גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"דמי האבטלה מניעים את הכלכלה, בלעדיהם יהיה פחות כסף בשוק"

המדינה חייבת להפסיק לזלזל בתשתיות, להשקיע בפרויקטים של תקשורת לטווח הארוך, ולא להפקיר את החברה הערבית בזמן המגפה ● "גלובס" מארח פאנל מומחים יומי בניסיון לסגור את הוואקום ולסייע במציאת פתרונות יצירתיים לקורונה הכלכלית ● סוגרים את הוואקום, מדור יומי חדש 

הפגנת המחאה בכיכר רבין על חוסר הטיפול של הממשלה במשבר הכלכלי / צילום: שלומי יוסף, גלובס
הפגנת המחאה בכיכר רבין על חוסר הטיפול של הממשלה במשבר הכלכלי / צילום: שלומי יוסף, גלובס

באיזה צעדים כלכליים יש לנקוט במהירות, איך אפשר לסייע לעסקים ומה יציל את שוק העבודה? המנהיגות הכלכלית של ישראל מתמהמהת, אבל רעיונות יצירתיים דווקא לא חסרים. בניסיון לסייע בסגירת הפער ומתוך רצון להעלות לדיון מגוון רחב של פתרונות, "גלובס" יפנה מדי יום למומחים בעלי רקע כלכלי, עסקי, חברתי או אקדמאי רלוונטי. רוצים לקחת חלק בשיח? פנו אלינו i-can-help@globes.co.il

"התוכנית לא תצליח עם זיגזגים ושיקולים פוליטיים"

רן גוראון, מנכ"ל החברות בנות בקבוצת בזק (פלאפון, בזק בינלאומי ו־ yes)

1. להפסיק לזלזל בתשתיות

"הקורונה חושפת את החובבנים, את מי שחושב לטווח קצר בלבד, את מי שלא בנה תשתיות, את מי שחושב שאפשר לפתור בעיות מורכבות במילים ולא במעשים. אין לה סנטימנטים. היא לא מבינה פוליטיקה, והיא תמצא נקודת תורפה ותכה בה. אם לא הקורונה תכה, אז המשמעויות מרחיקות הלכת שלה יכו בנקודות התורפה.

"בכל מקום שלא נבנו תשתיות של הון, תהליכים, איכות כוח אדם, חשיבה לטווח רחוק ורשתות ביטחון סוציאליות, אנחנו נשלם מחיר. המדינה שנים מזלזלת בתשתיות, היא מקימה אותן מעט מדי ומאוחר מדי.

"בדיוק כמו שבקורונה אתה יודע אם אתה בתוך אירוע הדבקה רק כשאתה עם זה, בגלל הדגירה - ככה זה בתשתיות. אתה מבין שאתה בפיגור רק כשמאוחר מדי לסגור את הפער. עכשיו המדינה פוגשת את האמת המרה על ההזנחה רבת השנים. במקומות שהיא כן השקיעה, למשל בשוק ההתפלה והמים, היא רואה תוצאות חיוביות".

2. להשקיע בפרויקטים של תקשורת

"התוכנית שהממשלה הציעה היא בסופו של דבר תוכנית לטווח קצר. בתסריט האופטימי היא נותנת מענה לשנה הקרובה, אבל היא לא מלווה בתוכנית אמיתית של השקעה בתשתיות בישראל, ולא פותרת את בעיית השורש.

"אפשר להביא כדוגמה את תשתיות התקשורת. המדינה משכה את ידה מהן כבר לפני 20 שנה, והיא לא מגלה עניין ומעורבות בפרויקטי תקשורת שאמורים לשרת בין 20-30 שנה. היא גם לא מייצרת בהם תמריצים לאורך זמן. בתקופה האחרונה אנחנו רואים תיקון מסוים לנושא, במכרז דור חמש ומתווה הסיבים, אבל לצערי אלה עדיין אירועים נקודתיים וזו לא מחויבות אמיתית וארוכת טווח לתשתיות התקשורת בישראל".

3. להגדיל את אמון הציבור

"על מנת שהתוכנית הממשלתית תצליח - בין אם יש בה רובד של טווח קצר או השקעה ארוכת טווח - דרוש אמון ציבורי בממשלה. אמון ציבורי מורכב מאמירת האמת לציבור גם אם היא מרה, לקיחת אחריות ומתן פתרונות אמיתיים, יצירת רשתות ביטחון, מתן דוגמה אישית וניהול מדוד ומקצועי של המשבר.

"הכרזות חדשות לבקרים, זיגזגים, שיקולים פוליטיים ופתרונות שמונעים על ידי סקטורים וקבוצות שונות, הם לא הדרך לייצר אמון רחב ותחושת סולידריות אמיתית בתוך האירוע המורכב הזה".

4. לעבור לחשיבה ענפית

"הקורונה היא אירוע שההשלכות הכלכליות שלו הן ענפיות - יש ענפים שנפגעים מאוד, כמו תחבורה, תיירות ופנאי, וכאלה שכמעט ולא נפגעים בכלל. בישראל הקו המנחה, כמעט אידאולוגית, היה שאין התייחסות ענפית. חל"ת זה חל"ת לכולם.

"המדינה חייבת לעבור לחשיבה ענפית, ולהציע טיפול ממוקד ונכון בכל מוקד נזק ענפי. חשיבת הרוחב לא מייצרת פתרונות, ומשאירה ציבורים שלמים שאין להם מנופי לחץ פוליטיים ללא כל פתרון".

"החברה הערבית לא מקבלת בתוכנית הכלכלית מענה למצוקות שלה"

ד"ר סאמי מיעארי, מנכ"ל הפורום הכלכלי הערבי, חוקר באוניברסיטת תל אביב

ד"ר סאמי מיעאריי / צילום: איל יצהר, גלובס

1. דמי אבטלה ממריצים ביקושים

"אני לא רואה בדמי אבטלה תמריץ שלילי לעבודה. המחקרים מראים שדמי אבטלה נותנים הזדמנות למובטל למצוא תעסוקה הולמת עבורו. כך, למשל, מהנדס מובטל עשוי ללכת להיות שליח בסופר כי הוא חייב הכנסה, ודמי האבטלה מאפשרים לו לחפש עבודה הולמת את כישוריו, ויעילה יותר לכלכלת המדינה.

"בנוסף, אחת ממטרות דמי האבטלה היא הגדלת הצריכה והביקושים שמניעים את הכלכלה, בלעדיהם יהיה פחות כסף בשוק. שוק העבודה עובר כעת שינויים מפליגים, הכול ייראה אחרת בארץ ובעולם, והכשרה המקצועית גם במהלך קבלת דמי האבטלה, תסייע להתאמה לשוק המתחדש".

2. להפחית בירוקרטיה לבעלי העסקים

"התוכנית הכלכלית שהציגו נתניהו וכ"ץ היא חלק מהתוכנית הישנה, היא לא מייחדת תקציבים חדשים. אלה אותם 100 מיליארד שקל, עם תוספת הסיוע לעצמאים ולבעלי העסקים בהלוואות ומענקים לכיסוי הוצאות. המטרה היא בעיקר למנוע קריסה ופשיטות רגל באמצעות סיוע בחשבון ההוצאות שלהם ובעלויות, מכיוון שטור ההכנסות ירד או שאינו קיים.

"הבעיה היא שהביורוקרטיה קשה מאוד, ומקשה בעיקר על החלשים יותר. היא זו שתגרום לכך שהיישום גם הפעם יהיה חלקי. המדינה לא תיישם עד הסוף את אותם 100 מיליארד שקל שהובטחו בתוכניות החילוץ".

3. לסייע גם לחברה הערבית

"החברה הערבית לא מקבלת בתוכנית מענה למצוקות שלה. יש הדרה והזנחה. כך, למשל, הרשויות הערביות קיבלו שיפוי ארנונה נמוך בהרבה, ולא נעשה תיקון ממשי לכך. זה נכון גם בתיירות - עיריות כמו טבריה קיבלו מענקים מיוחדים לתיירות בהיקף של עשרות מיליונים (טבריה ספציפית קיבלה 50 מיליון שקל), ואילו נצרת, החיה גם היא על תיירות, קיבלה רק קצת יותר מ-2 מיליון שקל (בשבוע שעבר, לאחר סיור של שר התיירות וחברי כנסת בעיר, הובטח סיוע גם לנצרת. ד"ז).

"החברה הערבית נפגעה יותר מהיהודית בשל משבר הקורונה אבל קיבלה הרבה פחות, כמעט כלום. למשל בתחום ההלוואות בערבות מדינה, רק פחות מ-1.5% ממקבלי ההלוואות באים מהחברה הערבית, הרבה, הרבה פחות משיעורם באוכלוסייה".

4. אשראי בינלאומי על חשבון העתיד

"מאיפה יבוא הכסף לתכניות הכלכליות? יש שלוש אפשרויות. האחת, העלאת מיסים, מה שלא יעבור כי נתניהו מתנגד להעלאת מיסים לעשירונים העליונים, ושותפו לממשלה, שר הכלכלה עמיר פרץ, יתנגד להעלאת מיסים לעשירונים התחתונים.

"השנייה, קיצוץ בהוצאות ממשלה שאינן מועילות לצמיחה. למשל, תקציבי התנחלויות. אבל ברור שגם כאן ממשלת נתניהו לא תסכים. והשלישית, אשראי בינלאומי על חשבון העתיד. נתניהו מעדיף את האפשרות הזו, כי היא דוחה את תשלום הגירעון לדורות הבאים. זו גם בדיוק הסיבה לכך שנתניהו מעדיף את התקציב החד שנתי - כדי לאפשר לו הזדמנות לצאת לבחירות רביעיות, ולהמשיך לשלוט עד תום משפטו, ואחריו המבול".

עוד כתבות

הפגנה פרו־פלסטינית בלונדון / צילום: ap, Alberto Pezzali

סקר: המלחמה בעזה שלחה יותר אירופאים להיות פרו-פלסטינים מאשר למען ישראל

סקר חדש של האוניברסיטה העברית חושף כי מחצית מהנשאלים בבריטניה, בצרפת, בגרמניה ובפולין לא שינו את עמדתם בגלל המלחמה, אבל מבין מי שכן – שיעור גדול הרבה יותר הפכו לפרו-פלסטינים ● הישראלים, מנגד, רואים רק בגרמניה "ידידה" אירופית, ברוב דחוק

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בתל אביב; מדד ת"א בנקים 5 ירד בכ-1.1%

מדד ת"א 35 צלל ב-1.2% ● מדד המחירים לצרכן בישראל יפורסם הערב, מה צופים הכלכלנים? ● BDO: "המתיחות מול איראן תשפיע על שוק הנפט" ● בזכות מאזניהן החזקים, בוול סטריט צופים תשואת יתר ל"שבע המופלאות" ● וגם: 10.5 טריליון דולר - שיא בשווי הנכסים שמנהלת בלקרוק

רועי קדוש, סמנכ''ל ההשקעות בהכשרה ביטוח / צילום: שירעד שליט

הסמנכ"ל שמזהיר: "להוציא מהתיק את מניות גוגל או מיקרוסופט זו נאיביות"

רועי קדוש מהכשרה ביטוח מודה שהתמחור הגבוה בשווקים "בעייתי", וממליץ להשקיע במדדי וול סטריט במשקל שווה - על מנת לנטרל את הדומיננטיות של מניות "שבע המופלאות" ● חלק מהכסף הוא מציע להשאיר כיום במזומן, כדי "לנצל הזדמנויות כשיגיעו ירידות"

רחוב כנפי נשרים 24 בירושלים / צילום: דוברות עיריית ירושלים

רשות המסים שכרה מקומות חניה ל-17 עובדים. כמה היא משלמת?

מאז פרצה המלחמה, רשות המסים שוכרת חניה ל־17 עובדים ותשלם כ־180 אלף שקל עד סוף 2024 ● "העובדים הועסקו במוקד למתן מענה לצורכי המלחמה. עובדים אלו נדרשו להגיע בשעות הבוקר המוקדמות וסיימו את עבודתם בשעות הערב המאוחרות" ● נכון להיום רשות המסים שוכרת חניות מבעלי חניונים פרטיים ב־48 חניונים ברחבי הארץ

פלסטינים עוברים ליד בניין שנהרס בתקיפה ישראלית ברפיח / צילום: Associated Press, Hatem Ali

דיווחים פלסטיניים: ארבעה הרוגים בתקיפת צה"ל מערבית לרפיח

שר החוץ הסיני: איראן מימשה את זכויות ההגנה העצמית שלה • רב-אלוף הרצי הלוי אמר אחרי המתקפה האיראנית כי "ישראל חזקה מאוד ויודעת להתמודד לבד" • דובר צה"ל: המתקפה שהייתה בדרכה לישראל סוכלה כמעט במלואה • גלנט הנחה להיערך לפינוי האוכלוסייה מרפיח • ביידן: ארה"ב מחויבת לביטחון ישראל • עדכונים שוטפים

את'ריום / צילום: Shutterstock

לראשונה, הונג קונג אישרה קרן סל העוקבת אחר האת'ריום

כשלושה חודשים לאחר אישור תעודות הסל על הביטקוין, הרשויות בהונג קונג הן הראשונות לאשר גם את האת'ריום ● גם בארה"ב הגישו בקשות להנפיק קרנות סל דומות, אך רק בסוף מאי תתקבל החלטה ● המטבע השני בגודלו עולה הבוקר ב-5%

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: צילום מסך מאתר אפל

הנתונים שחשפו: הניצחון של סמסונג, הנפילה של אייפון

המתחרות הסיניות נוגסות מנתח השוק של אפל, שירד השנה בכ-15% ● סמסונג, למרות ירידה קטנה, מוכרת הכי הרבה סמארטפונים בעולם ● ריאן ריית', סגן נשיא ב-IDC: "סביר להניח ששתי היצרניות יחפשו אזורים נוספים כדי להתרחב"

האינפלציה בישראל מתחממת / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

האינפלציה מרימה ראש? מדד מרץ חם מהצפוי - קצב של 2.7%; מחירי הדירות ממשיכים לעלות

בקצב חודשי עלה המדד ב-0.6% • נתוני האינפלציה הפתיעו את התחזיות המוקדמות, שציפו לעלייה חודשית של 0.5% ועלייה שנתית של 2.6% ● מחירי הדירות ממשיכים לטפס ● מתן שטרית, הכלכלן הראשי של קבוצת הפניקס: "בנק ישראל ימשיך לנקוט משנה זהירות, ולכן הסיכויים להפחתת ריבית בהחלטה הקרובה נמוכים בשלב זה"

לאה פרמינגר, סמנכ''לית השקעות, אלטשולר שחם / צילום: סם יצחקוב

המתכון של אלטשולר שחם חזרה לצמרת: בנקים באירופה, אנרגיה ונחושת

לאה פרמינגר, סמנכ"לית ההשקעות החדשה של בית ההשקעות, שחזר להצטיין בכל המסלולים: "החשיפה למניות פיננסים באירופה שיחקה לטובתנו" ● גם מור בלט לחיוב ברבעון, ואילו מיטב בתחתית ● מעל לכולם - הביצועים של מסלולי ה-S&P 500 שהניבו תשואה רבעונית של 12%

בחינות הסמכה / צילום: אלון רון

תוצאות בחינת ההסמכה בראיית חשבון: הסטודנטים של מכללת ספיר בראש

מדובר בבחינת ההסמכה הראשונה שהתקיימה מאז פרוץ המלחמה ● הסטודנטים מהאוניברסיטה העברית נמצאים בתחתית הטבלה ● שיעור המעבר הכללי של כלל הנבחנים בבחינה עומד על 68%

אסדת נפט בטקסס, ארה''ב / צילום: Reuters, Carlos Kosienski

מחיר הנפט עלול להגיע ל־100 דולר לחבית ולתדלק את חששות האינפלציה

בארה"ב חוששים מעלייה מחודשת באינפלציה, לאחר שבשבוע שעבר מדד המחירים הפתיע לרעה בפעם הרביעית ברצף ● מחיר הזהב השחור טיפס לשיא של חצי שנה על רקע המתיחות הביטחונית, 90 דולר לחבית, ואסקלציה נוספת עלולה להחמיר את המצב ואת כאב הראש של הפד

ניר וויינגולד בשיחה עם דין שמואל אלמס / צילום: כדיה לוי

"פועלים להחזרת הביטחון": הקצין הבכיר שמסביר איך צה"ל יכול לשחזר את ההצלחה מול איראן

אל"מ ניר וויינגולד, ראש מחלקת תכנון, כלכלה וניתוח מערכות מפא"ת אמר בכנס "המנהיגות הצעירה" של גלובס כי במערכת הביטחון עובדים על החזרת הביטחון של ישראל למקום בו הוא היה לפני ה-7 באוקטובר ● "יש פה הון אנושי מצוין שתמיד יאפשר למצוא את הפתרון להתקדם ולהגן על עצמנו"

יאיר ארז, מנהל צוות החלוץ של רשות המטרו / צילום: יונתן בלום

150 ק"מ של רכבת: עוד לא היה בישראל פרויקט כזה. הכירו את הצעיר שאחראי עליו

יאיר ארז סולד מפוליטיקה, אך תמיד ידע שהוא רוצה לחולל שינוי דרך המגזר הציבורי ● כיום הוא מנהל צוות החלוץ של רשות המטרו: "רוצה כבר לראות את העבודות יוצאות לדרך" ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס

מפגינה באיסטנבול מניפה דגלי פלסטין בהפגנה למען עזה. בציבור הטורקי גוברות הקריאות לניתוק הקשרים הכלכליים עם ישראל / צילום: ap, Khalil Hamra

"מרמרה 2" ודיונים על הרחבת החרם: בטורקיה מחריפים את הטון נגד ישראל

ההחלטה של טורקיה לפגוע קשות בסחר עם ישראל נובעת גם מהאיסור הישראלי להצניח סיוע בעזה, אבל בעיקר מהדרתה מדיוני השיקום של עזה, שעשויים להכניס הרבה כסף למקורביו של ארדואן ● מהלומה נוספת לסחר עלולה להיגרם ממשט מתוכנן לרצועת עזה, שטורקיה תיטול בו חלק

חייל רוסי סוחב רחפן אוקראיני שתוקן ועודכן על ידי הצבא / צילום: ap, Russian Defense Ministry Press Service

איך נכשלו הרחפנים האמריקאיים לחולל מפנה במלחמה באוקראינה?

רוב הרחפנים הקטנים של חברות אמריקניות נכשלו בביצועיהם מול הטכנולוגיה הרוסית, ונחשבים כעת ליקרים ונוטים לתקלות ● בהיעדר פתרונות מהמערב, פנתה אוקראינה למוצרים סיניים זולים

לבנת מזרחי רינסקי / צילום: אילן בשור

הכירו את מנהלת המסחר שהפכה לשיאנית השכר של בתי ההשקעות

תגמולים בעלות של יותר מ־7 מיליון שקל הפכו את לבנת מזרחי רינסקי לבעלת השכר הגבוה בבתי ההשקעות המקומיים ● מי שהגיעה לאי.בי.אי לאחר מכה שספג כתוצאה מהימור פיננסי כושל של לקוחותיו, מובילה בשנים האחרונות את הצמיחה בפעילות המסחר, הוספת אלפי לקוחות והפיכתה לנדבך מרכזי ברווחים

מנהלי חברות השבבים הגדולות על במה אחת: כנס TECH IL יוצא לדרך

כנס TECH IL של גלובס, שמתקיים היום, מאגד על במה אחת את היזמים, האנג'לים, קרנות ההשקעה והסטארט-אפים הבולטים בענף ההייטק המקומי ● מה חושבים מנהלי חברות השבבים הגדולות בעולם, העצות של המשקיעות הבולטות בישראל ואיך למקסם את החיבור בין חדשות ותעשיות ביטחוניות?

שלט אנטי־ישראלי המציג טילים איראניים, טהרן / צילום: Reuters, Majid Asgaripour

רבים מהטילים ששוגרו מאיראן לישראל נפלו בדרך. וזו הסיבה

לפי "וול סטריט ג'ורנל", כמחצית משיגורי הטילים הבליסטיים האיראניים נכשלו או התרסקו עוד לפני הגיעם ליעד, מה שקרה גם לחלק מהכטב"מים ● רותם מי־טל, מנכ"ל חברת אסגארד, המפתחת טכנולוגיה צבאית לתעשיות הביטחוניות, מסביר בשיחה עם גלובס למה זה קרה

מטוס של חברת איזי ג'ט / צילום: מיכל רז חיימוביץ

חברת הלואו-קוסט הזו רק חזרה לישראל, וכעת חוסמת הזמנת כרטיסים עד אוקטובר

איזי ג'ט הודיעה כי היא משהה את הפעילות בישראל עד 21 באפריל, אך באתר החברה לא ניתן להזמין כרטיסים עד אוקטובר ● וגם: אילו חברות זרות מחדשות את הטיסות לישראל?

מתן סמיש, רשא חולי ואילון לוי בפאנל בהנחיית נבו טרבלסי, גלובס / צילום: כדיה לוי

הצרכים, האתגרים והשאיפות: שלושה מנהיגים צעירים על במה אחת

בפאנל בהשתתפות נציגי הנבחרת לשנת 2024, מתן סמיש מלאומי סיפר על מהפכת השירות של הבנק, רשא חולי מדיפלסט סיפרה על אתגרי הניהול בתעשייה, ואילון לוי, דובר במערך ההסברה עד לאחרונה, דיבר על מצבה של ישראל בעולם