גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בכירי ענף המלונאות מזהירים: "יש מלונות שלא יצלחו את המשבר, והם ייסגרו"

בצל הדיבורים על החמרת ההגבלות, כינסו "גלובס" וחברת דירוג האשראי מידרוג בכירים מודאגים מענף התיירות לפאנל טלפוני תחת הכותרת "כיצד תעשיית התיירות תשרוד את הגל השני"

סיור מודרך בירושלים. בענף המלונאות והתיירות נושאים עיניים למשרד התיירות / צילום: shutterstock, שאטרסטוק
סיור מודרך בירושלים. בענף המלונאות והתיירות נושאים עיניים למשרד התיירות / צילום: shutterstock, שאטרסטוק

בשדות התעופה של עקבה וביירות, הוקמו מרכזים לבדיקה מהירה לאיתור חולי קורונה במטרה להסיר עוד חסם מהתיירים. בישראל האדומה אין מתווה, אין תוכנית, והעוסקים בענף כבר מביאים בחשבון שההתאוששות לא תקרה בקרוב. יש אמנם רצון והבנה מצד גורמים לחשיבות פתיחת השמיים והתיירות, אבל הרצון עוד לא הפך לתוכנית סדורה.

תעשיית התיירות בישראל נשענת כיום על תיירי הפנים. לאור המצב, לא כל המלונות נפתחו והרשתות חוששות שיונחתו עליהן גזירות שיחזירו אותן לאחור. כבר כעת ירד שיעור הסועדים המותרים בחדר האוכל מ-85% מהקיבולת ל-35%, במסגרת החמרת התו הסגול, עם זאת, הבריכות בבתי המלון קיבלו היתר להמשיך ולפעול, להבדיל מבריכות ציבוריות. כל שינוי בהנחיות, שנובע מהמספר הצומח של המאובחנים מדי יום, עשוי להוביל לסגירה מחודשת של בתי המלון. קברניטי הענף מודאגים ובצדק ועל כן התכנסו כמה מהם לפאנל (טלפוני) תחת הכותרת "כיצד תעשיית התיירות תשרוד את הגל השני". המשתתפים כללו את מנכ"ל משרד התיירות אמיר הלוי, מנכ"ל ישראייר אורי סירקיס, סמנכ"ל כספים בפתאל שחר עקה, סמנכ"ל כספים בישרוטל משה מגיד, ורן גולדשטיין, סמנכ"ל וראש תחום נדל"ן במידרוג.

חברת מטוסים ללא תיירות

ארבעה חודשים לתוך משבר הקורונה ו-60% מעובדי ישראייר קיבלו הודעה כי החל"ת שלהם יימשך עד לסוף פברואר. סירקיס מבין שאין מה לבנות על פתיחת שמים עד לפסח 2021. "ישראייר היא חברת תיירות שיש לה מטוסים ועכשיו היא חברת מטוסים שאין לה תיירות". מטוסי ישראייר הם היחידים מבין חברות התעופה הישראליות שנמצאים באוויר: היא טסה לאילת, היא מפעילה טיסות מטען (שמספרן קטן) וטיסות נוסעים נקודתיות. החברה קיבלה מחצית מ-140 מיליון השקלים שהיא תקבל כהלוואה בערבות מדינה ועם זאת, אומר סירקיס "אנחנו במוד של שרידות".

אורי סירקיס, מנכ"ל ישראייר / צילום: שלומי יוסף, גלובס

אחרי ש-95% מהמלונות בארץ היו סגורים, מאז סוף מאי עוד ועוד בתי מלון נפתחים. ברשת פתאל נפתחו 23 בתי מלון, כ-60% מכלל בתי המלון של הרשת בישראל. סמנכ"ל הכספים של החברה שחר עקה שואב אופטימיות ממלונות הרשת בגרמניה, בהולנד ובאנגליה שם התפוסה עולה ושיעור המלונות הפתוחים גדול בהרבה (כ-150 מתוך 180).

ישרוטל, שבנויה על תיירות פנים מטבעה (בעיקר באילת), פתחה את רוב המלונות שלה. סמנכ"ל הכספים משה מגיד אמר כי "ידענו ימים קשים עם הרבה ביטולים אבל זה נרגע. במלונות שנשענים על נכנסת כמו ת"א או הרצליה אנחנו עובדים סביר אבל לא יותר מזה".

בענף המלונאות והתיירות נושאים עיניים למשרד התיירות כמו גם לאוצר. מנכ"ל משרד התיירות אמיר הלוי מפרט כי "תיירות הפנים אמורה לשמר את תשתיות התיירות של המדינה. זה שאין תקציב (ממשלתי) זה מקשה עלינו אבל הצלחנו לתת גלגלי הצלה נקודתיים (למשל למורי הדרך) לטווח קצר וגם לטווח הארוך. אם בשנת2021 נהיה באותו מצב, אנחנו צריכים להיות מוכנים לזה, יש ערים כמו טבריה שיצטרכו טיפול נקודתי. בגלל שיש הרבה יזמים, ממורי דרך ועד מלונאים שיצאו לשיפוץ, כולם נכנסו להתחייבויות וזה מטריד אותנו. הבעיה הכי גדולה היא בעיתוי של האירוע הזה. לפני שלוש שנים בזמן אינתיפאדת הסכינים, הגיעו שלושה מיליון תיירים לישראל. השנה היינו מגיעים לחמישה מיליון - ולזה כולם נערכו עם השקעות. כעת ההשקעות הפכו להתחייבויות שצריך לשלם אותן בתזרים אפס".

אמיר הלוי, מנכ"ל משרד התיירות  / צילום: שלומי יוסף, גלובס

צינון גם בנדל"ן למלונאות

חמישה מיליון תיירים בשנה הפכו לחלום רחוק. האם המשבר יוביל לעצירה ביזמות של בנייה חדשה? בשנים האחרונות דיווחנו גם במדור הזה על כניסה של חברות נדל"ן לתחום המלונאות, בכללן נצבא, ישראל-קנדה, עזריאלי ואחרים. רן גולדשטיין, סמנכ"ל וראש תחום נדל"ן במידרוג, סבור ש"הקורונה טרפה את הקלפים. תהיה עצירה מסוימת לפחות בפרויקטים שניתן לעצור. יש פה צינון משמעותי לשוק. יזמים שחשבו בעבר, יחשבו כעת פעמיים אם להיכנס לענף שהוא תנודתי ומושפע משינויים כלכליים".

התחזית של מידרוג להתאוששות בענף מכוונת ל-2023 ל-2025. "זה קשור לכלכלות שעוטפות את המלונאות", מסביר גולדשטיין, "ככל שהמשבר יעמיק ההתאוששות תיקח יותר שנים. הכנסות המלונאות כפופות לעונתיות: את הרבעון השני הם ספגו, ובימים כתיקונם הרבעון השלישי אמור לספק הכי הרבה הכנסות וזה לא יהיה. ככל שמתקרבים לרבעונים הראשונים של 2021 החברות המלונאיות חייבות לייצר מזומנים על ידי הגדלת המינוף או מימוש נכסים כדי לצלוח את התקופה. מציאת חיסון תביא בוסט נקודתי, אבל המלונאות תושפע מהכלכלה העוטפת, ומשום שזו כלכלה במיתון בכל העולם - זו כלכלה שבה הצריכה נמוכה והאבטלה גבוהה - ההתאוששות תהיה יותר איטית. בישראל יש מקומות שיהיו פגיעים יותר ויש פחות, כמו אילת. תל אביב שפונה לקהל העסקי תחווה שנים פחות טובות".

רן גולדשטיין, סמנכ"ל וראש תחום נדל"ן במידרוג / צילום: סיון פרג'

האם אפשר לתכנן בכלל קדימה? "שרטטנו תוואי עם תחילת המשבר", אומר סירקיס "פספסנו את משך המשבר אבל ידענו שיש ארבע מעגלים - מעגל תיירות הפנים שיתאושש ראשון, השני הוא קבוצות שבאות לישראל על רקע דתי, מעגל שלישי הם התיירים העצמאיים (FIT) והרביעי הוא של תיירות בקבוצות. זה הבסיס שאנחנו עובדים עליו ולכן לא הפסקנו לטוס לאילת. אנחנו מחזיקים הזמנות ל-12 אלף אוונגליסטים שרוצים להגיע לכאן, וזה כשנתח השוק שלנו הוא 15%. זה אומר שיש 150 אלף איש שיכולים להביא אותם לארץ, לארגן להם בדיקת קורונה מהירה, להשאיר אותם 48 שעות במלון והם יגידו כן. כי הם משתוקקים לבוא ולהתפלל בישראל. יש ויכוח שרה"מ לא מכריע בו, והוא האם אפשר לבצע בדיקות בשדה התעופה. משרד הבריאות טוען שהבדיקות הן נכס לאומי ולכן הוא לא מוכן שיבצעו לתיירים. זה 150 אלף איש שאפשר למלא איתם את המלונות בכנרת בספטמבר ולהפיח תקווה בענף".

לשאלה עד כמה הסיוע הממשלתי משמעותי בהתמודדות משיב עקה: "הסיוע נמדד בהיקף ובמהירות. להלוואות בערבות מדינה יש המון חורים. מלונות רבים לא קיבלו דבר וכיום הם לא יכולים לשלם לספקים ואפילו לא עונים להם לטלפון. זה כאוס. לא נותנים הלוואות גם לחברות גדולות בתחום שנחשב מסוכן. באירופה לעומת זאת כל המנגנונים להחזרת עובדים היו מהירים וגמישים, את הכספים קיבלנו באופן מידי. הלוואות בעקבות מדינה קיבלנו כבר, פה הכול יותר איטי".

מגיד מוסיף: "כשהיו אירועים מלחמתיים היה יותר קל לקבל פיצוי, במלחמת שלום הגליל היה נוהל על בסיס ירידה במחזורים, ואז זה עבד".

על כולם לחלוק את הפגיעה

באוויר יש דיבור על סגר נוסף בכדי לשטח את עקומת החולים שמשתוללת. הלוי מזכיר לנוכחים כי "הסגר הבא הוא עניין של זמן. היות שאנחנו יודעים כמה עולה לפתוח מלון אחרי שסוגרים אותו, נעשה הכול שזה לא יקרה". מבחינת המלונאים סגר, גם אם לזמן קצוב משמעו גזרה קשה. "ניאלץ להתנהג כמו בחודש מרץ", אומר מגיד, "נוציא את כל העובדים לחל"ת נצטמצם למינימום עד יעבור זעם. יש לנו רזרבות לעבור את זה אבל ניאלץ לנקוט במהלכים, כולל לבקש פטור מארנונה, לדון על תשלום של שכר דירה, אין דרך אחרת".

האם בעלי הנכסים הקלו בשכר הדירה למלונאים?
"כשהמדינה סוגרת לנו מלונות יש לנו עילה להגיד שאנחנו לא משלמים שכר דירה", אומר מגיד ומוסיף, "שכר דירה הוא נושא שנתון למו"מ. לפי עקה, "הסיטואציה היא שכולם צריכים לחלוק את הפגיעה. למלונאים ששוכרים יש הפסד שוטף כשהמלון סגור ודורש תחזוקה".

גולדשטיין: "שמענו על הקלות לא רק בתחום המלונאות, ולא רק בישראל. יש החלה על ידי בעלי הנכסים לטובת המלונאים וגם הבנקים נוקטים אורך רוח כשהם לא ממהרים להוריד שאלטר על הלוואות, אבל גם לזה יהיה סוף. בארה"ב המלונאים קיבלו סכומים משמעותיים לחשבון הבנק ונאמר להם שבעוד כמה חודשים תיעשה בדיקה האם מגיע להם הכסף, אבל דבר ראשון הם קיבלו. ככל שהפעילות תמשיך להיות במגמת התאוששות ורמת ההכנסות והרווח התפעולי מהמלונות יקטנו, אני משער שיגיעו להסכמים חדשים של שכר דירה. אבל זה ישפיע על שווי המלונות שכרוך בפעילות התפעולית של המלון. בתוך כך אנחנו מניחים שיהיו גם מלונות שייסגרו. מלונות ללא נזילות או גמישות פיננסית ונגישות לשוק ההון עלולים שלא לצלוח את המשבר. המלונות הוותיקים בישראל כבר התמודדו עם משברים, לעומת זאת יש חברות חדשות שהן ברמת סיכון גבוהה יותר. יש משמעות להתמודדות עם משברים בעבר גם אם זה משבר בסדר גודל אחר. יכולות העבר משפיעות מבחינת המהירות וההתאמה".

עוד כתבות

מאיר שמיר, מנכ''ל ובעל השליטה במבטח שמיר / צילום: כדיה לוי

הקפיצה האנרגטית של מאיר שמיר: המניה שהניבה 450% בשלוש שנים

לאחר האקזיטים ההיסטוריים בתנובה, בביטוח ובהייטק, מתברר כי ההימור הנוכחי של מבטח שמיר על תחום תחנות הכוח מוכיח את עצמו - לפחות בבורסה ● שווי החברה כבר עומד על יותר מ-4 מיליארד שקל ומקנה למאיר שמיר הון של 1.7 מיליארד שקל על הנייר

מחאת תמיכה באיראנים, לונדון השבוע / צילום: Reuters, Seiya Tanase

המשטר האיראני ניתק 90 מיליון איש מהרשת. אז איך התוצאה שקיבל הייתה הפוכה לגמרי?

בניסיון לחנוק את המחאה, המשטר האיראני ניתק כ־90 מיליון איש מהרשת, אך התוצאה הפוכה מהצפוי ● בעזרת עשרות אלפי טרמינלים של סטארלינק שהוברחו למדינה, שימוש ב־VPN ושירותים מוצפנים, המפגינים מצליחים לעקוף את ההחשכה ולהציף את העולם בתיעודים מהשטח

צילום: Shutterstock

פרשת יוטרייד: האנליסט הנאשם בהונאת משקיעים הוסגר לישראל

רואי קוזין, בכיר בחברת האלגו-טריידינג יוטרייד, שגייסה במרמה כ-77 מיליון שקל מכ-600 לקוחות, הוסגר ממקסיקו לישראל ● קוזין שימש כאנליסט ראשי בחברה בין השנים 2012 ל-2015, תחת ניהולו של אביב טלמור, שנידון לחמש שנות מאסר במגרת הפרשה

השלדים בבורסה בת''א מסמנים את להיטי התקופה / צילום: Shutterstock

הביקוש לשלדים בורסאיים בת"א עולה ומסמן את הסקטורים החמים

שורה של עסקאות נחתמו בתקופה האחרונה למיזוג פעילות עסקית חדשה לחברות שפעילותן נסגרה או מדשדשת ● רבות מחברות השלד הגיעו לבורסה בת"א בגל הנפקות הטכנולוגיה של שנת 2021 ● בצד הנכנס - פעילויות עסקיות בתחומים הקורצים לטעם הנוכחי של המשקיעים

מנכ''ל אנבידיה, ג'נסן הואנג / צילום: באדיבות אנבידיה

המשקיע שבטוח: זו החברה שתעקוף את אנבידיה בשווי שוק

היזם והסוחר המפורסם טום סוסנוף טוען כי "אנבידיה היא השקעה משעממת שתאבד את התואר הנכסף לגוגל" ● אבל הוא די לבד - למעט מייקל ברי, יש קונסנזוס בקרב אנליסטים מובילים בוול סטריט שמניית החברה תספק אפסייד משמעותי ב־2026 ואף תעבור שווי שוק של 6 טריליון דולר ● בבלומברג מציינים את הסיכונים והמהמורות שבדרך ● וגם: אנבידיה היא החברה הכי זולה בין "שבע המופלאות", בנק אוף אמריקה: "זו הזדמנות"

צחי אבו / צילום: יונתן בלום

בהיקף כולל של כ-95 מיליון שקל: אבו פמילי מגורים השלימה שתי עסקאות

חברת ההשכרה לטווח ארוך הודיעה על השלמת שתי עסקאות ברחובות ובקריית אתא ●  תוכנית ההתחדשות העירונית בגבעתיים מגיעה לישורת מכרעת ● בחיפה ידונו בשבוע הבא בהתנגדויות הרבות להרחבת שכונת סביוני דניה ● וחברת כמאי הישראלית, שעוזרת לחברות בנייה באמצעות סוכן AI, גייסה מיליון דולר ● חדשות השבוע בנדל"ן

נתב''ג / צילום: טלי בוגדנובסקי

הביקושים לקופנהגן הוכפלו: כך טיסות ישירות משפיעות על בחירת יעדי הנופש

ענף התעופה המקומי מתחיל להתאושש, והחברות מזהות את ההזדמנות ופותחות קווים ישירים חדשים להאנוי, לקופנהגן ולברטיסלבה ● אלה מקלים על הנסיעה ומגבירים את האטרקטיביות של היעדים ● ומתי טיסות ישירות לא מגדילות את הביקוש?

סזאר / צילום: דר טייב

אחרי 20 שנה - המסעדה הזו מצליחה להמציא את עצמה מחדש

בסזאר שברחובות תמצאו לצד מנות "באנקר" בלתי מנוצחות - שניצל, המבורגר, פירה, סלט קיסר – גם מנות שמדברות קולינריה עכשווית

מתוך קמפיין מזרחי טפחות / צילום: צילום מסך

שבוע שלישי ברציפות: שגיא דקל חן מוביל את מזרחי טפחות למקום הראשון בזכירות

הפרסומת האהובה ביותר שייכת לביטוח 9, וחברות הביטוח תופסות מחצית מדירוג הפרסומות הזכורות והאהובות השבועי של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● ההשקעה הגדולה ביותר השבוע שייכת לפלטפורמת הסטרימינג free TV והקמפיין בכיכובו של ארז טל

שליח של GetPackage / צילום: באדיבות GetPackage

באיזו עיר בארץ מזמינים הכי הרבה משלוחים, ומתי?

הערים המובילות בהיקף המשלוחים הן תל אביב עם 11.5%, חיפה עם 9.5% ופתח תקווה עם 7%, כך עולה מנתונים של חברת השליחויות Get Package המסכמים את שנת 2025● תקציב הפרסום בדיגיטל של הביטוח הלאומי עובר ל–Funia, וקרן אדמונד דה רוטשילד מעניקה פרסים בהיקף של כרבע מיליון שקל למעצבי אופנה ● אירועים ומינויים

הובלת דשנים, כיל חיפה / צילום: יח''צ כיל

יצואני הדשנים חוששים: עד כמה אירופה תכיר במס הפחמן הישראלי?

ישראל הקדימה וקבעה מס פחמן לקראת כניסתו לתוקף של מס חדש שיחול על סחורות מיובאות באירופה לפי הפליטות שנוצרו בייצורן ● אך האיחוד טרם הכריע אם יכיר במס המקומי, ויצואני הדשנים עלולים לשלם פעמיים

וורן באפט / צילום: ap, Nati Harnik

"השד יצא מהבקבוק": האזהרה החדשה של וורן באפט

באפט תמיד הזהיר שמתקפה גרעינית או ביולוגית היא הסיכון הגדול ביותר ● עתה הוא מוצא הקבלה בתחום ה-AI וטען בראיון ל-CNBC כי חוסר ההבנה של מובילי התחום בנוגע לכיוון אליו הטכנולוגיה מתקדמת הוא מסוכן ● להמחשה בחר את דבריו איינשטיין בנוגע לאטום: "זה משנה הכול בעולם, פרט לאופן שבו אנשים חושבים"

ההצעה של אב־גד / צילום: יח''צ

הטרייד־אין של אב-גד חוסך עשרות אלפי שקלים ובעיקר כאב ראש

החברה מציעה לרוכשים למכור עבורם את הדירה הישנה בהפחתה של 6% מהמחיר שיקבע שמאי, ב־14 פרויקטים שהיא משווקת כיום בארץ • למשפרי דיור ההצעה יכולה לחסוך בעיות בתקופה קשה בשוק היד השנייה ● מאחורי המבצעים, מדור חדש

חומרים: Shutterstock, AP/Jacquelyn Martin (עיבוד תמונה)

מי שמתעמר בפאוול - יש לו עסק איתם: סוחרי מניות המם מתייצבים להגנת יו"ר הפד

משקיעים פרטיים הפעילים במדיה החברתית לא מתכוונים לעבור לסדר היום על האשמות מצד הבית הלבן בדבר מעשים פליליים של הנגיד פאוול, שמטרתן כנראה להפעיל לחץ כדי להביא להפחתות ריבית נוספות ● כמי שבתקופתו דהר שוק המניות לשיאים, הוא זכה באהדתם לנצח

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

נעילה חיובית בוול סטריט; מניות השבבים זינקו בעקבות הדוחות של TSMC

הנאסד"ק עלה בכ-0.3% ● TSMC קפצה במעל 4% אחרי הדוחות, ומשכה עמה מעלה את אנבידיה, AMD וחברות נוספות בסקטור ● בנקי ההשקעות מורגן סטנלי וגולדמן סאקס מטפסים בעקבות פרסומי הדוחות ● מניית בלאקרוק מזנקת, לאחר שבית ההשקעות דיווח על שיא של נכסים מנוהלים, בגובה מעל 14 טריליון דולר ● על רקע צפירת ההרגעה של טראמפ - מחירי הנפט יורדים במעל 4%

צילומים: AP/Jacquelyn Martin, Denes Erdos, רויטרס

סקר ענק קובע: זו המדינה שמחליפה את ארה"ב כמעצמה העולמית

סקר בקרב 21 מדינות מלמד כי סין בדרך להפוך למעצמה החזקה בעולם בגלל המדיניות של טראמפ ● נשיא דרום קוריאה לשעבר עשוי לעמוד בפני גזר דין מוות ● והמנהיג הוותיק ביותר באיחוד האירופי שעשוי לחטוף מכה בבחירות הקרובות ● זום גלובלי, מדור חדש 

מטוס לופטהנזה / צילום: יח''צ

מחשש להסלמה: לופטהנזה החלה לבטל טיסות לישראל

קבוצת לופטהנזה הודיעה על המשך פעילותה בארץ במתכונת של טיסות יום בלבד, על רקע צפי מתחזק להסלמה ביטחונית - זאת כדי לאפשר לצוותי האוויר לשוב למדינות המוצא ללא לינה בישראל ● הניסיון מהמלחמה מראה: כאשר קבוצת לופטהנזה מחליטה לצמצם פעילות בארץ, חברות תעופה אירופיות נוטות ללכת בעקבותיה

אינפלציה / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

האינפלציה השנתית עמדה ב-2025 על 2.6%; שינוי כיוון בדיור: המחירים חזרו לטפס

האינפלציה נותרה בחודש דצמבר ללא שינוי ● הסעיפים הבולטים בהם נרשמו עליות: הלבשה והנעלה, ירקות ופירות, דיור ותחבורה ● מחירי הטיסות לחו"ל התייקרו בשיעור בולט של 4.1% ● סעיפים בהם נרשמו ירידות: תרבות ובידור וסעיף המזון ● מחירי הדירות עלו ב-0.7% בנובמבר, לאחר שמונה חודשים רצופים של ירידות

מפעל ענקית השבבים הטייוואנית TSMC / צילום: Shutterstock

יצרנית השבבים הגדולה בעולם עקפה את התחזיות. ומה היא צופה להמשך?

TSMC עקפה את תחזיות האנליסטים ברבעון הרביעי ומציגה המשך צמיחה מהירה, וזאת על רקע הביקוש לשבבים מתקדמים לשרתי בינה מלאכותית

הראל ויזל, בעלים ומנכ''ל פוקס / צילום: ההסתדרות

הסמנכ"ל החדש בחברת הבת של פוקס: הבן של ויזל

איתי ויזל ימונה לסמנכ"ל מכירות בחברת הבת איתי ברנדס ● בתחילת 2025 עוד עמד שכרו על כ-13 אלף שקל ובשנת 2028 הוא צפוי לעמוד על כ-28 אלף שקל