גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

איך מייצבים את תזרים המזומנים של העסק בתקופת הקורונה?

בתקופת הקורונה במיוחד, אבל גם בכלל, קיימים מספר פתרונות היכולים להקל על הפעילות העסקית באמצעות מימון עכשווי על חשבון התחייבויות עתידיות ● איך אפשר לספק נזילות לעסק בעת הרעה בתזרים המזומנים?

פעילות עסקית בעת משבר. הנזילות חשובה / צילום: Shutterstock/א.ס.א.פ קרייטיב
פעילות עסקית בעת משבר. הנזילות חשובה / צילום: Shutterstock/א.ס.א.פ קרייטיב

הכתבה בשיתוף גמא ניהול וסליקה

המשבר הכלכלי שנוצר בעקבות מגיפת הקורונה פגע בלא מעט עסקים בישראל - קטנים, בינוניים וגדולים; הוא השפיע על תזרים המזומנים ויצר אצלם, לא מעט פעמים, בעיית נזילות. בנוסף לכך, מנהלי כספים, יבואנים, יצרנים וספקים נאלצים להתמודד עם ירידה במוסר התשלומים או איחור ואי עמידה בתשלומים של לקוחותיהם, שגורר אותם בעל כורחם ללחץ כספי תזרימי, לכניסה לחריגות אשראי, או לתשלום ריבית גבוהה בגין הלוואות נוספות. הלחץ התזרימי המדובר מקשה עליהם בפעילות השוטפת ואף עשוי לפגוע בפיתוח ותכנון קדימה של העסק. אותם עסקים נאלצים לחפש אחר פתרונות אלטרנטיביים ויעילים למקורות מימון שינוצלו על ידם בזמינות מיידית. מהם, אם כן, הפתרונות שעומדים בפניהם על מנת לצלוח את המשבר?

"בימים כאלה כשעסקים רבים נקלעים למצוקה, חשוב להציע להם פתרונות נוספים שבשגרה אולי לא היו נזקקים להם, אבל כעת כן", מסביר יוסי קריאף, סמנכ"ל אשראים בגמא, מקבוצת הפניקס, העוסקת במתן אשראי ושירותים פיננסיים לעסקים. "מצב משברי שכזה דורש פתרונות אחרים שיכולים להביא עסק ממצב של כמעט קריסה למצב של צמיחה, דווקא על רקע משבר כלכלי", הוא מדגיש. לדבריו, שישה פתרונות יכולים להתאים לעסקים במצב הנוכחי: ניכיון צ'קים, פקטורינג, ניכיון שוברי כרטיסי אשראי, הלוואות גישור כנגד נדל"ן, מימון יבוא ומימון ציוד.

ניכיון צ'קים ובדיקתם - מתן שקט נפשי לבעל העסק

"יש שתי בעיות שיכולות להתרחש עם צ'קים דחויים בתקופה הזאת", מסביר קריאף. "הראשונה: העסק זקוק לכסף באופן מיידי, אבל הצ'ק הוא לעוד חודשיים. השנייה: עקב המשבר עסק/ספק יכול לתת צ'ק כשהוא בקשיים תזרימיים, על סף קריסה, ואז בעוד חודשיים כשנבוא לפדות אותו, כבר לא יהיה עסק, לא יהיה חשבון בנק ולא יהיה כיסוי".

אשראי גמיש, מהיר וזמין לעסקים / צילום: Shutterstock/א.ס.א.פ קרייטיב

הפתרון לשתי הבעיות הללו מגיע דרך שירות ניכיון צ'קים, המאפשר לעסק לקבל תשלום מיידי לחשבון הבנק תמורת הצ'ק העתידי ובכך לייצר מקור מימון נוסף לשיפור התזרים. "בגמא אנו מנכים גם צ'קים למוטב בלבד", אומר קריאף. "בנוסף, אחד השירותים שאנחנו מספקים הוא בדיקה של הצ'קים. אנחנו בוחנים את המצב הפיננסי של נותן הצ'ק ויודעים להתריע לבעל העסק במידה וקיבל תשלום מספק/עסק שנמצא בקשיים, או שמוסר התשלומים שלו נמוך. כך הוא יכול לחזור למי שנתן לו את הצ'ק ולטפל בעניין מיידית, ולא להידרש לבעיה כשמגיע מועד הפדיון".

לפרטים נוספים ולקבלת מימון לעסק בגמא, לחצו כאן>>

שוטף פלוס? הכסף עכשיו

אחד הקשיים הגדולים של עסקים בכלל, ובוודאי בתקופת הקורונה, הוא שיטת תשלומי השוטף פלוס. מרגע הנפקת החשבונית יכולים לחלוף 30 ימים, במקרה הטוב, ולעיתים גם 90, עד שהעסק יקבל את הכסף. בתקופת הקורונה, הפער התזרימי הזה יכול לפגוע קשות בעסקים. עבור מקרים כאלה נועד פתרון הפקטורינג - מכשיר שבאמצעותו הגוף הפיננסי רוכש את החובות הפתוחים מהלקוח ובעצם הופך את העסקה למזומן. החוב הופך ל"בנק", כשהעסק עצמו מקבל את הכסף במזומן. פתרון הפקטורינג של גמא מאפשר לעסק לקבל תשלום של עד 85% על חשבונית ובכך להפוך את החוב אליו לתשלום מיידי.

הלקוחות קונים בכרטיסי אשראי בתשלומים? קבלו את הכסף מיידית

כמעט כל עסק בישראל מאפשר ללקוחותיו לרכוש בכרטיסי אשראי ולחלק את הקניה למספר תשלומים. במקרה כזה כשהלקוח מחלק את קנייתו לתשלומים, אם בעל העסק לא משתמש בשירותי ניכיון שוברי כרטיסי אשראי, הוא יקבל את התמורה עבור הקניה מידי חודש בחודשו בהתאם לכמות התשלומים שהלקוח בחר. גמא מציעה שירות ניכיון שוברי כרטיסי אשראי במסלול של עד 36 תשלומים בתנאים הזולים בשוק ומקדימה את התשלום לעסקים בגין עסקאות תשלומים בכרטיסי אשראי. כך העסק מקבל את התמורה בפעם אחת ולא צריך להמתין לכסף מספר חודשים, דבר המקל באופן משמעותי על תזרים המזומנים שלו.

הלוואת גישור כנגד נדל"ן

הלוואת גישור היא כלי מוכר בעיקר מעולם הנדל"ן, שבו, למשל, בעת רכישת נכס חדש לפני שהנכס הישן נמכר, הלווה זקוק לכסף באופן מיידי ולפרק זמן קצר. במצב כזה הוא יכול לקחת הלוואת גישור, לשלם עבור הנכס שקנה ולאחר מכירת הנכס הישן - לסגור את ההלוואה.

במקרה של משבר הקורונה, הלוואת גישור באה לכסות על הפער התזרימי של העסק על סמך ההתאוששות הכלכלית שצפויה לו בהמשך. אחד השירותים שמוענקים בגמא מאפשר לאנשי עסקים וליזמי נדל"ן לקבל הלוואת גישור החל ממיליון שקל, לתקופה של עד ארבע שנים, תמורת שיעבוד נדל"ן שבבעלות העסק: מסחרי, פרטי, מניב, קרקעות ועוד, אך לא כנגד דירת המגורים של הלווה. הלווה יכול לקבל אשראי בסכומים גדולים ובתנאים נוחים וגמישים, לגשר על הפער התזרימי הנוכחי ולנצל את ההלוואה להתפתחות עסקית או לכל מטרה אחרת שמעודדת את התאוששות העסק או צמיחתו.

ניכיון שוברי אשראי. מאפשר קבלת סכום העסקה באופן מיידי / צילום: Shutterstock/א.ס.א.פ קרייטיב

קבלת מימון עבור ייבוא או רכישת ציוד לצורך התפתחות עסקית

גורם נוסף שיכול להקשות על תזרים העסק בתקופת משבר נוגע למימון. כך, למשל, עסקים רבים שעוסקים ביבוא מוצאים את עצמם במצב לא פשוט. זאת כאשר הם רוכשים את הציוד בחו"ל, משלמים עליו במזומן על מנת לייבאו לארץ, אבל את התשלום עבור הסחורה בישראל הם מקבלים רק אחרי זמן מה. במצב כזה, הם נדרשים לקחת הלוואה שיושבת להם על האובליגו (סך ההתחייבויות מול הבנק) והדבר מקטין את חופש האשראי שלהם. "אחת האפשרויות של עסקים, יבואנים במקרה הזה, שמקבלים שירות מגמא, היא ליהנות מאשראי לתקופה של עד חמישה חודשים, לצורך התשלום לספק בחו"ל ועד לקבלת התשלום עבור הסחורה בארץ", מסביר קריאף. זאת, ללא הכבדה על האובליגו.

פתרון דומה ניתן על ידי חברת גמא גם לצורך מימון ציוד להתרחבות העסק. "אנחנו מעניקים מימון של עד 100% מרכישת הציוד, בפריסה של עד 60 תשלומים, באופן שמקביל בין ההכנסות שינבעו מרכישת הציוד להחזר תשלום ההלוואה", אומר ניר אופנהיים, מנהל תחום מימון ציוד בגמא. מימון הציוד, לדבריו, מיועד הן לעסקים שרוצים לרכוש ציוד חדש והן ליבואנים שמעוניינים למכור את הציוד, אך הקונים הפוטנציאליים שלהם זקוקים למימון כדי לרכוש אותו.

קריאף מציין ואומר כי "דווקא בעת משבר הקורונה העוצמות של גמא מגיעות לידי ביטוי, כחברה שפעילה כבר 22 שנים, עם תיק אשראי של מעל חמישה מיליארד שקל ודירוג אשראי Aa3. בימים האלו אנחנו מגיעים ללקוחות עצמם, בוחנים את המצב שלהם ומתאימים להם את הפתרונות הנכונים לצורך מימון והפיכת החוב למזומן. הקשר האישי של גמא עם הלקוחות עומד במבחן שנים רבות ומוכיח את עצמו שוב ושוב, גם בתקופות הקשות כמו ימי הקורונה", הוא מוסיף.

לסיכום, מציינים בגמא, כי החברה מעניקה את כלל פתרונות המימון והשירותים הפיננסיים לעסקים במקום אחד, כגון: סליקת כרטיסי אשראי, ניכיון שוברי אשראי, התאמות כרטיסי אשראי, ניכיון צ'קים, מימון ציוד ויבוא, פקטורינג, הלוואות ואשראי ומימון כנגד נדל"ן וקרקעות. כל אלו מאפשרים לעסקים ולחברות לקבל מימון מהיר, בהליך פשוט ובטוח בלי בירוקרטיה וסחבת שכל כך נחוץ כיום לעסקים על מנת לחזור למסלול התקין.

לפרטים נוספים ולקבלת מימון לעסק בגמא, לחצו כאן>>

*נותן האשראי: גמא ניהול וסליקה בע"מ או גמא מימון אישי ישיר בע"מ. המימון אינו ניתן כנגד דירת מגוריו של הלווה. מתן ההלוואה בפועל הינו בכפוף לשיקול דעתה של החברה. אי עמידה בפירעון ההלוואה עלול לגרור חיוב בריבית פיגורים והליכי הוצאה לפועל.

עוד כתבות

מטוס לופטהנזה / צילום: יח''צ

מחשש להסלמה: לופטהנזה החלה לבטל טיסות לישראל

קבוצת לופטהנזה הודיעה על המשך פעילותה בארץ במתכונת של טיסות יום בלבד, על רקע צפי מתחזק להסלמה ביטחונית - זאת כדי לאפשר לצוותי האוויר לשוב למדינות המוצא ללא לינה בישראל ● הניסיון מהמלחמה מראה: כאשר קבוצת לופטהנזה מחליטה לצמצם פעילות בארץ, חברות תעופה אירופיות נוטות ללכת בעקבותיה

מנכ''ל אנבידיה, ג'נסן הואנג / צילום: באדיבות אנבידיה

המשקיע שבטוח: זו החברה שתעקוף את אנבידיה בשווי שוק

היזם והסוחר המפורסם טום סוסנוף טוען כי "אנבידיה היא השקעה משעממת שתאבד את התואר הנכסף לגוגל" ● אבל הוא די לבד - למעט מייקל ברי, יש קונסנזוס בקרב אנליסטים מובילים בוול סטריט שמניית החברה תספק אפסייד משמעותי ב־2026 ואף תעבור שווי שוק של 6 טריליון דולר ● בבלומברג מציינים את הסיכונים והמהמורות שבדרך ● וגם: אנבידיה היא החברה הכי זולה בין "שבע המופלאות", בנק אוף אמריקה: "זו הזדמנות"

צחי אבו / צילום: יונתן בלום

בהיקף כולל של כ-95 מיליון שקל: אבו פמילי מגורים השלימה שתי עסקאות

חברת ההשכרה לטווח ארוך הודיעה על השלמת שתי עסקאות ברחובות ובקריית אתא ●  תוכנית ההתחדשות העירונית בגבעתיים מגיעה לישורת מכרעת ● בחיפה ידונו בשבוע הבא בהתנגדויות הרבות להרחבת שכונת סביוני דניה ● וחברת כמאי הישראלית, שעוזרת לחברות בנייה באמצעות סוכן AI, גייסה מיליון דולר ● חדשות השבוע בנדל"ן

מתוך קמפיין מזרחי טפחות / צילום: צילום מסך

שבוע שלישי ברציפות: שגיא דקל חן מוביל את מזרחי טפחות למקום הראשון בזכירות

הפרסומת האהובה ביותר שייכת לביטוח 9, וחברות הביטוח תופסות מחצית מדירוג הפרסומות הזכורות והאהובות השבועי של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● ההשקעה הגדולה ביותר השבוע שייכת לפלטפורמת הסטרימינג free TV והקמפיין בכיכובו של ארז טל

חומרים: Shutterstock, AP/Jacquelyn Martin (עיבוד תמונה)

מי שמתעמר בפאוול - יש לו עסק איתם: סוחרי מניות המם מתייצבים להגנת יו"ר הפד

משקיעים פרטיים הפעילים במדיה החברתית לא מתכוונים לעבור לסדר היום על האשמות מצד הבית הלבן בדבר מעשים פליליים של הנגיד פאוול, שמטרתן כנראה להפעיל לחץ כדי להביא להפחתות ריבית נוספות ● כמי שבתקופתו דהר שוק המניות לשיאים, הוא זכה באהדתם לנצח

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

לראשונה השנה, וול סטריט סוגרת יומיים רצופים של ירידות; מיקרוסופט ומטא ירדו ב-2.5%

נאסד"ק ירד ב-1% ● מחזיקי אגרות החוב של אורקל תובעים את החברה ● הרשויות בסין הנחו את סוכני המכס לאסור על הכנסת שבבי ה-AI מסוג H200 של אנבידיה למדינה ● המכירות הקמעונאיות בארה"ב צמחו ב-0.6%, מעל לתחזיות ● מחירי הזהב והכסף ממשיכים לנפץ שיאים ● מחירי הנפט עלו במעל 1% בעקבות הטלטלה המתפתחת באיראן

צילום: Shutterstock

פרשת יוטרייד: האנליסט הנאשם בהונאת משקיעים הוסגר לישראל

רואי קוזין, בכיר בחברת האלגו-טריידינג יוטרייד, שגייסה במרמה כ-77 מיליון שקל מכ-600 לקוחות, הוסגר ממקסיקו לישראל ● קוזין שימש כאנליסט ראשי בחברה בין השנים 2012 ל-2015, תחת ניהולו של אביב טלמור, שנידון לחמש שנות מאסר במגרת הפרשה

משרדי משרד הבריאות בירושלים / צילום: איל יצהר

בשורה להורים ולדולות: משרד הבריאות מקפיא את הכוונה להוציא טיפולים מהשב"ן

לאחר הביקורת הציבורית, משרד הבריאות חתם על מסמך מעודכן לקופות החולים וחזר בו מההחלטה להוציא מביטוח השב"ן את האפשרות לקבל החזרים על טיפולים משלימים בתחומי התפתחות הילד, הריון ולידה ● במשרד יערכו בדיקה מקיפה ולאחריה יוחלט אם לגנוז את השינוי לחלוטין

מפעל ענקית השבבים הטייוואנית TSMC / צילום: Shutterstock

יצרנית השבבים הגדולה בעולם עקפה את התחזיות. ומה היא צופה להמשך?

TSMC עקפה את תחזיות האנליסטים ברבעון הרביעי ומציגה המשך צמיחה מהירה, וזאת על רקע הביקוש לשבבים מתקדמים לשרתי בינה מלאכותית

ימים לפני תחילת המחאות: "ההסכם הסודי" בין איראן וישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: לפי דיווח של וושינגטון פוסט, ישראל העבירה מסרים דרך הרוסים לאיראן לאי-תקיפה הדדית, למה גרמניה עדיין סוחרת עם איראן, וסערת הקצין הבריטי שמנע מאוהדי מכבי ת"א להגיע למשחק לא נרגעת • כותרות העיתונים בעולם

אוהד יאסין / צילום: Netanel tobias

הקידום המפתיע של הישראלי הבכיר במיקרוסופט העולמי

אוהד יאסין, המשמש כיום כסגן נשיא וחבר הנהלת מרכז הפיתוח במיקרוסופט ישראל, ינהל מאות עובדים בישראל וברחבי העולם, ויוביל פעילות אסטרטגית מול ממשלות וארגונים ריבוניים ● את התפקיד קיבל הבכיר הישראלי בין השאר על רקע התפקיד המרכזי שממלא מרכז הפיתוח בישראל בפיתוח מוצרי בינה מלאכותית, ענן וסייבר

קרן מור (''כוכבה שביט'') בקמפיין של קופ''ח לאומית / צילום: פיגמנט

כוכבה עוברת לסגול: קופ"ח לאומית משנה את המיתוג, וזו הסיבה

לאחר שנת שיא עם תוספת של יותר מ-10,000 לקוחות, ובהמשך למיקוד בבריאות האישה, קופת החולים לאומית מחליפה מיתוג ● המהלך כולל התאמה לחברה החרדית והערבית וילווה בקמפיין חדש

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה מעורבת בתל אביב; נובה זינקה במעל 8%, ארית תעשיות ירדה בכ-3%

מדד ת"א 35 עלה בכ-0.9% ● הדוח הרבעוני של TSMC הקפיץ את מניות השבבים ● החשש מהסלמה מול איראן לא הפריע אתמול לבורסה לכבוש שיאים חדשים ● היום יפורסם מדד המחירים לצרכן, הצפי - עלייה קלה ● על רקע צפירת ההרגעה של טראמפ - מחירי הנפט יורדים הבוקר

גם זה קרה פה / צילום: עמית שאבי - ידיעות אחרונות, איל יצהר

שמחון מציג: עוד תוכניות להרעפת מזומנים על הציבור

בכנסת אי אפשר לסיים משפט ● מה אומר המדד שאוהבים לסקר ● ומה עקום בתוכנית המשכנתאות החדשה ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

  / אילוסטרציה: Shutterstock

ביטחון ובתי השקעות בראש: 1 מכל 12 חברות בת"א הכפילה את ערכה בשנה

לצד השיאים ההיסטוריים במדדי הבורסה בת"א, זינקו בשנה החולפת 45 מניות ביותר מ-100% ● שיאניות התשואה: חברות התעשייה הביטחונית והפיננסים ● חמש מניות זינקו ביותר מ-1,000% בשלוש שנים: ארית, נקסט ויז'ן, קווליטאו, מיטב ומנועי בית שמש

צ'לסה רנגר והתמונה המג'ונרטת שלה. רשמה עלייה של 914% בחשיפות / צילום: צילום מסך לינקדאין

זינוק של 700% בטראפיק: המהלך שעשו נשים שלא מצאו עבודה בלינקדאין

טרנד מתפשט בלינקדאין הציג תופעה מדאיגה: נשים ששינו את המגדר בפרופיל דיווחו על זינוק של עד 700% בטראפיק ● ברשת החברתית דוחים את הטענות להטיה של האלגוריתם, ומומחיות בתחום טוענות כי מדובר בלא יותר ממראה לאפליה של החברה ● האם הפתרון הוא לאמץ את המשחק הגברי או דווקא לשחות נגד הזרם?

HAVAL H6 של GWM / צילום: יח''צ

קאמבק אירופי ל-GWM: שבעה דגמים חדשים ותחרות מול טוסון

GWM מתכננת חזרה לאירופה ולישראל עם מחירים אגרסיביים והנעות מגוונות ● דגמי קרוס־אובר חדשים מרחיבים את ההיצע בטווח 115–230 אלף שקל ● וגם: המעבר לחשמל בצי הממשלתי עדיין מדשדש ● השבוע בענף הרכב

הראל ויזל, בעלים ומנכ''ל פוקס / צילום: ההסתדרות

הסמנכ"ל החדש בחברת הבת של פוקס: הבן של ויזל

איתי ויזל ימונה לסמנכ"ל מכירות בחברת הבת איתי ברנדס ● בתחילת 2025 עוד עמד שכרו על כ-13 אלף שקל ובשנת 2028 הוא צפוי לעמוד על כ-28 אלף שקל

ירידת מחירים בענף הרכב/ עיבוד: טלי בוגדנובסקי צילום: יוסי כהן

מצ'רי ועד סקודה וטסלה: ענף הרכב מציג ירידת מחירים חריגה

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● ענף הרכב הישראלי מתחיל את 2026 עם ירידה במחירי המחירון הרשמיים של דגמים חדשים רבים ● זאת, בניגוד למגמה הרווחת זה שנים ● משערי המטבע והלחץ הרגולטורי ועד לצונאמי התקינה הסיני: אלו הכוחות שהשפיעו על היבואנים

''אין ודאות שנפילת המשטר תביא לאיראן טובה יותר''. כרזה עם תמונת חמינאי בטהרן / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl

דיווח בניו יורק טיימס: נתניהו ביקש מטראמפ לדחות את התקיפה באיראן

בכירים אמריקאים: הנשיא דחה בשלב זה את ההחלטה על התקיפה באיראן, אך היא עדיין על השולחן ● הניו יורק טיימס: "בפנטגון נערכים להחזיר את הכוחות שפונו מבסיסים באזור" ● שר החוץ של טורקיה: אנקרה אינה מקבלת אפשרות של שימוש בכוח נגד איראן ● הבריטים עדכנו את אזהרת המסע לישראל ● הרמטכ"ל הנחה על חיזוק המוכנות בהגנה ● שר החוץ של איראן: "אין כוונה לתלות אנשים" ● עדכונים שוטפים