גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

שומרות את הכסף בקופה: הקורונה כיווצה ב-40% את היקף הדיבידנדים שחילקו החברות הציבוריות במחצית 2020

במחצית הראשונה של השנה חילקו החברות הציבוריות דיבידנדים בהיקף כולל של 5.7 מיליארד שקל, לעומת 9.5 מיליארד שקל בתקופה המקבילה ב-2019 ● המחלקות הגדולות ביותר - חברות מגזר הנדל"ן; הירידה החדה ביותר - במגזר האנרגיה

בניין הבורסה לניירות ערך בתל אביב / צילום: Baz Ratner , רויטרס
בניין הבורסה לניירות ערך בתל אביב / צילום: Baz Ratner , רויטרס

היקף הדיבידנדים שחילקו החברות הציבוריות במחצית הראשונה של 2020 הצטמק ב-40% לעומת המחצית המקבילה אשתקד, בעקבות התפרצות משבר הקורונה. כך עולה מסקירה שפרסם היום יובל צוק מיחידת המחקר של הבורסה לני"ע בת"א.

מהסקירה עולה כי במחצית הראשונה של 2020 חילקו החברות הציבוריות דיבידנדים בהיקף כולל של 5.7 מיליארד שקל, וזאת בהשוואה לסכום כולל של 9.5 מיליארד שקל שחולק כדיבידנדים בידי החברות הציבוריות במחצית הראשונה של 2019. מספר החברות שחילקו דיבידנד במחצית הראשונה של השנה ירד אף הוא בחדות, והסתכם ב-108 חברות, בהשוואה ל-163 חברות במחצית המקבילה אשתקד.

לפי הסקירה שפרסמה הבורסה, כ-57% מהדיבידנדים שחולקו (כ-3.3 מיליארד שקל) שולמו לבעלי המניות מהציבור, והיתרה לבעלי העניין. תשואת הדיבידנד של החברות הבורסאיות במחצית הראשונה של שנת 2020 הסתכמה בכ-0.8%, לעומת כ-1.4% בתקופה המקבילה אשתקד וכ-1.8% במחצית הראשונה של 2018.

נתוני חלוקת דיבידנד בחברות הבורסה

מגפת הקורונה, שהחלה בסתיו אשתקד בסין, התרחבה בחודשים פברואר ומרץ השנה אל רחבי העולם כולו. התרחבות המגפה הובילה להטלת סגרים במדינות רבות ולשיתוק כלכלי, שפגע בחברות ובעסקים מענפים רבים. מכה חזקה ביותר ספגו חברות מתחומי התעופה, המלונאות, המסחר, הנדל"ן המניב והביטוח, וכן הבנקים שעלולים לספוג הפסדים בגין הקשיים של חלק מהלווים.

מהסקירה של הבורסה עולה עוד, כי חברות רבות נוהגות להכריז מדי שנה על חלוקת דיבידנד סמוך למועד פרסום הדוח הכספי השנתי של החברה בחודש מרץ, וזאת בהתאם למדיניות חלוקת הדיבידנד שלהן, אשר לרוב הינה שיעור מסוים מהרווח הנקי השנתי. בהתאם, ברבעון השני של כל שנה מחולק סכום הדיבידנדים הכולל הרב ביותר.

"המשבר בשוק ההון בעקבות נגיף הקורונה החל לתת אותותיו בסוף פברואר השנה, ובמרץ 2020 הכריזו 63 חברות בלבד על חלוקת דיבידנדים בסך של כ-2.5 מיליארד שקל, לעומת מרץ 2019 שבו הכריזו 128 חברות על חלוקת דיבידנדים בסך כ-5.2 מיליארד שקל. באופן דומה, סך הדיבידנדים ששולמו ברבעון השני של 2020 עמד על כ-3.4 מיליארד שקל, לעומת כ-7.5 מיליארד שקל ברבעון השני של 2019", נכתב בסקירה של הבורסה.

עוד מציינת הבורסה, כי "בחודשים מרץ ואפריל הודיעו עשר חברות על החלטתן שלא לבצע או להשהות חלוקת דיבידנד, שהיה אמור להיות מחולק בגין רווחי 2019 לפי מדיניות החלוקה שלהן.

"האי-ודאות לגבי השפעת מגפת הקורונה ועד מתי תימשך הובילה חברות רבות לשמור על קופת המזומנים שבידיהן ולהימנע מחלוקתם. בחברות יציבות שלא נפגעו באופן מהותי ממשבר הקורונה, או אף הגדילו רווחיהן בתקופה זו, חלוקת הדיבידנד היוותה עבור אותן חברות איתות למשקיעים כי מצבה הפיננסי של החברה מאפשר לה להמשיך לפעול בהתאם למדיניות חלוקת הדיבידנד שלה, ובכך להמשיך ולשתף את המשקיעים ברווחי החברה".

חברות הנדל"ן: הרבה, אבל פחות

את הסכום הגבוה ביותר של דיבידנדים המשיכו לחלק חברות הנדל"ן, אולם גם במגזר זה נרשמה ירידה חדה בעקבות משבר הקורונה. 31 חברות נדל"ן ובנייה חילקו במחצית הראשונה של 2020 דיבידנדים בסכום כולל של 2.046 מיליארד שקל, לעומת 2.629 מיליארד שקל שחילקו החברות במגזר זה במחצית הראשונה של 2019. כך שמדובר בירידה של 22% בסכום הכסף שחולק וב-28% במספר החברות המחלקות.

בין המחלקות הגדולות במחצית שנת 2020 ניצבות: עזריאלי שחילקה 300 מיליון שקל; אמות שחילקה 301 מיליון שקל; גזית גלוב עם 230 מיליון שקל וגב-ים שחילקה 200 מיליון שקל.

בענף התעשייה, שנחשב לשני בגודלה מבחינת היקפי הדיבידנדים המחולקים בו, נרשמה במחצית הראשונה של 2020 ירידה של 26% בהיקף חלוקת הדיבידנדים, ל-1.288 מיליארד שקל, וכן ירידה של 32% במספר החברות המחלקות ל-17.

רשימת המחלקות הבולטות בענף זה כוללת את איי.אפ.אפ (הרוכשת הזרה של פרוטרום) שהמשיכה לחלק דיבידנד מדי רבעון בסכום של כ-80 מיליון דולר (כ-280 מיליון שקל), וכן את איי.סי.אל (כיל) שהפחיתה את תשלומי הדיבידנד מכ-500 מיליון שקל במחצית הראשונה של 2019 לכ-183 מיליון שקל במחצית הראשונה של 2020. רווחי איי.סי.אל ירדו בתקופת משבר הקורונה בשל ירידה עולמית במחירי האשלג והפוספט.

שטראוס גרופ חילקה דיבידנד בסך 180 מיליון שקל במחצית הראשונה של השנה ונטו אחזקות חילקה גם היא 180 מיליון שקל, אשר התבססו על התקבולים ממכירת החזקותיה בחברת ביכורי השדה.

הבנקים חדלו לחלק בסוף מרץ

במגזר הבנקאי חילקו שבעה בנקים דיבידנדים בהיקף כולל של 813 מיליון שקל במחצית הראשונה של 2020, לעומת חמישה בנקים שחילקו 1.106 מיליארד שקל במחצית הראשונה של 2019 (כלומר ירידה של 26.5% בהיקף הדיבידנדים שחולקו). עם זאת, בסוף מרץ 2020 פרסמה המפקחת על הבנקים הוראת שעה, שבה נתבקשו הבנקים לבחון מחדש את מדיניות חלוקת הדיבידנד ותוכנית הרכישה העצמית, על רקע משבר הקורונה והאי-ודאות הנובעת מהתפתחותו.

מאז פרסום אותה הוראת שעה, חדלו כל הבנקים מחלוקת דיבידנדים, והצטרפו בכך לחברות הביטוח, שלא הכריזו על חלוקת דיבידנד במזומן מאז אוגוסט 2019. לשם השוואה, במחצית הראשונה של 2019 חילקו ארבע חברות ביטוח דיבידנדים בסכום כולל של 561 מיליון שקל.

עם זאת, הירידה החדה ביותר בחלוקת רווחים במחצית 2020 כתוצאה ממשבר הקורונה נרשמה בענף האנרגיה, הנפט והגז. בעקבות התפרצות המשבר והירידה החדה במחירי האנרגיה, חילקו רק שלוש חברות ושותפויות סכום כולל של 217 מיליון שקל במחצית הראשונה של השנה הנוכחית.

לשם השוואה, במחצית המקבילה אשתקד חילקו שמונה חברות ושותפויות סכום כולל של כ-2 מיליארד שקל כדיבידנדים לבעלי מניותיהן ויחידות ההשתתפות שלהן. כך למשל הפחיתה השנה ישראמקו את הדיבידנד שחילקה עד כה ל-139 מיליון שקל, לעומת 979 מיליון שקל שחילקה במחצית הראשונה אשתקד.

גם חברת פז הפחיתה את הדיבידנד שחילקה במחצית הראשונה בשיעור חד של 79% ל-60 מיליון שקל, בעוד שחלק מהחברות והשותפויות נמנעו מחלוקת רווחיהן השנה, בהן קבוצת דלק (260 מיליון שקל אשתקד), נפטא (400 מיליון שקל אשתקד) ודלק קידוחים (130 מיליון שקל אשתקד).

בענף הטכנולוגיה נרשמה ירידה של 21% בהיקפי חלוקת הדיבידנדים ל-478 מיליון שקל, לאחר שחברות שירותי המידע - חילן, וואן טכנולוגיות ומלם תים - בחרו שלא לחלק דיבידנדים במחצית הראשונה 2020, לאחר שעשו כן בשנים האחרונות. 

עוד כתבות

מתחם חזית הים בחיפה / הדמיה: מן-שנער-יעד אדריכלים

נסגר המכרז הראשון של רמ"י בחזית הים בחיפה: כמה תשלם הזוכה?

יורו ישראל זכתה במכרז של רמ"י על קרקע של 23 דונם, להקמת 500 יחידות דיור ושטחי מסחר באחד מהמתחמים המסקרנים בישראל ● החברה תשלם על הקרקע, הסמוכה לבית החולים רמב"ם בחיפה, כ-205 מיליון שקל כולל הוצאות פיתוח

חנן מור, מנכ''ל קבוצת חנן מור / צילום: איל יצהר

הנושים זעמו, וחנן מור ידולל ל-1% ממניות קבוצת הנדל"ן שהקים

לפי הסדר החוב המתגבש, חנן מור יחזיק כ-1% ממניות החברה ● במקביל, יוקצה לנושי החברה, בעיקר בנקים וגופים מוסדיים, מניות שיהוו כ-96% מהון החברה

ביתן אינטל בגרמניה / צילום: Shutterstock

אינטל תכננה להשקיע 86 מיליארד דולר באירופה. סטארט־אפ קטן מקשה עליה

קרב פטנטים שחברת שבבים קטנה מנהלת נגד אינטל בגרמניה עשוי לחבל בתוכניות של הענקית באירופה כולה ● ניצחון משמעותי לתביעה נרשם החודש, עם הוצאת צו מניעה זמני נגד מכירת כמה מעבדים של אינטל ● השאלה הגדולה: האם ייפתחו משפטים דומים ביבשת?

צילומים: נועם מושקוביץ-דוברות הכנסת, אייל רדושיצקי, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

כועסים על היציאה לפגרה, אבל הבעיה עמוקה מזה

הבנקים כביכול תחת אש, אבל לא צפויים לספוג ריקושטים כבדים ● פגרת הכנסת מעוררת ביקורת, אבל לא היא הבעיה ● והטעם לפגם בפרס על צילום העיתונות ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

יזמיות המגורים מדווחות על עלייה בקצב מכירת הדירות בחודשים האחרונים / צילום: שלומי יוסף

דוחות חברות הנדל"ן מגלים: "המשבר ההיסטורי" נמשך בקושי חודשיים

למרות נבואות הזעם והמחסור המתמשך בעובדי בניין בצל המלחמה, יזמיות המגורים מדווחות על התאוששות ● מחודש דצמבר נרשמת עלייה בקצב מכירת הדירות, לא נרשמים עיכובים במסירות, לפי בכירים בענף רוב אתרי הבנייה חזרו לעבוד, ואפילו מדד המניות הענפי רושם תשואת שיא

מנכ''ל האוצר שלומי הייזלר בוועידת מרכז הנדל''ן באילת / צילום: נאו מדיה

מנכ"ל האוצר נגד מנהל רשות המסים: "מס דירה שלישית ירחיק משקיעים משוק הנדל"ן"

לפי מנכ"ל האוצר, שלומי הייזלר, החזרת "מס דירה שלישית" כבר בתקציב הקרוב לא נמצאת על הפרק ● על הביקורת שהעביר ינקי קוינט בכנס התשתיות של גלובס בשבוע שעבר, הוא עונה: "אמירות חמורות ואין בהן דבר וחצי דבר. באוצר יש אנשים מופלאים" ● וזו התוכנית שלו למלא את קופת המדינה, נוכח הגירעון המחמיר

דוד פתאל / צילום: איל יצהר

לאחר שלוש שנים של הפסד, אירופה עזרה לדוד פתאל לחזור להרוויח

עם סיומה של השנה הסתכמו הכנסותיה של פתאל ב-6.93 מיליארד שקל, עלייה חדה של 26.6% ביחס לשנה שקדמה לה ● בשורה התחתונה רשמה פתאל רווח נקי של 45.2 מיליון שקל ● הסיבות לעלייה: שיפור בשיעורי התפוסה במלונות הרשת, עלייה במחיר של חדר ממוצע למתארחים ושיפור בשערי החליפין

איציק וייץ, מנכ''ל קבוצת קרסו מוטורס / צילום: אלעד גוטמן

המספרים חושפים: כך הפך מותג בנזין סיני אלמוני למכרה הזהב של קבוצת קרסו

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● מהדוח השנתי של יבואנית הרכב עולה כי המותג צ'רי, שמכירותיו זינקו ב-2023, הקפיץ את נתח השוק שלה וסייע לה להציג רווח מכובד בתקופה קשה ● אבל ל"אסטרטגיה הסינית" הזו, שמשנה בצורה משמעותית את הפוקוס העסקי של הקבוצה, יש מחיר - ובראשו דריסת מותגים ותיקים

דובר צה''ל, תא''ל דניאל הגרי / צילום: דובר צה''ל

דובר צה"ל: בכיר בחמאס חוסל בביה"ח שיפא

נזק נגרם לחצר בית בשלומי אחרי רצף אזעקות בגליל המערבי • דיווח: ישראל תקפה אזור פעילות של חיזבאללה בדמשק, 2 נפצעו • בית הדין בהאג הורה לישראל להכניס סיוע לעזה ללא הגבלה • מוקדם יותר: פצוע בינוני בפיגוע ירי בכביש 90 מצפון ליריחו • עדכונים שוטפים

דם אברמוב בקמפיין בנק הפועלים / צילום: צילום מסך

בלי אסקפיזם ועם לוחם בשיקום, הפרסומת של בנק הפועלים היא הזכורה ביותר

פרסומת הבנק, שבה מככב הלוחם הפצוע אדם אברמוב, היא גם המושקעת ביותר עם כ–1.6 מיליון שקל ● מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה עולה כי השבוע התברגו שתי פרסומות חדשות: מנורה מבטחים וטאצ' ● הפרסומת של ביטוח 9 היא האהודה ביותר גם השבוע

מירי רגב, ליכוד / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות

ועדות חקירה ממלכתיות תמיד הטילו אחריות אישית על ראש הממשלה?

עד כמה חריפה הביקורת שנמתחה על נתניהו בדוח מירון בהשוואה היסטורית? בדקנו ● המשרוקית של גלובס

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: שלומי יוסף

העליון מגדיר מחדש את גבולות שכר הטרחה לעורכי דין בתביעות ייצוגיות

פסק דין שאישר פשרה עם סופרגז ואמישראגז קבע תקדימים בעניין שכר טרחת עורכי דין בתביעות ייצוגיות ● בין השאר נקבע כי שר הטרחה יוגבל לפי מדרגות מקסימליות, ודרך היישום לתשלום הובהרה ● בשוק יש שמברכים על ההסדרה, ואולם אחרים מזהירים: תפגע בתמריץ להשיג פיצוי מרבי

קבוצת רוכבי אופניים עם טל ברודי. מימין: ריבה פרידמן בורוביק / צילום: דבורין תקשורת

מקבוצות אופניים ועד קבלת פנים בחזרה לבית: הארגון שמלווה מפונים במלחמה

מאז פרוץ המלחמה מלווה ארגון "הרוח הישראלית" אלפי משפחות של מפונים, ואף גייס תרומות בהיקף של 2.5 מיליון שקל ● מ"מ המנכ"לית, ריבה פרידמן בורוביק: "האתגר הגדול הוא שיקום הקהילות"

הורים לילדים שגילם עד שלוש יקבלו החל מתלוש השכר הקרוב תוספת של נקודות זיכוי / אילוסטרציה: Shutterstock

הטבת המס הגדולה שהבטיחה הממשלה נכנסה לתוקף. מה יקרה לנטו שלכם?

הורים לילדים שגילם עד שלוש יקבלו החל מתלוש השכר הקרוב תוספת של נקודות זיכוי, אשר תגדיל להם את ההכנסה הפנויה ● ואולם, מומחים טוענים כי הטבת המס לא תשפיע על מי שבאמת זקוק לה

הראלי בוול סטריט יימשך? זה מה שמלמדת ההיסטוריה

מדד המניות המוביל S&P 500 עשוי לסיים את הרבעון הראשון עם עלייה של 10% ● האם ניתן להסיק מכך שהמשך השנה יתאפיין בראלי? לפי מחקרים של כמה גופי השקעות, החדשות הרעות נוטות להגיע במחצית השנה השנייה

עינת גנון / צילום: בר שניר

פרויקט הענק מתעכב: עוד פרישה מהמרוץ לניהול רשות המטרו

עינת גנון, סמנכ"לית הרשות להתחדשות עירונית, הודיעה על פרישה מהמרוץ לניהול רשות המטרו, לאחר שלאחרונה גם צחי דוד, סגן הממונה על התקציבים באוצר לשעבר, הסיר את מועמדותו לתפקיד ● כעת נותר מועמד אחד לבחירה, והמכרז עומד בפני ביטול

מישל וונטסוס, לשעבר מנכ''ל ביוג'ן / צילום: Quris

"ביוג'ן הייתה פסגת הקריירה שלי עד כה": המנכ"ל לשעבר מדבר על התוכניות לעתיד

מישל וונטסוס היה מנכ"ל ביוג'ן בתקופה שבה הייתה במוקד תשומת הלב בעקבות התרופה החדשנית שלה לאלצהיימר, אבל בסוף שילם בכיסאו על הכישלון שלה בשוק ● בראיון ל"גלובס", הוא מגיב על הביקורת שהושמעה נגדו, מספר אילו חברות מעניינות אותו עכשיו ומדבר על ההשקעה שלו בקיוריס הישראלית ● על המיזם החדש שהוא מקים בסינגפור, הוא עדיין לא מוכן לפרט

סם בנקמן-פריד / צילום: ap, Bebeto Matthews

סם בנקמן-פריד, מייסד בורסת הקריפטו FTX, נידון ל-25 שנות מאסר

בנובמבר האחרון חבר מושבעים בארה"ב מצא את סם בנקמן-פריד אשם ● היום, השופט בתיק קבע כי הוא ירצה 25 שנות מאסר ● "אני הייתי המנכ"ל ולכן האחריות היא עלי", אמר בנקמן-פריד עם מתן גזר הדין

הסכם אינו נדרש כתנאי עבור זוגות במערכות יחסים כאלה ואחרות / צילום: Shutterstock, Viacheslav Lopatin

זוג הקפיא עוברים ואז נפרד. האם האישה תוכל להשתמש בהם?

כשלושה עשורים לאחר פרשת נחמני, בתי המשפט עדיין נאלצים לדון בתביעות בלתי אפשריות לגבי גורלם של עוברים מוקפאים ● מן הראוי היה לחייב כל זוג שפונה לבצע הפריה חוץ-גופית, לחתום על הסכם שמתייחס לאפשרות הריאלית של פרידה במהלך הזמן שחולף בין יצירת העוברים המוקפאים לבין השימוש בהם

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP, דוברות הכנסת, שאטרסטוק

הדרך לאספקת הפגזים האמריקאיים לישראל עוברת בטורקיה

היחסים בין נשיא טורקיה, רג'פ ארדואן ונשיא ארה"ב, ג'ו ביידן, מתהדקים למרות היחסים המעורערים שהיו בין השניים לאורך השנים ● מדיווח בלומברג, מתברר כי ארה"ב מנהלת מו"מ עם טורקיה לצורך רכישת פגזים וחומרי נפץ, שיאפשרו לה להאיץ את קצב הייצור שלה ולשלוח את חלקם לישראל