גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

לאן נעלמה הברית בין היהודים לשחורים בארצות הברית?

פעם - יהודים צעדו בקו החזית במאבק לשוויון זכויות השחורים בארה"ב ● היום - הידידות ההיסטורית מתרופפת ● איך זה קרה?

אליוט אנגל וג'מאל באומן. היהודי רב ההשפעה הולך, הרדיקל האנטי ישראלי בא / צילום: רויטרס
אליוט אנגל וג'מאל באומן. היהודי רב ההשפעה הולך, הרדיקל האנטי ישראלי בא / צילום: רויטרס

קצת קשה להחליט אם להשתמש כאן בה"א הידיעה. האם "היהודים עשו חיל בפוליטיקה האמריקאית במאה השנה האחרונות", או "יהודים עשו חיל".

זה חשוב, מפני שזה ההבדל בין הישגים אינדיבידואליים להישגים קיבוציים. באתוס האמריקאי, היחיד הוא זה המועמד במבחן ועומד בו, או נכשל בו, לא הקבוצה.
היהודים באמריקה אינם מגיעים אפילו ל-2% של האוכלוסייה. ספק אם "הקול היהודי" הכריע אי פעם בחירות לנשיאות (אולי ב-1960, קנדי נגד ניקסון, אולי).

אף על פי כן, 9% של חברי הסנאט ו-6% של חברי בית הנבחרים הם יהודים. בבית הנבחרים, שבו יש רוב דמוקרטי, יהודים יושבים בראש חמש ועדות חשובות: הקצבות, תקציב, חוץ, משפטים ואתיקה. לא בסנאט, שבו יש רוב רפובליקאי, מפני שאין אף יהודי רפובליקאי אחד.

בבית המשפט העליון, שלושה מתשעת השופטים הם יהודים. ארבעה משמונת שרי האוצר האחרונים של ארה"ב היו יהודים (כולל הנוכחי). ארבעה משבעת הנגידים של הבנק המרכזי היו יהודים, והם כיהנו 39 מתוך 50 השנה האחרונות.

"במקרה יהודים"?

אפשר להוסיף עוד סטטיסטיקות כהנה וכהנה. אבל שאלת ה"א הידיעה אינה מרפה מאיתנו. האם זה הישג יהודי, או הישג של יהודים? האם אפשר להגיד על חתני השמחה וכלותיה שהם "ייצגו את היהודים", או שהם היו במקרה יהודים?

אני מודה, עצם ההעמדה היא פשטנית. על השאלה כמות שנשאלה אין ברירה אלא להשיב שהם "במקרה יהודים", מפני שבניגוד למשל לרוב השחורים בקונגרס, איש מן היהודים אינו מייצג מחוז בחירה עם רוב יהודי. כמעט מיותר להגיד שאין שום מדינה בארה"ב עם רוב יהודי. הם אומנם לא נבחרו בזכות יהדותם, אבל יהדותם גם לא עמדה להם לרועץ.

כמעט כל היהודים בעמדות בכורה פוליטיות שייכים למפלגה הדמוקרטית. היא ביתם הפוליטי הטבעי של היהודים לפחות מאז 1928. מאז, יהודים הצביעו ברוב עצום לטובת מועמדים דמוקרטיים לנשיאות (עם יוצא יחיד מן הכלל, ג'ימי קרטר ב-1980), גם כאשר המועמדים האלה נחלו תבוסה ניצחת.

תחת מטרייה אחת ב"קיץ החירות"

ההגירה היהודית הגדולה ביותר לארה"ב התרחשה ב-40 השנה שבין 1882 ל-1923. רוב היהודים בשנים ההן התיישבו בערים הגדולות של צפון החוף המזרחי ושל המערב התיכון. לימים, הנוכחות התפשטה דרומה ומערבה. כשצאצאי המהגרים התחילו להיבחר, הם עשו כן מבסיסים עירוניים מובהקים.

שם, באופן טבעי, הם נעשו חלק מקואליציה של מיעוטים אתניים ודתיים. הם מצאו את עצמם תחת מטרייה אחת עם קתולים מאיטליה, מאירלנד ומפולין - ועם שחורים, שהיגרו ממדינות הדרום במספרים גדלים. הם היגרו, מפני שברכו של האדם הלבן העיקה על צווארם: הם עונו, נרדפו והושפלו, וזכויותיהם נשללו.

היהודים נעשו בעלי בריתם הפוליטיים. כאשר התפתח המאבק לשיווי זכויות האזרח של השחורים, בשנות ה-50 של המאה ה-20, היהודים התייצבו בקו החזית. ֶחצי המתנדבים הצפוניים ב"קיץ החירות" של מיסיסיפי בתחילת שנות ה-60 היו יהודים, ושניים מהם נרצחו בידי גזענים לבנים; רב מפורסם צעד שלוב זרוע עם ד"ר מרטין לותר קינג על הגשר בסֶלמַה, אלבמה, ב-1965; יהודים נראו ונשמעו, כתבו ופעלו. ברית פוליטית אמיצה נכרתה.

היא עלתה לא פעם על שרטון. בסוף שנות ה-60 התחילה הקצנה אצל חלק מן השחורים, שהיו לה צדדים אלימים וגם אנטישמיים. בשנות ה-80, ביטויים של טינה ליהודים בקעו מגרונו של ג'סי ג'קסון, שניסה את כוחו פעמיים בבחירות המקדימות לנשיאות של המפלגה הדמוקרטית. בשנות ה-80 התחילה גם להיוודע האנטישמיות הקיצונית, השיטתית, העמוקה והוולגרית של המטיף המוסלמי לואי פאראקאן (השייך לזרם מוסלמי שולי לחלוטין, אבל כישרונותיו הרטוריים הנחילו לו אהדה החורגת הרבה מאמונה דתית).

למרבה הדאגה, התפתחה גם אסכולה של אנשי אקדמיה שחורים, שהפיצו תיאוריות נפסדות על היהודים, למשל שהם מילאו תפקיד מרכזי בסחר העבדים. אף על פי כן, הברית יכלה למחלישיה.

נפנוף שלום לאמריקה המוּכּרת

בסוף השבוע שעבר, צירוף מקרים רב סמליות הזכיר לנו שלזמן העובר יש תוצאות.
ביום ה' שעבר הוכרז ניצחונו של ג'מאל באומן, בבחירות מקדימות לקונגרס ברובע ברונקס של ניו יורק. באומן, מחנך שחור, מוסלמי, בן 38, הביס את אחד היהודים הבולטים ביותר בבית הנבחרים, אליוט אנגל, בן 70, המכהן שם מאז 1989, ועומד בראש ועדת החוץ של הבית. באומן שייך לאגף השמאלי הרדיקלי של המפלגה, זה המזוהה בייחוד עם אלכסנדריה אוקאסיו קורטס, צירת הקונגרס הצעירה ממחוז בחירה שכן.

ביום ו' שעבר מת ג'ון לואיס, אחרון המנהיגים הבולטים של התנועה לשיווי זכויות האזרח, "המצפון של הקונגרס", החבר השחור הבולט ביותר בבית הנבחרים. הוא היה בן 80.

אפשר להגיד על צירוף המקרים הזה שהוא ביטא את הדרמטיות של חילופי המשמרות. לואיס פינה את מקומו לבאומן. לואיס היה בעל ברית טבעי של ליברלים, ובכללם היהודים. באומן אינו מסתיר את מצעו החתרני. הקבוצה המתחזקת של רדיקלים סוציאליסטים, שאליה הוא שייך, מדברת בגלוי על רצונה להשתלט על המפלגה הדמוקרטית, ולהעביר אותה הרחק שמאלה. היא גם מתנגדת ליחסים המיוחדים של ארה"ב עם ישראל.

אכן, הזמנים משתנים. אין זה מספיק לחרוק שיניים, או לחפש ידידים רק מתחת לפנס הרחוב. נפנוף הפרידה לאליוט אנגל הוא אולי נפנוף פרידה ראשון לאמריקה המוּכֶּרֶת, וצעד נוסף בדרך אל אמריקה הרבה יותר מסובכת, הרבה יותר קשה לקילוף; אמריקה שבה ידידוּת וידידים לא יהיה עוד מובנים מאליהם.

עוד כתבות

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב, אסר על מכירתם במשך 100 שנים ● כעת האוסף מותר למכירה, והוא שווה סכום עתק

אילון מאסק, יו''ר טסלה / צילום: Shutterstock

התוצאות בשפל אבל הבטחה אחת של מאסק מלהיבה את המשקיעים

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה את אחד הדוחות הרבעוניים השליליים ביותר שלה בשנים האחרונות, אבל המניה זינקה במסחר המאוחר ב־13% ● הסיבה: ההודעה על ייצור דגם חדש ומוזל החל מ־2025, הרבה יותר מהר מהצפוי ● אבל ייתכן שהפעילות המבטיחה תתגלה כהפסדית בטווח הקצר

הבניין ברחוב גורדון 22 בתל אביב / צילום: דנה אטיאס

2.5 מיליון שקל לדירת 2 חדרים בבניין לשימור מחמיר בת"א

דירה במבנה היסטורי ברחוב גורדון בתל אביב, שתכנן האדריכל שלמה גיפשטיין, נמכרה לאחרונה ● לדירה יש זכויות בנייה נוספות בשטח של כ־40 מ"ר, אולם המחיר לא משקף אותן ● המתווכת בעסקה: "עסקאות במחירים של 2.3 מיליון שקל עד 3.1 מיליון שקל קיבלו 'בוסט' בשלושת החודשים האחרונים"

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

טסלה מודל S ''פלייד'' / צילום: יח''צ

טסלה פספסה את התחזיות ורשמה את הירידה החדה ביותר בהכנסות מאז 2012

למרות שפספסה את התחזיות המוקדמות בשורת הרווח וההכנסות, מניית טסלה מזנקת במסחר המאוחר ● האנליסטים בוול סטריט חזו כי החברה תציג ירידה בהכנסות ברבעון הנוכחי לאחר שורה של חדשות רעות

נשיא ארה''ב, ג'ו ביידן / צילום: ap, Mark Schiefelbein

סיוע הענק האמריקאי אושר רשמית: איזה נשק תקנה ישראל במיליארדים?

אחרי בית הנבחרים, גם הסנאט האמריקאי אישר את הסיוע לישראל. חבילת הסיוע עומדת על כ-26 מיליארד דולר, מתוכם 14 מיליארד דולר לרכש ביטחוני ● מה יהיה ניתן לרכוש איתו, מה האינטרס האמריקאי הרחב, ועד כמה תהנה ממנו התעשייה הישראלית? ● גלובס עושה סדר

פליטים עזתים ברפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

וול סטריט ג'ורנל: כך תיראה הפעולה הישראלית ברפיח

בוול סטריט ג'ורנל מדווחים כי ישראל נערכת לפעולה ברפיח ומפנה אזרחים לקראת מבצע צבאי ● עפ"י ההערכות, מבצע הפינוי צפוי להימשך כשבועיים עד שלושה שבועות ויתבצע בתיאום עם ארה"ב, והלחימה תיארך כשישה שבועות

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות בנימוק כי הבורר סבור שהוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות עם יו"ר לשכת עורכי הדין לשעבר אפי נוה - מהן עולה חדש ליחסי תן וקח בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כ-4 דונמים בשכונת אשכול בצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי-בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

יהודה זיסאפל ז''ל וזהר זיסאפל ז''ל / צילום: כדיה לוי, איל יצהר

"לא היו להם יאכטות ומטוסי פאר": לאן פניה של אימפריית ההייטק שהקימו האחים זיסאפל

האחים יהודה וזהר זיסאפל היו מאבות ההייטק המקומי ● הם הלכו לעולמם בתוך פחות משנה והשאירו מאחור את קבוצת רד בינת, הכוללת עשרות חברות ● גלובס שוחח עם מקורבים, בכירים בתעשייה וקולגות, וצלל להיסטוריה ולעתיד של אחת מאימפריות ההייטק הראשונות בישראל: "הם עבדו עד הימים האחרונים, אך לא מינו דור המשך מקצועי שיכול לקחת את זה הלאה"

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק, טכנולוגיה והון סיכון במשרד עורכי הדין פישר (FBC) / צילום: יונתן בלום

עורך הדין שהכניס את התחום הלוהט לפירמות ענק בישראל

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק והון סיכון במשרד פישר, מלווה חברות קריפטו בעסקאות והנפקות ומסייע להן להכניס מטבעות דיגיטליים לבנקים ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת צעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לאמריקה וכיצד תושפע הפעילות בישראל

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

מתנדבי משלחת של Jewish National Fund USA / צילום: ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה''ב

כך הגיעו לישראל משלחות של 3,000 מתנדבים בזמן המלחמה - לא כולם יהודים

ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה"ב הוביל 11 משלחות שהתנדבו ביישובים כמו שדרות, ארז, גבולות ואורים ● טלי צור־אבנר, ראש המטה בישראל: "הביקוש גבוה, יש רשימות המתנה" ● ישראל מתגייסת

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

מייסדי קרן פיקצ'ר קפיטל מימין לשמאל: ראקש לונקאר, דן אמיגה, מיקי בודאי ומייק פיי./ צילומים: עמרי אראל, קייט רני, MKJ photography, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המהלך שהפתיע את ענף הסייבר: מנכ"ל איילנד ינהל במקביל גם קרן השקעות

מייק פיי, מנכ"ל איילנד, הספקית הגדולה ביותר של פתרונות סייבר לתחום הדפדפנים, מצטרף כשותף מנהל בקרן ההון סיכון פיקצ'ר קפיטל ● המהלך עשוי ליצור, לכאורה, ניגוד עניינים בין עסקאות השקעה או שותפות בתוך איילנד לבין עסקאות שתערוך הקרן ● "אני מכבד ומקיים את חובות הנאמנות שלי כמנכ"ל איילנד", אומר פיי