גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בזק קיבלה אישור לשדרוג מהירות הגלישה ל-200 מגה

שר התקשורת יועז הנדל הסיר את החשש של הדרג המקצועי מכך שהשדרוג יפגע בפריסת הסיבים האופטיים ● השירות ייכנס לתוקף בעוד ארבעה חודשים

בזק / צילום: תקשורת תאגידית בזק
בזק / צילום: תקשורת תאגידית בזק

משרד התקשורת מרפה מעט מהאחיזה בצווארה של בזק ומתיר לה לשדרג את מהירות הגלישה ל-200 מגה בייט בשנייה. המשרד מאפשר לבזק את השדרוג אחרי למעלה משנתיים שהחברה מבקשת לקבלו. יש להניח שאלמלא נכנס לתפקיד שר תקשורת החדש יועז הנדל, ואלמלא הגל השני של הקורונה, המשרד היה ממשיך לעכב את האישור.

מדובר בשדרוג שלא יחייב את לקוחות החברה להחליף נתב כיוון שהטכנולוגיה כבר מוטמעת בנתבי בזק. גם לקוחות פרטנר וסלקום ברובם לא יידרשו להחלפת הנתב, אך המשרד בכל מקרה מעניק לחברות ארבעה חודשים להיערכות מוקדמת. אחת מדרישות המשרד הייתה שבזק לא תגבה תשלום גבוה יותר מהספקיות עבור השירות, ובזק התחייבה לכך.

השירות יגיע לכ-300 אלף בתי אב. בזק כבר התקינה את השירות בארונות התקשורת שלה, והשדרוג יגיע לכ-250 יישובים ברחבי הארץ ללא שיקולים של פריפריה או מרכז וזאת בשל העובדה שלא ניתן להטמיע את השירות בכל מתג מקומי. בשל חלוף הזמן, ספק אם בזק תשדרג את רשת הנחושת מעבר לכך, היות והיא צפויה להיכנס לפרויקט הסיבים האופטיים, ולכן השקעה בנחושת היא בגדר השקעה כפולה ומיותרת מבחינתה.

השיווק של השירות יחל בעוד ארבעה חודשים. החברה עדיין לא דיווחה על המחיר שלה. מכיוון שגלישה בקצב מהיר על גבי סיבים אופטיים נמכרת במחירים קרובים מאד למחירים של מהירויות נמוכות, סביר להניח שפער המחיר בין מהירות 100 מגה ל-200 מגה לא יהיה משמעותי.

הניסיון לאלץ את בזק לפרוס סיבים נכשל

הנדל הבהיר כבר מיומו הראשון בתפקיד שבכוונתו להוציא את שוק התקשורת מהמשבר הקשה שבו הוא נמצא ולכן נתן לדרג המקצועי במשרד רוח גבית להניע תהליכים שהיה ברור שהם תקועים לא רק מסיבות מקצועיות, אלא גם מסיבות של תכנון שוק אגרסיבי.

הסיבה האמיתית שהמשרד מתיר לבזק לשדרג את הרשת היא בשל העובדה שאחרי כל כך הרבה זמן, הוא ניאות להפנים שאין קשר בין השדרוג שיתבצע ברשת הנחושת, לבין פרויקט הסיבים שבזק עומדת להיכנס אליו.

עד היום משרד התקשורת בעצם ניסה לאלץ את בזק להיכנס לפרוקיט פריסת הסיבים האופטיים על ידי כך שלא אפשר לה לשדרג מהירויות ברשת הקיימת. המדיניות הכוחנית של המשרד נכשלה היות והמשרד סבר שבזק תתכופף כיוון שבמקביל לאיסור שהטיל עליה, הוא עודד את פרטנר וסלקום לפרוס סיבים במקומה. וכך כאשר הוא למעשה קושר את ידיה של החברה, הביא המשרד לכך שפרטנר פרסה סיבים לכ-650 אלף בתי אב וסלקום דרך חברת IBC, פרסה לכ-300 אלף בתי אב.

מדיניות זו כאמור נכשלה ודירדרה את מהירויות הגלישה בישראל לשפל חסר תקדים מול כל העולם. בזק לא נכנעה ולא הסכימה להשיק את הפרויקט בתנאים שלא כדאיים לה כלכלית. החברה לא הצליחה לשכנע את המשרד שהשדרוג של הרשת הקיימת אינו קשור לפרויקט הסיבים ושיש לו מטרות אחרות, בעיקר בשיפור מהירות ללקוחות שקרובים לארונות תקשורת ספציפיים עם מאפיינים הנדסיים מוגדרים.

אלא שמבחינת המשרד, השדרוג היה בבחינת מזימה של בזק לפגוע בתחרות. הוא האמין שמהירות של 200 מגה תהווה כלי לשימור לקוחות שלא יעברו לסיבים אופטיים אצל המתחרות, אך הוא התעלם מכך שהמהירויות על גבי הסיבים הן מהירויות של 1 גיגה בייט בשנייה ולכן לא ניתן להשוות בין השירותים, שלא ממש מתחרים זה בזה. 

כאמור התוצאה הייתה גרועה כמעט בכל היבט אפשרי. איסור השדרוג מנע התקדמות קריטית של ישראל במפת המהירויות העולמית, ובמקביל הוא עיכב התקדמות טכנולוגית ברמת המדינה. זאת כיוון שיש קשר הדוק, ומוכח מחקרית, בין מהירות גלישה לצמיחה במשק.

ההישג היחידי שמשרד התקשורת יכול להתגאות בו הוא היקף פריסת הסיבים על ידי מתחרותיה, שכאמור הגיע לכ-900 אלף בתי אב. המשרד יטען שאילו בזק הייתה משדרגת מוקדם יותר את רשת הנחושת, או לחילופין נכנסת לפרויקט הסיבים מבלי שתציב תנאים מוקדמים, אי אפשר היה להגיע למספר הזה. אלא שהמציאות מוכיחה שבלי בזק (וגם הוט), חדירת הסיבים מאוד נמוכה ומאכזבת. מספר המתחברים לשירות מבוסס סיב עומד על 160 אלף לקוחות בלבד. כיום המשרד מבין ואומר זאת בריש גלי, שהעמקת החדירה תהיה על ידי בזק בעיקר, שלה יש ערך סגולי בחינוך הציבור ובאמון שלו למעבר לצריכת שירותי תקשורת מבוססי סיב אופטי.

הנדל הבין את גודל המשבר מיד עם היכנסו לתפקיד וכאמור הוא היה הרוח החיה שאפשרה לדרג המקצועי להפסיק ולפחד, ולנתק את הקשר בין הרשת הישנה לרשת החדשה. הנדל מביע דאגה גדולה בימים האחרונים ממצב תשתיות התקשורת והוא מתחיל להבין את גודל האחריות המוטלת עליו בתקופה זו.

גם הלקחים הקשים מהגל הראשון של הקורונה תרמו לכך. מהירות גלישה וביצועים טובים של רשתות התקשורת הופכים למצרך מאוד מבוקש בעת משברים בהם מיליוני אזרחים נאלצים לעבוד מהבית. הכשלים בשרשרת האספקה של האינטרנט, הגם שלא היו קשורים ישירות למהירות הגלישה, הציפו בעיות מושרשות בשוק הטלקום בישראל. למעשה כולם מבינים היום את מה שהיה ברור לפני יותר משנתיים: ההתערבות של משרד התקשורת בשדרוג הנדסי של מפעילים ברשתות, עדיף ולא הייתה מתרחשת בכלל ואם כבר, אז שתהיה במשורה ובמינימום המתחייב.

שר התקשורת: ״המשבר הנוכחי מחייב מתן מענה לעבודה מרחוק, רפואה מרחוק ולצערי גם לימודים מרחוק, בשנת הלימודים הקרובה. המשמעות היא שימוש רחב באינטרנט ביתי. היום אנו מביאים בשורה נוספת לקידום תשתיות האינטרנט בישראל. הדרך עוד ארוכה להשלים את הפיגור של העשור, אך היום אנו עושים צעד חשוב לצימצום הפערים, כאשר מתווה הסיבים יתן בהמשך מענה לכלל האזרחים.

המשאבים הנוכחיים לא מספקים מענה ראוי להתמודדות עם הקורונה לתקופה ארוכה. תקשורת מתקדמת היא הפתרון לעבודה, לימודים ורפואה מרחוק כדי לעצור את שרשרת ההדבקה. זה מענה חשוב בדרך לתשתיות תקשורת מתקדמות בישראל".

דודו מזרחי, מנכ"ל בזק, אמר כי "משבר הקורונה יצר מציאות חדשה בשוק העבודה והלימודים, אשר קרוב לוודאי תמשיך ללוות אותנו גם לאחר שהמגפה תחלוף. מציאות זו מחדדת את נחיצותה של תשתית אינטרנט איכותית ויציבה המסוגלת לספק מהירויות גלישה גבוהות. בעקבות אישור משרד התקשורת, בזק תכפיל את קצב הגלישה על גבי הרשת הקיימת עבור מאות אלפי משתמשים. אנו מקווים שמשרד התקשורת ישלים את ההסדרה הנדרשת לשם השקת פרויקט הסיבים האופטיים של החברה בהקדם האפשרי, ובכך, במקביל להשקת הקצב החדש נוכל בקרוב לצאת לדרך בפרויקט בעל חשיבות לאומית זה".

עוד כתבות

וואלה

עיתונאי וואלה במכתב קשה להנהלה: "לא יכולים להמשיך במסלול הנוכחי שמוביל אותנו אל התהום"

יותר מ־20 כתבים ועורכים מתריעים מפני שינוי עמוק באופי אתר החדשות בחודשים האחרונים, לחצים לעמידה ביעדים ו"כתבות מטעם" הפוגעות באמון הציבור ● המכתב מגיע על רקע תקופה סוערת במיוחד במערכת וואלה, שהתאפיינה בעזיבות רבות ומתוקשרות

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

נעילה מעורבת בוול סטריט; הדיווח שהקפיץ את מניית מטא

S&P 500 ונאסד"ק ננעלו בעליות בציפייה לפגישת הפדרל ריזרב בשבוע הבא ● מטא זינקה לאחר דיווחים על צמצום המשאבים המוקצים ליוזמות המטא-וורס של החברה ● תשואת האג"ח בארה"ב התחזקו ● הביטקוין נסחר ביציבות סביב מחיר של 92.4 אלף דולר ● עלייה במחירי הנפט

מימין: מנכ''ל AIG לשעבר מרטין סאליבן וג'יימי דיימון, מנכ''ל בנק ההשקעות ג'יי.פי מורגן / צילום: Reuters, Larry Downing, Mikala Compton/American-Statesma

היום שבו אמריקה תגיע לכונס נכסים: על הפצצה המתקתקת הכי מפחידה בכלכלה העולמית

שוק האג"ח הממשלתי האמריקאי הוא הבסיס של כל המערכת הפיננסית העולמית. אם הוא יקרוס, הוא יפיל אחריו שרשרת בלתי ניתנת לעצירה של אבני דומינו ● מה עשוי למנוע מאמריקה ומהעולם את המפגש הטראומטי עם כונס הנכסים? ● כתבה אחרונה בסדרה

המייסדים: יונתן פסס, נדב שץ, יהלי סער, תום להט וגל שלזינגר / צילום: MNG

הם פרשו מהלימודים והקימו אתר שביקש לחולל מהפכה. זה הפך אותם למכונת מזומנים

טיילור ברנדס סיפקה לעסקים קטנים פתרונות מיתוג, וחלקה את השוק עם ענקיות כמו וויקס ופייבר ● שינוי כיוון כשברקע מהפכת ה-AI הביא אותה לתחום ביורוקרטי בארה"ב - שמייצר לה בשנה 100 מיליון דולר בהכנסות ו-40% צמיחה במכירות ● המנכ"ל יהלי סער: "הצלנו את העצמאים משעמום"

מערכת PULS של חברת אלביט / צילום: אלביט מערכות

המדינה האירופית שהותירה את אלביט מחוץ למכרז הגדול

הענקית הביטחונית הגרמנית קיבלה ממדינת נאט"ו הזמנה של חימושים משוטטים מסדרת הירו של UVISION הישראלית ● נורבגיה החליטה להשאיר בחוץ את המערכת הרקטית של אלביט, במסגרת מכרז שהיא מבצעת למערכות רקטיות ארוכות־טווח ● השקעת המיליארדים של טורקיה במערכות נשק חדשות ● וגם: במסגרת המלחמה עם רוסיה, אוקראינה צברה 100 אלף רחפנים במודל רכש ייחודי ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

התחדשות עירונית בתל אביב. להבטיח את הזכויות בחוזה / צילום: דיויד לוין

להגן על זכויות הדיירים: מה עושים כשיזם של פרויקט התחדשות עירונית נקלע לקשיים?

לאחרונה נקלעו כמה פרויקטים של התחדשות עירונית ברובעים 3 ו־4 בתל אביב לקשיים שהובילו לעצירתם ● אילו סעיפים חשובים כדאי לדיירים להוסיף לחוזה ההתקשרות עם היזם כדי להגן על עצמם, ומה עושים כשהפרויקט נתקע?

ארסוף. חסידות גור מחזיקה קרקעות באזורים אטרקטיביים במיוחד / צילום: איל יצהר

"אנא, תהיו כאיש אחד בלב אחד": כששר אוצר ניסה למנוע את ביטול מס רכוש

הניסיונות להחזיר לחיינו את מס רכוש על קרקעות פנויות, מזכירים את קריאתו של יעקב נאמן לתקן את העיוות ● אלא שבמקום מס שפוגע בקבוצות לחץ ברורות, בממשלה מעדיפים גזרות על כולם

פרופ' יצחק פריד / צילום: רמי זרנגר

אחד מחוקרי המוח המובילים בעולם מקים מרכז מחקר חדש בישראל: "בעוד 20 שנה העולם יופתע ממה שעושים היום במעבדה"

פרופ' יצחק פריד גויס על ידי אוניברסיטת רייכמן כדי לעמוד בראש מכון מחקר שיתמקד בממשק שבין המוח האנושי לבינה מלאכותית ● בראיון לגלובס הוא מדבר על רצון חופשי, על הבעיה עם עודף מידע והאפשרות לתת לחולי דמנציה עוד כמה שנות זיכרון ● על המיזם החדש הוא אומר: "אני מקווה שימנע עזיבת מדענים"

בכמה נמכרה דירת 5 חדרים בבת ים? / צילום: שירי נועה חסון

פער של שנתיים ו־200 אלף שקל פחות: בכמה נמכרה דירת 5 חדרים בבת ים?

בשכונת דרום־מערב בבת ים, נמכרה דירת 5 חדרים בשטח של 111 מ"ר, תמורת 2.63 מיליון שקל ● הבניין משופץ עם מעלית ונמצא בקו שלישי לים ● לפני כשנתיים נמכרה דירה זהה בבניין, בקומה הרביעית, תמורת 2.8 מיליון שקל ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון

נטפליקס / צילום: Shutterstock, wutzkohphoto

כל מה שצריך לדעת על העסקה ההיסטורית בין נטפליקס לוורנר ברדרס

עבור נטפליקס מדובר בהימור מחושב על עתיד תעשיית הבידור ● במשך שנים החברה התבססה על רכישת תוכן מאולפנים אחרים ועל בניית הפקות מקור, אך לא החזיקה בבעלות מלאה על סטודיו גדול ● רכישת וורנר ברדרס מעניקה לה גישה ישירה לקטלוג עצום, לכוח יצירתי מוכר ולמותגים בעלי ערך ● וורנר ברדרס נכנסה למהלך המכירה מתוך רצון למקסם ערך עבור בעלי המניות על רקע שינוי עמוק בתעשייה

שועל אדום בעיר / צילום: Shutterstock

כמו חזירי הבר והצבועים: החיות שגילו את היתרונות של העיר - ובייתו את עצמן

ביות עצמי הוא תהליך שבו חיית בר לומדת לנצל את הסביבה האנושית לטובתה ● הדביבונים של צפון אמריקה והשועלים האדומים באנגליה הציגו שלל שינויים, פיזיים והתנהגותיים, נוכח החיים בעיר, מהקטנת מבנה גופם כי המזון תמיד זמין ועד ירידה באגרסיביות

חוזרים הביתה / צילום: Shutterstock

לשכת רה"מ: משלחת יצאה לקהיר במטרה להביא להשבה מיידית של החלל החטוף האחרון

רס"ל רן גואילי הוא החלל החטוף האחרון שנותר ברצועת עזה ● חוסל יאסר אבו שבאב, מנהיג המיליציה העזתית ששיתף פעולה עם ישראל ● אחרי התרעת הפינוי: חיל האוויר החל לתקוף מטרות של חיזבאללה בדרום לבנון ● צה"ל מאשר: חוסלו מג"ד מזרח רפיח, סגנו ומפקד פלוגה בחמאס ● המתווך טוען: חמאס מוכן להתפרק מנשקו ● עדכונים שוטפים

פיוש גויאל / צילום: לע''מ

שר התעשייה של הודו מסביר איך אפשר לנהל יחסים טובים עם איראן וישראל במקביל

מאז מלחמת חרבות ברזל, הודו היא בין המדינות הבולטות שממשיכה להעמיק את קשריה עם ישראל - כולל בתחום הביטחוני ● בריאיון לגלובס אומר השר פיוש גויאל שניו דלהי מחויבת לקדם את מסדרון IMEC בין הודו לאירופה וכי "ישראל היא גורם אינטגרלי במהלך" ● הוא מדגיש את הפוטנציאל בשיתופי פעולה בטכנולוגיה, ביטחון ופוד־טק, ומסביר כיצד הודו מצליחה לנהל יחסים מקבילים עם ישראל ואיראן

הרמטכ''ל, רא''ל אייל זמיר, בביקור ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

הרמטכ"ל בביקורת חריפה: "קורא לוועדת חקירה חיצונית"

הרמטכ"ל זמיר: קורא לוועדת חקירה חיצונית – ומפנה אצבע מאשימה לכל הדרגים ● למרות הפסקת האש: המדינה מונעת כניסת כתבים זרים לעזה ● טראמפ מתכנן להודיע על הקמת גוף שלטוני חדש בעזה ● בכיר אמריקאי: נכריז עד חג המולד, המשוואה: צה"ל יוצא מעזה, חמאס יוצא מהשלטון ● לשכת רה"מ: משלחת יצאה לקהיר במטרה להביא להשבה מיידית של החלל החטוף האחרון ● עדכונים שוטפים

האלופה יפעת תומר-ירושלמי / צילום: דובר צה''ל

הפצ"רית לשעבר שוחררה מביה"ח לאחר חודש באשפוז

יפעת-תומר ירושלמי שוחררה מאיכילוב לאחר שנטלה כדורים ואיבדה את ההכרה ● תנאי המעצר שלה הסתיימו, המשטרה צפויה לבקש להחמיר אותם ● גורמים המעורבים בחקירה: "היא תזומן לחקירה - ותעומת עם עדויות וגילויים חדשים בפרשה"

מגמות סוף השנה בבורסות / צילום: Shutterstock

מה יעשו הדואליות מחר בתל אביב, וההחלטה הגורלית של הפד השבוע

חודש דצמבר נפתח באווירה חיובית בשווקים, ומחר מניות השבבים צפויות לעלות בת"א ● נטפליקס תרכוש את וורנר ברדרס ופעילות הסטרימינג שלה, ולפי דיווחים יוון אישרה עסקת ענק עם אלביט ● ומה צפוי בהחלטת הריבית ביום רביעי הקרוב?

מה משמעות שם הסדרה Pluribus? / צילום: צילום מסך

מה משמעות שם הסדרה Pluribus?

באיזה מדינה מלבד גרמניה נבחר פוליטיקאי בשם אדולף היטלר, באיזו סדרת ספרים נוהגים ללכת אל "פונדק שלושת המטאטאים" ואיזה נהר מפריד בין מקסיקו לארצות הברית? ● הטריוויה השבועית

אוניית תובלה של צים / צילום: Craig Cooper

מבעלי השליטה ועד לתגובת המניה: ההצעה לרכישת צים שנחשפה בגלובס מסעירה את המשקיעים

בענף הספנות הבינלאומית מפנים תשומת לב רבה להתפתחויות בנוגע להתעניינות הרחבה של ענקיות הספנות בצים, שהרי עסקאות בסדר גודל שכזה לא מדוברות באופן שגרתי בתחום המסורתי ● כל זה מתרחש בעת שבהשפעת הזינוקים האחרונים במניה, שווי החברה הנוכחי עומד על כ־2.46 מיליארד דולר ● יו"ר ועד העובדים: "רכישת צים ע"י הפג לויד, שנשלטת בידי קטאר וסעודיה, היא סכנה ישירה לביטחון המדינה"

רקטת אקסטרא של אלביט מערכות / צילום: אלביט מערכות

התגובה לאיומי ארדואן: יוון מעוניינת לרכוש טילים בליסטיים מישראל

טילי לורה מיועדים לטווחים של כ־500-400 ק"מ, עם דיוק של עד פחות מעשרה מטרים – מה שהופך אותם למדוייקים במיוחד ● ההתעניינות ההתקפית היוונית לא מסתכמת בלורה. לפי הדיווחים, משרד ההגנה היווני מתעניין גם ברקטות "אקסטרא" מתוצרת אלביט והתעשייה האווירית ● העסקה הנרחבת נובעת מכך שאתונה לא השקיעה במשך רבות בטכנולוגיות הצבאיות שלה, ועתה מצאו עצמם היוונים בפער

השגרה החדשה של צו 8 / צילום: Associated Press, Tsafrir Abayov

המדרון החלקלק של צו 8: כך הפך גיוס החירום לשגרה שצה"ל התאהב בה

שנתיים אחרי 7 באוקטובר, צו 8 כבר מזמן אינו כלי חירום אלא מנגנון הגיוס היחיד של צה"ל ● ההישענות עליו יצרה שגרה יקרה, לא מפוקחת ולעיתים גם מנוצלת לרעה, עם סבבים מתמשכים ופערים גדלים בין החוק למציאות ● ניסיון החקיקה להסדרת המילואים נפל והצבא השלים עם הסיטואציה שנוחה לו, בעוד שבאוצר מזהירים: מיליארדי שקלים מתבזבזים