גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

לחיות בעיר ולהרגיש בקיבוץ: מודל הקהילתיות העירונית החדשה צובר תאוצה

יש מי שקוראים לזה "קיבוץ עירוני" - יותר ויותר אנשים בוחרים לחיות בעיר הגדולה, אבל במקביל גם להדגיש את חיי הקהילה שמאפיינים דווקא יישובים מחוץ לעיר ● מתחם גינדי TLV בת"א הוא דוגמה מקומית

מתחם  גינדי TLV. אווירה קהילתית בתוך העיר הגדולה / צילום: חיים צינוביץ הפקות
מתחם גינדי TLV. אווירה קהילתית בתוך העיר הגדולה / צילום: חיים צינוביץ הפקות

הכתבה בשיתוף גינדי TLV 

בשנים האחרונות הולך ומתפתח בעולם מודל הקהילתיות העירונית החדשה. בעבר, אנשים התלבטו בין חיים בעיר הגדולה, קרוב למקומות הבילוי והתעסוקה, לבין דגש חיי קהילה בפרברים ובאזורים כפריים יותר. כיום, יותר ויותר ערים גדולות בעולם מאמצות מודל של מתחם מגורים ענק בעירוב שימושים. מגדלים שמתנשאים לגובה רב, כוללים שטחי מסחר, פארקים ירוקים וגינות משחקים, כל זאת בקרבת מוסדות חינוך, תרבות וספורט. תוסיפו לכך חיי קהילה תוססים, לעיתים כאלה שמאורגנים על ידי התושבים עצמם, מפגשים משותפים, פעילויות שונות וקרבה למוקדי הפנאי והבילוי בעיר ותקבלו את מודל שלוקח את היתרונות מכל העולמות.

שניים מהמקומות הבולטים בעולם שבהם מודל הקהילתיות העירונית החדשה בא לידי ביטוי הם לונדון ומנהטן, ניו יורק. על פי נתונים של עיריית לונדון, כמחצית מתושבי העיר לא עוזבים את אזור המגורים שלהם ביום יום. הרחובות הראשיים, הן במרכז והן בפרברי העיר, מאופיינים במתחמי עירוב שימושים גדולים, שכוללים מגורים, מסחר, תעסוקה, חינוך, תרבות, בילוי ועוד. כשני שליש מתושבי העיר, על פי נתוני העירייה, מתגוררים באחד מ-600 הרחובות הראשיים הללו או במרחק של לא יותר מ-5 דקות מהם. Church Street בשכונת Westminster הלונדונית הוא דוגמה לאזור שכזה, שמאופיין גם בחיי קהילה רחבי היקף - תושבים שיושבים יחד בבתי הקפה, משפחות שנפגשות בפארקים באזור, רוכשות יחד בשווקים הפזורים לאורך הרחוב ועוד.

במנהטן, שבה הצפיפות גבוהה מלונדון, קיימים מתחמים רבים של גורדי שחקים בעירוב שימושים, לעיתים גם עם 20 דירות בקומה. כך, למשל, באזור צ'לסי מתנשא לו, ברחוב 17 שבשדרה ה-11 גורד שחקים בן 36 קומות, שבנייתו הושלמה רק השנה. הוא כולל בתוכו את כל המתקנים שקהילה צריכה, מחדר כושר וספא ועד למסעדה ואפילו בר. דבר שמעצים את חיי הקהילה הפנימיים והקשר בין השכנים.

"התחילה להיווצר קהילה בצורה אורגנית - פיתחנו את זה הלאה"

אחד המתחמים הייחודיים ביותר בהיבט של מודל הקהילתיות העירונית החדשה בישראל הוא מתחם גינדי TLV, הנמצא בפינת הרחובות החשמונאים וקרליבך. הפרויקט בנוי בצורה מעגלית, כשבצד אחד שלו נמצאים 10 בנייני מגורים בני 14 קומות כל אחד ובצדו השני ארבעה מגדלי מגורים בני 48 קומות - 385 דירות במגדל. לפני כחצי שנה החל איכולוסו של המגדל הראשון מתוך הארבעה ובימים אלו גם השני מתאכלס. "באמצע, בין לבין, יש פארק ענק, מתחת לפארק ממוקם קניון TLV, בתוכו נמצא קאנטרי של עיריית תל אביב. כמו כן, בית ספר יסודי וגני ילדים ממוקמים ממש מתחת לבניינים של שלב א' הנמוכים יותר. במגדלים עצמם יש חדר כושר גדול עם המכשירים היוקרתיים ביותר, מועדון ילדים מתקדם, לאונג' עסקים וחדר יינות המשמשים את דיירי שני המגדלים, המתחם קרוב למוסדות התרבות ומקומות התעסוקה ועוד", מתארת עידית פראתי, סמנכ"לית השיווק בחברת גינדי. לדבריה, "הייחודיות במתחם הזה הוא האופי הקהילתי - אנשים יורדים למטה לפארק ונפגשים, לוקחים יחד את הילדים לבית הספר וגן הילדים, מתאמנים בקאנטרי והולכים לחוגים המשותפים ואפילו בקניון כל הזמן רואים פנים מוכרות. המקום הפך להיות אידיאלי לחיי קהילה, לזוגות צעירים, למשפחות ועוד".

פראתי מספרת כי קצת לאחר איכלוס המתחם, החלה תופעה מאוד מעניינת שגרמה לה להבין את הפוטנציאל שלו בהתוויית מודל של קהילתיות בלב העיר הגדולה: "פתאום התחילה להיווצר במתחם קהילה בצורה אורגנית - נפתחו קבוצות וואטסאפ של הדיירים; אנשים הודיעו שהם נוסעים לחו"ל ושאלו אם מישהו רוצה בזמן הזה להשתמש בחנייה שלהם; נוצרה קבוצת 'אמהות מבשלות'; דיירת נוספת הקימה את 'מועדון ארוחת הבוקר' והחלה להזמין את השכנים להרצאות; התארגנו רשימות של אנשים וכיצד הם יכולים לתרום לקהילה. זה התחיל בקטן מאוד ואז מצאנו לנכון לפתח את זה הלאה".

גינדי TLV - לפרטים נוספים על מתחם המגורים והחוויה הקהילתית בלב ת"א, הקליקו כאן>>

כדי לקדם את נושא הקהילתיות, החליטו בחברת גינדי, באמצעות חברת הניהול של המתחם, לארגן את הדיירים. הם איתרו את תושבי המתחם שיכולים להוביל את הקהילה ולפתח אותה מבחינה תרבותית, ולאחר מכן יצרו פלטפורמה דיגיטלית שמאפשרת לדיירים לתקשר ביניהם, לארגן אירועים קהילתיים כשם שיוצרים אירועים בפייסבוק, להציע את שירותיהם, ולהתנדב כדי לסייע אחד לשני. הדיירים אף הקימו ועדת תרבות, שמתכנסת מדי שבוע.

לפרויקט אתר מלווה, Neighbors, שבו מגוללים דיירי המתחם את חוויית המגורים שלהם. כך, למשל, מספרים איתי הרמתי ושחר צוקר, בני זוג בשלב טרום הקמת המשפחה שגרים במגדל, על חשיבות הנגישות למקומות מרכזיים: "הכל מאוד קרוב ונוח. יש לנו חיי חברה, בתי קפה ומסעדות מתחת לבית ויש המון יתרונות בדירה החדשה, עד שברור לנו שלא נוכל לרדת ברמה". מתחם המגורים עצמו סגור רק לדיירי המגדלים, כאשר אורחים נדרשים להירשם באפליקציה. "זה מעניק תחושת מוגנות", אומרת צוקר לאתר Neighbors.

"אנשים צריכים את הקשר"

"עברתי לגור כאן לפני חמישה חודשים וכל יום אני פשוט אומרת איזה מזל שעשיתי את זה לפני שפרצה הקורונה", מספרת רותם כרמלי, שבימים כתיקונם היא שחקנית ושדרנית רדיו, ובמקביל, משמשת כחברה בוועדת התרבות של המתחם. "הייתי רגילה לגור בבניינים קטנים, בדירות קרקע. לא ידעתי למה לצפות וממש הופתעתי. זה ממש 'קיבוץ עירוני'", היא מוסיפה.

כרמלי מספרת כי מיד לאחר שהמתחם החל לפעול, קמו מספר רב של קבוצות דיירים בנושאים שונים. "יש פה ערבות הדדית נהדרת של הדיירים. למשל, בתחילת משבר הקורונה, כשאנשים התחילו להיכנס לבידוד הייתה התגייסות מרשימה של הדיירים האחרים לערוך עבורם קניות, להביא להם דברים מהסופר פארם ומה לא", אומרת כרמלי בהתייחסה לקבוצה. "לאנשים השתנתה המציאות בבת אחת, וממש היה מרגש לראות איך חיי הקהילה פה הולכים למקום של ערבות הדדית ועזרה אחד למען השני. כל אחד תרם את מרכולתו. למשל, מאמן כושר שגר בבניין התנדב בתקופת הסגר והעביר פעם-פעמיים בשבוע אימונים לדיירים בחינם ב-Zoom", היא מספרת.

פעילויות פנאי וספורט הן חלק מההוויה היומיומית / צילום: חיים צינוביץ הפקות

כרמלי מרחיבה על הפעילות של ועדת תרבות במתחם: "אנחנו נפגשים לפחות אחת לשבוע. כרגע חזרנו ל-Zoom ובתקווה נחזור במהרה למפגשים פנים מול פנים. בנינו לוח פעילויות קדימה, שנשען על קבוצות הגיל השונות. עשינו פילוח של האנשים בבניין, של הילדים, של תחומי העניין. אנחנו מנסים לייצר פעילות לכל גיל על בסיס שבועי. אם זה בתחומים של כושר, אוכל, מוזיקה. נשמח שכל שכן/ה שיהיה מעוניין יוכל להרצות על תחום המומחיות שלו. התחלנו שלושה בוועדת תרבות ועכשיו אנחנו שבעה".

נושא הקהילה, שבמרכזה הילדים והמשפחה, מקבל ביטוי חזק מאוד במתחם. באתר Neighbors מספרים דן ומאיה רווה, הורים לילדים בגיל הרך, על יוזמה קהילתית של אחת מהאמהות במתחם שחלחלה הלאה: "אותה אמא ראתה שבחורף קשה למצוא פעילויות חברתיות. אז היא יזמה מפגש במועדון הדיירים של הבניין, כל יום שלישי אחרי הצהריים, עם צעצועים, פינת קפה וככה כולם הסתדרו פעם בשבוע עם פעילות מארבע ועד שש".

שירלי דלל, שעברה יחד עם בן זוגה וילדיהם למתחם, מספרת על יוזמה דומה שעלתה יפה: "כשהגעתי לגור כאן פרסמתי בקבוצת הוואטסאפ של הבניין 'היי, אני שירלי ויש לי ילדים. איך אפשר להיפגש?'. זה היה הדבר הראשון שעשינו". גם בני הזוג הרמתי וצוקר מבינים את הפוטנציאל של חיי המשפחה במתחם. "עלינו כאן ברמת החיים ובאיכות החיים. לאחר שנתחתן אנחנו רואים כאן עתיד מושלם למשפחה", הם משתפים באתר Neighbors.

כאשר היא נשאלת מה לדעתה מביא את הקהילה במקום לשגשג ולהתחבר, טוענת כרמלי כי מדובר בשילוב של שני גורמים. "קודם כל, אפשר לקרוא לזה, בטוב כמובן, 'רוח המפקד'. זה הגיע כיוזמה של גינדי וחברת הניהול שראו את הקהילה שמתחילה להתחבר כאן והציעו שנעשה את זה בצורה ממוסדת. מעבר לכך, "זה בא גם מהרצון של הדיירים. דווקא בגלל שמדובר בבניינים כל כך גדולים, הדיירים התחילו לחפש את הקשר האישי. לא להיות סתם אנשים שמהנהנים זה לזה ואומרים שלום במעלית; אנשים מבינים שאנחנו חלק משרשרת אנושית וצריכים את הקשר הזה".

"הפרויקט הזה הוא מאוד חדשני וייחודי", מסכמת פראתי. "בעידן שבו ערים נעשות צפופות ובמקביל אנשים מחפשים את חיי הקהילה, אין ברירה אלא לבנות בניינים גבוהים. עם כמות גדולה של דירות ודיירים בבניין, הרעיון האדריכלי של עירוב שיתופים, במהות שלו, יוצר את הקהילתיות. זאת כמובן עם קצת דחיפה של אנשים מהצד שמעוניינים לקדם את הנושא".

גינדי TLV - חוויית מגורים קהילתית בלב ת"א. לפרטים נוספים הקליקו כאן>>

עוד כתבות

חדלות פירעון / אילוסטרציה: Shutterstock

האם קיימת זכות "למכר עצמי" של דירה ממושכנת בהליך חדלות פירעון?

פסק דין שניתן לאחרונה מדגיש כי חייבים ונושים צריכים להבין שהליך חדלות פירעון משנה את מסגרת הזכויות והשליטה בנכסים

הדמיית פארק טבעון טק / הדמיה: Oilin

הפספוס של חיפה והאתגר הגדול: 6 הערות על המיזם הענק של אנבידיה בקריית טבעון

כפי שנחשף לראשונה בגלובס, אנבידיה תקים ככל הנראה את מיזם הענק שלה בצפון בקריית טבעון ● מה הסיבה שדווקא היא נבחרה, מה עומד מאחורי הפספוס הגדול של חיפה, ואיך ייראו לוחות הזמנים?

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: צילום מסך מאתר אפל

דיווח: באפל נערכים לפרישתו של טים קוק כבר בשנה הבאה

 לאחר יותר מ-14 שנה בתפקיד, באפל מגבירים את ההכנות לעידן שאחרי טים קוק, וייתכן שכבר בתחילת השנה תכריז החברה על זהות המנכ"ל הבא, לפי דיווח של פייננשל טיימס ● ג'ון טרנוס, ראש תחום הנדסת החומרה, נחשב למועמד המוביל

מהפכת הדירות הקטנות כבר כאן / צילום: Shutterstock

חושבים בקטן: המדינה שוקלת לאשר לראשונה דירות של 25 מ"ר

הורגלנו לחשוב ש"בית אמיתי" חייב להיות גדול, אבל לכוחות השוק יש בכך יד ● עכשיו סוף סוף מתחילים לשבור את המיתוס: ב-2024 התחלות הבנייה של דירות 2 חדרים היו בשיא של כל הזמנים

ליאור סושרד בקמפיין לפרויקט UTOPIA / צילום: אייל נבו

כמה שילם ליאור סושרד על דירה בפרויקט שהוא מקדם בשדה דב?

המנטליסט רכש דירת 3 חדרים בפרויקט שאותו הוא מפרסם בשדה דב - עסקה שבוצעה בנפרד מהתקשרותו ועל פי ההערכות מיועדת להשקעה ● קרן Awz מקנדה תקים מפעל שבבים באשקלון בהשקעה מיידית של 5 מיליארד שקל ● בהאקתון השיקומי של עמותת Restart פותחו פתרונות מותאמים לעשרות פצועי ופצועות צה"ל ● וגם: בתחילת 2026 ייפתח בזכרון יעקב המלון החדש מבית רשת גורדוניה ● אירועים ומינויים

דירת 3 חדרים בשכונת נאות אפקה בת''א / צילום: גלי וינרב

עם שומר וחדר כושר: בכמה הושכרה דירת 3 חדרים בנאות אפקה בת"א?

דירת 3 חדרים ברחוב פנחס רוזן בתל אביב הושכרה ב-9,000 שקל לחודש ● לדירה יש חניה ומחסן ובבניין יש שומר ומכון כושר ● דמי הניהול החודשיים עומדים על 1,330 שקל ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון 

וול סטריט / צילום: Shutterstock, Lucky-photographer

נעילה מעורבת בוול סטריט; הביטקוין ירד אל מתחת ל-95 אלף דולר

מניית גאוזי נופלת בנאסד"ק ביותר מ-30% לשפל של כל הזמנים, לאחר שהחברה דיווחה שבית המשפט המסחרי בצרפת הורה על פתיחת הליכי חדלות פירעון ● וולמארט יורדת ביותר מ-1% לאחר שמנכ"ל החברה, דאג מקמילן, הודיע ​​כי יפרוש מתפקידו ב-1 בפברואר ● הביטקוין ממשיך לרדת ● ארה"ב ודרום קוריאה פרסמו את פרטי הסכם הסחר ביניהן, הכולל השקעה קוריאנית של 350 מיליארד דולר

זאב הבלהות / צילום: Shutterstock

תחזיקו חזק: מה יקרה כשזאב הבלהות יחזור ליער

השבת זאב הבלהות או ציפור הדודו האייקונית לחיים אומנם מסעירה את הדמיון, אבל מהלך כזה משנה את כל התמונה ביחס לטורפים ולתחרות על משאבים ● איך עושים את זה בצורה שלא תפגע בטבע, והאם ההישג הזה רצוי בכלל?

טלטלה בשווקים / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות חדות; טסלה נפלה ב-6.5%, אנבידיה ב-3.5%

נאסד"ק ירד ב-2.3% ● נמשכת מגמת הרוטציה לסקטורים סולידיים ● הביטקוין בשפל, מייקל סיילור: "הביטקוין יהפוך לנכס גדול מזהב עד שנת 2035" ● בשווקים מתמחרים הסתברות של כ־50% בלבד להפחתת ריבית בהחלטה הבאה ● ישראליות: נייס וסלברייט עקפו את הציפיות ברבעון, נקסן איכזבה ● דוחות: סיסקו עקפה את התחזיות, דיסני הציגה חולשה ברשתות הטלוויזיה ובחטיבת הסרטים

צילום: Shutterstock, Pixels Hunter

המניות שיירדו מחר, הדוחות שכולם מצפים להם וההשקעה החדשה של באפט

על רקע נתוני האינפלציה ביום שישי, מתגברת ההערכה שהורדת הריבית בישראל בעוד שבוע מתקרבת ● בינתיים, במהלך השבוע הקרוב, ידווחו הבנקים הגדולים ומניות רבות נוספות ● בוול סטריט, תדווח החברה הגדולה בעולם – אנבידיה ● וגם: המניה החדשה של וורן באפט, והאם אפל מתכוננת לפרישה של המנכ"ל טים קוק?

נדל''ן בתל אביב / צילום: Shutterstock

שוק הנדל"ן התל אביבי חזר 4 שנים לאחור

נתוני הלמ"ס מראים כי לא רק שמחירי הדירות יורדים: הציבור מחפש היום דירות זולות ● זאת בעוד שבשוק, במיוחד במרכז הארץ, יש היצע דירות יקרות ● חוסר איזון כזה לא יכול להגמר טוב

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock

הפעם זה יצליח? המדינה נחושה לצמצם את השימוש שלנו במזומן

טיוטת חוק ההסדרים מחזירה את הניסיון להגביל החזקה של מזומן ל־200 אלף שקל בלבד ● מאז שנת 2014 מנסה המדינה לצמצם את השימוש בשטרות כדי לפגוע בהון השחור שמזין גם את ארגוני הפשיעה, אך נבלמה שוב ושוב על ידי המפלגות החרדיות ● מה שונה הפעם, ואיזו יוזמה שנגנזה דווקא הצליחה להשאיר חותם?

מגדלי דה וינצ'י לאחר הפגיעה / צילום: ap, Leo Correa

בהנחה של כמעט 60%: מחיר מציאה לדירות חדשות במגדל הרוס

רמ"י הוציאה למכרז נוסף 40 דירות להשכרה במגדלי דה וינצ'י, שנפגעו במלחמה עם אירן, כשהיא מקצצת כמעט 60% ממחיר המינימום ● ואולם מצב הדירות הינו רע, ולמשתתפים במכרז לא יתאפשר כלל לבחון את הדירות במגדל הצפוני שנפגע קשות

אינפלציה / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

השקל לוחץ מטה, הטיסות והפירות דוחפים מעלה: מה צפוי היום במדד

בשוק מעריכים כי המחירים עלו בכ-0.5% באוקטובר, וזאת על רקע צפי להשפעות מקזזות ● גם רכיב ההלבשה וההנעלה זוכה לחודש חזק עם תחילת החורף - "זה עשוי להיות הגורם הדומיננטי החודש", אומר יוני פנינג מבנק מזרחי ● וגם: איך המדד ישפיע על החלטת הריבית בסוף החודש?

פרנץ' טוסט בגוטל'ה / צילום: מיכל אורדן

כך הפך יישוב קטן וחינני בישראל לעיירה תוססת עם סודות מקומיים

ארוחות בוקר שמשתרך אליהן תור ארוך, קוראת בקלפים, 3,000 זוגות נעליים מיניאטוריות מכל העולם וחנות קונספט לכלים נדירים ● ביקור באבן יהודה ● חגית אברון תופרת יום

סבסוד משכנתאות הוא ''הנזק לתדמיתנו ומעמדנו'' / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

בנק ישראל מגיב בחריפות על ההצעה לסבסוד משכנתאות: "הנזק לתדמיתנו ומעמדנו – עצום"

הערב מעלה יו"ר המועצה הלאומית לכלכלה פרופ' אבי שמחון, הצעה לסבסד את תשלומי המשכנתאות לציבור ולממן את המהלך שעלותו כ-3 מיליארד שקלים באמצעות היטל על רווחי הבנקים ● בנק ישראל: "ההצעה נטולת כל הגיון כלכלי"

GAC HYPTEC HT / צילום: יח''צ

הרכב הסיני הזה מזכיר את טסלה Y, וזול ממנה בעשרות אלפי שקלים

AION HT, הקרוס-אובר החשמלי הגדול של GAC, מציב את טסלה Y על הכוונת, אבל זול ממנה בעשרות אלפי שקלים ● יש לו תא נוסעים מאובזר ויוקרתי, ואיכות נסיעה טובה, אם כי מערכת ההנעה צנועה למדי

חיילי צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

ארון החטוף החלל הועבר לישראל

ישראל רוצה לגבש הסכם סיוע ביטחוני חדש וארוך טווח עם ארה"ב ● זעזוע בעולם מאלימות המתנחלים - והביקורת החריפה על אוזלת-היד של הרשויות ● דיווחים פלסטיניים: תקיפות מהאוויר בעיר עזה, כוחות צה"ל פתחו באש בח'אן יונס ● דיווח מלבנון: מטוסי חיל האוויר של צה"ל הפציצו בעיירה עייתרון ● עדכונים שוטפים

חיפה מובילה במספר עסקאות הנדל''ן שבוצעו בה ברבעון האחרון / צילום: Shutterstock

מהפך: העיר שמובילה במכירת הדירות, והזינוק של תל אביב

ברבעון השלישי של השנה העיר חיפה קפצה למקום הראשון במספר עסקאות הנדל"ן שבוצעו בה, לאחר שנמכרו בה פי 3 יותר דירות מאשר הרבעון הקודם ● תל אביב הגיעה למקום השני לאחר שרשמה זינוק של 38% במספר העסקאות שבוצעו בה ברבעון הנוכחי

נשיא סין שי ג'ינפינג / צילום: ap, Ng Han Guan

כותבים ברשת על מניות? אחת המדינות הגדולות בעולם תדרוש מכם רישיון

הפצת פייק ניוז מאיימת על העולם, והממשלות ברחבי הגלובוס רודפות אחרי פתרונות ● בין הפעולות: דרישות להכשרה מתאימה לכותבי פוסטים ומאסר בגין פרסום מידע כוזב ● מנגד, מומחים מזהירים מפגיעה דרמטית בחופש הביטוי ● האם גל החקיקה הזה ישטוף גם את ישראל?