראל, כולל לאחינו היקרים בני הציבור החרדי - כל ההחלטות שלנו מתקבלות על בסיס מקצועי וענייני, על בסיס סטטיסטי, מתוך דאגה אמיתית לבריאותם של כלל אזרחי ישראל. אין שום אפליה נגד ציבור כלשהו".

המשפט הזה חשוב כי הבייס הקואליציוני של נתניהו הוא החרדים - שעימם כרת את הברית הקדושה לפני יותר מעשור, הם מנעו כל סיכוי להקמת ממשלה אחרת בסדרת מערכות הבחירות האחרונה ואם הם יפנו לו עורף למתחריו מהמרכז תיפתח היכולת לפחות לפנטז על הקמת ממשלה.

ההיבט הכלכלי: "קרב הסומו" של נתניהו עם הביורוקרטיה

ההיבט האחר שעליו ניסה נתניהו לתת מענה היה זה הכלכלי. "מר כלכלה" שהתבשם ובמידה רבה של צדק מהישגי הכלכלה הישראלית בתקופתו, קיבל בשבועות האחרונים תחזיות שחורות המוחקות את כל ההישגים הללו ומעמידות את ישראל בסכנה כלכלית של ממש. ולבד מהמומחים, שנתניהו יודע להקשיב להם, מגזרים כלכליים שלמים בציבור שנפגעו קשה רואים בו את האשם בכך שלא קיבלו פיצוי מספק, גם בגלל היותו הדמות הראשית המסבירה לציבור, כפי שקבע הוא עצמו, ויש לכך מחיר.

נתניהו כדי להסביר את האיטיות בתגובה האשים את הביורוקרטיה, שהוא עצמו היה ממבקריה לאורך שנים רבות, אבל מה לעשות גם האחראי עליה ועל הטיפול בה. "עשינו מאמצים אדירים להתגבר על הביורוקרטיה הישראלית. אתם יכולים להאמין לי, זו היאבקות במשקל כבד, קרב סומו. אני יודע שבשבועות הראשונים היו תקלות ועיכובים לא מעטים, הם נבעו מחבלי הלידה הקשים של התכניות הקודמות שהבאנו, מבירוקרטיה כרונית שגם קיימת במערכת. חלק מהעיכובים הללו עדיין איתנו. גם בעניין הזה היינו חייבים להתגבר על מכשולים בירוקרטיים כמעט בלתי-אפשריים. היינו צריכים להביא לחדר אחד את האחראית על המחשוב, את האחראי על מס הכנסה, את היועצים המשפטיים של משרד האוצר, את צמרת משרד האוצר והביטוח הלאומי ובסוף פיצחנו את זה".

איפה הטיפול בביורוקרטיה לאורך השנים? הטיפול האמור במגזר הציבורי, אותו "שמן" מפורסם שנתניהו הבטיח לעשות לו דיאטה, אבל בשנים האחרונות תפח וצמח והעלה פימה ושומן, על חשבון המגזר הפרטי.

נתניהו ניסה לדבר ישירות אל הציבור: " אני שומע את הזעקה. אני מדבר איתכם ב'זום' ומדבר איתכם פנים-אל-פנים. שיחות גלויות לב, אמיתיות, נוקבות. אני נחוש לתת פתרונות. אני רואה לנגד עיניי את בעל המסעדה, את נהג המונית, את מוכר הפלאפל, את הספר והקוסמטיקאית, את עובדות הבמה והתיאטרון והאומנים והאומניות, את בעלות העסקים ובעלי העסק, את המנהלים ואת הפועלים. אני עובד יום ולילה בשבילכם".

נתוני הגירעון מפחידים. אז מאיפה יבוא הכסף, ולמה צריך ממשלה רחבה?

את הפתרונות הפנה לשלושה מגזרים, השכירים שפוטרו או הוצאו לחל"ת שלהם הבטיח דמי אבטלה לפחות לעוד שנה. על המהלך הזה מותחים כלכלנים בכירים ביקורת רבה, שכן הוא מהווה תמריץ שלילי ליציאה לעבודה, גם כשיתאפשר המצב. העצמאים שאמורים לקבל לפי התוכנית רשת בטחון, חמצן מיידי כבר "בשבוע הבא", נבדוק, אבל גם לטווח של השנה הקרובה, בצורת מענקים דו חודשיים. והשלישי בעלי עסקים פרטיים בינוניים וגדולים, שלהם הובטח סיוע למימון הוצאות בהיקף של עד חצי מליון שקל.

ומאיפה יבוא הכסף? נתוני הגירעון מפחידים ממש, הגדלת הוצאות בלפחות 100 מיליארד שקל השנה לצד קיטון בהכנסות ממסים בהיקף לא רחוק מזה מביאים למספרים שלא ברור אם הכלכלה הישראלית תוכל לעמוד בהם. נתניהו בונה על הדירוג הטוב של ישראל בעולם, שיאפשר קבלת הלוואות לטווח ארוך בריבית נמוכה, שתאפשר החזר שנתי מוקטן שניתן לעמוד בו. אלא שגם המשחק כאן מורכב ורגיש, ונטילת אשראי גדולה מדי, לצד קצב איטי של התאוששות עשויים לערער את היציבות.

ואם מישהו תהה מדוע היה צריך ממשלה רחבה, זו התשובה. כדי להתמודד עם משבר בסדר גודל כזה, ממשלה צרה הייתה מתקשה מאוד לעשות את הצעדים הנדרשים. השאלה היא האם היחסים הלא פשוטים בין נתניהו והליכוד לבני גנץ וכחול לבן, מהווים מסד יציב מספיק לאותם צעדים נדרשים.

עוד כתבות

ערכת האוטונומיה של בלו־ווייט (Bluewhite) מותקנת על פלטפורמת BLR MK2 של חברת BL Advance Systems / צילום: אלביט מערכות

מחזקת את יכולות ה־AI: אלביט קונה חברה־בת ישראלית

חברת FUSE רכשה את חברת הטכנולוגיה הישראלית "בלו־ווייט", המפתחת פתרונות אוטונומיים מבוססי בינה מלאכותית ליישומים בתחומי השטח והביטחון ● הרכישה מחזקת את יכולות האוטונומיה הרב-ממדיות של החברה ומשלימה את הטכנולוגיות האוויריות והנחיל הקיימות שלה

יוסי לוי, מנכ''ל משותף במור השקעות / צילום: יח''צ

"סכום מופרך": בדוחות של מור הסתתר סכסוך של מיליונים עם 3 בכירים לשעבר

חברת הבת של בית ההשקעות מור מנהלת הליך משפטי נגד שלושת הבכירים לשעבר בטענה לגזל סודות מסחריים והקמת פעילות מתחרה ● התביעה הוגשה בדצמבר האחרון על סכום של 5.4 מיליון שקל ● עורכי הדין של הנתבעים: "נקמה על החלטתם הלגיטימית של העובדים לסיים את העסקתם בחברה"

מייסדי Airis Labs: מימין רותם אבלס, עמוס להב, נועם פרידמן / צילום: Eclipse media

החברה שפיתחה מערכת שסייעה לאיתור החטופים, גייסה עד היום 60 מיליון דולר

אייריס לאבס, המפתחת תשתית בינה מלאכותית לניתוח מידע חזותי, נחשפת היום ומודיעה כי גייסה עד כה 60 מיליון דולר מאז הקמתה, מתוכם 31 מיליון דולר בסבב B האחרון

מסעדת ''קיסו'' / צילום: יואב גורין

רשת מסעדות ראשונה מגיעה לבורסה, והמספרים נחשפים

רשת המסעדות האסייתיות קיסו, שבשליטת רותם טחן ונועם גבאי, הגישה תשקיף לקראת הנפקה ראשונית לפי שווי של כ-400 מיליון שקל (לפני הכסף) ● הרשת תקצה כ-25% ממניותיה לציבור תמורת כ-88 מיליון שקל

טקסס ארה''ב / צילום: Reuters, Carol M. Highsmith

לא זקוקה לחביות: יצרנית הנפט הגדולה בארה"ב מצאה את הדרך להוזלת החשמל

תעשיית הנפט של טקסס פורחת, אך 40% מהחשמל במדינה כבר מבוסס אנרגיה ירוקה, והמגמה רק מתרחבת ● בעזרת הרבה שמש, סוללות אגירה ושוק חופשי, המדינה גם מצליחה להוריד את המחירים לצרכנים

אלונה בר און, מו''ל גלובס, בכנס השירות של ישראל / צילום: כדיה לוי

מו"ל גלובס אלונה בר און: "השירות שלנו הוא לשים את הקורא במרכז"

מו"ל גלובס אלונה בר און פתחה את כנס השירות של גלובס וציינה כי לשיטתה שירות נוגע לכל חלקי הארגון: משיווק ומכירות, דרך המחלקה המשפטית ועד משאבי אנוש ● ומה השירות שגלובס מספקים? "לתת נתונים ועובדות במקום פוליטיקה. לשים את הקורא במרכז"

סיאול, דרום קוריאה / צילום: Shutterstock

מברטיסלבה ועד הו צ'י מין סיטי: היעדים החמים לקיץ של הישראלים

החזרה ההדרגתית של חברות התעופה, הקווים החדשים והחברות מאמירויות גרמו לישראלים לטוס רחוק, כשזינוק דרמטי נרשם בביקושים למזרח הרחוק ● במקביל מסתמנים כמה יעדים חמים מפתיעים לקיץ במזרח אירופה - למי שמחפשים "חופשות קרובות שמרגישות רחוק"

ליטל וקסלר, משנה למנכ''ל וראש חט' משאבים וחווית לקוח, כאל / צילום: כדיה לוי

המשנה למנכ"ל כאל: "10% מהשיחות כבר מטופלות ע"י נציגת AI באופן מלא"

בכנס השירות של גלובס הציגה ליטל וקסלר, המשנה למנכ"ל וראש חטיבת משאבים וחוויית לקוח בכאל, את נציגת הבינה המלאכותית של החברה ואת האופן בו היא מייעלת תהליכים: "זה מקצר לנו את העבודה, וגם ללקוח יותר קל" ● וגם: התגובה המפתיעה של אחת הלקוחות

 

קורין אלאל ז''ל / צילום: רמי זרנגר

מיליון וחצי שקל פיצוי לקורין אלאל וסיפור בלתי נתפס על סחבת משפטית

ביהמ"ש קבע כי איתן בראון, מנהל החשבונות של הזמרת קורין אלאל שנפטרה לפני שנה וחצי, רימה ועשק אותה - והורה לו לשלם כ־1.5 מיליון שקל ● התביעה הוגשה לפני 7 שנים ומדגימה את העומס במערכת המשפט

זר פרחים / צילום: Shutterstock

דבר אליי בפרחים: הענף המפתיע שרשם זינוק בקניות לחג השבועות

גלובס מציג מדד הבוחן את היקף הקניות בכרטיסי אשראי בישראל • נתוני הפניקס גמא מצביעים על ירידות בכל הענפים הבולטים במשק בשבוע שבו חל חג המים והחלב, אך למרות זאת במעדניות, בקצביות ובמאפיות נרשמה עלייה מסוימת, ובענף המשתלות נרשם זינוק של קרוב ל-40%

שליח וולט / צילום: Shutterstock

הסתיימה התקלה בוולט: שירות המשלוחים חזר לסדרו

בעקבות תקלה גלובלית, שירות המשלוחים של וולט נסגר בשעות הצהריים - בפעם השלישית החודש - אך בהמשך התקלה תוקנה ● עפ"י גורמים בחברה, מקור התקלה היה באפליקציית השליחים, שלא אפשרה להם לסמן שמסרו את המשלוח

דוד פתאל / צילום: איל יצהר

פתאל מציעה להשתלט על מלונות פארק פלאזה של אלי פפושדו

פתאל החזקות דיווחה לבורסה בלונדון על הצעה לרכישת לפחות 75% ממניות PPHE Hotel Group, המשקף לחברה שווי של כ-920 מיליון פאונד (3.5 מיליארד שקל) ● פתאל מחזיקה כיום בכ-4% ממניות החברה, ומעוניינת להרחיב משמעותית את אחזקותיה בחברה כחלק מהמשך אסטרטגיית ההתרחבות שלה באירופה

עופר ינאי, בעלי נופר אנרג'י / צילום: נועם גלאי

המנהלים של עופר ינאי התפטרו בסערה, אלא שמאז המניה רק עולה

חברת האנרגיה המתחדשת של עופר ינאי זוכה לרוח גבית מהייפ חוות השרתים, לצד שורה של מהלכים פיננסים ועסקיים שנקט בעל השליטה מאז שהפך גם למנכ"ל ● כשהיא נסחרת בשווי של כמעט 9 מיליארד שקל, מתקרבת נופר לרף שעשוי להקנות לינאי תגמול חסר תקדים

אילוסטרציה: Shutterstock

סקר גלובס חושף: החברות המובילות בשירות בישראל

בשבוע החולף עסקנו כאן במגמות בתחום השירות, ואירחנו שורה של בכירים וחברות שפיצחו את השיטה ● הפעם אנו מציגים את סקר שביעות הרצון של הישראלים מהשירות הניתן להם בשבע קטגוריות: שירותים ממשלתיים, קופות חולים, רשתות מזון, חברות תקשורת, אפליקציות, אתרי קניות ואמצעי תחבורה

בוול סטריט עוקבים אחרי מהלכי הנשיא טראמפ / צילום: ap, Richard Drew

המשקיעים בוול סטריט רצים למניות, הם כנראה לא שמים לב לסיכון שמעבר לפינה

הפער בין תשואת הרווח של שוק המניות לבין תשואות האג"ח של ממשלת ארה"ב, כפי שמשתקף במדד פרמיית הסיכון במניות, הצטמצם ● כשהמצב הגיאופוליטי והחשש מאינפלציה הובילו דווקא לעלייה בתשואות האג"ח - האם נדרשת יותר ספקנות כלפי הראלי במניות

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

הבורסה בתל אביב ננעלה במגמה מעורבת; מדד הקלינטק זינק, מניות הנפט נפלו

מדד ת"א 35 ירד בכ-0.2%, ת"א 90 זינק בכ-1.6% ● המסחר בת"א התנהל לאור העליות בבורסות בעולם והאופטימיות לגבי המו"מ בין ארה"ב לאיראן ● מחירי הנפט בעולם ירדו, אחרי שבאיראן דווח על הגעה לטיוטה ראשונית של הסכם מסגרת עם ארה"ב ● דיסקונט: הפחתת הריבית לא תעצור את השקל, למרות התרחבות פער הריביות

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

וול סטריט ננעלה בשיאים חדשים; מניות הסייבר נופלות, מחירי הנפט יורדים

ה-S&P 500 ננעל בעלייה מזערית ● מחירי הנפט ירדו, בעקבות דיווח איראני לפיו הושגה טיוטה של הסכם מסגרת בין איראן וארה"ב - הבית הלבן הכחיש ● מניות אבטחת הסייבר והשבבים הכבידו על המדדים ● מיקרון המשיכה בראלי שלה ● SK Hynix זינקה ב־12 החודשים האחרונים ליותר מ־1,000%, והפכה לחברה האסייתית השלישית שמגיעה לשווי שוק של טריליון דולר

משה לארי, מנכ''ל בנק מזרחי טפחות בשיחה עם תרי ישכיל, סמנכ''ל מנהלת חט' שיווק, פרסום ופיתוח עסקים, בנק מזרחי טפחות / צילום: תמר מצפי

תרי ישכיל ממזרחי טפחות: "באופן כמעט פרדוקסלי, הטכנולוגיה תעזור לנו להיות אפילו עוד יותר אנושיים"

בכנס השירות של גלובס שוחחו מנכ"ל מזרחי טפחות משה לארי ותרי ישכיל, סמנכ"לית ומנהלת חטיבת השיווק, הפרסום ופיתוח העסקים, על השילוב בין בינה מלאכותית לשירות אישי בעולם הבנקאות ● "כשמדברים על כסף יש חרדה של כולנו, שם אנחנו צריכים אנשים", אמר לארי, בעוד שישכיל הדגישה כי "יש צרכן חדש, אך האדם לא השתנה"

טראמפ וחמינאי / צילומים: רויטרס, AP-Alex Brandon

התקדמות במגעים בין ארה"ב לאיראן: "הפערים בין הצדדים צומצמו"

דיווחים באיראן: "בידינו הטיוטה הראשונית של הסכם המסגרת עם ארה"ב". בבית הלבן מכחישים ● צה"ל הרחיב את פעילותו אל מעבר לקו הצהוב בלבנון ● הצי של משמרות המהפכה: המעבר במצר הורמוז של ספינות של מדינות "עוינות" עדיין אסור ● יועצו של המנהיג העליון של איראן: "הערובה האמיתית לשרידותו של ההסכם היא מצר הורמוז • עדכונים שוטפים

פרויקט של אאורה בטבריה / צילום: מתוך אתר החברה

אאורה מכרה רק 163 דירות ברבעון הראשון, ונערכת לגל פרויקטים חדש

אאורה צפתה במרץ האחרון כי תמכור השנה כ־1,200 דירות ● "כחודש וחצי כל משרדי המכירות בארץ היו סגורים", נכתב בדוח החברה לרבעון הראשון