גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

משרד האוצר: הזוגות הצעירים חשבו שהקורונה הסתיימה והתנפלו על שוק הדירות בחודש מאי

כך עולה מנתוני הכלכלנית הראשית באוצר על שוק המגורים ● בחודש מאי בוצעו 6,500 עסקאות, רובן מצד זוגות צעירים ● ואולם רק רבע מהרכישות שלהם בוצעו במסגרת מחיר למשתכן ● חמישית מכלל הקבלנים פנו לקרן להלוואות בערבויות מדינה, בבקשת סיוע

ישראל כ"ץ / צילום: אמיל סלמן-הארץ
ישראל כ"ץ / צילום: אמיל סלמן-הארץ

שוק הנדלן של עידן הקורונה משנה התנהגויות. עוד המשקיעים נוהגים מישנה זהירות, ממעטים לרכוש, ומי שעושים זאת הם בעיקר בעלי אמצעים, בקרב משפרי הדיור שבו בחודש מאי אל השוק, אך לא נרשמה הסתערות. ואולם הממצא הבולט ביותר הוא, שמיד עם הסתיים הגל הראשון של הקורונה הצעירים הם אלה שהסירו מעצמם כל אמצעי זהירות. 54% מרוכשי הדירות בחודש מאי הם זוגות צעירים, ורובם לא רכשו דירות במסגרת מחיר למשתכן. כך עולה מנתוני הכלכלנית הראשית באוצר על שוק המגורים בחודש מאי.

עדיין הנתונים מחודש זה נמוכים ב-28% יחסית למאי שנה שעברה. ועם זאת נתונים ראשונים שהגיעו לכלכלנית מחודש יוני מורים על עלייה במספר העסקאות לעומת יוני 2019. ומצד שני מצב הקבלנים הקטנים והבינוניים מחמיר והולך עקב ירידה חדה בתזרים המזומנים של הקבלנים ממכירת דירות חדשות.

מתרבים הפרמטרים, כי שוק הנדל"ן התנהל פחות או יותר כמו ממשלת ישראל במהלך מגיפת הקורונה, ומסגר מוחלט שהוטל במרץ-אפריל, רוכשי הדירות שוכנעו, שגברנו על הקורונה, והמציאות שבה לשגרה. רק כך ניתן להבין את הנתונים שפורסמו היום, שתואמים במידה רבה נתונים שפרסמה אתמול הלמ"ס, לפיהם שוק הנדל"ן שב בחודש יוני לרמתו משנה שעברה.

וכך, בחודש מאי נרשמה התאוששות במספר העסקאות בהשוואה לשפל ההיסטורי שנרשם באפריל, שבו נרשמו בסך הכל 2,100 עסקאות. מספר העסקאות במאי זינק פי שלושה ל-6,500 במספר. הזינוק אינו מרשים כפי שזה נראה, שכן הוא נוצר כתוצאה מהשפל הקשה של אפריל. העובדה, שבמאי 2019 נרשמו כ-9,000 עסקאות.

נתון בולט במיוחד הוא חלקם של הזוגות הצעירים בשוק. לא פחות מ-3,500 דירות נרכשו על ידי הזוגות הצעירים בחודש מאי, כלומר כ-54%. רק 900 מהן בוצעו במסגרת מחיר למשתכן. הדבר מעיד ככל הנראה על כך, שהאופוריה בקרב הציבור הזה הייתה גבוהה יותר מאשר בקרב כלל הציבור.

דווקא הצעירים מבני ברק נותרו בשוק

והיכן רכשו הצעירים? ב-2019 אזור המרכז היה האהוד עליהם ביותר, ו-15% מהרכישות שלהם שלא במסגרת מחיר למשתכן היו שם. לא עכשיו, בעת הקורונה.

בין מרץ למאי האחרונים ירדו העסקאות שבהם ביצעו באזור המרכז ב-42% לעומת מרץ-מאי 2019 ומיד אחרי מחוז זה מגיעים אזור צפון השרון ותל אביב.

ניתוח רמות השכר של הרוכשים הצעירים באזור המרכז במאי האחרון מצביע על עליה משמעותית ברמות השכר: "בעוד שהשכר החציוני של רוכשים אלו במאי האחרון עמד על 16.4 אלף שקל ברוטו למשק בית, עמד שכר זה בקרב הרוכשים אשתקד על 13.8 שקל בלבד (פער של כ-20%). ברמות השכר הממוצע עומד הפער על 4%. יש בכך כדי ללמד על הקושי של בעלי השכר הנמוך יחסית לממן רכישת דירה בתקופת זו, בפרט לנוכח הממצאים לפיהם שיעור העובדים שהוצאו לחל"ת/פוטרו עם פרוץ משבר הקורונה גבוה יותר בקרב צעירים בעלי רמות שכר נמוכות יחסית".

מי שכן נותר בשוק היו דווקא צעירים תושבי בני-ברק, המאופיינים ברמות שכר נמוכות. בעוד שבתקופה המקבילה אשתקד ריכזו תושבי בני-ברק כ-8% בלבד מסך רכישות הזוגות הצעירים באזור המרכז, בחודש מאי האחרון זינק שיעורם ל-17%.

כשמדובר במשקיעים - הם במידה רבה בהמתנה להפחתת מס הרכישה. אמנם רק בזמן האחרון הכריז על כך שר האוצר ישראל כ"ץ באופן רשמי, ואולם באופן בלתי רשמי ההערכות כי מס זה עומד להתכווץ היו נפוצות. בחודש מאי הם רכשו 730 דירות ומכרו 1,300 דירות, כלומר כ-20% מכלל הדירות שנרכשו באותו חודש.

באגף הכלכלנית הראשית בדקו, מיהם המשקיעים שנכנסים בימים אלה לשוק, וביצעו ניתוח רמות שכר שלהם. מתברר, כי המשקיעים של עידן הקורונה מתאפיינים ברמות שכר הגבוהות משמעותית מאשר אפיינו בשנים האחרונות סגמנט זה של השוק. כך, השכר החודשי הממוצע למשק בית של רוכשים אלו בחודש מאי הגיע ל-71.3 אלף שקל (ברוטו לחודש) והשכר החציוני עמד על 34 אלף שקל. "רמות שכר אלו משקפות עליה חדה לא רק בהשוואה לשנים קודמות , אלא אף בהשוואה לחודש הקודם (השכר הממוצע של רוכשי דירות להשקעה בחודש אפריל עמד על 42.5 אלף שקל והשכר החציוני על 25.7 אלף שקל). שיעור המועסקים בקרב הסקטור הציבורי מסך המשקיעים נותר על רמה גבוהה של 40%, בדומה לחודש הקודם וגבוה משמעותית משיעורם בשנת השיא של פעילות המשקיעים (2015)", נכתב בסקירה.

הקבלנים לא באופוריה

בפילוח המשקיעים בחודש מאי לפי מחוזות המגורים שלהם נמצא כי דווקא ראשון לציון מובילה. למעלה משליש (35%) מהמשקיעים מתגוררים במחוז המרכז, כאשר העיר ראשון לציון לבדה ריכזה כ-8% מכלל רוכשי הדירות להשקעה (כפליים ממשקלה זה בשנים קודמות). והיכן הם משקיעים? כמחצית מרכישות המשקיעים המתגוררים במחוז המרכז מתרכזות בערי הפריפריה דווקא.

לעומתם, תושבי מחוז תל אביב מרכזים כחמישית מסך רכישות המשקיעים, מחציתם מתגוררים בעיר תל אביב.

תושבי הפריפריה הצפונית והדרומית גם יחד מרכזים כרבע מסך רכישות המשקיעים, כאשר רק 14% מרכישות אלו הינן בערי הפריפריה עצמה.

ומי שנאחז בתדמיות של הפריפריה, שיוציא מהן את המשקיעים. "רמות השכר של המשקיעים תושבי הפריפריה, בפרט הצפונית, גבוהות לא רק בהשוואה לרמות השכר שחל כלל משקי הבית המתגוררים בפריפריה, כי אם גם בהשוואה לרמות השכר של כלל רוכשי הדירות להשקעה", נכתב בסקירה.

מי שאינו נתון באופוריה הם הקבלנים. מאז חודש מרץ נרשמת ירידה חדה בתזרים המזומנים שלהם, עקב הנפילה במספר הדירות שהם מכרו. בחודש מאי נרכשו 2,200 דירות חדשות על פי הכלכלנית הראשית, כולל דירות שנמכרו במסגרת מחיר למשתכן, ירידה של 32% לעומת מספר הדירות שנרכשו במאי 2019.

להערכת הכלכלנית, הדבר "מצביע על פוטנציאל גבוה יותר לקשיי מימון בקרב החברות הקטנות בענף. זה המקום לציין כי אף שמדובר בחברות שמוכרות מספר קטן של דירות (חלקם הגדול במסגרת התחדשות עירונית), הן מהוות פקטור משמעותי בשוק. כך למשל, חמישית מכלל הדירות שנמכרו בשוק החופשי ב-2019 התרכזו אצל חברות שמכרו עד עשר דירות בלבד ב-2019".

מניתוח אחר שערכה הכלכלנית עולה, כי נכון לאמצע חודש יוני, כחמישית מיזמי הנדל"ן למגורים הגישו בקשה לסיוע מקרן ההלוואות בערבות מדינה. 41% מהפניות בוצעו מקרב ה יזמים שמכרו ב-2019 בין 200-100 דירות. מצד שני, אצל חברות הנדל"ן הגדולות, שמכרו יותר מ-400 דירות בשנה שעברה, לא נרשמה אף פנייה לקרן.

עוד כתבות

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": העורך דין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה עלתה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא תחתית עבורנו": למה אינטל אכזבה כל כך את המשקיעים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

וול סטריט / צילום: Shutterstock

שבוע המסחר הטוב מנובמבר: נאסד"ק קפץ ב-2%

מניית גוגל זינקה בכ-10%● אינטל איבדה כ-9% ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו