גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

שפיגלר: "שאול מרידור לא יודע מה המשמעות של להיות מובטל"

מנכ"ל הביטוח הלאומי מאיר שפיגלר תקף את יו"ר אגף התקציבים שאול מרידור, לאחר שהאחרון טען כי הארכת הזכאות לאבטלה מייצרת תמריצים שליליים לחזרה לשוק העבודה ● "קודם כול שייצא וילמד, ואחר כך יחזור ויקבל החלטות שנוגעות לציבור"

מאיר שפיגלר  / צילום: שלומי יוסף
מאיר שפיגלר / צילום: שלומי יוסף

הקרב בין הביטוח הלאומי לאגף התקציבים עולה מדרגה: מנכ"ל הביטוח הלאומי מאיר שפיגלר תקף בתוכנית "יומן הצהריים" בגל"צ בהנחיית אמיר איבגי את יו"ר אגף התקציבים באוצר, שאול מרידור. זאת לאחר שמרידור אמר בתוכנית "רינו צרור" בגל"צ כי הארכת הזכאות לאבטלה מייצרת גם ודאות אבל לצידה גם תמריצים שליליים ליציאה לעבודה.

"לשמוע ולא להאמין", אמר שפיגלר, "מי שאומר דבר כזה מעולם לא היה בצד השני של המתרס. הוא לא יודע מה המשמעות של להיות מובטל. של להתעורר בבוקר ולא לדעת מה הוא יעשה במהלך היום. של ללכת ולהיות חסר אונים מבחינת הסביבה שעוטפת אותו. יש לזה השלכות נפשיות מרחיקות לכת, מעבר לפן הכלכלי. ראוי אותו אדם שאמר את זה שיידע שכשאתה עובד אתה מקבל שכר. כשאתה מובטל אתה מקבל חלק יחסית מאוד שולי או 50 אחוז בממוצע מהשכר. איזה בנאדם, ריבונו של עולם, היה רוצה ללכת ולאבד קודם כול את הזכות שלו למצות את הפוטנציאל שלו, את היכולת שלו, את הכלים שהוא רכש באמצעות לימודים אקדמיים וניסיון שצבר בשטח?".

הרקע לסכסוך בין אגף התקציבים והביטוח הלאומי הוא, בין היתר, החלטתו של שפיגלר על הוצאה גורפת לחל"ת בתחילת המשבר. באוצר מאשימים את מנכ"ל הביטוח הלאומי כי קיבל את ההחלטה על דעת עצמו ולטענתם, בין היתר, היא אחראית לשיעור האבטלה הגבוה, שעומד על 21%. 

שאול מרידור / צילום: אוריה תדמור

"ניסיון להשתלט בצורה עוינת על כספי המבוטחים"

"ראוי שפעם אחת הוא  יהיה כמו בסיפור 'בן המלך והעני'", המשיך שפיגלר. "פעם אחת שייצא לצד השני של המתרס, יבין מה המשמעות של להיות מובטל ואח"כ שיחזור למקום שבו יש לו סמכויות ללא אחריות ויאמר את הדברים שהוא רוצה לומר. יש גבול. אף אחד לא רוצה להיות מובטל. אני מדבר על אנשים סבירים מהיישוב, ולהגיד שזה תמריץ שלילי זה דבר שהיה ראוי שלא ייצא מפיו. זה בדיוק חוט השני לאופן שבו אנשי האוצר מתנהלים. מעבר לזה שזה מחטף שנעשה באישון לילה. אגב, עד הרגע הזה לא קיבלנו בכלל את תוכן הצעת המחליטים! הם מדברים על שקיפות, על התנהלות תקינה נורמטיבית. הרי לא עולה להם כסף להוציא את המילים מהפה".

על הצעת המחליטים אמר שפיגלר: "זהו ניסיון להשתלט בצורה עוינת על כספי המבוטחים, שדרך קבע משלמים דמי ביטוח לאומי כדי להבטיח את הזכויות הסוציאליות שלהם בימים כתיקונם ובשעת משבר בפרט. אוי ואבוי אם ההחלטות של ביטוח לאומי היו נתונות לאישור האוצר. אני לא רוצה לחשוב מה היה קורה. ועדיף שהציבור לא היה נדרש להתמודד עם סיטואציה שכזו. הם רוצים להשתלט באופן מוחלט על התפקוד של הביטוח הלאומי, על היכולת שלו לקבל החלטות מקצועיות, ענייניות אובייקטיביות כשלנגד עינינו עומד אך ורק הציבור, הצרכים שלו, המצוקות שלו והצורך לסייע בידו".

כשהמראיין שאל אותו האם הדברים האלה אינם עומדים לנגד עיניהם של אנשי האוצר ענה שפיגלר: "אני מדבר על אגף התקציבים. אלמלא הביטוח הלאומי, הרבה מאוד החלטות שהתקבלו, לא היו באות לאוויר העולם. כי כל דבר שאנחנו העלינו במהלך המשבר שהיה ראוי לקבל את הגיבוי של אגף התקציבים נתקבל בסירוב מוחלט. ולראיה הוא אמר שזה מהווה תמריץ שלילי. איך הוא יכול להגיד דבר כזה? הוא היה אי פעם מובטל בחיים שלו? הוא יודע מה זה להיות במצב שהוא לא יכול לעמוד בהתחייבויות שהוא לקח על עצמו? הוא יודע מההמשמעות של לחתוך את השכר שלו בחצי? קודם כול שייצא וילמד, ואחר כך יחזור ויקבל החלטות שנוגעות לצד השני של המתרס, לעם ישראל ולציבור. תאמין לי, הציבור רוצה לעבוד. לא סתם אנשים לומדים ומשקיעים אנרגיה וזמן ועוד כל מיני דברים שבאים גם על חשבון המשפחה שלהם. כדי להגיע למצב שהם יוכלו לעבוד בצורה שוטפת וסבירה ולצקת תוכן למה שהם עושים ביום יום ולהתפרנס בכבוד. אבטלה זו לא עבודה, זה לא מקצוע. אולי אצל ראש אף התקציבים יש מונח שלפי אבטלה שווה מקצוע. לא אצל עם ישראל.

"אתמול הייתה הפגנה והיו עוד הפגנות. אתה יודע מה צועקים כל המפגינים? רק דבר אחד: תנו לנו לחזור לעבוד! איך זה תואם את האמרה שההאבטלה מתמרצת אותם להמשיך להיות מובטלים. זו שאלה רטורית. אין צורך לענות עליה אלא אם כן זה בא מבית היוצר של כל מיני רעיונות נשגבים של אגף התקציבים".

עם זאת, שפיגלר נמנע מלתקוף את שר האוצר ישראל כ"ץ ואת ראש הממשלה בנימין נתניהו ודווקא חלק להם מחמאות: "כמי שמכיר ושומע רבות את האופן שבו ראש הממשלה ושר האוצר מחפשים כל דרך ללכת ולעזור ולסייע ולהקל עד שיעבור זעם, אני מאמין שהם לא ייתנו לזה יד. מה שקורה בפרקטיקה הנוהגת, אנשי אגף התקציבים מציגים תמונה שבאה לתת ביטוי לראיית העולם שלהם ואתה מבין שכשמציגים לך תמונה לא תמיד אתה מסוגל לראות את מה שמסתתר בין החלקים שמרכיבים אותה. ראש הממשלה ובוודאי גם שר האוצר, כשהם ייחשפו לפשר העניין אין לי ספק שהם לא ייתנו לו יד. ואני יודע שהדברים יהיו מציאותיים".

ממשרד האוצר נמסר בתגובה: "משרד האוצר מעביר מדי שנה את רוב התקציב הנדרש לתשלומי הקצבאות של הביטוח הלאומי. כך היה בעבר וכך יהיה בעתיד. ללא הסתמכות על תקציב המדינה, הביטוח הלאומי לא היה מסוגל לשלם את הקצבאות לתושבי ישראל כבר היום. ככל שחזונו של מנכ"ל הביטוח הלאומי היה מתגשם ועודפי הביטוח הלאומי היו מושקעים בשוק ההון, מעבר לסיכון הרגיל הטמון בכך, היה בכך כדי לפגוע פגיעה אנושה בכספים של תושבי ישראל בשעת משבר הקורונה עקב הירידה בשוק ההון בתקופה זו. משרד האוצר מצר על כך שמנכ"ל הביטוח הלאומי בוחר כרגיל לכלות את זמנו בתקשורת ובהפצת פייק ניוז תוך הטלת דופי במשרתי ציבור. משרד האוצר ימשיך להעביר את כל התקציבים הנדרשים פעול על מנת להבטיח את היציבות והוודאות של הזכויות הסוציאליות תושבי ישראל".

עוד כתבות

"ההזדמנויות עלולות לרדת לטמיון": תחזית פסימית למזרח התיכון

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל ● והפעם: עיתונאי הוושינגטון פוסט מזהיר שההזדמנויות לשינוי אחרי המלחמה עלולות להיעלם, ההתנחלויות באיו"ש מביאות לעקירת פלסטינים, ומיקרוסופט מסתבכת בגלל ישראל באירלנד ● כותרות העיתונים בעולם

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: יונתן בלום. עיבוד טלי בוגדונובסקי

הנגיד מזהיר: "תקציב הביטחון עלול להקפיץ את החוב ל-80% תוצר"

נגיד בנק ישראל, פרופ’ אמיר ירון, הזהיר בישיבת הממשלה כי מסגרת התקציב ל־2026 עלולה להוביל לעלייה בחוב הציבורי, במיוחד על רקע דרישות מערכת הביטחון, הפחתות המס וחוק הגיוס המוצע ● ירון קרא לביטול תקציבים הפוגעים בתמריצי עבודה, התריע מפני שימוש יתר במילואים ומתח ביקורת על פגיעה בתוכנית לפיתוח החברה הערבית - אך תמך ברפורמות מבניות כמו בניית שכירות, דיגיטציה ומיסוי תיירות

הבניין בגבעתיים / צילום: L&D GROUP

תוך 3 חודשים בלבד ולפני קבלת היתר בנייה: שלוש דירות נמכרו בבניין המיועד לפינוי־בינוי בגבעתיים

בניין בשכונת בורוכוב בגבעתיים נבנה בשנות ה־70, והדיירים בו חתמו על הסכם פינוי־בינוי, אך עדיין רחוקים מהיתר ● שתיים מהדירות נקנו ע"י משקיעים, ואחת ע"י משפרי דיור ● נעמה יסקרוביץ, סוכנת נדל"ן מחברת L&D GROUP: "אנשים מחפשים אלטרנטיבה לת"א"

אסדת קידוח ''תמר'' / צילום: אלבטרוס

האוצר נסוג: הגבלות יצוא הגז הוצאו מחוק ההסדרים בעקבות התנגדות משרד האנרגיה

המהלך הדרמטי של האוצר להגבלת יצוא הגז, שנועד לעודד תחרות מקומית ולהאריך את חיי המאגרים, ירד מחוק ההסדרים לאחר שמשרד האנרגיה סירב לקדם שינוי מחוץ לוועדת דיין ● כעת המשרדים יידרשו להגיע לפשרה בתוך הוועדה עצמה ולא במסגרת התקציב

מפעלי ICL בים המלח / צילום: ap, Ariel Schalit

בג"ץ קבע: ICL תשלם מאות מיליוני שקלים על שאיבה מים המלח

בעקבות עתירות שהגישו אדם טבע ודין ולובי 99, בג"ץ חייב את חברת ICL לשלם על המים ששואבים מפעלי ים המלח ● היקף התשלום עשוי להגיע לכ-500 מיליון שקל משנת 2018 ועד סוף הזיכיון בשנת 2030 ● ICL בתגובה: "פסק הדין אינו מידתי וסותר את עמדת המדינה ואת לשון החוק"

17 מניות בת"א זינקו ביותר מ-100%. האם יגיע גל מימושים לפני סוף השנה?

סוף השנה האזרחית מייצר באופן מסורתי פעילות מוגברת בשוק ההון, כשמשקיעים מתאימים את התיק לקראת השנה הקרובה ● בבורסה בת"א העריכו השבוע כי לאחר שנת שיא בשוק המניות המקומי, משקיעים עשויים לנצל את דצמבר "למימוש רווחים", גם לצורך קיזוז מס ● בשוק חלוקים

מפעל ''רשף טכנולוגיות'' בשדרות / צילום: דוברות משרד הביטחון

יצרנית המרעומים רשף תונפק לפי שווי של 4.3 מיליארד שקל – גופים זרים ישתתפו

חברת ארית מערכות, בניהולו של חיים שטפלר, מנפיקה את חברת הבת שלה רשף טכנולוגיות לפי שווי של 4.3 מיליארד שקל ● לגלובס נודע כי גופים זרים צפויים להשתתף בהנפקה

עיבוד: טלי בוגדנובסקי

איך תשפיע הורדת הריבית על הקרנות הכספיות? התשובה של צבי סטפק

קרנות הנאמנות הכספיות חוו בארבע השנים האחרונות זינוק אדיר בנכסיהן - כמה מזה קשור לרמת הריבית במשק, והאם כעת האטרקטיביות שלהן תפחת? ● עוד מיתוסים שחשוב לבחון: האם רק דמי הניהול מבחינים בין הקרנות, ומה פוטנציאל הצמיחה על חשבון הפיקדונות בבנקים​

אילוסטרציה: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע במשק באוקטובר: 13,620 שקל. ומה קורה בהייטק?

לפי הלמ"ס, מדובר בעלייה של 2.9% לעומת אוקטובר 2024 ● קצב האינפלציה באוקטובר 2025 עמד על 2.5%, כך שגם ריאלית מדובר בעלייה קלה לעומת החודש המקביל בשנה שעברה

אורי יוגב / צילום: יונתן בלום

הקרן שחתומה על שני אקזיטים בשבוע: "רצינו להוכיח לשוק"

קרן אלומה סיכמה על מכירת אקסלרה בחצי מיליארד שקל וחלק ממניותיה באסקו ● היו"ר אורי יוגב: "מחיר המניה שלנו מאוד ירד, וחשבנו שאנחנו ‫צריכים להוכיח לשוק. זו ההוכחה האולטימטיבית"

סכום שיא שעבר ליורשים המיליארדרים / צילום: Shutterstock

"משימור הון להעצמת הדור הבא": הטרנד החדש של המיליארדרים

מנהלת ההון הגלובלית, UBS, פרסמה היום (ה') את דוח המיליארדרים שלה לשנת 2025, שמצביע על עלייה של 8.8% במספר האולטרה-עשירים בעולם ● מלבד אלו שיצרו את הונם בעצמם, 91 יורשים הפכו למיליארדרים כאשר ירשו סכום שיא של 297.8 מיליארד דולר ● ומה קורה בישראל?

תחנות כוח / צילום: באדיבות החברה

שלוש תחנות כוח קיבלו אישורים לבנייה, למה חלקן עדיין תקועות?

מנהל התכנון הפיק היתר בנייה לתחנת הכוח "קסם", שצפויה לקום ליד גוש דן ● בנוסף ניתן אישור למתן היתר להרחבת "דוראד" באשקלון, אך זו נמצאת בקשיים משפטיים וסכסוך עמוק בין השותפים ● גם השדה הסולארי "דימונה דרום" קיבל אישור למתן היתר, וצפוי להפוך לשדה הסולארי הגדול בישראל

משרד הפנים בירושלים / צילום: Shutterstock, shutterstock

חברות שיתמודדו במכרזי הרשויות המקומיות יחויבו להצהיר על עבר פלילי

משרד הפנים מבטיח מנגנון שיחסום התמודדות של חברות תחת חקירה במכרזים עירוניים, לאחר שנים שבהן הרשויות המקומיות נמנעו מבדיקת עבר פלילי – בניגוד לנעשה בשירות המדינה ● זאת על רקע מספר פרשיות שחיתות ובעקבות לחץ ציבורי

בנק אוף אמריקה / צילום: Shutterstock, Tero Vesalainen

פחות מה-OECD: בבנק אוף אמריקה צופים לישראל צמיחה של 4.2% בשנת 2026

הבנק האמריקאי מעריך כי התאוששות הכלכלה הישראלית תימשך בשנתיים הקרובות, אך בשיעור נמוך מזה שצפו בארגון המדינות המפותחות ● בנוסף, בבנק צופים המשך שמירה על הסטטוס קוו, אך מציינים כי המתיחות בין ישראל לאיראן עשויה לשוב ולצוף

מאיה ורטהיימר בקמפיין יד2 / צילום: צילום מסך יוטיוב

תקציב הפרסום של יד2 עובר למקאן תל אביב

בשמונה השנים האחרונות טופל תקציב יד2 בראובני-פרידן, והחל מ-2026 הוא יעבור למשרד פרסום חדש ● השבוע נמכרה פלטפורמת היד השנייה לקרן אייפקס העולמית תמורת 3.1 מיליארד שקל

דונלד טראמפ וקווין האסט / צילום: Reuters, Brian Snyder

המרוץ הוכרע? טראמפ ביטל ראיונות עם המועמדים ליו"ר הפד ואותת מי היורש

הממשל האמריקאי היה צריך לקיים השבוע שורת שיחות עם המועמדים לתפקיד יו"ר הבנק המרכזי, אך ביטל אותן ברגע האחרון ● "בדקנו 10 שמות, אבל צמצמנו אותם לאחד", הצהיר השבוע טראמפ ● ההערכה: היועץ הכלכלי הוותיק של הנשיא, קווין האסט, צפוי להיבחר

טקס קבלת מערכת חץ 3 בגרמניה / צילום: Reuters, Jan Woitas/dpa

"הכפר הישראלי" שהוקם ליד ברלין והבקשה של הקנצלר: חץ 3 הושק היום בגרמניה

מהנדסים, חיילים ודיפלומטים פעלו בשנתיים האחרונות כדי להעביר את מערכת החץ 3 לאדמת גרמניה - והיום היא הוכרזה כמבצעית בטקס חגיגי ובנוכחות הצמרת הביטחונית משתי המדינות ● מאחורי הקלעים עומד שיתוף-פעולה חסר תקדים, שהועמק דווקא בתקופה מתוחה ביחסים ● וגם: כיצד סייעה העסקה ההיסטורית בעת המבצע באיראן ביוני?

Rapidos. בחנוכה ייפתח הסניף החמישי בהיכל מנורה מבטחים בתל אביב / צילום: אסף לוי

"חווית אוכל לקהל הישראלי": המסעדה המקסיקנית שהופכת לרשת

קבוצת BBB הופכת את מסעדת Rapidos לרשת; הסניף החמישי ייפתח בהיכל מנורה מבטחים ● חברת הגיימינג הישראלית זכתה בפרס הכסף בתחרות נחשקת ● ומי נכח בכנס הדיקרטוריות בהייטק? ● אירועים ומינויים

פרידה עבאס-יוסף / צילום: ענבל מרמרי

"החברות המונפקות הן קטנות יחסית ועם גישה מוגבלת למימון": מנהלת מחלקת הנדל"ן ברשות ני"ע בראיון

ראש תחום נדל"ן ברשות ניירות ערך, פרידה עבאס־יוסף, מתארת כיצד מחנק המימון, המינוף הגבוה והעלאת הריבית הובילו לשנת שיא בהנפקות, ומבהירה כי הרשות תתעקש על גילוי מלא של המצב הפיננסי של החברות וצפויה אף להחמיר את ההנחיות

יו''ר בזק תומר ראבד, הפרזנטור אסי כהן והמנכ''ל ניר דוד / צילום: אלעד גוטמן

בתוך שלוש שנים בלבד: 92% מהישראלים משתמשים בכלי AI

לפי דוח האינטרנט של בזק, הישראלים מקדישים בממוצע 1.5 שעות ביום לכלי AI - על חשבון גלישה רגילה, צפייה בטלוויזיה ורשתות חברתיות ● כלי ה-AI שבו משתמשים הישראלים הכי הרבה הוא ChatGPT, ובמקום השני נמצא ג'מיני