גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ביקוש אדיר ל"גרייס": בנק ישראל מאריך ומרחיב את המתווה לדחיית הלוואות עד נובמבר

בכרבע מתיק המשכנתאות ובחמישית מהאשראי לעסקים קטנים כבר בוצעה דחייה של החזרי הלוואות ● 553 אלף לווים כבר קיבלו מהבנקים דחייה החזרים ●  תתאפשר דחיית תשלומי החזר במשכנתאות עד סוף השנה, ולמשך יותר מ-6 חודשים

מסימני משבר הקורונה: הציבור בישראל ביקש לדחות את החזרי המשכנתאות שלו ב-1 מכל ארבע משכנתאות בישראל בעוד ש-1 מכל 5 עסקים קטנים ביקש גם הוא לדחות את ההחזרים בהלוואות שלו, במסגרת תוכנית ההקלות שבנק ישראל והבנקים המסחריים הודיעו עליה מוקדם יותר השנה. ואולם, הגם ש-144.6 אלף בעלי משכנתאות, 277.6 אלף בעלי הלוואות צרכניות אחרות ועוד 125 אלף עסקים קטנים כבר קיבלו דחייה בתשלומי החזר על הלוואות שלקחו, בנק ישראל מזהה צורך בהמשך והרחבה של "המתווה המקיף לדחיית תשלומי הלוואות"

כך, בנק ישראל דיווח היום על הארכה של שלושה חודשים בתקופה שבה יתאפשר לציבור הרחב ולחברות לבקש דחיית תשלומי החזר הלוואות, מסוף יולי עד סוף אוקטובר, וזאת בצל הגל השני של המשבר, שמאיים לסחוף מטה עסקים ואנשים פרטיים רבים.

בבנק המרכזי מציינים כי "בין החודשים מרץ עד יוני 2020, הבנקים דחו הלוואות לכ-553 אלף לקוחות בכל מגזרי הפעילות, בסך מצטבר של כ-7 מיליארד שקל", תוך שהוסיפו כי "יתרת האשראי בגינו התבקשה הדחייה עומד על 156.6 מיליארד שקל, המהווה 14.8% מסך תיק האשראי של המערכת הבנקאית". אבל, כפי שעולה מהודעת הבנק המרכזי וכפי שכבר הובהר גם על ידי הממשלה שפרסמה תוכנית סיוע נרחבת, הדחייה עד כה לא נתנה מענה מלא וגם לא מספק ל"קשיים התזרימיים בעקבות השלכות משבר וירוס הקורונה", שמתארך ונקלע עתה לגל שני. לכן מודיע היום הפיקוח על הבנקים על "הארכת המתווה הקודם לדחיית תשלומי הלוואות והרחבתו, כפי שאומץ על-ידי המערכת הבנקאית".

במסגרת זו סיכמו הפיקוח והבנקים על הארכת התקופה להגשת בקשות לדחיית תשלומי ההחזר בהלוואות, בשלל תחומים מסוף יולי לסוף אוקטובר - כלומר, הארכת תקופת הבקשה לדחיית החזרי הלוואות בשלושה חודשים. מדובר במשכנתאות, באשראי צרכני "רגיל" ובאשראי עסקי. בהקשר זה נדגיש כי דחיית התשלומים אינה נעשית ללא תשלום עמלה והיא אינה מהווה "ויתור" עליהם מצד הבנק, וגם לא על הריבית בגינם. לפיכך, ולאור כך שמדובר בהקלה שאינה כוללת שינוי בריבית בהלוואה ושלא בהכרח תטיב עם כולם, כדאי לבחון את השלכותיה של בקשת הדחייה בטרם בקשת ה"גרייס", תוך שקלול העלות הנוספת שתוטל על הלווים בתום תקופת הדחייה ולראות בתקופה הדחייה "כנטילת הלוואה חדשה, בגובה הסכום הנדחה", כדברי בנק ישראל.

כך או כך, בנק ישראל והבנקים יאפשרו ללווים שמחזיקים במשכנתאות ושכבר קיבלו דחייה בתשלומים, "גרייס", להאריך את תקופת הדחייה בהחזרי המשכנתא "עד לסוף שנת 2020", וזאת "גם אם הדחייה עולה על 6 חודשים". עם זאת, לווים שטרם דחו את תשלומי המשכנתא ויבקשו לעשות זאת יוכלו לדחות את התשלומים לתקופה של רק עד 6 חודשים, ולא מעבר לכך, לפי שעה.

בנק ישראל והבנקים גם מאריכים את תקופת הדחייה גם בהלוואות צרכניות "רגילות", שאינן משכנתאות ושהן עד 100 אלף שקל. בהלוואות צרכניות אלה יוכלו הלווים לבקש "גרייס" של חצי שנה "ללא שיקול דעת הבנק". זאת, לעומת פרק זמן של עד 3 חודשים במתווה המקורי, שאפשר הארכה של תקופת ה"גרייס" מעבר לתקופה הזו בעוד 3 חודשים רק בהסכמת הבנק. עוד מפרטים בבנק ישראל ביחס להלוואות הצרכניות ה"רגילות" כי גם לווים שהיו להם פיגורים בהחזרים בחודשיים שטרם מועד הגשת הבקשה לדחיית ההחזרים, ושטרם דחו את התשלומים עד כה, יוכלו לקבל דחייה של עד 6 חודשים.

ביחס להלוואות לעסקים אומרים בבנק ישראל כי בעוד שבמתווה המקורי הם היו רשאים להגיש בקשה לדחיית תשלומי הלוואה עד סוף יולי, הרי שעסק שטרם הגיש בקשת לדחיית החזרים או עסק שהגיש בקשה לתקופה חלקית ולא למלוא 6 החודשים, "יוכל להגיש בקשה לדחיית תשלומים, בהתאם למתווה זה, עד לסוף חודש אוקטובר".

בבנק ישראל מציינים כי הם מאפשרים לבנקים המסחריים לתת הטבות ותקופות גרייס ארוכות אף מהמינימום שסוכם במתווה שעודכן כאמור. כך, אתמול הודיע בנק לאומי כי יאפשר ללקוחותיו בתחום המשכנתאות לדחות החזרים על תשלומי קרן ההלוואה (לא על תשלומי הריבית).

עוד נציין כי התשלום שנדחה במשכנתאות ישולם בבנק ביתרת התשלומים במשכנתא בדרך של הגדלת ההחזר החודשי, כאשר בהלוואות עסקיות ובהלוואות צרכניות "רגילות" בהיקפים של עד 100 אלף שקל להלוואה, הדחייה תשולם לבנק באמצעות הוספת תשלומים חדשים ונוספים בסוף המועד המקורי לסיום תקופת ההחזר בהלוואה.

הנגיד: "מאפשר מרווח נשימה נוסף"

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון, מסר בהקשר זה כי "נוסיף לפעול בכל הכלים שברשותנו על מנת לתמוך במשק ובפעילות הכלכלית ברקע המשבר" תוך שהסביר כי "הארכת מתווה דחיית ההלוואות מאפשרת מרווח נשימה נוסף ותקל על משקי בית והעסקים שנפגעו לצלוח את תקופת המשבר". עם זאת הדגיש הנגיד כי "אשראי שונה ממענק ויש לפרוע אותו, ועל הלווה לשקול את הדחייה על היבטיה השונים". המפקח על הבנקים, יאיר אבידן, הוסיף ומסר כי "כולנו עדים לכך שמשקי בית ועסקים רבים ממשיכים להיות מושפעים מהשלכותיו של משבר הקורונה ולכן יש להמשיך לסייע ללקוחות אלו, תוך ניהול סיכונים מושכל ואחראי".

עוד עולה מנתונים שפרסם היום בנק ישראל כי נעשתה דחייה בהחזרים בכ-24% מסך תיק המשכנתאות המצרפי בישראל, כש-144,562 לקוחות ביקשו וקיבלו דחייה בהחזרי המשכנתא. המספרים אדירים גם ביחס למספרי הלקוחות שביקשו ובוצעו להם דחיות בהחזרים בהלוואות צרכניות "רגילות" (277,634 לקוחות) ובעסקים הקטנים (124,952 לקוחות). נציין כי בהלוואות הצרכניות שאינן לדיור נדחו תשלומים ב-8.8% מהתיק, בעוד שאצל העסקים הקטנים מדובר בדחייה ב-19.7% מהתיק. בעקבים יותר גדולים, בתיק המסחרי, מדובר על דחיית תשלומים ב-5,798 הלוואות שמהוות כ-6.1% מהתיק הכולל.

עוד כתבות

מוסך דן ברמת החייל / צילום: איל יצהר

הפרויקט השאפתני של דן בצפון ת"א מסתבך בגלל מחלוקת על 20 דירות

עיריית ת"א דרשה לקבל 20 דירות בפרויקט המיועד לקום במקום חניון האוטובוסים ברמת החייל, אך ועדת הערר המחוזית התנגדה ● בעירייה יגישו עתירה: "מדובר בשטחים השייכים לציבור"

מגדל הספירלה של עזריאלי / צילום: KPF

כ־600 מיליון שקל בתוך פחות משנתיים: שווי מגדל הספירלה של עזריאלי ממשיך לעלות

למרות שהשלמת בנייתו מתוכננת רק בשנת 2028, כבר כיום שווה המגדל הרביעי במתחם עזריאלי יותר מ־2.5 מיליארד שקל ● ב"חזית" המגורים: מדוע צמח המרמן מכרה יותר דירות ב־2025, אך ההכנסות נחתכו בחצי?

אמבולנסים בזירת התאונה / צילום: מד''א

שני פועלי בניין נהרגו בנפילה באתר בנייה ברמת השרון

שני הפועלים, אזרחי סין, נהרגו הבוקר בנפילה מגובה באתר בנייה של בניין מגורים ברמת השרון ● 40 פועלים נהרגו מתחילת השנה באתרי בנייה

בנק הפועלים / צילום: אביב גוטליב

בנק הפועלים מחלק עוד מניות ללקוחות: מי זכאים

הבנק השיק מהלך נוסף של חלוקת מניות, כחלק מדרישות מתווה ההטבות של בנק ישראל ● לקוחות הבנק יוכלו לבחור בין 2 מניות לבין תשלום מזומן של 125 שקל עד אמצע החודש הבא

מגדל השעון ביפו. המערערת חויבה בהוצאות המשפט / צילום: Shutterstock

האם מכירת מניות בחברה שהחזיקה בניין להשכרה מזכה בתשלום מס שבח מופחת?

בעקבות סכסוך שהוכרע בעליון חויבה חברה למכור את חלקה בחברה אחרת שהחזיקה בניין אחד להשכרה ביפו ● המוכרים ביקשו לשלם מס שבח מופחת לפי החוק לעידוד השקעות הון, אך מנהל מיסוי מקרקעין חשב אחרת ● מה קבעה ועדת הערר?

שלומי ויוסי אמיר, בעלי השליטה ברשת שופרסל / צילום: יונתן בלום

דוחות שופרסל: המכירות בחנויות זהות נפלו בחדות

הכנסות רשת המזון הסתכמו ב-3.7 מיליארד שקל ברבעון השלישי, ירידה של 9% בתוך שנה ● הרווח הנקי של שופרסל ירד ברבעון השלישי ב-36% ל-168 מיליון שקל, אך בנטרול מכירת ההחזקה בפייבוקס ברבעון המקביל אשתקד, הרווח הנקי עלה בכ-4.5%

צביקה שווימר, מנכ''ל אלטקטרה צריכה / צילום: איל יצהר

קרפור מציגה שיפור ברווח, עיתוי החגים פגע בהכנסות הרשת

רשת הקמעונאות, שבשליטת אלקטרה צריכה, סבלה במהלך הרבעון השלישי מירידה של 6% במכירות בחנויות זהות, אך הצליחה לשפר את הרווח התפעולי ובשורה התחתונה רשמה רווח נקי של 5 מיליון שקל

מגדל / צילום: טלי בוגדנובסקי

פעילויות הליבה והרווח הפיננסי העודף הקפיצו את הרווח הכולל של מגדל ב-47%

מגדל ביטוח מדווחת כי ברבעון השלישי זינק הרווח הכולל שלה בכ-47% בהשוואה לרבעון המקביל אשתקד והסתכם לכ-535 מיליון שקל ● בשלושת הרבעונים הראשונים של השנה, הרווח הכולל הסתכם ב-1.36 מיליארד שקל, עלייה של 9.4% ביחס לתקופה המקבילה

מימין לשמאל: ערן בילסקי, יוני אושרוב, אבי אייל ורן אחיטוב / צילום: Entrée Capital

בתוך חצי שנה: אנטרי קפיטל גייסה 300 מיליון דולר לקרנות AI ודיפטק

קרן ההון סיכון אנטרי קפיטל גייסה 300 מיליון דולר להשקעה בסטארט-אפים בתחומי הבינה המלאכותית, דיפ-טק וקריפטו ● הודעת הגיוס אינה מסגירה את זהות המשקיעים, אך לגלובס נודע כי ביניהם גם גופים מוסדיים ישראלים וזרים ● הקרן המוצלחת ביותר של אנטרי השיגה למשקיעים תשואה של פי 30.2

מפעל מרצדס־בנץ. תעשיית הרכב הגרמנית היא בין הנפגעות העיקריות מהמשבר הכלכלי / צילום: Reuters, Christoph Steitz

כך קורסת התעשייה הגרמנית: רבבות עובדים מפוטרים בעלות של מיליארדים

שישה מיליארד אירו הוציאו השנה חברות ענק כחלק מ"ארגון מחדש" בגרמניה ● "הן מפטרות בלי להתחשב בעלויות", נכתב ● הרקע: המשבר הכלכלי בתעשייה וקריסת שוק הרכב הגרמני בסין

בורסת תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

ירידות קלות בתל אביב; שופרסל צונחת במעל 8%

מדד ת"א 35 יורד בכ-0.1% ● וול סטריט סיכמה אתמול יום רביעי רצוף של עליות, אם כי לא ברור כמה זמן המגמה תימשך ● אנבידיה עלתה במסחר אתמול, ואלפאבית ירדה, אך עדיין לא רחוקה מרף שווי השוק של 4 טריליון דולר ● וגם: האנליסט שצופה לאורקל אפסייד של 90%

בורסת פרנקפורט, גרמניה / צילום: Shutterstock

מגמה מעורבת באירופה; פומה מזנקת בכ-14%

הניקיי עלה בכ-1.3% ● וול סטריט סיכמה אתמול יום רביעי רצוף של עליות, אם כי לא ברור כמה זמן המגמה תימשך ● אנבידיה טיפסה ואלפאבית נפלה, אך האחרונה עדיין לא רחוקה מרף שווי השוק של 4 טריליון דולר ● הביטקוין התאושש אתמול ונסחר הבוקר סביב 90 אלף דולר ● ירידות קלות במחירי הנפט

ראש הממשלה לשעבר נפתלי בנט פרסום ברשת איקס, 28.10.25 / צילום: רפי קוץ

בנט וקיש מתווכחים על לימודי המתמטיקה. מי צודק?


הנתונים על לימודי המתמטיקה לא מבשרים טובות, ושני שרי חינוך מנסים להתנער מהאשמה • בנט טען שקיש ביטל את הרפורמה שלו, קיש הכחיש זאת בתוקף. איפה עוברת האמת? ● המשרוקית של גלובס

ניצול קשישים / צילום: Shutterstock

קשישים הורישו את הונם למטפלת, בית המשפט פסק שמדובר בניצול: איך נזהרים?

בשני פסקי דין שפורסמו לאחרונה פסל ביהמ"ש צוואות בהן עותרים טענו כי מדובר היה בניצול של קשיש ● מומחים מסבירים איך להתגונן ומהן נורות האזהרה

שמואל אברמזון, הכלכלן הראשי / צילום: יוסי זמיר

צוות צללים באוצר מציג תחזיות פסימיות לגירעון ולצמיחה

משרד האוצר אופטימי לגבי גירעון מתון וצמיחה של 5.2%, אך יועציו עלומי־השם מזהירים שהגירעון עלול לעלות והצמיחה להיות נמוכה מהצפוי ● בין הגורמים שנבחנו: המלחמה והבחירות שבדרך

טנק ליאופרד עם מערכת מעיל רוח / צילום: אגף דוברות וקשרי ציבור במשרד הביטחון

המדינה שמבקרת את ישראל אבל רוכשת מוצרים של רפאל

למרות הביקורת על ישראל, נורבגיה רוכשת את טנקי ליאופרד החדשים שמצוידים במערכת מעיל רוח של רפאל ● שמונה חברות דיפנס-טק ישראליות הציגו בתערוכת הטכנולוגיה הגדולה באסיה ● בריטניה קידמה חוזה לפיתוח מערכת דראגון פייר ● רוסיה החלה להשתמש בדגם איראני מתקדם של חימוש משוטט ● וגם: אוקראינה ויוון חותמות על הסכם לייצור כשב"מים משותף ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

אף אחד לא קרא אותו, אבל הספר הכי אנטישמי הפך לרב מכר בעולם הערבי

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל ● והפעם: ארה"ב הצליחה לצמצם את כוחה של ישראל במזרח התיכון, בחיזבאללה לא יודעים איך להגיב לחיסול הרמטכ"ל, ישראל ממשיכה להשפיע על בחירות בארה"ב, ואיך הפך "מיין קאמפף" לרב מכר בעולם הערבי ● כותרות העיתונים בעולם

נתון בשבוע / איור: גיל ג'יבלי

מאחורי הנתונים על ירידת מחירי הדיור יש עיר אחת שהמחירים בה רק עולים

מדד מחירי הדיור מבשר כבר שבעה חודשים רצוף על ירידות שלא נראו זמן רב בשוק המקומי ● אבל כשצוללים לנתונים מגלים שהירידות מתמקדות במרכז, בעוד שבירושלים ובפריפריה המחירים ממשיכים לעלות ● מה הסיבות לתופעה ואיך תשפיע הורדת הריבית של בנק ישראל על השוק?

עוצר הוטל על מעון הנשיא / צילום: ap, Mark Schiefelbein

שני אנשי המשמר הלאומי נורו מחוץ לבית הלבן, עוצר הוטל על מעון הנשיא

יריות בוושינגטון: חשוד אחד נעצר אחרי שפתח באש לעבר אנשי המשמר הלאומי • שני הנפגעים הובהלו לבתי חולים, אחד מהם במצב קריטי • היורה הוא אזרח אפגניסטן בן 29, שנכנס לארה"ב ב-2021, ולפי דיווח ב-CNN לא משתף פעולה בחקירה • הנשיא טראמפ נמצא בביתו שבפלורידה ושיתף ברשת החברתית שלו: "החיה שירתה באנשי המשמר הלאומי - תשלם על זה מחיר כבד"

מערכת חץ 3 בפעולה / צילום: דוברות משרד הביטחון

דיווחים בגרמניה: מערכת החץ תתחיל לפעול כבר בשבוע הבא

ע"פ דיווחים בכלי התקשורת הגרמנית, מערכת החץ 3, שנרכשה מהתעשייה האווירית במחיר של 3.5 מיליארד אירו, תחל לפעול באופן חלקי כבר בשבוע הבא ● "המערכת תאפשר הגנה של 360 מעלות, מה שיבטיח להגן על תושבי גרמניה והתשתיות שלה מפני התקפות בטילים ארוכי טווח", נכתב בהודעה לעיתונות של חיל האוויר הגרמני