גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

איך מייצבים את תזרים המזומנים של העסק בתקופת הקורונה?

בתקופת הקורונה במיוחד, אבל גם בכלל, קיימים מספר פתרונות היכולים להקל על הפעילות העסקית באמצעות מימון עכשווי על חשבון התחייבויות עתידיות ● איך אפשר לספק נזילות לעסק בעת הרעה בתזרים המזומנים?

פעילות עסקית בעת משבר. הנזילות חשובה / צילום: Shutterstock/א.ס.א.פ קרייטיב
פעילות עסקית בעת משבר. הנזילות חשובה / צילום: Shutterstock/א.ס.א.פ קרייטיב

הכתבה בשיתוף גמא ניהול וסליקה

המשבר הכלכלי שנוצר בעקבות מגיפת הקורונה פגע בלא מעט עסקים בישראל - קטנים, בינוניים וגדולים; הוא השפיע על תזרים המזומנים ויצר אצלם, לא מעט פעמים, בעיית נזילות. בנוסף לכך, מנהלי כספים, יבואנים, יצרנים וספקים נאלצים להתמודד עם ירידה במוסר התשלומים או איחור ואי עמידה בתשלומים של לקוחותיהם, שגורר אותם בעל כורחם ללחץ כספי תזרימי, לכניסה לחריגות אשראי, או לתשלום ריבית גבוהה בגין הלוואות נוספות. הלחץ התזרימי המדובר מקשה עליהם בפעילות השוטפת ואף עשוי לפגוע בפיתוח ותכנון קדימה של העסק. אותם עסקים נאלצים לחפש אחר פתרונות אלטרנטיביים ויעילים למקורות מימון שינוצלו על ידם בזמינות מיידית. מהם, אם כן, הפתרונות שעומדים בפניהם על מנת לצלוח את המשבר?

"בימים כאלה כשעסקים רבים נקלעים למצוקה, חשוב להציע להם פתרונות נוספים שבשגרה אולי לא היו נזקקים להם, אבל כעת כן", מסביר יוסי קריאף, סמנכ"ל אשראים בגמא, מקבוצת הפניקס, העוסקת במתן אשראי ושירותים פיננסיים לעסקים. "מצב משברי שכזה דורש פתרונות אחרים שיכולים להביא עסק ממצב של כמעט קריסה למצב של צמיחה, דווקא על רקע משבר כלכלי", הוא מדגיש. לדבריו, שישה פתרונות יכולים להתאים לעסקים במצב הנוכחי: ניכיון צ'קים, פקטורינג, ניכיון שוברי כרטיסי אשראי, הלוואות גישור כנגד נדל"ן, מימון יבוא ומימון ציוד.

ניכיון צ'קים ובדיקתם - מתן שקט נפשי לבעל העסק

"יש שתי בעיות שיכולות להתרחש עם צ'קים דחויים בתקופה הזאת", מסביר קריאף. "הראשונה: העסק זקוק לכסף באופן מיידי, אבל הצ'ק הוא לעוד חודשיים. השנייה: עקב המשבר עסק/ספק יכול לתת צ'ק כשהוא בקשיים תזרימיים, על סף קריסה, ואז בעוד חודשיים כשנבוא לפדות אותו, כבר לא יהיה עסק, לא יהיה חשבון בנק ולא יהיה כיסוי".

אשראי גמיש, מהיר וזמין לעסקים / צילום: Shutterstock/א.ס.א.פ קרייטיב

הפתרון לשתי הבעיות הללו מגיע דרך שירות ניכיון צ'קים, המאפשר לעסק לקבל תשלום מיידי לחשבון הבנק תמורת הצ'ק העתידי ובכך לייצר מקור מימון נוסף לשיפור התזרים. "בגמא אנו מנכים גם צ'קים למוטב בלבד", אומר קריאף. "בנוסף, אחד השירותים שאנחנו מספקים הוא בדיקה של הצ'קים. אנחנו בוחנים את המצב הפיננסי של נותן הצ'ק ויודעים להתריע לבעל העסק במידה וקיבל תשלום מספק/עסק שנמצא בקשיים, או שמוסר התשלומים שלו נמוך. כך הוא יכול לחזור למי שנתן לו את הצ'ק ולטפל בעניין מיידית, ולא להידרש לבעיה כשמגיע מועד הפדיון".

לפרטים נוספים ולקבלת מימון לעסק בגמא, לחצו כאן>>

שוטף פלוס? הכסף עכשיו

אחד הקשיים הגדולים של עסקים בכלל, ובוודאי בתקופת הקורונה, הוא שיטת תשלומי השוטף פלוס. מרגע הנפקת החשבונית יכולים לחלוף 30 ימים, במקרה הטוב, ולעיתים גם 90, עד שהעסק יקבל את הכסף. בתקופת הקורונה, הפער התזרימי הזה יכול לפגוע קשות בעסקים. עבור מקרים כאלה נועד פתרון הפקטורינג - מכשיר שבאמצעותו הגוף הפיננסי רוכש את החובות הפתוחים מהלקוח ובעצם הופך את העסקה למזומן. החוב הופך ל"בנק", כשהעסק עצמו מקבל את הכסף במזומן. פתרון הפקטורינג של גמא מאפשר לעסק לקבל תשלום של עד 85% על חשבונית ובכך להפוך את החוב אליו לתשלום מיידי.

הלקוחות קונים בכרטיסי אשראי בתשלומים? קבלו את הכסף מיידית

כמעט כל עסק בישראל מאפשר ללקוחותיו לרכוש בכרטיסי אשראי ולחלק את הקניה למספר תשלומים. במקרה כזה כשהלקוח מחלק את קנייתו לתשלומים, אם בעל העסק לא משתמש בשירותי ניכיון שוברי כרטיסי אשראי, הוא יקבל את התמורה עבור הקניה מידי חודש בחודשו בהתאם לכמות התשלומים שהלקוח בחר. גמא מציעה שירות ניכיון שוברי כרטיסי אשראי במסלול של עד 36 תשלומים בתנאים הזולים בשוק ומקדימה את התשלום לעסקים בגין עסקאות תשלומים בכרטיסי אשראי. כך העסק מקבל את התמורה בפעם אחת ולא צריך להמתין לכסף מספר חודשים, דבר המקל באופן משמעותי על תזרים המזומנים שלו.

הלוואת גישור כנגד נדל"ן

הלוואת גישור היא כלי מוכר בעיקר מעולם הנדל"ן, שבו, למשל, בעת רכישת נכס חדש לפני שהנכס הישן נמכר, הלווה זקוק לכסף באופן מיידי ולפרק זמן קצר. במצב כזה הוא יכול לקחת הלוואת גישור, לשלם עבור הנכס שקנה ולאחר מכירת הנכס הישן - לסגור את ההלוואה.

במקרה של משבר הקורונה, הלוואת גישור באה לכסות על הפער התזרימי של העסק על סמך ההתאוששות הכלכלית שצפויה לו בהמשך. אחד השירותים שמוענקים בגמא מאפשר לאנשי עסקים וליזמי נדל"ן לקבל הלוואת גישור החל ממיליון שקל, לתקופה של עד ארבע שנים, תמורת שיעבוד נדל"ן שבבעלות העסק: מסחרי, פרטי, מניב, קרקעות ועוד, אך לא כנגד דירת המגורים של הלווה. הלווה יכול לקבל אשראי בסכומים גדולים ובתנאים נוחים וגמישים, לגשר על הפער התזרימי הנוכחי ולנצל את ההלוואה להתפתחות עסקית או לכל מטרה אחרת שמעודדת את התאוששות העסק או צמיחתו.

ניכיון שוברי אשראי. מאפשר קבלת סכום העסקה באופן מיידי / צילום: Shutterstock/א.ס.א.פ קרייטיב

קבלת מימון עבור ייבוא או רכישת ציוד לצורך התפתחות עסקית

גורם נוסף שיכול להקשות על תזרים העסק בתקופת משבר נוגע למימון. כך, למשל, עסקים רבים שעוסקים ביבוא מוצאים את עצמם במצב לא פשוט. זאת כאשר הם רוכשים את הציוד בחו"ל, משלמים עליו במזומן על מנת לייבאו לארץ, אבל את התשלום עבור הסחורה בישראל הם מקבלים רק אחרי זמן מה. במצב כזה, הם נדרשים לקחת הלוואה שיושבת להם על האובליגו (סך ההתחייבויות מול הבנק) והדבר מקטין את חופש האשראי שלהם. "אחת האפשרויות של עסקים, יבואנים במקרה הזה, שמקבלים שירות מגמא, היא ליהנות מאשראי לתקופה של עד חמישה חודשים, לצורך התשלום לספק בחו"ל ועד לקבלת התשלום עבור הסחורה בארץ", מסביר קריאף. זאת, ללא הכבדה על האובליגו.

פתרון דומה ניתן על ידי חברת גמא גם לצורך מימון ציוד להתרחבות העסק. "אנחנו מעניקים מימון של עד 100% מרכישת הציוד, בפריסה של עד 60 תשלומים, באופן שמקביל בין ההכנסות שינבעו מרכישת הציוד להחזר תשלום ההלוואה", אומר ניר אופנהיים, מנהל תחום מימון ציוד בגמא. מימון הציוד, לדבריו, מיועד הן לעסקים שרוצים לרכוש ציוד חדש והן ליבואנים שמעוניינים למכור את הציוד, אך הקונים הפוטנציאליים שלהם זקוקים למימון כדי לרכוש אותו.

קריאף מציין ואומר כי "דווקא בעת משבר הקורונה העוצמות של גמא מגיעות לידי ביטוי, כחברה שפעילה כבר 22 שנים, עם תיק אשראי של מעל חמישה מיליארד שקל ודירוג אשראי Aa3. בימים האלו אנחנו מגיעים ללקוחות עצמם, בוחנים את המצב שלהם ומתאימים להם את הפתרונות הנכונים לצורך מימון והפיכת החוב למזומן. הקשר האישי של גמא עם הלקוחות עומד במבחן שנים רבות ומוכיח את עצמו שוב ושוב, גם בתקופות הקשות כמו ימי הקורונה", הוא מוסיף.

לסיכום, מציינים בגמא, כי החברה מעניקה את כלל פתרונות המימון והשירותים הפיננסיים לעסקים במקום אחד, כגון: סליקת כרטיסי אשראי, ניכיון שוברי אשראי, התאמות כרטיסי אשראי, ניכיון צ'קים, מימון ציוד ויבוא, פקטורינג, הלוואות ואשראי ומימון כנגד נדל"ן וקרקעות. כל אלו מאפשרים לעסקים ולחברות לקבל מימון מהיר, בהליך פשוט ובטוח בלי בירוקרטיה וסחבת שכל כך נחוץ כיום לעסקים על מנת לחזור למסלול התקין.

לפרטים נוספים ולקבלת מימון לעסק בגמא, לחצו כאן>>

*נותן האשראי: גמא ניהול וסליקה בע"מ או גמא מימון אישי ישיר בע"מ. המימון אינו ניתן כנגד דירת מגוריו של הלווה. מתן ההלוואה בפועל הינו בכפוף לשיקול דעתה של החברה. אי עמידה בפירעון ההלוואה עלול לגרור חיוב בריבית פיגורים והליכי הוצאה לפועל.

עוד כתבות

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

נעילה מעורבת בוול סטריט; הדיווח שהקפיץ את מניית מטא

S&P 500 ונאסד"ק ננעלו בעליות בציפייה לפגישת הפדרל ריזרב בשבוע הבא ● מטא זינקה לאחר דיווחים על צמצום המשאבים המוקצים ליוזמות המטא-וורס של החברה ● תשואת האג"ח בארה"ב התחזקו ● הביטקוין נסחר ביציבות סביב מחיר של 92.4 אלף דולר ● עלייה במחירי הנפט

הציור ''החלום (מיטה'') של פרידה קאלו מוצג בסותבי'ס, ניו יורק. נכס לאומי / צילום: Reuters, Lev Radin

על פער המחיר בין אומן לאומנית, בין פרידה קאלו לגוסטב קלימט

על אף השיא המרשים ששברה פרידה קאלו עם מכירת הציור היקר ביותר של אומנית אי־פעם, שוק האומנות רחוק מלהעניק לנשים מקום שוויוני ● דוחות מצביעים על עלייה במספר האומניות הפעילות, אך הן עדיין מהוות רק כרבע מהשוק, בעוד שהמכירות הגבוהות ביותר נותרות ברובן נחלתם של גברים ● ד"ר רות מרקוס מסבירה: "זהו לא פער של כישרון, אלא תוצאה של הדרה מערכתית רבת שנים"

חוזרים הביתה / צילום: Shutterstock

לשכת רה"מ: משלחת יצאה לקהיר במטרה להביא להשבה מיידית של החלל החטוף האחרון

רס"ל רן גואילי הוא החלל החטוף האחרון שנותר ברצועת עזה ● חוסל יאסר אבו שבאב, מנהיג המיליציה העזתית ששיתף פעולה עם ישראל ● אחרי התרעת הפינוי: חיל האוויר החל לתקוף מטרות של חיזבאללה בדרום לבנון ● צה"ל מאשר: חוסלו מג"ד מזרח רפיח, סגנו ומפקד פלוגה בחמאס ● המתווך טוען: חמאס מוכן להתפרק מנשקו ● עדכונים שוטפים

אילן ספריאל, בעלים משותף של יצרנית הטופו משק ויילר / צילום: משק ויילר

העסקה עם שטראוס הסתיימה בקנס. הרכישה החדשה תשנה בעיניו את פני השוק: "זה מתבקש"

"נסעתי בחולצת כפתורים למשרד היפה בתל אביב, אבל המשכורת לא הספיקה, אז קניתי קו חלב. כשכל החלבנים עבדו עם עיפרון מאחורי האוזן, אני אפיינתי תוכנת חלוקה" ● שיחה קצרה עם אילן ספריאל, בעלים משותף של יצרנית הטופו משק ויילר

המייסדים: יונתן פסס, נדב שץ, יהלי סער, תום להט וגל שלזינגר / צילום: MNG

הם פרשו מהלימודים והקימו אתר שביקש לחולל מהפכה. זה הפך אותם למכונת מזומנים

טיילור ברנדס סיפקה לעסקים קטנים פתרונות מיתוג, וחלקה את השוק עם ענקיות כמו וויקס ופייבר ● שינוי כיוון כשברקע מהפכת ה-AI הביא אותה לתחום ביורוקרטי בארה"ב - שמייצר לה בשנה 100 מיליון דולר בהכנסות ו-40% צמיחה במכירות ● המנכ"ל יהלי סער: "הצלנו את העצמאים משעמום"

השטח שעליו תוקם תחנת ''קסם'' / צילום: דין שמואל אלמס

המחיר שהמדינה תקבל על הקרקע של תחנת הכוח קסם

תחנת הכוח "קסם" צפויה לשלם למדינה כ־300 מיליון שקל עבור הקרקע שעליה תוקם, על בסיס תעריף חכירה קבוע לפי הספק הייצור

הילה ויסברג ודין שמואל אלמס בשיחה עם בני סבטי / צילום: INSS

"בתוך שמונה חודשים צפויה עוד מערכה מול איראן, והיא תתמקד במשטר"

שיחה עם בני סבטי, מומחה לאיראן ב-INSS ● על התחזית להתפרקות משטר האייתוללות בתוך כשנתיים, מדוע אסטרטגיית טבעת האש לא צפויה להשתנות ומה יקרה בחזית מול חיזבאללה ● היום שאחרי במזרח התיכון, כתבה שנייה בסדרה

המונים במחאה בכיכר הבימה שבתל אביב / צילום: יאיר פלטי

כעת בהבימה. נלחמים על החטוף האחרון

בתל אביב ובירושלים: המונים בהפגנות בקריאה להקמת ועדת חקירה ממלכתית לאירועי 7 באוקטובר ● יורשו של אבו שבאב רסאן א-דהיני נכנס לפיקוד על המיליציה שפועלת ברפיח נגד חמאס הצוות הישראלי שיתף את המתווכות במידע שנוגע למקום הימצאו של החלל החטוף האחרון רן גואילי ● טראמפ מתכנן להודיע על הקמת גוף שלטוני חדש בעזה ● בכיר אמריקאי: נכריז עד חג המולד, המשוואה: צה"ל יוצא מעזה, חמאס יוצא מהשלטון למרות הפסקת האש: המדינה מונעת כניסת כתבים זרים לעזה ● עדכונים שוטפים 

ד''ר גלית קאופמן / צילום: יונתן בלום

האחות ששברה את תקרת הזכוכית - ומונתה לראשונה למנכ"לית בית חולים

ענף הבריאות סוער בימים האחרונים לאחר שלראשונה בישראל נבחרה אחות לנהל בית חולים, ובהסתדרות הרפואית אף כינו זאת "יום שחור" ● אבל לד"ר גלית קאופמן יש תוכניות גדולות לאסותא אשדוד ● עכשיו היא עונה למבקרים: "מי שמאוים לא מכיר את הרקע שלי" ● ראיון

רקטת אקסטרא של אלביט מערכות / צילום: אלביט מערכות

התגובה לאיומי ארדואן: יוון מעוניינת לרכוש טילים בליסטיים מישראל

טילי לורה מיועדים לטווחים של כ־500-400 ק"מ, עם דיוק של עד פחות מעשרה מטרים – מה שהופך אותם למדוייקים במיוחד ● ההתעניינות ההתקפית היוונית לא מסתכמת בלורה. לפי הדיווחים, משרד ההגנה היווני מתעניין גם ברקטות "אקסטרא" מתוצרת אלביט והתעשייה האווירית ● העסקה הנרחבת נובעת מכך שאתונה לא השקיעה במשך רבות בטכנולוגיות הצבאיות שלה, ועתה מצאו עצמם היוונים בפער

סיכום שווקים שבועי / צילומים: שאטרסטוק, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המניות בת"א שזינקו ביותר מ-100% – ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

בבורסה בת"א מעריכים כי לאחר שנת שיא בשוק המניות המקומי, משקיעים עשויים לנצל את דצמבר למימוש רווחים ● הכלכלנית שממליצה להגדיל החזקות מעבר לים ● מבט על גוגל ואנבידיה מגלה דינמיקה חדשה בשוק ● והאם בשנה ששום דבר בה לא התנהג כרגיל, "ראלי סנטה קלאוס" ייחגג כהלכתו?

''משתפים הכל וכל היום''. חייל צה''ל בשטח / צילום: AP- Lefteris Pitarakis

לוחות זמנים, תנועות כוחות ותיעודים מהשטח: צה"ל התמכר לוואטסאפ, וזה כל מה שחמאס צריך

בעוד צה"ל אוסף מקצינים כלי רכב סיניים ומגביל שימוש במכשירי אנדרואיד, דווקא וואטסאפ הפכה לזירה העיקרית להעברת מידע רגיש, בלי נהלים או בקרה ● מומחי סייבר ומודיעין מבהירים ש"הסודות הגדולים לא מעניינים את האויב כמו מידע טקטי חי" ● נראה שלא למדנו כלום מהאזהרות החוזרות ונשנות

מימין: מנכ''ל AIG לשעבר מרטין סאליבן וג'יימי דיימון, מנכ''ל בנק ההשקעות ג'יי.פי מורגן / צילום: Reuters, Larry Downing, Mikala Compton/American-Statesma

היום שבו אמריקה תגיע לכונס נכסים: על הפצצה המתקתקת הכי מפחידה בכלכלה העולמית

שוק האג"ח הממשלתי האמריקאי הוא הבסיס של כל המערכת הפיננסית העולמית. אם הוא יקרוס, הוא יפיל אחריו שרשרת בלתי ניתנת לעצירה של אבני דומינו ● מה עשוי למנוע מאמריקה ומהעולם את המפגש הטראומטי עם כונס הנכסים? ● כתבה אחרונה בסדרה

סמטת דיאגון מתוך ''הארי פוטר'' באולפני הוורנר ברדרס / צילום: Associated Press, Ross D. Franklin

נטפליקס תרכוש את אולפני הקולנוע וורנר ברדרס ופעילות הסטרימינג ב-72 מיליארד דולר

שירות הסטרימינג הגדול בעולם רוכש את האולפן המיתולוגי ב-72 מיליארד דולר, לפי שווי של 82.7 מיליארד דולר - ומקבל לידיו את HBO, "הארי פוטר", "חברים" וקטלוג מהעשירים בתעשייה ● רשתות CNN, TBS ו-TNT יפוצלו לפני השלמת העסקה

ג'אקו 8 / צילום: יח''צ

שבעה מקומות וטווח חשמלי חריג: האם המכונית ההיברידית הזו מצדיקה את המחיר?

ג'אקו 8, הקרוס־אובר של ג'אקו, מציע עיצוב מרשים, אבזור שופע, מערכת הנעה מתוחכמת וטווח חשמלי ארוך ● יש מרווחים ממנו, אבל ברמת המחיר יש לו מעט מתחרים

בכמה נמכרה דירת 5 חדרים בבת ים? / צילום: שירי נועה חסון

פער של שנתיים ו־200 אלף שקל פחות: בכמה נמכרה דירת 5 חדרים בבת ים?

בשכונת דרום־מערב בבת ים, נמכרה דירת 5 חדרים בשטח של 111 מ"ר, תמורת 2.63 מיליון שקל ● הבניין משופץ עם מעלית ונמצא בקו שלישי לים ● לפני כשנתיים נמכרה דירה זהה בבניין, בקומה הרביעית, תמורת 2.8 מיליון שקל ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון

השימוש בתקנות חירום האמיר בתקופת הקורונה / צילום: Shutterstock

מדינת ישראל נמצאת במצב חירום תמידי. אלו המשמעויות

מאז הקמתה, הכנסת מכריזה מדי שנה על מצב חירום, דבר שאין לו אח ורע בעולם הדמוקרטי ● הדבר מאפשר לממשלה להתקין תקנות מיוחדות, וגם שומר על תוקפם של חוקים מסוימים ● וכך בג"ץ הגדיר את מגבלות הכוח בשעת חירום

וואלה

עיתונאי וואלה במכתב קשה להנהלה: "לא יכולים להמשיך במסלול הנוכחי שמוביל אותנו אל התהום"

יותר מ־20 כתבים ועורכים מתריעים מפני שינוי עמוק באופי אתר החדשות בחודשים האחרונים, לחצים לעמידה ביעדים ו"כתבות מטעם" הפוגעות באמון הציבור ● המכתב מגיע על רקע תקופה סוערת במיוחד במערכת וואלה, שהתאפיינה בעזיבות רבות ומתוקשרות

מה משמעות שם הסדרה Pluribus? / צילום: צילום מסך

מה משמעות שם הסדרה Pluribus?

באיזה מדינה מלבד גרמניה נבחר פוליטיקאי בשם אדולף היטלר, באיזו סדרת ספרים נוהגים ללכת אל "פונדק שלושת המטאטאים" ואיזה נהר מפריד בין מקסיקו לארצות הברית? ● הטריוויה השבועית

השגרה החדשה של צו 8 / צילום: Associated Press, Tsafrir Abayov

המדרון החלקלק של צו 8: כך הפך גיוס החירום לשגרה שצה"ל התאהב בה

שנתיים אחרי 7 באוקטובר, צו 8 כבר מזמן אינו כלי חירום אלא מנגנון הגיוס היחיד של צה"ל ● ההישענות עליו יצרה שגרה יקרה, לא מפוקחת ולעיתים גם מנוצלת לרעה, עם סבבים מתמשכים ופערים גדלים בין החוק למציאות ● ניסיון החקיקה להסדרת המילואים נפל והצבא השלים עם הסיטואציה שנוחה לו, בעוד שבאוצר מזהירים: מיליארדי שקלים מתבזבזים