גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הנדל"ן המניב לא מת. הוא רק מחשב מסלול מחדש

פרדוקס: למרות שמגפת הקורונה הפילה את מניות הנדל"ן המניב בת"א בעשרות אחוזים, הירידה שנרשמה בשווי נכסיהן בדוחות היא מזערית

התיקון החד מעלה בשווקים הפיננסיים פסח על מרבית חברות הנדל"ן המניב הנסחרות בבורסת ת"א. כעת הגל השני של הקורונה והחשש מסגר מלא נוסף מהווים משקולת אדירה על תמחור מניותיהן של חברות אלו, המציגות ירידות שערים חדות של 30%-40% מתחילת השנה. הירידות במניות הנדל"ן המניב הן פועל יוצא של איומים מהותיים על הענף שאין להקל בהם ראש, אך להערכתי איומים אלו הוצאו מפרופורציות.

תחום הנדל"ן המסחרי סובל כבר תקופה ארוכה מאיום פריחת הסחר האלקטרוני על המודל העסקי של השוכרים. משבר הקורונה פגע קשות בחלק מהותי מהשוכרים הקיימים והפוטנציאליים, וחוסר האיזון בין רווחיות המרכז המסחרי לבין הרווחיות השברירית של השוכרים מגביר את החשש מפני פגיעה עתידית קשה עוד יותר בשכר הדירה ובתפוסות. אינדיקציות ראשוניות לירידה בפדיונות המרכזים המסחריים בחודש זה, לנוכח התפרצות גל הקורונה השני, מגבירות את הפסימיות של המשקיעים.

הנדל"ן למשרדים, אשר נתפס כמוגן סחר אלקטרוני וזכה לעדנה רבה ערב המשבר, מאותגר אף הוא על ידי המציאות הכלכלית שנוצרה בעקבות המשבר והחשש כי שיעור האבטלה במשק יישאר גבוה למשך תקופה ארוכה, לאחר שנים של תעסוקה מלאה. ההפנמה של מעסיקים רבים את יתרונות העבודה ההיברידית, המשלבת עבודה מהבית ועבודה משרדית, מגדילה את החשש לפגיעה בתפוסות ושחיקת שכר הדירה.

אולם, אחרי שפירטתי את האיומים הנשקפים לשוק הנדל"ן המסחרי ושוק המשרדים, יש לזכור כי עלות המימון של חברות הנדל"ן המניב בשפל וצפויה להיוותר נמוכה למשך זמן רב. למעשה התשואה על האג"ח של מרבית חברות הענף בישראל נמוכה מהותית מעלות החוב המשוקללת של אותה חברה.

הפער בין תשואות התזרים החופשי הנקי של חברות אלו לעלות המימון הנוכחית שלהן הוא עצום, ועומד בממוצע בטווח של 5%-6%, כך שגם אם תעריפי שכר הדירה יישחקו באופן לא מבוטל ובמקביל התפוסות יקטנו, לא הייתי מציע למשקיעים לכבות את האור על השקעה בנדל"ן מניב בישראל.

להערכתי ההיפך הוא הנכון, וראוי לשקול ברצינות פוזיציה בחברות נדל"ן מניב בולטות גם אם ברור לכל כי התמונה העסקית ב רב עונים הקרובים תהיה מאכזבת. שכן הקורונה לא תכה בנו לנצח, והאופי והתושייה האנושית ינצחו אתגר זה .

משקיעים מעריכים ששווי הנכסים בספרים מנותק מהשווי הכלכלי

עיון בדוחות הכספיים של חברות הנדל"ן המניב לרבעון הראשון מלמד כי לא חלה שחיקה מהותית בשווי הנכסים המניבים בתקופה זו. השמאים, כל אחד בתורו, הסבירו את היציבות היחסית בהנחה שנזקי הקורונה הם קצרי טווח, ולא צפויה שחיקה מהותית ברווחיות הנכסים בשנה המייצגת במודל הערכת השווי. ריבית ההיוון הנמוכה תמכה בהחלטות השמאים שלא לשחוק יתר על המידה את שווי הנכסים המניבים, כפועל יוצא מהאיומים המדוברים.

ליבת הערכת השווי היא הרווחיות המייצגת, ולפיכך כל זמן שזו נותרה יציבה לא נגרמו נזקים מאזניים גדולים. העובדה שהשמאים הפגינו בשנים האחרונות שמרנות גבוהה בשערוך הנכסים, ייצרה אף היא רצועת הגנה לערך הנכסים בספרים, וכך הפגיעה בהם הייתה מתונה. אביא כדוגמה את קניון רמת אביב, שהוערך ערב המשבר בשווי של כ-2.54 מיליארד שקל, ואילו בהערכת השווי שנלוותה לדוחות הכספיים של הרבעון הראשון הוערך שוויו בכ-2.49 מיליארד שקל, קרי ירידה של 2% בלבד בשווי הנכס.

הסיטואציה האמורה מייצרת אבסורד גדול, שכן בעוד הנזק המאזני בדוחות חברות הנדל"ן המניב הוא מתון, הרי שמחיר השוק של מניות רבות בסקטור קרס בעשרות אחוזים. ניתן להניח שגם לשמאים יצא לשמוע על האיומים שהוזכרו, ולמרות זאת הערכות השווי שניפקו הצביעו על שחיקה קלה בלבד בשווי הנכסים.

ניתן להסביר את האנומליה הזו בעובדה שמניות נדל"ן מניב רבות נסחרו בעבר בפרמיה ניכרת אל מול הונן העצמי, מתוך הערכה כי השמאות העדכנית של הנכסים אינה משקפת את שווים הכלכלי, כמו גם ההערכה לפיה המשקיעים תמחרו פרמיית ייזום עתידית שבמציאות הנוכחית התפוגגה.

לדעתי מדוב ר בה סבר חלקי בלבד לפער העצום בין הנזקים המאזניים המוגבלים לירידות החדות במניות הסקטור, שכן כיום נסחרות חברות בולטות בו עמוק מתחת להונן העצמי. כלומר, המשקיעים מעריכים כי ההון העצמי החשבונאי נמוך מההון העצמי הכלכלי באופן ניכר.

ניתן להסביר פער זה גם באמצעות גריעת עלויות הניהול ומלוא המסים הנדחים משווי הנכסים, אך המתמטיקה הזו הייתה נכונה גם ערב משבר הקורונה, לפיכך ברור שחלק מהמשקיעים סבורים כי השווי של הנכסים בספרים מנותק מהשווי הכלכלי, וכי השמאים יפחיתו שווי זה בשיטת הסלאמי ברבעונים הבאים. לתחושתי חלק מן המשקיעים נסחפו בפסימיות הקורונה, אשר הפכה את הנדל"ן המניב מחביב המשקיעים לענף חבוט.

משקיעי מומנטום יתקשו לראות את מניות הנדל"ן המקומי מובילות את רשימת הסקטורים העולים בבורסה בעתיד הקרוב, אולם משקיעי ערך סבלניים המתבוננים לטווחים בינוניים יכולים למצוא בהן הזדמנויות השקעה ראויות. שכן בעולם שבו השקעות רבות נסחרות במחירים מנופחים, דווקא רבות מחברות הנדל"ן המניב המקומיות נסחרות במחירים נוחים.

הכותב הוא יועץ כלכלי, דירקטור וחבר ועדות השקעה בגופים מוסדיים. כותב המאמר ו/או החברה עשויים להחזיק או לסחור בני"ע המצוינים בכתוב. האמור בכתבה אינו מהווה תחליף לשיווק השקעות ו/או ייעוץ השקעות המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם

עוד כתבות

ספינות במהלך תרגיל ימי משותף של איראן ורוסיה בדרום איראן / צילום: ap, Masoud Nazari Mehrabi/Iranian Army

עם 33 אלף כלי שיט: אם תגיע, המערכה בין איראן וארה"ב לא תתרחש רק באוויר

צי משמרות המהפכה ערך השבוע תרגיל צבאי במצר הורמוז, וסגר חלק מהנתיב שבו עוברים כ־30% מהסחר העולמי בנפט ● למול הנוכחות האמריקאית הגוברת באזור, בטהרן פועלים לחיזוק כוחות מעל ומתחת לפני הים באמצעות משמר מתנדבים, צוללות ננסיות ואוניות סוחר לאיסוף מודיעין

נשימה / צילום: Shutterstock

​קחו אוויר: מה הנשימה שלנו מגלה עלינו?

למה אנחנו מקבלים "דום נשימה" בכתיבת אימייל, איך בדיקה פשוטה מנבאת מי יתעורר מתרדמת והאם אף אלקטרוני יוכל לאבחן מחלות רק מלהריח את הבל הפה שלנו? חוקרי נשימה וריח מגלים עד כמה מורכבת הפעולה הכי אגבית שאנחנו עושים ● וגם: לא תאמינו איזה איבר עשוי להחליף את הריאות כמקור לחמצן

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

לפני ההצבעה על ביטולו בכנסת: האוצר הזמין קמפיין לפטור ממע"מ ל-150 דולר

בשבוע הבא יעלה להצבעה בכנסת הצו להרחבת הפטור ממע"מ בייבוא אישי לסכום של 150 דולר ● יחד עם זאת, במשרד האוצר מבקשים כבר להכין קמפיין למען יידוע הציבור בדבר העלאת סכום הפטור

ניקאש ארורה, מנכ''ל פאלו אלטו נטוורקס שנכנסת לבורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

הבורסה חשפה: המועד שבו ענקית הטכנולוגיה תתחיל להיסחר בישראל

פאלו אלטו תחל להיסחר בבורסה כבר ביום שני הקרוב, ה-23 בפברואר ● החברה נסחרת בנאסד"ק בשווי של 123 מיליארד דולר, או 387 מיליארד שקל לפי השער הנוכחי ● מתי החברה צפויה להיכנס למדדים ומי עלולות לשלם את המחיר?

הרטלי רוג'רס, יו''ר המילטון ליין / צילום: זיו קורן

יו״ר ענקית ההשקעות מסביר: כך תגנו על התיק שלכם

הרטלי רוג'רס, יו"ר משותף ובעל מניות בחברת ההשקעות האמריקאית המילטון ליין, הספיק לבקר בישראל כמה פעמים מאז 7 באוקטובר, והוא מאמין גדול בשוק המקומי: "ישראל מדהימה. למרות קוטנה היא מסוגלת להתחרות ברמה הגלובלית" ● ומה ההמלצות שלו למשקיעים?

ארדואן בביקור במצרים החודש, לצד א־סיסי / צילום: Reuters, Anadolu

טורקיה ומצרים משלבות כוחות נגד ההכרה בסומלילנד

החשש המצרי מהשלכות סכר הרנסנס והשאיפה האתיופית למוצא לים הובילו למפנה ביחסי קהיר ואנקרה ● מצרים וטורקיה מהדקות את שיתוף הפעולה הצבאי בסומליה, באמצעות הצבת אלפי חיילים, נגמ"שים ומטוסי קרב, במטרה לבלום את התחזקות אדיס אבבה ואת ההכרה בסומלילנד

בנק מזרחי–טפחות יתרום 5 מיליון שקל לבנייה מחדש של שכונת הצעירים בכפר עזה

בנק מזרחי טפחות תורם 5 מיליון שקל לשכונת הצעירים בכפר עזה

בנק מזרחי-טפחות יתרום 5 מיליון שקל לשיקום ובנייה מחדש של שכונת הצעירים בכפר עזה ● תערוכת "אמנות ישראלית" בחסות בנק הפועלים תציג עבודות של אמנים ותיקים וצעירים, וההכנסות יוקדשו לנט"ל ● מרתון Winner ירושלים הבינלאומי ייערך ב-27 במרץ, בהשתתפות אנשי מילואים וכוחות הביטחון, בחסות הטוטו וחברת אזורים ● אירועים ומינויים

מנכ''לית אנלייט, עדי לויתן / צילום: טל שחר

אנלייט מנצלת את הזינוק במניה: מגייסת כ-1.3 מיליארד שקל

חברת האנרגיות המתחדשות הגדולה בבורסה בת"א גייסה כ-1.3 מיליארד שקל מהמשקיעים המוסדיים במכירות מניות ● בעקבות כך, מחיר המניה יורד היום בכ-3.5% ● ע"פ החברה, הכסף ישמש ל"תמיכה בתכנית הצמיחה האסטרטגית שלה על פני הגיאוגרפיות השונות, תוך חיזוק של המאזן שלה"

נשיא בית המשפט העליון, השופט יצחק עמית, ושר המשפטים יריב לוין / צילום: יונתן זינגל/פלאש 90, נועם מושקוביץ'/דוברות הכנסת

בג"ץ ללוין: נמק מדוע אינך משתף פעולה עם נשיא העליון לצורך מינוי שופטים

בג"ץ דן היום בעתירה נגד שר המשפטים לוין, בה נטען כי הוא נמנע מלשתף פעולה עם נשיא העליון עמית ואינו ממנה שופטים ● השופט שטיין: "אנחנו בסיטואציה משברית מאוד; אם אין נשיא מחוזי, מה אני עושה עם טרוריסט, משחרר אותו ממעצר מינהלי?" ● השופט גרוסקופף: "התשובה של לוין שאין מינויים כי הוא לא מדבר עם עמית אינה קבילה"

תחנת הכוח ''אורות רבין'' שבחדרה / צילום: Shutterstock

סוף עידן הפחם: הושגו היתרי פליטה ליחידות המזהמות בחדרה

כחלק מהמאמץ להפסיק את ייצור החשמל מפחם, שנחשב מזהם (ויקר) במיוחד, יחידות הייצור הפחמיות בתחנות הכוח של חברת החשמל עוברות בהדרגה לייצור בגז ● אלו אמנם רחוקות ביעילותן מתחנות כוח חדשות בגז, אך הן יפלטו פחות זיהום וכבר הותקנו עליהן סולקנים שמצמצמים אותו עוד יותר

ישראלים במקלט בזמן ירי טילים. מותר לעבור דרך חצר השכנים רק במצב חירום / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

מצב חירום? מותר לעבור בחצר השכנים רק בזמן אזעקה

המפקח על המקרקעין דחה תביעה של שכנים שביקשו להיכנס למקלט דרך החצר של שכניהם: מותר עד עשר דקות לאחר האזעקה

פתיחת שולחן של ניני הא'צי / צילום: אפיק גבאי

המסעדה הכשרה שנותנת תמורה מעולה בפחות ממאה שקלים

ניני האצ'י לא ממוקמת באזור עסקים, וכדי להביא סועדים לצהריים הגיעו שם לפיצוח: פתיחת שולחן נדיבה, ססגונית ומוצלחת ב–39 שקל

זום גלובלי / צילום: Reuters

איראן לא לבד: צפון קוריאה חושפת רשימת יעדים לתקיפה

קוריאה הצפונית פורסת משגרים חדשים ומאיימת "להכניע כל איום חיצוני" • חברת פתרונות החקירה הדיגיטליים סלברייט מסתבכת בפרשה באפריקה • ומעצר של שלושה יהודים הצית סכסוך בין בלגיה לארה"ב • זום גלובלי, מדור חדש

אנדרו מאונטבטן-ווינדזור / צילום: ap, Kirsty Wigglesworth

טלטלה בבריטניה: אנדרו נעצר בחשד לעבירות הפרת אמונים בפרשת אפשטיין

עפ"י דיווח ב-BBC, הנסיך לשעבר אנדרו מאונטבטן-ווינדזור נעצר לאחר שכוחות משטרה פשטו על ביתו ● המעצר מגיע על רקע דיווחים כי אנדרו מסר לג'פרי אפשטיין מידע ממשלתי מסווג במסגרת מערכת היחסים ביניהם ● עפ"י דיווחים ועדויות, אנדרו ביצע עבירות מין קשות ורבות לצד אפשטיין

ליאת הר לב בקמפיין בנק הפועלים / צילום: צילום מסך יוטיוב

כזה דבר לא ראינו הרבה זמן: שישה בנקים בטבלת הזכורות והאהובות

הפרסומת הזכורה ביותר השבוע שייכת לבנק לאומי - שגם אחראי להשקעה הגדולה ביותר, לפי יפעת בקרת פרסום - כך עולה מדירוג הפרסומות הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת של בנק הפועלים היא האהובה ביותר זה השבוע הרביעי

כנס שמים את הצפון במרכז בסיור כלכלי / צילום: כדיה לוי

סיור גלובס בעקבות המנהרות בגבול הצפון: איך חיזבאללה חפרו אותן?

סיור ביטחוני, שנערך בסמוך לגדר המערכת באזור מטולה, במסגרת כנס שמים את הצפון במרכז של גלובס, הציג למשתתפים את הסיפור שמאחורי מערך המנהרות החודרות לישראל שהקים חיזבאללה

פטריק דרהי / אילוסטרציה: נוצר באמצעות AI

עם חובות של עשרות מיליארדים פטריק דרהי מנסה להחזיק את הראש מעל למים

פרסומים בעולם מהחודשים האחרונים משרטטים את האופן שבו המיליארדר פטריק דרהי הצמיח את עסקיו ● לפיהם, גלגול החובות, בסך עשרות מיליארדי אירו, נתקל כעת גם בעליית ריבית ● כשברקע המו"מ המתקדם לרכישת רשת 13 נשאלת השאלה: האם הדרך בה בנה אימפריה הגיעה למיצוי?

מערכת הלייזר ''אור איתן'' / צילום: דובר צה''ל

הלייזר הישראלי עוקף אפילו את זה של הסינים

אלביט מתמודדת על חוזה אסטרטגי של צבא ארה"ב לבניית מערכות ארטילריה מתקדמות, בהיקף שיכול להגיע למיליארדי דולרים ● במקביל, סין מנסה לחזק את השפעתה במפרץ עם מערכות לייזר ● ובריטניה משקיעה ברחפנים כבדים, בעוד וושינגטון מאיצה את פיתוח שוברות הקרח האמריקאיות בהתאם למדיניות טראמפ ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

ת"א ננעלה בירידות; מדד הקלינטק נפל ב-3%, הדולר התחזק מול השקל

מדד ת"א 90 ירד בכ-1.3%, ת"א 35 איבד מערכו כ-0.5% ● נייס זינקה לאחר שעקפה את התחזיות ● בהראל סבורים כי בנק ישראל לא יוריד את הריבית בהחלטה הקרובה ● וולס פארגו: הישועה לשוק הקריפטו תגיע ממקום מאוד לא צפוי ● הדולר ממשיך להתחזק אל מול השקל וערכו עומד סביב 3.14 שקלים

נשיא סין שי ג'ינפינג / צילום: Reuters

חיזור שקט בארץ, מתקפה פומבית בבייג'ינג: המשחק הכפול של סין מול ישראל

בעוד שבזירה הבינלאומית סין משמרת קו ביקורתי נגד ישראל כדי להתבדל מוושינגטון, בשטח היא מנמיכה להבות ● המטרה, לפי המומחית קאריס וויטי: ליהנות מהיכולות הישראליות בלי לשלם את המחיר הפוליטי הכרוך ביחסים גלויים ● במקביל, היא ממשיכה לחבק את טהרן