גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

העימות בין ברקת לדירקטוריון כלל החזקות מסלים והרגולטור מאיים לקחת את היתר השליטה

לאחר שדירקטוריון כלל החזקות ביטוח הציבורית דחה ביקורת של הממונה על רשות שוק ההון משה ברקת ביחס לאי הזרמת כספי הנפקת המניות מאשתקד, כותב הרגולטור: "התנהלות זו יש בה כדי להשליך על מצבם של בעלי המניות של כלל החזקות באופן מהותי"

משה ברקת / צילום: רפי קוץ
משה ברקת / צילום: רפי קוץ

העימות בין דירקטוריון כלל החזקות ביטוח הציבורית לבין הממונה על רשות שוק ההון, ד"ר משה ברקת, גובר ומחמיר. לאחר שדירקטוריון החברה הציבורית דחה את הביקורת שהביע הממונה בדבר אופן השימוש בכספי הנפקת המניות שביצעה החברה בשלהי 2019, כותב לו הרגולטור האחראי כי ""אני נוטה להתרשם כי הדירקטוריון לא מבין באופן מלא את אחריותו וגבולות סמכותו, כמו גם את העובדה שההחזקה במבטח דורשת היתר".

אך לא רק זאת, הרגולטור מאשים את דירקטוריון כלל החזקות  במכתב חריג ומאוד אגרסיבי ששלח. במכתב רשם הממונה כי סוגיית רצונו של דירקטוריון החזקות למנות דירקטור בכלל חברה לביטוח וסוגיית השימוש בכספי ההנפקה כאמור, "עשויות להשפיע גם על היתר השליטה בכלל ביטוח", כשהוא מאיים כי מבחינתו "התנהלות זו יש בה כדי להשליך על מצבם של בעלי המניות של כלל החזקות באופן מהותי".

הנושא נשוא העימות עתה, בצל עימות רחב יותר בין שני הצדדים, הינו ייעוד הכספים שגייסה כלל ביטוח באמצעות הנפקת מניות בסוף 2019. כספים אלה לא הוזרמו לחברה הבת כלל חברה לביטוח, לשם חיזוק הונה. הממונה תהה מדוע זה לא קרה ובתגובה השיב לו דירקטוריון כלל החזקות ביטוח כי על פי מסמכי ההנפקה אם לא התחייבו להזרים מטה את כספי ההנפקה ולכן אין פסול במה שעשו.

עתה קובע ברקת כי מבחינתו "הוצגו בפני מצגים אשר יצרו את הרושם המפורש או העקיף כי תמורת ההנפקה אכן נועדה לחיזוק ההון בכלל חברה לביטוח". עוד הוא אומר בהקשר זה כי יש במה שקורה עתה "כדי ללמד על תפיסת דירקטוריון כלל החזקות באשר למחויבותו כלפי איתנותה ורווחיותה של כלל חברה לביטוח".

בדברים חריפים אלה שב ומבהיר הרגולטור האחראי על ענף הביטוח כי מבחינתו ההיתר של כלל החזקות ביטוח הציבורית בכלל חברה לביטוח - שמהווה את הקבוצה הלכה למעשה - אינו נמצא בידיה. זאת מאחר ועם הפיכתה של כלל חברה לביטוח לחברה ללא גרעין שליטה נדרש, אליבא המפקח, הליך מתן היתר חדש לכלל החזקות ביטוח, כשהרגולטור רוצה שבפועל גם כלל החזקות ביטוח לא תהיה בעל שליטה דה פקטו בחברת הביטוח שבבעלותה המלאה.

המאבק הנרקם בין הרגולטור, שבשנה האחרונה נראה כמי שמתערב בסוגיות שקודמיו נמנעו מהן, לבין קבוצת ביטוח מרכזית שלא עולה חשש ליציבותה או לזכויות מבוטחיה, ייחודי. זאת בעיקר משום שכלל ביטוח היא חברת הביטוח הראשונה, וגם היחידה, שהפכה לחברה ללא גרעין שליטה. דבר זה, ללא שהרגולטור יצר מבנה רגולטורי מתאים מבעוד מועד, מוביל לכך שהכללים נכתבים תוך כדי תנועה, במה שנראה שיהיה מקרה בוחן גם לשאר החברות בענף שבהן יש כפילויות בין חברות ההחזקה הציבוריות לבין חברות הביטוח הפרטיות שכפופות לפיקוח של רשות שוק ההון.

בענף הביטוח, בניגוד לענף הבנקאות שבו הבנק המפוקח הוא גם החברה הציבורית, ישנה כפילות ברוב החברות, בין חברת ההחזקות הציבורית ששולטת בחברת הביטוח לבין חברת הביטוח. בכלל ביטוח, כמו בחברות נוספות, יש דירקטורים ומנהלים שמכהנים במקביל בשתי החברות. את המציאות הזו מבקש ברקת לשנות בכלל ביטוח, שאין בה גרעין שליטה, אך באופן שעשוי להשליך גם על מתחרותיה.

במכתב ששלח אתמול הממונה לדירקטוריון כלל החזקות ביטוח נכתב עוד, בהתייחס לרושם שנוצר אצל הרגולטור ביחס להתנהלות הלא ראויה לדעתו של הדירקטוריון, כי "רושם זה מתעצם לאור הצל הכבד של ההתרחשויות האחרונות, שחלקן מתוארות בדו"ח הבודק (שופט ביהמ"ש העליון בדימוס יורם דנציגר שמונה לבודק חיצוני בכלל ביטוח, ר"ש). ההתנהלות הפגומה שזכתה לביקורת לא הייתה כנראה רק מנת חלקו של היו"ר, אלא זכתה לכאורה גם לתמיכה, ולו בשתיקה, של לפחות חלק מהדירקטורים בכלל החזקות, שלא עצרו באיבה את ההתנהלות הזו ולא עשו דין וחשבון כמצופה מתפקידם".

בכך מכוון ברקת לפרשת העימות בין יו"ר כלל ביטוח דני נוה לבין המנכ"ל יורם נוה, שהחלה בתחילת מאי האחרון. אז ביקש היו"ר להדיח את המנכ"ל, ללא דיון מקדים בדירקטוריונים של שתי החברות בהן הוא מכהן כמנכ"ל. בעקבות זאת המנכ"ל שלח מכתב חריף ובו האשמות חריפות כנגד היו"ר וכנגד בעלי מניות שביקשו להדיחו, ושלטענתו הובילו את היו"ר לעשות את שעשה. בעקבות זאת שלח היו"ר מכתב חריף משלו.

זה היה האות עבור ברקת להתערב בפרשה, תוך שהוא לקח צד ברור ומובהק נגד כוונת היו"ר. בעקבות זאת מונה הבודק החיצוני שמצא פגם בהתנהלות היו"ר אך לא מצא ראיות לחלק מההאשמות המרכזיות של המנכ"ל. את מהלך הבדיקה הוביל דירקטוריון כלל חברה לביטוח, ובעיקר ועדת הביקורת בו, שעבדה ישירות מול ברקת שבעבר עבד לצד יורם נוה המנכ"ל כששניהם היו ברשות ניירות ערך.

לאחר שדוח הבודק החיצוני סוכם ביקש יו"ר הקבוצה דני נוה לדון בסוגיית המשך כהונת המנכ"ל, אך דבר זה נחסם בפניו, גם בשל רוח הרגולטור. אז הודיע היו"ר כי יפרוש עד סוף השנה כשלאחר מכן אף הקדים את מועד פרישתו, בשל מה שתפס כחסימת היכולת שלו לפעול בחברה. במקביל, דירקטוריון כלל חברה לביטוח קבע כי לא ידון בסוגיית המנכ"ל לפחות עד 2021.

אתמול התברר כי דירקטוריון החברה האם כלל החזקות אינו רואה עין בעין עם דירקטוריון החברה הבת כשהוא לא מתחייב שלא לדון בסוגיית המנכ"ל עוד השנה, ואף קורא לו לחזור בו מחלק מהאשמותיו נגד היו"ר הפורש.

כלל ביטוח נסחרת לפי שווי של כ-1.95 מיליארד שקל והמניה שלה יורדת היום 2.7% לעומת ירידות של 1.9% במדד הביטוח פלוס.

עוד כתבות

ג'ו מאלינגס, מייסד קבוצת מאלינגס / צילום: LCI

"יש לכם שם חזק במדטק": מגייס הבכירים בארה"ב פותח סניף בישראל

ג'ו מאלינגס, מייסד קבוצת מאלינגס האמריקאית, הוא ממגייסי הטאלנטים הבולטים בתעשיית הביומד ● בראיון לגלובס הוא מסביר מדוע דווקא עכשיו הוא רוצה לפעול בארץ ואילו טעויות יזמים ישראלים עושים כשהם מגייסים בחו"ל

מייסדי Moonshot - מימין: פרד סימון, הילה חדד חמלניק, שחר בהירי. / צילום: Moonshot

הסטארט-אפ של מנכ"לית משרד המדע לשעבר: "מעליות" לחלל

משגר חלליות אלקטרו-מגנטי הבנוי בתצורה של מסילת רכבת המזדקרת לשמיים: זהו המוצר אותו מפתחת חברת הסטארט-אפ הישראלית Moonshot שהקימה הילה חדד-חמלניק, בעברה מנכ"לית משרד המדע, יחד עם פרד סימון, ממייסדי ג'ייפרוג, ושחר בהירי

אהרון סנקרי / צילום: פרטי

"הייתי בן 21 וחשבתי שאני מרוויח בענק": כך איבד משקיע צעיר את הכסף בפרויקט בחו"ל

אהרון סנקרי הוא רק אחד ממאות משקיעים שטוענים כי הולכו שולל בפרשת בראשית־סיגנצ'ר, שבה גויסו לכאורה כ־44 מיליון שקל במרמה ● מה אפשר ללמוד מסיפורו על זהירות בהשקעות בכלל ובחו"ל בפרט

תל אביב / צילום: נוי מאיה

בעלי דירות נגד עיריית ת"א: מפריזה בדרישות לשיפוץ חזית אחידה

בעתירה שהוגשה לעליון  נטען כי עיריית ת"א מפרשת בצורה שגויה את חוק העזר העירוני - מכוחו היא יכולה לדרוש מבעלי דירות לשפץ את חזיתות המבנים לאחידות ● דרישה זו לפי הטענה מעלה באופן משמעותי את עלויות השיפוצים ● להערכת חברת המועצה שולה קשת, העלות הכוללת של יישום עקרון ההאחדה תגיע ל-1.6 מיליארד שקל בשנה

מכשיר בדיקה של קווליטאו / צילום: אתר החברה

מניית השבבים שזינקה בת"א ב־3,000% וחברת הגמל שהרוויחה ממנה בגדול

חברת בידוק השבבים קווליטאו הציגה דוח חזק בו שילשה את הרווח הרבעוני והפחיתה את התלות בסין ● המרוויח הגדול: ילין לפידות

פנסיה (אילוסטרציה) / צילום: Shutterstock

מסלול אחד הניב תשואה של מעל 20% השנה: מה עשה החיסכון שלכם?

החוסכים במסלולים הכלליים צפויים ליהנות מתוספת תשואה חיובית ממוצעת של 1% בנובמבר, בעוד החוסכים במסלולי המניות צפויים ליהנות מתשואה חזקה מעט יותר של 1.3% ● בהמשך למגמה בחודשים האחרונים, גופים ומסלולים שהיו חשופים יותר לישראל הרוויחו יותר, ואלה שהיו מוטים למדדי ארה"ב נהנו פחות

פעילות כוחות צה''ל ברפיח (ארכיון) / צילום: דובר צה''ל

4 מחבלים מתבצרים חוסלו כשיצאו ממנהרה ברפיח

דיווחים בעזה: צה"ל תוקף בח'אן יונס ● מתקיימים חיפושים אחר חלל חטוף בבית לאהיא ● קטאר רומזת שיש להתקדם לשלב ב' בהסכם בין ישראל לחמאס: "זה שנותרו שני חטופים חללים - הישג אמיתי" ● גילויים חדשים על כישלון חיל האוויר ב-7 באוקטובר: "לא תקפו" ● הרמטכ"ל מקים צוות חקירה ייעודי למחדל "חומת יריחו" ● עדכונים שוטפים

שיא בכמות הדירות החדשות שעל המדף / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

טופס האכלוס הגיע, הדירות במגדלים לא נמכרו: מה יעשו היזמים?

הקבלנים טוענים כי נתוני הלמ"ס לגבי היקף הדירות "על המדף" לא משקפים את המציאות בשטח במלואה, אך בדוחות החברות הציבוריות משתקף קושי אמיתי, גם אם נקודתי ● מעשרות דירות לא מכורות במתחם החם ביותר במזרח תל אביב ועד למחצית פרויקט שטרם נמכר במרכז נתניה - אילו פרויקטים מגמגמים בישורת האחרונה?

סם אלטמן / צילום: ap, Kevin Wolf

לסם אלטמן חסרים מעל 200 מיליארד דולר. מאיפה הוא יביא אותם?

דוח חדש של בנק HSBC מציף סימני שאלה סביב המודל הכלכלי של OpenAI ● איך החברה מתכוונת לכסות על חובות הענק שטיפחה, ואיך היא משפיעה על השוק כולו?

הקרקע באזור התעשייה קריית אריה / צילום: יח''צ

בית המשפט: לא יוטלו היטלי השבחה בגין תוכנית קריית אריה

בית המשפט לעניינים מינהליים דחה את ערר עיריית פתח תקווה והיועצת המשפטית לממשלה, וקבע כי תוכנית המתאר של אזור התעשייה קריית אריה אינה מקנה זכויות בנייה קונקרטיות ולכן אינה יוצרת אירוע מס

שיפור דירוג אשראי בתשלום / צילום: Shutterstock

קיבלתם הצעה לשפר את דירוג האשראי? זו עלולה להיות מלכודת מסוכנת

פרצה במודל דירוג האשראי של חברת D&B מתדלקת תופעה מטרידה: גופים פרטיים מבטיחים שיפור דירוג בתשלום - אך בפועל מוחקים נתונים חיוביים ושליליים ומותירים את הלקוח בסיכון לקבלת הלוואות ● חוק ההסדרים כולל הצעה להתמודד עם הבעיה דרך תקופת צינון

אילן רביב, מנכ''ל מיטב / צילום: רמי זרנגר

אחרי הזינוק בבורסה: מיטב מכרה 5% מהמניות בחצי מיליארד שקל

לאחר שמניית מיטב זינקה בתוך שנה וחצי ב-650% והפכה לאחת מ-40 החברות הגדולות בבורסה עם שווי שוק של 9.5 מיליארד שקל, החברה מגייסת 500 מיליון שקל ממשקיעים בארץ ובחו"ל ● את הגיוס הוביל בנק ההשקעות ג'פריס

חימושים של אלביט בדרך למשימת הפצצה באיראן / צילום: ביטאון חיל האוויר

שלוש ישראליות ברשימת 100 החברות הביטחוניות הכי גדולות. ומי הראשונה?

אלביט, התעשייה האווירית ורפאל מדורגות ב-34 המקומות הבכירים בעולם ב-2024 ● בראייה כלל־אזורית, תשע חברות מהמזרח התיכון נכנסו לרשימה, כשההכנסות שלהם יחד עמדו על כ־31 מיליארד דולר ● ומי מובילה את הרשימה?

הכוח בשוק הרכב עבר לקונים: הצפת דגמים, ירידות מחירים והסערה הצפויה ב-2026

שוק הרכב צפוי להמשיך לעמוד ב-2026 בסימן המעבר מ"שוק של מוכרים" ל"שוק של קונים" ● על הפרק: ירידת המחירים צפויה להמשיך בשל המלחמות השיווקיות בין היצרנים הסינים והיבואנים שלהם, קטגוריות חדשות ידרסו קיימות, והסביבה התחרותית תהפוך קשה עוד יותר

החזר מס על תרומות יוצא לדרך / צילום: Shutterstock

כללי המס משתנים, רוב העמותות לא ערוכות: איך תקבלו החזרים על תרומות

היקף התרומות בישראל עומד על כ-4 מיליארד שקל בשנה, בגינם ניתן כמיליארד שקל זיכוי ממס ● בעקבות רפורמה חדשה של רשות המסים, החל מינואר תרומה שלא דווחה במערכת דיגיטלית לא תזכה בהטבת מס

סניף הקפה של פקטורי 54 בביג פאשן גלילות / צילום: מושי ניטליס

רשת פקטורי 54 פותחת בית קפה בביג פאשן גלילות

בהשראת מותגי היוקרה בעולם, רשת פקטורי 54 פותחת השבוע בית קפה בסמוך לחנות שלה בביג פאשן גלילות, שיתפרס על פני כ-60 מ"ר ● וגם: 20 שנה לאחר ההנפקה בנאסד"ק - האחים אייל, ניר וגיל שרצקי, בעלי איתוראן, צלצלו בפעמון פתיחת המסחר של הבורסה ● אירועים ומינויים

פרויקט ''אינדיאנה צפון'' של חברת דוראל / צילום: באדיבות דוראל

חברת האנרגיה הבטיחה להפוך פחות מ־100 מיליון דולר ל־850. היא תצליח?

דוחות דוראל הזניקו את המניה, שהשלימה עלייה של כ־140% בשנה ● צמד הבעלים כמעט והפך למיליארדרים על הנייר ● האם הפרויקטים בארה"ב יממשו את תחזית הרווח השאפתנית?

מושגים לאזרחות מיודעת. נימבוס / צילום: Shutterstock

הטכנולוגיה העוצמתית שבידי הממשלה: מהו נימבוס, ואיך הוא ישפיע על חיינו?

תחום הבינה המלאכותית חודר לכל תחומי החיים, האם הוא סוף־סוף יגיע גם לממשלה? ● זאת התשתית שאמורה לאפשר את המהפכה הדיגיטלית במגזר הציבורי ● המשרוקית של גלובס מציגה: המוניטור מבאר מושגים

ח''כ דוד ביטן ושר התקשורת ד''ר שלמה קרעי / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

למרות התנגדות הייעוץ המשפטי: חוק השידורים בדרך לוועדה מיוחדת

ועדת הכנסת תדון ביצירת מסלול עוקף לקידום הצעת החוק של שר התקשורת שלמה קרעי, ובכך תדלג על ההתנגדות שהוביל יו"ר ועדת הכלכלה ח"כ דוד ביטן ● בענף מביעים חשש מפוליטיזציה

מאגר לוויתן. בעיגול: עבד אל־פתאח א־סיסי, נשיא מצרים / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

עסקת הגז ב–35 מיליארד דולר עם מצרים תקועה וקטאר מנסה להיכנס לתמונה

העיכוב המתמשך באישור עסקת הענק ליצוא גז ממאגר לוויתן למצרים פותח פתח לקטאר להציע לקהיר אספקת גז טבעי מונזל בהיקפי ענק ● בינתיים גורמים ישראליים ומצריים זועמים, ולגלובס נודע כי שורת בכירים אמריקאים בראשות טראמפ מנסים לפתור את הפלונטר