גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

“אם בונים מסילת רכבת מזרחית לחדרה, אין סיבה לא להמשיך עד קריית שמונה”

להשקיע בפיתוח טכנולוגיות רפואיות במגזר הפרטי, לייצר תשתית לרפואה מרחוק, לבטל את הפטור ממס על שכר דירה, ולהפחית שכר במגזר הציבורי ● "גלובס" מארח פאנל מומחים יומי בניסיון לסגור את הוואקום ולסייע במציאת פתרונות יצירתיים לקורונה הכלכלית ● סוגרים את הוואקום 

עבודות תשתית ברכבת בתקופת הקורונה / צילום: איל יצהר, גלובס
עבודות תשתית ברכבת בתקופת הקורונה / צילום: איל יצהר, גלובס

באיזה צעדים כלכליים יש לנקוט במהירות, איך אפשר לסייע לעסקים ומה יציל את שוק העבודה? המנהיגות הכלכלית של ישראל מתמהמהת, אבל רעיונות יצירתיים דווקא לא חסרים. בניסיון לסייע בסגירת הפער ומתוך רצון להעלות לדיון מגוון רחב של פתרונות, "גלובס" יפנה מדי יום למומחים בעלי רקע כלכלי, עסקי, חברתי או אקדמאי רלוונטי. רוצים לקחת חלק בשיח? פנו אלינו i-can-help@globes.co.il

"להטיל מסים שמספקים הכנסות למדינה ומייעלים את הכלכלה"

אורי יוגב, יו"ר אלומה תשתיות, מנהל רשות החברות הממשלתיות לשעבר

אורי יוגב, יו"ר אלומה תשתיות, מנהל רשות החברות הממשלתיות לשעבר / צילום: יונתן בלום, גלובס

1. לתמרץ אנשים לעבוד

"גם בזמן משבר, הפתרונות והתוכניות הכלכליות צריכות להתרכז בטווח הארוך. לכן, תוכנית מענקים כמו שאנחנו רואים עכשיו, בשילוב התוכנית המסייעת לעסקים שמחזורם ירד, היא שגיאה איומה. היא לא נותנת למי שצריך, והיא מתמרצת אנשים לא לעבוד. צריך לתת רשת ביטחון חברתית למי שנפגע באופן קשה, וכל היתר צריכים לקחת בחשבון שזה משבר ארוך, שיש ענפים שמאוד ייפגעו ממנו.

"הממשלה לא יכולה למנוע את זה שיש כאן משבר כלכלי כתוצאה מהקורונה, זה קורה בכל העולם. היא יכולה בטווח הקצר לעזור לחלשים, ולתמרץ מעבר מענפים בסיכון. למשל, לתת כסף שמעודד תעסוקה ומעודד מעבר לענפים אחרים. אם נותנים למסעדנים או לעסקי התיירות מענקים, לא צריך להתנות את זה בכך שיישארו בתחום שלהם".

2. לתת ואוצ'רים להכשרה מקצועית

"כדי להתמודד עם משבר התעסוקה, אפשר לתת ואוצ'רים להכשרה מקצועית. כל עובד שרוצה לעבור מתחום שייפגע בטווח הבינוני-ארוך, יקבל שובר שבו יוכל להשתמש כדי להכשיר את עצמו למציאות החדשה. הממשלה צריכה להשקיע היום בעולמות העבודה מרחוק, במיקוד של בריאות וחינוך, ובמקומות שמעודדים תעסוקה לטווח הרחוק, כמו טכנולוגיה ותשתיות.

"דרך אחת היא להכפיל את המימון לגופים שקיבלו מענקים מהמדען הראשי, וכבר עברו תהליך בדיקה. בתחום התשתיות צריך לא רק להקדים פרויקטים קיימים, אלא להרחיב פרויקטים שטובים לטווח הרחוק. למשל, אם בונים את המסילה המזרחית עד חדרה, אין סיבה לא לקחת אותה עד קריית שמונה. ישראל מפגרת בתשתיות תחבורה וגם בתשתיות של הגנת הסביבה. צריך להשקיע באמצעות כסף מעודד כלכלה, שיבטיח את צמיחת המשק ויאיץ את היכולת שלנו לצאת מהמשבר".

3. להעלות את גיל הפרישה

"צריך לראות איך מחזירים את ה-100 מיליארד שקל שאנחנו שופכים על הציבור בחוסר ברירה. תקופת משבר היא הזדמנות לבצע מהלכים שקשה להעביר בזמן שגרה, פוליטית וציבורית. למשל, העלאת גיל הפרישה לנשים וגברים לגיל 70. ההחלטה שלא להעלות עכשיו מיסים שקודם לכן היה צריך לטפל בהם, היא שגיאה איומה. את הפטור ממע"מ על פירות וירקות ומיסוי על דירות להשכרה, צריך לבטל. זה גם הזמן להטיל מיסי חניה, אגרות גודש ומיסים אחרים שמספקים הכנסות למדינה ומייעלים את הכלכלה".

4. להנפיק חברות ממשלתיות

"זו תקופה למדיניות מוניטרית מאוד מרחיבה, כמו מה שבנק ישראל עשה עם רכישת אג"ח מחברות. בתקופה כזו צריך להיזהר בהרחבה פיסקאלית והוצאות תקציביות קבועות. במגזר הציבורי, אלו שיש להם קביעות או ששכרם גבוה מהממוצע, צריכים להשתתף בנטל; זה הזמן להימנע מתוספות שכר, ולהפחית שכר מרמות שכר של 15-20 אלף שקל, לתקופה קצובה. צעד מעודד כלכלה נוסף הוא הנפקות מיעוט של החברות הממשלתיות הגדולות - חברת חשמל, מקורות, תעשייה אווירית. יש תוכנית להנפיק בבורסה בשביל קרנות הפנסיה וקופות הגמל, עד 49% מהן. זה יכול להניב 15 מיליארד שקל להכנסות המדינה".

"לרתום את המגזר הפרטי למאבק בווירוס, ולתת לשוק להתחרות על זה"

ד"ר אלון אייזנברג, המחלקה לכלכלה באוניברסיטה העברית

ד"ר אלון אייזנברג, המחלקה לכלכלה באוניברסיטה העברית / צילום: איל יצהר, גלובס

1. להפחית את רמת החרדה

"הצד החיובי בתוכנית הכלכלית הוא שהממשלה רואה שהמשבר צפוי להימשך זמן רב, ומכירה בצורך לתת רשת ביטחון לשכירים ולעצמאים, מתוך הבנה שצריך לייצר ודאות כלשהי בסיטואציה כאוטית. זה דבר חשוב מאוד, שיכול גם להוות מנוע צמיחה.

"אם אני כל הזמן בחרדה מכך שבחודש הבא לא תהיה לי משכורת - קשה לי לעשות פעולות נכונות כלכלית, ואני רק מנסה לכבות שריפות. אם אני יודע שיש לי דמי אבטלה לתקופה ארוכה, זה יכול לעזור לי להסדיר את הנשימה, ולהחליט האם לחכות שהמעסיק יחזיר אותי או לעשות הסבה מקצועית. גם למענק לעסקים יש את אותו אפקט".

2. לא רק להכריז, גם לבצע

"האתגר העיקרי עד עכשיו הוא היישום. מכריזים על תוכניות, אבל כשבודקים את הביצוע - הוא בחסר. סכומים שהממשלה רצתה לתת לא מגיעים, וזה משהו שצריך לשפר בצורה דרסטית.

"המענק האוניברסלי הוא לא צעד מושלם, אבל כל צעד מדיניות איננו מושלם. כהשלמה לצעדים אחרים, יש בו יתרונות - מהירות ביצוע, וכסף שמגיע לאלו שנופלים בין הכיסאות בתוכניות האחרות. יש אנשים שבמשך חודשים ארוכים לא ראו כסף בכלל, או שהמשרה שלהם קוצצה גם אם הם לא פוטרו".

3. להפוך את התחלואה לפרויקט לאומי

"חסרה תוכנית שמשקיעה משאבים בנושא התחלואה כפרויקט לאומי, שיכול לייצר תעסוקה וגם לתמוך בצמיחה - על ידי הפחתת הצורך בסגרים נרחבים. אפשר לרתום את המגזר הפרטי למאבק בווירוס, למשל כדי שיהיה כושר ייצור למסכות וערכות בדיקה; להזרים השקעות לטכנולוגיות לבדיקות מהירות יותר ולאיתור חולים; ולדאוג לפתרונות טכנולוגיים למערך האפידמיולוגי. הממשלה יכולה להקצות סכומים למגזר הפרטי, השוק יתחרה עליהם, ויביא את הפתרונות המבריקים ביותר. במקביל, צריך לתקצב מחקר ופיתוח שיתמודד עם הווירוס".

4. לזהות את התחומים הצומחים

"צריך לקנות זמן לעובדים שאין להם פתרון כי הענף שלהם נסגר או הוגבל מאוד למשך תקופה ממושכת, ובמקביל לבצע הכשרות מקצועיות, בתחום התכנות למשל. אלו דברים שמי שאוטודידקט יכול לעשות בעצמו, אבל צריך לחזק מאוד את ההכשרות המקצועיות. רשת הביטחון שנותנים כרגע למובטלים היא זמנית, והיא נועדה כדי שיוכלו למצוא אפיקים אחרים, קבועים ויציבים יותר.

"צריך לזהות את התחומים הצומחים ולסייע להם. יש פוטנציאל גדול לתעסוקה בתחום הסיעוד ובתמיכה אדמיניסטרטיבית במערכת הבריאות, שתצטרך הרבה תקנים - למשל, ביצירת תשתית לרפואה מרחוק. במקביל, הממשלה צריכה גם לתת לשוק להבין מה התחומים הצומחים האלו. ככל שתיתן לאנשים אוויר לנשימה, תאפשר להם להתברג לתחומים שהם מזהים כמנועי צמיחה לטווח היותר ארוך".

עוד כתבות

וול סטריט / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בוול סטריט; מחירי הנפט צללו בכ-3%

הנאסד"ק ירד ב-1.2% ● מדד הקאק עלה ב-0.6% ● ירידה במדד המחירים לצרכן בבריטניה, אך מעל הצפי ● יצרנית השבבים ההולנדית ASML יורדת ב-5% ●  ג'יי.פי. מורגן: "היסטורית, רכישת זהב לא מצדיקה את הסיכון" • מיקרוסופט תשקיע 1.5 מיליארד דולר בחברת ה-AI מאיחוד האמירויות • יו"ר הפד מודה: "אין התקדמות במאבק באינפלציה"

וול סטריט / צילום: Shutterstock

נעילה מעורבת בוול סטריט; יו"ר הפד: "אין התקדמות במאבק באינפלציה"

נאסד"ק ירד ב-0.1% ● פאוול:"השגת יעד האינפלציה תיקח יותר זמן משחשבנו" ● טראמפ מדיה צללה ב-14% ● בנק HSBC ממליץ על מניית AMD ● שווי השוק של טסלה ירד בכ-40% מתחילת השנה ● השקעת ענק למיקרוסופט בחברת AI מאיחוד האמירויות ● איתן בן אליהו ימונה ליו"ר ננו דיימנשן ● באופנהיימר חיוביים לגבי פאלו אלטו ונטפליקס

שלט של גינדי שמציעה פטור ממס רכישה / צילום: כדיה לוי

המבצעים למכירת דירות: מי באמת הנהנה העיקרי?

הקיפאון בשוק הנדל"ן גורם ליזמים להציע הנחות בכל מיני צורות על דירות, אך האם הקונים באמת מרוויחים בהם?

הוועדה לקידום המאבק בפשיעה בחברה הערבית, ספטמבר 2023 / צילום: חיים צח-לע''מ

הפשיעה בחברה הערבית גואה, אבל הממשלה לא נותנת מענה

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם: בשיתוף "יוזמות אברהם", התוכנית לטיפול בפשיעה והאלימות בחברה הערבית

נרשמה עלייה של 19% במחזור הקניות בכרטיסי אשראי בהשוואה לשנה שעברה / צילום: Shutterstock

החשש מתקיפה איראנית וחג הפסח הובילו לעלייה ברכישות מזון ומוצרי חשמל

גלובס מציג מדד הבוחן את היקף הקניות בכרטיסי אשראי בישראל ● מנתוני הפניקס גמא עולה כי מספר הרכישות בענף החשמל נותר דומה, אך בשל עליות המחירים שילם הציבור כ–20% יותר

ד''ר משה כהן / צילום: תמונה פרטית

האם בקרוב יוקם בית ספר נוסף לרפואה במיקום מפתיע?

ד"ר משה כהן פועל בימים אלה מול המל"ג להגשמת החזון שלו -  בית ספר בינלאומי לרפואה באילת, בהשקעה של 250 מיליון שקל ● התוכנית כוללת שיתוף־פעולה הדוק עם אוניברסיטאות בעולם וחיזוק לבית החולים יוספטל ● האם יצליח היכן שרייכמן נתקל בהתנגדות, ומי המלונאי שרתם לגיוס הכסף?

מודעה המציגה נשק איראני ברחוב בטהרן, השבוע / צילום: Reuters, Majid Asgaripour

סנקציות במקום תגובה צבאית ישראלית: זו התוכנית של אירופה להתמודד עם המשבר במזה"ת

מדינות המערב מנסות בימים האחרונים לגבש בקדחתנות עיצומים חדשים על הרפובליקה האסלאמית ● המטרה: לשלוח מסר מאוחד, אבל בעיקר לשכנע את ישראל למתן את תגובתה הצבאית ● השאלה העיקרית: האם אחרי עשורים של סנקציות טהרן תחדל להעביר כסף לטרור

הטרנד שמרוויח מהריבית / אילוסטרציה: Shutterstock

הקאמבק של הקרנות הכספיות: המשקיעים חוזרים לטרנד שמרוויח מהריבית

בסוף 2023 נראה היה שהקרנות הכספיות דועכות. אבל מאז, האפיק הסולידי הציג התאוששות מסחררת שהגיעה לשיא החודש עם גיוסי עתק של 3 מיליארד שקל בשבועיים - פי שניים מבכל פברואר ● מומחה: "המשקיעים הבינו שהריבית הגבוהה תישאר"

מדפי חלב בסופרמרקט / צילום: גלובס

האם ישראל תחזור לייבא חלב? תלוי את מי שואלים ומתי

העלייה הצפויה במחירי החלב הניגר מעלה את השאלה האם המנגנון שקובע מכסים ומחירים מפוקחים לא מיותר ● כיצד ייראה השוק אם התחרות תיפתח, ואיך כדאי לפתור מחסור בפעם הבאה?

רועי קדוש, סמנכ''ל ההשקעות בהכשרה ביטוח / צילום: שירעד שליט

תחזיקו מזומן: ההמלצה החריגה של מנהל ההשקעות

רועי קדוש מהכשרה ביטוח מודה כי התמחור הגבוה בשווקים "בעייתי", וממליץ להשקיע במדדי וול סטריט במשקל שווה - כדי לנטרל את הדומיננטיות של מניות "שבע המופלאות" ● חלק מהכסף הוא מציע להשאיר כיום במזומן, כדי "לנצל הזדמנויות כשיגיעו ירידות"

טיל איראני ליד ים המלח, ששוגר לעבר ישראל ויורט / צילום: Reuters, ALON BEN MORDECHAI

איראן אוזרת אומץ ולוקחת הימור מסוכן בעימות גלוי מול ישראל

ההתקפה של טהראן על ישראל סימנה שינוי אסטרטגי בעימות בין המדינות ●  מלחמת הצללים הפכה לעימות ישיר, ולא ברור עדיין מה יהיה הצעד הבא ● ברקע, הלחץ על איראן להוכיח כי היא מובילה את 'ציר ההתנגדות' מתגבר

בנייה חדשה. האם ההצעה תשפיע על המחסור בפועלי בניין? / צילום: טלי בוגדנובסקי

הממשלה מתכננת: הבאת עובדים זרים לישראל ישירות ולא דרך חברות כוח אדם. לא כולם מרוצים

הממשלה דנה באופן מפתיע בסעיף שלא היה על סדר יומה שיכול להקל על הבאת פועלי בניין מחו"ל לארץ ● לפי ההצעה, קבלנים יוכלו להביא עובדים מחו"ל באופן זמני בהעסקה ישירה על ידם, בכפוף להבאת מינימום של 50 עובדים על ידי אותו מעסיק ● שר הבינוי והשיכון: "מייתרת את המשרד מכלל הליכי קבלת החלטות"

בית הנבחרים בוושינגטון / צילום: ap, Jacquelyn Martin

להשתמש בישראל כדי לדחוף את אוקראינה אל גרונו של העם האמריקאי

זה מה שאומר ציר בית הנבחרים הימני הקיצוני בארה"ב על תכסיס פרלמנטרי שנועד לאפשר סיוע צבאי לאוקראינה, לישראל ולטייוואן ● במקביל, הימין שוקל להדיח את יו"ר בית הנבחרים על נכונותו להתפשר ● "הם רוצים שהעולם יעלה בלהבות", אומר הציר הדמוקרטי

יאיר נחמד, מנכ''ל נאייקס ויו''ר הדירקטוריון / צילום: דוד זיסר

"עשיתי דברים מסוכנים": המנכ"ל שמכר מניות בעשרות מיליוני שקלים

יאיר נחמד הקים את חברת הפינטק נאייקס עם שני שותפים, הנפיק אותה בת"א לפי שווי של כמעט מיליארד דולר ובהמשך הוביל אותה לנאסד"ק ● הגיוס בנאסד"ק בוצע אחרי שהמניה עלתה בעשרות אחוזים מתחילת 2024 ● "לא רציתי למכור", טוען נחמד, "אני מאמין בחברה ולא רוצה למכור מניות. יכולנו גם לא להנפיק, אבל היו לנו סיבות"

עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: יח''צ, איל יצהר

בדיקת רשות ניירות ערך והשאלה: מה שמותר לנתן חץ ולדוד פורר אסור לאחים אמיר?

האחים יוסי ושלומי אמיר התקפלו השבוע בפני הרגולטור והחילו על עצמם "וולונטרית" את ההגבלות של בעלי שליטה ● אבל האחים אמיר הם לא היחידים שהתנהלו כמו בעלי שליטה ללא ההגבלות, אז מדוע דווקא הם תפסו את תשומת הלב של רשות ניירות ערך?

מארק קיובן / צילום: ap, Mark Schiefelbein

המיליארדר שהתחיל כמוכר שקיות אשפה חושף כמה מסים שילם ואומר: "אני שמח"

"אני משלם את מה שאני צריך. ארה"ב עשתה הרבה בשבילי, ואני גאה להחזיר לה במסים כל שנה", אומר המיליארדר מארק קיובן, שצפוי שלם מס של 275.9 מיליון דולר על הרווחים שלו ב-2023

עלות היירוט של ישראל של כמחצית מהמטח האיראני בסוף השבוע נאמדת ב-2.1 מיליארד שקל / צילום: Reuters, IMAGO/Bashar Taleb\ apaimages

הטקטיקה של רוסיה נגד אוקראינה ובעיית המיירטים שיכולה להגיע גם לישראל

המתקפה של איראן על ישראל מצביעה על הביקוש הגובר למיירטים ואת ההמתנה הארוכה עד להשגתם ● "אין ספק שהעומס על מלאי התחמושת עומד להיות בעיה, עבור כולם", אומר טום קראקו, מנהל צוות חשיבה אמריקאי בפרויקט הגנה מפני טילים במרכז למחקרים אסטרטגיים ובינלאומיים

כטב''ם מדגם שאהד 136 מוצג בטהרן / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl

חיקוי ירוד וזול: זהו הכטב"ם שאיראן שיגרה לעבר ישראל

שאהד 136 נחשב גם לחיקוי ירוד של המל"ט המתאבד הארופ, מתוצרת התעשייה האווירית, שלפי הערכות מחירו עומד על כ־700 אלף דולר ● לצורך ההשוואה, מחיר שאהד 136 מוערך בכ־30 אלף דולר בלבד

מערכת חץ 3 / צילום: דוברות משרד הביטחון

הזמנות בשיא וביקוש מקומי: האם החברות הביטחוניות ירוויחו מהתקיפה האיראנית?

מערכות ההגנה האוויריות בישראל קיבלו חותמת משמעותית כאשר הדפו 99% מהאיומים במתקפה האיראנית ● כעת העניין במערכות מצד ממשלות מסביב לעולם מזנק, והביקושים עולים ● בתעשייה האווירית מרגיעים: "יודעים לתת איזון בין צרכי מדינת ישראל לבין הלקוחות"

המדינה מאפשרת יבוא הולך וגובר של חומרי מחצבה ממחצבות פלסטיניות / צילום: Shutterstock

"סכנה של ממש": מה נחשף בתביעה של מפעילת מחצבה ישראלית?

תביעה של מפעילת מחצבה באזור בית שאן חשפה כי היקף חומרי המחצבה שנכנסו לישראל דרך מעבר ג'למה שבצפון זינק בשנתיים האחרונות ● על פי ההערכות, 15% מכלל החצץ המשמש בישראל מגיע מהרשות - שיעור שצפוי עוד לגדול