גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

שפיגלר: "שאול מרידור לא יודע מה המשמעות של להיות מובטל"

מנכ"ל הביטוח הלאומי מאיר שפיגלר תקף את יו"ר אגף התקציבים שאול מרידור, לאחר שהאחרון טען כי הארכת הזכאות לאבטלה מייצרת תמריצים שליליים לחזרה לשוק העבודה ● "קודם כול שייצא וילמד, ואחר כך יחזור ויקבל החלטות שנוגעות לציבור"

מאיר שפיגלר  / צילום: שלומי יוסף
מאיר שפיגלר / צילום: שלומי יוסף

הקרב בין הביטוח הלאומי לאגף התקציבים עולה מדרגה: מנכ"ל הביטוח הלאומי מאיר שפיגלר תקף בתוכנית "יומן הצהריים" בגל"צ בהנחיית אמיר איבגי את יו"ר אגף התקציבים באוצר, שאול מרידור. זאת לאחר שמרידור אמר בתוכנית "רינו צרור" בגל"צ כי הארכת הזכאות לאבטלה מייצרת גם ודאות אבל לצידה גם תמריצים שליליים ליציאה לעבודה.

"לשמוע ולא להאמין", אמר שפיגלר, "מי שאומר דבר כזה מעולם לא היה בצד השני של המתרס. הוא לא יודע מה המשמעות של להיות מובטל. של להתעורר בבוקר ולא לדעת מה הוא יעשה במהלך היום. של ללכת ולהיות חסר אונים מבחינת הסביבה שעוטפת אותו. יש לזה השלכות נפשיות מרחיקות לכת, מעבר לפן הכלכלי. ראוי אותו אדם שאמר את זה שיידע שכשאתה עובד אתה מקבל שכר. כשאתה מובטל אתה מקבל חלק יחסית מאוד שולי או 50 אחוז בממוצע מהשכר. איזה בנאדם, ריבונו של עולם, היה רוצה ללכת ולאבד קודם כול את הזכות שלו למצות את הפוטנציאל שלו, את היכולת שלו, את הכלים שהוא רכש באמצעות לימודים אקדמיים וניסיון שצבר בשטח?".

הרקע לסכסוך בין אגף התקציבים והביטוח הלאומי הוא, בין היתר, החלטתו של שפיגלר על הוצאה גורפת לחל"ת בתחילת המשבר. באוצר מאשימים את מנכ"ל הביטוח הלאומי כי קיבל את ההחלטה על דעת עצמו ולטענתם, בין היתר, היא אחראית לשיעור האבטלה הגבוה, שעומד על 21%. 

שאול מרידור / צילום: אוריה תדמור

"ניסיון להשתלט בצורה עוינת על כספי המבוטחים"

"ראוי שפעם אחת הוא  יהיה כמו בסיפור 'בן המלך והעני'", המשיך שפיגלר. "פעם אחת שייצא לצד השני של המתרס, יבין מה המשמעות של להיות מובטל ואח"כ שיחזור למקום שבו יש לו סמכויות ללא אחריות ויאמר את הדברים שהוא רוצה לומר. יש גבול. אף אחד לא רוצה להיות מובטל. אני מדבר על אנשים סבירים מהיישוב, ולהגיד שזה תמריץ שלילי זה דבר שהיה ראוי שלא ייצא מפיו. זה בדיוק חוט השני לאופן שבו אנשי האוצר מתנהלים. מעבר לזה שזה מחטף שנעשה באישון לילה. אגב, עד הרגע הזה לא קיבלנו בכלל את תוכן הצעת המחליטים! הם מדברים על שקיפות, על התנהלות תקינה נורמטיבית. הרי לא עולה להם כסף להוציא את המילים מהפה".

על הצעת המחליטים אמר שפיגלר: "זהו ניסיון להשתלט בצורה עוינת על כספי המבוטחים, שדרך קבע משלמים דמי ביטוח לאומי כדי להבטיח את הזכויות הסוציאליות שלהם בימים כתיקונם ובשעת משבר בפרט. אוי ואבוי אם ההחלטות של ביטוח לאומי היו נתונות לאישור האוצר. אני לא רוצה לחשוב מה היה קורה. ועדיף שהציבור לא היה נדרש להתמודד עם סיטואציה שכזו. הם רוצים להשתלט באופן מוחלט על התפקוד של הביטוח הלאומי, על היכולת שלו לקבל החלטות מקצועיות, ענייניות אובייקטיביות כשלנגד עינינו עומד אך ורק הציבור, הצרכים שלו, המצוקות שלו והצורך לסייע בידו".

כשהמראיין שאל אותו האם הדברים האלה אינם עומדים לנגד עיניהם של אנשי האוצר ענה שפיגלר: "אני מדבר על אגף התקציבים. אלמלא הביטוח הלאומי, הרבה מאוד החלטות שהתקבלו, לא היו באות לאוויר העולם. כי כל דבר שאנחנו העלינו במהלך המשבר שהיה ראוי לקבל את הגיבוי של אגף התקציבים נתקבל בסירוב מוחלט. ולראיה הוא אמר שזה מהווה תמריץ שלילי. איך הוא יכול להגיד דבר כזה? הוא היה אי פעם מובטל בחיים שלו? הוא יודע מה זה להיות במצב שהוא לא יכול לעמוד בהתחייבויות שהוא לקח על עצמו? הוא יודע מההמשמעות של לחתוך את השכר שלו בחצי? קודם כול שייצא וילמד, ואחר כך יחזור ויקבל החלטות שנוגעות לצד השני של המתרס, לעם ישראל ולציבור. תאמין לי, הציבור רוצה לעבוד. לא סתם אנשים לומדים ומשקיעים אנרגיה וזמן ועוד כל מיני דברים שבאים גם על חשבון המשפחה שלהם. כדי להגיע למצב שהם יוכלו לעבוד בצורה שוטפת וסבירה ולצקת תוכן למה שהם עושים ביום יום ולהתפרנס בכבוד. אבטלה זו לא עבודה, זה לא מקצוע. אולי אצל ראש אף התקציבים יש מונח שלפי אבטלה שווה מקצוע. לא אצל עם ישראל.

"אתמול הייתה הפגנה והיו עוד הפגנות. אתה יודע מה צועקים כל המפגינים? רק דבר אחד: תנו לנו לחזור לעבוד! איך זה תואם את האמרה שההאבטלה מתמרצת אותם להמשיך להיות מובטלים. זו שאלה רטורית. אין צורך לענות עליה אלא אם כן זה בא מבית היוצר של כל מיני רעיונות נשגבים של אגף התקציבים".

עם זאת, שפיגלר נמנע מלתקוף את שר האוצר ישראל כ"ץ ואת ראש הממשלה בנימין נתניהו ודווקא חלק להם מחמאות: "כמי שמכיר ושומע רבות את האופן שבו ראש הממשלה ושר האוצר מחפשים כל דרך ללכת ולעזור ולסייע ולהקל עד שיעבור זעם, אני מאמין שהם לא ייתנו לזה יד. מה שקורה בפרקטיקה הנוהגת, אנשי אגף התקציבים מציגים תמונה שבאה לתת ביטוי לראיית העולם שלהם ואתה מבין שכשמציגים לך תמונה לא תמיד אתה מסוגל לראות את מה שמסתתר בין החלקים שמרכיבים אותה. ראש הממשלה ובוודאי גם שר האוצר, כשהם ייחשפו לפשר העניין אין לי ספק שהם לא ייתנו לו יד. ואני יודע שהדברים יהיו מציאותיים".

ממשרד האוצר נמסר בתגובה: "משרד האוצר מעביר מדי שנה את רוב התקציב הנדרש לתשלומי הקצבאות של הביטוח הלאומי. כך היה בעבר וכך יהיה בעתיד. ללא הסתמכות על תקציב המדינה, הביטוח הלאומי לא היה מסוגל לשלם את הקצבאות לתושבי ישראל כבר היום. ככל שחזונו של מנכ"ל הביטוח הלאומי היה מתגשם ועודפי הביטוח הלאומי היו מושקעים בשוק ההון, מעבר לסיכון הרגיל הטמון בכך, היה בכך כדי לפגוע פגיעה אנושה בכספים של תושבי ישראל בשעת משבר הקורונה עקב הירידה בשוק ההון בתקופה זו. משרד האוצר מצר על כך שמנכ"ל הביטוח הלאומי בוחר כרגיל לכלות את זמנו בתקשורת ובהפצת פייק ניוז תוך הטלת דופי במשרתי ציבור. משרד האוצר ימשיך להעביר את כל התקציבים הנדרשים פעול על מנת להבטיח את היציבות והוודאות של הזכויות הסוציאליות תושבי ישראל".

עוד כתבות

צ'לסה רנגר והתמונה המג'ונרטת שלה. רשמה עלייה של 914% בחשיפות / צילום: צילום מסך לינקדאין

זינוק של 700% בטראפיק: המהלך שעשו נשים שלא מצאו עבודה בלינקדאין

טרנד מתפשט בלינקדאין הציג תופעה מדאיגה: נשים ששינו את המגדר בפרופיל דיווחו על זינוק של עד 700% בטראפיק ● ברשת החברתית דוחים את הטענות להטיה של האלגוריתם, ומומחיות בתחום טוענות כי מדובר בלא יותר ממראה לאפליה של החברה ● האם הפתרון הוא לאמץ את המשחק הגברי או דווקא לשחות נגד הזרם?

קרן מור (''כוכבה שביט'') בקמפיין של קופ''ח לאומית / צילום: פיגמנט

כוכבה עוברת לסגול: קופ"ח לאומית משנה את המיתוג, וזו הסיבה

לאחר שנת שיא עם תוספת של יותר מ-10,000 לקוחות, ובהמשך למיקוד בבריאות האישה, קופת החולים לאומית מחליפה מיתוג ● המהלך כולל התאמה לחברה החרדית והערבית וילווה בקמפיין חדש

העליות בבורסה דחפו לשיא בכספים המנוהלים של הישראלים / אילוסטרציה: Shutterstock

העליות בבורסה דחפו לשיא בכספים המנוהלים של הישראלים: 4 טריליון שקל

בכך הוכפלו כספי החוסכים בפנסיה ובגמל בתוך פחות מ-7 שנים ● החזרה הביתה: היקף החשיפה של המוסדיים לחו"ל ירד ל-22.6%, לאחר שכבר עמד על כמעט 27%

נתב''ג / צילום: טלי בוגדנובסקי

הביקושים לקופנהגן הוכפלו: כך טיסות ישירות משפיעות על בחירת יעדי הנופש

ענף התעופה המקומי מתחיל להתאושש, והחברות מזהות את ההזדמנות ופותחות קווים ישירים חדשים להאנוי, לקופנהגן ולברטיסלבה ● אלה מקלים על הנסיעה ומגבירים את האטרקטיביות של היעדים ● ומתי טיסות ישירות לא מגדילות את הביקוש?

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

ת"א ננעלה בשיאים בתום מסחר תנודתי ובהובלת מניות הבנקים והביטוח

מדד ת"א 35 עלה בכ-1.6% ● מניות הביטוח והבנקים הובילו את העליות ● טאואר עולה בכ-3%, קמטק נחלשת בכ-6% ● המשקיעים יעקבו מקרוב אחר ההתפתחויות באיראן ● וול סטריט ננעלה אתמול בירידות, לאחר שפורסמו שם נתוני האינפלציה לחודש דצמבר ● מחירי המתכות היקרות ממשיכים לנפץ שיאים ● מה צפוי מחר במדד למחירים בצרכן בישראל

אוהד יאסין / צילום: Netanel tobias

מיקרוסופט ממנה סגן נשיא ישראלי לתפקיד רגיש

אוהד יאסין, המשמש כיום כסגן נשיא וחבר הנהלת מרכז הפיתוח במיקרוסופט ישראל, ינהל מאות עובדים בישראל וברחבי העולם, ויוביל פעילות אסטרטגית מול ממשלות וארגונים ריבוניים ● את התפקיד קיבל הבכיר הישראלי בין השאר על רקע התפקיד המרכזי שממלא מרכז הפיתוח בישראל בפיתוח מוצרי בינה מלאכותית, ענן וסייבר

ההצעה של אב־גד / צילום: יח''צ

הטרייד־אין של אב-גד חוסך עשרות אלפי שקלים ובעיקר כאב ראש

החברה מציעה לרוכשים למכור עבורם את הדירה הישנה בהפחתה של 6% מהמחיר שיקבע שמאי, ב־14 פרויקטים שהיא משווקת כיום בארץ • למשפרי דיור ההצעה יכולה לחסוך בעיות בתקופה קשה בשוק היד השנייה ● מאחורי המבצעים, מדור חדש

אפי כץ, מנכ''ל ענב ייזום / צילום: יח''צ

ביהמ"ש המחוזי מחק תביעה של חברת נדל"ן נגד עורכי דינה

נמחקה התביעה שהגישה חברת הנדל"ן ענב ייזום נגד עורכי דינה לשעבר, האחים ליאור וחן עמידור, ואיש התקשורת רונן צור בטענה כי ניהלו נגדה קמפיין אנונימי מכפיש ● הצדדים הופנו לגישור ● ענב: "מדובר במחיקה טכנית בלבד שנועדה לאפשר הגשה מחדש"

  / אילוסטרציה: Shutterstock

ביטחון ובתי השקעות בראש: 1 מכל 12 חברות בת"א הכפילה את ערכה בשנה

לצד השיאים ההיסטוריים במדדי הבורסה בת"א, זינקו בשנה החולפת 45 מניות ביותר מ-100% ● שיאניות התשואה: חברות התעשייה הביטחונית והפיננסים ● חמש מניות זינקו ביותר מ-1,000% בשלוש שנים: ארית, נקסט ויז'ן, קווליטאו, מיטב ומנועי בית שמש

סניף של בנק איינדה בטהרן / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl

כך קריסת בנק החלה את תהליך ההתרסקות של המשטר באיראן

הלוואות מרובות למקורבי המשטר הפילו את בנק איינדה, והאיצו משבר פיננסי ארוך טווח ● הכישלון, מעריכים מומחים, הפך גם לסמל וגם לגורם שהאיץ את ההתפוררות הכלכלית של הרפובליקה האסלאמית - שבסופו של דבר הביאה למחאות ענק ברחבי איראן

הלוויה של איש כוחות ביטחון איראני שנהרג במהלך המהומות בטהראן / צילום: Reuters, Majid Asgaripour

החוקר שטוען: אם טראמפ רוצה לערער את איראן - זה מה שהוא צריך לעשות

המחאות באיראן הן הגדולות והאלימות ביותר מאז המהפכה ב-1979, ולפי ארגוני זכויות אדם, אלפי אזרחים נהרגו על ידי המשטר ● פרופ' קובי מיכאל, חוקר בכיר במכון משגב וב-INSS, מסביר מה הם התרחישים האפשריים בהתפתחות המחאות באיראן, מה העמדה הישראלית וממה חוששות המדינות הערביות?

ההזמנות מ-iHerb גדלו / צילום: Shutterstock

הפטור של סמוטריץ' עובד: הישראלים הגדילו את הרכישות מהאתרים הבינ"ל

מספר ההזמנות באתרים כמו iHerb, אמזון ונקסט עלה בדצמבר בעקבות הגדלת הפטור ממע"מ, אך סך ההזמנות ירד ב-18% לעומת החודש הקודם ● המדד החודשי של רכישות הישראלים באונליין

אצטדיון רמת גן. בעיגול: כרמל שאמה הכהן, ראש עיריית רמת גן / צילום: תמר מצפי, שוקה כהן

"לא שמיש ופחות בטיחותי": איזה עתיד צפוי לאצטדיון הלאומי לשעבר?

אצטדיון רמת גן נבנה ב-1950, אך בניגוד לאחרים שנהרסו או שופצו, מתקשה למצוא את מקומו ומשמש בעיקר למשחקים של קבוצות קטנות מהליגה הלאומית. האם יש דרך להציל אותו? ● וגם: וויטקוף מקבל תואר דוקטור של כבוד מאוניברסיטת בר-אילן, מושיק רוט פותח את המסעדה לאירועי צהריים, ותקציב rebar עובר לפרסום אברהם ● אירועים ומינויים

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

לראשונה השנה, וול סטריט סוגרת יומיים רצופים של ירידות; מיקרוסופט ומטא ירדו ב-2.5%

נאסד"ק ירד ב-1% ● מחזיקי אגרות החוב של אורקל תובעים את החברה ● הרשויות בסין הנחו את סוכני המכס לאסור על הכנסת שבבי ה-AI מסוג H200 של אנבידיה למדינה ● המכירות הקמעונאיות בארה"ב צמחו ב-0.6%, מעל לתחזיות ● מחירי הזהב והכסף ממשיכים לנפץ שיאים ● מחירי הנפט עלו במעל 1% בעקבות הטלטלה המתפתחת באיראן

מפעל ענקית השבבים הטייוואנית TSMC / צילום: Shutterstock

יצרנית השבבים הגדולה בעולם עקפה את התחזיות. ומה היא צופה להמשך?

TSMC עקפה את תחזיות האנליסטים ברבעון הרביעי ומציגה המשך צמיחה מהירה, וזאת על רקע הביקוש לשבבים מתקדמים לשרתי בינה מלאכותית

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון / צילום: מארק ניימן, לע''מ

תגביר אכיפה? רשות שוק ההון מבקשת תוספת של 30% לתקציבה

הממונה על שוק ההון מבקש תוספת של כמעט שליש לתקציב עבור ביקורות ואכיפה, מאבק בהון שחור ועוד ● הרשות מפקחת על כ־3 טריליון שקל של הציבור, אך תקציבה עומד על כ־154 מיליון בלבד

הפגנות בטהרן נגד המשטר / צילום: ap

מתי ארה"ב תתקוף באיראן? זה מה שחושבים באתר ההימורים הגדול

על רקע המהומות באיראן, באתר פולימרקט, המבטא חוכמת המונים ולעתים מידע פנים, נרשמים הימורים בהיקף של עשרות מיליוני דולרים לגבי מועד לתקיפה אמריקאית וישראלית, להדחת חמינאי ולקריסת המשטר ● אז מה צופים המהמרים?

אנבידיה ומכון ויצמן / צילום: שלומי יוסף, שאטרסטוק

מכון ויצמן ואנבידיה פיתחו מודל שמנבא סוכרת 12 שנה מראש

מאמר שפורסם בכתב העת המדעי המוביל Nature מראה כיצד ניתן לנבא מי מהמוגדרים כיום "טרום סוכרתיים" בסיכון לפתח סוכרת ומי לא בסיכון, וכך למקד את ההתערבות המונעת במי שזקוק לה ● פרופ' ערן סגל, שעל בסיס מחקריו קמה DayTwo ובמעבדתו בוצע המחקר הנוכחי, מקווה להראות בהמשך כיצד ניתן לקשר בין המידע על הסוכר לתוצאות נוספות כמו דפוסי שינה עתידיים

משרדי משרד הבריאות בירושלים / צילום: איל יצהר

בשורה להורים ולדולות: משרד הבריאות מקפיא את הכוונה להוציא טיפולים מהשב"ן

לאחר הביקורת הציבורית, משרד הבריאות חתם על מסמך מעודכן לקופות החולים וחזר בו מההחלטה להוציא מביטוח השב"ן את האפשרות לקבל החזרים על טיפולים משלימים בתחומי התפתחות הילד, הריון ולידה ● במשרד יערכו בדיקה מקיפה ולאחריה יוחלט אם לגנוז את השינוי לחלוטין

ירידת מחירים בענף הרכב/ עיבוד: טלי בוגדנובסקי צילום: יוסי כהן

מצ'רי ועד סקודה וטסלה: ענף הרכב מציג ירידת מחירים חריגה

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● ענף הרכב הישראלי מתחיל את 2026 עם ירידה במחירי המחירון הרשמיים של דגמים חדשים רבים ● זאת, בניגוד למגמה הרווחת זה שנים ● משערי המטבע והלחץ הרגולטורי ועד לצונאמי התקינה הסיני: אלו הכוחות שהשפיעו על היבואנים