גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עסקה חלומית באמצע משבר הקורונה: מה עומד מאחורי זינוק של 150% במניית חברת תחנות הדלק ארקו

ארקו צפויה להתמזג לתוך חברת רכישה ייעודית שגייסה 400 מיליון דולר ● בשווי נוכחי של 1.5 מיליארד שקל מחיר המניה של ארקו עדיין משקף אפסייד ניכר, אבל גם את הסיכונים המשמעותיים שעדיין קיימים, ובתוכם קבלת אישור העסקה ע"י הרוכשת

זינוק יומי של 120%, כפי שרשמה השבוע מניית ארקו החזקות, אינו דבר נפוץ בבורסה בת"א לחברה בשווי של מאות מיליוני שקלים (טרם הזינוק). אומנם ארקו  אינה החברה הראשונה בבורסה שנרכשת בידי חברה אחרת בפרמיה משמעותית על מחיר השוק, אולם לרוב מדובר בפרמיה של עד עשרות אחוזים.

פרמיה שיותר ממכפילה את שווי החברה היא כבר עניין חריג בשוק ההון, ובטח במגזר יציב יחסית כמו הקמעונות, שבו פועלת ארקו. מסיבה זו, מעניין להתעכב לרגע על העסקה ועל השווי שהיא מעניקה לפעילותן של ארקו ושל החברה הבת שלה, GPM, בתחום תחנות הדלק וחנויות הנוחות ברחבי ארה"ב.

מהדיווח שנמסר שלשום למשקיעים עולה, כי במסגרת העסקה יתמזגו ארקו ו-GPM, אל תוך חברה בשם היימייקר (HAYMAKER). היימייקר היא חברת רכישה ייעודית מיוחדת (או בקיצור SPAC), שגייסה ביוני 2019 סכום של 400 מיליון דולר לצורך רכישה של פעילות מתחום הצריכה, המדיה, הקמעונות או האירוח.

ה-SPAC היא פלטפורמה שקיימת שנים רבות בארה"ב. חברה מוקמת על-ידי מנהלים ותיקים בעלי מוניטין חיובי רב-שנים, לצורך גיוס הון מהציבור. במסגרת התשקיף, מתחייבת החברה לבצע רכישה של עסקים ופעילויות בתנאים מוגדרים מראש, וזאת בתוך תקופה של שנתיים.

כך, במקרה שבו החברה אינה משלימה את עסקת הרכישה בתוך 24 חודשים, היא נדרשת להשיב את כספי ההנפקה למשקיעים. את עסקת הרכישה נדרשת חברת ה-SPAC לאשר באסיפה מיוחדת של בעלי מניותיה, כך שעליה לשכנעם באיכותה.

העסקה הגדולה של GPM

בהיימייקר, הנסחרת בנאסד"ק, בחרו כמטרת רכישה את חברת תחנות הדלק האמריקאית GPM ואת החברה האם הישראלית שלה, ארקו, שעונות לדבריהם על ההגדרות. ארקו, שבשליטת אריק קוטלר ומוריס וילנר, מחזיקה ב-68% ממניות GPM, אשר פעילותה כוללת נכון להיום כ-1,400 אתרים ב-23 מדינות בארה"ב.

רשימה זו כוללת כ-1,270 תחנות דלק וחנויות נוחות צמודות המופעלות בידי GPM, ועוד כ-130 תחנות דלק המופעלות על-ידי צדדים שלישיים, שלהם מספקת GPM דלקים. מספרים אלו צפויים לגדול בקרוב באופן משמעותי, בעקבות רכישה גדולה שעליה חתמה GPM בחודש דצמבר 2019, ואשר טרם הושלמה.

במסגרת עסקה זו, תרכוש GPM פעילות סיטונית הכוללת אספקת דלקים לכ-1,500 תחנות דלק המופעלות בידי צדדים שלישיים, וכן פעילות קמעונית הכוללת 75 תחנות דלק וחנויות נוחות שיופעלו בידי GPM. תמורת העסקה נקבעה על 360 מיליון דולר, לפני תשלומים נוספים על מלאים ויתרות מזומן בקופות החנויות. כמו כן נקבעו בהסכם תמורות נוספות ותמורות מותנות ביצועים, שישולמו למוכרים במשך חמש שנים ובהיקף כולל של עד 65 מיליון דולר.

העסקה תגדיל את היקף הפריסה של GPM ל-33 מדינות בארה"ב (וכן לוושינגטון הבירה) ואת היקפי פעילותה - עניין חשוב כשלעצמו לצורך חישוב שווי החברות בעסקת המיזוג של ארקו ו-GPM לתוך היימייקר.

במסגרת עסקת המיזוג, תרכוש היימייקר הן את מלוא מניות ארקו והן את מניות המיעוט (32%) של GPM, בתמורה לתשלום מזומן של 200 מיליון דולר ולהקצאת מניות. בעלי מניות ארקו יקבלו במסגרת העסקה כ-40% ממניות החברה הממוזגת (בשווי של כ-530 מיליון דולר לפי הערכות בשוק) וכן סכום של 150 מיליון דולר במזומן.

כמו כן, טרם השלמת העסקה תשלם ארקו לבעלי מניותיה דיבידנד בגובה של יתרת העודפים הפיננסיים שיהיו בקופתה (מזומנים בניכוי התחייבויות לבעלי האג"ח). על פי הדוחות הכספיים של ארקו מוערך סכום זה בכ-50 מיליון דולר.

הצפת שווי של יותר מפי 4

טרם העסקה נסחרה ארקו סביב שווי של כ-175 מיליון דולר, ובחברה ציינו כי העסקה צפויה להביא להצפת שווי של מעל פי ארבעה מהשווי שבו החברה נסחרת. כך שסך התמורה למשקיעיה תעמוד על יותר מ-700 מיליון דולר, מתוכם כ-200 מיליון דולר שישולמו כאמור במזומן (התשלום מהיימייקר והדיבידנד).

ארקו עצמה נסחרה כעת לפי שווי של 1.5 מיליארד שקל (436 מיליון דולר), לאחר שזינקה בכ-150% בשלושת הימים האחרונים. למרות זאת, מחיר המניה הנוכחי עדיין משקף אפסייד קיים של 60%-67% תחת ההנחות להתממשות העסקה בתנאים הנוכחיים ובהנחה שמניית ה-SPAC תישאר ברמתה הנוכחית (10.35 דולר).

עם זאת, חשוב להדגיש כי האפסייד הגבוה משקף גם את הסיכונים המשמעותיים שעדיין קיימים למשקיעי ארקו. הסיכון הראשון תלוי כמובן בצורך לקבל את אישור בעלי מניות היימייקר לצורך השלמת העסקה, ואילו הסיכון השני נוגע לאפשרות של ירידה במחיר מניית היימייקר, לפני השלמת העסקה או מיד לאחריה.

שווי פעילות של 1.5 מיליארד דולר

שווייה הגבוה של ארקו בעסקה מתבסס על הערכת שווי שערכה היימייקר, ולפיה העסקה משקפת לחברה הממוזגת שווי פעילות (Enterprise value) של 1.5 מיליארד דולר, וכן שווי הון עצמי (Equity value) של כ-1 מיליארד דולר. היימייקר תתרום לשווי את המזומנים שיישארו בקופתה במועד ההשלמה (200 מיליון דולר), כך שאת יתרת השווי מביאות ארקו ו-GPM.

שווי הפעילות ושווי ההון העצמי הם תוצר של הערכת השווי שבוצעה כאמור ל-GPM. מסיבה זו הם משקפים ערכים שונים מהותית מההון העצמי החשבונאי של GPM ושל ארקו, ואף משווי השוק של ארקו טרם העסקה.

הערכת השווי התבססה על תחזיות לביצועיה העתידיים של GPM, שחלקן הופיעו במצגת שפרסמה החברה הרוכשת לאחר החתימה על מכתב הכוונות הלא מחייב בין הצדדים. מהמצגת עולה כי GPM צפויה להציג ב-2020 רווח תפעולי תזרימי (EBITDA) מתואם של 145-150 מיליון דולר, וזאת לעומת EBITDA מתואם של 80.2 מיליון דולר בלבד שרשמה GPM ב-2019.

צמיחה זו עתידה להירשם בזכות עלייה צפויה כ-10% בהכנסות ממכירת סחורות בחנויות הנוחות ל-1.51 מיליארד דולר ב-2020. מנגד, צפויה ירידה של 11% במכירות הדלקים השנה ל-989 מיליון גאלונים כתוצאה מהשלכות משבר הקורונה בארה"ב.

בנוגע לשווי הפעילות של 1.5 מיליארד דולר, מציינת הרוכשת כי הוא משקף מכפיל 9 על ה-EBITDA המתואם החזוי (פרופורמה) לשנת 2021, כלומר כ-167 מיליון דולר. מדובר במכפיל EV/EBITDA המשמש להערכת שווי חברות, ולדברי הרוכשת שתיים מהמתחרות של GPM בארה"ב נסחרות כיום במכפיל גבוה יותר של 10.7 ו-11.1 ביחס לתחזיות לביצועיהן ב-2011. 

עוד כתבות

מימין לשמאל: יובל פרחי, נועה לוטן־יעקבי ואורי עיני / צילום: יח''צ

מאמינים בצפון: קבוצת הפרסום אדלר־חומסקי פותחת שלוחה בגליל העליון

השלוחה החדשה של קבוצת הפרסום אדלר־חומסקי תפעל במרכז היזמות Hubayta של תנועת "הביתה חוזרים לגליל", הממוקם באגמון מרקט, ותתמקד בתחומי הקריאייטיב

ירידת שער הדולר/ין על גבי מסך בטוקיו, יום ג' / צילום: Reuters, Kotaro Numata

7 טריליון דולר במוקד: שוק החוב היפני בטלטלה, ומציף חשש מגלי הדף בעולם

שוק החוב היפני חווה קפיצה יומית חריגה במיוחד בתשואות, ועל פי ההערכות הטלטלה במדינה רחוקה מסיום ● בשווקים חוששים שהתשואות הגבוהות הן "הנורמלי החדש", וכי התוצאה תהיה תנודות חזקות גם בכלכלות הגדולות האחרות - מניו יורק ועד לונדון וברלין ● אלו הסיבות

חדשות הביומד / צילום: יח''צ דליברז אייאיי, שאטרסטוק

מ-45 דקות ל-13: ניסוי הרובוטים המעניין שהושק בבית החולים שיבא

נובו נורדיסק סגרה חודש של עליות חדות בעקבות השקת גלולת ווגובי ● חברת Converge Bio, המפתחת פלטפורמת AI להאצת גילוי ופיתוח תרופות, השלימה סבב גיוס בהיקף של 25 מיליון דולר ● בריינסוויי רושמת עליות שיא ומקבלת המלצת קנייה ● ואם תסתובבו בבית החולים שיבא בתקופה הקרובה תוכלו לראות שלושה רובוטים ● השבוע בביומד

אמנון שעשוע, מייסד ומנכ''ל מובילאיי / צילום: מובילאיי

נותנת עודף מ-10 דולר: מדוע צללה מניית מובילאיי לשפל של כל הזמנים

חברת האוטוטק שמוביל אמנון שעשוע פרסמה תחזית מאכזבת, ונפלה לשווי של 8 מיליארד דולר - פחות ממחצית השווי בהנפקה ● אמנון שעשוע: "פותחים את שנת 2026 עם מומנטום חזק"

ראש ממשלת הודו, נרנדרה מודי, ונשיאת הנציבות האירופית, אורסולה פון דר ליין / צילום: ap, Manish Swarup

התודות לטראמפ: הודו ואירופה חתמו על "אם כל העסקאות" לסחר חופשי

העובדה שהודו ניצבת כעת בפני מכסי מגן של 50% מצד ארה"ב, והאיחוד האירופי מתמודד עם מכסי מגן של 15%, סייעה לדחוף את שני הצדדים להסכמות ● בין היתר, המכס ההודי על יבוא מכוניות מסוימות יירד מ-110% ל-40%, ויתאפשר יצוא יין אירופי להודו, בעוד ההודים יוכלו לייצא לאיחוד טקסטיל, תכשיטים ומוצרים נוספים ללא מכס

הזינוק בהכנסות שסלל את הדרך לאקזיט של הבורסה / צילום: Shutterstock

פי 10 בשלוש שנים: הזינוק בהכנסות שסלל את הדרך לאקזיט של הבורסה

הגאות בשווקים והקפצת מחירים לקרנות הסל, הזניקו את הכנסות הבורסה ממדדי המניות והאג"ח שאותם היא מייצרת ● כעת היא במו"מ למכירת הפעילות תמורת מאות מיליוני שקלים, אך עשויה להותיר חלק ממנה לעצמה, במטרה להמשיך וליהנות מהצמיחה המהירה בתחום

הטנק הפופולרי ביותר בעולם. טנק לאופרד הגרמני / צילום: Reuters, ZUMA Press Wire

להתנתק מהתלות בארה"ב: האם אירופה תצליח להקים תעשיית נשק עצמאית

על רקע התוקפנות הרוסית והחשש מנסיגה אמריקאית, אירופה משקיעה סכומי עתק בהקמת תעשיית נשק עצמאית, פותחת מפעלים ומכפילה ייצור ● אולם בתחומים הקריטיים ביותר, מחלל ועד הגנה אווירית, היא עדיין רחוקה מלעמוד לבד ● האם היבשת תצליח להתחמש מחדש?

מניחים אבן פינה למפעל ייצור של מיקרון בניו יורק / צילום: Reuters, USA TODAY Network

בזכות חוות השרתים: מניות שבבי הזיכרון הן הטרנד החדש בוול סטריט

הגישה לשבבי זיכרון היא צוואר הבקבוק הגדול ביותר של חוות השרתים, ומניות השחקניות המרכזיות בתחום, כמו סנדיסק, מיקרון וסיגייט, רשמו בשנה החולפת תשואות תלת־ספרתיות ואף יותר ● אנליסטים מעריכים כי הביקושים ימשיכו להיות חזקים בזמן הקרוב, וכי יש למניות עוד לאן לעלות

אילוסטרציה: Shutterstock, SeventyFour

60 אלף שקל לעורך דין: הרפורמה בסיעוד שמלחיצה את הלוביסטים

האוצר מבקש להגביל את חברות מיצוי הזכויות הגובות עשרות אלפי שקלים, אך ברקע גוברים הלחצים לפצל את החוק ● המועצה לצרכנות חושפת: "ניצול של חולים והחתמות אגרסיביות"

טקס האוסקר יעבור ליוטיוב החל משנת 2029 / אילוסטרציה: Shutterstock

כך הופכת יוטיוב לשחקנית טלוויזיה חזקה בשוק צפוף ותחרותי

בחודש החולף חתמה פלטפורמת שיתוף הווידאו הגדולה בעולם על שתי עסקאות משמעותיות, שיביאו אליה את האוסקר ותכנים ייעודיים של ה-BBC ● בשוק מסבירים כי מדובר בשינוי גלובלי גדול, שעבור מותגי התוכן הוותיקים מהווה "ביטוח נגד חוסר רלוונטיות"

רכבי BYD לקראת יצוא מסין / צילום: Reuters, CFOTO

הרכבים הנחשקים שנעלמו מאולמות התצוגה

שנת 2026 נפתחת במחסור בהיצע של דגמי כלי רכב חשמליים חדשים ● בין הסיבות: עליית מס הקנייה, הצטברות רכבי "אפס ק"מ" ומלחמת מחירים ● לפי חלק מהיבואנים, מדובר בהקפאת יבוא זמנית ● הצפי הוא שהדבר יוביל לירידה בנתח השוק של כלי הרכב החשמליים

עבודות על המטרו בשכונת כפר גנים בפתח תקווה / צילום: דרור מרמור

במקום הפקעה: המתווה שיאפשר לבעלי דירות בתוואי המטרו למכור אותן למדינה

אלפי יח"ד ותשלומים בשווי מיליארדים: משרד המשפטים מגבש פתרון ל"מלכוד" הפיצויים של פרויקט התשתית הגדול בישראל ● איך יחושבו המחירים, למה רשות המסים צפויה להעניק פטור, ומהם התנאים שבהם ניתן לדלג על הבירוקרטיה המנדטורית ולראות את הכסף מיידית

בניין משרדים של חברת מבנה. ''סמוך לתחנה של הקו הירוק'' / הדמיה: אלכס לובימוב

"רובע עירוני חדש": המלונות ומגדלי המסחר שייבנו בשדה דב, והמחירים

לצד 16 אלף דירות שחלקן כבר בתכנון מתקדם, יהיו בשדה דב גם 3,000 חדרי מלון ● בעוד שבתחום המגורים המחירים מגוונים, בתחום המלונאות היזמים מכוונים רק לפלח היוקרה ולתיירות עסקית

מחיר הזהב בנסיקה / צילום: Shutterstock

חמש סיבות לרף מחיר של 5,000 דולר: מה דוחף את הזהב לשבור עוד ועוד שיאים

בין שזו ירידה בתשואות האג"ח הממשלתיות, יוקר המניות או המכסים שמטיל הנשיא טראמפ — רכישת המתכת הזהובה הפכה לתרופת–נגד לכל התקף עצבנות בשוק ● מי מתדלקים את הרכישות, אילו אפיקים נפגעים מהמגמה, ומה יקבע אם המומנטום בזהב יימשך

עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: אלביט, לוקהיד מרטין, AP

עסקאות ב־2.2 מיליארד שקל: החברות הביטחוניות שוברות שיאים, והשנה רק התחילה

מתחילת השנה דיווחו חברות תעשייה ביטחונית בבורסה, ובראשן אלביט מערכות ונקסט ויז'ן, על 14 עסקאות שונות ● במקביל, מדד ת"א־ביטחוניות, שהושק רק בנובמבר, זינק ב־28% בפחות מחודש ● מה עומד מאחורי הביקוש הגובר למוצרים שמספקות התעשיות הביטחוניות מישראל?

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

הבכירה לשעבר באירופה שיוצאת נגד עסקת גוגל-וויז

בעוד האיחוד האירופי מתקרב להכרעה בעסקת רכישת וויז בידי גוגל, הילרי ג'נינגס, לשעבר בכירה ברשות ההגבלים הבריטית, משמיעה התנגדות חריפה לעסקה מחשש להשלכות אפשריות על התחרות, ניטרליות הענן וריבונות הדאטה באירופה

KLM / צילום: Shutterstock

KLM מודיעה על חידוש פעילותה לישראל, אך במתכונת חריגה

חברות התעופה הזרות מוצאות את הדרך להמשיך לפעול בישראל' חרף המצב הבטחוני שמעלה חששות בקרב צוותי האוויר ● כל עוד אין הנחיה לבטל טיסות מגורמי הבטיחות האירופיים, אלו הפתרונות שמסייעים להן להביא לכאן את הצוותים למרות החשש

פרויקט הגדנ''ע בתל אביב / אילוסטרציה: שלומי יוסף

יזמים בתחום השכירות המוסדית לא ממהרים למכור דירות

מבדיקת גלובס עולה כי יזמי נדל"ן הפועלים במסלול "דירה להשכיר" החלו לחזור לענף רק במכרזי רמ"י האחרונים, אך יידרשו שנים עד שישכירו את הדירות ● במסלול חוק עידוד השקעות הון יזמים ירד מספר הדירות להשכרה עקב שינוי החוק, אך גם נמכרות מעט דירות שהושכרו בעבר

רשת 13. בעיגול: ניר זוהר, נשיא וויקס / צילום: שאטרסטוק, כדיה לוי

הקבוצה לרכישת רשת 13 מתרחבת: נשיא וויקס ניר זוהר במגעים להצטרפות

נשיא וויקס ניר זוהר עשוי לחבור ליוזמת מייסדי וויז לרכישת רשת 13, אליה כבר הצטרפה יזמית ההייטק מרב בהט ● הקבוצה מתכננת להשקיע כ־100 מיליון דולר בשיקום הערוץ

מימין לשמאל: צפריר יואלי, שחר גרשון ונדב טנא / צילום: תמונה פרטית

לאחר שמכרו מניות במאות מיליונים: מנהלי נופר מסתערים על חוות השרתים

נדב טנא ושחר גרשון, שפרשו אשתקד במפתיע מניהול נופר של עופר ינאי, חוזרים לבורסה עם חברה שמתכננת לספק אנרגיה לחוות שרתים בארה"ב ושבה שותפים גם בכירים לשעבר בחברת אנלייט: "שוק האנרגיה והתשתיות הדיגיטליות בארה"ב נמצא בנקודת מפנה היסטורית"