גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בזק קיבלה אישור לשדרוג מהירות הגלישה ל-200 מגה

שר התקשורת יועז הנדל הסיר את החשש של הדרג המקצועי מכך שהשדרוג יפגע בפריסת הסיבים האופטיים ● השירות ייכנס לתוקף בעוד ארבעה חודשים

בזק / צילום: תקשורת תאגידית בזק
בזק / צילום: תקשורת תאגידית בזק

משרד התקשורת מרפה מעט מהאחיזה בצווארה של בזק ומתיר לה לשדרג את מהירות הגלישה ל-200 מגה בייט בשנייה. המשרד מאפשר לבזק את השדרוג אחרי למעלה משנתיים שהחברה מבקשת לקבלו. יש להניח שאלמלא נכנס לתפקיד שר תקשורת החדש יועז הנדל, ואלמלא הגל השני של הקורונה, המשרד היה ממשיך לעכב את האישור.

מדובר בשדרוג שלא יחייב את לקוחות החברה להחליף נתב כיוון שהטכנולוגיה כבר מוטמעת בנתבי בזק. גם לקוחות פרטנר וסלקום ברובם לא יידרשו להחלפת הנתב, אך המשרד בכל מקרה מעניק לחברות ארבעה חודשים להיערכות מוקדמת. אחת מדרישות המשרד הייתה שבזק לא תגבה תשלום גבוה יותר מהספקיות עבור השירות, ובזק התחייבה לכך.

השירות יגיע לכ-300 אלף בתי אב. בזק כבר התקינה את השירות בארונות התקשורת שלה, והשדרוג יגיע לכ-250 יישובים ברחבי הארץ ללא שיקולים של פריפריה או מרכז וזאת בשל העובדה שלא ניתן להטמיע את השירות בכל מתג מקומי. בשל חלוף הזמן, ספק אם בזק תשדרג את רשת הנחושת מעבר לכך, היות והיא צפויה להיכנס לפרויקט הסיבים האופטיים, ולכן השקעה בנחושת היא בגדר השקעה כפולה ומיותרת מבחינתה.

השיווק של השירות יחל בעוד ארבעה חודשים. החברה עדיין לא דיווחה על המחיר שלה. מכיוון שגלישה בקצב מהיר על גבי סיבים אופטיים נמכרת במחירים קרובים מאד למחירים של מהירויות נמוכות, סביר להניח שפער המחיר בין מהירות 100 מגה ל-200 מגה לא יהיה משמעותי.

הניסיון לאלץ את בזק לפרוס סיבים נכשל

הנדל הבהיר כבר מיומו הראשון בתפקיד שבכוונתו להוציא את שוק התקשורת מהמשבר הקשה שבו הוא נמצא ולכן נתן לדרג המקצועי במשרד רוח גבית להניע תהליכים שהיה ברור שהם תקועים לא רק מסיבות מקצועיות, אלא גם מסיבות של תכנון שוק אגרסיבי.

הסיבה האמיתית שהמשרד מתיר לבזק לשדרג את הרשת היא בשל העובדה שאחרי כל כך הרבה זמן, הוא ניאות להפנים שאין קשר בין השדרוג שיתבצע ברשת הנחושת, לבין פרויקט הסיבים שבזק עומדת להיכנס אליו.

עד היום משרד התקשורת בעצם ניסה לאלץ את בזק להיכנס לפרוקיט פריסת הסיבים האופטיים על ידי כך שלא אפשר לה לשדרג מהירויות ברשת הקיימת. המדיניות הכוחנית של המשרד נכשלה היות והמשרד סבר שבזק תתכופף כיוון שבמקביל לאיסור שהטיל עליה, הוא עודד את פרטנר וסלקום לפרוס סיבים במקומה. וכך כאשר הוא למעשה קושר את ידיה של החברה, הביא המשרד לכך שפרטנר פרסה סיבים לכ-650 אלף בתי אב וסלקום דרך חברת IBC, פרסה לכ-300 אלף בתי אב.

מדיניות זו כאמור נכשלה ודירדרה את מהירויות הגלישה בישראל לשפל חסר תקדים מול כל העולם. בזק לא נכנעה ולא הסכימה להשיק את הפרויקט בתנאים שלא כדאיים לה כלכלית. החברה לא הצליחה לשכנע את המשרד שהשדרוג של הרשת הקיימת אינו קשור לפרויקט הסיבים ושיש לו מטרות אחרות, בעיקר בשיפור מהירות ללקוחות שקרובים לארונות תקשורת ספציפיים עם מאפיינים הנדסיים מוגדרים.

אלא שמבחינת המשרד, השדרוג היה בבחינת מזימה של בזק לפגוע בתחרות. הוא האמין שמהירות של 200 מגה תהווה כלי לשימור לקוחות שלא יעברו לסיבים אופטיים אצל המתחרות, אך הוא התעלם מכך שהמהירויות על גבי הסיבים הן מהירויות של 1 גיגה בייט בשנייה ולכן לא ניתן להשוות בין השירותים, שלא ממש מתחרים זה בזה. 

כאמור התוצאה הייתה גרועה כמעט בכל היבט אפשרי. איסור השדרוג מנע התקדמות קריטית של ישראל במפת המהירויות העולמית, ובמקביל הוא עיכב התקדמות טכנולוגית ברמת המדינה. זאת כיוון שיש קשר הדוק, ומוכח מחקרית, בין מהירות גלישה לצמיחה במשק.

ההישג היחידי שמשרד התקשורת יכול להתגאות בו הוא היקף פריסת הסיבים על ידי מתחרותיה, שכאמור הגיע לכ-900 אלף בתי אב. המשרד יטען שאילו בזק הייתה משדרגת מוקדם יותר את רשת הנחושת, או לחילופין נכנסת לפרויקט הסיבים מבלי שתציב תנאים מוקדמים, אי אפשר היה להגיע למספר הזה. אלא שהמציאות מוכיחה שבלי בזק (וגם הוט), חדירת הסיבים מאוד נמוכה ומאכזבת. מספר המתחברים לשירות מבוסס סיב עומד על 160 אלף לקוחות בלבד. כיום המשרד מבין ואומר זאת בריש גלי, שהעמקת החדירה תהיה על ידי בזק בעיקר, שלה יש ערך סגולי בחינוך הציבור ובאמון שלו למעבר לצריכת שירותי תקשורת מבוססי סיב אופטי.

הנדל הבין את גודל המשבר מיד עם היכנסו לתפקיד וכאמור הוא היה הרוח החיה שאפשרה לדרג המקצועי להפסיק ולפחד, ולנתק את הקשר בין הרשת הישנה לרשת החדשה. הנדל מביע דאגה גדולה בימים האחרונים ממצב תשתיות התקשורת והוא מתחיל להבין את גודל האחריות המוטלת עליו בתקופה זו.

גם הלקחים הקשים מהגל הראשון של הקורונה תרמו לכך. מהירות גלישה וביצועים טובים של רשתות התקשורת הופכים למצרך מאוד מבוקש בעת משברים בהם מיליוני אזרחים נאלצים לעבוד מהבית. הכשלים בשרשרת האספקה של האינטרנט, הגם שלא היו קשורים ישירות למהירות הגלישה, הציפו בעיות מושרשות בשוק הטלקום בישראל. למעשה כולם מבינים היום את מה שהיה ברור לפני יותר משנתיים: ההתערבות של משרד התקשורת בשדרוג הנדסי של מפעילים ברשתות, עדיף ולא הייתה מתרחשת בכלל ואם כבר, אז שתהיה במשורה ובמינימום המתחייב.

שר התקשורת: ״המשבר הנוכחי מחייב מתן מענה לעבודה מרחוק, רפואה מרחוק ולצערי גם לימודים מרחוק, בשנת הלימודים הקרובה. המשמעות היא שימוש רחב באינטרנט ביתי. היום אנו מביאים בשורה נוספת לקידום תשתיות האינטרנט בישראל. הדרך עוד ארוכה להשלים את הפיגור של העשור, אך היום אנו עושים צעד חשוב לצימצום הפערים, כאשר מתווה הסיבים יתן בהמשך מענה לכלל האזרחים.

המשאבים הנוכחיים לא מספקים מענה ראוי להתמודדות עם הקורונה לתקופה ארוכה. תקשורת מתקדמת היא הפתרון לעבודה, לימודים ורפואה מרחוק כדי לעצור את שרשרת ההדבקה. זה מענה חשוב בדרך לתשתיות תקשורת מתקדמות בישראל".

דודו מזרחי, מנכ"ל בזק, אמר כי "משבר הקורונה יצר מציאות חדשה בשוק העבודה והלימודים, אשר קרוב לוודאי תמשיך ללוות אותנו גם לאחר שהמגפה תחלוף. מציאות זו מחדדת את נחיצותה של תשתית אינטרנט איכותית ויציבה המסוגלת לספק מהירויות גלישה גבוהות. בעקבות אישור משרד התקשורת, בזק תכפיל את קצב הגלישה על גבי הרשת הקיימת עבור מאות אלפי משתמשים. אנו מקווים שמשרד התקשורת ישלים את ההסדרה הנדרשת לשם השקת פרויקט הסיבים האופטיים של החברה בהקדם האפשרי, ובכך, במקביל להשקת הקצב החדש נוכל בקרוב לצאת לדרך בפרויקט בעל חשיבות לאומית זה".

עוד כתבות

אוגוסט היה חודש טוב לחוסכים / אילוסטרציה: Unsplash, andre taissin

מה הכסף שלכם עשה באוגוסט? חברת הביטוח שעקפה את כולם ובית ההשקעות שנשאר בתחתית

חודש אוגוסט הסתיים עם תשואה ממוצעת של 1.1% במסלולים הכלליים ● חברת הביטוח מנורה בלטה בביצועים טובים, ואילו ילין לפידות ומור התמקמו בתחתית עם ביצועים חלשים ● המסלולים מחקי מדדי ה-S&P 500 הציגו תשואה שלילית למרות הזינוק במדד

נשיא בית המשפט העליון, השופט יצחק עמית / צילום: דוברות הרשות השופטת

בג"ץ: הגדלות הרמטכ"ל לא חוקיות, הסדירו אותן תוך 3 חודשים או שיבוטלו

בג"ץ נותן ארכה עד סוף שנת 2025 להסדיר את הנושא, אחרת כל ההגדלות יבוטלו ● יש לכך חשיבות גדולה בשווי עשרות מיליארדי שקלים לכל פורשי צה"ל בפנסיה תקציבית ● העותרות, עמותת "צדק פיננסי" ו"רווח נקי": "מסע של למעלה משש שנים הגיע לסיומו עם אמירה מרכזית של בית משפט שכולם כפופים לחוק, וצה"ל לא יכול לעשות דין לעצמו"

העזתים שברחו מעזה בעזרת ChatGPT

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: ישראלים לא יוכלו להתקבל לאקדמיה הצבאית היוקרתית של בריטניה החל משנה הבאה, הצרות של איראן צפויות להחמיר, ארה"ב נאלצת לכבות שריפות במזרח התיכון, וסיפורו של עזתי שברח מעזה בעזרת אופנוע ים ו-ChatGPT ● כותרות העיתונים בעולם 

ג'רום פאוול, יו''ר הפדרל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

מארה"ב ועד יפן: היכונו ל־36 שעות של החלטות ריבית מסביב לעולם. ומתי בישראל?

היכונו ל־36 שעות של החלטות ריבית מסביב לעולם, מארה"ב ועד יפן ● את מירב תשומת־הלב ימשוך הנגיד האמריקאי, שצפוי לבצע הפחתה ראשונה לאחר תשעה חודשים ● ומה לגבי ישראל? בתחזית הפסימית, הריבית כלל לא תרד עד סוף השנה

סניף של רשת אושר עד. 39% בחרו בה כרשת הזולה ביותר / צילום: תמר מצפי

לא רק המחיר קובע: רשתות השיווק המועדפות בחברה החרדית - והפוטנציאל

קמעונאית המזון יש חסד היא המועדפת על החברה החרדית, בעיקר הודות לסניפים השכונתיים - כך עולה מסקר של אסקריא המתמחה במגזר זה ● במקום השני נמצאת אושר עד, הכוללת סניפי דיקסאונט באזורי תעשייה; ובמקום השלישי רשת רמי לוי, שעשויה לגדול אם תשפר את פריסתה

אורן מונטל, מנהל השקעות כספי עמיתים במנורה מבטחים / צילום: רמי זרנגר

פותחים את התיק: איפה השקיעו כוכבי התשואות של החודש, ולאן השוק הולך מכאן?

חודש אוגוסט היה חיובי לחוסכים הישראלים ● מנורה מבטחים השאירה אבק למתחרים בזכות השקעות בסין, יפן ומניית גוגל, בילין לפידות מתייצבים בתחתית טבלת התשואות, והכוכבות מור ואנליסט מאבדות גובה ● וגם: איך למגן את התיק מפני הטלטלה המדינית?

כשמכוניות חדשות נמכרות בהנחות ענק, לא קונים מכוניות יד שנייה / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בחסות הנחות של עשרות אלפי שקלים - רכב בן שנה עשוי לעלות יותר מרכב חדש

היבואנים תקועים עם מלאי גדול, ועשרות אלפי רכבי "אפס קילומטר" מוצעים בהנחות של עשרות אלפי שקלים ● לצד התחרות האגרסיבית שנוצרה בין הדגמים החדשים, ההשלכות מורגשות גם בשוק המשומשות ● הנפגעים העיקריים: רכבים שעלו לכביש בשלוש השנים האחרונות

ראשי קרן אלומה, מימין: אורי יוגב, מולי רבינא ויאיר הירש / צילום: נוי נפתלי

הניסיון להוריד את המחיר, והנסיגה: מדוע בוטלה עסקת הענק של קרן אלומה ובזק?

קרן אלומה ובזק הודיעו על ביטול העסקה המתוכננת לרכישת חברת הכבלים התת־ימיים של הקרן, אקסלרה, תמורת 160 מיליון דולר ● בבזק ניסו להוריד את מחיר הרכישה, מה שגרם להתפוצצות המגעים ● כעת נראה כי באלומה מחפשים רוכש חדש

ניר צוק, שמוליק האוזר ויובל אלוני באירוע ההשקה של בנק אש / צילום: גדי סיארה

בלי עמלות עו"ש: בנק חדש בישראל יוצא לדרך

בנק אש, שבין מייסדיו נמצא היזם הטכנלוגי ניר צוק, יפתח את שעריו לקהל בתחילת 2026 ויציע חשבון עו"ש ללא עמלות, ריבית זהה לכל המפקידים, ומחצית מההכנסות שלו יופקדו בחשבונות הלקוחות – שינוי שמאתגר את הבנקים המסורתיים בארץ ● עם זאת, הבנק לא יפעל בתחום המשכנתאות ולא מתכנן להציע מסחר בניירות ערך

"סוף סוף הוא מודה": איך הגיבו בטורקיה לנאום "ספרטה" של נתניהו?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איך סיקרו בעולם את נאום "ספרטה" של נתניהו, המתיחות ביחסים בין ישראל למצרים מתגברת, ואיך משפיעה התקיפה בקטאר על המלחמה בעזה ● כותרות העיתונים בעולם 

הנפקת אודיטי טק. מציעה אופציה בפרמיה של פי 2 על מחיר המניה / צילום: 2023 Nasdaq, Inc. / Vanja Savic

הנפקות של 4 מיליארד דולר: בשוק נוהרים לאג"ח עם ריבית של 0%

גיוס חוב באמצעות אג"ח להמרה בריבית 0% הפך לטרנד לוהט בוול סטריט עם גיוסים של מיליארדי דולרים, גם בקרב חברות ישראליות ● מה עורר מחדש את המכשיר שכמעט ונעלם?

אילן רום, מנכ''ל משרד האוצר / צילום: ברוך גרינברג

מנכ"ל האוצר: "תקציב הביטחון מתנהל בלי תקרה וחורג מכללי המינהל התקין"

מנכ”ל משרד האוצר אילן רום מתח ביקורת חריפה על ניהול תקציב הביטחון וטען כי התקציב הכפיל את עצמו מאז פרוץ המלחמה מבלי שננקטו צעדי התייעלות ● רום התריע כי ניהול ימי המילואים מתבצע "ללא בקרה וללא אחריות" ומשליך על המשק כולו ● במקביל, תקציב 2025 צפוי להתרחב ב־31 מיליארד שקל ולהעמיק את הגירעון ל־5.2% ● עלות המבצע הנוכחי לכיבוש העיר עזה עדיין לא נכללה – ועלולה להביא לפריצת מסגרת נוספת

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

הבורסה בתל אביב ננעלה באדום לאחר דברי נתניהו על המצב המדיני-כלכלי של ישראל

ת"א 35 נפל בכ-0.3% ● המניות הביטחוניות איבדו גובה ● ספק אם מדד המחירים לצרכן שיפורסם היום יגרום לבנק ישראל להוריד את הריבית ● השקל נחלש מול הדולר ● באופנהיימר מעלים את מחיר היעד של טאואר ● החל מרביעי: 36 שעות של החלטות ריבית מסביב לעולם, רוב תשומת־הלב אל הפד, שצפוי לבצע הפחתה ראשונה בקדנציה של טראמפ

מושגים לאזרחות מיודעת. ייצוג הולם / צילום: Shutterstock

המינוי של סמוטריץ' נבלם? זה המקור של הנימוק המפתיע

הכנסת חוקקה, הממשלה החליטה, והמדינה קיבלה על עצמה לתת ייצוג הולם לנשים בשירות הציבורי ● אבל במשך שנים זה לא קרה, בג"ץ ביקש לשים לזה סוף - וכעת המינוי לראש אגף התקציבים נתקע ● המשרוקית של גלובס מציגה: המוניטור מבאר מושגים

תקיפת מתחמי מחבלים בעזה / צילום: ap, Yousef Al Zanoun

הפעולה יצאה לדרך: טנקים החלו להתקדם לתוך העיר עזה

צה"ל הרחיב את התקיפות בעיר עזה כהכנה לכניסת כוחות קרקעיים • גורם ביטחוני: "מספר העזתים שהתפנו מאפשר להתחיל את התמרון בעיר" • בצל התקיפות העזות ברצועה: משפחות חטופים ושורדי שבי הקימו הלילה אוהלים מול מעון רה"מ בירושלים ● שר החוץ האמריקאי מזהיר: "חלון ההזדמנויות להסכם הפסקת אש הולך ונסגר" ● 48 חטופים - 711 ימים בשבי - עדכונים שוטפים 

ראש הממשלה בנימין נתניהו בכנס השנתי של אגף החשב הכללי באוצר / צילום: תדמית הפקות

נתניהו מנסה להרגיע: יקיים הערב מסיבת עיתונאים כלכלית

הבורסה המקומית נפתחה הבוקר בירידות שערים חדות בצל נאומו של רה"מ בנימין נתניהו לצד העמקת התמרון הקרקעי בעזה; עם זאת, לאחר מספר שעות כל הירידות נמחקו ● "לא רואים קריסה במדדים או זינוק בדולר מול השקל" ● ראש הממשלה צפוי לקיים הערב מסיבת עיתונאים כלכלית

מסחר עם הרבה עסקאות לא בהכרח יביא לתוצאות טובות / צילום: Shutterstock

האנשים שעשו השנה 600 עסקאות במניות, ולמה זה מסוכן

לאחרונה חשפו ארבעה חברי קונגרס אמריקאים כי כל אחד מהם עשה עד כה השנה 600 עסקאות לפחות במניות, אצל חלקם זה מתקרב ל-3000 ● התיאבון הבלתי פוסק הזה - הגובל בפנטזיה - להגדלת הימורים בדרך להתעשרות מהירה הוא לכל הפחות לא חכם. יש שיגידו מטורף

השרה מאי גולן / צילום: דני שם-טוב, דוברות הכנסת

פרשת מאי גולן שנחשפה בחדשות 12: המשטרה פשטה על משרדה של השרה מאי גולן

בעקבות תחקיר "המבקר" בחדשות 12: המשטרה פשטה על משרדה של השרה לשוויון חברתי מאי גולן בירושלים ועצרה עו"ד מוכר ששימש בעבר כיועץ הפרלמנטרי שלה • במהלך פשיטה על ביתה של היועצת לשרה נתפסה מעבדת סמים • במשטרה החליטו: גולן תזומן לחקירה היום אחה"צ

מנכ''ל אנבידיה ג'נסן הואנג / צילום: ap, Carl Court

סין קבעה שאנבידיה הפרה את חוקי המונופול עם רכישת מלאנוקס

גורם רשמי בסין אמר היום כי "אנבידיה הפרה את חוקי המונופול ברכישת מלאנוקס", אך לא פורסמו אילו צעדי ענישה יינקטו, ורק צוין כי החקירה תימשך ● בשנת 2020 בייג'ינג אישרה את עסקת הרכישה עם מספר תנאים מתלים ● מאנבידיה נמסר: "אנו פועלים בהתאם לחוק בכל היבט. נמשיך לשתף פעולה עם כל הגופים הממשלתיים הרלוונטיים"

ראש עיריית איסטנבול המודח, אקרם אימאמאולו ונשיא טורקיה רג'פ טאייפ ארדואן / צילום: ap, Emrah Gure, Markus Schreiber

ארדואן סוגר חשבונות ומטלטל את הבורסה באיסטנבול

נשיא טורקיה מסלים את המאבק נגד מפלגת העם הרפובליקנית, במקביל לניסיונות להציב "נאמנים" בהנהגת האופוזיציה ● בזמן שהמערכת הפוליטית סוערת, מאבקים אלימים שוטפים את הרחובות ● המשקיעים, שחוששים מערעור היציבות, מטלטלים את שוקי ההון הטורקיים