גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

שומרות את הכסף בקופה: הקורונה כיווצה ב-40% את היקף הדיבידנדים שחילקו החברות הציבוריות במחצית 2020

במחצית הראשונה של השנה חילקו החברות הציבוריות דיבידנדים בהיקף כולל של 5.7 מיליארד שקל, לעומת 9.5 מיליארד שקל בתקופה המקבילה ב-2019 ● המחלקות הגדולות ביותר - חברות מגזר הנדל"ן; הירידה החדה ביותר - במגזר האנרגיה

בניין הבורסה לניירות ערך בתל אביב / צילום: Baz Ratner , רויטרס
בניין הבורסה לניירות ערך בתל אביב / צילום: Baz Ratner , רויטרס

היקף הדיבידנדים שחילקו החברות הציבוריות במחצית הראשונה של 2020 הצטמק ב-40% לעומת המחצית המקבילה אשתקד, בעקבות התפרצות משבר הקורונה. כך עולה מסקירה שפרסם היום יובל צוק מיחידת המחקר של הבורסה לני"ע בת"א.

מהסקירה עולה כי במחצית הראשונה של 2020 חילקו החברות הציבוריות דיבידנדים בהיקף כולל של 5.7 מיליארד שקל, וזאת בהשוואה לסכום כולל של 9.5 מיליארד שקל שחולק כדיבידנדים בידי החברות הציבוריות במחצית הראשונה של 2019. מספר החברות שחילקו דיבידנד במחצית הראשונה של השנה ירד אף הוא בחדות, והסתכם ב-108 חברות, בהשוואה ל-163 חברות במחצית המקבילה אשתקד.

לפי הסקירה שפרסמה הבורסה, כ-57% מהדיבידנדים שחולקו (כ-3.3 מיליארד שקל) שולמו לבעלי המניות מהציבור, והיתרה לבעלי העניין. תשואת הדיבידנד של החברות הבורסאיות במחצית הראשונה של שנת 2020 הסתכמה בכ-0.8%, לעומת כ-1.4% בתקופה המקבילה אשתקד וכ-1.8% במחצית הראשונה של 2018.

נתוני חלוקת דיבידנד בחברות הבורסה

מגפת הקורונה, שהחלה בסתיו אשתקד בסין, התרחבה בחודשים פברואר ומרץ השנה אל רחבי העולם כולו. התרחבות המגפה הובילה להטלת סגרים במדינות רבות ולשיתוק כלכלי, שפגע בחברות ובעסקים מענפים רבים. מכה חזקה ביותר ספגו חברות מתחומי התעופה, המלונאות, המסחר, הנדל"ן המניב והביטוח, וכן הבנקים שעלולים לספוג הפסדים בגין הקשיים של חלק מהלווים.

מהסקירה של הבורסה עולה עוד, כי חברות רבות נוהגות להכריז מדי שנה על חלוקת דיבידנד סמוך למועד פרסום הדוח הכספי השנתי של החברה בחודש מרץ, וזאת בהתאם למדיניות חלוקת הדיבידנד שלהן, אשר לרוב הינה שיעור מסוים מהרווח הנקי השנתי. בהתאם, ברבעון השני של כל שנה מחולק סכום הדיבידנדים הכולל הרב ביותר.

"המשבר בשוק ההון בעקבות נגיף הקורונה החל לתת אותותיו בסוף פברואר השנה, ובמרץ 2020 הכריזו 63 חברות בלבד על חלוקת דיבידנדים בסך של כ-2.5 מיליארד שקל, לעומת מרץ 2019 שבו הכריזו 128 חברות על חלוקת דיבידנדים בסך כ-5.2 מיליארד שקל. באופן דומה, סך הדיבידנדים ששולמו ברבעון השני של 2020 עמד על כ-3.4 מיליארד שקל, לעומת כ-7.5 מיליארד שקל ברבעון השני של 2019", נכתב בסקירה של הבורסה.

עוד מציינת הבורסה, כי "בחודשים מרץ ואפריל הודיעו עשר חברות על החלטתן שלא לבצע או להשהות חלוקת דיבידנד, שהיה אמור להיות מחולק בגין רווחי 2019 לפי מדיניות החלוקה שלהן.

"האי-ודאות לגבי השפעת מגפת הקורונה ועד מתי תימשך הובילה חברות רבות לשמור על קופת המזומנים שבידיהן ולהימנע מחלוקתם. בחברות יציבות שלא נפגעו באופן מהותי ממשבר הקורונה, או אף הגדילו רווחיהן בתקופה זו, חלוקת הדיבידנד היוותה עבור אותן חברות איתות למשקיעים כי מצבה הפיננסי של החברה מאפשר לה להמשיך לפעול בהתאם למדיניות חלוקת הדיבידנד שלה, ובכך להמשיך ולשתף את המשקיעים ברווחי החברה".

חברות הנדל"ן: הרבה, אבל פחות

את הסכום הגבוה ביותר של דיבידנדים המשיכו לחלק חברות הנדל"ן, אולם גם במגזר זה נרשמה ירידה חדה בעקבות משבר הקורונה. 31 חברות נדל"ן ובנייה חילקו במחצית הראשונה של 2020 דיבידנדים בסכום כולל של 2.046 מיליארד שקל, לעומת 2.629 מיליארד שקל שחילקו החברות במגזר זה במחצית הראשונה של 2019. כך שמדובר בירידה של 22% בסכום הכסף שחולק וב-28% במספר החברות המחלקות.

בין המחלקות הגדולות במחצית שנת 2020 ניצבות: עזריאלי שחילקה 300 מיליון שקל; אמות שחילקה 301 מיליון שקל; גזית גלוב עם 230 מיליון שקל וגב-ים שחילקה 200 מיליון שקל.

בענף התעשייה, שנחשב לשני בגודלה מבחינת היקפי הדיבידנדים המחולקים בו, נרשמה במחצית הראשונה של 2020 ירידה של 26% בהיקף חלוקת הדיבידנדים, ל-1.288 מיליארד שקל, וכן ירידה של 32% במספר החברות המחלקות ל-17.

רשימת המחלקות הבולטות בענף זה כוללת את איי.אפ.אפ (הרוכשת הזרה של פרוטרום) שהמשיכה לחלק דיבידנד מדי רבעון בסכום של כ-80 מיליון דולר (כ-280 מיליון שקל), וכן את איי.סי.אל (כיל) שהפחיתה את תשלומי הדיבידנד מכ-500 מיליון שקל במחצית הראשונה של 2019 לכ-183 מיליון שקל במחצית הראשונה של 2020. רווחי איי.סי.אל ירדו בתקופת משבר הקורונה בשל ירידה עולמית במחירי האשלג והפוספט.

שטראוס גרופ חילקה דיבידנד בסך 180 מיליון שקל במחצית הראשונה של השנה ונטו אחזקות חילקה גם היא 180 מיליון שקל, אשר התבססו על התקבולים ממכירת החזקותיה בחברת ביכורי השדה.

הבנקים חדלו לחלק בסוף מרץ

במגזר הבנקאי חילקו שבעה בנקים דיבידנדים בהיקף כולל של 813 מיליון שקל במחצית הראשונה של 2020, לעומת חמישה בנקים שחילקו 1.106 מיליארד שקל במחצית הראשונה של 2019 (כלומר ירידה של 26.5% בהיקף הדיבידנדים שחולקו). עם זאת, בסוף מרץ 2020 פרסמה המפקחת על הבנקים הוראת שעה, שבה נתבקשו הבנקים לבחון מחדש את מדיניות חלוקת הדיבידנד ותוכנית הרכישה העצמית, על רקע משבר הקורונה והאי-ודאות הנובעת מהתפתחותו.

מאז פרסום אותה הוראת שעה, חדלו כל הבנקים מחלוקת דיבידנדים, והצטרפו בכך לחברות הביטוח, שלא הכריזו על חלוקת דיבידנד במזומן מאז אוגוסט 2019. לשם השוואה, במחצית הראשונה של 2019 חילקו ארבע חברות ביטוח דיבידנדים בסכום כולל של 561 מיליון שקל.

עם זאת, הירידה החדה ביותר בחלוקת רווחים במחצית 2020 כתוצאה ממשבר הקורונה נרשמה בענף האנרגיה, הנפט והגז. בעקבות התפרצות המשבר והירידה החדה במחירי האנרגיה, חילקו רק שלוש חברות ושותפויות סכום כולל של 217 מיליון שקל במחצית הראשונה של השנה הנוכחית.

לשם השוואה, במחצית המקבילה אשתקד חילקו שמונה חברות ושותפויות סכום כולל של כ-2 מיליארד שקל כדיבידנדים לבעלי מניותיהן ויחידות ההשתתפות שלהן. כך למשל הפחיתה השנה ישראמקו את הדיבידנד שחילקה עד כה ל-139 מיליון שקל, לעומת 979 מיליון שקל שחילקה במחצית הראשונה אשתקד.

גם חברת פז הפחיתה את הדיבידנד שחילקה במחצית הראשונה בשיעור חד של 79% ל-60 מיליון שקל, בעוד שחלק מהחברות והשותפויות נמנעו מחלוקת רווחיהן השנה, בהן קבוצת דלק (260 מיליון שקל אשתקד), נפטא (400 מיליון שקל אשתקד) ודלק קידוחים (130 מיליון שקל אשתקד).

בענף הטכנולוגיה נרשמה ירידה של 21% בהיקפי חלוקת הדיבידנדים ל-478 מיליון שקל, לאחר שחברות שירותי המידע - חילן, וואן טכנולוגיות ומלם תים - בחרו שלא לחלק דיבידנדים במחצית הראשונה 2020, לאחר שעשו כן בשנים האחרונות. 

עוד כתבות

אילון מאסק / צילום: ap, Kevin Lamarque

אילון מאסק הכריז על הקמת "מפלגת אמריקה"

יום לאחר ששאל את עוקביו ב-X האם יש להקים מפלגה פוליטית חדשה בארה"ב, אילון מאסק הודיע: "מפלגת אמריקה הוקמה" ● מאסק סבור שלמפלגה החדשה עשויה להיות השפעה משמעותית בבית הנבחרים ובסנאט, נוכח הרוב הדחוק של הרפובליקנים

כרזת הסרט ''בחזרה לעתיד'' בעברית. אופטימיזציה של ההווה / צילום: גולן גלובוס - קנון ישראל / יוניברסל

40 שנה ל"בחזרה לעתיד": שובר הקופות שלימד אותנו מה עושים עם טיימליין ואיך לספר מחדש את חיינו

הסרט האייקוני היה הרבה יותר מבידור - הוא עיצב את ההיגיון הפנימי של תרבות הפופ ● בסרט מרטי מק'פליי חוזר בזמן עם הדלוריאן כדי ליצור גרסה משופרת של החיים שלו. היום צריך בשביל זה רק להעלות פוסט

בודקים את המיתוס / צילום: דפנה גזית, רשות העתיקות

מי היה הראשון שהשתמש באריה כסמל שלטוני? לא ממלכת יהודה

מדור המשרוקית של גלובס מתחדש ומציג פינה חדשה: בודקים את המיתוס ● אחת לשבוע המדור יעסוק בעיוותים היסטוריים מפורסמים, מדוע נוצרו, וכיצד הם משפיעים עד ימינו ● והפעם: שר המורשת סיפר שהאריה היהודאי השפיע על העמים מסביב, אבל זה כנראה עבד הפוך

בניין אנבידיה בישראל / צילום: אנבידיה

אנבידיה יוצאת להשקעת ענק בישראל. כל הפרטים

אנבידיה מתכננת להקים קמפוס חדש בצפון הארץ שיעסיק אלפי עובדים חדשים ● לפי ההערכה החברה תוציא עד 500 מיליון שקל על רכישת הקרקע ועוד כ-1.5 מיליארד שקל על בניית הקמפוס החדש ● מדובר באחת מעסקאות הנדל"ן הגדולות ביותר בישראל שנוהלה אי פעם על ידי חברת טכנולוגיה זרה

דונלד טראמפ. מדיניות שעלולה להביא על הדולר מכת המוות / אילוסטרציה: Shutterstock

האיתותים גוברים לנטישת הדולר כמטבע הסחר הבינלאומי - והכלכלה האמריקאית תשלם את המחיר

מדינות הבריקס והכלכלה הסינית מתחזקות על חשבון הדולר, וגם ארה"ב עצמה רוצה בהיחלשותו ● הבנקים המרכזיים מגדילים אחזקותיהם בזהב על חשבון נכסים הנקובים בדולרים, ואפילו מתקדמים בפיתוח מטבעות דיגיטליים משלהם ● כל אלה יוצרים את התשתית ליצירת מטבע רב לאומי שיהיה הבסיס לסחר בין מדינתי

חזית המדע. מיפוי האקספוזום / צילום: Shutterstock

400 חוקרים השיקו את אחד הפרויקטים השאפתניים של המדע: מיפוי האקספוזום

הפרויקט, שהוכרז במאי השנה באירוע גדול של אוניברסיטת ג'ונס הופקינס, נועד למפות את כל הגורמים שאנחנו נחשפים אליהם לאורך החיים ומשפיעים על הבריאות שלנו - מחיבוק ועד חומרי הדברה ● האם טכנולוגיות חדשות יאפשרו להשלים את המשימה? שלוש חוקרות של התחום מסבירות למה הפרויקט מלהיב כל כך ומספרות על ההישגים שכבר הגענו אליהם

רונן עקביה, מנכ''ל בית וגג / צילום: יח''צ נימקו

ביקושי יתר בגיוס האג"ח הראשון של חברת הבנייה בית וגג

חברת ההתחדשות העירונית שבה מחזיק יעקב שחר מגייסת כ-105 מיליון שקל, לאחר זינוק של 42% במניה בשנה האחרונה ● החברה צופה רווח גולמי עתידי של מעל 1.6 מיליארד שקל בפרוקיטים שהיא מקדמת

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: עודד קרני

לידר מעריכים: הריבית עשויה לרדת כבר מחר

בנק ישראל צפוי לפרסם את החלטת הריבית מחר (ב'), שצפויה על פי רוב הכלכלנים להישאר על רמה של 4.5% ● עם זאת, בלידר שוקי הון מעריכים שהסיכוי שנראה כבר הפחתה מחר עומד על 65%

צ'רצ'יל מסמן V. ביום הניצחון על גרמניה הנאצית / צילום: Reuters, IMAGO/piemags via Reuters

לסיים מלחמה: עצתו הפיקטיבית של צ'רצ'יל לנתניהו

אבי הכישלון הגדול של המלחמה הקודמת הוביל את הבריטים אל חוף מבטחים, וזכה בסליחה ובהערצה. הוא הבין כי אנחת הרווחה חשובה יותר מתרועת הניצחון

מל''ט אנקה 3 / צילום: צילום מסך יוטיוב

המל"ט הטורקי שהתרסק והביך את ארדואן

אנקה 3, המל"ט המתקדם ביותר של טורקיה, התרסק במהלך טיסת ניסוי ● קוריאה הצפונית תקבל הדרכה שתאפשר לה לייצר כטב"מים איראניים מסוג שאהד 136, תמורת העברת 25 אלף עובדים למפעל כטב"מים ברוסיה ● אוקראינה מייצרת מוקשים במדפסות תלת־ממד ● והודו חושפת כטב"ם מתאבד חדש ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

אלעד טנא / צילום: אריק סולטן

במקום אבי משולם: אלעד טנא מונה לעורך העל בידיעות אחרונות

אלעד טנא ימונה לתפקיד עורך העל של ידיעות אחרונות וב-Ynet במקום אבי משולם, שמילא את התפקיד בשנתיים האחרונות ● טנא, מגיע לאחר כשנתיים בתפקיד העורך הראשי של "מקור ראשון"

זוהר לוי, מבעלי סאמיט ו'בעל הבית' החדש בפז / צילום: באדיבות סאמיט

בין פז לניו יורק: רואה החשבון שהקים אימפריית נדל"ן בחו"ל מסמן יעד רכישה חדש

אחרי שהסיט את פעילותה של סאמיט מגרמניה לארה"ב, והפך לבעל המניות הגדול בפז, לוטש זוהר לוי עיניים לנכסי חברת הנדל"ן האמריקאית דה זראסאי, שנקלעה למשבר חוב ● האם הצפת הערך הבאה של מי שיצר לעצמו הון של כ־2 מיליארד שקל בשני עשורים, תגיע משוק הנדל"ן של ניו יורק, שעד כה לא האיר לו פנים?

חיסכון לכל ילד / אילוסטרציה: Shutterstock

מעל 23 מיליארד שקל הופקדו בתוכנית חיסכון לכל ילד, מי קופת הגמל שבראש?

נתוני ביטוח לאומי שמתפרסמים היום מראים כי מעל 23 מיליארד שקל הופקדו בתוכנית חיסכון לכל ילד ב-3.6 מיליון חשבונות, מאז שהחלה התוכנית ב-2017 ● אלטשולר שחם מובילים עם כמעט מיליון חשבונות חיסכון

סניף של שירותי בריאות כללית -קופת חולים כללית / צילום: עינת לברון

יו"ר הוועד של הכללית: "להוציא את מאבקי הכוח והתככים שלכם אל מחוץ לשערי בתי החולים"

יו"ר הוועד של הכללית מצטרף למאבק על מינוי המנכ"ל ונעמד מול משרד הבריאות: "איומים אגרסיביים יכשלו. לא ניתן להפוך את הכללית לסניף של האוצר ואגף התקציבים במשרד הבריאות" ● ועד עובדי הכללית הוא לא גורם שמשתתף רשמית בבחירת המנכ"ל, אבל יש לו בהחלט השפעה מכרעת על הישרדותו

דירת 4.5 חדרים בשכונת עג'מי ביפו / צילום: יוסי שחר

בזמן המלחמה: בכמה נמכרה דירת 4.5 חדרים בשכונת עג'מי ביפו?

בשכונת עג'מי ביפו נרכשה דירת 4.5 חדרים בשטח של 86 מ"ר עם ממ"ד ושתי מרפסות תמורת 3.18 מיליון שקל ● הנכס עמד פחות מחודשיים על המדף ● המוכרים הם משקיעים שלפי רשות המסים קנו את הדירה ב־2016 תמורת 2.2 מיליון שקל ● ועוד עסקאות מהשבוע האחרון

מייסדי רובינהוד. מימין: ולדימיר טנב, ובאיג'ו באט / צילום: ap, Mark Lennihan

וול סטריט סוף סוף מתגמלת את החברה של שני האאוטסיידרים שהפכו למיליארדרים

אפליקציית המסחר האמריקאית רובינהוד הגיעה לוול סטריט בסערה לפני כארבע שנים וספגה כישלון חרוץ ● סאגת מניות ה"מם" סיבכה את החברה עם הרגולטורים, היא נזקקה למיליארדי דולרים לערבויות ואף הגיעה לסף פשיטת רגל ● אבל מאז השפל ההוא, המניה זינקה ביותר מ־1,300%, הרווחים רק גדלים, והמוניטין השתקם

פופקורן. ליאור פרנקל בשיחה עם אור רז / צילום: לירון ויסמן

רוצים לקדם את האינטרסים שלכם במקום העבודה? הטיפ שאסור לכם לדלג עליו

הפודקאסט הפופולרי פופקורן מגיע לגלובס במדור חדש על עולם העבודה • "אתם לא מבינים כמה בכירים עובדים בפוליטיקה ארגונית", אומר אור רז, מנכ"ל ובעלים של קבוצת לדעת, מלווה ומפתח מנהלים בחברות הייטק ופיננסים • בשיחה עם ליאור פרנקל הוא מסביר איך תצליחו להעביר את הקולגות שלכם צד בשולחן הדיונים ● פופקורן

ח''כ אושר שקלים / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

השרים ידונו בהצעה למנות בכירים ללא אישור ועדת גרוניס

לפי הצעת החוק של ח"כ אושר שקלים מהליכוד, שתעלה היום לדיון בוועדת השרים לחקיקה - מינויים בכירים, ובהם ראש השב"כ, יתבצעו על ידי הממשלה, ללא צורך באישורה של הוועדה המייעצת ● באחרונה ביקש רה"מ נתניהו מבג"ץ לקבוע כי הוועדה תתחיל לקדם את מועמדותו של דוד זיני לראשות השב"כ

ישי דוידי, מראשי קרן פימי / צילום: יונתן בלום

קרן פימי ממשיכה למכור מניות בטחוניות: הציפה רווחים של כ-2 מיליארד שקל מתחילת השנה

הקרן, שמוביל ישי דוידי, מכרה אמש מניות עשות אשקלון ברבע מיליארד שקל - בהמשך למימושים בפי.סי.בי, אורביט ותאת

אנה וינטור בשבוע האופנה בפריז. תובענית / צילום: Reuters, Benoit Tessier

על המלכה הבלתי מעורערת של עולם האופנה שפרשה השבוע מווג

אחרי יותר משלושה עשורים הכוהנת הגדולה של עולם האופנה פורשת מעריכת ווג ● אבל לא צריך להספיד כל כך מהר את האישה שעל פיה יישק דבר, אנה וינטור מקבלת קידום ותמשיך להיות האורים והתומים של המסלול ● עכשיו נותרת השאלה מי יצליח להכנס לנעלי המנולו שלה?