גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

היציאה לאור והירושה: קובי מימון מעביר מניות במאות מיליונים לשלושת ילדיו

איש העסקים מעביר את החזקותיו בקבוצת אקויטל לידי אורי, ניר ודן מימון, שיהיו מעתה הנהנים מכוח נאמנות שהקים אביהם בגיברלטר, ושתחזיק מעתה במניות החברה החולשת על חברות ענק בתחומי האנרגיה והנדל"ן

קובי מימון / איור: גיל ג'יבלי, גלובס
קובי מימון / איור: גיל ג'יבלי, גלובס

איש העסקים קובי מימון, שנחשב לאחד מאנשי העסקים המצליחים והמתוחכמים בישראל, מעביר את החזקותיו בקבוצת אקויטל לידי שלושת בניו: אורי מימון, ניר מימון ודן מימון. השלושה יהיו מעתה הנהנים מכוח של נאמנות בשם דה גייט סטלמנט (The Gate Settlement) שהקים אביהם בגיברלטר ושתחזיק מעתה במניות אקויטל , החולשת על חברות ענק בתחומי האנרגיה והנדל"ן.

מוקדם יותר החודש דיווחה אקויטל כי מימון העביר 1.66 מיליון ממניותיה (כ-5.5% מזכויות ההצבעה בחברה), בעלות שווי שוק נוכחי של כ-100 מיליון שקל, לידי הנאמנות שהקים בגיברלטר לטובת שלושת בניו. בנוסף העביר מימון לנאמנות גם את כל זכויותיו וחובותיו בקשר להחזקותיו בקבוצת יחק להשקעות, שמחזיקה בגרעין השליטה באקויטל.

יחק היא שותפות פרטית המחזיקה ב-37.6% מזכויות ההצבעה באקויטל הציבורית, בעלות שווי שוק נוכחי של כ-700 מיליון שקל (לאחר ירידה של כ-40% במניית אקויטל מתחילת השנה). אקויטל עצמה שולטת בחברת הנדל"ן איירפורט סיטי ובשותפות חיפושי הגז והנפט ישראמקו , שמחזיקה ב-28.75% ממאגר תמר.

מימון, שעד לאחרונה לא החזיק כלל במניות הקבוצה שבה הוא שולט על פי ההערכות,  הופיע לראשונה במדורי הכלכלה לפני יותר מ-20 שנה, עת הוביל מהלך יצירתי ואגרסיבי להשתלטות עוינת על קבוצת חברות חיפושי הנפט והנדל"ן יואל-ישראמקו, מידיו של יובל רן המרושש.

מאז אותה השתלטות, הצליח מימון לנווט את עסקי הקבוצה מבלי להסתבך בהרפתקה עסקית כושלת, בהסדר חוב, בעסקת בעלי עניין שערורייתית או בתשלומי שכר מופרזים. להיפך, חברות הקבוצה שבשליטתו מתאפיינות כולן בנזילות גבוהה ובניהול חסכני.

במקביל נהנה מימון בשנים הללו מהשבחת שווי עסקי הנדל"ן, ובעיקר עסקי הגז, של פירמידת החברות שעליה השתלט. שליטתו של מימון בישראמקו, ודרכה ב"תמר", הפכה אותו לאחד מאחרוני הטייקונים המקומיים - בדומה לטייקון גז אחר, יצחק תשובה. באשר למי שעמד עד היום ב"פרונט" של עסקי הקבוצה, חיים צוף, זה ידוע כחברו הקרוב של מימון מימי נעוריהם המשותפים בפתח תקוה.

אופציות להגדלת החזקה ל-40%

זכויותיו של מימון בקבוצת יחק כוללה החזקה ב-10% ממניותיה, אותן רכש אשתקד תמורת הזרמת הון של 89.4 מיליון שקל. במסגרת אותו הסכם השקעה, קיבל אז מימון גם שתי אופציות להגדיל שיעור החזקותיו בשותפות יחק עד לשיעור של 40%.

בהסכם המקורי שנחתם אשתקד, נקבע אז כי האופציה הראשונה תכלול השקעה של 115.7-117.7 מיליון שקל, שתגדיל את חלקו של מימון בשותפות יחק ל-20%. עם זאת, אתמול דווח על תיקון ההסכם, ולפיו הנאמנות החדשה שהקים מימון (שאליה הועברו כאמור זכויותיו) תזרים לשותפות יחק רק 76.8 מיליון שקל ותגדיל את חלקה בה ל-22.6%.

כחלק מהתיקון להסכם התחייבה הנאמנות החדשה לממש את אופציה ההשקעה הראשונה עד 1 בדצמבר השנה, כאשר מימון עצמו העביר ליחק ערבות בלתי חוזרת לביצוע השקעה זו. במקביל, תוקנה בהתאם גם התמורה שישלם מימון במסגרת האופציה השנייה, שמימושה המלא יגדיל את החזקתו ל-40% ממניות יחק.

במקור, היה אמור מימון לשלם במסגרת האופציה השנייה עוד 339.2 מיליון שקל, אולם תמורה זו הופחתה כעת ל-283.8 מיליון שקל. כך, שבסך הכול יוכל מימון להגיע להחזקה של 40% מיחק בהשקעה של 450 מיליון שקל, וזאת חלף השקעה של 545 מיליון שקל כפי שקבע ההסכם המקורי.

האופציה השנייה ניתנת למימוש עד סוף יוני 2021, אולם במקרים מסוימים המפורטים בהסכם, ניתן יהיה להאריכה עד תחילת דצמבר 2021. הסיבה לשינוי התמורות ממימוש האופציות לא נמסרה, אולם היא קשורה כנראה לנפילה החדה שנרשמה השנה במחיר מנייתה של אקויטל ושהושפעה מירידות השערים החדות שרשמו מגזרי האנרגיה והנדל"ן המניב בת"א בעקבות משבר הקורונה.

חלקה של נאמנות מימון יגדל ל-22.6%

נכון להיום מוחזקת שותפות יחק בידי החברות יונייטד קינגסוויי (66.6%), כרמן ניהול נכסים (23.4%) והנאמנות של מימון (10%). לאחר המימוש המובטח של האופציה הראשונה יגדל כאמור חלקה של נאמנות מימון ל-22.6% ואילו החזקותיהן של יונייטק קינגסווי וכרמן ניהול ידוללו ל-57.3% ו-20.1%.

כרמן היא חברה בבעלות משפחת לבנת, בעוד שיונייטד קינגסוויי היא חברה זרה, נשלטת באופן רשמי בידי חיים צוף. עם זאת, במשך שנים הועלו בשוק הערכות על כך שבעל השליטה בפועל ביונייטד קינגסוויי הוא מימון עצמו.

ישראמקו ואיירפורט איבדו 40% מתחילת השנה

שתי הזרועות התפעוליות של הקבוצה הן כאמור שותפות ישראמקו וחברת איירפורט סיטי. אקויטל מחזיקה בכ-66% ממניות חברת נפטא, שמחזיקה בעצמה בכ-37% משותפות ישראמקו.

ישראמקו נסחרת בבורסה לפי שווי שוק של 1.6 מיליארד שקל, לאחר שאיבדה כ-40% מערכה מתחילת השנה. איירפורט סיטי, ש-46.5% ממניותיה מוחזקות בידי אקויטל, נסחרת בבורסה לפי שווי של 5 מיליארד שקל, לאחר שגם היא איבדה כ-40% מערכה מתחילת השנה.

נוסף על איירפורט סיטי מחזיק מימון בפעילות נדל"ן נוספת באמצעות חברת פוליגון, שנסחרת בבורסה לפי שווי של 125 מיליון שקל. באחרונה עדכנה פוליגון כי מימון רכש בבורסה קרוב ל-2% מהונה בהשקעה של כ-2 מיליון שקל, ובכך הגדיל את חלקו בחברה לקצת יותר מ-47% מההון.

רכישה זו בוצעה בהמשך לעסקה נוספת שביצע מימון בסוף חודש מרץ, שבמסגרתה רכש את מניותיו (35%) של הוד גיל, עד לאחרונה שותפו לשליטה בפוליגון, תמורת כ-35 מיליון שקל. 

עוד כתבות

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה עלתה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": העורך דין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות