גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בזמן שהכלכלה בהאטה: תעשיית הרפואה תופסת תאוצה

בעקבות התפשטות הקורונה והזעזוע שעבר העולם, צפו על פני השטח השינויים שעוברת תעשיית הביומד בשנים האחרונות מתחת לרדאר ● החברות שעשויות ליהנות מההתפתחויות בתחום מספקות הזדמנות מעניינת למשקיעים

מטה אבוט. הצליחה להביא לשוק במהירות בדיקות לווירוס הקורונה ולנוגדנים / צילום: shutterstock, שאטרסטוק
מטה אבוט. הצליחה להביא לשוק במהירות בדיקות לווירוס הקורונה ולנוגדנים / צילום: shutterstock, שאטרסטוק

ב-14 באפריל 2003 הסתיים מיפוי 99% מהגנום האנושי בדיוק של 99.99%. הפרויקט, שהתחיל מתקציבים ממשלתיים ומעבדות מחקר, התגלגל עד מהרה לגופים עסקיים שהבינו את הפוטנציאל הגלום בשיפור ובדיוק של תהליכי פיתוח תרופות, מכשור וטכנולוגיה המקצרים ומייעלים את עבודת גופי המחקר.

חברות שגייסו מאות מיליוני דולרים ממשקיעים סייעו בקידום תיעוש התהליכים לרמות שאנחנו מכירים היום. לקח כשני עשורים מסיום הפרויקט להבשלת הטכנולוגיה. זה אולי נראה איטי, אבל בפרספקטיבה של ההיסטוריה של המדע, זה מטורף.

ב-31 בדצמבר 2019 דווח לארגון הבריאות העולמי בסין על מקבץ חולים בנגיף חדש. ב-12 בינואר 2020 הרשויות בסין כבר יכלו לשתף את העולם ברצף הגנטי של הנגיף הספציפי, שזכה לשם SARS-CoV-2, והמחלה שהוא גורם, שזכתה לכינוי COVID-19.

ללא התקציב הממשלתי שהניע את פרויקט מיפוי הגנום האנושי ו-20 שנות מחקר שהתפתחו מהיוזמה הזו, לא ניתן היה לזהות את הנגיף ואת הרצף הגנטי שלו תוך פחות משבועיים במרכז סין. לא ניתן היה לפתח ולהביא לשוק ערכות בדיקה היכולות לדגום אלפי דגימות ביום תוך מספר שבועות נוספים, והיה הרבה יותר מסובך לפתח חיסונים ותרופות שיש לקוות שאכן יגיעו לשוק במהלך 2021.

הבשלה של טכנולוגיות ושל תהליכים פוליטים

בעקבות ה-Covid-19 והזעזוע שעבר העולם, צפו על פני השטח השינויים שעוברת תעשיית הביומד בשנים האחרונות מתחת לרדאר של רובנו. המגמות הבולטות הן שילוב בין הבשלה והסבה של טכנולוגיות שונות, לבין הבשלה של תהליכים חברתיים פוליטיים.

כבר הרבה שנים ברור לנו שעיבוד וניתוח המידע הרב שנצבר בתחום הבריאות יכולים לשפר את פרקטיקות הטיפול והאבחון. השיפורים בתחומי הדיגיטציה, איסוף וניהול מטה מידע, לצד ההתפתחויות ביכולת האנליזה שלו, מתחילים להביא כלים פרקטיים לשוק.

מספר האנשים שמנהלים כיום מעקב רציף אחרי רמות סוכר, חמצן, דופק, לחץ דם, איכות השינה וכדומה, גדל מיום ליום. הקפיצה ביכולות המדידה והתקשורת, לצד השכיחות של אנשים עם אובססיה לכושר מחד ושל חולי סוכרת, לב, וכדומה מאידך, פיתחו שווקים רחבים שמשכו ומושכים את התעשייה גם בלי עידוד תקציבי רגולציה.

מי שנשאר מאחור ללא המידע הרציף וללא הנוחות של תקשורת מרחוק היו דווקא הרופאים - אבל החודשים האחרונים עזרו גם לרופאים ולמערכות הבריאות להסתגל לשינוי ולחוות את יתרונותיו. הרופא בישראל, שכבר כיום רואה את ההיסטוריה הרפואית שלנו על מסך המחשב שלו, יוכל בקרוב לקבל קריאה של מגוון מדדים מרחוק, כמו חום, לחץ דם, EKG וכדומה, ובהמשך גם בדיקות נוספות שנוכל לעשות בזמן ההמתנה במרפאה או אפילו לפני כן.

הרעיון של תראנוס (Theranos) והיזמת האמריקאית אליזבת הולמס, שביקשה לעשות מהפכה בתחום בדיקות הדם, היה מוקדם מדי, שאפתני מדי ובוסרי מדי ב-2003, אבל עשוי להיות אפשרי ב-2025. אפשר כבר להניח שבתוך שנתיים-שלוש, מכונות, קצת יותר קטנות מבר מים, שיוצבו בקופות חולים, או אפילו בסניף של סופרמרקט או שדה התעופה, יאפשרו לנו לעשות מגוון רחב של בדיקות שעבורן נאלצנו לשבת בתור לאחות ולחכות יום-יומיים לתשובות.

ארה"ב: עוברים מביטוח פרטי לממשלתי

בצד הפוליטי, אפילו בארה"ב התקבעה התודעה שיש רמה בסיסית של שירותי בריאות שהמדינה חייבת לספק לכל תושביה, אם לא מטעמי מוסר אז מטעמי בריאות. בתקופה שבה שירותי בריאות מתקרבים לכ-20% מהתל"ג האמריקאי, זה לא טריוויאלי.

כיום יש כ-157 מיליון אמריקאים בביטוח בריאות פרטי, שהם 48% לערך מהאוכלוסייה. ההשפעה החריגה של הקורונה על הכלכלה מובילה להערכה שבהלימה להתפתחויות בשוק התעסוקה, 12-27 מיליון אנשים יפרשו מתוכניות הביטוח הפרטיות במהלך 2021, ו-6-17 מיליון אנשים יצטרפו לתוכנית הממשלתית Medicaid.

תסריט כזה יהפוך את ממשלת ארה"ב לגוף המימון הגדול בעולם לתרופות, ויהווה את חציית קו פרשת המים בין שוק הבריאות הפרטי לממשלתי בארה"ב. ההשלכה המיידית היא ירידה בהכנסות חברות הפארמה מתרופות, לצד נגישות של יותר אנשים לתרופות במחיר אפשרי. המגמה ברורה, אבל ממדיה תלויים הן בקורונה והן בתוצאות הבחירות, לא רק לבית הלבן אלא גם לסנאט.

כבר שנים רבות יש בישראל חברות שנהנות מהמגמות בשוק הבריאות העולמי. טבע הייתה כמובן פורצת הדרך, אבל כיום דווקא אופקו, על מרכזי הדיאגנוסטיקה שלה בארה"ב, היא אולי זו שנהנית מהמגמה יותר מאחרות.

לצדן יש לציין את קמהדע, המפתחת תרופה לקורונה על בסיס נוגדנים מהפלסמה של אנשים שהבריאו מהמחלה, ואת נובולוג, העוסקת במתן שירותי רפואה ותמיכה מבוססי טכנולוגיה בתחום הטיפול הביתי.

חברות שעשויות ליהנות מההתפתחויות

אחת החברות שעשויות ליהנות מהמגמות שתיארנו כאן היא חברת אבוט (ABT). אבוט היא מובילה בתחום הדיאגנוסטי והצליחה להביא לשוק מהר מאוד בדיקות הן לווירוס והן לנוגדנים לווירוס הקורונה. זוהי חברה ענקית עם מוצרים במגוון תחומים, המביאים אותה למכירות שנתיות של 31 מיליארד דולר, עם 107 אלף עובדים ושווי שוק הנושק ל-170 מיליארד דולר.

מוצר מבטיח שהחברה פיתחה ומשווקת בתחום האבחון ואיסוף המידע השוטף הוא Libre. זהו אחד המוצרים המובילים למדידה שוטפת של רמות הסוכר של חולי סוכרת. Medtronic, ענקית הציוד הרפואי, חברת Dexcom ואחרות, מתחרות גם הן בנישה הזו ההולכת ומשתכללת מיום ליום.

חברה אחרת המתחרה בתחום הדיאגנוסטיקה, כולל כמובן קורונה, היא חברת Roche הנסחרת במכפיל 21 לעומת ה-46 של Abbott. המכפיל הגבוה של אבוט נגזר מתחזית הצמיחה הגבוהה בהכנסות ל-2021, על אף שה-(Compound annual growth rate (CAGR החזוי למכירות של שתיהן די דומה, ונע סביב ה-5%.

לצד חברות אלה, שפעילותן מגוונת ומקיפה תחומים רבים והזדמנויות שונות בתחום הבריאות, אפשר למצוא חברות דיאגנוסטיקה ממוקדות,

כמו, Danaher Corporation ,Thermo Fisher ,Sysmex ,bioMerieux ,Ortho Clinical, Quidel ואחרות.

בתחום שירותי התוכנה, ניהול המידע והנגשתו, Veeva היא אחד השמות המובילים, עם תשואה של 72% מתחילת השנה, שווי שוק שנושק ל-37 מיליארד דולר, 3,500 עובדים ומכפיל רווח שהגיע ל-120.

העולם הופך מורכב יותר, ותחום הבריאות רחוק מלהיות מקשה אחת. בתוך התחום, אפשר לנתח מגמות ברורות, בקטגוריות השונות, שיכולות לסייע לקבל החלטות השקעה. בצד המתחזק כיום אפשר לשים תוכנה ואבחון, ובצד הנחלש תרופות, בתי חולים וחברות ביטוח.

לשמחתנו, אחרי כמה שנים של בצורת בתחום בבורסת תל אביב, יש כיום מגוון חברות מעניינות גם אצלנו. 

הכותבת היא יו"ר אי.בי.אי קרנות נאמנות. לאי.בי.אי בית השקעות בע"מ ו/או לחברות הקשורות לה עשויות להיות אחזקה ישירה/עקיפה במניות ובחברות המוזכרות בכתבה. האמור אינו מהווה תחליף לייעוץ או שיווק המתחשבים בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם

עוד כתבות

מטה s&p בניו יורק / צילום: valeriy eydlin

חברת S&P הורידה את דירוג האשראי של ישראל: "המלחמה תימשך כל 2024"

בהודעה שלא מן המניין, הורידה החברה את הדירוג של ישראל מרמה של AA- ל-A+ ● התחזית להמשך נותרה "שלילית", כך שבחברה מאותתים שבעתיד הדירוג עשוי להיפגע שוב ● "רואים עלייה נוספת בסיכונים הגיאו-פוליטיים"

יודר שפריר וגיא ברון, מייסדי סקיילאופס / צילום: בן יצחקי

החברה שחוסכת זמן וכסף לסטארט-אפים: זה חביב הקהל בדירוג המבטיחים של גלובס

סקר חביב הגולשים באתר גלובס זכה בשבועות האחרונים לכ-30,000 צפיות וצבר אלפי הצבעות ● על התואר התחרו השנה 30 חברות צעירות שדורגו במקומות הגבוהים ביותר ע"י עשרות קרנות השקעה הפעילות בישראל ● מי זכתה במקום הראשון?

עמיקם בן צבי, יו''ר דירקטוריון אל על / צילום: דוברות אל על

יו"ר דירקטוריון אל על נחקר בחשד למעורבות בפרשת שחיתות בנתיבות

משטרת ישראל אישרה כי עמיקם בן צבי, יו"ר דירקטוריון אל על, נחקר בחשד למעורבות בפרשה בתחום טוהר המידות שבה נחקר גם ראש העיר נתיבות, יחיאל זוהר ● בא כוחו של בן צבי, עו"ד נתי שמחוני: "מר בן צבי מכבד את רשויות אכיפת החוק, משתף פעולה באופן מלא והוא סמוך ובטוח כי בסופה של הבדיקה יוברר שלא דבק כל רבב בהתנהלותו"

עגלת קפה הקבינה בכפר הס / צילום: שני בריל

ארבע הצעות לטיולי יום שרק המקומיים מכירים - ומשהו טעים ליד: מדור מיוחד לפסח

תצפית מרהיבה אל המדבר בשקיעה, פארק שמרגיש כמו ההיי ליין בניו יורק, האחות הקטנה של מקדש הבשרים משוק הכרמל וקרם לימון ומסקרפונה לקינוח ● יצאנו לארבעה מקומות שונים בארץ כדי לשמוע מהתושבים מהי פינת החמד שרק הם מכירים ומה יש לאכול שם, שגם כשר לפסח

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: יוסי זמיר

משרד הכלכלה מציג: כשאין יעדים, אין כישלונות

במקום לעמוד ביעדים, משרדי הממשלה פשוט מוחקים אותם ● בפיקוד העורף שלפו הודעה לילית שהותירה את הילדים באוויר ● והמסעות לפולין התרוקנו מערך ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

"שחקנית מרכזית במזרח התיכון": למה הבכירים הישראליים מתייצבים לתדרך את התקשורת בארצות הברית?

משעות הבוקר המוקדמות, גורמים ישראליים בכירים מתייצבים בתקשורת האמריקאית כדי לתדרך על התקיפה באיראן ● כך בוחרים את גופי התקשורת מולם הם עובדים בארה"ב ומה הם מנסים להשיג?

היועצת המשפטית לממשלה, עו''ד גלי בהרב-מיארה / צילום: יונתן זינדל/פלאש 90

היועמ"שית מתייצבת לטובת וולט: יש לדחות את התביעה הייצוגית להכרה ביחסי עובד-מעביד

לעמדת בהרב-מיארה לא היה מקום לאשר את התביעה הייצוגית מאחר וזו אינה הדרך היעילה וההוגנת להכריע במחלוקת לאור גודלה של הקבוצה הכולל כ-10,000 שליחים ● עוד  נטען כי לא ניתן להכריע בעניינם של כל השליחים על בסיס נתוניו של התובע הייצוגי

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' וראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: Reuters, RONEN ZVULUN

לא רק בגלל איראן: S&P קנסו את ישראל גם על סימני השאלה בתקציב הביטחון

אם עד לפני התקיפה האיראנית על ישראל עוד הייתה תקווה מסוימת במדינה שהדירוג הגבוה יישמר, זו התמוססה בשבוע האחרון עם התרחבות מפת האיומים ● אלא שלא רק האיומים על ישראל נלקחו בחשבון בהורדת הדירוג ● מה נכתב בין השורות של הודעת S&P והאם ישראל עומדת בפני סכנה של הורדה נוספת?

חנות Hַ&O kids בקניון עזריאלי מודיעין / צילום: יח''צ

רשת H&O משיקה תת־רשת חדשה לאופנת ילדים, עם כ־20 סניפים

הרשת תאגד את המותגים האמריקאים Carters ,Oshkosh ו־Skip Hop ואת מותג הבית H&O Kid, ותציע אופנת ילדים מניו בורן ועד גיל 12 ● הקבוצה מתכננת לפתוח כ־20 חנויות בקונספט החדש, בעיקר בקניונים ובמרכזי קניות

פרויקט מתחם אילת של אאורה ברמת השרון / הדמיה: 3dvision ltd טרי די ויז'ן בע''מ

פינוי בינוי: אאורה שילמה היטל חריג עבור הדיירים לעיריית רמת השרון והם נדרשים להחזיר לה את הכסף

פרויקט הפינוי בינוי של אאורה במתחם אילת בשכונת מורשה, נבנה בשני שלבים ויכלול בסופו של דבר 687 יח"ד בשישה מגדלים עם שטחי מסחר ● כדי לא לעכב את הפרויקט וקבלת היתר הבנייה, החברה שילמה לפני כארבע שנים את התשלום וכעת מבקשת את הכסף ששולם בחזרה מהדיירים

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

הבורסה ננעלה בעליות חדות אבל ירדה ב-1.1% בסיכום שבועי; מדד הבנקים זינק ב-1.8%

ת"א 35 עלה ב-1.3% ● סיכום השבוע: מדדי ת"א-35 ות"א-90 ירדו בכ- 1.1% ובכ-0.6%, בהתאמה, ירידות שערים אפיינו את מרבית המדדים הענפיים, בראשם מדד ת"א-ביומד שירד השבוע בכ-7.6% ● ב-2 במאי יתווספו למדד ת"א-35 מניות פתאל ושופרסל, יגרעו קבוצת אשטרום ושיכון ובינוי ● תשואת האג"ח הממשלתי ל-10 שנים עלתה השבוע בכ-0.1% והגיעה לכ- 4.8% בסוף השבוע

שרון גל / צילום: סטודיו תומאס תומר שלום, ויקימדיה

האיום עשה את שלו? שרון גל יישאר בערוץ 14

לפני כשלושה שבועות הודיעה רשת 13 כי העיתונאי שרון גל חוזר לשורותיו, ובערוץ 14 מיהרו להוציא לגל מכתב התראה, מאחר שהוא חתום על חוזה עד סוף 2024 ● כעת נראה כי המהלך עשה את שלו, וגל יישאר בערוץ 14 ויגיש שם את רצועת 19:00

נשיא ארה''ב ג'ו ביידן / צילום: ap, Jacquelyn Martin

דיווח: ביידן שוקל לספק לישראל נשק ביותר ממיליארד דולר

לפי דיווח בוול סטריט ג'ורנל, ממשל ביידן שוקל לספק פגזי טנקים, מרגמות וכלי רכב צבאיים ● מדובר באחד ממשלוחי הנשק הגדולים מאז 7 באוקטובר

וול סטריט, ניו יורק / צילום: Shutterstock

נאסד"ק ננעל בירידות יום שישי ברציפות; מניית אנבידיה צנחה ב-10%

ה-S&P 500 רשם את השבוע השישי ברציפות של ירידות - ברצף ההפסדים הארוך ביותר שלו מזה למעלה משנה, הנאסד"ק סגר יום שישי ברציפות של ירידות לראשונה מאז אוקטובר 2022 ● הדיווחים על תקיפה ישראלית באיראן שלחו את בורסות אסיה לירידות: הניקיי ננעל בירידה של כ-2.5% ושנזן ננעל בירידה של אחוז ● הזינוק במחירי הנפט התמתן ● בורסות אירופה ננעלו במגמה מעורבת

עילית רז, טרבור מילטון ואליזבת הולמס / צילומים: AP - Lawrence Neumeister, Jeff Chiu, Brittainy Newman, איל יצהר

תעשיית הטק מגייסת את הבינה המלאכותית למאבק בהונאות משקיעים

בשנים החולפות נרשמו מקרי הונאה רבים בהייטק, בהם יזמים גייסו כספים ממשקיעים, ללא בדיקת נאותות מספקת ● במטרה לצמצם את ההונאות הבאות, חברות רותמות כיום כלי בינה מלאכותית לשלל אוטמציות בהתנהלות החברה ● במקביל, גורמים בענף חוששים מההשלכות

פיצוחים / צילום: תמר מצפי

הגרעינים של חממה בדרך החוצה מהבורסה - מי ייכנס במקומם?

חברת חממה סחר קיבלה הצעה להוצאת פעילותה מהבורסה והכנסת פעילות נדל"ן במקומה ● בעקבות מלחמת חרבות ברזל לחברה חובות בהיקף של 1.6 מיליון שקל מתושבים מרצועת עזה

ספינה צבאית איראנית נעה במימי איראן לפני תחילת תרגיל ימי משותף של איראן, רוסיה וסין באוקיינוס ההודי / צילום: Associated Press, ASSOCIATED PRESS

בחשש רב: כך נערכה איראן למתקפה הישראלית

בטהרן איימו כלפי חוץ והזהירו מתגובת ישראל, אך ביצעו שורת מהלכים המעידים על החשש מתקיפה ● גם בחיזבאללה ובסוריה נערכו

פרופ' יוסי מטיאס / צילום: שלומי יוסף

מנכ"ל מרכז הפיתוח של גוגל ישראל יוסי מטיאס עובר לתפקיד בכיר בגוגל העולמית

מנכ"ל מרכז הפיתוח של גוגל ישראל ב-18 השנים האחרונות, פרופ' יוסי מטיאס, צפוי לעבור לעמק הסיליקון ולנהל מארה"ב את פעילות המחקר של גוגל העולמית

שכונת עומרים באופקים. 45 דירות בפרויקט של בראל־סלעית בשכונה נמכרו מאז ה־7 באוקטובר / הדמיה: אול אין

הנתונים מגלים שהמסר ברור: התותחים לא עוצרים את המרוץ לדירה

אלפים ממשיכים להאמין בהשקעה בארבעה קירות שעומדים במוקד העימות והסכנה הכי גדולים כרגע במזרח התיכון, ומאות עסקאות נרשמו גם על הגבול עם עזה, בשדרות ובאופקים ● סיבות כלכליות יש, אך יותר מכל, החלום הנדל"ני של עם ישראל עדיין בועט

עלי חמינאי, המנהיג העליון של איראן, בתפילת עיד אל–פיטר בטהרן / צילום: Associated Press

איך בוצעה התקיפה באיראן ומה היה היעד?

מהבסיס הצבאי שהותקף בוצעו במוצ״ש שיגורים לעבר ישראל ● איך ככל הנראה בוצעה התקיפה ומה יקרה עכשיו? ● וגם: התגובה בשווקים והקפיצה במחיר הנפט