גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"הכל נמחק, כולם פוטרו": העצמאים הוציאו אלפים לרחובות

הקורונה הכלכלית איחדה את העצמאים להפגנת מחאה שהתקיימה הערב בכיכר רבין ● אתמול נפגשו נציגי העצמאים עם ראש הממשלה שהבטיח להיפגש עמם מעתה בכל יום שישי ● יוזמת ההפגנה: "רשות המסים שאומרת שרוב העסקים קיבלו מענק. זה בולשיט"

ההפגנה הערב בכיכר רבין / צילום: שלומי יוסף, גלובס
ההפגנה הערב בכיכר רבין / צילום: שלומי יוסף, גלובס

"הפגנה של כולם. של כל העם. של כל העצמאים וכל השכירים. כל הגופים יחד. אין פה פוליטיקה. לא ימין ולא שמאל. יש פה קריאה להציל את המדינה". כך אמרו (שבת) ראשי מחאת העצמאים על ההפגנה שהתקיימה הערב בכיכר רבין בתל אביב. 

ההפגנה הערב בכיכר רבין / צילום: בר לביא, גלובס

העיתוי של ההפגנה סמלי, 9 שנים בדיוק לפרוץ המחאה החברתית בשנת 2011. ביום שלישי עתידה להיערך הפגנת "תשע שנים למחאה החברתית", וגם בה ישתתפו ארגוני העצמאים.

ההפגנה הערב בכיכר רבין / צילום: שלומי יוסף

ראשי הארגונים החליטו כי באירוע לא ינאמו ראשי הארגונים אלא רק אנשים עם סיפורים אישיים.

ההפגנה הערב בכיכר רבין / צילום: שלומי יוסף, גלובס

"הערב לא יהיו פה קריאות 'הביתה או מהפכה'. הלילה תשמעו את העם", נשמעו בתחילת הערב קולות ברחבי הכיכר ומעל הבמה. "העם שכורע תחת הנטל ומתפרק לחתיכות קטנות בחודשים האחרונות. העם שמשרת בצבא ומשלם מסים. העם שממלא את חלקו ושואל למה אתה לא? יעלו על הבמה הערב אנשים שהתפרקו להם החיים, אבל הם לא מאבדים תקווה. הם כאן כי הם לא מאבדים תקווה. אנחנו כאן כי לא איבדנו תקווה. אנשים יקרים, תחום התעופה היה אחד הראשונים שנפגעו, כמו ציפור שבבת אחת תלשו לה את הכנפיים והיא מתרסקת על האדמה. כך התרסקו עשרות אלפי אנשים שלקחו להם את הכנפיים".

נציג ענף התרבות, השחקן והמנחה רותם כהן, עלה לבמה וביקש מהקהל להקפיד על עטיית מסכות כדי שההפגנה תוכל להימשך. ״המשפט 'על במותיך חלל' קיבל משמעות מצמררת בחודשים האחרונים״, אמר. ״תעשיית התרבות, הכנסים, האירועים, המוזיקה, המחול ועוד נפלה חלל על במותייך, ממשלת ישראל.

״אין מילה אחת ואין מילה אחרת מלבד ״מוות מוחלט לתרבות״. מוות לתרבות זה מוות למדינה. אנחנו לא הולכים להחליף מקצוע, זה המקצוע שלנו. אם האומנות והיצירה לא יהיו פה, כלום לא יהיה פה״.

אבינועם, בעל עסק בתחום התיירות שהעסק שלו נפגע קשות, עלה על הבמה וסיפר כי "ב-12 במרץ הכל נמחק. כולם פוטרו, הוצאו לחלת והמשרדים נסגרו. אין תיירות ואין אופק. כל העוסקים בתחום, עשרות אלפי תושבי המדינה משלמי מסים, אנחנו זקוקים לכסף עכשיו כדי שנשרוד את הימים הקרובים ואת השנה וחצי הקרובות. אני לא רוצה שמפעלי החיים שלנו יירדו לטמיון וזה יהיה הסוף של המשפחות שלנו. ב-12 במרץ הכל נמחק״, אמר. ברקע קריאות חזקות ״ביבי הביתה״. בין הנואמים מתנגן השיר של הדג נחש ״זה הזמן להתעורר, הבית מתפורר״.

"אני בן 36 חי ומתגורר בתל אביב. המשפחה שלי לימדה אותי לאהוב את המדינה ולתת לה הכל", אמר נציג ענף חיי הלילה חיים הרשברג מעל לבמה. "כבר 15 שנה, מגיל 21, שאני פועל בתחום חיי הלילה, אני עומד כאן היום אתכם ומרגיש חסר אונים. חבר אונים מול הרשויות, מול הממשלה. יש מישהו שלא מרגיש ככה?

"ניצבים כאן עשרות אלפי אנשים שנותנים, מקדמים ומפרישים ומקיימים כל חיינו. אנחנו מסכנים את עצמנו ואת הקרובים לנו יום יום. כעת אנחנו חסרי אונים. לפני שנתיים פתחתי עסק שמטרתו לייצר מקומות עבודה לעשרות אנשים ולתת במה לאומנות מקומית. אחד מתוך אלפי עסקים שגורמים לתיירים לחזור לפה בכל שנה ולהגיד - אין על חיי הלילה של ישראל. עכשיו אני ושותפיי עומדים בפני דילמה אם לוותר על החלום שלנו. בחרתי לקיים את החלום הפשוט והציוני, לייצר טוב. אסקפיזם שהוא כל כך חשוב במקום הזה.

"בחודשים האחרונים, בתקופה הארורה הזו, נגזר עלינו ציבור העצמאים לעצור ולדומם מנוע. לא צריך להיות דוקטור כדי להבין שמשהו פה חולה מהיסוד. דווקא היום, במשבר הכלכלי הגדול ביותר, אנחנו רואים את הממשלה המנופחת אי פעם. אתם משקרים לנו במצח נחושה. השארתם אותנו לדמם לבד. אנחנו קוראים לראש הממשלה ולכל מי שקיבל את הזכות להוביל את המדינה הזו - זה הכסף שלנו, אל תתנו לנו לקרוס. זו הכרזת מלחמה, אנחנו נהיה פה כל שבוע עד שיימצא פתרון אמיתי".

ההפגנה הערב בכיכר רבין / צילום: שלומי יוסף

מורן ויסברג מענף התיירות סיפרה כי "אני בת 39, נשואה לדודו, עם שני ילדים. בדיוק כמו כולם הייתי יוצאת כל בוקר לעבודתי כמורת דרך. הפכתי את האהבה הגדולה שלי לארץ למקצוע. הלכתי ולמדתי, והוצאתי תעודה. עבדתי ממש קשה כדי להוכיח את עצמי. עד לפני חצי שנה הייתי יוצאת כל בוקר עם תיק על הגב והרגשתי חיונית ומשמעותית. אין לי מושג מה אני עושה פה. אין לי תוכניות גדולות ליציאה מהמשבר. בשביל זה יש את הגדולים שנבחרו על ידינו והרכיבו ממשלה. תגידו לי מה לעשות, מה האופק. ואם כבר אמרתם משהו אל תשברו את המילים של עצמכם. אל תוסיפו אותיות קטנות ומוזיקת מעליות שלא נגמרת".

ההפגנה נולדה על רקע תחושת העצמאים כי כלו כל הקיצין, והממשלה "לא רואה אותם" ולא מסייעת להם לצאת מהמשבר הקשה אליו הם נקלעו, אשר יוביל בהמשך למשבר עמוק עוד יותר במשק. לתחושתם, כאשר הם מפגינים בנפרד - הפגנות נפרדות לעצמאים מתחום התרבות, אחרות לעסקים מתחום הכושר וכדומה - הממשלה לא שומעת אותם. לכן, הם החליטו לאחד כוחות. כל ראשי הארגונים שוחחו ביניהם וקראו לכלל העצמאים להצטרף להפגנה, אך לא רק. ההפגנה מיועדת עבור "העם" - בעלי עסקים, עצמאים, שכירים, מובטלים ונפגעים אחרים, שחלקם קיבלו סיוע ואחרים לא קיבלו סיוע. הסיסמא של ההפגנה היום היא "סולידריות".

ההפגנה הערב בכיכר רבין / צילום: שלומי יוסף

היוזמה לערוך הפגנת ענק החלה כיוזמה של ועד הצלת עולם התרבות והמופעים, שקבע את מועד ההפגנה טרם פרסום התוכנית הכלכלית החדשה של הממשלה ביום חמישי. עם פרסום התוכנית החדשה, תהו בוועד הצלת עולם התרבות והמופעים האם לא צריך להמתין ליישום התכנית, ואז לנעליהם נכנס ארגון "מסעדנים חזקים יחד", בראשות תומר מור, ש"חתם" על ההפגנה.

ההפגנה הערב בכיכר רבין / צילום: שלומי יוסף

בהמשך, התרוממה היוזמה בקבוצת ווטסאפ שפתחה תיקי אדיסון, מראשי ארגון "שכירים בעלי שליטה". אדיסון, שהפכה למעין "מוקד תלונות" של עצמאים על מצבם הקשה, נחשפה למציאות הקשה של העצמאים שאינה תואמת את הנתונים המתפרסמים על כך שרוב העצמאים בארץ כבר קיבלו את הסיוע המגיע להם. אדיסון: "אני מקבלת ביום עשרות פניות של אנשים שלא קיבלו את הפעימה השנייה והשלישית, ואני שולחת להם את התשובות של רשות המסים שאומרת שרוב העסקים קיבלו. זה בולשיט. עובדים עלינו בעיניים.

ההפגנה הערב בכיכר רבין / צילום: שלומי יוסף

"אני רואה כמה אנשים לא קיבלו מענקים ואני מזדעזעת. רבים לא קיבלו, חלק קיבלו 20% וחלק קיבלו שליש או שמינית ממה שמגיע להם. כלו כל הקיצין. פתחתי קבוצת ווטסאפ הכנסתי את כל הארגונים לשם, את לה"ב, חדרי כושר, אולמות וגני אירועים, עולם התרבות, ארגון מסעדנים חזקים יחד, שכירים בעלי שליטה, איגוד המזגנים, כולם כולם - וכולם הסכימו כי צריך לעשות מעשה".

"המעשה" הוא ההפגנה שעתידה להציג את הכאב והסבל של האנשים בשטח. כל הארגונים החליטו כי באירוע לא ינאמו ראשי הארגונים אלא רק אנשים עם סיפורים אישיים. אדיסון: "הרעיון של ההפגנה היא 'בלי לוגו ובלי אגו'. אנשים הגיעו לפת לחם. אנחנו רוצים שהם ידברו, ולא ראשי המאבק. אז ביקשנו מכולם להגיע בלי שלטים של ארגונים ובלי חולצות עם לוגו. זו הפגנה של העם, של האנשים שקרסו".

תיקי אדיסון, מראשי ארגון "שכירים בעלי שליטה" / צילום: תמונה פרטית

מוועד הפעולה של תעשיית התרבות והאירועים נמסר כי "מחאת העצמאים הערב היא תולדה של ארבעה חודשים של תסכול וכאב ציבורי אמיתי אשר נבע מתחושה קשה של חוסר מענה אמיתי למצוקה הכלכלית של הציבור הישראלי מצד ממשלת ישראל.

"אתמול בשעות הצהריים קרא לנו ראש ממשלת ישראל בנימין נתניהו לפגישת חירום שהתנהלה בצורה טובה, עניינית ובעיקר אופרטיבית, תוך מתן לוחות זמנים ברורים לתיקון המתווה שהוצג ויישומו.

"ההפגנה הערב הינה הפגנה שמטרתה מתן במה לרבים מהאזרחים הכואבים להציג את סיפורם. לצערנו ביממה האחרונה אנו עדים לגורמים פוליטיים המבקשים לנצל את האירוע הערב לצרכיהם, מאבקינו מעולם לא היה פוליטי וגם לא יהיה בעתיד, ואנו דוחים וסולדים מכלל נסיונות מסוג זה".

ההפגנה החלה בשעה 20:30, ובמשטרת ישראל נערכו לעומס, והודיעו על שינויים בהסדרי התנועה באזור. רחובות מרכזיים סביב הכיכר נחסמו כבר משעות הערב המוקדמות, בהם רחוב אבן גבירול, מלכי ישראל ושדרות בן גוריון. בנוסף, במשטרה הציבה מאות שוטרים באזור הכיכר וברחובות הסמוכים, בין היתר על מנת לאכוף את הגבלות הקורונה, שמירה על הסדר הציבורי והסדרת התנועה.

עוד כתבות

עומאן / צילום: Shutterstock

המדינה היחידה במפרץ שנותרה חסינה מאיראן

בעוד שערב הסעודית, בחריין ואיחוד האמירויות הותקפו בשעות האחרונות על ידי משטר האייתולות, עומאן – המתווכת המרכזית בשיחות בין טהרן לוושינגטון – נותרה חסינה ● האם המלחמה הנוכחית מסייעת לה?

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ והמנהיג העליון של איראן עלי חמינאי / צילום: ap, Alex Brandon, khamenei.ir

שורת מדינות קראו לאזרחיה לעזוב את איראן, ולא להגיע לישראל

טראמפ: אני רוצה לעשות עסקה עם איראן, לא רוצה להשתמש בכוח צבאי אבל לפעמים חייבים ● אייר אינדיה מבטלת את הטיסות לישראל מיום ראשון למשך שבוע ● ארה"ב קוראת לעובדים לא חיוניים לעזוב את ישראל ● בתיאום מלא עם ארה"ב: דריכות שיא במערכת הביטחון ● משרד החוץ של קנדה: קוראים לאזרחינו לעזוב את איראן עכשיו כל עוד ניתן לעשות זאת בבטחה, בריטניה פינתה את עובדיה מאיראן ומבקשת מאזרחיה להימנע מנסיעות לישראל ● עדכונים שוטפים

קיר סטארמר בהצהרתו על המצב במזרח התיכון / צילום: ap, Jonathan Brady

יבשת חצויה: חילוקי הדעות באירופה ומי הוציאו הודעות גינוי נגד ישראל וארה"ב

אירופה ניצבת מול המלחמה באיראן ללא עמדה אחידה: חלק מהמדינות מגנות את טהרן, אחרות מבקרות את ישראל וארה"ב, ורובן קוראות להרגעת הרוחות ● בעוד האיחוד האירופי עצמו נדחק לשוליים ומסתפק בהצהרות זהירות על דיפלומטיה וחוק בינלאומי

וורן באפט / צילום: ap, Nati Harnik

אכזבה ברבעון האחרון של באפט: הרווח התפעולי של ברקשייר נחתך בכ-30%

הרווח התפעולי של ברקשייר האת'ווי צנח בכמעט 30% ברבעון האחרון של באפט ● קופת המזומנים הדשנה של החברה הצטמצמה מעט ל-373 מיליארד דולר ברבעון האחרון

עשן בטהרן לאחר תקיפה משובלת של ישראל וארה''ב / צילום: ap

200 מטוסי קרב, 500 מטרות ומאות חימושים: כך התבצעה התקיפה הגדולה בתולדות חיל האוויר

מאז פרוץ מבצע "שאגת הארי" בשעות הבוקר, מאות אתרים ומטרות ברחבי איראן הותקפו על ידי מטוסי חיל האוויר ● איך תוכנן המבצע ואילו מערכות נפגעו? ● גלובס עושה סדר

מרכז ביג / צילום: ביג מרכזי קניות

ביג וקניוני עופר הודיעו לשוכרים: "לא נחייב שכ"ד כשסגור"

על רקע המלחמה מול איראן והגבלות פיקוד העורף, קבוצת ביג הודיעה לשוכרי המרכזים המסחריים כי בשלב זה לא תגבה עבור חודש מרץ את שכר הדירה הבסיסי ● עסקים חיוניים במרכזי ביג ימשיכו לפעול כרגיל ● בקניוני עופר לא ייגבו הוראות קבע לפחות עד 15 במרץ או התבהרות המצב

דונלד טראמפ, נשיא ארה''ב / צילום: Reuters, Anadolu

למה טראמפ העדיף לתקוף דווקא בתזמון הזה?

בחינת התנהלותו של נשיא ארה״ב מצביעה על נטייה ברורה להכריז על צעדים נפיצים כשהבורסה סגורה ● מה עומד מאחורי ״אפקט סוף השבוע״ וכך תהנה ממנו הפעם גם ישראל

תחנת הכוח ''אורות רבין'' שבחדרה / צילום: Shutterstock

חלק ממאגרי הגז ומתקנים בבזן הושבתו, תחנות הכוח עוברות לדלק חירום

בהנחיית שר האנרגיה הופסקה זמנית הפקת גז מחלק מהמאגרים, ומשק החשמל נשען כעת על דלקי חירום ופחם ● בבזן צופים עלייה בפליטות בעקבות הדממת מתקנים ● היחידות הפחמיות בחדרה עשויות לפעול ללא מגבלת שעות במצב חירום

פעילות מערכות ההגנה האווירית במהלך מבצע עם כלביא / צילום: משרד הביטחון

הטילים האיראניים שמאיימים על ישראל, ומערכות ההגנה נגדם

איראן מאיימת בתגובה חריפה אחרי התקיפות הישראליות והאמריקאיות ● מהן מערכות ההגנה האווירית הישראליות, אילו טילים נמצאים בארסנל האיראני, ומה קורה אם האיומים מגיעים מכיוון הים? ● גלובס עושה סדר

נתב''ג / אילוסטרציה: עידו וכטל, ארקיע

נתקעתם בחו"ל? מתי ואיך תוכלו לחזור לישראל

המרחב האווירי סגור ונתב״ג מושבת לפחות עד יום שני, ובינתיים כ־150 אלף ישראלים שוהים בחו"ל ואינם יכולים לשוב ארצה ● במשרד התחבורה נערכים למבצע דרך האבים מרכזיים באירופה, ארה״ב ואסיה, ובמקביל נשקלת האפשרות לצו חירום שיצמצם זמנית את חובות חברות התעופה כלפי הנוסעים ● איך יראה מבצע החילוץ ומתי יתאפשר לטוס חזרה לישראל? ● גלובס עושה סדר

עלי חמינאי / צילום: ap, Office of the Iranian Supreme Leader

בישראל גוברת ההערכה שחמינאי חוסל. איך ייבחר המחליף?

בישראל מעריכים שהמנהיג העליון של איראן חוסל • מה קורה כשצריך למנות לו מחליף, ואיך זה ישפיע על המבנה המסועף של משטר האייתוללות? • המשרוקית מסבירה

דפנה לוצקי / צילום: איל יצהר

העיתונאית דפנה לוצקי הלכה לעולמה

לוצקי, כיהנה בשורה של תפקידים משמעותיים בעיתונות הכלכלית ● היא שימשה בין היתר כסגנית עורכת גלובס וכעורכת בכירה בדה מרקר וכאן ● היא נפטרה ממחלה קשה בגיל 51

תור לקוםות בסניף של טיב טעם, הבוקר / צילום: באדיבות עובדי טיב טעם

הבהלה לנייר טואלט: התנפלות על רשתות השיווק. אלה המוצרים המבוקשים

בעקבות התקיפה באיראן והאזעקות הבוקר, נרשמה עלייה של מאות אחוזים בתנועת הלקוחות ברשתות הפתוחות בשבת עם זינוק בביקושים למים, שימורים ונייר טואלט ● ברשתות מדגישים כי אין מחסור וכי המלאים מלאים, בעוד שירותי המשלוחים המהירים הושבתו בהתאם להנחיות פיקוד העורף

בית החולים סורוקה / צילום: Shutterstock

בתי החולים עוברים למרחבים המוגנים; הפעילות הלא דחופה נעצרה

לאחר שבועות של היערכות, אגירת ציוד רפואי ותרגיל גדול עם צה"ל, מערכת הבריאות העלתה כוננות לרמה הגבוהה ביותר ● בתי החולים ימשיכו לתת מענה למקרים דחופים, חלק מהטיפולים יבוטלו ● משרד הבריאות מסר כי בנק הדם במוכנות גבוהה, וצוותים תוגברו בדרום ● נכון לעכשיו טיפות החלב נותרות בשלב זה פתוחות

מתקן נפט באיראן / צילום: Reuters, Essam Al-Sudani

לאיראן יש מהלך אחד שיכול לטלטל את שוק הנפט

המתיחות הביטחונית מחזירה את פרמיית הסיכון לשוק האנרגיה: אף שחלקה של איראן באספקה העולמית הצטמצם לכ-3% בלבד, שליטתה הגיאוגרפית בסמוך למיצרי הורמוז - דרכם עוברים כ-30% מהנפט המשונע בים - מעניקה לה מנוף השפעה משמעותי על המחירים ● פגיעה בנתיבי השייט עלול לזעזע בראש ובראשונה את אסיה, ובמיוחד את סין, אך גם להקפיץ את מחיר הברנט מעבר לרמות שנרשמו בימים האחרונים

ג'ק דורסי, מייסד טוויטר וסקוור / צילום: Shutterstock, Frederic Legrand - COMEO

היזם שמפטר 4,000 עובדים ביום אחד. מה הוא יודע שאנחנו לא

גל פיטורים נוסף; ג'ק דורסי, ממייסדי טוויטר ומנכ"ל חברת התשלומים האמריקאית בלוק, הודיע בדואר אלקטרוני לבעלי המניות שלו כי החברה תקצץ קרוב למחצית מעובדיה ● בלוק, שנסחרת בבורסת ניו יורק לפי שווי שוק של 33 מיליארד דולר, ייצרה רווח נקי של כחצי מיליארד דולר ברבעון השלישי של השנה שעברה ● המנייה זינקה במסחר המאוחר בכ- 24%

אזור הפגיעה בגוש דן / צילום: מד''א

הרוגה ו-20 פצועים בפגיעה ישירה בת"א

אחד נפצע קשה, היתר בינוני וקל ● גופת המנהיג העליון אותרה בין ההריסות. התיעוד הוצג לנתניהו ● טראמפ אישר שחמינאי חוסל ● אזעקות רבות לשטח ישראל משעות הבוקר • משמרות המהפכה תקפו עם כטב"מים וטילים בסיסים אמריקאיים במזרח התיכון; בדובאי, כוויית ובחריין נרשמו פגיעות ישירות • חיל האוויר ביצע את מטס התקיפה הגדול ביותר אי-פעם • עדכונים שוטפים

נתב''ג / צילום: Shutterstock

המרחב האווירי נסגר: מה לעשות אם יש לכם טיסה בקרוב?

בעקבות מתקפת המנע באיראן המרחב האווירי של ישראל נסגר ל-48 שעות ● נעצרו המראות ונחיתות ● נוסעים ישראלים שנתקעו בחו"ל מתבקשים ליצור קשר עם חברות התעופה שלהם

פעמון הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

מיהי חברת הסייבר העולמית שהחלה להיסחר השבוע בתל אביב?

במגילת אסתר מי היה המדתא, מה שמו העברי של הירק קייל, ואיזה אירוע צולם ושודר בטלוויזיה הרומנית בערב חג המולד 1989? ● הטריוויה השבועית

יהלי רוטנברג, החשב הכללי באוצר / צילום: יוסי זמיר

הבכיר לשעבר שבטוח: "אנחנו הכי קרובים להשבתת פעילות הממשלה מאי פעם"

כחשב הכללי באוצר יהלי רוטנברג גייס חוב חסר תקדים, התמודד עם הורדת הדירוג הראשונה של ישראל ונדרש לצנן את הוצאות הביטחון: "אמרתי - אל תאלצו אותי לבחור בין צה"ל לעמידה בתקציב" ● עכשיו הוא חושף את הפינות האפלות שדורשות פיקוח - ומתכנן את הטרק בנפאל