גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

דמי אבטלה לעצמאים בדרך לחקיקה, השאלה היא למי יילך הקרדיט

להצלחה הזאת יש הרבה אבות: ראש הממשלה נתניהו, השרים כ"ץ, פרץ ושמולי ואפילו ההסתדרות שבקושי מייצגת עצמאים מעורבת ● בינתיים מתרבים הסימנים שהפעם המהלך באמת יקרה

הפגנת העצמאים על מתווה הסיוע הממשלתי  / צילום: שלומי יוסף, גלובס
הפגנת העצמאים על מתווה הסיוע הממשלתי / צילום: שלומי יוסף, גלובס

הממשלה מתעתדת להגיש בחוק ההסדרים הקרוב הצעה למיסוד דמי אבטלה לעצמאים, כפי שקיים גם לגבי שכירים. המהלך יתבצע במסגרת תיקון לחוק הביטוח הלאומי.

החקיקה האמורה היא "נושא חם" בימים אלה, כשהלחץ לקדם אותו מגיע מכיוונים רבים. המתווה לדמי האבטלה, לרבות שיעור ההפרשה לביטוח הלאומי והתנאים לקבלתם נמצאים, למשל, בשלבי מו"מ מתקדמים עם נציגי ארגוני העצמאיים והביטוח הלאומי. רק השבוע פרסם עמירם ברקת ב"גלובס", כי גם במגעים עם ההסתדרות עלה נושא קידום דמי האבטלה לעצמאים.

לפי הפרטים שהגיעו ל"גלובס", המהלך יוצא לדרך לאחר שמשרד האוצר והעומד בראשו ישראל כ"ץ, אולצו להסיר את התנגדותם. כעת נראה שהממשלה, מהעומד בראשה נתניהו דרך האוצר וכלה בשרים שדחפו לכך, השרים איציק שמולי ועמיר פרץ, תבקש לקחת לעצמה את הקרדיט למהל,  ובוודאי לא להותיר אותו להסתדרות, שגם היא, אף שהיא מייצגת מעט מאוד עצמאים, מבקשת לזקוף לעצמה את ההישג הזה.

בלי חופשות ובלי ימי מחלה

הגורם העיקרי הדוחף לקידום החוק הוא ראש הממשלה, בנימין נתניהו, ששב והצהיר על כך בפגישתו עם ראשי הארגונים העצמאיים, שנפגשו עימו ביום שישי. נתניהו, כך מתברר, ביקש את תמיכתם בסוגיית התקציב החד-שנתי במאבק מול כחול לבן, שמתעקשת על תקציב דו-שנתי. ל"גלובס" נודע, כי נתניהו העלה את סוגיית התקציב והסביר כי הוא זקוק גם לתמיכתם והבטיח כי יקדם במלוא המרץ את הנושאים שעליהם הסכימו - לרבות דמי האבטלה לעצמאים.

ביום שישי האחרון נפגשו נציגי העצמאים וגופים נוספים עם ראש הממשלה ושר האוצר, ואלה בישרו להם כי מלבד התוכנית המיידית לסיוע, זו שאושרה בממשלה ובדרך לאישור הכנסת, ישנה ההתקדמות בקביעת דמי אבטלה לעצמאים.

בשל התנגדות האוצר אין בשלב הזה הרחבה של תנאים סוציאליים, כמו דמי מחלה וחופשה בשכר, כמו אצל השכירים וההתמקדות היא בדמי האבטלה בלבד.

המודל שהציע ארגון להב, הארגון היציג של העצמאים והעסקים הקטנים והבינוניים בישראל מבוסס על עבודה של ד"ר רובי נתנזון, היועץ הכלכלי של הארגון. לפי המודל, עצמאי יהיה זכאי לדמי אבטלה לאחר שסגר את העסק במס הכנסה, מע"מ וביטוח לאומי, ואינו עובד בשום מקום כשכיר.

תנאי יסוד לדמי האבטלה יהיה כמובן תשלום של העצמאי דמי ביטוח ייעודיים לתקופת מינימום. על שיעור דמי הביטוח יש ויכוח, לפי הצעת ארגוני העצמאים הביטוח הלאומי יקים קרן ייעודית עבור דמי אבטלה לעצמאים. הם יפרישו משכרם המשולם מהעסק 0.25% או שיעור זהה, לפי חישוב הכנסות מהעסק. שיעור התשלום הוא ממוצע, כלומר עצמאי שהכנסתו קטנה מ-60% מהשכר הממוצע ישלם רק 0.04% ממנה ומי שהככנסתו מעל 60% ישלם 0.37%. העלות התקציבית השנתית של הקרן מוערכת ב-450-500 מיליון שקל. רבע עד שליש מהסכום הזה יבוא מדמי הביטוח של המעסיקים והיתר מהמדינה.

במשרד האוצר לא מתלהבים מהחלת דמי אבטלה לעצמאים, וזה בלשון המעטה. עמדת אגף התקציבים היא כי הנהגת דמי אבטלה לעצמאים תוביל לניצול לרעה של משאבי המדינה: עצמאים יוכלו להחליט לסגור את העסק ולחיות על חשבון הציבור. אבל, בשל הקורונה, שהפכה מאות אלפי עצמאים בני המעמד הבינוני לנזקקים, ובגלל לחצו של ראש הממשלה, הכיוון השתנה.

עם זאת, האוצר מציג מתווה משלו, לפיו שיעור התשלום יהיה גבוהה יותר - לפחות 0.04% מההכנסה, לפחות בשנתיים הראשונות מהחלת החקיקה החדשה. הפשרה המדוברת כרגע היא מתווה מדורג של תשלום, ובתמורה הקטנת תקופת האכשרה לקבלת דמי האבטלה.

עודף גבייה ששימש לכיסוי גירעון

עו"ד רועי כהן, נשיא לשכת ארגוני העצמאים, אומר כי הם לא יסכימו להעלאת שיעור התשלום עבור דמי האבטלה. לדבריו, המתווה שהציעו מוסכם על הביטוח הלאומי והוא מוצדק, בין השאר, בגלל העודפים השנתיים הנוצרים מדי שנה בגבייה מהעצמאים לעומת השימוש בכספים אלה.

לטענתו, מדובר בעודף של 8-10 מיליארד שקל בשנה מגביית דמי ביטוח לאומי מהעצמאים, בענפים כמו ילדים ומילואים. העודפים עד כה שימשו לכיסוי גירעונות בענפי ביטוח לאומי שאינם קשורים לעצמאים, או שהועברו כעודפים לתקציב המדינה.

לדבריו, החלת דמי האבטלה תהיה "תיקון היסטורי של עיוות שעליו אנו זועקים עשרות שנים. 31 הצעות חוק שהוגשו נדחו ללא סיבה. בשעת המבחן - משבר הקורונה, ראינו את נחיצותם ואם היו לא היה מתרחש הכאוס הזה. גם התוכנית הממשלתית החדשה עדיין מפלה את העצמאים לעומת המגזרים האחרים."

אחד מהשרים המצדדים בעמדת העצמאים הוא שר העבודה והרווחה איציק שמולי. לדבריו, ״משבר הקורונה ממחיש עד כמה פוגענית הפלייתם לרעה של העצמאים בישראל, שנעדרים כל רשת ביטחון. מדובר בציבור יצרני וחשוב שיש לטפח אותו במקום לחבוט בו, ובגיבוי גוש כחול לבן בכוונתי להוביל בתקציב הקרוב את המהלך ההיסטורי להחלת רשת ביטחון סוציאלית, בדמות זכאות לדמי אבטלה גם עבורם. האחריות שלי כשר העבודה והרווחה היא שאף ישראלי לא יוותר מאחור, בטח לא בתקופה הזו, ואני מתכוון לעמוד בה עד תום״.

רק מיעוט זכה בדמי אבטלה

נכון להיום, עובדים עצמאים או פרילנסרים לא זכאים לדמי אבטלה, למעט קבוצות מסויימות כמו מורי דרך, מדריכים, מרצים אמנים ומורים. לגבי אלה היה הסדר ייחודי של הביטוח הלאומי, לאנשים שמקום עבודתם הפסיק את הפעילות בשל מגפת הקורונה, גם אם לא התקיימו יחסי עובד-מעביד בינם לבין מקום העבודה. עם זאת, לקבלת דמי האבטלה הללו יש תנאי סף כמו תקופת אכשרה - עבודה במקצוע הזה לפחות תקופה מסוימת.

ההסדר הזה מותיר בחוץ מאות אלפי עצמאים, והבעיה עלתה המלוא חריפותה בעת משבר הקורונה, שהביא להפסקת עבודה ופגיעה בהכנסה של רוב העצמאים הקטנים בישראל. אלה קיבלו פיצוי חלקי מרשות המיסים על אובדן ההכנסה, אבל בשל תנאים ושיטת חישוב אובדן ההכנסה, הפיצוי היה חלקי ביותר, אם בכלל הגיע.

הניגוד בינם לבין השכירים שהוצאו לחל"ת או פוטרו קיבלו את דמי האבטלה בתנאים המקלים, זעק לשמיים, והעלה לדיון מחודש את סוגיית דמי האבטלה לעצמאים. כיום עובדים בישראל כחצי מיליון עצמאים, המעסיקים עוד מיליון וחצי שכירים. מנתוני משרד הכלכלה עולה כי בכל שנה בעשור האחרון גדל מספר העסקים החדשים ב-10,000 לפחות.

בשל משבר הקורונה והשלכותיו הקשות שלא מצאו פתרונות ממשלתיים מספקים יצאו העצמאים למאבק, הן במסגרת ארגוני העצמאים והן בקבוצת ה"שולמנים". בין השאר אורגנו הפגנות בירושלים ובתל אביב, האחרונה שבהן במוצאי שבת. נראה שהמחאה הזו הגיעה למקבלי ההחלטות.  

עוד כתבות

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה עלתה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

וול סטריט / צילום: Shutterstock

מגמה חיובית בוול סטריט: הנאסד"ק קופץ ביותר מ-2%

מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון