גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

שומרות את הכסף בקופה: הקורונה כיווצה ב-40% את היקף הדיבידנדים שחילקו החברות הציבוריות במחצית 2020

במחצית הראשונה של השנה חילקו החברות הציבוריות דיבידנדים בהיקף כולל של 5.7 מיליארד שקל, לעומת 9.5 מיליארד שקל בתקופה המקבילה ב-2019 ● המחלקות הגדולות ביותר - חברות מגזר הנדל"ן; הירידה החדה ביותר - במגזר האנרגיה

בניין הבורסה לניירות ערך בתל אביב / צילום: Baz Ratner , רויטרס
בניין הבורסה לניירות ערך בתל אביב / צילום: Baz Ratner , רויטרס

היקף הדיבידנדים שחילקו החברות הציבוריות במחצית הראשונה של 2020 הצטמק ב-40% לעומת המחצית המקבילה אשתקד, בעקבות התפרצות משבר הקורונה. כך עולה מסקירה שפרסם היום יובל צוק מיחידת המחקר של הבורסה לני"ע בת"א.

מהסקירה עולה כי במחצית הראשונה של 2020 חילקו החברות הציבוריות דיבידנדים בהיקף כולל של 5.7 מיליארד שקל, וזאת בהשוואה לסכום כולל של 9.5 מיליארד שקל שחולק כדיבידנדים בידי החברות הציבוריות במחצית הראשונה של 2019. מספר החברות שחילקו דיבידנד במחצית הראשונה של השנה ירד אף הוא בחדות, והסתכם ב-108 חברות, בהשוואה ל-163 חברות במחצית המקבילה אשתקד.

לפי הסקירה שפרסמה הבורסה, כ-57% מהדיבידנדים שחולקו (כ-3.3 מיליארד שקל) שולמו לבעלי המניות מהציבור, והיתרה לבעלי העניין. תשואת הדיבידנד של החברות הבורסאיות במחצית הראשונה של שנת 2020 הסתכמה בכ-0.8%, לעומת כ-1.4% בתקופה המקבילה אשתקד וכ-1.8% במחצית הראשונה של 2018.

נתוני חלוקת דיבידנד בחברות הבורסה

מגפת הקורונה, שהחלה בסתיו אשתקד בסין, התרחבה בחודשים פברואר ומרץ השנה אל רחבי העולם כולו. התרחבות המגפה הובילה להטלת סגרים במדינות רבות ולשיתוק כלכלי, שפגע בחברות ובעסקים מענפים רבים. מכה חזקה ביותר ספגו חברות מתחומי התעופה, המלונאות, המסחר, הנדל"ן המניב והביטוח, וכן הבנקים שעלולים לספוג הפסדים בגין הקשיים של חלק מהלווים.

מהסקירה של הבורסה עולה עוד, כי חברות רבות נוהגות להכריז מדי שנה על חלוקת דיבידנד סמוך למועד פרסום הדוח הכספי השנתי של החברה בחודש מרץ, וזאת בהתאם למדיניות חלוקת הדיבידנד שלהן, אשר לרוב הינה שיעור מסוים מהרווח הנקי השנתי. בהתאם, ברבעון השני של כל שנה מחולק סכום הדיבידנדים הכולל הרב ביותר.

"המשבר בשוק ההון בעקבות נגיף הקורונה החל לתת אותותיו בסוף פברואר השנה, ובמרץ 2020 הכריזו 63 חברות בלבד על חלוקת דיבידנדים בסך של כ-2.5 מיליארד שקל, לעומת מרץ 2019 שבו הכריזו 128 חברות על חלוקת דיבידנדים בסך כ-5.2 מיליארד שקל. באופן דומה, סך הדיבידנדים ששולמו ברבעון השני של 2020 עמד על כ-3.4 מיליארד שקל, לעומת כ-7.5 מיליארד שקל ברבעון השני של 2019", נכתב בסקירה של הבורסה.

עוד מציינת הבורסה, כי "בחודשים מרץ ואפריל הודיעו עשר חברות על החלטתן שלא לבצע או להשהות חלוקת דיבידנד, שהיה אמור להיות מחולק בגין רווחי 2019 לפי מדיניות החלוקה שלהן.

"האי-ודאות לגבי השפעת מגפת הקורונה ועד מתי תימשך הובילה חברות רבות לשמור על קופת המזומנים שבידיהן ולהימנע מחלוקתם. בחברות יציבות שלא נפגעו באופן מהותי ממשבר הקורונה, או אף הגדילו רווחיהן בתקופה זו, חלוקת הדיבידנד היוותה עבור אותן חברות איתות למשקיעים כי מצבה הפיננסי של החברה מאפשר לה להמשיך לפעול בהתאם למדיניות חלוקת הדיבידנד שלה, ובכך להמשיך ולשתף את המשקיעים ברווחי החברה".

חברות הנדל"ן: הרבה, אבל פחות

את הסכום הגבוה ביותר של דיבידנדים המשיכו לחלק חברות הנדל"ן, אולם גם במגזר זה נרשמה ירידה חדה בעקבות משבר הקורונה. 31 חברות נדל"ן ובנייה חילקו במחצית הראשונה של 2020 דיבידנדים בסכום כולל של 2.046 מיליארד שקל, לעומת 2.629 מיליארד שקל שחילקו החברות במגזר זה במחצית הראשונה של 2019. כך שמדובר בירידה של 22% בסכום הכסף שחולק וב-28% במספר החברות המחלקות.

בין המחלקות הגדולות במחצית שנת 2020 ניצבות: עזריאלי שחילקה 300 מיליון שקל; אמות שחילקה 301 מיליון שקל; גזית גלוב עם 230 מיליון שקל וגב-ים שחילקה 200 מיליון שקל.

בענף התעשייה, שנחשב לשני בגודלה מבחינת היקפי הדיבידנדים המחולקים בו, נרשמה במחצית הראשונה של 2020 ירידה של 26% בהיקף חלוקת הדיבידנדים, ל-1.288 מיליארד שקל, וכן ירידה של 32% במספר החברות המחלקות ל-17.

רשימת המחלקות הבולטות בענף זה כוללת את איי.אפ.אפ (הרוכשת הזרה של פרוטרום) שהמשיכה לחלק דיבידנד מדי רבעון בסכום של כ-80 מיליון דולר (כ-280 מיליון שקל), וכן את איי.סי.אל (כיל) שהפחיתה את תשלומי הדיבידנד מכ-500 מיליון שקל במחצית הראשונה של 2019 לכ-183 מיליון שקל במחצית הראשונה של 2020. רווחי איי.סי.אל ירדו בתקופת משבר הקורונה בשל ירידה עולמית במחירי האשלג והפוספט.

שטראוס גרופ חילקה דיבידנד בסך 180 מיליון שקל במחצית הראשונה של השנה ונטו אחזקות חילקה גם היא 180 מיליון שקל, אשר התבססו על התקבולים ממכירת החזקותיה בחברת ביכורי השדה.

הבנקים חדלו לחלק בסוף מרץ

במגזר הבנקאי חילקו שבעה בנקים דיבידנדים בהיקף כולל של 813 מיליון שקל במחצית הראשונה של 2020, לעומת חמישה בנקים שחילקו 1.106 מיליארד שקל במחצית הראשונה של 2019 (כלומר ירידה של 26.5% בהיקף הדיבידנדים שחולקו). עם זאת, בסוף מרץ 2020 פרסמה המפקחת על הבנקים הוראת שעה, שבה נתבקשו הבנקים לבחון מחדש את מדיניות חלוקת הדיבידנד ותוכנית הרכישה העצמית, על רקע משבר הקורונה והאי-ודאות הנובעת מהתפתחותו.

מאז פרסום אותה הוראת שעה, חדלו כל הבנקים מחלוקת דיבידנדים, והצטרפו בכך לחברות הביטוח, שלא הכריזו על חלוקת דיבידנד במזומן מאז אוגוסט 2019. לשם השוואה, במחצית הראשונה של 2019 חילקו ארבע חברות ביטוח דיבידנדים בסכום כולל של 561 מיליון שקל.

עם זאת, הירידה החדה ביותר בחלוקת רווחים במחצית 2020 כתוצאה ממשבר הקורונה נרשמה בענף האנרגיה, הנפט והגז. בעקבות התפרצות המשבר והירידה החדה במחירי האנרגיה, חילקו רק שלוש חברות ושותפויות סכום כולל של 217 מיליון שקל במחצית הראשונה של השנה הנוכחית.

לשם השוואה, במחצית המקבילה אשתקד חילקו שמונה חברות ושותפויות סכום כולל של כ-2 מיליארד שקל כדיבידנדים לבעלי מניותיהן ויחידות ההשתתפות שלהן. כך למשל הפחיתה השנה ישראמקו את הדיבידנד שחילקה עד כה ל-139 מיליון שקל, לעומת 979 מיליון שקל שחילקה במחצית הראשונה אשתקד.

גם חברת פז הפחיתה את הדיבידנד שחילקה במחצית הראשונה בשיעור חד של 79% ל-60 מיליון שקל, בעוד שחלק מהחברות והשותפויות נמנעו מחלוקת רווחיהן השנה, בהן קבוצת דלק (260 מיליון שקל אשתקד), נפטא (400 מיליון שקל אשתקד) ודלק קידוחים (130 מיליון שקל אשתקד).

בענף הטכנולוגיה נרשמה ירידה של 21% בהיקפי חלוקת הדיבידנדים ל-478 מיליון שקל, לאחר שחברות שירותי המידע - חילן, וואן טכנולוגיות ומלם תים - בחרו שלא לחלק דיבידנדים במחצית הראשונה 2020, לאחר שעשו כן בשנים האחרונות. 

עוד כתבות

מאיר שמיר, מנכ''ל ובעל השליטה במבטח שמיר / צילום: כדיה לוי

הקפיצה האנרגטית של מאיר שמיר: המניה שהניבה 450% בשלוש שנים

לאחר האקזיטים ההיסטוריים בתנובה, בביטוח ובהייטק, מתברר כי ההימור הנוכחי של מבטח שמיר על תחום תחנות הכוח מוכיח את עצמו, לפחות בבורסה ● שווי החברה כבר עומד על יותר מ-4 מיליארד שקל, ומקנה למאיר שמיר הון של 1.7 מיליארד שקל על הנייר

נשיא דרום קוריאה לשעבר, יון סוק יאול / צילום: ap, Fernando Vergara

עונש מוות לנשיא לשעבר? דרמה בדרום קוריאה

התובע המיוחד דורש עונש מוות לנשיא לשעבר יון סוק יאול שניסה להוביל הפיכה צבאית ב-2024 ● אם הבקשה תתקבל, תהיה זו הפעם הראשונה בכמעט 30 שנה שדרום קוריאה מבצעת הוצאה להורג

חומרים: Shutterstock, AP/Jacquelyn Martin (עיבוד תמונה)

מי שמתעמר בפאוול - יש לו עסק איתם: סוחרי מניות המם מתייצבים להגנת יו"ר הפד

משקיעים פרטיים הפעילים במדיה החברתית לא מתכוונים לעבור לסדר היום על האשמות מצד הבית הלבן בדבר מעשים פליליים של הנגיד פאוול, שמטרתן כנראה להפעיל לחץ כדי להביא להפחתות ריבית נוספות ● כמי שבתקופתו דהר שוק המניות לשיאים, הוא זכה באהדתם לנצח

  / אילוסטרציה: Shutterstock

ביטחון ובתי השקעות בראש: 1 מכל 12 חברות בת"א הכפילה את ערכה בשנה

לצד השיאים ההיסטוריים במדדי הבורסה בת"א, זינקו בשנה החולפת 45 מניות ביותר מ–100% ● שיאניות התשואה: חברות התעשייה הביטחונית והפיננסים ● חמש מניות זינקו ביותר מ–1000% בשלוש שנים: ארית, נקסט ויז'ן, קווליטאו, מיטב ומנועי בית שמש

הלוויה של איש כוחות ביטחון איראני שנהרג במהלך המהומות בטהראן / צילום: Reuters, Majid Asgaripour

החוקר שטוען: אם טראמפ רוצה לערער את איראן - זה מה שהוא צריך לעשות

המחאות באיראן הן הגדולות והאלימות ביותר מאז המהפכה ב-1979, ולפי ארגוני זכויות אדם, אלפי אזרחים נהרגו על ידי המשטר ● פרופ' קובי מיכאל, חוקר בכיר במכון משגב וב-INSS, מסביר מה הם התרחישים האפשריים בהתפתחות המחאות באיראן, מה העמדה הישראלית וממה חוששות המדינות הערביות?

הפגנות בטהרן נגד המשטר / צילום: ap

מתי ארה"ב תתקוף באיראן? זה מה שחושבים באתר ההימורים הגדול

על רקע המהומות באיראן, באתר פולימרקט, המבטא חוכמת המונים ולעתים מידע פנים, נרשמים הימורים בהיקף של עשרות מיליוני דולרים לגבי מועד לתקיפה אמריקאית וישראלית, להדחת חמינאי ולקריסת המשטר ● אז מה צופים המהמרים?

מנכ''ל תע''א בועז לוי ומנכ''ל רפאל יואב תורג'מן / צילום: תע''א, סיון פרג'

התנאים מושלמים, אז למה הנפקות התעשייה האווירית ורפאל עוד רחוקות

מנהל רשות החברות הצהיר השבוע כי הנפקת תע"א ורפאל תתרחש בקרוב ● על הנייר מדובר בעיתוי נכון, ברקע השגשוג של הסקטור בעולם ● אלא ששורת אתגרים מציבים את המהלך בספק

דיירי הבניין עדיין מפונים. המבנה המדובר בת''א / צילום: אנגל אינווסט

בזכות טיל איראני: כך נעלמו ההתנגדויות לפרויקט תמ"א

פרויקט תמ"א בשכונת כוכב הצפון בתל אביב נתקע במשך שנים בשל התנגדות של שלושה דיירים ● פגיעת טיל סמוכה במהלך המלחמה הובילה לפינוי הבניין בעקבות נזק מההדף, וכעת להסרת ההתנגדויות ולקיצור לוחות הזמנים בכחצי שנה

משרדי משרד הבריאות בירושלים / צילום: איל יצהר

בשורה להורים ולדולות: משרד הבריאות מקפיא את הכוונה להוציא טיפולים מהשב"ן

לאחר הביקורת הציבורית, משרד הבריאות חתם על מסמך מעודכן לקופות החולים וחזר בו מההחלטה להוציא מביטוח השב"ן את האפשרות לקבל החזרים על טיפולים משלימים בתחומי התפתחות הילד, הריון ולידה ● במשרד יערכו בדיקה מקיפה ולאחריה יוחלט אם לגנוז את השינוי לחלוטין

אצטדיון רמת גן. בעיגול: כרמל שאמה הכהן, ראש עיריית רמת גן / צילום: תמר מצפי, שוקה כהן

"לא שמיש ופחות בטיחותי": איזה עתיד צפוי לאצטדיון הלאומי לשעבר?

אצטדיון רמת גן נבנה ב–1950, אך בניגוד לאחרים שנהרסו או שופצו, מתקשה למצוא את מקומו - ומשמש בעיקר למשחקים של קבוצות קטנות מהליגה הלאומית. האם יש דרך להציל אותו? ● וגם: וויטקוף מקבל תואר דוקטור של כבוד מאוני' בר אילן, מושיק רוט פותח את המסעדה לאירועי צהריים, ותקציב rebar עובר לפרסום אברהם

הפגנות בטהרן נגד המשטר / צילום: ap

דיווח: טראמפ רוצה פעולה "מהירה ומכרעת" נגד איראן

בישראל החליטו: אם איראן תתקוף, לא יהיה סבב נוסף – יפעלו להפלת המשטר ● הבריטים עדכנו את אזהרת המסע לישראל ● דיווחים: הפנטגון הורה להעביר את נושאת המטוסים אברהם לינקולן מאזור ים סין הדרומי למזרח התיכון ● הרמטכ"ל הנחה על חיזוק המוכנות בהגנה ● שר החוץ של איראן: "אין כוונה לתלות אנשים" ● עדכונים שוטפים

מטוס לופטהנזה / צילום: יח''צ

מחשש להסלמה: לופטהנזה החלה לבטל טיסות לישראל

קבוצת לופטהנזה הודיעה על המשך פעילות במתכונת טיסות יום בלבד, על רקע צפי מתחזק להסלמה ביטחונית ● זאת, כדי לאפשר לצוותי האוויר לשוב למדינות המוצא ללא לינה בישראל ● הניסיון מהמלחמה מראה: כאשר הקבוצה מחליטה לצמצם פעילות חברות תעופה אירופיות נוטות ללכת בעקבותיה

רה''מ בנימין נתניהו ואבי שמחון / צילום: קובי גדעון-לע''מ

יש לכם משכנתא? יכול להיות שתקבלו בקרוב מעל 1,000 שקל בחודש

תזכיר חוק שפרסם משרד רה"מ מציע לשלם פיצוי חודשי לרוכשי דירות שנטלו משכנתא לפני העלאות הריבית החדות ב-2022 ● בניגוד לתוכנית המקורית של יו"ר המועצה הלאומית לכלכלה פרופ' אבי שמחון, אשר עוררה התנגדות חריפה מצד בנק ישראל ומשרד האוצר, המימון לא יגיע ממיסוי הבנקים

בית המשפט המחוזי בתל אביב / צילום: Shutterstock, Vered Barequet

ביהמ"ש המחוזי בת"א מחק תביעה של חברת נדל"ן כנגד עורכי דינה

נמחקה התביעה שהגישה חברת הנדל"ן ענב יזום נגד עורכי דינה לשעבר, האחים ליאור וחן עמידור, ואיש התקשורת רונן צור בטענה כי ניהלו קמפיין אנונימי ● הצדדים הופנו לגישור ● ענב: "מדובר במחיקה טכנית בלבד, שנועדה לאפשר הגשה מחדש"

מערכת משגרי רקטות ארטילריות מסוג PULS של אלביט / צילום: אלביט מערכות

בתאילנד מאוכזבים מהטנקים הסינים, והודו רוכשת תותחים של אלביט

צבא הודו חתם על חוזה בסך 35 מיליון דולר לאספקת מערכות שיגור רקטות המבוססות על פיתוחים של אלביט ● בתאילנד מביכים את בייג'ינג ומותחים ביקורת קשה על טנק המערכה הסיני ● ארה"ב סוגרת עסקה במיליארדים עבור תחזוקת מסוקי אפאצ'י ● וענקית הנשק לוקהיד מרטין מגדילה את קצת ייצור מיירטי הפטריוט ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

יניב ויצמן, מייסד teenk / צילום: כפיר בנישו

למה הצעירים של היום כבר לא נכנסים ליוטיוב?

בני הנוער מעדיפים לבלות בחוץ, מתעניינים בהשקעות, משלמים בכרטיס אשראי פרטי אך מצמצמים הוצאות בשל יוקר המחיה ● סקר חדש של סוכנות הפרסום לצעירים teenk מגלה למנהלי השיווק איך מגיעים ב-2026 לארנק ולרגש של הדור הצעיר

וורן באפט / צילום: ap, Nati Harnik

"השד יצא מהבקבוק": האזהרה החדשה של וורן באפט

באפט תמיד הזהיר שמתקפה גרעינית או ביולוגית היא הסיכון הגדול ביותר ● עתה הוא מוצא הקבלה בתחום ה-AI וטען בראיון ל-CNBC שחוסר ההבנה של מובילי התחום בנוגע לכיוון אליו הטכנולוגיה מתקדמת הוא מסוכן ● להמחשה בחר את דבריו איינשטיין בנוגע לאטום: "זה משנה הכל בעולם, פרט לאופן שבו אנשים חושבים"

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

בג"ץ למשרד האוצר: גבשו פתרון זמני לחוסכי סלייס

בג"ץ הורה לשר האוצר ולממונה על שוק ההון לעדכן בתוך 45 יום אם יינתן סיוע זמני לעמיתי סלייס שכספם אבד, עד לאישור סופי של הסדר החוב בחברת הגמל שקרסה ● נציג המדינה הציג עמדה שמתנגדת לערבות וטען: מדובר במכשיר השקעה עם סיכון גבוה ● סמוטריץ': בשלב זה יש להמתין להתקדמות בהשבת הכספים

פאנליים סולריים על שטחים חקלאיים / צילום: תמר מצפי

קריטריון יוצא דופן: כך יקבע באילו קיבוצים ניתן להקים שדה סולארי

בדיון בערר על הקמת שדות סולאריים בקיבוצי עוטף עזה, הוצג קריטריון חריג לצמצום היישובים הזכאים: האם הייתה חדירת מחבלים בפועל ב־7 באוקטובר או "רק" לחימה על הגדר ● מסמך צה"לי שסיווג את היישובים לפי עצימות הלחימה הונח בפני הוועדה, שטרם הכריעה

רמי לוי / צילום: יונתן בלום

רמי לוי נדל"ן צפויה להנפיק בת"א לפי שווי של 2.8 מיליארד שקל

רמי לוי נדל"ן תגייס כ-520 מיליון שקל לפי שווי של 2.7-2.8 מיליארד שקל, בהנפקה שצפויה להשלמה בשבוע הקרוב ● בתוך כך, היום נודע גם כי רמי לוי פיננסים הגישה לרשות ני"ע בקשה לרישיון למתן שירותי תשלום - שיאפשר ללוי להקים מעין חשבונות עו"ש דיגיטליים - ובהמשך אף לבקש מבנק ישראל אישור לנהל בנק קטן