גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

נישא על גלי הקורונה: ענף הקרוזים שט על מים סוערים

ככל שהמשבר יעמיק, וכל עוד לא יימצא טיפול לנגיף, חברות הקרוזים צפויות להמשיך ולהגדיל את היקף החוב שלהן - בין השאר, בגלל ההוצאות השוטפות האדירות של ספינות מושבתות ● בינתיים, לא רואים יבשה באופק

ספינות של רויאל קריביאן (משמאל) וקרניבל קרוז / צילום: Associated Press
ספינות של רויאל קריביאן (משמאל) וקרניבל קרוז / צילום: Associated Press

32 מיליון נוסעים היו אמורים, לפי התחזיות, לנפוש השנה בשיט תענוגות - אבל אז הגיע משבר הקורונה. הענף, שנשלט על-ידי שלוש ענקיות, עצר בחריקת בלמים, והמניות צנחו. כיום הן מציגות את התשואות הגרועות ביותר מבין חברות מדד S&P 500 מתחילת השנה. לאן הולכים מכאן?

אם תשאלו כמעט כל אדם ברחוב אילו ענפים נפגעו בצורה הקשה ביותר ממשבר הקורונה, סביר שהוא יציין מיד ענפים כמו מסעדנות, מלונאות ותעופה. ענפים אלה אכן ספגו מכה קשה ביותר, אבל מי שחווה פגיעה משמעותית עוד יותר הוא ענף הקרוזים (שיט התענוגות), שהוא למעשה תת-ענף בתחום התיירות.

מבט מהיר על רשימת המניות במדד S&P 500 האמריקאי מגלה ששלוש מתוך ארבע המניות שרשמו את הירידות החדות ביותר מתחילת 2020 הן מניותיהן של ענקיות הקרוזים, שבחודשים האחרונים איבדו סביב 70% מערכן. מאז הן כבר הספיקו לתקן במידה מסוימת, אך ההערכות מדברות על כך שמקורו של התיקון הוא בספקולציות ובניסיון לייצר רווח בזמן קצר ולא מתוך תחזיות לשינוי אמיתי במצבן של החברות בתקופה הקרובה.

מדובר בשלוש חברות ענק ששולטות בתחום, שעד למשבר הקורונה הציג שיעורי צמיחה מרשימים של בין 5% ל-8%, לצד רווחים של מיליארדי דולרים בכל שנה. השולטת בענף היא קרניבל קרוז הענקית, שנכון ל-2019 החזיקה בנתח שוק אדיר של כ-40% מהענף, וביחד עם שתי הענקיות האחרות - רויאל קריביאן ונורוויג'יאן - מחזיקות שלוש החברות ביחד קרוב ל-85% מנתח השוק בענף הקרוזים.

היקף הנוסעים בענף הקרוזים עמד ב-2019 על 30 מיליון איש, והתחזית של ההתאחדות הלאומית לקווי שיט הייתה שב-2020 המספר הזה יטפס ל-32 מיליון נוסעים. אבל אז, כאמור, נכנס לחיינו נגיף הקורונה.

בתחילת פברואר, עוד לפני שבעולם המערבי נכנסו לז'רגון מושגים של סגר ובידוד, הוצפו משדרי החדשות בתמונות בשידור חי מ"ספינת הקורונה" שעגנה לחופי יפן, ועליה אלפי נוסעים שנשללה מהם האפשרות לרדת מהסיפון. מספר החולים בספינת הקורונה טיפס במהירות, והעולם כולו צפה בחרדה.

כמה שבועות לאחר מכן, ב-14 במרץ, הוציאו הרשויות בארה"ב צו שאוסר באופן מוחלט שיט תענוגות בתחומי המדינה למשך 100 ימים. הצו היה אמור לפוג ב-24 ביולי, אבל לנוכח התפשטות המגפה הודיעו לאחרונה ענקיות הענף שבאופן וולונטרי הן דוחות את המועד הצפוי של חזרתן לפעילות עמוק לתוך ספטמבר, תוך שהן מודות שאין באמת ביכולתן להעריך מתי יתחדש השיט.

כלומר, בעוד ענפי המלונאות, המסעדנות ואפילו התעופה מראים סימני התאוששות וניסיונות יציאה מהמשבר, ענף הקרוזים עדיין מושבת לחלוטין, ובנקודה הנוכחית, עושה רושם כי גם ללא אופק. בניגוד למלון או למסעדה סגורים, ספינת ענק שמושבתת גוררת הוצאות שוטפות אדירות.

שימו לב לנתון המדהים הבא, קרניבל קרוז, שדיווחה לאחרונה על הפסד כבד של 4.4 מיליארד דולר ברבעון הראשון של השנה, עדכנה במקביל כי קצב שריפת המזומנים שלה בחודשים הקרובים צפוי לעמוד על כ-650 מיליון דולר בכל חודש, וזאת כאשר היא לא מייצרת הכנסות כלל. ישנן עשרות ספינות שברגעים אלה ממש נמצאות בלב ים עם אלפי אנשי צוות, פשוט כי אין אף מדינה שמאפשרת להן לעגון אצלה. החברות נמצאות כעת בנקודת המתנה לשינוי או לסימן חיובי, שבינתיים מבושש להגיע.

אבל גם כאשר יינתן האור הירוק, וניתן יהיה להרים עוגן ולהפליג, עושה רושם כי ההתאוששות והחזרה לשגרה של ענף הקרוזים תהיה איטית במיוחד. נדמה, כי אותה ספינת קורונה שעגנה לחופי יפן הייתה רק הפתיח לפגיעה התדמיתית הקשה שספג הענף, וייתכן שעוד יעבור זמן לא מבוטל עד לתיקונה.

מעבר לכך, חלק ניכר מנופשי ספינות התענוגות הם בני הגיל השלישי. לפי הנתונים של שנת 2019, שליש מנוסעי הקרוזים היו בני 60 ומעלה, ומעל 50% מהנוסעים היו בני 50 ומעלה. המשמעויות המשתמעות הן, כי קהל יעד מרכזי של ענף הקרוזים הוא אוכלוסייה מבוגרת ומבוססת, שלעניין מגפת הקורונה מהווה את קבוצת הסיכון המרכזית, וייתכן כי קבוצת הגיל הזו לא תוכל להתקהל ולהימצא בסביבה המונית במתחמים סגורים עוד זמן רב (או לפחות עד שיימצא טיפול אפקטיבי או חיסון).

בינתיים, רויאל קריביאן ונורוויג'יאן הודיעו כי הן משלבות ידיים בהרכבת צוות מומחים מתחום הבריאות שיגבש תוכנית ל"שיט בטוח", במטרה לשקם את תדמית הענף ולהשיב את אמון הנוסעים - על פניו, משימה לא פשוטה כלל. המלצות הצוות המיוחד צפויות להתפרסם במהלך חודש אוגוסט.

במבט קדימה, אף שהחברות מדווחות על הזמנות עתידיות, עושה רושם כי רובן מטעם נופשים שרכשו כרטיסים רגע לפני פרוץ המשבר ולא מימשו את החופשה. כלומר, התרחיש האופטימי הוא שאותם נופשים יממשו את הכרטיסים שרכשו קודם לכן, ובתרחיש אופטימי פחות הם יבטלו את הכרטיסים וידרשו החזר כספי. בכל מקרה, נדמה כי לא מדובר בתזרים חדש.

המשמעות היא שככל שהמשבר יתמשך או יעמיק, וכל עוד לא יימצא טיפול לנגיף - החברות צפויות להמשיך ולהגדיל את היקף החוב שלהן, ולהפוך ממונפות מאוד. לכן, בנקודה הנוכחית אפשר להניח שהסיכון עולה על הסיכוי, והתאוששות הענף בעתיד הנראה לעין לא נראית תרחיש סביר. 

הכותב הוא בעל רישיון מטעם אלטשולר שחם; לכותב ו/או לאלטשולר שחם עניין אישי בנושא הטור; הכתוב אינו מהווה תחליף לשיווק השקעות המתחשב בנתונים ובצרכים האישיים של כל אדם; אין בכתוב בטור זה כדי להבטיח השגת תשואה כלשהי או כדי להוות המלצה על כדאיות של השקעה

עוד כתבות

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בדרך לשווי של שני טריליון דולר: זו המנצחת הגדולה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק

אלי אביסרור, מנכ''ל אביסרור משה ובניו ויו''ר ארגון קבלני הנגב / צילום: דיאגו מיטלמן

הממשלה, החרם הטורקי ומחירי הדירות: הקבלן שבונה אלפי יחידות דווקא אופטימי

אלי אביסרור, מנכ"ל אביסרור משה ובניו ויו"ר ארגון קבלני הנגב, סבור שהממשלה אינה מסייעת לקבלנים בהתמודדות עם המצב, אך מנבא שהענף יצא מהמשבר ● הוא לא חושב כרגע על הנפקה, סבור שטורקיה היא שתפסיד בסופו של דבר מהחרם על ישראל ובטוח שהנגב הוא העתיד של ישראל

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

צה"ל: חיסלנו מחבל בכיר בלבנון, שקידם פעולות טרור רבות נגד ישראל

דיווח: במצרים נערכים ב"תוכנית חירום" לפלישה ישראלית לרפיח • פיגוע דקירה ברמלה: צעירה נפצעה קשה • צה"ל תקף מבנים צבאיים ששהו בהם מחבלים של חיזבאללה בדרום לבנון • דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה •   ● כל העדכונים

עו''ד חגי קלעי / צילום: פליקס רטברג

"משפיל ומקומם": עורך הדין שהצליח לעזור להרבה, רק לא לעצמו

הוא עמד בפני 15 שופטים בבג"ץ הסבירות ההיסטורי, מייצג בעלי מניות נגד תאגידי ענק, ובין לקוחות המשרד שלו אפשר למצוא את אבי חימי ואריה דרעי ● אבל נדמה שהשליחות הגדולה ביותר של עו"ד חגי קלעי היא בקידום השוויון לקהילה הגאה ● אז איך זה שדווקא את בנו הוא נאלץ להביא בפונדקאות בארה"ב? "זה היה משפיל ומקומם"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe FireFly)

מחקרים מגלים: המאבק בדמנציה מתחיל בשנות ה-40 שלכם

נקיטת פעולה לשיפור בריאות המוח בשלב מוקדם עשויה לעזור לכם להישאר חדים עם תהליך ההזדקנות ● "המאמצים להתמקד בדמנציה בקרב אנשים מבוגרים כשלו במידה רבה", אומר פרופסור לפסיכולוגיה ומדעי המוח מאוניברסיטת דיוק, ומוסיף כי בשל כך המדענים מחפשים רמזים במוח בשלבי חיים מוקדמים יותר

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

ארנונה / צילום: Shutterstock, Andrey_Popov

המועצה השתחררה מהסכמה על הנחה בארנונה על אף שהנסיבות לא השתנו

העליון קבע כי המועצה האזורית עמק הירדן תוכל להשתחרר מהסכם על חיוב ארנונה מופחת, על אף שלא השתנו הנסיבות ● האם יש בכך לכדי שינוי עמדת העליון בנושא?

עמית גריידי, הממונה על חוק המכר במשרד השיכון / צילום: משרד הבינוי והשיכון

קניתם דירה מיזם ומכרתם לפני האכלוס? אולי תהיו אחראיים לאיחורים במסירה

נייר עמדה שפרסם הממונה על חוק המכר מחריף את התנאים עבור מי שרוכשים דירה מקבלן ומעוניינים למכור לפני האכלוס

חניה על מדרכה. נושא שנוי במחלוקת / צילום: הלית ינאי

מה הוביל לקפיצה במספרי תו החניה לנכים?

מאז שרוככו התנאים לקבלת תו נכה, נרשמה עלייה של 55% במספר התווים שהונפקו ● השינוי בחוק שאפשר לנכים לקבל חניה צמודה לבית הקפיץ גם את מספר החניות, ובתל אביב הוא הוכפל ● יו"ר עמותת נגישות ישראל, יובל וגנר: "התכלית של מתן תווי נכה פשוט לא מקוימת"

ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה / צילום: Shutterstock

החברה הלוהטת בעולם יצאה למסע רכישות בישראל. ויש גם חדשות רעות

ענקית השבבים אנבידיה משלימה בימים אלה רכישה של שתיים מהחברות המובילות בפיתוח מוצרי בינה מלאכותית בישראל ● בה בעת, מחקר חדש של סטנדפורד מסמן מגמה מדאיגה: קצב ההגירה השלילית של מוחות בתחום ה־AI מישראל שני רק להודו ● אז למה המומחים אופטימיים?

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": עורך הדין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

אילוסטרציה: Shutterstock

גבולות אחריות המתווך לספק מידע ללקוחו

האם מתווך יכול להסתפק בנתונים שנמסרו לו על ידי המוכרים, או שעליו לקיים בדיקות עצמאיות לגבי מצב הנכס?

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא תחתית עבורנו": למה אינטל אכזבה כל כך את המשקיעים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

חזירי בר בחיפה / צילום: Ronen Zvulun

כך מתכנן ראש העיר להתמודד עם התופעה שהכי מטרידה את החיפאים

סוגיית החזירים מעסיקה את תושבי העיר מזה יותר מעשור, ובעוד שראש העיר החדש־ישן אמר שיטפל בה ביד נחושה, דרכי ההתמודדות המתגבשים לא עבדו בעבר ● פרופ' אורי שייניס, מומחה לחקר מינים פולשים, מסביר: "לנסות להתמודד עם החזירים ללא מחקר, זה כמו לנסות להתמודד עם הקורונה ללא מחקר"

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

ג'ו ביידן ובנימין נתניהו / צילום: צילומים: AP, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הבית הלבן: ביידן חזר על עמדתו הברורה בנוגע לרפיח

חייל צה"ל נפצע קל מירי שני טילי נ"ט אמש למנרה • תיעוד מתקיפות צה"ל ברצועת עזה ביממה האחרונה: מחבלים חמושים חוסלו, אתרי שיגור הושמדו • היערכות בישראל להוצאת צווי מעצר בין-לאומיים כבר השבוע נגד נתניהו, גלנט והלוי • עשרות מפגינים, בהם קרובי חטופים, חסמו אמש את איילון צפון והדליקו כתובת אש עם הכיתוב "חלאס" ● עדכונים בולטים 

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

אזרבייג'אן איירליינס / צילום: Shutterstock

הכירו את חברת התעופה שרוצה להטיס אתכם במקום אלה שברחו

אזרבייג'ן איירליינס (AZAL), חברת התעופה הלאומית של אחת מידידותיה הקרובות ביותר של ישראל, מראה שהיא כאן כדי להישאר ● "בחודשי הקיץ נעלה את תדירות הטיסות, בין יוני לספטמבר AZAL תפעיל 11 טיסות בשבוע", אומר בני קורמאייב, נציג החברה בארץ