גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

איך מייצבים את תזרים המזומנים של העסק בתקופת הקורונה?

בתקופת הקורונה במיוחד, אבל גם בכלל, קיימים מספר פתרונות היכולים להקל על הפעילות העסקית באמצעות מימון עכשווי על חשבון התחייבויות עתידיות ● איך אפשר לספק נזילות לעסק בעת הרעה בתזרים המזומנים?

פעילות עסקית בעת משבר. הנזילות חשובה / צילום: Shutterstock/א.ס.א.פ קרייטיב
פעילות עסקית בעת משבר. הנזילות חשובה / צילום: Shutterstock/א.ס.א.פ קרייטיב

הכתבה בשיתוף גמא ניהול וסליקה

המשבר הכלכלי שנוצר בעקבות מגיפת הקורונה פגע בלא מעט עסקים בישראל - קטנים, בינוניים וגדולים; הוא השפיע על תזרים המזומנים ויצר אצלם, לא מעט פעמים, בעיית נזילות. בנוסף לכך, מנהלי כספים, יבואנים, יצרנים וספקים נאלצים להתמודד עם ירידה במוסר התשלומים או איחור ואי עמידה בתשלומים של לקוחותיהם, שגורר אותם בעל כורחם ללחץ כספי תזרימי, לכניסה לחריגות אשראי, או לתשלום ריבית גבוהה בגין הלוואות נוספות. הלחץ התזרימי המדובר מקשה עליהם בפעילות השוטפת ואף עשוי לפגוע בפיתוח ותכנון קדימה של העסק. אותם עסקים נאלצים לחפש אחר פתרונות אלטרנטיביים ויעילים למקורות מימון שינוצלו על ידם בזמינות מיידית. מהם, אם כן, הפתרונות שעומדים בפניהם על מנת לצלוח את המשבר?

"בימים כאלה כשעסקים רבים נקלעים למצוקה, חשוב להציע להם פתרונות נוספים שבשגרה אולי לא היו נזקקים להם, אבל כעת כן", מסביר יוסי קריאף, סמנכ"ל אשראים בגמא, מקבוצת הפניקס, העוסקת במתן אשראי ושירותים פיננסיים לעסקים. "מצב משברי שכזה דורש פתרונות אחרים שיכולים להביא עסק ממצב של כמעט קריסה למצב של צמיחה, דווקא על רקע משבר כלכלי", הוא מדגיש. לדבריו, שישה פתרונות יכולים להתאים לעסקים במצב הנוכחי: ניכיון צ'קים, פקטורינג, ניכיון שוברי כרטיסי אשראי, הלוואות גישור כנגד נדל"ן, מימון יבוא ומימון ציוד.

ניכיון צ'קים ובדיקתם - מתן שקט נפשי לבעל העסק

"יש שתי בעיות שיכולות להתרחש עם צ'קים דחויים בתקופה הזאת", מסביר קריאף. "הראשונה: העסק זקוק לכסף באופן מיידי, אבל הצ'ק הוא לעוד חודשיים. השנייה: עקב המשבר עסק/ספק יכול לתת צ'ק כשהוא בקשיים תזרימיים, על סף קריסה, ואז בעוד חודשיים כשנבוא לפדות אותו, כבר לא יהיה עסק, לא יהיה חשבון בנק ולא יהיה כיסוי".

אשראי גמיש, מהיר וזמין לעסקים / צילום: Shutterstock/א.ס.א.פ קרייטיב

הפתרון לשתי הבעיות הללו מגיע דרך שירות ניכיון צ'קים, המאפשר לעסק לקבל תשלום מיידי לחשבון הבנק תמורת הצ'ק העתידי ובכך לייצר מקור מימון נוסף לשיפור התזרים. "בגמא אנו מנכים גם צ'קים למוטב בלבד", אומר קריאף. "בנוסף, אחד השירותים שאנחנו מספקים הוא בדיקה של הצ'קים. אנחנו בוחנים את המצב הפיננסי של נותן הצ'ק ויודעים להתריע לבעל העסק במידה וקיבל תשלום מספק/עסק שנמצא בקשיים, או שמוסר התשלומים שלו נמוך. כך הוא יכול לחזור למי שנתן לו את הצ'ק ולטפל בעניין מיידית, ולא להידרש לבעיה כשמגיע מועד הפדיון".

לפרטים נוספים ולקבלת מימון לעסק בגמא, לחצו כאן>>

שוטף פלוס? הכסף עכשיו

אחד הקשיים הגדולים של עסקים בכלל, ובוודאי בתקופת הקורונה, הוא שיטת תשלומי השוטף פלוס. מרגע הנפקת החשבונית יכולים לחלוף 30 ימים, במקרה הטוב, ולעיתים גם 90, עד שהעסק יקבל את הכסף. בתקופת הקורונה, הפער התזרימי הזה יכול לפגוע קשות בעסקים. עבור מקרים כאלה נועד פתרון הפקטורינג - מכשיר שבאמצעותו הגוף הפיננסי רוכש את החובות הפתוחים מהלקוח ובעצם הופך את העסקה למזומן. החוב הופך ל"בנק", כשהעסק עצמו מקבל את הכסף במזומן. פתרון הפקטורינג של גמא מאפשר לעסק לקבל תשלום של עד 85% על חשבונית ובכך להפוך את החוב אליו לתשלום מיידי.

הלקוחות קונים בכרטיסי אשראי בתשלומים? קבלו את הכסף מיידית

כמעט כל עסק בישראל מאפשר ללקוחותיו לרכוש בכרטיסי אשראי ולחלק את הקניה למספר תשלומים. במקרה כזה כשהלקוח מחלק את קנייתו לתשלומים, אם בעל העסק לא משתמש בשירותי ניכיון שוברי כרטיסי אשראי, הוא יקבל את התמורה עבור הקניה מידי חודש בחודשו בהתאם לכמות התשלומים שהלקוח בחר. גמא מציעה שירות ניכיון שוברי כרטיסי אשראי במסלול של עד 36 תשלומים בתנאים הזולים בשוק ומקדימה את התשלום לעסקים בגין עסקאות תשלומים בכרטיסי אשראי. כך העסק מקבל את התמורה בפעם אחת ולא צריך להמתין לכסף מספר חודשים, דבר המקל באופן משמעותי על תזרים המזומנים שלו.

הלוואת גישור כנגד נדל"ן

הלוואת גישור היא כלי מוכר בעיקר מעולם הנדל"ן, שבו, למשל, בעת רכישת נכס חדש לפני שהנכס הישן נמכר, הלווה זקוק לכסף באופן מיידי ולפרק זמן קצר. במצב כזה הוא יכול לקחת הלוואת גישור, לשלם עבור הנכס שקנה ולאחר מכירת הנכס הישן - לסגור את ההלוואה.

במקרה של משבר הקורונה, הלוואת גישור באה לכסות על הפער התזרימי של העסק על סמך ההתאוששות הכלכלית שצפויה לו בהמשך. אחד השירותים שמוענקים בגמא מאפשר לאנשי עסקים וליזמי נדל"ן לקבל הלוואת גישור החל ממיליון שקל, לתקופה של עד ארבע שנים, תמורת שיעבוד נדל"ן שבבעלות העסק: מסחרי, פרטי, מניב, קרקעות ועוד, אך לא כנגד דירת המגורים של הלווה. הלווה יכול לקבל אשראי בסכומים גדולים ובתנאים נוחים וגמישים, לגשר על הפער התזרימי הנוכחי ולנצל את ההלוואה להתפתחות עסקית או לכל מטרה אחרת שמעודדת את התאוששות העסק או צמיחתו.

ניכיון שוברי אשראי. מאפשר קבלת סכום העסקה באופן מיידי / צילום: Shutterstock/א.ס.א.פ קרייטיב

קבלת מימון עבור ייבוא או רכישת ציוד לצורך התפתחות עסקית

גורם נוסף שיכול להקשות על תזרים העסק בתקופת משבר נוגע למימון. כך, למשל, עסקים רבים שעוסקים ביבוא מוצאים את עצמם במצב לא פשוט. זאת כאשר הם רוכשים את הציוד בחו"ל, משלמים עליו במזומן על מנת לייבאו לארץ, אבל את התשלום עבור הסחורה בישראל הם מקבלים רק אחרי זמן מה. במצב כזה, הם נדרשים לקחת הלוואה שיושבת להם על האובליגו (סך ההתחייבויות מול הבנק) והדבר מקטין את חופש האשראי שלהם. "אחת האפשרויות של עסקים, יבואנים במקרה הזה, שמקבלים שירות מגמא, היא ליהנות מאשראי לתקופה של עד חמישה חודשים, לצורך התשלום לספק בחו"ל ועד לקבלת התשלום עבור הסחורה בארץ", מסביר קריאף. זאת, ללא הכבדה על האובליגו.

פתרון דומה ניתן על ידי חברת גמא גם לצורך מימון ציוד להתרחבות העסק. "אנחנו מעניקים מימון של עד 100% מרכישת הציוד, בפריסה של עד 60 תשלומים, באופן שמקביל בין ההכנסות שינבעו מרכישת הציוד להחזר תשלום ההלוואה", אומר ניר אופנהיים, מנהל תחום מימון ציוד בגמא. מימון הציוד, לדבריו, מיועד הן לעסקים שרוצים לרכוש ציוד חדש והן ליבואנים שמעוניינים למכור את הציוד, אך הקונים הפוטנציאליים שלהם זקוקים למימון כדי לרכוש אותו.

קריאף מציין ואומר כי "דווקא בעת משבר הקורונה העוצמות של גמא מגיעות לידי ביטוי, כחברה שפעילה כבר 22 שנים, עם תיק אשראי של מעל חמישה מיליארד שקל ודירוג אשראי Aa3. בימים האלו אנחנו מגיעים ללקוחות עצמם, בוחנים את המצב שלהם ומתאימים להם את הפתרונות הנכונים לצורך מימון והפיכת החוב למזומן. הקשר האישי של גמא עם הלקוחות עומד במבחן שנים רבות ומוכיח את עצמו שוב ושוב, גם בתקופות הקשות כמו ימי הקורונה", הוא מוסיף.

לסיכום, מציינים בגמא, כי החברה מעניקה את כלל פתרונות המימון והשירותים הפיננסיים לעסקים במקום אחד, כגון: סליקת כרטיסי אשראי, ניכיון שוברי אשראי, התאמות כרטיסי אשראי, ניכיון צ'קים, מימון ציוד ויבוא, פקטורינג, הלוואות ואשראי ומימון כנגד נדל"ן וקרקעות. כל אלו מאפשרים לעסקים ולחברות לקבל מימון מהיר, בהליך פשוט ובטוח בלי בירוקרטיה וסחבת שכל כך נחוץ כיום לעסקים על מנת לחזור למסלול התקין.

לפרטים נוספים ולקבלת מימון לעסק בגמא, לחצו כאן>>

*נותן האשראי: גמא ניהול וסליקה בע"מ או גמא מימון אישי ישיר בע"מ. המימון אינו ניתן כנגד דירת מגוריו של הלווה. מתן ההלוואה בפועל הינו בכפוף לשיקול דעתה של החברה. אי עמידה בפירעון ההלוואה עלול לגרור חיוב בריבית פיגורים והליכי הוצאה לפועל.

עוד כתבות

מטוס JF-17 שפותח על ידי פקיסטן וסין / צילום: Reuters

לידיעת טראמפ: סעודיה קונה נשק ממדינה מפתיעה

לאחר חילופי שלטון, צ'ילה רוכשת אמצעי לחימה מחברה־בת של אלביט ● ערב הסעודית משלימה הכשרת צוותי THAAD אך בוחנת במקביל מטוסי קרב מתוצרת סין ופקיסטן ● ואזרבייג'ן חושפת מערכות הגנה אווירית מבוססות לייזר ומיקרו־גל לפגיעה בכטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

בית הזיקוק פונטה קרדון בוונצואלה. בעיגול: דלסי רודריגס, נשיאת ונצואלה הזמנית / צילום: Reuters, Jesus Vargas, ULAN

קורצת לטראמפ: ונצואלה בדרך לרפורמה דרמטית בשוק האנרגיה

ההנהגה החדשה במדינה מקפלת את מדיניות ההלאמה ומקדמת את שחרור האחיזה הממשלתית בנכסים ● בתוכנית: קיצוץ מאסיבי במיסוי וויתור על ריבונות משפטית מול ענקיות האנרגיה ● לוונצואלה עתודות הנפט הגדולות בתבל, האם עתה סוף סוף יתממש הפוטנציאל?

אסתי פורטנוי / צילום: גבריאל סימן טוב

"כשהגעתי לראיון עבודה אצל מייקל ג'ורדן לא הבנתי כלום בכדורסל, אבל התקבלתי"

כשאסתי פורטנוי קיבלה הצעה לעבוד עם אגדת הכדורסל מייקל ג'ורדן, היא לא ממש התלהבה. אחרי הכול, כדורסל לא היה ספורט מועדף עליה. מאז חלפו כמעט 30 שנה שבהן היא משמשת כמנהלת השיווק והמנהלת האישית שלו ● בראיון מיוחד לגלובס היא מסבירה איך מתחזקים מותג שדור ה-Z מעולם לא ראה על המגרש, מה עומד מאחורי מותג הטקילה שלו סינקורו הנמכר גם בארץ, מה השיעור שלמדה ממנו, ואיך אפשר לשפר את תדמית ישראל בעולם

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

האם בת של בעלת נחלה במושב זכאית למגרש ללא מכרז?

בעלת נחלה במושב שביקשה מרמ"י להקצות לבתה מגרש מגורים ללא מכרז עוד ב-2007, גילתה כי בקשתה נדחתה ● העליון הורה על עיכוב ביצוע פסק דין ליהלומן בן 87 שחויב במס של כ־34 מיליון שקל, עקב חשש שיקרוס כלכלית לפני בירור הערעור ● ושכנות שבנו דק בחצר משותפת חויבו להשיב את המצב לקדמותו ● 3 פסקי דין בשבוע

מימין: מיכה קאופמן, אמנון שעשוע, קובי מרנקו / צילום: עומר הכהן, דויד גראב

הישראלית שזינקה בכ-50% בשבוע, ואלו שנפלו לשפל של כל הזמנים

במדור השבועי של גלובס, בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט בסוף השבוע ● ארבה רובוטיקס זינקה בכ-50% תוך שבוע, מבלי שפרסמה דיווח מהותי ● מובילאיי נפלה לשפל של כל הזמנים, לאחר שהמשקיעים התאכזבו מתחזיותיה ל-2026 ● גם פייבר נגעה בשפל חדש, כשברקע חששות מתמשכים שפעילותה תיפגע מיישומי AI

לו הנג / אילוסטרציה: AI

היזם שגילה 10 מיליון כתובות IP שלא בשימוש - וגרף רווחים עצומים

לו הנג, יזם מכפר דייגים בסין, גילה באפריקה אוצר בלום: 10 מיליון כתובות IP שלא בשימוש ● אז הוא החל להשכיר אותן מחוץ ליבשת ● ההזדמנות שזיהה הפכה לעסק מצליח שגרף רווחים עצומים ● כשספקיות האינטרנט התעוררו, הוא הואשם בפעילות לא חוקית - והצדדים יצאו לקרב

שלומי שבת בקמפיין בני עי''ש. האוכלוסייה צפויה לגדול פי ארבעה / צילום: צילום מסך יוטיוב

המועצה שתצמח פי 3, והעיירה שתגדל מפנינת יוקרה לעיר קטנה: היישובים שבדרך להפוך למרחבים אורבניים

בית דגן הסמוך לנתב"ג ובני עי"ש שליד אשדוד הם שני יישובים כפריים קטנים למדי, אשר צפויים להתרחב בצורה משמעותית מאוד בשנים הקרובות ● הם לא היחידים: כחלק ממגמת הצמיחה המתוכננת בישראל עד שנת 2040, יישובים רבים צפויים לשנות את פניהם ● גלובס בודק איך שינוי שכזה צפוי להשפיע

רכב צה''לי בדרך לכיוון הגבול עם עזה / אילוסטרציה: Associated Press, Ohad Zwigenberg

בעלי החברה הביטחונית הכי חשאית בת"א מכר מניות ב-345 מיליון שקל

דניאל בלום, בעל השליטה בחברת מוצרי המיגון פמס, ניצל את הזינוק במחיר המניה כדי למכור נתח מהחזקותיו  ● גם לאחר המהלך ימשיך בלום להחזיק במעל מחצית מהמניות ובשווי של 1.35 מיליארד שקל ● בחודשים ינואר-ספטמבר רשמה פמס רווח של 31 מיליון דולר

רן גואילי ז''ל

בבית קברות ברצועה: מבצע רחב היקף לאיתור רן גואילי

גורמים בישראל: בלילה אחד אלפים נרצחו בידי המשטר באיראן, טבח בממדים שקשה לדמיין ● צה"ל תקף מחבלי חיזבאללה בדרום לבנון ● בתוך הקו הצהוב ובאופן מסודר: כך תומכת ישראל במיליציה של חוסאם אל-אסטל ● דריכות שיא לתקיפה אפשרית באיראן ● חטיבה 7 השלימה השמדת תוואי תת-קרקעי באורך של כ-4 ק"מ בדרום רצועת עזה ● עדכונים שוטפים

קמפיין של לוריאל

100 מיליון שקל על הכוונת: קבוצת לוריאל יוצאת למכרז פרסום ומדיה

תקציב הפרסום והמדיה של ענקית הטיפוח והיופי לוריאל הוא מהגדולים בשוק ומוערך בכ-100 מיליון שקל ● המכרז החדש הוא לשלוש שנים, כך נודע לגלובס ● כיום מטופל התקציב במקאן ת"א

פרופ' אסף מידני / צילום: עמית שטראוס

הרשות השנייה מינתה חמישה דירקטורים חדשים מטעם הציבור בערוצי הטלוויזיה

אילת אליאב ודניאל בוטוין מונו לדירקטורים בחדשות 13, פרופ' אסף מידני וד"ר מיכל שפירא מונו לדירקטורים בחדשות 12, ופרופ' אילן אבישר מונה לדירקטור בערוץ עכשיו 14

סאטיה נאדלה, מנכ''ל מיקרוסופט / צילום: AP, Charles Rex Arbogast

המניה שלה לא זזה: מה עובר על מיקרוסופט והאם היא תצליח לסגור את הפער

איך קורה שמיקרוסופט, שהייתה מהראשונות לזהות את מהפכת הבינה המלאכותית, מוצאת את עצמה משתרכת מאחורי גוגל ואמזון? ● בין הסיבות: עיכובים קריטיים בפיתוח שבבים עצמאיים, תלות גוברת ב–OpenAI של סם אלטמן וצניחה בנתח השוק של קופיילוט ● האם המודל העסקי המנצח יצליח להציל את המניה המדשדשת?

מטוס של דלתא איירליינס / צילום: דלתא איירליינס

החברה האמריקאית שמבטלת טיסות לישראל בגלל הסופה בארה"ב

חברת התעופה דלתא איירליינס הודיעה על ביטול טיסות בקו תל אביב-ניו יורק ● זאת על רקע סופה הפוקדת את צפון-מזרח ארה"ב, שהובילה לביטול של אלפי טיסות במדינה

אילוסטרציה: Shutterstock

שימוש שלא כדין במאות אלפי שקלים: צו פירוק לעמותה לניצולי שואה

הבקשה הוגשה לפני מספר חודשים, לאחר הליך ביקורת עומק שנערך בעמותה והעלה שורה ארוכה של ליקויים מהותיים ● לפי ממצאי הביקורת, מוסדות העמותה לא תפקדו כמתחייב, וסמכויות מהותיות רוכזו בידי מייסדת העמותה, ששימשה גם כמורשית החתימה להעברות הכספים שהועברו אליה

ד''ר יגאל מנשה, בנק ישראל, אריאלה רנדלשטיין, בנק הפועלים, מאיר וידר, וידר משכנתאות / צילום: דוברות בנק ישראל, ענבל מרמרי, יח''צ

המדד ששווה לכם הרבה כסף כשאתם לוקחים משכנתא

עסקת נדל"ן טובה מתחילה במימון זול: כך תשפרו את דירוג האשראי שלכם כדי למקסם את המינוף ולחסוך עשרות אלפי שקלים בריביות ● מומחי בנק ישראל ומומחים למשכנתאות מסבירים איך לבנות פרופיל לווה אופטימלי לעסקה הבאה

החשב הכללי יהלי רוטנברג / צילום: תדמית הפקות

מתחת לצפי אך עדיין גבוה: יחס החוב לתוצר עמד על 68.6% ב-2025

יחס החוב לתוצר של הממשלה עמד ב-2025 על 68.6% - עלייה של 0.9% משנת 2024 ● העלייה, מטבע הדברים, מיוחסת להוצאות הכבדות של המלחמה, אך נראה כי הדרך לירידה משמעותית, גם בזמן הפסקת האש, עוד ארוכה ● נגיד בנק ישראל: "אנחנו לא ארה"ב ולא יכולים להתנהל עם חוב כפי שהם מתמודדים איתה"

שר המשפטים יריב לוין והיועמ''שית גלי בהרב-מיארה / צילום: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), יואב דודקביץ (ידיעות אחרונות)

היועמ"שית מתנגדת להצעת לוין: "פגיעה קשה בציבור"

שר המשפטים יריב לוין מציע לשנות את תקנון הממשלה כך שלא תידרש חוות-דעת משפטית לקידום החלטות והצעות חוק – לרבות חוקים עם משמעות תקציבית ● היועמ"שית גלי בהרב-מיארה: "פגיעה חמורה בשלטון החוק, החלפת משילות בפריצות מסגרות התקציב"

דונלד טראמפ וראש ממשלת קנדה מארק קרני / צילום: ap, Evan Vucci

טראמפ מאיים במכס של 100% על קנדה אם תחתום על הסכם סחר עם סין

הנשיא מחריף את המתיחות עם קנדה, מכנה את ראש הממשלה קרני "מושל" ומאיים במכסים של 100% במידה ואוטווה תחתום על הסכם עם הסינים ● האיום של טראמפ מגיע שבוע לאחר שהציג עמדה מפויסת ואמר כי על קנדה להגיע לעסקה עם סין

ההפגנה על מצב החברה הערבית בארץ בסכנין / צילום: Reuters, Ammar Awad

האלימות בערים הערביות שוברת שיאים, והתושבים עוזבים. לאן הם עוברים?

האלימות גואה, תופעת הפרוטקשן משתוללת ורוב תיקי הרצח נשארים לא מפוענחים ● התוצאה: יותר ויותר תושבים עוזבים את הערים הערביות - אבל לאן הם עוברים? ● המשרוקית של גלובס עם המספרים מאחורי המחאה בחברה הערבית

בדיקה טכנולוגית / צילום: באדיבות HBO MAX, Giulia Parmigiani/Netflix

מהלוטוס הלבן עד "קרב רודף קרב": בדקנו את HBO Max

החל מהחודש מציעה HBO MAX שירות סטרימינג עצמאי בישראל, עם קטלוג תכנים עצום ● החיבוריות עובדת היטב, אבל כל היסטוריית הצפייה אינה קיימת וצריכה להיכתב מחדש, וגם המחיר גבוה יחסית