גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

העימות בין ברקת לדירקטוריון כלל החזקות מסלים והרגולטור מאיים לקחת את היתר השליטה

לאחר שדירקטוריון כלל החזקות ביטוח הציבורית דחה ביקורת של הממונה על רשות שוק ההון משה ברקת ביחס לאי הזרמת כספי הנפקת המניות מאשתקד, כותב הרגולטור: "התנהלות זו יש בה כדי להשליך על מצבם של בעלי המניות של כלל החזקות באופן מהותי"

משה ברקת / צילום: רפי קוץ
משה ברקת / צילום: רפי קוץ

העימות בין דירקטוריון כלל החזקות ביטוח הציבורית לבין הממונה על רשות שוק ההון, ד"ר משה ברקת, גובר ומחמיר. לאחר שדירקטוריון החברה הציבורית דחה את הביקורת שהביע הממונה בדבר אופן השימוש בכספי הנפקת המניות שביצעה החברה בשלהי 2019, כותב לו הרגולטור האחראי כי ""אני נוטה להתרשם כי הדירקטוריון לא מבין באופן מלא את אחריותו וגבולות סמכותו, כמו גם את העובדה שההחזקה במבטח דורשת היתר".

אך לא רק זאת, הרגולטור מאשים את דירקטוריון כלל החזקות  במכתב חריג ומאוד אגרסיבי ששלח. במכתב רשם הממונה כי סוגיית רצונו של דירקטוריון החזקות למנות דירקטור בכלל חברה לביטוח וסוגיית השימוש בכספי ההנפקה כאמור, "עשויות להשפיע גם על היתר השליטה בכלל ביטוח", כשהוא מאיים כי מבחינתו "התנהלות זו יש בה כדי להשליך על מצבם של בעלי המניות של כלל החזקות באופן מהותי".

הנושא נשוא העימות עתה, בצל עימות רחב יותר בין שני הצדדים, הינו ייעוד הכספים שגייסה כלל ביטוח באמצעות הנפקת מניות בסוף 2019. כספים אלה לא הוזרמו לחברה הבת כלל חברה לביטוח, לשם חיזוק הונה. הממונה תהה מדוע זה לא קרה ובתגובה השיב לו דירקטוריון כלל החזקות ביטוח כי על פי מסמכי ההנפקה אם לא התחייבו להזרים מטה את כספי ההנפקה ולכן אין פסול במה שעשו.

עתה קובע ברקת כי מבחינתו "הוצגו בפני מצגים אשר יצרו את הרושם המפורש או העקיף כי תמורת ההנפקה אכן נועדה לחיזוק ההון בכלל חברה לביטוח". עוד הוא אומר בהקשר זה כי יש במה שקורה עתה "כדי ללמד על תפיסת דירקטוריון כלל החזקות באשר למחויבותו כלפי איתנותה ורווחיותה של כלל חברה לביטוח".

בדברים חריפים אלה שב ומבהיר הרגולטור האחראי על ענף הביטוח כי מבחינתו ההיתר של כלל החזקות ביטוח הציבורית בכלל חברה לביטוח - שמהווה את הקבוצה הלכה למעשה - אינו נמצא בידיה. זאת מאחר ועם הפיכתה של כלל חברה לביטוח לחברה ללא גרעין שליטה נדרש, אליבא המפקח, הליך מתן היתר חדש לכלל החזקות ביטוח, כשהרגולטור רוצה שבפועל גם כלל החזקות ביטוח לא תהיה בעל שליטה דה פקטו בחברת הביטוח שבבעלותה המלאה.

המאבק הנרקם בין הרגולטור, שבשנה האחרונה נראה כמי שמתערב בסוגיות שקודמיו נמנעו מהן, לבין קבוצת ביטוח מרכזית שלא עולה חשש ליציבותה או לזכויות מבוטחיה, ייחודי. זאת בעיקר משום שכלל ביטוח היא חברת הביטוח הראשונה, וגם היחידה, שהפכה לחברה ללא גרעין שליטה. דבר זה, ללא שהרגולטור יצר מבנה רגולטורי מתאים מבעוד מועד, מוביל לכך שהכללים נכתבים תוך כדי תנועה, במה שנראה שיהיה מקרה בוחן גם לשאר החברות בענף שבהן יש כפילויות בין חברות ההחזקה הציבוריות לבין חברות הביטוח הפרטיות שכפופות לפיקוח של רשות שוק ההון.

בענף הביטוח, בניגוד לענף הבנקאות שבו הבנק המפוקח הוא גם החברה הציבורית, ישנה כפילות ברוב החברות, בין חברת ההחזקות הציבורית ששולטת בחברת הביטוח לבין חברת הביטוח. בכלל ביטוח, כמו בחברות נוספות, יש דירקטורים ומנהלים שמכהנים במקביל בשתי החברות. את המציאות הזו מבקש ברקת לשנות בכלל ביטוח, שאין בה גרעין שליטה, אך באופן שעשוי להשליך גם על מתחרותיה.

במכתב ששלח אתמול הממונה לדירקטוריון כלל החזקות ביטוח נכתב עוד, בהתייחס לרושם שנוצר אצל הרגולטור ביחס להתנהלות הלא ראויה לדעתו של הדירקטוריון, כי "רושם זה מתעצם לאור הצל הכבד של ההתרחשויות האחרונות, שחלקן מתוארות בדו"ח הבודק (שופט ביהמ"ש העליון בדימוס יורם דנציגר שמונה לבודק חיצוני בכלל ביטוח, ר"ש). ההתנהלות הפגומה שזכתה לביקורת לא הייתה כנראה רק מנת חלקו של היו"ר, אלא זכתה לכאורה גם לתמיכה, ולו בשתיקה, של לפחות חלק מהדירקטורים בכלל החזקות, שלא עצרו באיבה את ההתנהלות הזו ולא עשו דין וחשבון כמצופה מתפקידם".

בכך מכוון ברקת לפרשת העימות בין יו"ר כלל ביטוח דני נוה לבין המנכ"ל יורם נוה, שהחלה בתחילת מאי האחרון. אז ביקש היו"ר להדיח את המנכ"ל, ללא דיון מקדים בדירקטוריונים של שתי החברות בהן הוא מכהן כמנכ"ל. בעקבות זאת המנכ"ל שלח מכתב חריף ובו האשמות חריפות כנגד היו"ר וכנגד בעלי מניות שביקשו להדיחו, ושלטענתו הובילו את היו"ר לעשות את שעשה. בעקבות זאת שלח היו"ר מכתב חריף משלו.

זה היה האות עבור ברקת להתערב בפרשה, תוך שהוא לקח צד ברור ומובהק נגד כוונת היו"ר. בעקבות זאת מונה הבודק החיצוני שמצא פגם בהתנהלות היו"ר אך לא מצא ראיות לחלק מההאשמות המרכזיות של המנכ"ל. את מהלך הבדיקה הוביל דירקטוריון כלל חברה לביטוח, ובעיקר ועדת הביקורת בו, שעבדה ישירות מול ברקת שבעבר עבד לצד יורם נוה המנכ"ל כששניהם היו ברשות ניירות ערך.

לאחר שדוח הבודק החיצוני סוכם ביקש יו"ר הקבוצה דני נוה לדון בסוגיית המשך כהונת המנכ"ל, אך דבר זה נחסם בפניו, גם בשל רוח הרגולטור. אז הודיע היו"ר כי יפרוש עד סוף השנה כשלאחר מכן אף הקדים את מועד פרישתו, בשל מה שתפס כחסימת היכולת שלו לפעול בחברה. במקביל, דירקטוריון כלל חברה לביטוח קבע כי לא ידון בסוגיית המנכ"ל לפחות עד 2021.

אתמול התברר כי דירקטוריון החברה האם כלל החזקות אינו רואה עין בעין עם דירקטוריון החברה הבת כשהוא לא מתחייב שלא לדון בסוגיית המנכ"ל עוד השנה, ואף קורא לו לחזור בו מחלק מהאשמותיו נגד היו"ר הפורש.

כלל ביטוח נסחרת לפי שווי של כ-1.95 מיליארד שקל והמניה שלה יורדת היום 2.7% לעומת ירידות של 1.9% במדד הביטוח פלוס.

עוד כתבות

נשיא בית המשפט העליון לשעבר, אהרן ברק / צילום: איל יצהר

האזהרה החריפה של אהרן ברק: "אנחנו כבר לא דמוקרטיה ליברלית"

בנאום מצולם ששודר בהפגנה לציון 3 שנים לנאום השר יריב לוין בהכרזה על המהפכה המשפטית - תקף נשיא העליון לשעבר אהרן ברק את רה"מ בפרט ואת הממשלה בכלל: "זכויותינו כאזרחים מופרות יום-יום - מפעל החיים של כולנו בסכנה" • הוא מתח ביקורת על המשטרה: "מפעילה את כוחה בצורה לא שוויונית ולא מרוסנת" • וקרא למפלגות שעתידות להתמודד בבחירות: "שיתחייבו שיעצרו את ההפיכה המשטרית"

מיכלית נפט בחוף בוונצואלה / צילום: ap, Matias Delacroix

פוטנציאל הנפט הלא-ממומש של ונצואלה יכול להתהפך לטובת ארה"ב

ניהול גרוע של מונופול הנפט הממשלתי בידי נשיאי ונצואלה, הוגו צ'אבס וניקולס מדורו, וסנקציות אמריקאיות חסמו את "הזהב השחור" מלבוא לכדי מימוש ● כעת, בשל הפלת השלטון בוונצואלה, מזקקות הנפט בחוף הדרומי של ארה"ב יכולות להפוך לגורם מרכזי בעיבוד הנפט הזה לכדי מוצרי דלק לרחבי העולם

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: ap, Alex Brandon

נפט, והרבה: המניע הכלכלי של טראמפ בוונצואלה והסיבה שטהרן יכולה בינתיים להירגע

נשיא ארה"ב ינמק את לכידתו של נשיא ונצואלה בהיותו מנהיג קרטל סמים, בדיכוי עמו, ובידידותו עם האויבות או היריבות של העולם המערבי - אך מדורו אינו היחיד שעושה זאת ● על כן, המניע המרכזי בפעולה שכזו הוא America First, ופוטנציאל הנפט האדיר, וההכנסות הפוטנציאליות לענקיות האנרגיה האמריקאיות

ניקולס מדורו ודונלד טראמפ / צילום: ap

סופו של עידן בקראקס: המבצע הצבאי והתוכנית של טראמפ ליום שאחרי

לאחר מתיחות ממושכת ארה"ב תקפה אתרים אסטרטגיים בוונצואלה ● המהלך האמריקאי מסמן מעבר מאיומים ולחץ כלכלי לפעולה צבאית גלויה, על רקע ניסיון להכריע את משטר מדורו ולפגוע במקורות המימון שלו - ובראשם הנפט ● אז למה טראמפ תקף ולמה דווקא עכשיו, ומה יעלה בגורלו של מדורו? ● גלובס עושה סדר

בחירות אמצע בארה''ב / עיצוב: אלישע נדב

בחירות אמצע בארה"ב: העיניים נשואות ליום שאחרי טראמפ

יוקר המחיה המשתולל והכאוס השלטוני הותירו את הציבור מאוכזב, ומציבים את הדמוקרטים בנקודת פתיחה מצוינת בניסיון להשתלט על בית הנבחרים ● התוצאה בבחירות בנובמבר עשויה לעצב מחדש את מאזן הכוחות בוושינגטון לשנים ארוכות, וגם לקבוע את עתיד יחסיה עם העולם - ובמיוחד עם ישראל ● האירועים הגדולים של 2026, פרויקט מיוחד

תחנת כוח / אילוסטרציה: יוסי וייס

שני מתקני ייצור החשמל שהממשלה אישרה - וזה שלא

לבקשת עיריית בית שמש, הממשלה עיכבה הקמת תחנת כוח של פאוורג'ן ושמיר אנרגיה ● שתי תחנות כוח אחרות - בעמק חפר ובעוטף עזה - יעברו כעת לאישור הוות"ל

מי מוכן לקחת משכנתא בריבית דו־ספרתית / צילום: Shutterstock

מי מוכן לקחת משכנתא בריבית דו־ספרתית

סקטור המשכנתאות החוץ־בנקאיות עדיין מהווה אחוזים בודדים בלבד משוק ההלוואות לדיור, אך צומח במהירות, כשעוד ועוד חברות ממהרות להיכנס אליו ● בענף מעריכים כי בתוך שנים יגיע לנתח של עשרות אחוזים - אלא שבשוק שבו ליועצים תפקיד מרכזי והפיקוח עדיין חלקי, עולות גם שאלות של סיכון והסדרה ● למי זה מתאים, מהם הסיכונים - ואיך המדינה מנסה לצמצם את הפרצות?

אושר כהן / צילום: ויקיפדיה

הדירה החדשה של אושר כהן בקריית ביאליק

הזמר אושר כהן רכש דירה בפרויקט המגורים החדש UPTOWN בקריית ביאליק ● איגוד הכדורסל מעמיק את שיתוף־הפעולה עם ארגון נכי צה"ל והמרכז לאימפקט יהודי ● במוזיאון ת"א לאמנות נפתחה תערוכת "שנת אפס" לציון 80 שנה לתום מלחמת העולם השנייה ● וזו הסמנכ"לית החדשה בתנובה ● אירועים ומינויים

אתר בנייה במרכז הארץ. מבנייה של שכונות חדשות הדגש עובר להתחדשות עירונית / צילום: Shutterstock

"את העיניים אפשר לעצום, את האוזניים לא": מה עושים עם הרעש מאתרי בנייה

הבנייה המואצת וריבוי פרויקטים של התחדשות עירונית, מובילים לכך שרעשי הבנייה הפכו למטרד חמור לתושבים ● הציבור סובל מבעיות בריאות, לחץ נפשי, שחיקה, חוסר שינה ואובדן ערך כלכלי של נכסיו, ולא תמיד זוכה להגנה מצד הרשויות ● מה אפשר לעשות? "אל תתנו לעיריות שלכם ולקבלנים להרגיש יותר מדי בנוח עם בנייה רועשת"

ענקיות הפיננסים העולמיות / עיצוב: אלישע נדב

הבנק הבינלאומי שממליץ: הגדילו חשיפה למניות וחפשו הזדמנויות בסין

ב־UBS מעריכים המשך תנופה בשוקי המניות הסיניים בשנה הקרובה ● בדויטשה בנק דווקא סבורים כי סין עלולה לאבד מומנטום בגלל משבר הנדל"ן וצופים קאמבק של הדולר; ולמרות האופטימיות בג'יי.פי מורגן לגבי הצמיחה הגלובלית, הם מזהים גם סכנת מיתון ● התחזיות של ענקיות הפיננסים ל־2026

אילוסטרציה: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע זינק ב-4.6% בנובמבר. וכמה מרוויחים בהייטק?

עפ"י הלמ"ס, השכר הממוצע למשרה של עובד ישראלי בחודש נובמבר 2025 עומד על 13,587 שקל ● בסך-הכול שוק העבודה ממשיך להיות חזק והדוק למדי, עם ביקוש ניכר לעובדים

הילה ויסברג והלית ינאי-לויזון בשיחה עם ינקי קוינט / צילום: לע''מ

האיש שאחראי על קרקעות המדינה: "מחירי הדירות ימשיכו לרדת, אפילו ב-10%"

שיחה עם ינקי קוינט, מנהל רשות מקרקעי ישראל היוצא ● על העימותים עם האוצר, ההישגים במחיר למשתכן והטענות כלפיו לאפליית ערבים: "חשוב שבקו הגבול יישב ציבור שיודע להגן על היישובים"

השופט בני שגיא / צילום: דוברות הרשות השופטת

בני שגיא, נשיא ביהמ"ש המחוזי בבאר שבע, נהרג בתאונת אופנוע

שגיא, בן 54 במותו, היה הצעיר מבין נשיאי בתי המשפט המחוזיים בישראל ● בהנהלת הרשות השופטת הוא זכה להערכה רבה, בין היתר בשל יכולתו להביא לסיומם של תיקים פליליים מורכבים באמצעות הסדרי טיעון יעילים ● שר המשפטים לוין ספד לו: "הוא יחסר מאוד למערכת המשפט"

מצב השווקים השבוע / צילום: Shutterstock

מה צפוי בהחלטת הריבית של בנק ישראל - ועוד 4 כתבות על מצב השווקים

דמי הניהול במאות קרנות נאמנות מתייקרים עם תחילת השנה ● וורן באפט יורד מתחת לרדאר בברקשייר האת'וויי ● השקל מתחזק והאינפלציה מתמתנת - אך בשוק לא צופים הורדת ריבית בשבוע הבא ● וגם: הקשר הישראלי של המניה שהובילה את מדד S&P 500 השנה

נשיא ונצואלה ניקולס מדורו / צילום: ap, Ariana Cubillos

המומחה שמסביר: כך ונצואלה הפכה מכלכלה מהחזקות בעולם, למוקד משבר פליטים עצום

פרופ' דני בכר מסביר בראיון לגלובס כיצד המשטר של ניקולס מדורו, הפך את ונצואלה מאחת המדינות העשירות בעולם לכישלון כלכלי עם רעב המוני ● המשבר הכלכלי הוביל למשבר הפליטים הגדול ביותר בהיסטוריה של יבשת אמריקה, ואחד הגדולים ביותר בעולם, במהלכו מיליונים מאזרחי המדינה עזבו את ונצואלה

מסירות כלי רכב / צילום: יח''צ

מי הדגם שהוביל את טבלת מסירות הרכב ב-2025?

דוח מסירות הרכב לשנת 2025 מצביע על שנת שיא לדגמים מסין, עם נתח כולל של מעל שליש מהמסירות ● התופעה הבולטת של השנה היא מספר שיא של רכבי "אפס ק"מ" ● ג'אקו 7 מבית קבוצת צ'רי הוא הדגם שמוביל את המסירות, ומי עוד ברשימה?

יו''ר דירקטוריון צים יאיר סרוסי והמנכ''ל אלי גליקמן / צילום: איל יצהר, don-monteaux

מכירת צים לחברה זרה? ועד העובדים קרא למדינה להתנגד

בוועד מעלים חששות משליטה של גורמים עוינים כגון קטאר ומפגיעה ברציפות האספקה למדינה ● בדיון בוועדת הכלכלה נקבע כי מוקדם מדי לקבל החלטות, וברשות החברות הבהירו כי עד כה כלל לא התקבלה פנייה מצים לבחון העברת בעלות

5 הערות על השנה ששברה את כל השיאים בשוק הגמל / צילום: Shutterstock

"שוק ההון התנתק מהכלכלה": האם אחרי שנה פנטסטית הגיע הזמן להקטין חשיפה למניות?

2025 הייתה השנה הכי טובה שראו החוסכים בישראל זה 16 שנה, אבל מסלול אחד פופולרי במיוחד אכזב את המשקיעים ● את טבלת התשואות הובילו שתי חברות ביטוח עם אהדה להשקעות בארץ ● ואיפה ממליצים המומחים לשים את הכסף ב־2026?

פיטורי בינה מלאכותית וגיוסי עובדים / צילום: Shutterstock

"פיטורי בינה מלאכותית הם עובדה מוגמרת, אבל אף אחד לא כותב על גיוסי העובדים"

ניטין מיטל, סמכות הבינה המלאכותית של דלויט, מסביר מדוע גל הפיטורים בענף הייעוץ והטכנולוגיה יוצר אשליה של משבר, איך ה־AI דווקא מגדילה תעסוקה בתחומים אחרים, ולמה הדיון האמיתי צריך לעבור משאלת הקיצוצים לשאלת הכישורים והצמיחה ● הוא משוכנע שישראל לא פספסה את המהפכה, אך מזהיר: "קשה לסטארט־אפים לגדול פה"

חנות ברחוב אלנבי ליד נחלת בנימין בתל אביב / צילום: ניר וייס־ודררו

מה עשו חפירות הרכבת למחיר חנות באלנבי פינת נחלת בנימין?

חצי חנות ברחוב אלנבי בת"א נרכשה ב־1.5 מיליון שקל, כשלפני שלוש שנים עסקה זהה נסגרה ב־1.6 מיליון שקל ● שמאי המקרקעין ארז כהן: "כיום, כשאלנבי חסום לתנועת רכבים ולתחבורה ציבורית והפך לאתר בנייה עבור הרכבת הקלה, הגישה לנכס נפגעה אנושות, ועמה גם הפוטנציאל העסקי של שטחי המסחר"