גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

זיהום אוויר מגביר את התחלואה מקורונה, אז למה ישראל מתעלמת

מחקרים חדשים מראים כי חשיפה גבוהה וארוכת טווח לחלקיקי זיהום אוויר מעלה את הסיכוי להידבקות בקורונה ואשפוז בכ-10%, ולמקרי מוות מהמחלה ב-15% ● שירותי הבריאות בעולם לא נותרו אדישים לנתונים, אך נראה כי בישראל הנושא נזנח

רוכב אופניים על רקע זיהום בתל אביב / צילום: שלומי יוסף, גלובס
רוכב אופניים על רקע זיהום בתל אביב / צילום: שלומי יוסף, גלובס

סגר הקורונה ברחבי העולם השבית מפעלים תעשייתיים, הפחית נסיעות רבות על הכבישים, וניקה, ולו במעט, את זיהום האוויר בערים רבות. אך עם היציאה מן הסגר, זיהום האוויר חזר לסורו. בסין דווח לאחרונה כי זיהום האוויר אף הפך חמור יותר מזה שאליו הורגלו התושבים טרום תקופת הקורונה. במרכז לחקר האנרגיה והאוויר הנקי (CREA) מצביעים על כך שהנתונים עלולים לסמן כי התאוששות סין מהקורונה היא "התאוששות מלוכלכת", שבה התעשיות המזהמות מובילות את הדרך החוצה מהמשבר, בזמן שהפיקוח הסביבתי דומם.

מחלת הקורונה מסוכנת, אך בזמן שלבני אדם ישנם אמצעים אישיים לצמצום סיכויי ההדבקה וההשפעה שלה, דוגמת הסתגרות, ריחוק פיזי ושימוש במסכות, השפעתו של זיהום אוויר על הבריאות היא הרסנית. לפרט הבודד קשה להתגונן מפניה ללא פעולת והגנת הרשויות, כשכל מי שמהלך בעיר סופג ונושם את הזיהום. לפי ארגון הבריאות העולמי, זיהום אוויר אחראי לכ-7 מיליון מקרי מוות בעולם מדי שנה. בישראל, כך על פי נתוני ה-OECD, מוצאים את מותם בשל נזקי זיהום אוויר כ-2,500 בני אדם בשנה, כשהנזק למשק נאמד בכ-24 מיליארד שקל, הכוללים ימי אשפוז ממושכים ונטל רב על מערכת הבריאות.

מחקרים חדשים, שפורסמו באחרונה, מצביעים על קשר בין תחלואת קורונה קשה לבין חשיפה לזיהום אוויר. לפי מחקר שבוצע באוניברסיטת ברמינגהם בבריטניה, זיהום אוויר מגביר משמעותית את זיהומי הווירוס, את האשפוזים בבתי החולים ואת מקרי המוות.

המחקר מבוסס על נתונים שנאספו בהולנד עד ה-5 ביוני, גם באזורים כפריים קטנים יותר המושפעים מזיהום שיוצרת חקלאות בעלי חיים, ולא רק בערים גדולות. החוקרים בחנו יותר מ-20 גורמים שונים, בהם צפיפות אוכלוסייה ממוצעת, גיל, גודל משק בית, עיסוק ונטייה להשמנה. התוצאות מצביעות על כך שחשיפה גבוהה וארוכת טווח לחלקיקי זיהום אוויר, ולו באחוזים בודדים, מעלה את הסיכוי להידבקות ואשפוז בכ-10% ולמקרי מוות ב-15%.

מחקר קודם שנערך באוניברסיטת הרווארד, מצא עלייה של 8% במקרי המוות בשל עלייה של יחידה אחת בחלקיקים נשימתיים הנגרמים בשל זיהום אוויר. עם זאת, יש לציין כי המחקר התרכז בערים גדולות יותר מהמחקר שהתבצע בהולנד.

שירותי הבריאות הלאומיים בבריטניה לא נותרו אדישים. נציגים רבים בשירות פנו לממשלה במכתב, והזהירו כי איכות האוויר הגרועה ושינוי האקלים מהווים איום גדול יותר על בריאותם של אנשים והכלכלה מאשר וירוס הקורונה. כחלק מ"התאוששות בריאה" מהווירוס, הם קוראים לממשלה לתעדף סוגיות סביבתיות ירוקות, ולמדענים להיות מעורבים בפיתוח המדיניות הכלכלית, תוך "עידוד הליכה ורכיבה על אופניים בערים, הגדלת כמות האנרגיה המתחדשת, והתניית מענקים לעסקים בצמצום צריכת האנרגיה וצמצום פסולת".

להפסיק לגרור רגליים

בישראל נראה כי דווקא נושא סביבתי קריטי, הקשור באופן הדוק לבריאות האדם, נזנח לצד הדרך בזמן שהמיקוד הממשלתי כולו מרוכז במאבק אד-הוק במגפת הקורונה. אם לא די בכך, קידומה של תוכנית לאומית להפחתת זיהום אוויר נותר תקוע. חוק אוויר נקי, שעבר בכנסת ב-2011, קבע כי אחת לחמש שנים תונח על שולחן הכנסת תוכנית לאומית להפחתת זיהום אוויר. התוכנית ראשונה הונחה בשנת 2013, רק לאחר בג"צ שהגיש ארגון אדם טבע ודין. ב-2018 אמור היה המשרד להגנת הסביבה לקדם תוכנית חדשה, אך הדבר לא התבצע עד כה.

"מה שצריך לעשות כדי להגן עלינו מפני נזקי זיהום האוויר אינו סגר קבוע או הפסקה מוחלטת של פעילות תחבורתית ותעשייתית, אלא ליצור מערכות תעשייתיות ותחבורתיות נקיות ובנות קיימא", אומר ד"ר אריה ונגר ראש תחום זיהום אוויר ואנרגיה באדם טבע ודין. "צריך להתבסס על רכב חשמלי ועל אנרגיות מתחדשות, כגון אנרגיה סולארית או אנרגיית רוח.

"כדי להתמודד עם הקורונה, שצפויה ללוות אותנו לזמן מוגבל, המדינה מקבלת החלטות מהירות, ובצדק. על מנת להתמודד עם זיהום האוויר שמלווה אותנו עשרות שנים, המדינה גוררת רגליים. על מנת להתמודד עם הקורונה ועם המשבר הכלכלי שהיא גרמה, המדינה מקצה עשרות מיליארדי שקלים, ועל מנת להתמודד עם זיהום האוויר המדינה אינה מאשרת תוכנית לאומית שעל פי החוק כבר הייתה צריכה להתקבל ולהיות מתוקצבת".

ונגר קורא למדינה להפנות קשב לקשר בין הקורונה לזיהום האוויר. "קורונה היא מחלה חדשה הפוגעת במערכות רבות בגוף, ובהן מערכת הנשימה, תוך שהיא גורמת לעיתים לדלקות ריאה ולצורך בהנשמה. זיהום אוויר, לעומת זאת, הוא בעיה ישנה הפוגעת במערכת הנשימה ובריאות (ובמערכות נוספות בגוף), וגורמת לתחלואה נשימתית ולעיתים למוות מוקדם.

"במקרים של זיהום אוויר חמור וחריג במיוחד, הפגיעה, התחלואה והמוות הם אקוטיים ומהירים, כמו באירוע של לונדון בשנת 1952, שבו מתו בתוך שבוע 4,000 איש מהזיהום. למזלנו, במרבית הזמן מרבית האנושות לא נחשפת לזיהום אוויר אקוטי, ואולם אנחנו כן נחשפים באופן קבוע לזיהום אוויר כרוני, שפוגע בבריאותנו גם בריכוזים נמוכים יותר, ולמותם של מיליונים בשנה ברחבי העולם".

שיקולים אנטי סביבתיים

בתוך כך, השבוע יונח על שולחן הממשלה חוק ההסדרים, הקובע שורה ארוכה של רפורמות ושינויים, שארגוני הסביבה חוששים כי יפגעו ביישום חוק אוויר נקי, וכי יובילו להקלות מרחיקות לכת עבור המזהמים. המשרד להגנת הסביבה מצוי בדיונים עם משרד האוצר על הדברים, כשהוא מתנגד נחרצות לרפורמה ברישוי עסקים, שבמסגרתה דורש האוצר להקים ועדה מייעצת שתפקיע סמכויות בנושאי סביבה ובריאות מהרגולטורים הרלוונטיים ומהרשויות המקומיות. לפי גורמים במשרד, "הרפורמה מעקרת את מהות רישוי העסקים, ותייצר פגיעה משמעותית ביכולת של הרגולטורים, עד כדי פגיעה ביכולתם להגן על הציבור".

יחד עם זאת, ארגוני הסביבה חוששים כי במסגרת הרפורמה, שיקול דעתו של המשרד להגנת הסביבה יצומצם ויוכפף לשיקולים כלכליים של שרים אחרים - במסגרת "מנגנון השגה" מיוחד שיוקם מעל הדרג המקצועי, ושיהיו שותפים בו משרדים נוספים להם נוגעות החלטות המשרד להגנת הסביבה. כך ייכלא המשרד בין שיקולים מקצועיים לבין הצורך לאזן את האינטרסים של המזהמים.

גם השבוע נמשכים הדיונים בין המשרדים, כאשר לגבי חלק מהסעיפים ישנה הסכמה. עמדת המשרד להגנת הסביבה לא פורסמה באופן רשמי, אך על הסיכונים שבהתערבות שיקולים אנטי סביבתיים ניתן ללמוד דווקא ממכתב שהגיע לידי "גלובס", אותו שלח סגן יו"ר ועד עובדי המשרד להגנת הסביבה, פרופ' סטליאן גלברג, למשרד ראש הממשלה בספטמבר. דבריו של גלברג נכתבו בתגובה לדרישות להקים ועדה מעל המשרד להגנת הסביבה. לאורך השנים נהדפו ניסיונות כאלה לייצר רגולטור-על מעל המשרד, אך לא מן הנמנע כי עוד ישובו לאחר חוק ההסדרים.

"אין הצדקה במימון עוד גוף ממשלתי להגנת התעשייה, ואין הצדקה למימון עוד גוף ממשלתי שיעסוק בהצדקת המפגעים ולא במניעתם", כתב גלברג. "במשרד ראש הממשלה רוצים להיות עם המשרד להגנת הסביבה רק בתנאי שמרגישים לגמרי בלי".

גלברג הסביר כי "הציבור לא יקבל לאורך זמן משרד שעוסק לא בהגנה על הסביבה, אלא בחיפוש אחרי נקודת האיזון בין צרכי הסביבה וצרכי הפוגעים בה". זאת, בדיוק כשם ש"משרד הבריאות לא נדרש לקבוע בעצמו נקודת איזון בין שיקולים בריאותיים לשיקולים של קופות הפנסיה, משרד התחבורה לא נדרש לקבוע בעצמו נקודת איזון בין קידום תחבורה ציבורית יעילה לצרכי יבואני הרכב הפרטי, והמשרד לביטחון פנים לא נדרש לקבוע בעצמו נקודת איזון בין מניעת הפשע לצרכי הפושעים".

האם רגולציה סביבתית חלשה משמעותה רווח גדול יותר לכלכלה? לצד חוק אוויר נקי הישראלי, שעד היום חסך למשק 115 מיליארד שקל, מחקרים בעולם מעידים על כך שהרווח מיישום רגולציה סביבתית מחמירה הינו גבוה. בבדיקה שביצע "המכון לשגשוג חכם" באוניברסיטת אוטווה התגלה כי עלות תקנות סביבתיות מחמירות איננה גבוהה כפי שממשלות סבורות, וכי הן מייצרות יתרונות כלכליים. כך, למשל, לפי דוח הקונגרס האמריקאי ב-2017, 39 חוקים שהעבירה הסוכנות להגנת הסביבה במשך עשור עלו בין 54.1 ל-64.8 מיליארד דולר, בעוד הרווח מהיישום הגיע לבין 195.8 מיליארד דולר ל-705.7 מיליארד דולר בשנה. 

עוד כתבות

דודו רייכמן, סגן מנהל מחלקת לקוחות מוסדיים, אי.בי.אי / צילום: יח''צ

שתי המניות שהן "הזדמנות של פעם בכמה שנים"

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● דודו רייכמן, ממחלקת לקוחות מוסדיים בבית ההשקעות אי.בי.אי, מזהה הזדמנות בשתי ענקיות טכנולוגיה, בטוח שישראל תמשיך לתת תשואה עודפת על העולם, ומעדיף כאן את מניות הבנקים והנדל"ן ● עוד הוא מציע להתרחב למניות שבבים בשווקים מתעוררים, ולהתרחק מקמעונאות ותשתיות

מסמכי אפשטיין

מסמכי אפשטיין: תיבת הפנדורה שמרעידה את העולם העסקי

פרסום מיליוני מסמכים חושף את עומק הקשרים של העולם העסקי עם ג'פרי אפשטיין ● כשגם מייל בודד עלול להוות כאב ראש יחצ"ני, חברות מעדיפות להיפרד ממנהלים בכירים ● היועצת שקיבלה מתנות יוקרתיות, המיליארדר שאפשטיין היה לו "פותר בעיות חשאי" וטייקון הנמלים מדובאי שהחליף עמו אלפי מיילים מטרידים: גלובס נכנס למאורת הארנב כדי ללמוד עד כמה משפיעה הפרשה על הכלכלה העולמית ועל דמויות מפתח בה

כנס שמים את הצפון במרכז בסיור כלכלי / צילום: כדיה לוי

סיור גלובס בעקבות המנהרות בגבול הצפון: איך חיזבאללה חפרו אותן?

סיור ביטחוני, שנערך בסמוך לגדר המערכת באזור מטולה, במסגרת כנס שמים את הצפון במרכז של גלובס, הציג למשתתפים את הסיפור שמאחורי מערך המנהרות החודרות לישראל שהקים חיזבאללה

קיה ספורטאז' ''לונג'' הייבריד / צילום: יח''צ

הדגם שחוגג חמש שנים על הכביש וממשיך להיות רלוונטי

הספורטאג' הוותיק, קיה ספורטאז' "לונג" הייבריד, מקבל חיים חדשים בזכות עיצוב עדכני ● הוא משמר את מערכת ההנעה ההיברידית החסכונית שלו ויש לו תא נוסעים שלא נופל מזה של מותגי פרימיום. לא בטוח שזה יעזור מול הסיניות בטווח הארוך

אנדרו מאונטבטן-ווינדזור / צילום: ap, Kirsty Wigglesworth

טלטלה בבריטניה: אנדרו נעצר בחשד לעבירות הפרת אמונים בפרשת אפשטיין

עפ"י דיווח ב-BBC, הנסיך לשעבר אנדרו מאונטבטן-ווינדזור נעצר לאחר שכוחות משטרה פשטו על ביתו ● המעצר מגיע על רקע דיווחים כי אנדרו מסר לג'פרי אפשטיין מידע ממשלתי מסווג במסגרת מערכת היחסים ביניהם ● עפ"י דיווחים ועדויות, אנדרו ביצע עבירות מין קשות ורבות לצד אפשטיין

ספינות במהלך תרגיל ימי משותף של איראן ורוסיה בדרום איראן / צילום: ap, Masoud Nazari Mehrabi/Iranian Army

עם 33 אלף כלי שיט: אם תגיע, המערכה בין איראן וארה"ב לא תתרחש רק באוויר

צי משמרות המהפכה ערך השבוע תרגיל צבאי במצר הורמוז, וסגר חלק מהנתיב שבו עוברים כ־30% מהסחר העולמי בנפט ● למול הנוכחות האמריקאית הגוברת באזור, בטהרן פועלים לחיזוק כוחות מעל ומתחת לפני הים באמצעות משמר מתנדבים, צוללות ננסיות ואוניות סוחר לאיסוף מודיעין

נשיא סין שי ג'ינפינג / צילום: Reuters

חיזור שקט בארץ, מתקפה פומבית בבייג'ינג: המשחק הכפול של סין מול ישראל

בעוד שבזירה הבינלאומית סין משמרת קו ביקורתי נגד ישראל כדי להתבדל מוושינגטון, בשטח היא מנמיכה להבות ● המטרה, לפי המומחית קאריס וויטי: ליהנות מהיכולות הישראליות בלי לשלם את המחיר הפוליטי הכרוך ביחסים גלויים ● במקביל, היא ממשיכה לחבק את טהרן

מנכ''לית אנלייט, עדי לויתן / צילום: טל שחר

אנלייט מנצלת את הזינוק במניה: מגייסת כ-1.3 מיליארד שקל

חברת האנרגיות המתחדשות הגדולה בבורסה בת"א גייסה כ-1.3 מיליארד שקל מהמשקיעים המוסדיים במכירות מניות ● בעקבות כך, מחיר המניה יורד היום בכ-3.5% ● ע"פ החברה, הכסף ישמש ל"תמיכה בתכנית הצמיחה האסטרטגית שלה על פני הגיאוגרפיות השונות, תוך חיזוק של המאזן שלה"

רשת הקשרים של ג'פרי אפשטיין במוקדי הכוח של אירופה / צילום: ap

סדקים בכתר ובקבינט: רשת הקשרים של ג'פרי אפשטיין במוקדי הכוח של אירופה

"אתה אדם טוב בצורה יוצאת דופן", כתב דיפלומט נורבגי בכיר לאפשטיין, והוא לא לבד ● ממסדרונות השלטון בפריז ועד למעצרו ההיסטורי של הנסיך הבריטי לשעבר: השערוריות המביכות בצמרת הופכות לחשד לפלילים ● המחיר הוא פגיעה אנושה באמון הציבור במוסדות היבשת

סאמר חאג' יחיא

"כשאחד המתחרים הוא המנכ"ל זה אתגר": המתווך במכירת צים חושף את הקלף המנצח בעסקה

סאמר חאג' יחיא, שייעץ להפג־לויד בעסקה לרכישת חברת הספנות, משחזר את תחילת המהלך: "טילים נפלו כאן - אבל הם היו נחושים", הגורם שהכריע: "קרן פימי הייתה שובר שוויון" והמשבר ברגע האחרון: "יו"ר צים הודיע שלא ימליץ על העסקה" ● וגם על המנכ"ל אלי גליקמן: "הלוואי וימשיך - טאלנט כדאי לשמר", חששות העובדים: "יובטח ביטחון תעסוקתי", עמלת התיווך שייקבל והסיכויים להשלמת העסקה

אסף טוכמאיר וברק רוזן, מבעלי ישראל קנדה / צילום: אלדד רפאלי

מיזוג ענק בשוק הנדל"ן: ישראל קנדה מתמזגת עם אקרו לחברה בשווי 10 מיליארד שקל

יזמית הנדל"ן ישראל קנדה רוכשת את פעילות אקרו לפי שווי של 3.1 מיליארד שקל ● במסגרת המהלך, תמוזג פעילותה של אקרו שנמצאת כיום בשליטת איש העסקים צחי ארבוב לתוך ישראל קנדה

קופת חולים כללית / צילום: Shutterstock

ועדת הבדיקה של משרד הבריאות לקופ"ח כללית מתקרבת לפרסום מסקנותיה

ועדת הבדיקה שמינה משרד הבריאות לבחינת הממשל התאגידי בקופת חולים כללית תפרסם את מסקנותיה בשבועות הקרובים ● עדיין לא ידוע לאיזה כיוון הולכת הוועדה, אך משרד הבריאות דרש בעבר הגבלה משמעותי של תפקיד יו"ר הקופה יוחנן לוקר

אילוסטרציה: Shutterstock, Quality Stock Arts

סל הבריאות ל-2026: תרופות נגד השמנה בפנים, ומה בחוץ?

יותר מ־600 תרופות וטכנולוגיות התמודדו על תקציב של 650 מיליון שקל ● תרופות ההרזיה למבוגרים ותרופות חדשות לאלצהיימר נותרו מחוץ לסל ● יותר ממחצית התקציב הוקצה לטיפולי סרטן

טראמפ נואם במועצת השלום / צילום: ap, Mark Schiefelbein

טראמפ מרחיב את הדד-ליין לאיראן: "15 ימים זה המקסימום"

טראמפ בהצגת מועצת השלום:"חייבים להגיע עם איראן להסכם בעל משמעות" ● ישראל מאיימת על חיזבאללה: אם תצטרפו למערכה מול איראן, תחטפו מכה אנושה ● יועצו של יו"ר הפרלמנט האיראני: "מוכנים לעימות היסטורי" ● דיווח בלבנון: תושבים עוזבים את אזור ביירות מחשש להתערבות חיזבאללה במערכה ● עדכונים שוטפים

אהרונוביץ', אנגלמן, כץ / צילום: יוסי זמיר, ניב קנטור, עמית שאבי-ידיעות אחרונות

רשות המסים פוזלת לרווחים מפולימרקט, אבל שוכחת דבר בסיסי בפלטפורמה

הרשות רוצה נתח מרווחי השחקנים בפולימרקט, אבל איך היא תאתר אותם ● הבירוקרטיה מכה באזרחים חולים ● ומה לא נלמר מפגיעת הטיל בבזן ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

ליאת הר לב בקמפיין בנק הפועלים / צילום: צילום מסך יוטיוב

כזה דבר לא ראינו הרבה זמן: שישה בנקים בטבלת הזכורות והאהובות

הפרסומת הזכורה ביותר השבוע שייכת לבנק לאומי - שגם אחראי להשקעה הגדולה ביותר, לפי יפעת בקרת פרסום - כך עולה מדירוג הפרסומות הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת של בנק הפועלים היא האהובה ביותר זה השבוע הרביעי

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

לפני ההצבעה על ביטולו בכנסת: האוצר הזמין קמפיין לפטור ממע"מ ל-150 דולר

בשבוע הבא יעלה להצבעה בכנסת הצו להרחבת הפטור ממע"מ בייבוא אישי לסכום של 150 דולר ● יחד עם זאת, במשרד האוצר מבקשים כבר להכין קמפיין למען יידוע הציבור בדבר העלאת סכום הפטור

פטריק דרהי / אילוסטרציה: נוצר באמצעות AI

עם חובות של עשרות מיליארדים פטריק דרהי מנסה להחזיק את הראש מעל למים

פרסומים בעולם מהחודשים האחרונים משרטטים את האופן שבו המיליארדר פטריק דרהי הצמיח את עסקיו ● לפיהם, גלגול החובות, בסך עשרות מיליארדי אירו, נתקל כעת גם בעליית ריבית ● כשברקע המו"מ המתקדם לרכישת רשת 13 נשאלת השאלה: האם הדרך בה בנה אימפריה הגיעה למיצוי?

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: יוסי כהן

בתחילת השבוע ההסתברות להורדת ריבית בישראל הייתה 80%. המצב השתנה

הערכות בשוק התהפכו לקראת החלטת הריבית בשני הקרוב ● עד לפני יומיים ההסתברות להפחתה עמדה על 80%, אך רוחות המלחמה באיראן טרפו את הקלפים

קיבוץ בארי ההרוס / צילום: מיטל שטדלר

הממשלה עסוקה במילה "טבח", אך יש לה משימות הנצחה ממשיות

הממשלה עוסקת בשינויים טקסטואליים של חוק ההנצחה לשבעה באוקטובר ● אבל היא כבר הייתה אמורה לבצע שלל משימות לטובת העניין: מהקמת מאגר ארכיוני ועד קידום הפקות תכנים ● מדור "המוניטור" של גלובס והמרכז להעצמת האזרח עוקב אחרי מורשת והנצחה ל־7 באוקטובר