גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

כמה מובטלים באמת יש ואיך יעבוד מנגנון דמי האבטלה החל מעכשיו

מנגנון דמי האבטלה החדש שגובש באוצר והגיע לידי גלובס קובע כי התמיכה תיפסק לחלוטין בשיעור אבטלה של 7.5% • ובינתיים גופי המדידה השונים מתקשים להחליט מה שיעור האבטלה האמיתי

עסקים סגורים בתל אביב בתקופת הסגר / צילום: כדיה לוי, גלובס
עסקים סגורים בתל אביב בתקופת הסגר / צילום: כדיה לוי, גלובס

כ-450 אלף עובדים שהיו בחופשה ללא תשלום חזרו לעבודתם בשבועיים הראשונים של חודש יוני, כך עולה מנתונים שפרסמה הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה. מדובר בנתון דרמטי שאינו עולה בקנה אחד עם הנתונים שמפרסמים גופים נוספים ובהם המוסד לביטוח לאומי ושירות התעסוקה - שם לא מדווחים על ירידה כזו בשיעורי האבטלה.

על פי סקר כח האדם של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, המתייחס למחצית הראשונה של חודש יוני, עמד שיעור המובטלים במשק באמצע החודש על 5.2%, מדובר בעלייה משמעותית לעומת הנתון לסוף חודש מאי שעמד על 4.2%. ואולם השינוי הדרמטי בסקר מתייחס למספר העובדים הנמצאים בחל"ת בשל הקורונה. על פי הסקר הקודם היו בישראל 684.2 אלף עובדים שנעדרו מעבודתם באופן מלא מסיבות הקשורות לקורונה. מדובר בכ-16.8% מהעובדים בישראל. בסקר הנוכחי צנח מספר העובדים האלה ל-213,600 שהם 5.5% בלבד מכוח העבודה. המשמעות היא כי שיעור האבטלה הכולל עובדים בחל"ת צנח על פי הלמ"ס מ-21% בסוף מאי ל-10.7% באמצע יוני.

נציין כי מדובר בפעם ראשונה שהלמ"ס מפרסמת סקרי כוח אדם המתייחסים לאמצע החודש כחלק מהחלטה לעבור לפרסום דו שבועי של סקרים במקום פרסום חודשי.

קרובים לרף הפחתת דמי האבטלה?

התשלומים האישיים שהובטחו במסגרת חוק הקורונה למובטלים ולשכירים בחל"ת יקוצצו בשיעור של 25% אם שיעור האבטלה יירד מתחת ל-10%; רשת הביטחון תופסק לחלוטין אם שיעור האבטלה יירד מתחת ל-7.5% כך עולה מתזכיר חוק הקורונה שצפוי להיות מאושר השבוע בכנסת. מבדיקת "גלובס" עולה כי ההסדר מבוסס על הגדרה חדשה לשיעור האבטלה שתלויה במידה רבה בסקרי כוח האדם של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה. להגדרה הזו צפויות להיות משמעויות מרחיקות לכת על התשלומים שיקבלו מאות אלפי שכירים במשק.

במסגרת הצעת חוק הקורונה מתחייבת המדינה להאריך את דמי האבטלה לשכירים שיצאו לחל"ת או פוטרו, עד יוני 2021, בכפוף לשיעור האבטלה. עצמאים ובעלי שליטה בחברות המועסקים באותן חברות יזכו לרשת ביטחון בדמות מענקים דו חודשיים בגובה עד 15 אלף שקל עד סוף יוני 2021, ללא קשר לשיעור האבטלה. ואולם החוק מאפשר לאוצר לשנות את תנאי רשת הביטחון לשכירים בכפוף לשיעור האבטלה במשק. על פי החוק, דמי האבטלה לשכירים יופחתו ב-25% בתוך 30 יום מהיום שבו תפרסם הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה כי שיעור האבטלה במשק ירד מתחת ל-10%. רשת הביטחון תופסק לחלוטין בתוך 30 יום מהיום שבו תפרסם הלמ"ס כי שיעור האבטלה במשק ירד מתחת ל-7.5%.

נכון לסוף מאי עמד שיעור האבטלה במשק - כפי שהוא מוגדר בחוק הקורונה - על 21%. בבנק ישראל מניחים כי שיעור האבטלה צפוי לרדת מתחת ל-10% עוד לפני סוף 2020. התחזית המעודכנת של חטיבת המחקר של בנק ישראל שפורסמה בשבוע שעבר צופה שהאבטלה במשק תגיע בסוף 2020 ל-9%, בהנחה שלא יהיו סגרים נוספים כתוצאה מהתפרצויות של נגיף הקורונה.

ניסיון ליצור הגדרה חדשה לשיעור האבטלה

החידוש העיקרי בחוק הוא בניסיון ליצור הגדרה חדשה לשיעור האבטלה - שיעור שמשתנה בהתאם להגדרות השונות של המוסד לביטוח לאומי, שירות התעסוקה והלשכה המרכזית לסטטיסטיקה. באוצר בחרו בלמ"ס כגוף הרשמי לקביעת שיעור האבטלה לפי החוק. שיעור האבטלה נקבע על פי סקר כוח אדם שעורך הלמ"ס אחת לחודש (והחל מחודש זה אחת לשבועיים).

כמובטלים מוגדרים מי שנמצאים בכוח העבודה, שלא עבדו בכל השבוע שקדם ליום עריכת הסקר ושמחפשים עבודה. נכון לסוף מאי עומד שיעור האבטלה הרשמי במשק על 4.2% - כ-170 אלף בני אדם - מדובר על שיעור הבלתי מועסקים בגילאי 15 ומעלה.

במסגרת חוק הקורונה התווספה לקבוצה זו גם קבוצת העובדים בחל"ת. על פי החוק קבוצת העובדים בחל"ת מוגדרת כ"עובדים שנעדרו מעבודתם בכל השבוע שקדם ליום עריכת הסקר מסיבות הקשורות בקורונה". נכון לסקר כוח האדם האחרון שנערך לחודש מאי (ושתוצאותיו פורסמו ב-22 ביוני) היו בישראל בסוף חודש מאי 684,200 עובדים שענו להגדרת החל"ת. בצירוף קבוצה זו לקבוצת הבלתי מועסקים עמד שיעור האבטלה החדש בחודש מאי על 21%. 

כמה מובטלים יש בישראל? תלוי את מי שואלים*
שירות התעסוקה: 861 אלף
ביטוח לאומי: 673 אלף
למ"ס: 507 אלף

* כולל עובדים בחל"ת

עוד כתבות

קרנות הגידור התמודדו עם המבחן האולטימטיבי / אילוסטרציה: Shutterstock

קרן הגידור של אנשי השוק הוותיקים שמככבת עם תשואה של 31% מתחילת השנה. ומה עשו המתחרות?

הבורסה טסה במחצית הראשונה של השנה, וחלק מקרנות הגידור המקומיות התקשו להדביק את הפער ● מי בכל זאת כיכבה, מה מגלות התשואות של השנתיים האחרונות ומה צפוי בהמשך? ● "הסרנו איום של עשרות שנים שהלך והתעצם בשנתיים האחרונות"

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

כך ניצחה ממשלת בריטניה את המשפחה של סבתא כוכבה בקרב על דירה בירושה

ביהמ"ש קבע שתלוש שכר בו הופיע מרכיב "בונוס" אותו המעסיק לא ידע להסביר, הינו תלוש שכר פיקטיבי ● ביהמ"ש השלום בירושלים דחה תביעת בני משפחה שטענו לזכויות דיירים מוגנים וזכות בעלות בדירת מגורים ● בעל עירב את אישתו בעסקי החברה, האם היא זכאית לחלק ממנה בגירושים?

חיים פייגלין, מנכ''ל צמח המרמן / צילום: כפיר סיון

מדד ת"א-בנייה זינק בחודש האחרון, וכעת רכישת צמח המרמן בסכנה

בחודש האחרון מדד ת"א-בנייה עלה בכ-40% ● כעת, מספר גופים מוסדיים מנסים לגבש מהלך עם דרישה להעלאת המחיר שבו תירכש חברת הבנייה הציבורית צמח המרמן על ידי קבוצת עזריאלי ● בין המוסדיים שמחזיקים בצמח המרמן, נמצאות חברות הביטוח הפניקס, הראל, כלל ביטוח, וכן קרן הגידור ברוש

פופקורן. ליאור פרנקל בשיחה עם אור רז / צילום: לירון ויסמן

רוצים לקדם את האינטרסים שלכם במקום העבודה? הטיפ שאסור לכם לדלג עליו

הפודקאסט הפופולרי פופקורן מגיע לגלובס במדור חדש על עולם העבודה • "אתם לא מבינים כמה בכירים עובדים בפוליטיקה ארגונית", אומר אור רז, מנכ"ל ובעלים של קבוצת לדעת, מלווה ומפתח מנהלים בחברות הייטק ופיננסים • בשיחה עם ליאור פרנקל הוא מסביר איך תצליחו להעביר את הקולגות שלכם צד בשולחן הדיונים ● פופקורן

אילוסטרציה: shutterstock

המניות שיטפסו והסיכוי שבנק ישראל יפתיע: מה צפוי השבוע בתל אביב?

לאחר שבוע ירוק במיוחד בת"א, עסקת החטופים המסתמנת צפויה לתת רוח גבית למסחר ● עוד תרכז עניין - החלטת הריבית בישראל שתכלול את תחזיות הבנק המרכזי ● נתון המאקרו שפורסם בארה"ב ומרחיק את הפחתת הריבית של הפד ● וגם: אנבידיה לא עוצרת וכובשת שיא חדש בוול סטריט

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: עודד קרני

לידר מעריכים: הריבית עשויה לרדת כבר מחר

בנק ישראל צפוי לפרסם את החלטת הריבית מחר (ב'), שצפויה על פי רוב הכלכלנים להישאר על רמה של 4.5% ● עם זאת, בלידר שוקי הון מעריכים שהסיכוי שנראה כבר הפחתה מחר עומד על 65%

זוהר לוי, מבעלי סאמיט ו'בעל הבית' החדש בפז / צילום: באדיבות סאמיט

בין פז לניו יורק: רואה החשבון שהקים אימפריית נדל"ן בחו"ל מסמן יעד רכישה חדש

אחרי שהסיט את פעילותה של סאמיט מגרמניה לארה"ב, והפך לבעל המניות הגדול בפז, לוטש זוהר לוי עיניים לנכסי חברת הנדל"ן האמריקאית דה זראסאי, שנקלעה למשבר חוב ● האם הצפת הערך הבאה של מי שיצר לעצמו הון של כ־2 מיליארד שקל בשני עשורים, תגיע משוק הנדל"ן של ניו יורק, שעד כה לא האיר לו פנים?

מגדל המילניום בסן פרנסיסקו / צילום: ap, Eric Risberg

הבניין בסן פרנסיסקו התנדנד ועבר שיפוץ. מה קרה למחירים?

מגדל המילניום בסן פרנסיסקו עבר שיפוץ יסודי בשווי 100 מיליון דולר, לאחר שהחל לשקוע זמן קצר לאחר שהושק • אלא שלמרות הצלחת השיפוץ, מחיר הדירות בו ירדו ביותר מ־20%

ישי דוידי, מראשי קרן פימי / צילום: יונתן בלום

קרן פימי ממשיכה למכור מניות בטחוניות: הציפה רווחים של כ-2 מיליארד שקל מתחילת השנה

הקרן, שמוביל ישי דוידי, מכרה אמש מניות עשות אשקלון ברבע מיליארד שקל - בהמשך למימושים בפי.סי.בי, אורביט ותאת

מאפים וסלטים ב–Benno / צילום: אורנה בן חיים

היקב עם המיתוג המוזר שמוכר 10,000 בקבוקים בשנה

יקב בוטיק עם בלנד ייחודי, סדנת קרמיקה משעשעת, הרצאה בשפת הסימנים ותפריט עם נגיעות מקורדון בלו ● מצאנו חמלה לנפש ביישובים סביב נתב"ג ● חגית אברון תופרת יום

ניב כרמי, מייסד פולוס-טק / איור: גיל ג'יבלי

לתפוס מחבלים מהאוויר: המיזם החדש של ההייטקיסט שהקים חברה שנויה במחלוקת ועזב לשוויץ

חברת פולוס־טק שהקים אחד ממייסדי NSO, ניב כרמי, מפתחת חיישן שמותקן על מל"טים ומזהה מחבלים על פי אותות רדיו מהטלפון - בלי לפרוץ למכשיר ● לגלובס נודע: מתקיימים מגעים עם מערכת הביטחון לשילוב הטכנולוגיה, שהחלה את דרכה בתחום החילוץ וההצלה

אלעד טנא / צילום: אריק סולטן

במקום אבי משולם: אלעד טנא מונה לעורך העל בידיעות אחרונות

אלעד טנא ימונה לתפקיד עורך העל של ידיעות אחרונות וב-Ynet במקום אבי משולם, שמילא את התפקיד בשנתיים האחרונות ● טנא, מגיע לאחר כשנתיים בתפקיד העורך הראשי של "מקור ראשון"

עומסים בנתב''ג. המסלולים והתנועה האווירית סביב השדה לא הותאמו לגידול בישראל / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

המקום בנתב"ג עומד להיגמר. מאיפה נטוס?

עד 2040 צפוי נמל התעופה בן גוריון להגיע לקיבולת המקסימלית שלו, כ–40 מיליון נוסעים בשנה ● אלא שבמשך עשרות שנים מקבלי ההחלטות מתלבטים על המיקום האולטימטיבי של שדה בינלאומי נוסף, ובינתיים הכרעה סופית לא נראית באופק ● אילו אפשרויות כבר בשלב התכנון, מה מסכל אותן וכמה נשלם על הסחבת?

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

ארבעה סוגי ירקות מכילים ניקוטין. באיזה מהם הכמות הגדולה ביותר?

מה מקור המילה ונדליזם, איך נקרא המטבע בגמביה ובאיזו קבוצת NBA ישחקו הישראלים בן שרף ודני וולף? ● הטריוויה השבועית

מצלמות לרחפנים של נקסט ויז'ן / צילום: יח''צ

המצלמה שהפכה את האלוף במילואים, ולא רק אותו, למיליונר כבד

המניה שזינקה ב־2000% בארבע שנים, המימושים שהניבו לבכיריה 800 מיליון שקל והאלוף במיל' עמירם לוין שרשם אקזיט עצום ● איך הפכה חברה ביטחונית קטנה מרעננה לאחד מסיפורי ההצלחה הגדולים של שוק ההון, והאם יש סדקים בחלום של נקסט ויז'ן?

סיכום שווקים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילום: AP

שמונה מניות עם הזדמנות ושתיים שכדאי להיזהר מהן - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

בנק אוף אמריקה מפרסם רשימה של מניות מעניינות להשקעה ● הבורסה בתל אביב הפכה לאחת החזקות בעולם, ושברה שורה של שיאים היסטוריים ● ההצלחה של קת'י ווד ● וגם: האם יכול להיות שאחת הדרכים הכי יקרות להשקיע בשוק ההון היא גם הכי משתלמת?

עופר ינאי, שחר גרשון, נדב טנא, נועם פישר / צילום: שלומי יוסף

היחסים עלו על שרטון: מאבקי כוח וכסף טלטלו את מניית נופר אנרג'י

מצד אחד עופר ינאי, מייסד ובעלים אמביציוזי ששואף גבוה ולא נרתע מלבצע שינויים ● מולו צמד המנכ"לים של נופר, שהחזיקו מניות במאות מיליוני שקלים שאותן קיבלו מידיו במתנה ● גורמים בשוק מנתחים את שרשרת האירועים, שהובילו לסיום הדרמטי של השותפות ארוכת השנים בחברת האנרגיה המתחדשת נופר

דיון בוועדת החוקה, בראשותו של ח''כ שמחה רוטמן / צילום: דני שם-טוב/דוברות הכנסת

התיקון לחוק החוזים כמודל לאיחוי לאומי

התיקון לחוק החוזים ראוי להיחשב כמודל לחקיקה ממלכתית ומאחדת, בתקופה של קיטוב הולך וגובר ● כל אחד מתתי־ההסדרים שנקבעו בחוק הוא פרי פשרה מהותית, המשלבת בין עמדות המחנה השמרני לבין עמדות המחנה הליברלי ● מהתיקון עולה הקריאה הרעננה ביותר לישראל של 2025: גם כשאנו חלוקים – אנו מסוגלים להסכים

סא''ל איתי זמיר / צילום: פיקוד העורף

הקצין ששלח לנו התרעות של פיקוד העורף: "יש הבדל בין רקטה מעזה לבין מה שמגיע מאיראן"

עשרות אלפי התרעות שוגרו לציבור במהלך 12 ימי הלחימה מול איראן, בעוד מוקד פיקוד העורף טיפל בכמיליון פניות אזרחים ● ההתמודדות, אומר סא"ל איתי זמיר, שאמון על מערך ההתרעה, הייתה מוצלחת - אך "אי אפשר לנוח על זרי הדפנה" ● לאן נעלמה ההנחיה המקדימה, אילו לקחים הופקו מהמערכה - ומה מתוכנן לעשור הבא

אנה וינטור בשבוע האופנה בפריז. תובענית / צילום: Reuters, Benoit Tessier

על המלכה הבלתי מעורערת של עולם האופנה שפרשה השבוע מווג

אחרי יותר משלושה עשורים הכוהנת הגדולה של עולם האופנה פורשת מעריכת ווג ● אבל לא צריך להספיד כל כך מהר את האישה שעל פיה יישק דבר, אנה וינטור מקבלת קידום ותמשיך להיות האורים והתומים של המסלול ● עכשיו נותרת השאלה מי יצליח להכנס לנעלי המנולו שלה?