גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ממשרד הבריאות למנכ"לי בתי החולים: כולם תומכים בשביתת האחיות. אז למה רק האוצר עושה שרירים?

הקורונה פוגשת את מערכת הבריאות על הקצה, לאחר שנים של ייבוש תקציבי ומתיחת גבולות היעילות עד קצה היכולת ● הסתדרות האחיות פתחה הבוקר בשביתה בשל המחסור בתקנים, בגיבוי גורף של מנהלי בתי החולים, וגם שר הבריאות התגייס ● פרופ' אפק: "אנחנו כמו צבא בלי עתודה, בלי רזרובות"

שר האוצר ישראל כ"ץ  / צילום: עדינה ולמן, דוברות הכנסת
שר האוצר ישראל כ"ץ / צילום: עדינה ולמן, דוברות הכנסת

בזמן שבבתי החולים מדווחים על עומס הולך וגובר, הבוקר החלה שביתת האחים והאחיות במערכת הבריאות. לפי מנהלי בתי החולים המצוקה כבר מורגשת בשטח, אך היא איננה מתרחשת בחלל ריק; בהדסה עין כרם הגיעה התפוסה במחלקת הקורונה ל-174%, בשערי צדק ל-116%, ואילו בשיבא ל-98%. גם התפוסה הכללית נמתחת עד הקצה, ובסוראסקי למשל, עומדת על כ-100%. בשל השביתה, בתי החולים נאלצים לבטל ניתוחים ופרוצדורות, וכך בוטלו רק היום, למשל, 44 ניתוחים ו-23 פרוצדורות שונות באיכילוב, וכ-30 ניתוחים אלקטיביים באסף הרופא.

לאחר כשנה של דיונים עם משרד האוצר, בהם הסתדרות האחיות מדגישה את המצוקה הגוברת והלחץ הרב בו נמצאים הצוותים הרפואיים, אתמול כשל המשא ומתן בין הצדדים והבוקר החלה שביתה, במסגרתה מונחים הצוותים לעבוד במתכונת חירום בלבד. נכון לשעה זו - אין פתרון למשבר, והאחיות נערכות למאבק ארוך ככל הנדרש, עד אשר יימצא פתרון העולה בקנה אחד עם צורכי מערכת הבריאות והצוותים הרפואיים.

בצעד חריג, מנהלי בתי החולים במערכת הבריאות התגייסו למאבק האחים והאחיות, ומזהירים את משרד האוצר מפני נזקים ארוכי טווח שייגרמו למערכת באם לא יגלו קשב לדרישות שבסופו של דבר תכליתן להעניק שירות מיטבי לאזרחים הפוקדים את מערכת הבריאות בשעתם הקשה. בבית החולים הדסה, לקח הבוקר מנכ"ל בית החולים, פרופ' זאב רוטשטיין את המגפון באסיפת הצוות השובת, וקרא: "בלי אחיות אי אפשר לחיות. ההנהלה יחד איתכם, אנחנו ביחד. כולנו צריכים ללכת בבית החולים בראש מורם, בלי להתחנן לתנאים". גם השר יולי אדלשטיין אמר היום: "חברותיי וחבריי האחיות והאחים, אני אתכם במאבקכם. המחסור בכוח האדם איננו רק בגלל נגיף הקורונה, זו בעיה מתמשכת במערכת הבריאות שרק התעצמה".

האחיות, שמכירות ממקור ראשון את בעיות ועומסי מערכת הבריאות, דורשות תוספת קבועה של כ-2000 תקנים, ופתרון לסוגיות אד הוק דוגמת מצוקת הצוותים הרפואיים החשופים לסיכון קבוע בשל משבר הקורונה, ונדרשים לממן בעצמם את ימי הבידוד שלהם בהסדר ימי המחלה, באם הם נדרשים לבידוד לאחר חשיפה לחולה במסגרת עבודתם. לדברי האחיות, מערכת הבריאות הגיעה למשבר הקורונה כשהיא צועקת לקראת קצה הצוק - במצב של מאות תקנים חסרים, וכעת המשבר מורגש לאורכה ולרוחבה של המערכת.

"מאבקן צודק. כדאי שבאוצר יבינו את זה"

פרופ' ארנון אפק, המשנה למנכ"ל בית החולים שיבא, ומי שכיהן כמנכ"ל משרד הבריאות בעברו, קורא למשרד האוצר למצוא פתרונות קבועים למשבר במערכת הבריאות, כדי שבתי החולים יוכלו לתמוך במשק פתוח ופעיל על פני סגרים הולכים ונשנים, בעולם שבו חיסון איננו נראה באופק, והמגפה הולכת ומתפשטת. "אנחנו בלב מלא ושלם עם האחיות. מאבקן צודק, הוא למען אזרחי וכלכלת ישראל, כדאי שבאוצר יבינו את זה", אומר אפק. אנחנו לא צריכים 7000 מנשמים כי אין לנו מספיק כוח אדם כדי להפעיל אותם. כרגע, המערכת לא יכולה לטפל ביותר מ-500 חולים במצב קשה. אם רוצים שנוכל לטפל ביותר, אנחנו צריכים אחיות ורופאים".

אפק מסביר שהטיפול בחולה קורונה תלוי כולו בתפקוד הצוותים הרפואיים, המתקשים לעמוד בעומס הרב גם בימי שגרה. זאת, בזמן שמתברר שהגל השני מורכב יותר להתמודדות מאשר הגל הראשון, מה שמציב את המערכת בפני קושי גדול. "כדי לטפל ב-25 חולים קשים, צריך 90 אחיות ו-20 רופאים. בגל הראשון הרבה אזרחים לא הגיעו לבתי החולים, ויכולנו להפנות צוותים לטיפול בחולי הקורונה. המצב עכשיו הוא שגרתי, בתוספת חולי הקורונה. בשביל להתמודד עם המצב בכל החזיתות, אנחנו צריכים כוח אדם".

האוצר הציע להסתדרות האחיות למעלה מ-1000 תקנים על מנת לתגבר את מערך הסיעוד בתקופת הקורונה גם לחורף הקרוב.

"מישהו יסכים לבוא באופן זמני ואז להיות מפוטר? איזה מן דבר זה? שיעור מיטות האישפוז שלנו הוא מהנמוכים ב- OECD , זה לא שבעוד שנה-שנתיים האנשים האלו יהיו מובטלים. אנחנו צריכים את כוח האדם הזה גם בימי השגרה, אנחנו מערכת עם מעל 90% תפוסה בכל עת. זה כמו צבא בלי עתודה, בלי רזרובות. אין כאן היגיון כלכלי, אין היגיון רפואי. כולם מתגאים בהישג יוצא הדופן שלנו של מספר נפטרים נמוך בזמן הגל הראשון. כל אדם שנפטר זו טרגדיה, אבל אנחנו בסופו של דבר מדברים על כ-400 נפטרים בגלל שהמערכת נלחמת על כל אדם, והתגייסה עד הקצה. עכשיו אומרים לנו: 'תסתדרו'. אני לא מצליח להבין את ההתעקשות של האוצר. הם צריכים להיות הראשונים לתמוך במערכת הבריאות. ככל שמערכת הבריאות תהיה יותר חזקה, נוכל לתת גב יותר כלכלי למדינת ישראל. לא יצטרכו לעצור את המשק בכל גל תחלואה.

"אם בעידן הנוכחי אנחנו לא מצליחים לשכנע את קברניטי האוצר שאנחנו זקוקים לכוח אדם, אז מתי נצליח? אין לנו כמעט מיטות במערכת הבריאות, ובכל חורף אנחנו שומעים על החולים במסדרון ומצוקת המערכת. אם בחורף רגיל אנחנו נדרשים למסדרונות, מה יהיה בחורף הקרוב, בו צפויה קורונה בשילוב של שפעת? זה הזמן לפתוח עוד מחלקות ולגייס עוד כוח אדם. מבחינה כלכלית, מערכת הבריאות בישראל היא מהמערכות היעילות ביותר בעולם. אנחנו מוציאים במדינת ישראל רק 7.4% מהתמ"ג על בריאות, לעומת 11% למשל בגרמני. המדינה משקיעה מעט מאוד בבריאות, עם יעילות אדירה ותוצאה יוצאת דופן. כל זה בזכות עבודה מאוד מאוד קשה של הצוותים הרפואיים".

פרופ' ארנון אפק / צילום: אוריה תדמור

כמה כסף חסר למערכת הבריאות? "פורום 5 מיליארד לבריאות", המאגד כ-80 ארגוני רופאים, חולים ועוד, פנה בסוף השבוע לראש הממשלה, שר הבריאות ושר האוצר, וטען שעל מנת להציל את מערכת הבריאות מקריסה טוטאלית בחורף הקרוב (קורונה+שפעת), צריך ליצור רשת ביטחון תקציבית ולהוסיף 5 מיליארד ש"ח לתקציב הבריאות בכל אחת מחמש השנים הקרובות. זאת, כדי לשנות את מדיניות הייבוש התקציבי של מערכת הבריאות, לשקם אותה מגירעון תקציבי מתמשך, ולהתאים את הנעשה בשטח לשינויים וההתפתחויות של הרפואה והאוכלוסייה (טכנולוגיות, גידול במספר הקשישים ועוד).

"מגפת הקורונה הגיעה כשמערכת הבריאות הציבורית בישראל נמצאת במצב כרוני של מחסור תקציבי קשה של 20 מיליארד שקלים בהשוואה למדינות המערב", כתבו הפונים, ובהם אורי פליישמן, מנכ"ל הסתדרות האחים והאחיות, וד"ר זאב פלדמן יו"ר ארגון רופאי המדינה. מבלי לעגן תוספת תקציבית מינימאלית של 5 מיליארד ₪ לבסיס תקציב הבריאות, וקביעת מנגנונים להצמדה וגידול שנתי, קיימת סבירות גבוהה כי לא יהיו במערכת המשאבים הנדרשים על מנת להצליח בתפקודה. כישלון בשמירה על המערכת הבריאות משמעותו פגיעה בבריאותם ואף בחייהם של אזרחי ישראל".

ממשרד האוצר נמסר בתגובה: "משרד האוצר הוסיף לקראת גל התחלואה הראשון 600 תקני אחיות לתגבור בתי החולים. לקראת החורף הקרוב בכוונת האוצר להוסיף כ-1400 תקני אחיות לבתי החולים וקופות החולים לטובת ההתמודדות עם נגיף הקורונה".

עוד כתבות

נועם זילברשטיין, מנכ''ל HP Indigo / צילום: רמי זרנגר

מהמפעל של טנק מרכבה לניהול אלפי עובדים ברחבי העולם

כשהציעו לנועם זילברשטיין להצטרף לחברת הדפוס הדיגיטלי HP אינדיגו הוא לא ממש התלהב ● אך ביקור אחד במפעלי החברה שינה את הכל: "ידעתי שיש פה הזדמנות אדירה למהפכה שעוד לא קרתה"

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא תחתית עבורנו": למה אינטל אכזבה כל כך את המשקיעים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

בנק אוף אמריקה / צילום: Shutterstock, Tero Vesalainen

השקל יטוס, הריבית תרד ומה יקרה לאינפלציה? התחזית האופטימית של בנק אוף אמריקה לישראל

בנק ההשקעות הוציא בחג תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית: הצמיחה ב-2024 תעמוד על 2.4%, לעומת צפי של 2% מצד בנק ישראל ותחזית לצמיחה כמעט אפסית של S&P ● במידה וחוסר הוודאות יתפוגג, מעריכים בבנק כי השקל יכול להתחזק ולהגיע לשער של 3.5 שקלים לדולר

עסקאות השבוע / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בכמה נמכרה דירה לפינוי בינוי ברמת גן?

דירה בת שישה חדרים בבניין ישן משנות ה־60, המתפרשת על פני שטח של 158 מ"ר ובעלת שני מפלסים, נמכרה תמורת 2.9 מיליון שקל ● המתווך בעסקה: "לנכס יש פוטנציאל השבחה גדול"

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

טל בסכס, פרויקטור מרכז השליטה האזרחי / צילום: רמי זרנגר-יח''צ החברה למתנ''סים

הפרויקטור שלא היה בראיון ראשון: "לא באתי לחמם כיסא"

טל בסכס מונה בסוף אוקטובר לפרויקטור שתפקידו "לתדרך בכל הנוגע לניהול האזרחי של המלחמה" ● אלא שאינטרסים פוליטיים רחשו בשטח, יותר מדי גופים היו מעורבים, ומהדיבורים על תקציב של 15 מיליארד שקל לא נשאר דבר ● בראיון לגלובס הוא מדבר על היכולת להשפיע כמנכ"ל החברה למתנ"סים, ומפתיע: "אם קוראים לי שוב - אני מתייצב"

עו''ד חגי קלעי / צילום: פליקס רטברג

"משפיל ומקומם": עורך הדין שהצליח לעזור להרבה, רק לא לעצמו

הוא עמד בפני 15 שופטים בבג"ץ הסבירות ההיסטורי, מייצג בעלי מניות נגד תאגידי ענק, ובין לקוחות המשרד שלו אפשר למצוא את אבי חימי ואריה דרעי ● אבל נדמה שהשליחות הגדולה ביותר של עו"ד חגי קלעי היא בקידום השוויון לקהילה הגאה ● אז איך זה שדווקא את בנו הוא נאלץ להביא בפונדקאות בארה"ב? "זה היה משפיל ומקומם"

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": עורך הדין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

עמית גריידי, הממונה על חוק המכר במשרד השיכון / צילום: משרד הבינוי והשיכון

קניתם דירה מיזם ומכרתם לפני האכלוס? אולי תהיו אחראיים לאיחורים במסירה

נייר עמדה שפרסם הממונה על חוק המכר מחריף את התנאים עבור מי שרוכשים דירה מקבלן ומעוניינים למכור לפני האכלוס

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

מפגין מניף שלט עם ''מהפכת אינתיפאדה'' בוושינגטון. תמיכות מפורשות באלימות / צילום: Associated Press, Lindsey Wasson

״אינתיפאדה עולמית״ מתפשטת בקמפוסים של ארה״ב אבל היא עשויה לחזק דווקא את הימין

זה מה שקרה למחאות הענק נגד מלחמת וייטנם ולמרד הסטודנטים בצרפת לפני 60 שנה ● התנועה הנוכחית מעתיקה בהצלחה גוברת את דפוסי הפעולה של המאבק נגד אפרטהייד לפני 40 שנה ● ישראל הופכת למנוף של שינוי

הירחון העברי ''השחר'', שבו כתב בן יהודה, 1879. הרושם ממאמרו היה עצום / צילום: ויקיפדיה

העברית של ימינו מבטאת כישלון אחד מובהק של אליעזר בן יהודה

בדיוק לפני 145 שנה אליעזר בן יהודה הקדים את כל בני זמנו בהבנת הקשר בין הארץ לבין הלשון ● אבל את לשון ימינו הוא כנראה לא היה מבין

טקס הסיום הראשון של סטודנטים בסניף אוניברסיטת NYU בשנחאי, 2017 / צילום: Reuters, Ke yi

הכל למכירה: כך זורם הכסף הסיני לאוניברסיטאות אמריקאיות

אוניברסיטאות אמריקאיות חותמות על חוזים ברחבי העולם כדי למכור את מומחיות המחקר וההכשרה שלהן, וכמה מההסכמים הרווחיים ביותר שלהן היו עם חברות שבסיסן בסין ● חוזים הוערכו ב-2.32 מיליארד דולר בין 2012 ל-2024, על רקע חששות בקונגרס כי הקשרים האקדמיים עלולים להוות סיכון ביטחוני לאומי

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?