גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עמוד הבית  בארץ

מר כלכלה מודה באחריות להתפשטות הגל השני, מפייס את החרדים ומנסה למנוע בחירות רביעיות

ראש הממשלה נתניהו קיבל בשבועות האחרונים תחזיות שחורות המוחקות את מרבית ההישגים הכלכליים שלו, יודע שמגזרים כלכליים שלמים בציבור שנפגעו קשה רואים בו את האשם בכך שלא קיבלו פיצוי מספק ומנסה להסביר את האיטיות בתגובה ● ואיך כל זה קשור לממשלה הרחבה עם כחול לבן

ראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: Abir Sultan, AP
ראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: Abir Sultan, AP

נאומו של ראש הממשלה בנימין נתניהו ביום חמישי האחרון, לבד מהצגת התוכנית הכלכלית והרגעת המשק, נועד לתת מענה גם לבעיות הפוליטיות הגוברות והולכות. בעיות שאחת מההשלכות העיקריות שלהן היא הקטנת הסיכוי לבחירות בטווח הנראה לעין. לכן לא הסתפק נתניהו בפרסום התוכנית הכלכלית גרידא, אלא דאג לקחת אחריות לפרוץ הגל השני של המגפה, ולהבטיח תיקון.

בסביבתו של ראש הממשלה נתניהו ראו בדאגה גוברת והולכת בשבועות האחרונים כיצד ההערכה הרבה להצלחה בבלימת הקורונה בחודשים הראשונים, שהיא זו שבלמה את הביקורת על הסיוע הכלכלי החלקי והאיטי, מתחלפת בביקורת גוברת והולכת. ביקורת המתבטאת גם בסקרים.

הביקורת הפנימית גואה בליכוד, שם חברי כנסת מותחים ביקורת בלתי מוסתרת בוועדות על התנהלות הממשלה ומשרדיה, ודורשים תשובות לשאלות שמטרידות את כל הציבור. וגם בצד החרדי של הקואליציה, הביקורת כבר לא מוסתרת, מחבר הכנסת משה גפני יו"ר וועדת הכספים הממרר את חייהם של נציגי הממשלה, השר אריה דרעי שסביבתו הדליפה את דבר טריקת הטלפון בשיחה עם נתניהו, וחברי כנסת חרדים אחרים שמוחים על יחס שוטרים אוכפי הגבלות ועטיית מסכה על חרדים, והסגרים המוטלים על השכונות והיישובים החרדיים.

לקיחת האחריות לפרוץ הגל השני: "השלב האחרון הזה היה מוקדם מדי"

בסיסה של הביקורת הזו היא הביקורת הציבורית, ובזבוזו של האשראי הציבורי שקיבל נתניהו על ניהול המאבק בחודשיים הראשונים. לכן טרח נתניהו לקחת אחריות, ולו חלקית, לפרוץ הגל השני: "במבט לאחור, כחלק מהניסוי והטעייה, אפשר לומר שהשלב האחרון הזה היה מוקדם מדי. אמנם רבים דחקו בנו לעשות אותו, לפתוח את הכלכלה בלי חשבון. אגב - זה לא מונע מאותם אנשים לומר לנו היום 'למה פתחתם?'. אבל עשינו זאת לא בגללם, אלא בגלל שהקשבנו למצוקות שלכם, אזרחי ישראל, וכדי להחזיר כמה שיותר אנשים לעבודה. אני לוקח על עצמי את האחריות לצעד הזה, ואני גם לוקח על עצמי את האחריות לתקן אותו. לכן סגרנו עכשיו מקומות של התקהלויות חברתיות בחללים סגורים, ובמידת הצורך ננקוט גם צעדים נוספים".

כלומר, על סמך נתוני ההידבקות שהראו כי צעדי הפתיחה במערכת החינוך ובכלכלה, והאמירות כמו "תעשו חיים", הביאו לפרוץ גל ההידבקות הנוכחי, נתניהו מבהיר: אני מקבל ההחלטות, אני טעיתי אבל לא פחות חשוב מכך, אני אתקן.

ההתמקדות בביקורת מצד האגף החרדי: "אין שום אפליה"

נתניהו ניסה לענות לביקורת על כך שחלק מהצעדים היו ממניעים פוליטיים, והתמקד בביקורת מהאגף החרדי, בין השאר על הסגרים על הישובים והשכונות החרדיות: "אני רוצה לומר לכל אזרחי ישראל, כולל לאחינו היקרים בני הציבור החרדי - כל ההחלטות שלנו מתקבלות על בסיס מקצועי וענייני, על בסיס סטטיסטי, מתוך דאגה אמיתית לבריאותם של כלל אזרחי ישראל. אין שום אפליה נגד ציבור כלשהו".

המשפט הזה חשוב כי הבייס הקואליציוני של נתניהו הוא החרדים - שעימם כרת את הברית הקדושה לפני יותר מעשור, הם מנעו כל סיכוי להקמת ממשלה אחרת בסדרת מערכות הבחירות האחרונה ואם הם יפנו לו עורף למתחריו מהמרכז תיפתח היכולת לפחות לפנטז על הקמת ממשלה.

ההיבט הכלכלי: "קרב הסומו" של נתניהו עם הביורוקרטיה

ההיבט האחר שעליו ניסה נתניהו לתת מענה היה זה הכלכלי. "מר כלכלה" שהתבשם ובמידה רבה של צדק מהישגי הכלכלה הישראלית בתקופתו, קיבל בשבועות האחרונים תחזיות שחורות המוחקות את כל ההישגים הללו ומעמידות את ישראל בסכנה כלכלית של ממש. ולבד מהמומחים, שנתניהו יודע להקשיב להם, מגזרים כלכליים שלמים בציבור שנפגעו קשה רואים בו את האשם בכך שלא קיבלו פיצוי מספק, גם בגלל היותו הדמות הראשית המסבירה לציבור, כפי שקבע הוא עצמו, ויש לכך מחיר.

נתניהו כדי להסביר את האיטיות בתגובה האשים את הביורוקרטיה, שהוא עצמו היה ממבקריה לאורך שנים רבות, אבל מה לעשות גם האחראי עליה ועל הטיפול בה. "עשינו מאמצים אדירים להתגבר על הביורוקרטיה הישראלית. אתם יכולים להאמין לי, זו היאבקות במשקל כבד, קרב סומו. אני יודע שבשבועות הראשונים היו תקלות ועיכובים לא מעטים, הם נבעו מחבלי הלידה הקשים של התכניות הקודמות שהבאנו, מבירוקרטיה כרונית שגם קיימת במערכת. חלק מהעיכובים הללו עדיין איתנו. גם בעניין הזה היינו חייבים להתגבר על מכשולים בירוקרטיים כמעט בלתי-אפשריים. היינו צריכים להביא לחדר אחד את האחראית על המחשוב, את האחראי על מס הכנסה, את היועצים המשפטיים של משרד האוצר, את צמרת משרד האוצר והביטוח הלאומי ובסוף פיצחנו את זה".

איפה הטיפול בביורוקרטיה לאורך השנים? הטיפול האמור במגזר הציבורי, אותו "שמן" מפורסם שנתניהו הבטיח לעשות לו דיאטה, אבל בשנים האחרונות תפח וצמח והעלה פימה ושומן, על חשבון המגזר הפרטי.

נתניהו ניסה לדבר ישירות אל הציבור: " אני שומע את הזעקה. אני מדבר איתכם ב'זום' ומדבר איתכם פנים-אל-פנים. שיחות גלויות לב, אמיתיות, נוקבות. אני נחוש לתת פתרונות. אני רואה לנגד עיניי את בעל המסעדה, את נהג המונית, את מוכר הפלאפל, את הספר והקוסמטיקאית, את עובדות הבמה והתיאטרון והאומנים והאומניות, את בעלות העסקים ובעלי העסק, את המנהלים ואת הפועלים. אני עובד יום ולילה בשבילכם".

נתוני הגירעון מפחידים. אז מאיפה יבוא הכסף, ולמה צריך ממשלה רחבה?

את הפתרונות הפנה לשלושה מגזרים, השכירים שפוטרו או הוצאו לחל"ת שלהם הבטיח דמי אבטלה לפחות לעוד שנה. על המהלך הזה מותחים כלכלנים בכירים ביקורת רבה, שכן הוא מהווה תמריץ שלילי ליציאה לעבודה, גם כשיתאפשר המצב. העצמאים שאמורים לקבל לפי התוכנית רשת בטחון, חמצן מיידי כבר "בשבוע הבא", נבדוק, אבל גם לטווח של השנה הקרובה, בצורת מענקים דו חודשיים. והשלישי בעלי עסקים פרטיים בינוניים וגדולים, שלהם הובטח סיוע למימון הוצאות בהיקף של עד חצי מליון שקל.

ומאיפה יבוא הכסף? נתוני הגירעון מפחידים ממש, הגדלת הוצאות בלפחות 100 מיליארד שקל השנה לצד קיטון בהכנסות ממסים בהיקף לא רחוק מזה מביאים למספרים שלא ברור אם הכלכלה הישראלית תוכל לעמוד בהם. נתניהו בונה על הדירוג הטוב של ישראל בעולם, שיאפשר קבלת הלוואות לטווח ארוך בריבית נמוכה, שתאפשר החזר שנתי מוקטן שניתן לעמוד בו. אלא שגם המשחק כאן מורכב ורגיש, ונטילת אשראי גדולה מדי, לצד קצב איטי של התאוששות עשויים לערער את היציבות.

ואם מישהו תהה מדוע היה צריך ממשלה רחבה, זו התשובה. כדי להתמודד עם משבר בסדר גודל כזה, ממשלה צרה הייתה מתקשה מאוד לעשות את הצעדים הנדרשים. השאלה היא האם היחסים הלא פשוטים בין נתניהו והליכוד לבני גנץ וכחול לבן, מהווים מסד יציב מספיק לאותם צעדים נדרשים.

עוד כתבות

שטר כתובה / צילום: אייל פישר

הרבנות מגבילה את סכום הכתובה. כמה באמת שווה ההתחייבות?

360 אלף שקל - זו התקרה החדשה שקבעה הרבנות הראשית לכתובה, שטר שלעתים הופך במעמד הגירושים למוקד של מאבק ● מתי האישה זכאית לקבל את הסכום, באילו מקרים היא עלולה לאבד אותו, ומה יקרה לכתובות המנופחות שנחתמו עד היום? ● גלובס עושה סדר

ישיבה בבני ברק (ארכיון גלובס) / צילום: רפי קוץ

האיום של רשות המסים נגד יותר מ־1,000 ישיבות

הרשות שיגרה החודש מכתבי אזהרה לישיבות שנהנות מזיכוי מס בגין תרומות, כשעליהן להצהיר שלא לומדים אצלן משתמטים ולהעביר רשימות תלמידים ותעודות זהות עד 11 באוקטובר ● מוסד לימוד שלא יעמוד בדרישות, הטבתו תישלל מיד: "ירגישו את החיסרון בכיס"

אילוסטרציה: Shutterstock

קנו דירות בת"א, הפרויקט נתקע, ויקבלו את הכסף בחזרה: הפסיקה שתטלטל את ענף הנדל"ן

פרויקט תמ"א 38 בנאות אפקה בתל אביב נקלע לקשיים ומונה לו כונס ● כשנה לאחר שהדירות היו צריכות להימסר, שתי משפחות פנו לבית המשפט וביקשו להשיב להן את הכספים ● באופן חריג ולראשונה - השופטת קיבלה את הבקשה ופתחה דיון מחודש על כללי המשחק

דני איילון / צילום: משרד החוץ

ההנפקה נדחתה, והשגריר לשעבר פספס עמלה של מיליונים

בעקבות הצטננות השוק מאז פרשת סימד, חברת הנדל"ן האמריקאית איגל פרופרטיז דחתה גיוס אג"ח של 500 מיליון שקל ● הדחייה השאירה את יועץ ההנפקה ואת החתמים, שהיו צפויים לקבל יחד 10 מיליון שקל, בידיים ריקות

בינה מלאכותית מוטמעת ברובוט כלב / צילום: ap, Joan Mateu Parra

הקפיצה הגדולה הבאה של הבינה המלאכותית היא אל העולם האמיתי

מהנדסים ומשקיעים מסתערים על "מודלים של העולם", המכונים גם "מודלי פעולה גדולים", בתקווה לחולל בתחום הרובוטיקה את המהפכה ש־ChatGPT חולל בכתיבה ובתכנות

מיכאל קלמן, מנכ''ל מנורה מבטחים ביטוח / צילום: נטי לוי

מנורה מציבה יעדים חדשים: צמיחה של 73% בנכסים עד סוף העשור

במקביל לדוחות חזקים, חברת הביטוח מנורה מבטחים היא הראשונה להעלות את היעדים שלה באופן רשמי ● הרוויחה 785 מיליון שקל ברבעון השני עם תשואה להון של 34%, הגבוהה מחברות הביטוח ● צופה היקף נכסים מנוהלים של 750 מליארד שקל ב-2030, זינוק של 73% ביחס לסוף השנה שעברה, זינוק דומה ברווח ל-3 מיליארד שקל ותשואה להון של מעל 20%

יאיר נחמד, מנכ''ל נאייקס ויו''ר הדירקטוריון / צילום: דוד זיסר

לאחר צניחת המניה: נאייקס מבצעת רכישה ממונפת של 350 מיליון דולר

ספקית פתרונות התשלומים הישראלית נאייקס רוכשת במזומן את החברה האמריקאית IPS Group, שעוסקת בטכנולוגיות החניה החכמה, באמצעות חוב חדש ● המנכ"ל: "שילוב עם IPS יאפשר לנו להציע לערים פלטפורמה לניהול ותשלום, ולחבר בין עולם החניה לבין פתרונות טעינת הרכב החשמלי" ● המניה מזנקת במסחר בת"א

איתמר דויטשר, מנכ''ל קבוצת אלקטרה / צילום: טל גבעוני

זינוק של 60% ברווח ומגזר אחד שבולט לרעה: אלקטרה מסכמת רבעון

זינוק ברווח הנקי: אלקטרה מסכמת רבעון עם הכנסות של 4 מיליארד שקל וקפיצה של 60% ברווח ל-109 מיליון ● הצמיחה נתמכה בעלייה חדה במגזרי התשתיות, הנדל"ן והזכיינות בישראל, שקיזזו שחיקה בפעילות בחו"ל ● החברה תחלק דיבידנד של 41 מיליון שקל ברקע זכייה במגה-פרויקטים והכנסת תש"י כשותפה בתחבורה

פרופ' אמיר ירון, נגיד בנק ישראל. צילום: איל יצהר / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בסיטי מעריכים: זה מה שיקרה בהחלטת הריבית הקרובה

למרות שהאינפלציה בשפל של חמש שנים, בענקית ההשקעות סיטי מעריכים כי החלטת הריבית עשויה ליפול לשני הכיוונים, אך מעריכים כי בנק ישראל יעדיף לשמור על זהירות • עם זאת, להערכתם צפויות עוד שתי הפחתות עד תחילת 2027 • ומה חושבים הכלכלנים המקומיים?

שר האוצר האמריקאי, סקוט בסנט / צילום: ap, Seth Wenig

"הקשות בהיסטוריה": ארה"ב מציגה את חבילת הסנקציות נגד איראן

ארה"ב מגדילה את הלחץ: שר החוץ האמריקאי סקוט בסנט מאיים במסיבת עיתונאים הערב לנתק ממערכת הדולר גופים שיסייעו לאיראן להעביר כספים, ומזהיר כי גם מדינות וחברות שימשיכו לסחור עם טהרן יעמדו בפני בידוד ● סנקציות חדשות הוטלו על 60 גופים, אנשים וכלי שיט עם זיקה לטהרן

חתן פרס נובל שיניה ימאנקה, בראש הרשימה / צילום: Reuters, Kyodo

חיזוק שרירים והצערת תאים: מחקרי הלונג'ביטי החמים

רשימת 12 חוקרי הלונג'ביטי הבולטים בעולם של מגזין TIME מגלה לאן מתקדם מדע אריכות החיים ● וגם: מי עשויים להיכנס לרשימה של שנה הבאה? ● מדעי אריכות החיים, מדור חדש 

מייקל סיילור / צילום: ap, Rebecca Blackwell

זינקו בעשרות אחוזים: האם להשקיע בביטקוין או בחברות שאוגרות אותו?

זינוק של כ־26% בביטקוין בעשרת הימים האחרונים, הוביל לעליות חדות במניות חברות האוגרות מטבעות קריפטו ובראשן סטרטג'י ● פעילי השוק אופטימיים: "ניתן לראות את המגמה ממשיכה"

דריו אמודיי, מנכ''ל אנתרופיק / צילום: Reuters, Denis Balibouse

אנתרופיק בדרך להנפקה הגדולה מכולן. החידה: בכמה היא מסבסדת לכם את קלוד

חברת הענק שמאחורי מודל השפה הפופולרי מכוונת לשווי של 2 טריליון דולר ואולי תחליף את ספייס איקס כמנפיקה הגדולה ● קצב הצמיחה שלה גבוה, והיא מציגה רווח תפעולי, אבל בשוק תוהים "האם אנתרופיק לא מממנת את השאילתות שלנו כדי שנחזור אליה על חשבון המתחרות"

פרופ’ אברהם (אבי) דגני ז''ל / צילום: מתוך אתר גאוקרטוגרפיה

מייסד ונשיא קבוצת גיאוקרטוגרפיה פרופ’ אבי דגני הלך לעולמו בגיל 88

פרופ’ אבי דגני, ממייסדי תחום מחקרי השוק והסקרים בישראל ומי שייסד עם רעייתו ד"ר רינה דגני את קבוצת גיאוקרטוגרפיה, הלך לעולמו בגיל 88 ● לאורך יותר מחמישה עשורים שילב בין מחקר אקדמי לעולם העסקי והיה מחלוצי תחום מערכות המידע הגאוגרפיות בישראל ● הוא היה מעורב בשורה של פרויקטים שעיצבו את תל אביב, ואף מיוחסת לו טביעת האצבע על הסיסמה "עיר ללא הפסקה"

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

בלי עיכוב של 15 דקות: הבורסה עוקפת את הדיליי ההיסטורי

הבורסה בת"א משיקה אפליקציה שתאפשר לראשונה לכל הציבור לצפות ישירות בנתוני זמן אמת של תנועות כל המניות בבורסה ובחינם - במקום בעיכוב של 15 דקות ● האפליקציה תכלול גם את נתוני "כסף חכם", שעד היום היו נגישים רק למי ששילם על כך

איסלנד / צילום: Shutterstock

העימות הבא מול ארה"ב? באיסלנד שוקלים אם להצטרף לאיחוד האירופי

על רקע איומי טראמפ על הצורך האמריקאי בשליטה באזור הארקטי וההצהרות החוזרות שלו לגבי כוונות סיפוח אמריקאיות לגרינלנד השכנה, תושבי איסלנד ילכו לקלפיות ביום שבת הקרוב למשאל עם שיכריע אם לפתוח מחדש בשיחות ההצטרפות לאיחוד האירופי

צילום: Shutterstock

סמנכ"לית הכספים ראתה את הדוח ופרשה, הבעלים קיבל בטעות מיליון שקל

בסוף השבוע פורסמו שני סיפורים על אי סדרים בחברות חדשות בבורסה בת"א: בסט ותומר מזון ● בעוד שבאחת הכסף שלקחו הבעלים חזר, באחרת מהווה התפטרות הסמנכ"לית תמרור אזהרה

נתב''ג בשעת עומס / צילום: Ken Whitman

"משבר תעופתי חמור ביותר": האזהרה של האוצר והמתקפה על רש"ת

משרד האוצר מזהיר כי ללא הקמת שדות תעופה משלימים בתוך עשור, ישראל תעמוד בפני משבר תעופתי חמור ● כמו כן, האוצר תוקף את רשות שדות התעופה על חוסר יעילות, שכר מנופח והתנגדות להפרטת השדות החדשים באמצעות זכיינים פרטיים

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ וראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: ap, Alex Brandon

המסר החריף של המשלחת האמריקאית לישראל: "זה יחזור אליכם בדלת האחורית"

חברי המשלחת הטיחו דברים קשים בבכיר ממערכת הביטחון בשל הפשיעה הלאומנית בשטחים ● במשלחת אמרו לבכיר ישראלי: "אל תיקחו את התמיכה האמריקאית כמובנת מאליה" ● לפי "וול סטריט ג'ורנל", ימים ספורים לפני היציאה למלחמה עם איראן הוזהר טראמפ כי חיסולו של עלי חמינאי לא ימוטט את המשטר, אלא יעלה הנהגה לוחמנית יותר שתאיץ פיתוח נשק גרעיני • ממשל טראמפ מציע פרס בסך 10 מיליון דולר עבור מידע על מקום הימצאם של בכירי משמרות המהפכה ●  טראמפ: "איראן הורגת מפגינים" ● עדכונים שוטפים

מיכל מור, מנכ''לית ומייסדת סמארט שוטר / צילום: מאיה חבקין

הביטחונית החדשה בבורסה צללה במעל 15%. אלה הסיבות

הרווח התפעולי של יצרנית הכוונות החכמות סמארט שוטר צנח ברבעון השני כ-70% והסתכם ב-238 אלף דולר ● החברה דיווחה על גידול בהוצאות אותו ייחסה, בין היתר, לתיסוף השקל