גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

שומרות את הכסף בקופה: הקורונה כיווצה ב-40% את היקף הדיבידנדים שחילקו החברות הציבוריות במחצית 2020

במחצית הראשונה של השנה חילקו החברות הציבוריות דיבידנדים בהיקף כולל של 5.7 מיליארד שקל, לעומת 9.5 מיליארד שקל בתקופה המקבילה ב-2019 ● המחלקות הגדולות ביותר - חברות מגזר הנדל"ן; הירידה החדה ביותר - במגזר האנרגיה

בניין הבורסה לניירות ערך בתל אביב / צילום: Baz Ratner , רויטרס
בניין הבורסה לניירות ערך בתל אביב / צילום: Baz Ratner , רויטרס

היקף הדיבידנדים שחילקו החברות הציבוריות במחצית הראשונה של 2020 הצטמק ב-40% לעומת המחצית המקבילה אשתקד, בעקבות התפרצות משבר הקורונה. כך עולה מסקירה שפרסם היום יובל צוק מיחידת המחקר של הבורסה לני"ע בת"א.

מהסקירה עולה כי במחצית הראשונה של 2020 חילקו החברות הציבוריות דיבידנדים בהיקף כולל של 5.7 מיליארד שקל, וזאת בהשוואה לסכום כולל של 9.5 מיליארד שקל שחולק כדיבידנדים בידי החברות הציבוריות במחצית הראשונה של 2019. מספר החברות שחילקו דיבידנד במחצית הראשונה של השנה ירד אף הוא בחדות, והסתכם ב-108 חברות, בהשוואה ל-163 חברות במחצית המקבילה אשתקד.

לפי הסקירה שפרסמה הבורסה, כ-57% מהדיבידנדים שחולקו (כ-3.3 מיליארד שקל) שולמו לבעלי המניות מהציבור, והיתרה לבעלי העניין. תשואת הדיבידנד של החברות הבורסאיות במחצית הראשונה של שנת 2020 הסתכמה בכ-0.8%, לעומת כ-1.4% בתקופה המקבילה אשתקד וכ-1.8% במחצית הראשונה של 2018.

נתוני חלוקת דיבידנד בחברות הבורסה

מגפת הקורונה, שהחלה בסתיו אשתקד בסין, התרחבה בחודשים פברואר ומרץ השנה אל רחבי העולם כולו. התרחבות המגפה הובילה להטלת סגרים במדינות רבות ולשיתוק כלכלי, שפגע בחברות ובעסקים מענפים רבים. מכה חזקה ביותר ספגו חברות מתחומי התעופה, המלונאות, המסחר, הנדל"ן המניב והביטוח, וכן הבנקים שעלולים לספוג הפסדים בגין הקשיים של חלק מהלווים.

מהסקירה של הבורסה עולה עוד, כי חברות רבות נוהגות להכריז מדי שנה על חלוקת דיבידנד סמוך למועד פרסום הדוח הכספי השנתי של החברה בחודש מרץ, וזאת בהתאם למדיניות חלוקת הדיבידנד שלהן, אשר לרוב הינה שיעור מסוים מהרווח הנקי השנתי. בהתאם, ברבעון השני של כל שנה מחולק סכום הדיבידנדים הכולל הרב ביותר.

"המשבר בשוק ההון בעקבות נגיף הקורונה החל לתת אותותיו בסוף פברואר השנה, ובמרץ 2020 הכריזו 63 חברות בלבד על חלוקת דיבידנדים בסך של כ-2.5 מיליארד שקל, לעומת מרץ 2019 שבו הכריזו 128 חברות על חלוקת דיבידנדים בסך כ-5.2 מיליארד שקל. באופן דומה, סך הדיבידנדים ששולמו ברבעון השני של 2020 עמד על כ-3.4 מיליארד שקל, לעומת כ-7.5 מיליארד שקל ברבעון השני של 2019", נכתב בסקירה של הבורסה.

עוד מציינת הבורסה, כי "בחודשים מרץ ואפריל הודיעו עשר חברות על החלטתן שלא לבצע או להשהות חלוקת דיבידנד, שהיה אמור להיות מחולק בגין רווחי 2019 לפי מדיניות החלוקה שלהן.

"האי-ודאות לגבי השפעת מגפת הקורונה ועד מתי תימשך הובילה חברות רבות לשמור על קופת המזומנים שבידיהן ולהימנע מחלוקתם. בחברות יציבות שלא נפגעו באופן מהותי ממשבר הקורונה, או אף הגדילו רווחיהן בתקופה זו, חלוקת הדיבידנד היוותה עבור אותן חברות איתות למשקיעים כי מצבה הפיננסי של החברה מאפשר לה להמשיך לפעול בהתאם למדיניות חלוקת הדיבידנד שלה, ובכך להמשיך ולשתף את המשקיעים ברווחי החברה".

חברות הנדל"ן: הרבה, אבל פחות

את הסכום הגבוה ביותר של דיבידנדים המשיכו לחלק חברות הנדל"ן, אולם גם במגזר זה נרשמה ירידה חדה בעקבות משבר הקורונה. 31 חברות נדל"ן ובנייה חילקו במחצית הראשונה של 2020 דיבידנדים בסכום כולל של 2.046 מיליארד שקל, לעומת 2.629 מיליארד שקל שחילקו החברות במגזר זה במחצית הראשונה של 2019. כך שמדובר בירידה של 22% בסכום הכסף שחולק וב-28% במספר החברות המחלקות.

בין המחלקות הגדולות במחצית שנת 2020 ניצבות: עזריאלי שחילקה 300 מיליון שקל; אמות שחילקה 301 מיליון שקל; גזית גלוב עם 230 מיליון שקל וגב-ים שחילקה 200 מיליון שקל.

בענף התעשייה, שנחשב לשני בגודלה מבחינת היקפי הדיבידנדים המחולקים בו, נרשמה במחצית הראשונה של 2020 ירידה של 26% בהיקף חלוקת הדיבידנדים, ל-1.288 מיליארד שקל, וכן ירידה של 32% במספר החברות המחלקות ל-17.

רשימת המחלקות הבולטות בענף זה כוללת את איי.אפ.אפ (הרוכשת הזרה של פרוטרום) שהמשיכה לחלק דיבידנד מדי רבעון בסכום של כ-80 מיליון דולר (כ-280 מיליון שקל), וכן את איי.סי.אל (כיל) שהפחיתה את תשלומי הדיבידנד מכ-500 מיליון שקל במחצית הראשונה של 2019 לכ-183 מיליון שקל במחצית הראשונה של 2020. רווחי איי.סי.אל ירדו בתקופת משבר הקורונה בשל ירידה עולמית במחירי האשלג והפוספט.

שטראוס גרופ חילקה דיבידנד בסך 180 מיליון שקל במחצית הראשונה של השנה ונטו אחזקות חילקה גם היא 180 מיליון שקל, אשר התבססו על התקבולים ממכירת החזקותיה בחברת ביכורי השדה.

הבנקים חדלו לחלק בסוף מרץ

במגזר הבנקאי חילקו שבעה בנקים דיבידנדים בהיקף כולל של 813 מיליון שקל במחצית הראשונה של 2020, לעומת חמישה בנקים שחילקו 1.106 מיליארד שקל במחצית הראשונה של 2019 (כלומר ירידה של 26.5% בהיקף הדיבידנדים שחולקו). עם זאת, בסוף מרץ 2020 פרסמה המפקחת על הבנקים הוראת שעה, שבה נתבקשו הבנקים לבחון מחדש את מדיניות חלוקת הדיבידנד ותוכנית הרכישה העצמית, על רקע משבר הקורונה והאי-ודאות הנובעת מהתפתחותו.

מאז פרסום אותה הוראת שעה, חדלו כל הבנקים מחלוקת דיבידנדים, והצטרפו בכך לחברות הביטוח, שלא הכריזו על חלוקת דיבידנד במזומן מאז אוגוסט 2019. לשם השוואה, במחצית הראשונה של 2019 חילקו ארבע חברות ביטוח דיבידנדים בסכום כולל של 561 מיליון שקל.

עם זאת, הירידה החדה ביותר בחלוקת רווחים במחצית 2020 כתוצאה ממשבר הקורונה נרשמה בענף האנרגיה, הנפט והגז. בעקבות התפרצות המשבר והירידה החדה במחירי האנרגיה, חילקו רק שלוש חברות ושותפויות סכום כולל של 217 מיליון שקל במחצית הראשונה של השנה הנוכחית.

לשם השוואה, במחצית המקבילה אשתקד חילקו שמונה חברות ושותפויות סכום כולל של כ-2 מיליארד שקל כדיבידנדים לבעלי מניותיהן ויחידות ההשתתפות שלהן. כך למשל הפחיתה השנה ישראמקו את הדיבידנד שחילקה עד כה ל-139 מיליון שקל, לעומת 979 מיליון שקל שחילקה במחצית הראשונה אשתקד.

גם חברת פז הפחיתה את הדיבידנד שחילקה במחצית הראשונה בשיעור חד של 79% ל-60 מיליון שקל, בעוד שחלק מהחברות והשותפויות נמנעו מחלוקת רווחיהן השנה, בהן קבוצת דלק (260 מיליון שקל אשתקד), נפטא (400 מיליון שקל אשתקד) ודלק קידוחים (130 מיליון שקל אשתקד).

בענף הטכנולוגיה נרשמה ירידה של 21% בהיקפי חלוקת הדיבידנדים ל-478 מיליון שקל, לאחר שחברות שירותי המידע - חילן, וואן טכנולוגיות ומלם תים - בחרו שלא לחלק דיבידנדים במחצית הראשונה 2020, לאחר שעשו כן בשנים האחרונות. 

עוד כתבות

נושאת המטוסים האמריקאית אברהם לינקולן במיצרי הורמוז / צילום: ap, Zachary Pearson

בזו אחר זו: חברות הספנות הגדולות עוצרות את הפעילות במיצרי הורמוז

חברות כמו מארסק והפג-לויד, כמו גם MSC ו-CMA CGM, הורו לספינותיהם להישאר במים בטוחים ולא להתקרב לאזור המלחמה הפעיל של המפרץ הפרסי ● עפ"י דיווחים, ישנן כרגע 170 ספינות שתקועות במפרץ ● כיצד יושפעו מחירי הנפט?

עשן בטהרן לאחר התקיפה המשולבת של ישראל וארה''ב / צילום: AP

"אנשים ברחוב מחייכים זה לזה": איך העם האיראני מגיב למלחמה

הפעולה הצבאית של ארה"ב וישראל עוררה בהלה למזון, מים ומחסה ● חלק מאזרחי איראן מודאגים, אך רובם התעודדו מן הדיווח על מותו של מנהיג המדינה: "אני בוכה משמחה. עוד דיקטטור איננו"

עתליה שמלצר ז''ל, נשיאת קבוצת שלמה / צילום: עזרא לוי

עתליה שמלצר, בעלת השליטה בקבוצת שלמה, הלכה לעולמה

שמלצר כיהנה כנשיאת ובעלת השליטה של קבוצת שלמה, אחת מקבוצות האחזקות הפרטיות הבולטות והמשפיעות בישראל ● לאחר פטירתו של מייסד הקבוצה, שלמה שמלצר ז"ל, הובילה את הקבוצה והיוותה דמות מפתח בה

 

יירוטים / צילום: Shutterstock, GERSHBERG Yuri

המומחית שמסבירה: למה איראן לא מצליחה לייצר מטחים משמעותיים

"אם לאיראן הייתה יכולת להוציא מטח כבד היינו רואים אותה כבר", אומרת הילה חדד־חמלניק, מנכ"לית Moonshot ובעבר חברה בצוות הפיתוח של כיפת ברזל ● לדבריה, מערך הטילים האיראני נפגע קשות ביוני האחרון - נתון שמקל על ההגנה האווירית הישראלית ● עם זאת, היא מדגישה: הסכנה לא חלפה, וגם שברי טילים עלולים לגרום לנזק כבד

בצלאל מכליס ואלי גליקמן / צילום: אסף שילה ישראל סאן, איתי רפפורט - חברת החדשות הפרטית

המניה שמחקה 60% משוויה ואלו שירוויחו מהמלחמה

מחר יגיבו השווקים לראשונה לפעולה הצבאית הישראלית-אמריקאית נגד איראן ● על רקע המבצע, גלובס מסמן את הישראליות בוול סטריט שצפויות לבלוט בשבוע המסחר, וגם את אלו שעשו תנועות משמעותיות במהלך סוף השבוע החולף

שדרות / צילום: Shutterstock

העיר בה לא נשמעה אפילו אזעקה אחת במערכה הנוכחית מול איראן

לפי נתוני אזעקות שנאספו מאז פתיחת המערכה, שדרות לא חוותה ולו התרעה אחת, בעוד שבגוש דן ובצפון נרשמו עשרות אזעקות בתוך יום וחצי בלבד ● כך נראית מפת ההתראות במערכה מול איראן

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

מתווה הפיצויים לעסקים מוכן, אבל האוצר לא ממהר להכריז עליו

מתווה הפיצויים לעסקים ולעובדים היה מוכן עוד לפני המלחמה, אך במשרד האוצר מתכוונים להמתין כשבוע, לפני שיוצאים בבשורה למשק ● במגזר העסקי קצת פחות סבלניים, ויו"ר נשיאות המגזר מוכן להמתין לכל היותר יומיים-שלושה

אילוסטרציה: כפיר סיון

החנות נפגעה מטיל, הבעלים שרק סיים מילואים ראה מרחוק איך בוזזים אותה

בעלי רשת חנויות iBags ראה דרך מצלמות האבטחה שחלונות הראווה של הסניף התל אביבי שלו נופצו מההדף של אחד הטילים האיראנים - ולהפתעתו גילה כי לאחר מכן שלושה אנשים נכנסו לחנות הפרוצה ובזזו אותה

מיכלית בריטית במיצרי הורמוז / צילום: ap, Morteza Akhoondi

100 דולר לחבית? כך עלולה סגירת הורמוז לשנות את שוק הנפט העולמי

התקיפה הובילה לצניחה של 70% בתנועת המיכליות בעורק התחבורה הראשי, ולעלייה של 50% בפרמיות הביטוח ● המומחים מעריכים כי השוק כבר תמחר את רוב הסיכונים, בעוד אופ"ק מגדילה התפוקה כדי למתן את המחיר ● כעת - כל העיניים נשואות לפתיחת המסחר

קיר סטארמר בהצהרתו על המצב במזרח התיכון / צילום: ap, Jonathan Brady

יבשת חצויה: חילוקי הדעות באירופה ומי הוציאו הודעות גינוי נגד ישראל וארה"ב

אירופה ניצבת מול המלחמה באיראן ללא עמדה אחידה: חלק מהמדינות מגנות את טהרן, אחרות מבקרות את ישראל וארה"ב, ורובן קוראות להרגעת הרוחות ● בעוד האיחוד האירופי עצמו נדחק לשוליים ומסתפק בהצהרות זהירות על דיפלומטיה וחוק בינלאומי

ביג פאשן גלילות / צילום: טלי בוגדנובסקי

קנס מלחמה: קונים ליד הבית ומשלמים עוד 30%. וגם: המוצר שהביקוש אליו זינק

כמו במערכה האיראנית הקודמת, גם הפעם ביג היו הראשונים להודיע על הקלות, מליסרון והכשרת היישוב הצטרפו, אך בעזריאלי טרם התקבלה החלטה ● ברשת הסטוק מדווחים על עלייה ברכישת מוצרים לבית, ובעולם הקולנוע והחשמל על ביקושים למסכי טלוויזיה קטנים

ראש ממשלת בריטניה קיר סטארמר / צילום: ap, Kin Cheung

הבריטים מחוץ למלחמה: רה"מ קיבל ייעוץ שהיא מנוגדת לחוק הבינ"ל

הלייבור "גאים לא להיות מעורבים בתקיפה לא-חוקית", דווח בבריטניה, בעוד שר ההגנה אמר בראיון כי טילים שוגרו מאיראן לעבר קפריסין, אך לא בטוח שכוונו לאי ● ביקורת ב"טלגרף" השמרני: "המשטר האכזרי ביותר בעולם נמצא לפני קריסה - ולבריטניה אין שום חלק בכך"

אזור הפגיעה הישירה בבית שמש / צילום: דוברות מד''א

הפגיעה הישירה במקלט בבית שמש: "תרחיש נדיר אבל אפשרי"

המהנדס הראשי של פיקוד העורף לשעבר: "בשימוש בטילים מהסוג שראינו לאחרונה, פגיעה ישירה הופכת לשאלה של 'מי ישב איפה ובאיזו תנוחה'"

עשן בטהרן לאחר תקיפה משובלת של ישראל וארה''ב / צילום: ap

200 מטוסי קרב, 500 מטרות ומאות חימושים: כך התבצעה התקיפה הגדולה בתולדות חיל האוויר

מאז פרוץ מבצע "שאגת הארי" בשעות הבוקר, מאות אתרים ומטרות ברחבי איראן הותקפו על ידי מטוסי חיל האוויר ● איך תוכנן המבצע ואילו מערכות נפגעו? ● גלובס עושה סדר

עלי חמינאי / צילום: ap, Office of the Iranian Supreme Leader

בישראל גוברת ההערכה שחמינאי חוסל. איך ייבחר המחליף?

בישראל מעריכים שהמנהיג העליון של איראן חוסל • מה קורה כשצריך למנות לו מחליף, ואיך זה ישפיע על המבנה המסועף של משטר האייתוללות? • המשרוקית מסבירה

צילום: Shutterstock, Pixels Hunter

המבצע באיראן יפגוש את השווקים: מה צפוי מחר במסחר?

המבצע הצבאי נגד איראן יעמוד במרכז תשומת לבם של המשקיעים ● הכלכלנים מעריכים: הבורסה תחווה תנודתיות בטווח הזמן הקצר, ותזכה לזריקת עידוד בטווח היותר ארוך ● המערכה מול איראן תופסת את וול סטריט בנקודה רגישה במיוחד ● וגם: תנועת הספינות במיצרי הורמוז נחתכה בחדות, ומה עלול לקרות למחיר הנפט? ● כל מה שכדאי לדעת לקראת פתיחת שבוע המסחר

צילומים: שלומי יוסף, איל יצהר, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הטבות הבנקים במלחמה: דחיית תשלומים, הלוואות ללא ריבית ותוספת גלישה לתקועים בחו"ל

הגופים הפיננסיים מציעים הקלות לאוכלוסיות השונות ● בנק לאומי מציע הקפאת משכנתא לשלושה חודשים; בנק הפועלים מציע חבילת גלישה והגדלת מסגרות בכרטיסי אשראי לשוהים בחו"ל; וישראכרט מציעה מוקד ייעודי לשוהים בחו"ל ודחיית הלוואות

אנשים במקלט בשל מתקפת טילים מאיראן / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

מצב חירום במשק: מי רשאי להיעדר מהעבודה והאם מקבלים שכר

בעקבות המתקפה באיראן הוכרז מצב מיוחד בעורף. באילו נסיבות מותר להישאר בבית, האם המעסיק רשאי לפטר עובד שלא הגיע, והאם ממשיכים לקבל שכר – כולל במפעלים המוגדרים "חיוניים"? ● גלובס עושה סדר

בניין שנפגע מטיל איראני בתל אביב / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

המהנדס שטוען: "זו הסיבה שתל אביב הפכה למוקד פגיעות"

לדברי המהנדס ישראל דוד, הסכנה היא במיוחד לבניינים 60 עד 80 שנה, שנבנו "בלי מיגון ובלי חוסן קונסטרוקטיבי" ● וגם איפה הוא מעדיף להישאר בזמן אזעקה?

עלי חמניאי, מנהיג איראן / צילום: ap

40 שנות דיכוי וטרור: חמינאי חוסל

באיראן הודיעו רשמית כי המנהיג העליון של איראן, עלי חמינאי, חוסל הבוקר במכת הפתיחה של מבצע "שאגת הארי" ● מדובר במהלך דרמטי שעלול לטלטל את מוקדי הכוח בטהרן ולשנות את מאזן ההרתעה האזורי לאחר יותר משלושה עשורים בהם חלש על השלטון