גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

התחום שלכם מושבת? בעולם מעודדים הסבה מקצועית, ישראל חותכת בדמי האבטלה למשתתפים בהכשרות

במדינות רבות מתמרצים את העובדים בתחומים שהושבתו לעבור הכשרות להחלפת מקצוע, אבל בישראל מי שפונה להכשרה מקצועית מאבד 30% מדמי האבטלה • המומחים מסכימים: כדי לעצור את הדימום בשוק התעסוקה, צריך לשלב ידיים עם המעסיקים, לממן את ההכשרות ולתגמל את העובדים

לצעירים נגמרים מקומות העבודה בעקבות המשבר הכלכלי והאבטלה מזנקת / צילום: כדיה לוי, גלובס
לצעירים נגמרים מקומות העבודה בעקבות המשבר הכלכלי והאבטלה מזנקת / צילום: כדיה לוי, גלובס

מתחילת משבר הקורונה ונחשולי האבטלה העצומים שהגיעו בעקבותיו, מבטיחים לנו במשרדים הממשלתיים תוכנית הכשרה מקצועית מקיפה שתחזיר את המובטלים אל שוק העבודה. בעוד ברוב מדינות העולם כבר פועלות תוכניות כאלה, התברר כי בישראל לא רק שהתוכניות אינן פועלות, אלא שגם התקציב שהובטח, בסך 625 מיליון שקל, טרם הועבר.

האבסורד הגדול הוא שבמקום לעודד את ההכשרה וההסבה המקצועית למובטלים, הממשלה החליטה לקזז מדמי האבטלה של מי שישתתף בהכשרות 30% מהסכום, מה שמהווה תמריץ שלילי להשתתף בתוכנית שכזו.

כך פועלות ממשלות בעולם להרחיב הכשרות לעובדים

"הכשרות זה בלב העבודה"

"מדובר בחלם בלתי נתפס", אומרת ד"ר דפנה אבירם ניצן, מנהלת מרכז ממשל וכלכלה במכון הישראלי לדמוקרטיה. "כל העולם הולך בכיוון ההפוך. בישראל לא הפנימו את החשיבות של הכשרות מקצועיות כמנוע צמיחה. כשאין לך הכשרות מקצועיות, כושר התחרות שלך נפגע. עוד לפני המשבר היינו עם פריון עבודה נמוך וסט כישורי הבסיס של העובד הישראלי היה נמוך. לא לנצל את המשבר הזה לתיקון, זה פשוט לפספס את הפוטנציאל של המשק".

גם עודד רוז, מנכ"ל לשכת המסחר ישראל אמריקה, שיזם את פרויקט אאוטסייט (outsight), שבמסגרתו גובשו פתרונות לשוק העבודה העתידי, אומר כי "הממשלה עובדת הפוך מההיגיון. במקום לעודד את המשק להתאים את עצמו למאה ה-21, ובמיוחד אחרי משבר הקורונה, על ידי הכשרות ולמידה, היא מערימה קשיים. למידה והכשרה צריכות להיות חלק מהחיים. האדם הלומד זה הדבר הכי טוב למשק. אנשים היו לומדים דברים חדשים ומתקדמים קדימה ולא נשארים בלי עבודה.

עודד רוז, מנכ"ל לשכת המסחר ישראל אמריקה/ צילום: זוהר שפירא

"הממשלה חייבת לעודד ולייצר פלטפורמות של הכשרה חינמית, כמו הפלטפורמה של IBM, שמציעה 6,000 קורסים בחינם בתחומי ההייטק. גם סיסקו בשיתוף איתנו מעלה פלטפורמה כזו, לא רק למקצועות ההייטק, אאוטסייט דיגיטל, שמאפשרת למעסיקים להתחבר אליה. הכשרות זה בלב העבודה. ככל שיש עידוד של הממשלה להכשיר עובדים, ככה זה יותר קל למעסיקים להעסיק. במקום לתת דגים, שייתנו חכות, שיעזרו למעסיקים להעסיק את העובדים".

"זה הזמן, כשעובד בחל"ת, להכשיר אותו"

לדברי אבירם ניצן, עוד לפני המשבר, המגזר העסקי שיווע לעובדים מקצועיים, ויש אפילו מפעלים שלא לקחו הזמנות בגלל מחסור בעובדים. "עכשיו יש הזדמנות שעובדים יושבים בעל כורחם בבית, בואו נשלם להם דמי אבטלה וגם נתמרץ אותם בכסף לעשות משהו חיוני במקום לשבת בבית עם כל ההשפעות השליליות של המצב הזה. הרי ברור שלפנינו עומד גל שני של פיטורים וחל"ת. ואם אנחנו רוצים למנוע את זה, זה מחר בבוקר".

לדברי אבירם ניצן, בעולם שאחרי הקורונה ישתנו ההרגלים והמשבר הוא דווקא הזדמנות להיערך אליו ולתת לעובדים, שכירים ועצמאים, כישורים שישתמשו בהם בעתיד. "אפשר לממן למעסיקים למשל הכשרה באנגלית לעובדים. מעסיקים מספרים שיש להם עובד שלא יודע לקרוא את הוראות ההפעלה, או שהוא לא יודע לתקשר עם הלקוח בחו"ל. זה הזמן, כשהוא יושב בבית בחל"ת, להכשיר אותו לכך שגם למעסיק יהיה קל יותר להחזיר אותו. אבל גם עם עצמאים: אפילו אמנים יכולים לעבור לדיגיטל, כי אולי הפעילות בתחום הזה תשתנה לתמיד. שמעתי על קומיקאית שפועלת בטיק טוק. אדם שנשמטה לו הקרקע מתחת הרגליים, הוא קפוא. צריך לעזור לו. זה יכול לעבוד עבור מדריכי טיולים, שיציעו סיורים וירטואליים".

לדבריה, "לתת מימון למעסיקים זה לא לעשות טובה למעסיק אלא למשק, כדי לשמור על אותם עובדים שביום שיהיו ביקושים, המעסיקים מיד יוכלו להחזיר אותם. חלק הארי של המעסיקים לא החזירו את העובדים מהחל"ת. להחזיר עובדים אולי זו החלטה עסקית לא נכונה. אבל אם המדינה תממן להם הכשרה מקצועית לפי הצרכים של המעסיק, הוא יכול להחזיק את העובד בסטנד ביי ולהחזיר אותו ביום שאחרי. צריך לשפוך תקציבים על הכשרה. כך אולי נוכל להוריד את מספר הבלתי מועסקים - שכירים ועצמאים - ממיליון לחצי מיליון".

דוח התעסוקה שפרסם ארגון ה-OECD הדגיש את חשיבות ההכשרות המקצועיות בעת הזו וכן את העובדה שלישראל אין הכשרות ממוקדות לצעירים שעלולים להיקלע לאבטלה כרונית בשל הקורונה. אבירם ניצן מציעה מודל משולב של הכשרה אצל/מטעם המעסיקים, כנהוג באירופה - יומיים או שלושה בשבוע העובד יעשה קורס מקצועי (חיצוני או במקום העבודה), שעבורו המדינה תשלם את שכרו, וביתרת השבוע העובד יעבוד במקום העבודה בשכר ישיר מהמעסיק. קורסי ההכשרה שיוצעו לעובדים ייבחרו על ידי המעסיק, ההכשרה תיעשה במימון המדינה, ובנוסף תממן המדינה כ-60% עד 80% מהשכר עבור אותם ימי הכשרה. התשלום יהיה ישיר לעובד, כשמדובר בעובד בחל"ת (על חשבון חלק/כל דמי האבטלה), או למעסיק, כשמדובר בעובד שעדיין מועסק, כתחליף להפחתת אחוזי המשרה. ההכשרה תהיה למקצועות שלהערכת נציגי המגזר העסקי יש להם ביקוש בשוק העבודה.

בנוסף מציעה אבירם ניצן הסבות מקצועיות לעצמאים ושכירים, שיזכו את המשתתפים בהן בבונוס על עצם ההשתתפות וגם על הסיום. זאת בניגוד מוחלט להחלטה לקזז דווקא למי שישתתף בהכשרות מדמי האבטלה. הסבות אלה מיועדות לעובדים שהענפים שלהם הושבתו ולא צפויים לחזור לפעילות בשנה הקרובה. הפונים לקורסי ההסבה (במימון המדינה) יהיו זכאים לדמי קיום בגובה דמי האבטלה. הזכאות תהיה באמצעות קבלת שובר להכשרושיעמדו בקריטריונים שייקבעו (על בסיס רלוונטיות לצורכי השוק, בדגש על עבודות בתקופת הקורונה). כך למשל, טייסים יוכלו להיות מופנים לקורסים קצרים בתחומי התכנות והמחשוב, במטרה להשתלב בעבודה בחברות הייטק וסטארט-אפים.

הצעד הרביעי בתוכניתה הוא הכשרות לכישורים בסיסיים, כמו שפות או כישורים דיגיטליים, הנדרשים לכל עובד. ההכשרות יינתנו, במימון ממשלתי, לכל הזכאים לדמי אבטלה (מובטל/חל"ת) וגם לעצמאים שיהיו מעוניינים בכך, ללא פגיעה בזכאות לדמי האבטלה. הזכאות תהיה באמצעות קבלת שובר להכשרות שיעמדו בקריטריונים שייקבעו.
אבירם ניצן מעריכה את עלות יישום המודל בכמיליארד שקל לכל 100 אלף איש שיעברו הכשרה מקצועית. לדבריה, "הערכת עלות זו כוללת את עלויות הפעלת ההכשרות עצמן, שחלק לא מבוטל מהן יועבר און-ליין, ומתן המענקים הכספיים (הבונוסים) לעובדים שיירשמו ולאלו שיסיימו את הקורסים. הערכת העלות אינה כוללת את עלות תשלום דמי הקיום לאנשים שיעברו הכשרות, שכן עלויות אלו הן תחליפיות לדמי אבטלה. התוכנית עשויה אף להפחית את דמי האבטלה, אם מעסיקים יימנעו מהוצאה לחל"ת וינצלו את התקופה להכשרה מקצועית לאותם עובדים".

"אסור שיהיה תמריץ רק לדמי אבטלה"

גם ד"ר טל לוטן, ראש אגף חינוך והכשרה בהתאחדות התעשיינים, סבורה שקיצוץ דמי האבטלה הוא טעות ואפילו "קטסטרופה". לדבריה, "חייבים להוריד את הקיצוץ, אחרת לא יהיה תמריץ לאנשים לעבור הכשרות מקצועיות, זה מאוד משמעותי. זה נושא שצריך להבין ולטפל בו בדחיפות כדי למנוע מצב שלא יהיה לאנשים תמריץ רק לדמי אבטלה, אחרת יהיה פה פספוס אדיר".

זרוע העבודה של התעשיינים מגבשת בימים אלה תוכנית הכשרה מקיפה בשיתוף משרד העבודה והמעסיקים. אף שאנחנו נמצאים בשיאו של המשבר, והוא רק הולך ומחריף, התוכנית עדיין ראשונית ולא ברור מי יממן אותה. התוכנית כוללת שילוב בין הכשרות במקומות העבודה להכשרות במרכזי הכשרה ובדגש על מיפוי הצרכים הספציפיים של המעסיק והתנסות במקומות העבודה.

"כולם מבינים שהכשרות מקצועיות זה כלי חשוב מאוד להוציא אנשים מאבטלה", אומרת לוטן, "וברור לכולם שהכשרות צריכות להיות בשיתוף מעסיקים והגדרת הצרכים שלהם וגם היישום צריכים להיות במסגרת העבודה. צריך לעשות הכשרות מהירות, אפקטיביות וגם כנראה יותר קצרות, עד ארבעה חודשים. המדינה צריכה לממן למעסיקים את החונכים עבור האנשים שהם מכשירים".

לדברי לוטן, היא מקווה שהתוכנית תיתן מענה גם לתקופת הקורונה, כך שתחבר באופן מדויק וספציפי בין ביקוש להיצע ושתהיה רלוונטית לצרכים, אבל גם צופה פני עתיד. "ההכשרות יהיו של מפעילי מכונות, מחסנאים, חשמל ורובוטיקה וגם במעבר לייצור מתקדם ותוכנה וסייבר. יש פה הזדמנות גם להכשיר לטווח הקצר וגם להיערך להכשרות מקצועיות לטווח הארוך, שיהפכו לתעשייה יותר מתקדמת. גם תכנים וידע וגם מיומנויות למאה ה-21". 

עוד כתבות

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": העורך דין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

השר לביטחון לאומי, איתמר בן גביר / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

השר בן גביר נפגע בתאונת דרכים: מצבו קל-בינוני

בן גביר הגיע לזירת הפיגוע ברמלה, התראיין וכשעזב את המקום - היה מעורב בתאונת דרכים • רכבו של השר התהפך והוא פונה לטיפול רפואי • לפי עד ראייה: רכב השר חצה באור אדום • ארבעה בני אדם נוספים נפצעו בתאונה, מצבם קל-בינוני

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

צילום: רויטרס, IMAGO/Bernd Feil/M.i.S.

אתם לא מספיקים כלום? מחקרים חדשים מגלים - כנראה שזו הסיבה

בשנים האחרונות הפך המושג "עוני זמן" לפופולרי בקרב חוקרים המנסים להבין את יחסינו המורכבים עם פנאי והשפעתם על האושר והבריאות שלנו ● לאט לאט הם מגלים מה אנחנו עושים לא נכון בתכנון הזמן שלנו ואיזה פרדוקס כלכלנים מפספסים כשהם בונים תוכניות רווחה ● מדד חדש שצפוי להיכנס ללשכת הסטטיסטיקה בארה"ב מרגש אותם במיוחד

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי