גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

גזר דין בתיק רפאלי: ב-8 בספטמבר

במסגרת הסדר הטיעון סוכם כי הדוגמנית תשלם קנס ומס בהיקף מיליוני שקלים, ויוטלו עליה 9 חודשי עבודות שירות, בעוד אמה ציפי רפאלי תרצה 16 חודשי מאסר בפועל וכן תשלם קנס ● עם ההודאה וההרשעה מסתיימת פרשת העלמות המס של רפאלי

ציפי רפאלי בבית המשפט. בר רפאלי אביה מאחוריהם. / צילום: כדיה לוי, גלובס
ציפי רפאלי בבית המשפט. בר רפאלי אביה מאחוריהם. / צילום: כדיה לוי, גלובס

הדוגמנית הישראלית-הבינלאומית בר רפאלי ואמה, ציפי רפאלי הודו והורשעו בשורת עבירות מס במסגרת הסדר הטיעון שנחתם בינן לבין הפרקליטות, לפיו הדוגמנית תשלם קנס ומס בהיקף מיליוני שקלים ויוטלו עליה 9 חודשי עבודות שירות, בעוד אמה ציפי רפאלי תרצה 16 חודשי מאסר בפועל וכן תשלם קנס.

כעת טוענים הצדדים לעונש, ובפרט מסבירים מדוע יש לקבל את הענישה עליה הוסכם במסגרת ההסדר. ההסדר ספג ביקורת ציבורית חריפה לאחר שנטען כי מדובר ב"הנחת סלב" לבר רפאלי, ובפרקליטות נדרשים להסביר כרגע מדוע הוסכם על ענישה "מקלה" לכאורה עם הדוגמנית, ללא מאסר כלל, בעוד אמה תרצה עונש מאסר בפועל.

ההסכמות אשר מוצגות בפני השופטת דנה אמיר הושגו במסגרת הסדר טיעון בין הפרקליטות לדוגמנית ובני משפחתה, אשר נועד להביא לסיומה של פרשת העלמות המס שיוחסה למשפחת רפאלי בגין הכנסותיה של הדוגמנית בחו"ל בין השנים 2009-2012 וכן העלמת הכנסות והטבות נוספות שקיבלה בישראל.

על-פי הסדר הטיעון, בכפוף לתשלום סכומי המס בהתאם לקביעת פקיד שומה אזרחי, הצדדים יעתרו במשותף להטלת העונשים הבאים על בר וציפי רפאלי: ציפי רפאלי תישלח כאמור ל-16 חודשי מאסר בפועל, תשלם קנס בסך 2.5 מיליון שקל, וכן יוטל עליה מאסר על-תנאי. על בר רפאלי יוטלו 9 חודשי מאסר בפועל שירוצו בדרך של עבודות שירות, בכפוף לחוות-דעת הממונה על עבודות השירות, קנס בסך 2.5 מיליון שקל ומאסר על-תנאי.

עוד על-פי ההסדר, בר רפאלי תחזור בה מהערעורים האזרחיים שהגישה לבית המשפט העליון בקשר לשומות שהוציאה לה רשות המסים בנוגע להכנסותיה בשנים 2009-2010, ולבית המשפט המחוזי בתל-אביב בנוגע לשנים 2011-2012; ובר וציפי רפאלי יידרשו לשלם את מלוא המס הנדרש על-ידי רשות המסים כדי לסגור את התיקים האזרחיים.

התובע בתיק, עו"ד אלעד פנחס מפרקליטות מיסוי וכלכלה, טען כי "שיקול מרכזי להסדר בהודיית הנאשמות טרם הגשת כתב האישום ונטילת אחריות זו, מלווה גם בהסרת המחדל בכתב האישום שבוצעה טרם הדיון (תשלום המס והקנסות - א.ל.ו). הסרת המחדל כוללת גם תשלומים עבור שנות מס שהתיישנו וגם ריבית הוצמדה שולמו לקופת המדינה עשרות מליוני שקלים".

עוד הוסיף התובע, כי "כל נאשמת נותנת הדין על מעשיה שלה, אולם יש משקל גם שהן אם ובתה. לקחנו בחשבון את עברה הנקי גילה ומצבה הבריאותי של ציפי. לקחנו בחשבון לגבי בר שהיא אמא לשלושה ילדים, כולל ילד צעיר. כשעל הנאשמות הוטלה ענישה כלכלית כבדה ביותר".

עורכת הדין של ציפי רפאלי, מיכל רוזן עוזר, טענה כי "המשפחה של בר וציפי שמרו על בר. סיפור ההצלחה של בר הוא הרבה מאוד אנשים שעטפו אותה ודאגו לה. לא היה לציפי רפאלי ידע פיננסי או חשבונאי של ניהול עסקים, היא לא עמדה מול רשות המסים, לא ניהלה עסקים ולבר רפאלי הייתה טענה אמתית לתושבות חוץ. לא ציפי טענה זאת" (משפחת רפאלי טענה מראשית הדרך כי הדוגמנית הייתה מלווה במומחי מס שניהלו דיונים מול רשות המסים בנוגע לשאלת תשובותה של בר רפאלי - א.ל.ו).

עוד טענה רוזן-עוזר כי "ציפי רפאלי לוקחת אחריות על מעשיה. היא פעלה עבור בתה במציאות פיננסית מורכבת. זה לא מוריד מעניין ההרשעה או נטילת האחריות".

עו"ד רוזן-עוזר הוסיפה כי "הנקודה הכי כואבת בתיק הזה, היא הנקודה האישית. כתב האישום הוא מסמך משפטי ומתאר סיפור של עבירות מס. מאחורי המילים היבשות האלו יש משפחה. יש הרבה תיקים של מנהלי עסקים והלקוחות שלהם. בתיק הזה אנחנו לא מדברים על מנהלת עסקים ודוגמנית על אלא על אם ובתה. מארג יחסים מורכב. עולם ומלואו של כאב שמוחל בתוך המשפחה.

"ציפי רפאלי תמיד רצתה הכי טוב עבור בתה והיא משלמת מחיר מאוד כבד, והוא כבד הרבה יותר כשמדובר באם ובת. אין פה אחד בחדר שלא מבין את המחירים האישיים המשפחתיים והרגשיים שכרוכים בהליך הזה. לא רק את הקורבן של העולם שלה ואת העונש הכבד מאוד שהיא לקוחת על עצמה, אלא כאב לא פחות גדול הוא המחיר שבתה משלמת. האירוע שלנו עוד יותר כואב כי הוא זוכה לפרסום, ברור שהפרסום הוא חלק מהחיים, אבל כשבאים לאירועים כאלו, זה גובה עוד מחיר".

עוה"ד רותי ליטבק ומוטי לזר, המייצגים את בר רפאלי, מסרו כי "הסדר הטיעון שהצגנו בפני בית המשפט מבהיר, אחת ולתמיד, כי בר רפאלי לא פעלה מתוך כוונה להתחמק מתשלום מסים. הפרקליטות מכירה בכך שבכל הפעולות של בר לא היה רכיב מרמה.
חשוב לזכור שאנו עוסקים בתקופה שבה הייתה בר כבת 22, בעיצומה של קריירה בינלאומית.

"באופן יוצא דופן, עמדה במרכז התיק השאלה היכן היה מרכז חייה של בר בשנים האמורות. בר סברה שלנוכח נסיבות חייה באותה עת, הן מבחינה עסקית והן מבחינה אישית, מרכז חייה הוא בחו"ל. הפרקליטות הייתה ערה לכך כי מדובר בטענה משמעותית הנסמכת על נסיבות חייה של בר.

"בתיק זה נדונה לראשונה שאלת המתנות המכונה 'הנחות סלב'. נפל בחלקה של בר להיות הראשונה שהועמדה לדין בגין 'הנחות סלב'. אנו מקווים שעם סיומו של ההליך המשפטי יגיע הקץ לעינוי הדין שנמשך תקופה ארוכה וגבה מחיר כבד מבר ומשפחתה. בר כואבת מאוד את המחיר האישי שאמה צפויה לשלם, דואגת לשלומה ומייחלת לסיים את הפרשה ולהתמקד בחייה המשפחתיים".

שתי זירות משפטיות

ההסדר סוגר את פרשת העלמות המס של הדוגמנית, שהחלה עם מעצרה בתחילת 2016 על-ידי רשות המסים בחשד להעלמות מס בגין הכנסותיה בחו"ל בין השנים 2009-2012.

סיפור המסגרת לחשדות נגד רפאלי הוא היותה דוגמנית ישראלית שפרצה את גבולות ישראל וטיפחה קריירת דוגמנית בינלאומית. סביב המסגרת הזו החלו לצוף שאלות בנוגע להכנסותיה - בהיקף עשרות מיליוני שקלים - ואיזו מדינה תהנה מהמס עליהן.

השאלה הזאת עוברת דרך מענה לשאלה המקדמית - איפה גרה בר רפאלי באותן שנים. בעוד שרפאלי טענה כי ב-2007 עברה להתגורר בארה"ב, בין היתר על-מנת להיות קרובה לבן זוגה באותה תקופה, כוכב-העל ההוליוודי ליאונרדו דיקפריו - ולכן היא אינה חייבת במס בישראל; רשות המסים הישראלית טענה כי הדוגמנית הונתה את המדינה באשר למקום מגוריה, ובמשך כל השנים שבמחלוקת התגוררה בפועל בישראל - ולכן היא חייבת במס בארץ.

המחלוקת סביב שאלת מגוריה של הדוגמנית התפצלה לשתי זירות משפטיות: הראשונה היא הזירה האזרחית, שבמסגרתה דרשה המדינה לחייב את רפאלי במס בגובה מיליוני שקלים. הנושא נדון בבית המשפט המחוזי בתל-אביב, ש הכריע כי על הדוגמנית לשלם מס בהיקף 8 מיליון שקל למדינה בגין הכנסותיה בשנים 2009-2010.

הזירה השנייה, והדרמטית יותר, היא הזירה הפלילית. הזירה הזאת התפוצצה בסוף 2015, אז נעצרו ו נחקרו בר ואמה ציפי רפאלי בחשד כי לא דיווחו לרשויות על מלוא הכנסותיהן, וכי הציגו מצג כוזב לפקיד השומה לעניין התושבות של בר רפאלי, מה שבעצם מנע את מיסוי הכנסותיה מחו"ל הנאמדות בעשרות מיליוני שקלים.

היום, כאמור, תסתיים הסאגה הזאת אם יאושר הסדר הטיעון הסוגר את כל הזירות.

עוד כתבות

טלי גוטליב, מהרן פרוזנפר / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות, תמר מצפי

סמוטריץ' רוצה מישהו מבחוץ לאגף התקציבים. איך יגיבו העובדים?

סמוטריץ' רוצה מישהו מבחוץ לאגף התקציבים ● הדיון בבג"ץ שלא היה אמור להתקיים ● ומחיר ההתחייבויות שמשרד החינוך שכח ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

צילום: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע טיפס לכמעט 14 אלף שקל באפריל. מה קרה בהייטק?

מנתוני הלמ"ס עולה כי השכר הממוצע למשרת שכיר בישראל בחודש אפריל הגיע ל-13,905, עלייה של 3.6% לעומת אפריל 2024 ● מספר משרות השכיר של ישראלים עמד על כ-4.1 מיליון, עלייה של 2.1% לעומת אפריל אשתקד ● בהייטק, השכר הריאלי דווקא נמצא בירידה

רונית רפאל / צילום: עידו לביא

רונית רפאל מחפשת שוכרים חדשים בבזל

אחרי 17 שנים של פעילות, רשת ארקפה תפנה ב-1 בספטמבר את הסניף ברחוב בזל בתל אביב - אחד המיקומים הבולטים בעיר ● מדובר בנכס שבבעלות אשת העסקים רונית רפאל, והוא כולל שטח מסחרי של 65 מ"ר נטו, בתוספת חלל אחסון של 10 מ"ר ● אירועים ומינויים

מאפים וסלטים ב–Benno / צילום: אורנה בן חיים

פסטות בטאבון וקינוחים מוגזמים: מסעדת השף החלומית במושב שלא הכרתם

יקב בוטיק עם בלנד ייחודי, סדנת קרמיקה משעשעת, הרצאה בשפת הסימנים ותפריט עם נגיעות מקורדון בלו ● מצאנו חמלה לנפש ביישובים סביב נתב"ג ● חגית אברון תופרת יום

נתב''ג / צילום: Shutterstock

מפת הטיסות מישראל השתנתה: היעדים שייכנסו במקום מדינות מערב אירופה

משברים דיפלומטיים וביטולים של חברות תעופה זרות צמצמו את מפת היעדים עבור הישראלים ● דרום אפריקה וטורקיה נסגרו, וכדי להגיע למערב אירופה בזמן הקרוב צריך לעבור דרך החברות הישראליות ● באילו קווים המצוקה הכי גדולה, ואילו יעדים דווקא התווספו?

כוחות צה''ל בעזה / צילום: דובר צה''ל

1 מכל 3 צעירים בסיכון להתמכרות: חיילים בסדיר ומילואימניקים צעירים בסיכון מוגבר

נתוני המרכז הישראלי להתמכרויות ולבריאות הנפש מגלים שמאז 2018 קפץ מספר המדווחים על בעיית התמכרות בכ־150% ● ובקרב בני 18־26 התופעה רחבה עוד יותר ● מנהלי המרכז מסבירים כיצד רצף המשברים בארץ מרחיב את מעגל ההתמכרויות ואיזה טיפול יחולל שינוי אמיתי

תיקון והתנצלות

ח''כ שמחה רוטמן / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

המהפכה בדיני החוזים יוצאת לדרך: כך היא תעבוד

ועדת החוקה אישרה את הצעת החוק שהוביל היו"ר שמחה רוטמן לביטול הפסיקה המאפשרת לבתי משפט לפרש חוזים בהתאם לכוונת הצדדים ● במקומה, הצדדים לחוזה הם שיקבעו כיצד לפרשו, זולת מספר החרגות ● בענף חלוקים לגבי ההשלכות ונערכים לשינוי דרמטי

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

נעילה חיובית בבורסת ת"א בהובלת מניות השבבים; השקל בשיא חדש

מדד ת"א 35 עולה ב-0.7% ● השקל לא עוצר: הדולר עומד על 3.36 שקלים ● לומברד אודייר: ממליצים על חשיפה עודפת לאג"ח בדירוג גבוה בארה"ב ● "צלב מוזהב" ב־S&P 500: האם זה סימן לתשואה גבוהה יותר בעתיד? ● היום יתקיים מסחר מקוצר בוול סטריט - עד השעה 20:00 שעון ישראל ● וגם: המשקיעים מחכים לדוח התעסוקה בארה"ב שישפוך אור על כיוון הריבית

גל קרובינר, מנכ''ל פאגאיה / צילום: יח''צ פאגאיה

מנכ"ל פאגאיה רוצה לבנות חברת פינטק של עשרות מיליארדי דולרים

שלוש שנים לאחר הדרמה שנלוותה להנפקת פאגאיה בנאסד"ק, מציגה החברה לראשונה רווח נקי ● גל קרובינר, מנכ"ל ואחד ממייסדי החברה, מסמן יעד שאפתני: "להוכיח שאפשר לבנות חברת פינטק של עשרות מיליארדי דולרים מישראל" ● ההמלצה שלו ליזמים צעירים: "להשקיע בבחירת השותפים, ולהבין שזה כמעט כמו נישואים"

דונלד טראמפ / צילום: ap, Manuel Balce Ceneta

טראמפ הודיע כי חתם על הסכם סחר עם וייטנאם

"זה יהיה הסכם שיתוף פעולה נפלא בין שתי המדינות שלנו. התנאים הם שוייטנאם תשלם לארצות הברית מכס בגובה 20% על כל המוצרים שיישלחו לשטחנו, ומכס של 40% על כל העברה דרך מדינה שלישית", כתב טראמפ

קובי זריהן בשיחה עם עו''ד רונית סיטון זלקינד / צילום: שיר הלוי

הממונה על הגנת הצרכן: "יש לי רק 8 מפקחים על 650 אלף עסקים"

קובי זריהן הסביר באירוע של משרד עוה"ד פירון מדוע הרשות לא פרסמה הקלות לקמעונאיות המזון במהלך המערכה נגד איראן ● יאיר אבידן, המפקח על הבנקים לשעבר, וד"ר שלומית וגמן-רטנר, ראש רשות איסור הלבנת הון ומימון טרור לשעבר, מצטרפים למרכז הפינטק הישראלי ● אירועים ומינויים

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בשיאים חדשים בעקבות דוח התעסוקה שהפתיע לטובה

נאסד"ק עלה ב-1% ● הנשיא טראמפ אמר שג'רום פאוול "צריך להתפטר מיד" בפוסט שפרסם אתמול בלילה ברשת Truth Social ● תשואות האג"ח עולות והדולר מתחזק ● הסיכויים להורדת ריבית בקרוב ירדו דרמתית ● דרמה כלכלית בבריטניה: שרת האוצר, רייצ'ל ריבס, פרצה בבכי בפרלמנט ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● מחר לא יתקיים מסחר בוול סטריט לרגל יום העצמאות במדינה

השבוע בעולם / צילום: רויטרס - PA Images

האם ארה"ב נוטשת את אוקראינה והאם חייזרים מתקרבים על גבו של אסטרואיד

אוקראינה חוששת שהפעם ארה"ב מתכוונת ברצינות לנטוש אותה ● פצצת המכסים מתקתקת - וטראמפ עושה עסקים עם קומוניסטים מכובדים מאוד ● שרת האוצר הבריטית מוחה דמעות ● ביבשת אמריקה הבוחרים מחפשים שמאל קיצוני ● עצם בין כוכבי סר לביקור ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

כריסטין לגארד, נשיאת ה־ECB / צילום: Associated Press, Michael Probst

התחזיות התבדו: האירו זינק מול הדולר, אך לאירופה יש כמה סיבות לדאוג

לפני חצי שנה ההערכות ניבאו דעיכה - אבל מאז האירו זינק ב־14% מול הדולר ושבר שיא של 4 שנים ● לצד שביעות הרצון בבנק המרכזי האירופי, גוברים הקולות המזהירים מפני פגיעה ביצוא וביציבות הכלכלית ● האם האירו בדרך להפוך למטבע רזרבה או שמדובר בשיא חולף?

ניב כרמי, מייסד פולוס-טק / איור: גיל ג'יבלי

משוויץ לעזה: היזם שהתחיל בסייבר התקפי ורוצה עכשיו לתפוס מחבלים דרך הסלולר

חברת פולוס־טק שהקים אחד ממייסדי NSO, ניב כרמי, מפתחת חיישן שמותקן על מל"טים ומזהה מחבלים על פי אותות רדיו מהטלפון - בלי לפרוץ למכשיר ● לגלובס נודע: מתקיימים מגעים עם מערכת הביטחון לשילוב הטכנולוגיה, שהחלה את דרכה בתחום החילוץ וההצלה

ג'אקו 7 / צילום: יח''צ

מהפך: זה הרכב הנמכר ביותר בישראל מתחילת השנה

הדגם הנמכר ביותר ביותר במחצית החולפת היה הקרוס־אובר ג'אקו 7 עם מנועי בנזין ופלאג־אין, כאשר הדגמים הנמכרים ביותר אחריו היו שייכים למותגים יונדאי וטויוטה ● X7, הקרוס־אובר פרימיום החדש של זיקר, נחת בישראל ● ובמדיה האיראנית מדווחים כי ישראל תקפה מפעל רכב באיראן, במהלך מבצע "עם כלביא" ● השבוע בענף הרכב

נתון בשבוע / איור: גיל ג'יבלי

השקל חותך את התשואות של הישראלים בשווקים חו"ל. האם כדאי להתמגן מפניו?

התחזקות השקל מול הדולר פוגעת משמעותית בתשואה של משקיעים המחזיקים בנכסים ומניות מעבר לים ● ובכל זאת, אריאל כהן מבנק לאומי ממליץ לא לשכוח שלתנודתיות של המט"ח יש גם יתרונות

לידיעת המתווכים / איור: Shutterstock

לידיעת המתווכים: חובת הדיווח החדשה שבדרך

הצעת חוק חדשה שהפיץ משרד המשפטים תחייב מתווכי מקרקעין לזהות את הלקוחות, לדווח ולנהל רישומים בכל העברת כספים ● לחוק יהיו כמה השלכות משמעותיות, בהן הפחתת היכולת לבצע עסקאות פיקטיביות או להסוות את זהות הנהנים האמיתיים בעסקאות נדל"ן

יירוט טיל מעזה / צילום: ap, Tsafrir Abayov

תבעו את הקבלן על איחור במסירת דירה, ובית המשפט קבע: מלחמת "חרבות ברזל" היא כוח עליון

בית המשפט המחוזי דחה ערעור של רוכשי דירה על איחור במסירה, וקבע כי הנחיות פיקוד העורף והשלכות המלחמה מהוות נסיבות בלתי צפויות, שמצדיקות את הדחייה בקיום החוזה