גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

העימות בין ברקת לדירקטוריון כלל החזקות מסלים והרגולטור מאיים לקחת את היתר השליטה

לאחר שדירקטוריון כלל החזקות ביטוח הציבורית דחה ביקורת של הממונה על רשות שוק ההון משה ברקת ביחס לאי הזרמת כספי הנפקת המניות מאשתקד, כותב הרגולטור: "התנהלות זו יש בה כדי להשליך על מצבם של בעלי המניות של כלל החזקות באופן מהותי"

משה ברקת / צילום: רפי קוץ
משה ברקת / צילום: רפי קוץ

העימות בין דירקטוריון כלל החזקות ביטוח הציבורית לבין הממונה על רשות שוק ההון, ד"ר משה ברקת, גובר ומחמיר. לאחר שדירקטוריון החברה הציבורית דחה את הביקורת שהביע הממונה בדבר אופן השימוש בכספי הנפקת המניות שביצעה החברה בשלהי 2019, כותב לו הרגולטור האחראי כי ""אני נוטה להתרשם כי הדירקטוריון לא מבין באופן מלא את אחריותו וגבולות סמכותו, כמו גם את העובדה שההחזקה במבטח דורשת היתר".

אך לא רק זאת, הרגולטור מאשים את דירקטוריון כלל החזקות  במכתב חריג ומאוד אגרסיבי ששלח. במכתב רשם הממונה כי סוגיית רצונו של דירקטוריון החזקות למנות דירקטור בכלל חברה לביטוח וסוגיית השימוש בכספי ההנפקה כאמור, "עשויות להשפיע גם על היתר השליטה בכלל ביטוח", כשהוא מאיים כי מבחינתו "התנהלות זו יש בה כדי להשליך על מצבם של בעלי המניות של כלל החזקות באופן מהותי".

הנושא נשוא העימות עתה, בצל עימות רחב יותר בין שני הצדדים, הינו ייעוד הכספים שגייסה כלל ביטוח באמצעות הנפקת מניות בסוף 2019. כספים אלה לא הוזרמו לחברה הבת כלל חברה לביטוח, לשם חיזוק הונה. הממונה תהה מדוע זה לא קרה ובתגובה השיב לו דירקטוריון כלל החזקות ביטוח כי על פי מסמכי ההנפקה אם לא התחייבו להזרים מטה את כספי ההנפקה ולכן אין פסול במה שעשו.

עתה קובע ברקת כי מבחינתו "הוצגו בפני מצגים אשר יצרו את הרושם המפורש או העקיף כי תמורת ההנפקה אכן נועדה לחיזוק ההון בכלל חברה לביטוח". עוד הוא אומר בהקשר זה כי יש במה שקורה עתה "כדי ללמד על תפיסת דירקטוריון כלל החזקות באשר למחויבותו כלפי איתנותה ורווחיותה של כלל חברה לביטוח".

בדברים חריפים אלה שב ומבהיר הרגולטור האחראי על ענף הביטוח כי מבחינתו ההיתר של כלל החזקות ביטוח הציבורית בכלל חברה לביטוח - שמהווה את הקבוצה הלכה למעשה - אינו נמצא בידיה. זאת מאחר ועם הפיכתה של כלל חברה לביטוח לחברה ללא גרעין שליטה נדרש, אליבא המפקח, הליך מתן היתר חדש לכלל החזקות ביטוח, כשהרגולטור רוצה שבפועל גם כלל החזקות ביטוח לא תהיה בעל שליטה דה פקטו בחברת הביטוח שבבעלותה המלאה.

המאבק הנרקם בין הרגולטור, שבשנה האחרונה נראה כמי שמתערב בסוגיות שקודמיו נמנעו מהן, לבין קבוצת ביטוח מרכזית שלא עולה חשש ליציבותה או לזכויות מבוטחיה, ייחודי. זאת בעיקר משום שכלל ביטוח היא חברת הביטוח הראשונה, וגם היחידה, שהפכה לחברה ללא גרעין שליטה. דבר זה, ללא שהרגולטור יצר מבנה רגולטורי מתאים מבעוד מועד, מוביל לכך שהכללים נכתבים תוך כדי תנועה, במה שנראה שיהיה מקרה בוחן גם לשאר החברות בענף שבהן יש כפילויות בין חברות ההחזקה הציבוריות לבין חברות הביטוח הפרטיות שכפופות לפיקוח של רשות שוק ההון.

בענף הביטוח, בניגוד לענף הבנקאות שבו הבנק המפוקח הוא גם החברה הציבורית, ישנה כפילות ברוב החברות, בין חברת ההחזקות הציבורית ששולטת בחברת הביטוח לבין חברת הביטוח. בכלל ביטוח, כמו בחברות נוספות, יש דירקטורים ומנהלים שמכהנים במקביל בשתי החברות. את המציאות הזו מבקש ברקת לשנות בכלל ביטוח, שאין בה גרעין שליטה, אך באופן שעשוי להשליך גם על מתחרותיה.

במכתב ששלח אתמול הממונה לדירקטוריון כלל החזקות ביטוח נכתב עוד, בהתייחס לרושם שנוצר אצל הרגולטור ביחס להתנהלות הלא ראויה לדעתו של הדירקטוריון, כי "רושם זה מתעצם לאור הצל הכבד של ההתרחשויות האחרונות, שחלקן מתוארות בדו"ח הבודק (שופט ביהמ"ש העליון בדימוס יורם דנציגר שמונה לבודק חיצוני בכלל ביטוח, ר"ש). ההתנהלות הפגומה שזכתה לביקורת לא הייתה כנראה רק מנת חלקו של היו"ר, אלא זכתה לכאורה גם לתמיכה, ולו בשתיקה, של לפחות חלק מהדירקטורים בכלל החזקות, שלא עצרו באיבה את ההתנהלות הזו ולא עשו דין וחשבון כמצופה מתפקידם".

בכך מכוון ברקת לפרשת העימות בין יו"ר כלל ביטוח דני נוה לבין המנכ"ל יורם נוה, שהחלה בתחילת מאי האחרון. אז ביקש היו"ר להדיח את המנכ"ל, ללא דיון מקדים בדירקטוריונים של שתי החברות בהן הוא מכהן כמנכ"ל. בעקבות זאת המנכ"ל שלח מכתב חריף ובו האשמות חריפות כנגד היו"ר וכנגד בעלי מניות שביקשו להדיחו, ושלטענתו הובילו את היו"ר לעשות את שעשה. בעקבות זאת שלח היו"ר מכתב חריף משלו.

זה היה האות עבור ברקת להתערב בפרשה, תוך שהוא לקח צד ברור ומובהק נגד כוונת היו"ר. בעקבות זאת מונה הבודק החיצוני שמצא פגם בהתנהלות היו"ר אך לא מצא ראיות לחלק מההאשמות המרכזיות של המנכ"ל. את מהלך הבדיקה הוביל דירקטוריון כלל חברה לביטוח, ובעיקר ועדת הביקורת בו, שעבדה ישירות מול ברקת שבעבר עבד לצד יורם נוה המנכ"ל כששניהם היו ברשות ניירות ערך.

לאחר שדוח הבודק החיצוני סוכם ביקש יו"ר הקבוצה דני נוה לדון בסוגיית המשך כהונת המנכ"ל, אך דבר זה נחסם בפניו, גם בשל רוח הרגולטור. אז הודיע היו"ר כי יפרוש עד סוף השנה כשלאחר מכן אף הקדים את מועד פרישתו, בשל מה שתפס כחסימת היכולת שלו לפעול בחברה. במקביל, דירקטוריון כלל חברה לביטוח קבע כי לא ידון בסוגיית המנכ"ל לפחות עד 2021.

אתמול התברר כי דירקטוריון החברה האם כלל החזקות אינו רואה עין בעין עם דירקטוריון החברה הבת כשהוא לא מתחייב שלא לדון בסוגיית המנכ"ל עוד השנה, ואף קורא לו לחזור בו מחלק מהאשמותיו נגד היו"ר הפורש.

כלל ביטוח נסחרת לפי שווי של כ-1.95 מיליארד שקל והמניה שלה יורדת היום 2.7% לעומת ירידות של 1.9% במדד הביטוח פלוס.

עוד כתבות

מנכ''ל אנבידיה ג'נסן הואנג, לצד מייסד מלאנוקס איל ולדמן / צילום: תמר מצפי

מלאנוקס בלב המתיחות בין ארה"ב לסין: האם אנבידיה תספוג קנס של מיליארדים

הרשויות בבייג'ינג הודיעו כי אנבידיה הפרה את חוקי ההגבלים העסקיים במדינה עם רכישת מלאנוקס ב־2020 ● כעת ענקית השבבים עשויה לספוג קנס של עד 10% מהכנסותיה בסין ● המהלך מגיע לאחר שורת צעדים שארה"ב וסין נקטו אחת נגד השנייה באחרונה

קארין קלר־סוטר, נשיאת שווייץ / צילום: ap, Julia Nikhinson

תרנגולות תמורת הפחתת מכסים: הדיל ששווייץ מציעה לארה"ב

שווייץ נדהמה בחודש שעבר לגלות כי בעקבות שיחת טלפון לא טובה של הנשיאה עם הנשיא טראמפ, הוא הטיל מכסים בגובה 39% כמעט על כל הסחורה השוויצרית ● כעת, המדינה העצמאית מוכנה לפתוח את השוק שלה לתרנגולות שעברו חיטוי בכלור, למרות התנגדות ארגון הצרכנים השוויצרי, בתמורה להפחתת המכסים

''הלוטוס הלבן''. אחת הסדרות הבולטות של HBO / צילום: Mario Perez/HBO, באדיבות yes

HBO מקס תיכנס לישראל בינואר 2026, ב-yes כבר הורידו את התכנים מהאוויר

חברת yes הורידה את כל תכני HBO מהספרייה שלה, בטענה כי המהלך נעשה לקראת כניסת פלטפורמת הסטרימינג HBO MAX לישראל ● לגלובס נודע כי HBO MAX מנהלת בימים אלה מו"מ מול השחקניות בשוק למכירת חבילה, ובוחנת גם אפשרות של מכירה עצמאית

מערכת PULS של חברת אלביט / צילום: אלביט מערכות

ספרד מבטלת עסקת ענק עם אלביט

מדובר בעסקה לרכישת מערכות ארטילריה מדגם PULS ● שווי עסקת התותחים הכולל הוא 700 מיליון אירו, כשמתוכם כ-150 מיליון אירו לאלביט ● ביטול זה מתווסף להחלטת ספרד מחודש יוני על השהיית עסקה לרכישת טילי ספייק LR 2 מרפאל תמורת כ־285 מיליון אירו ● המטרה: "להוריד לאפס" את התלות הטכנולוגית בישראל בשל המלחמה בעזה

רוברט פ. קנדי, שר הבריאות של ממשל טראמפ / צילום: Reuters, Elizabeth Frantz

הדיווח שגרם לצניחת המניות והעקיצה של מנכ"ל פייזר: חברות החיסונים תחת מתקפה

פרסום על כך ששר הבריאות של טראמפ מתכוון להציג נתונים על נזקי החיסונים לקורונה הובילו לירידות של מניות פייזר, מודרנה וביונטק ● מה עומד מאחורי הדיווח, עד כמה החברות צפויות להיפגע, ומדוע בשוק כבר יש מי שצופים את פרישת השר המתנגד לחיסונים?

איך ישפיעו דברי נתניהו על הכלכלה / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

"נחזור לתקופת האבן": הבכירים מנתחים את נאומו החריג של נתניהו, ומי פחות נבהל?

כלכלנים בכירים, גם כאלו שצברו שעות עבודה רבות מול נתניהו, תהו מה פשר אמירותיו החריגות, שאף הביאו לירידות בבורסה ● "משק אוטרקי יהיה אסון לכלכלת ישראל וישפיע על איכות החיים של כל אזרח", הזהיר נשיא התאחדות התעשיינים, רון תומר ● אמיר איל, הבעלים של קבוצת ההשקעות אינפיניטי-אילים: "'אוטרקי' נשמע מבודד, אבל אני רואה בזה עוצמה ויכולת עמידה"

סטארמר מעניק לנשיא טראמפ בבית הלבן את ההזמנה מהמלך צ'ארלס / צילום: ap, Carl Court

גרעין והשקעות במיליארדים: בבריטניה מקווים שביקור טראמפ ימריץ את הכלכלה

נשיא ארה"ב דונלד טראמפ יבקר השבוע בבריטניה, וראש הממשלה קיר סטארמר נחוש לנצל הכרזות על השקעות בתחום הבינה מלאכותית והאנרגיה הגרעינית כדי לשפר את התדמית הכלכלית של הממלכה ● למשלחת האמריקאית יצטרפו מנכ"לי החברות OpenAi ואנבידיה

ח''כ מירב בן ארי, יש עתיד הזירה המרכזית, ערוץ כנסת, 10.09.25 / צילום: שלומי יוסף

יש עתיד תפתיע בקלפי? לרוב זה לא קורה

ביש עתיד לא מתרגשים מהסקרים הלא מחמיאים, וטוענים כי המפלגה תמיד מצליחה להפתיע בבחירות ● הנתונים לא ממש תומכים בתאוריה הזאת ● המשרוקית של גלובס

משרדי חברת השבבים TSMC, בטייוואן / צילום: ap, Chiang Ying-ying

בזמן שבאירופה מדברים על אמברגו, בתעשיות הביטחוניות חוששים מתרחיש חמור יותר

כבר שנתיים שבענף התעשיות הביטחוניות מתמודדים עם חוסרים שונים ומשונים, במיוחד בתעשיות הגדולות שמהוות את "אבני הבניין" העיקריות ● אבל חשש מהותי שלהן אינו דווקא מהאמברגו, אלא מתעשיית השבבים

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

בתום יום תנודתי, בורסת ת"א ננעלה בירידות קלות

ת"א 35 ירד ב-0.1%, מדד הביטוח עלה ב-0.8% ● נתניהו צפוי לקיים הערב מסיבת עיתונאים כלכלית בניסיון להרגיע את הרוחות במשק ● תדיראן זינקה בכ-6% לאחר שהודיעה כי תיכנס לתחום קירור חוות השרתים ● האינפלציה בישראל נכנסה לראשונה מזה שנה לטווח היעד של בנק ישראל ● מחר בארה"ב תתקיים החלטת הריבית שהשוק מחכה לה

ג'אקו 7, רכבי הפלאג אין מובילי מכירות בשוק הפרטי ובהדרגה גם בשוק הציים / צילום: יח''צ

באוצר מתכננים שינוי בהטבות המס למחזיקי רכב צמוד. כל הפרטים

לגלובס נודע כי עפ"י הערכות בענף, במשרד האוצר מתכננים להפחית במאות שקלים את ההטבה החודשית לרכבי פלאג־אין. לעומת זאת, זו של החשמליים צפויה לגדול ● ואיך יושפעו בעלי רכבים היברידיים?

מוצרי חשמל. המכירות עולות לקראת החג / צילום: תמר מצפי

נערכים לחג: ענף מוצרי החשמל רושם את העלייה הגבוהה ביותר השבוע

גלובס מציג מדד הבוחן את היקף הקניות בכרטיסי אשראי בישראל ● מנתוני הפניקס גמא עולה כי גובה ההוצאה הממוצעת על מוצרי חשמל עומד על כ-1,700 שקל

פרטנר החלה לשדר את התכנים של yes / צילום: פרטנר tv+

השקה רכה: פרטנר החלה למכור את שירות הטלוויזיה החדש שלה

לפני כחודשיים החל פיילוט בקרב עובדי החברה, ואילו כעת מדובר בגרסת בטא המיועדת ללקוחות חדשים - בין אם בחבילות טלוויזיה ובין אם בחבילות משולבות אינטרנט סיבים אופטיים ונטפליקס ● בחודש הבא יחל באופן אוטומטי שדרוג מדורג ללקוחות הטלוויזיה הקיימים, עם חבילות טלוויזיה הכוללות גם את התכנים של yes

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות קלות לקראת החלטת הריבית מחר; טסלה עלתה ב-2.5%, מטא ב-2%

נעילה שלילית באירופה ● אורקל עולה בעקבות ההסכם להפעלת טיקטוק בארה"ב ● TD Cowen הורידה את הדירוג של וורנר ברדרס ל"החזקה" ● ישראליות: סולאראדג', וויקס ובריינסוויי זינקו ● טראמפ תובע את הניו יורק טיימס בגין לשון הרע; מניית העיתון יורדת ● מחר בארה"ב תתקיים החלטת הריבית, בשוק מצפים להורדה של 0.25% ● המכירות הקמעונאיות בארה"ב עלו ב־0.6% בחודש שעבר לעומת יולי, מעל הצפי

וול סטריט / צילום: Shutterstock

הנאסד"ק וה-S&P 500 ננעלו בשיאים חדשים; גוגל זינקה לשווי של מעל 3 טריליון דולר

הנאסד"ק עלה בכ-0.9% ● הסנטימנט החיובי בוול סטריט בא בעקבות דבריו של טראמפ על כך שהמו"מ מול סין מתקדם היטב ● טסלה קפצה בכ-3.5%, לאחר דיווח לפיו המנכ"ל אילון מאסק רכש מחדש מניות של החברה ● הזהב בשיא כל הזמנים ● החל מרביעי: 36 שעות של החלטות ריבית מסביב לעולם. רוב תשומת־הלב אל הפד, שצפוי לבצע הפחתה ראשונה בקדנציה של טראמפ

דירות חדשות שנבנות / צילום: Shutterstock

מחירי הדירות נמצאים בירידה עקבית, אבל יש בעיה במקום אחר

לפי מדד מחירי הדירות שפורסם אתמול, מחירי השכירות עולים בקצב מהיר - בעוד שמחירי הדירות יורדים בקצב איטי, וגם זה לא בכל המדינה ● מהם ממצאי המדד העיקריים, ומה ההסבר לשונות הגדולה במגמות? ● גלובס עושה סדר

מיכה קאופמן, מייסד ומנכ''ל Fiverr / צילום: שלומי יוסף

פייבר הישראלית הודיעה שתפטר 250 עובדים

מייסד ומנכ"ל חברת פייבר, מיכה קאופמן, הצהיר היום כי החברה צפויה לפטר 250 עובדים, במטרה להתאים את מבנה החברה לעידן ה-AI ● קאופמן ציין כי המהלך הוא חלק מתוכנית טרנספורמציה שמטרתה להפוך את החברה לממוקדת-AI, רזה ומהירה יותר, עם פחות שכבות ניהול

ראש הממשלה בנימין נתניהו בכנס השנתי של אגף החשב הכללי באוצר / צילום: תדמית הפקות

הדרמה בבורסה נרגעה, ובשוק מסבירים: "לא מאמינים לסרט של נתניהו"

הבורסה המקומית נפתחה הבוקר בירידות שערים חדות בצל נאומו של רה"מ בנימין נתניהו לצד העמקת התמרון הקרקעי בעזה; עם זאת, לאחר מספר שעות כל הירידות נמחקו ● "לא רואים קריסה במדדים או זינוק בדולר מול השקל" ● ראש הממשלה צפוי לקיים הערב מסיבת עיתונאים כלכלית

מיכה קאופמן, מנכ''ל פייבר / צילום: באדיבות Fiverr

250 עובדים ו-16 אזכורים למילה אחת: מה עומד מאחורי פיטורי הענק בפייבר

מיום הופעתו של ChatGPT, היה ברור שפלטפורמות הפרילנסרים - כמו פייבר ומתחרתה Upwork - יצטרכו להשתנות ● בפוסט שכתב אמש מנכ"ל פייבר מיכה קאופמן, בו הכריז על פיטורי כרבע מהעובדים, הוא ציין את המילה "AI" לפחות 16 פעמים. אבל האם החברה אכן מנצחת ב-AI? ● וגם: מה חושבים על פייבר בבית ההשקעות אופנהיימר?

שי סנדלר, מנכ''ל Vega Security (משמאל) ואלי רוזן / צילום: Ohad Kab

שנה מההקמה: סטארט־אפ הסייבר מגייס 65 מיליון דולר לפי שווי של 400 מיליון דולר

כיום מועסקים בחברת הסייבר הישראלית ווגה סקיוריטי כ־60 עובדים בתל אביב ובניו יורק, ובחברה מציינים כי המוצר נמצא כבר בשימוש בארגוני פרוצ׳ן 500 ● החברה מפתחת מערכת שמאפשרת לארגונים לזהות ולחקור מתקפות סייבר באופן מיידי, ברגע שהן מתרחשות