גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עמוד הבית  רכב ותחבורה

בעשור הקרוב לא תוכלו להיפרד מרישיון הנהיגה: חלום הרכב האוטונומי הולך ומתרחק

היום שבו נוכל להיפרד מההגה ומהדוושות בזמן הנהיגה ממשיך להתרחק ● הרגולטורים בעולם מוטרדים מהאחריות המשפטית וחברות הרכב מקצצות את ההשקעה בפיתוח, בין השאר בעקבות הקורונה ● כתבה רביעית בסדרה 

באמצע העשור הקודם פרסמה אחת מחברות הייעוץ הגדולות והמכובדות בעולם תחזית מקיפה ומנומקת על עתיד הרכב האוטונומי וכך היא בחרה לפתוח אותה: "תארו לעצמכם, שאת המחקר שאתם קוראים כעת כתבנו בעודנו נוסעים ברכבנו הפרטי תוך כדי שאנחנו עורכים שיחת ועידה בווידאו עם עמיתינו בערים אחרות, משווים מודלים כלכליים ועוברים על פרטים של הרגע האחרון וכל העת הרכב נוהג את עצמו בצורה בטוחה וידידותית לסביבה. תארו לעצמכם, שיכולתם לקרוא את המחקר הזה בעת נסיעת הבוקר שלכם לעבודה בתוך רכבכם, שנע עצמאית בפקקים בשעות העומס. היום זה נראה כמו חלום ומדע בדיוני אך בעתיד הקרוב מאוד זו תהיה המציאות".

לא קשה להבין מדוע החזון הזה הצליח לכבוש רבים בתחומי הרכב, ההשקעות והפוליטיקה. יש הרבה קסם ויוקרה בטכנולוגיה עילית, שמבטיחה לנטרל את המגרעות של הנהג האנושי, להפחית תאונות דרכים, לפתור בעיות אורבניות, לתרום לאיכות הסביבה ועל הדרך גם "לשבש" שוק של טריליוני דולרים ולייצר הרבה הזדמנויות התעשרות.

חזון הרכב נטול הנהג ייצר תוך שנים בודדות תעשיית ענק גלובלית והפך גם את ישראל לגורם מוביל בתחום עם מאות חברות סטארט-אפ ומיזמים, שגייסו ו/או רשמו אקזיטים בסכום מצטבר של קרוב ל-22 מיליארד דולר כולל, כמובן, האקזיט הענק של מובילאיי, שפיזר אבק כוכבים על כל הענף בישראל והריץ לכאן משקיעים מכל קצווי העולם עם פנקסי צ’קים פתוחים.

כאשר החוזים דיברו על "עתיד קרוב מאוד" הם התכוונו לתחילת העשור הנוכחי כמועד להשקה מסחרית של כלי רכב סדרתיים, שדורשים מעט מאוד התערבות של הנהג. אבל כבר ב-2019, עוד לפני משבר הקורונה, הגאות התחילה להתחלף בשפל וההתלהבות פינתה את מקומה לזהירות. לוחות הזמנים הריאליים בדרך ליישום מסחרי של רכב ללא נהג החלו להתארך בסדרי גודל של שלוש עד חמש שנים, חברות שדיברו על ייצור סדרתי והמוני של רכב אוטונומי התחילו לדבר על "מיזמי מוניות רובוטיות", שפוטנציאל ההכנסות מהן קטן משמעותית, משקיעים שבנו על סיבוב מהיר החלו לאבד סבלנות, קצב גיוסי הכספים של החברות הצעירות בענף הואט והיקפם צומצם. מחקרי דעת קהל שנערכו ב-2019 גילו שהציבור הרחב מתחיל לאבד עניין בטכנולוגיה הזו.

ואז הגיע משבר הקורונה העניק לתעשיית הרכב כולה, ולתחום הרכב האוטונומי בפרט, עוד דחיפה בכיוון הלא נכון. הסיבה היא שיישום החזון ו"הורדתו לכביש" התגלה כמשימה הרבה יותר מורכבת ממה שחזו בתחילה. אם לסכם זאת במשפט אחד - השטן נמצא בפרטים.

הטכנולוגיה עוד לא שם: "בלי הגה ודוושות"

למי ששכח, נזכיר שרק לפני שנתיים-שלוש ניהלו ביניהם יצרני רכב, ספקי ענק ויזמי הון סיכון קרבות על הזכות לרכוש בסכומי עתק, או לכל הפחות להשקיע אסטרטגית, בחברות סטארט-אפ שפעלו בתחום הרכב האוטונומי. בהתאם, הערכות השווי של חברות בנות שנה-שנתיים - בישראל ובעולם - שטרם הציגו סנט של מכירות, נסקו לשמיים, ומאות חברות צעירות הצטרפו לחגיגה כל חודש. את האש ליבו פוליטיקאים שהודיעו על כוונות לממן בסכומי עתק תשתיות עירוניות לרכב נטול נהג. ברקע התחרו ענקיות IT זו מול זו בקרב הצהרות נוסח "מי יהיה הראשון שישווק להמונים רכב בלי הגה ודוושות".

גם הקהל, המשקיעים והמדיה התרשמו עמוקות מרכבי ניסוי ללא נהג, והתחושה הכללית הייתה שאם אתה לא שם - אתה לא קיים. אבל ככל שהתקרב הדדליין המקורי לייצור ושיווק רכב סדרתי שיכול לנוע ללא התערבות נהג במסלולים מוגדרים, מה שמכונה "אוטונומיה דרגה 4", החלו להתגלות הסדקים בתוכנית.

אמנם החומרה הנדרשת להשגת המשימה - חיישנים ברזולוציה גבוהה, מצלמות, מעבדי על ממוזערים ועוד - כבר החלה להיכנס לשלב הבשלות בסביבות 2018, אבל העלויות נותרו גבוהות מכדי להיות ריאליות עבור רכבי מדף סדרתיים.

רק לשם המחשה: חברת טסלה, שמתיימרת להציג את הפתרון האוטונומי המתקדם ביותר מייצור סדרתי שמוצע כרגע ללקוחות רגילים, דורשת כ-8,000 דולר עבור הגרסה המתקדמת של מערכת האוטו-פיילוט שלה, ואף צופה שהיא תתייקר בהמשך.

גם מובילאיי, שמוביל אמנון שעשוע ושמכירה את המחירים בשוק מרמת היצרנים ועד אחרון הספקים, שואפת להוריד את המחיר של קיט נהיגה אוטונומית ברמה 4 לכ-5,000 דולר עד אמצע העשור. כרגע המחיר הוא כנראה כפול ויותר. די ברור שברמת המחיר הזו הפתרון האוטונומי המתקדם יהיה זמין בעתיד הנראה לעין רק עבור רכבי יוקרה של מאמצים מוקדמים שאין להם מגבלות תקציב.

עוד משוכה גבוהה היא התוכנה שנדרשת כדי למזג בזמן אמת את הכמויות המאסיביות של מידע אודות הכביש ועצמים בסביבתו, שמגיעות משלל חיישנים, ולהפוך אותן לתמונת מציאות שמאפשרת למוח של הרכב האוטונומי לקבל החלטות נהיגה מורכבות ואמינות, מה שמכונה Perception. בשנתיים האחרונות כבר החלו להופיע אלגוריתמים מתוחכמים של בינה מלאכותית שאמורים להעניק פתרון לבעיה, ועל הדרך גם להאיץ את יכולות העיבוד של מעבדים בעלי צריכת כוח נמוכה. אבל רובם נמצאים כיום במרחק של שנה לפחות מייצור המוני, ורובם מיועדים בשלב הראשון בעיקר לפתרונות אוטונומיה ברמות הנמוכות.

אירופה מקדמת את הרכב האוטונומי

הרגולטור מנמנם: אין אפס טעויות

המשוכה הגבוהה ביותר, שאת עוצמתה התקשו רבים בענף לחזות בתחילת הדרך, אינה קשורה לטכנולוגיה אלא לרגולציה. כבר באמצע העשור הודיעו רוב גופי רגולציית הרכב והבטיחות הגדולים והמשפיעים באירופה ובארצות הברית על כוונתם לנסח תקנות וחוקים שיאפשרו לכלי רכב עם אוטונומיה בדרגה מתקדמת לנוע על כבישים ציבוריים.

אלא שככל שמקבלי ההחלטות שקעו לתוך מורכבות הנושא, הם קיבלו רגליים קרות. הבעיה העיקרית, אז כהיום, הייתה ונותרה חוסר היכולת של הטכנולוגיה האוטונומית ושל מתכנניה להבטיח אפס טעויות.

אמנם יש מודלים מתמטיים מתוחכמים שמראים שמכונית ללא נהג יכולה להפחית ביותר מ-90% את טעויות הנהיגה האנושיות הנפוצות, אבל הפיל שבחדר הוא השאלה על מי תוטל האחריות על האחוזים הנותרים, במיוחד אם הם יובילו לפגיעה בחיי אדם. האם האשם יהיה הנהג שעזב את ההגה? יצרן הרכב? מתכנן האלגוריתמים? או המדינה שאפשרה לכלי רכב כאלה לנוע על הכביש? ואולי כולם אשמים? בקיצור, זהו החלום המתוק של גדודי עורכי דין, שחולמים על תביעות ייצוגיות בסכומים אסטרונומיים.

בשטח נעשו בשנים האחרונות לא מעט מאמצים לשחרר את צוואר הבקבוק של הרגולציה. מובילאיי, למשל, מנסה להטמיע ברגולציה הגלובלית והישראלית את המודל המתמטי שפיתחה, שאמור להוכיח באופן מובהק האם תאונה שבה מעורב רכב אוטונומי מקורה בטעות אנוש או בטעות מכונה.

מספר מדינות באירופה, בארצות הברית ובאסיה מגבשות כיום רגולציה מקומית שתאפשר ניסויים של רכב אוטונומי על כבישים ציבוריים ותנועה חוקית על הכביש של כלי רכב סדרתיים בדרגת אוטונומיה 3 לכל הפחות. אבל ברוב המקרים - למעט סין ודרום קוריאה, ראו מסגרת נפרדת - הרגולציה מפגרת משמעותית אחרי הטכנולוגיה, וכרגע לפחות המצב בישראל אינו שונה בהרבה.

הפעילות מואטת, אך קיימת: אמזון נכנסת לתמונה

המגמה השלילית האמורה לעיל החלה עוד לפני משבר הקורונה. המשבר עצמו, שפגע בתעשיית הרכב הגלובלית בצורה משמעותית וייבש את מקורות המימון שלה, רק החמיר אותה בחודשים האחרונים. החודש פורסם מחקר של חברת הייעוץ IHS Markit על בסיס סקר שבוצע בקרב 130 חברות רכב וספקי רכיבים מכל העולם. על פי נתוני הסקר צפויה תעשיית הרכב להקטין השנה את כלל תקציבי המו"פ שלה בכ-13% בממוצע, ואת ההשקעה בטכנולוגיה מתקדמת בכ-17%.

רבים מהנשאלים העריכו שההשקעה בטכנולוגיה עבור נהיגה אוטונומית מתקדמת עשויה לרדת כעת לעדיפות נמוכה, בשל הצורך הבוער להשקיע בתחומים שיניבו החזר מהיר יותר על ההשקעה ויחפו על ההפסדים הכבדים שצפויים השנה.

בינתיים, התמונה בשטח לא ברורה. מצד אחד, שורה של יצרני רכב, כולל חזקים ועשירים, הודיעו בשבועות האחרונים על כוונות לקצץ עשרות אלפי משרות ולבטל פרויקטים עתידיים. ג’נרל מוטורס הקטינה את מספר המועסקים בחטיבת הרכב האוטונומי שלה, מרצדס וב.מ.וו ביטלו את פרויקט הפיתוח המשותף בתחום התחבורה השיתופית-אוטונומית ואילו Uber נטשה את תוכנית הפיתוח העצמאית שלה בתחום הרכב האוטונומי, שהייתה בשלב מתקדם.

מצד שני, בחודשים האחרונים גם נרשמו כמה מהלכים עסקיים ורגולטוריים, שמראים כי עדיין קיים בעולם עניין לא מבוטל בתחום. חברת הרכב האוטונומי Waymo מבית גוגל, אחת המובילות העולמיות בפיתוח מוניות רובוטיות, השלימה תוך חודשיים גיוס חיצוני של כ-3 מיליארד דולר והודיעה על שיתוף פעולה בלעדי עם וולבו לפיתוח רכב אוטונומי; טסלה הודיעה על כוונה לשדרג את מערכת האוטופיילוט שלה לרמת האוטונומיה הגבוהה ביותר, שתכלול יכולת נסיעה מנקודה לנקודה במסלול אקראי ומזדמן, ללא כל התערבות של הנהג.

אמזון הודיעה על כוונתה להיכנס לתחום הרכב האוטונומי באמצעות רכישת הסטארט-אפ Zoox, עם 900 עובדים, תמורת כ-1.2 מיליארד דולר. לשם השוואה, הסכום הזה הוא שליש מהערכת השווי של החברה הנרכשת בשיא. אמנם שתי הענקיות הללו יכולות להרשות לעצמן להשתעשע בהשקעות יוקרתיות ארוכות טווח, במיוחד אם זה תורם למחיר המניה שלהן בטווח הקצר, אבל עדיין יש בכך להראות שהעניין קיים. גם באסיה, בעיקר בסין, תחום הרכב האוטונומי עדיין צובר תנופה רבתי כולל בתקופת הקורונה.

בינתיים הענף כולו נוקט בטקטיקות של הישרדות, או פיתוח עסקי חליפי במינוח יותר מנומס. חברות סטארט-אפ מנסות "לשנמך" טכנולוגיה שתוכננה עבור רמות אוטונומיה גבוהות לרמות אוטונומיה נמוכות, אבל יותר פעילות. חברות אחרות מנסות למצוא יישומים לא אוטומוטיביים לטכנולוגיות שפיתחו - מספינות, מטוסים ורכבות ועד למוצרי צריכה. רבים אחרים מתמקדים, בינתיים, בתחום המתוקצב ממשלתית של תחבורה ציבורית חכמה. ויש מי שמחפש את הכסף הגדול במיפוי ובכריית מידע.

בשורה התחתונה, אם מישהו מחכה ליום שבו הוא יוכל להיכנס לסוכנות הרכב הקרובה למקום מגוריו ולרכוש מכונית במחיר הגיוני שתפטור אותו מהטרחה לאחוז בהגה, לתפעל דוושות ולעקוב אחר הנעשה בכביש, הוא כפי הנראה יצטרך לחכות עוד הרבה.

המהפכה הפכה להיות "אבולוציה זהירה תוך דחיפה של הרגולטור" והערכות הקונצנזוס בתעשיית הרכב מדברות כיום על 2025 כתאריך היעד הכללי לפריסת שירותי תחבורה מסחריים ללא נהג ("רובוטקסי") בהיקף משמעותי, ועל סביבות 2030 כמועד לשיווק כמויות משמעותיות של כלי רכב סדרתיים מייצור המוני עם יכולות אוטונומיות מתקדמות.
אבל כפי שהוכיח משבר הקורונה, לתחזיות לעשר שנים ואפילו לחמש שנים יש ערך נזיל מאוד. אז אל תיפרדו מרשיון הנהיגה שלכם כל כך מהר.

חיישן שמותקן על רכב אוטונומי של Uber באריזונה / צילום: Natalie Behring, רויטרס

רובוטקסי: המוניות הלא מאוישות מגיעות לתל אביב

המונח "מוניות לא מאוישות", או Robo-Taxi, החל לצבור תאוצה בעיקר בשנתיים האחרונות, כאשר השחקנים הגדולים בענף החלו להפנים שהייצור ההמוני של כלי רכב סדרתיים ללא נהג עדיין רחוק מאוד - הן מבחינת מוכנות הרגולציה, והן מבחינת העלויות.
לפיכך בוחרים כיום יצרני רכב גדולים וספקי טכנולוגיה להתמקד בשלב ביניים מבוקר של תחבורה ציבורית ללא נהג: מוניות אישיות או שיתופיות שנעות במסלולים קבועים או לפחות בגבולות מוגדרים, ושעברו מיפוי ברזולוציה גבוהה שניתן להזמין אותן באמצעות אפליקציות חכמות נוסח אלה של אובר או של Gett.

לפתרון הזה, שהוא חלק ממה שקוראים בתעשייה "תחבורה כשירות" או MAAS, יש כמה יתרונות משמעותיים, ובראשם הוכחת היתכנות של הטכנולוגיה בתנאי אמת. היתרונות הללו נוגעים הן לציבור הרחב, שאולי יהיה מוכן לשלם בעתיד עבור התקנת טכנולוגיה כזו גם ברכבו הפרטי, והן לרגולטור, שיראה שהשד אינו נורא ושהסיכונים מבוקרים היטב. על הדרך, יצרנים ומפתחים יוכלו לצבור ניסיון עם קהל אמיתי ומשלם, ולשכלל את הטכנולוגיה ואת הממשק.

יתרון נוסף הוא ששירותי תחבורה ציבוריים יכולים לספוג טוב יותר את העלות הגבוהה של ה"קיט" לנהיגה אוטונומית, שלפחות בשלב הראשון יהיה בסדרי גודל של אלפי דולרים.

באריזונה ובסין כבר התחילו

מדינות רבות בעולם כבר הודיעו על נכונות לסבסד את העלות של מוניות רובוטיות, במיוחד אם הן על בסיס פלטפורמה של רכב חשמלי. שירותים מסחריים ראשוניים כאלה מוצעים כיום על ידי Waymo בפיניקס, אריזונה, ועל ידי WeRide הסינית במחוז גוואנגז’ו, אם כי בשני המקרים השירותים עדיין מוגדרים בשלב זה כפיילוט.

ישראל אמורה להצטרף למועדון המכובד הזה בשלוש השנים הקרובות, אם וכאשר יתממשו התוכניות המשותפות של מובילאיי, קבוצת פולקסווגן העולמית והיבואנית בישראל צ’מפיון מוטורס, להקים שירות מוניות רובוטיות מסחרי. זאת על בסיס פלטפורמת מיניוואן חשמלי מתקדם של פולקסווגן, קיט אוטונומי (דרגה 4) של מובילאיי ושירותי תפעול של צ’מפיון מוטורס.

על פי לוח הזמנים המתוכנן של הפרויקט, שמכונה בשם הקוד Pinta ושפורסם בשנה שעברה טרם פרוץ הקורונה, שלב הפיתוח והניסוי המשותף אמור להימשך עד תחילת 2021. בין 2021 ל-2022 צפוי להתחיל שלב טרום מסחור, שבו ינועו כלי הרכב במסלולים מסחריים אך ללא נוסעים בתשלום, והחל מתחילת 2022 אמור השירות להתחיל לפעול בצורה מסחרית למטרת רווח.

מקבלים גיבוי רגולטורי

בשלב טרום הפיתוח צפויים כלי הרכב לנוע בתוך מרכז תל אביב על כבישים באורך כולל של כ-15 קילומטר בין אבן גבירול לבין רחוב הירקון. בשלב הפיתוח המתקדם יורחב אורך כבישי הניסוי ל-33 קילומטר ויכלול גם קטעים מנתיבי איילון ודרום תל אביב. שלב טרום המסחור יבוצע על שטח כבישים כולל של 111 קילומטר, ויקיף את רוב הנתיבים העמוסים ביותר מבחינת תחבורה ציבורית בתוך תל אביב וסביבתה.

על פי התוכנית המקורית, כיסוי השירותים אמור להתרחב בהדרגה לרוב האזורים המאוכלסים בצפיפות בישראל, החל מ-2023. הפרויקט אמור לקבל גיבוי מהרגולציה, כולל מתן עדיפות לכלי הרכב של השירות בנתיבי תחבורה ציבורית קיימים ועתידיים, וסיוע רגולטורי להקמת תחנות טעינה מהירות בנקודות מפתח.

באגף התפעול הוא יכלול מרכז בקרה ושליטה מתקדם בגוש דן, שיתופעל על ידי חברה בת של צ’מפיון מוטורס, ויאפשר שליטה מרחוק בכלי הרכב.

בכיר בפולקסווגן שביקר בארץ בשנה שעברה אמר אז כי לא מדובר בניסוי אלא בפרויקט מסחרי, שאמור להציע מחירי נסיעה תחרותיים ולהצדיק את עצמו מבחינה כלכלית. אבל בענף מציינים כי עקב האכילס של הפרויקט, ושל פרויקטים מקבילים בתחום, הוא החובה להציב נהג משגיח בתוך הרכב. זאת כיוון שהדבר יגרור עלויות תפעול מקבילות או גבוהות מאלו של מונית מאוישת, כמו משכורת לנהג, שעות נוספות, ביטוח ותנאים סוציאליים.
עובדה זו עשויה להפוך את המודל העסקי של כל ה"רובוטקסי" לבלתי תחרותי, והיא דורשת קפיצת מדרגה לא מבוטלת ברגולציה.

קדימה ואחורה: המגמות בשוק הרכב האוטונומי

השקעות
● Waymo מבית גוגל גייסה כ־3 מיליארד דולר
● טסלה משדרגת את מערכת ה"אוטופיילוט"
● אמזון רכשה סטארט־אפ שפעיל בתחום

קיצוצים
● ג'נרל מוטורס הקטינה את מספר העובדים בתחום הרכב האוטונומי
● מרצדס וב.מ.וו ביטלו תוכנית לשיתוף פעולה בתחום
● אובר הפסיקה לפתח רכב אוטונומי

עוד כתבות

אמזון / צילום: Shutterstock

תביעת המיליארדים נגד אמזון שוב שמה את עסקי הפרסום שלה במוקד

הרגולטורים בארה"ב טוענים כי אמזון השתמשה במשך שנים במנגנון סמוי שהעלה את מחירי הפרסום במכרזים וגרף לכאורה מיליארדי דולרים על חשבון מפרסמים ● החברה מכחישה את ההאשמות וטוענת כי השינויים דווקא הוזילו את העלויות עבור לקוחותיה

נתב''ג / צילום: Shutterstock

הסכם שלום? רש"ת והעובדים בוחרים בינתיים במדיניות של סבבים

שבוע וחצי אחרי הכאוס בנתב"ג, ההסתדרות ורשות שדות התעופה משדרות פיוס והבטיחו לפעול יחד לקראת עומסי חגי תשרי ● אלא שההודעה שמכריזה על "יציאה לדרך משותפת" אינה פותרת את מצוקת כוח־האדם או את שאלת האחריות למשבר ● בינתיים, נראה כי הצדדים מעדיפים לדחות את הטיפול בבעיה

שר האוצר האמריקאי, סקוט בסנט / צילום: ap, Seth Wenig

סימנים של משבר: גל מכירות חריג של איגרות חוב ממשלתיות בעולם

תשואות האג"ח הממשלתיות בארה"ב ובמדינות מפותחות רבות אחרות מזנקות לגבהים חדשים, מה שדוחף בנקים מרכזיים לכיוון של העלאות ריבית, ובמקביל מפעיל לחץ שלילי על שוקי המניות ● מה עומד מאחורי המגמה וכיצד בעולם מתמודדים מול המצב? ● גלובס עושה סדר

עמרי שינפלד / צילום: יח''צ וולט

המינוי החדש של וולט בישראל

עמרי שינפלד יוביל את מהלכי הצמיחה של וולט בישראל, בהם פיתוח Wolt+ והתרחבות לקהלים ולמגזרים חדשים ● אלונית מנסה למשוך מתדלקים עם קפה קר בשקל אחד ● ורותם סלע משיקה את מותג תוספי התזונה Better בהשקעה של כ-8 מיליון שקל ● אירועים ומינויים

ריצ'רד פרנסיס, נשיא ומנכ''ל חברת טבע / צילום: דוברות טבע

תוצאות חיוביות לנוגדן שפיתחה טבע כטיפול בחולי צליאק

חברת התרופות מדווחת על הצלחה בניסוי שלב 2a בנוגדן TEV '408 לטיפול בצליאק, שמציג גם תוצאות מעודדות במחלת העור ויטיליגו ● בטבע מעריכים את פוטנציאל המכירות לצליאק לבדו ב-1.5-2 מיליארד דולר, והמניה מגיבה בעליות

חדשות הביומד / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, חומרים: שאטרסטוק

שלושה מקרי מוות הובילו לעצירת שני ניסויים מבטיחים

ענקית הפארמה איליי לילי ממשיכה במסע הרכישות שלה ומצטיידת בתרופה למחלות אוטואימוניות ● מה השתבש בניסוי של נוברטיס בו מתו שלושה מטופלים ● חברת אבוט, יצרנית מד הסוכר המוביל פריסטייל ליברה, קיבלה אישור FDA למכשיר המשלב מדידת סוכר וקטונים ● השבוע בביומד

אילוסטרציה: Shutterstock, alexfan32

לראשונה מזה 23 שנה: החברה שזכתה במכרז ביטוח צי הרכב של המדינה

הפניקס זוכה לראשונה מאז 2003, אז נבחרה לבטח את עובדי המדינה בשנה העוקבת ● מכרז הביטוח הממשלתי, בו זכתה לצד ווישור ומגדל, נחשב לגדול מסוגו בישראל ומוערך בכ־400 מיליון שקל ● לראשונה, ההסדר יכלול גם את כלי הרכב של משרתי הקבע בצה"ל ● ווישור צופה הכנסות של כ־65 מיליון שקל בעקבות הזכייה, ומנייתה זינקה בחדות במסחר בתל אביב

הפרויקט ברחוב שלונסקי / הדמיה: אסף פרץ

בזכות המטרו: אושרה חריגה ממגבלת הגובה בפרויקט בת"א, אך מספר החניות יקוצץ

פרויקט התחדשות עירונית בנאות אפקה קיבל אישור לחרוג ממגבלות הגובה שקבעה הוועדה המקומית לשכונה - בגלל הקרבה לתחנת מטרו עתידית

אילוסטרציה: Shutterstock

המהפך של אוגוסט בשווקים ובית ההשקעות שירוויח ממנו

אחרי חודשיים של ירידות, אוגוסט היה חודש חיובי לחוסכים בפנסיה ובגמל עם תשואות ממוצעות של 1%-2% בשל העליות בוול סטריט ובתשואות האג"ח ● המומחים מעריכים כי ספטמבר יושפע בעיקר מהחלטת הריבית בארה"ב ומהגזרה האיראנית, וכי השוק בתל אביב יהיה ב"עמדת המתנה" עד תוצאות הבחירות באוקטובר

אבישי בן-חיים, מנכ''ל ובעל מניות רוטשטיין נדל''ן / צילום: שלומי יוסף

אבישי בן חיים, מנכ"ל רוטשטיין: "ירידה בסדר גודל של 25% במכירות השנה"

בשיחת המשקיעים עם פרסום דוחות המחצית הראשונה של 2026 ציין מנכ"ל החברה: "אנחנו בתקופה מאוד מאוד מאתגרת מבחינת מכירות, אבל מרגישים שהדברים מתחילים להשתחרר" ● הרווח הנקי של החברה צנח בכ־82% בהשוואה לתקופה המקבילה אשתקד ● תמלול שיחת המשקיעים המלא זמין למנויים 

אודי אוסטר ודניאל אלמוג, מייסדי AITAN / צילום: שני צדיקריו

אחיו של המייסד נפל בלבנון, החברה נקראה על שמו - וכעת גייסה 41 מיליון דולר

חברת הדיפנס־טק הישראלית AITAN, שפעלה עד כה בשם eyesAtop, מפתחת מערכות מבוססות בינה מלאכותית לשליטה ולתיאום בין רחפנים וכלים בלתי מאוישים ● את הסבב הובילו Deep33 ו־Dell Technologies Capital, והוא מביא את סך ההון שגייסה החברה ל־54 מיליון דולר

מיכל ברוורמן- בלומנשטיק / צילום: יוסי זליגר

מנכ"לית מיקרוסופט מו"פ ישראל מיכל ברוורמן-בלומנשטיק עוזבת את תפקידה

לאחר שש וחצי שנים, מיכל ברוורמן-בלומשטיק עוזבת את תפקידה כמנכ"לית מיקרוסופט ישראל מחקר ופיתוח ● היא הצטרפה למיקרוסופט לפני 13 שנים כדי להקים ולהוביל את קבוצת האבטחה בענן של החברה בישראל, ובהמשך הייתה שותפה להקמת חטיבת אבטחת הענן וה-AI של מיקרוסופט העולמית ● החברה טרם הודיעה על מחליף

הרמטכ''ל לצד אשתו בטקס הענקת הדרגות שלו / צילום: לע''מ

רעיית הרמטכ"ל מתפטרת מתומר מזון בעקבות הביקורת

אורנה זמיר התפטרה מתפקידה כדירקטורית בלתי תלויה בתומר מזון שהסתבכה באי־סדרים ● ההתפטרות מגיעה בעקבות הביקורת סביב מינויה ● זמיר: "העיסוק בנושא עלול לפגוע בפעילות העסקית של החברה"

מפעל גת פודס / צילום: גת פודס

החברה המרכזית למשקאות צפויה לפטר 30% מעובדי מפעל גת פודס

כ-100 מעובדי מפעל גת פודס בבעלות החברה המרכזית למשקאות, שבו מיוצרים בין היתר התרכיזים המשמשים את מוצרי פריגת, עלולים לאבד את עבודתם במסגרת צמצומים שמקדמת החברה ● בוועד הכריזו על סכסוך עבודה וחוששים כי הפיטורים עשויים להיות רק השלב הראשון במהלך רחב יותר

נשיא סין שי ג'ינפינג בסבב עולמי, השבוע / צילום: Reuters, Kyrgyz Presidential Press Servic

מטוסי קרב על השולחן: האינטרסים בביקור נשיא סין במצרים

סבב הביקורים של נשיא סין שי ג'ינפינג ברחבי העולם ממשיך עם ביקור ראשון במצרים מזה עשור ● היחסים בין המדינות נמצאים בשיא, כשסין מחפשת לבסס את מעמדה במזרח התיכון, ומצרים זקוקה להשקעות ● ברקע הפגישה המדינות פתחו סדרה של תרגולים משותפים

ראש הממשלה בנימין נתניהו (הפטריוטים, ערוץ 14, 30.08.26) / צילום: איל יצהר

תזכורת לנתניהו: הממשלה הקודמת לא העבירה 53 מיליארד שקל לחמאס

שוב ושוב חוזרת בקמפיין הליכוד הטענה שממשלת בנט-לפיד העבירה עשרות מיליארדים לתומכי חמאס • עברו חמש שנים, והיא עדיין לא הפכה לנכונה • המשרוקית של גלובס

מטוס של יונייטד איירליינס / צילום: Shutterstock, Felix Tchvertkin

החזרה של יונייטד ודלתא לנתב"ג בסכנה? האזהרה החריגה של ארה"ב

יונייטד איירליינס ודלתא צפויות לחזור לישראל בשבוע הבא, רגע לפני החגים, אך אזהרת השגרירות האמריקאית מפני הסלמה באזור וביטולי טיסות מעוררת סימני שאלה ● שתי החברות מציעות יחד שלוש טיסות יומיות, וביטולן עלול להשאיר כ־1,000 נוסעים ביום ללא חלופה ● אם יעזבו שוב, ייתכן שלא ישובו לישראל עד 2027

שדה דב / צילום: גיא יחיאלי

הדוחות מגלים: כמה דירות באמת נמכרו בשדה דב והצרות הנוספות של היזמים

הפרויקטים ברובע, שנועד להיות "הכי היפה במרכז", רשמו במחצית הראשונה של השנה ירידה חדה בעסקאות, ובדמרי אף חתכו את המחיר למ"ר בכ־7% ● היזמים מגדילים את תקציבי השיווק, מגייסים מפורסמים ומציעים מבצעים - בעוד סוגיית זיהום הקרקע ממשיכה להטריד

גבול ירדן / צילום: ap, Raad Adayleh

לא איראן: המהלך הישראלי האפשרי שמטריד את ירדן

כותרות העיתונים בעולם: חיל הים הגרמני בדק טיל בליסטי של התעשייה האווירית, האם האסטרטגיה החדשה של טראמפ תוביל מלחמת סבבים מול איראן, ובירדן חוששים מסיפוח של איו"ש ● גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל 

שקד מורג וגיא פלג באולפן 103fm / צילום: צילום מסך מחשבון ה-X של רדיו 103fm

השיעור שקיבל גיא פלג, המחיר ששילמה שקד מורג

אסף שמואלי, "המשבריסט", מנתח את השיימינג שעבר גיא פלג אחרי שהאיץ בטכנאית רדיו עם מוגבלות להשתתף בשידור ● המשבר טופל בשידור המשותף, אבל במחיר אאוטינג לטכנאית