גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הבנקים מציגים: להיטיב עם אליעזר פישמן (שוב)

חן מענית חזר אל זיכרון ההפגנה מול ביתו של אליעזר פישמן רק כדי לגלות שלמרות שחמש שנים חלפו, בהרבה מובנים היחס לטייקון פושט הרגל כלל לא השתנה: הבנקים שוב הגיעו עמו להסדר מקל, והשופט אורנשטיין שתק ● אלמלא עתירת "גלובס" היה הכל גם נסגר במחשכים

אליעזר פישמן / צילום: שלומי יוסף, גלובס
אליעזר פישמן / צילום: שלומי יוסף, גלובס

ב-22 בדצמבר 2015 יצאנו, קבוצה של עיתונאים מ"גלובס", להפגין מול ביתו של בעלי העיתון באותה תקופה, אליעזר פישמן, במחאה על כוונתו לפטר עשרות עובדים מהעיתון.
כשהגענו אל הבית בסביון, הבנו מהר מאוד שהפגנה במקום כזה דומה להפגנה מול קיר.

מולנו ניצב שער ברזל גדול שמאחוריו שטח רחב ידיים וכביש גישה ארוך שהוביל אל בית המגורים, שהיה מרוחק מאוד מהמקום שבו אושר לנו להפגין. בדרך חזרה מההפגנה התבשרנו, שבזמן שאנחנו הבענו מחאה נשלחו עשרות מכתבי הפיטורים לחברינו.

כעת, האחוזה של פישמן - מי שחתום על פשיטת הרגל הגדולה בתולדות המשק הישראלי - ושל רעייתו, טובה, עומדת להימכר במסגרת הסדר הנושים שאליו הגיעו הבנקים ורשות המסים עם בני המשפחה. אל דאגה - לפי הסדר הנושים שאושר על ידי נשיא ביהמ"ש המחוזי בתל אביב, השופט איתן אורנשטיין, חלק מסכום המכירה יוחזר לטובה פישמן. לפי ההסדר, במועד קבלת מלוא התמורה בגין מכירת הבית בסביון תשלם טובה פישמן לקופת פשיטת הרגל מחצית מסכום התמורה נטו, פחות מחצית סכום התמורה בסך 7.2 מיליון שקל שהתקבלה בגין מכירה שכבר בוצעה של דירת הזוג פישמן ברחוב חיסין בתל אביב.

חשוב להבהיר: את החלטת נשיא ביהמ"ש המחוזי בתל אביב, איתן אורנשטיין, לאשר את הסדר הנושים עם משפחת פישמן יש לכבד כפי שיש לכבד כל החלטה שיפוטית אחרת. בנוסף, ראוי לציין כי ההסדר הושג בתום הליך גישור ארוך שנערך בפני נשיא ביהמ"ש העליון בדימוס, אשר גרוניס, וכי הוא מגלם שיפור בהחזר החוב של פישמן ביחס להצעות קודמות.

עם זאת, גם היום - ואולי ביתר שאת - הציבור לא יכול שלא להישאר עם טעם מר בפה נוכח היחס המלטף של המערכת הבנקאית לפישמן. בעיקר כשמשווים אותו ליחס הנוקשה של הבנקים לאנשים "רגילים" שיש להם חובות לבנק; ואפילו ליחס שניתן על ידי הבנקים לאנשי עסקים אחרים שקרסו, כמו נוחי דנקנר ומוטי זיסר ז"ל. במקרה של פישמן מדובר לאורך כל הדרך ביחס מיטיב, כזה שלו זוכה משפחתו גם היום.

השופט איתן אורנשטיין. עיתוי מוזר בלשון המעטה / צילום: איל יצהר

מסמכים שהציבור לא זכה לראות

הגורם היחיד שניסה למנוע את אישור ההסדר היה הנאמן מטעם בית המשפט, עו"ד יוסי בנקל. ימים ספורים לפני שהובא ההסדר לאישור בית המשפט, הגיש בנקל מסמך התנגדות חריף לשופט אורנשטיין. ואולם, לבקשת משפחת פישמן, אסר אורנשטיין על פרסומו, ולמעשה התיר לנו להציג אותו לציבור רק לאחר שההסדר כבר מנוי וגמור. עיתוי מוזר, בלשון המעטה. אם לא די בכך, גם עצם הדיון בבקשה היה אמור להתבצע במחשכים, בדלתיים סגורות ותחת חיסיון. למעשה, אלמלא עתרה מערכת "גלובס" לפני מספר שבועות לבית המשפט בעניין, גם הדיון הציבורי המוגבל שכן התקיים בבית המשפט, כלל לא היה בא אל העולם.

בנקל היטיב לבטא את הביקורת כשכינה את ההסדר עם משפחת פישמן, "עיר מקלט לנכסיו המוברחים והמוסתרים של פישמן". לדברי הנאמן, בהתנגדות להסדר שהגיש לאורנשטיין, מדובר בהסדר שהוא "בלתי ראוי, בלתי סביר בעליל ובעיקר בלתי מידתי".

בנקל טוען כי צריך היה לדחות את ההסדר "בראש ובראשונה בשל העובדה כי כנגד קבלת פטור מלא וגורף מפני תביעות הנאמן ובעלי תפקיד אחרים, בעילות שונות ובהיקף מצטבר של למעלה ממיליארד שקל, מציעים בני משפחת החייב פישמן להעמיד לקופת פשיטת הרגל 'תרומה' בסכום מגוחך, הקרוב לאפס, וגם זאת רק לאחר שקופת פשיטת הרגל תעביר לידיהם - שלא כדין - נכסים נוספים שהם אינם זכאים להם".

במסמך שהותר לפרסום, פירט הנאמן שורה של סיבות שבעטיין הוא מתנגד להסדר. הראשונה שבהן היא מה שכינה הנאמן, "העברת נכסים וזכויות המוקנים לקופת פשיטת הרגל של פישמן - לידי בני משפחתו". לפי הנאמן, "הסדר ראוי ליישובן של התביעות הוא אך ורק הסדר כספי במסגרתו ישלמו בני משפחת החייב סכום ראוי, ממקורותיהם הפרטיים. ואולם, זה איננו הגיונו של ההסדר המוצע, שכל כולו נסמך על נכסי וזכויות קופת פשיטת הרגל, תוך ניסיון להעריך את שוויים באופן מלאכותי המיטיב עם בני משפחת פישמן".

הנאמן טען, כי "בני משפחת פישמן ניצלו את העובדה שהמגשר, הנשיא גרוניס, ומרבית הנושים אינם בקיאים במצבת זכויות ונכסי קופת פשיטת הרגל ושוויים, ואף אינם מעורים דיים בתיקי חדלות הפירעון של קבוצת פישמן, בכדי לשלב בהסדר המוצע תנאים שנועדו להפחית את שיעור תרומתם (הזעום גם כך) לפחות מאפס, תוך גזילת נכסים נוספים מידי הנושים".

לשיטת הנאמן, "למרבה התדהמה, משקף ההסדר המוצע מצב בו כנגד 'התרומה' האפסית המוצעת על ידי בני משפחת החייב, מועברים לידיהם, מקופת פשיטת הרגל, נכסים וזכויות בשווי של עשרות מיליוני שקלים". לדברי בנקל, מדובר בין היתר בהפקעת 5.5% מהמניות המוחזקות על ידי קופת פשיטת הרגל בחברת 'פישמן רשתות', והעברתן, ללא תמורה, לילדי החייב, "וזאת לצד תשלום במזומן שישולם להם מקופתה של פישמן רשתות".

בנקל ציין כי חברת "פישמן רשתות" מצויה בשליטתו של הנאמן, והיא הנכס המשמעותי ביותר המוחזק על ידי קופת פשיטת הרגל, מכוח החזקת פישמן ב - 55.5% מהון מניותיה, כאשר יתר מחזיקי המניות בחברה הם שלושת ילדיו (המחזיקים יחדיו ב-44.5% מהון מניות החברה).

לדבריו, "חברה זו מהווה למעשה 'תת קבוצה' בפני עצמה, בתוך קבוצת פישמן, המחזיקה ביותר מתריסר חברות בנות ונכדות, ומרכזת את מרבית הפעילות הריאלית קמעונאית של הקבוצה. בכלל זאת, מחזיקה ושולטת פישמן רשתות בחברות: טלפארמה בית המרקחת הישיר הראשון (1999), היפר טוי מרכז צעצועים, זר פור יו (2000), פאואר כארד 2000, ועוד".

"טובות הנאה בשווי 20 מיליון שקל"

לדברי הנאמן, החזקת בני משפחתו של אליעזר פישמן במניות "פישמן רשתות" נובעת מכך "שבמהלך השנים נהג פישמן להקצות, חינם אין כסף, מניות בחברות השונות - הן לרעייתו והן לילדיו (עוד מעת שאלה היו צעירים מאוד, לעיתים אף קטינים) - כאשר פישמן, הוא לבדו, מזרים להן את האמצעים הכספיים להשקעותיהן ופעילותן, והוא לבדו ערב לכלל חובותיהן והתחייבויותיהן, תוך שילדיו ורעייתו 'שוחררו' מן הצורך לשאת בעול או בחבות כלשהם".

"עם היקלעות החייב להליך פשיטת הרגל, כל שנותר לילדיו, הוא ליהנות מן הזכויות שהוקנו להם ב'פישמן רשתות', וכן לנקוט במהלכים שונים לצורך ביצור שליטתם בחברה. על רקע האמור, ננקט על ידי ילדי החייב מהלך במסגרתו התקבלו על ידי פישמן החלטות שנועדו, הלכה למעשה, להעביר את השליטה בחברה לידי ילדיו, על דרך דילול החזקותיו בחברה", כתב הנאמן.

הנאמן כתב כי במסגרת ההסדר המוצע מבקשים ילדי פישמן לא רק לקבוע כי המניות המוחזקות על ידם כיום יוותרו בידיהם, אלא אף להורות כי האופציה שניתנה לאייל פישמן, לרכישת מניות החברה, כמו גם "הסכם ההלוואה ההמירה", בו נקשרו ילדי פישמן והחברה, שרירים וקיימים, באורח שיאפשר לא רק לקבע את מעמדם בחברה, אלא אף יקנה להם את הזכות לדלל את החזקות קופת פשיטת הרגל ב"פישמן רשתות". לטענת בנקל, "מדובר בטובות הנאה אשר שוויין הכספי מוערך על ידי הנאמן בסך של קרוב ל-20 מיליון שקל".

לפי הנאמן, "דוגמה מובהקת במיוחד לאבסורד הטמון בהצעת ההסדר, הינה העובדה כי אף על פי שבהתאם להצעה זו, פישמן אינו מופטר מחובותיו (כך, שההליכים בעניינו עתידים להימשך כביכול כסדרם, תוך שכל נכסיו וזכויותיו מוקנים לקופת פשיטת הרגל), הרי שהאופן בו נוסח 'סעיף הפטור' מאפשר לבני משפחתו המורחבת לטעון כי כוונת הסעיף הינה להקנות להם חסינות מוחלטת מתביעות".

במלים אחרות, אומר הנאמן: ההסדר עם בני משפחת פישמן כמעט ומחסל את הסיכויים להיפרע עוד מפישמן עצמו. והוא מחסל כמעט סופית את הסיכויים לעקוב אחרי נכסים של פישמן, שיש חשש כי הועברו אליהם ממנו שלא כדין. 

חן מענית היה חבר ועד עיתונאי "גלובס" בעת שהוביל מחאה נגד פישמן ב-2015

***גילוי מלא: איש העסקים אליעזר פישמן הוא בעל השליטה הקודם ב"גלובס". פישמן ומשפחת בר און, מבעלות השליטה הנוכחיות, מצויים בסכסוך מתמשך.

עוד כתבות

שלמה אליהו, אהרון פרנקל, אלון עמרם / צילום: עמית באום מתוך ויקיפדיה, עינת לברון, תמר מצפי

האחים שמכרו מניות של חברת נדל״ן והבעלים שמימש אחרי זינוק של 80% בשנה: גל המימושים החריג בבורסה

עליות השערים החדות בבורסה הובילו בשבועיים האחרונים לגל מימושים ע"י בעלי שליטה ומנהלים, בעיקר בחברות נדל"ן ופיננסים ● האם מדובר באיתות למשקיעים הקטנים שהשוק עלה יותר מדי וגם להם כדאי לממש? לא כולם מסכימים: "גם בעלי עניין יכולים להיות מופתעים"

ג'ף בזוס / צילום: ap, John Locher

ג'ף בזוס מכר מניות אמזון בשווי 737 מיליון דולר

ג'ף בזוס מכר כ-3.3 מיליון מניות בשווי 737 מיליון דולר, במסגרת תוכנית מכירה מוסדרת שמתפרסת עד מאי 2026 ● לאחר המכירה, בזוס מחזיק בכ‑905 מיליון מניות, ועדיין מהווה הבעלים הפרטי הגדול ביותר בחברה

דירה שנפגעה מטיל איראני ברמת גן / צילום: ap, Oded Balilty

"אין כבר איפה לשכור דירה ברמת גן": החורים במתווה הפיצויים לנפגעי הטילים חושפים סכסוכים ובעיות

המלחמה שמטה את הקרקע תחת רגליהם של בעלי דירות ושוכרים רבים, ובשטח מצטברים מקרים שמתווה הסיוע לא נותן להם מענה ● חוזים מתבטלים ומשכירים נאלצים לשלם משכנתא על נכסים שלא ראויים למגורים ● מפונים מתקשים למצוא דיור חלופי באזורים שנהרסו, עקב הביקוש הגבוה ● האם אנחנו בדרך לגל תביעות? ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד

גל קרובינר, מנכ''ל פאגאיה / צילום: יח''צ פאגאיה

גם לאחר זינוק של מעל 140% השנה: מנכ"ל פאגאיה משוכנע שהחברה שלו שווה הרבה יותר

שלוש שנים לאחר הדרמה שנלוותה להנפקת פאגאיה בנאסד"ק, מציגה החברה לראשונה רווח נקי ● גל קרובינר, מנכ"ל ואחד ממייסדי החברה, מסמן יעד שאפתני: "להוכיח שאפשר לבנות חברת פינטק של עשרות מיליארדי דולרים מישראל" ● ההמלצה שלו ליזמים צעירים: "להשקיע בבחירת השותפים, ולהבין שזה כמעט כמו נישואים"

אילוסטרציה: Shutterstock

רשות המסים מגדירה מחדש: מי נחשב תושב ישראל לצורכי מס?

תזכיר חוק חדש מבקש לעגן את הקריטריונים שעל פיהם יקבע אם יחיד הוא תושב ישראל או תושב חוץ בעיקר בהתבסס על מספר ימי שהותו בישראל, ללא צורך בבחינת מכלול קשריו המשפחתיים, הכלכליים והחברתיים

הוספת ממ''ד לבניין בראשון לציון במסגרת תמ''א 38 / צילום: Shutterstock

האם בקרוב הממ"דים יגדלו? הצעות החוק בנושא עולות שלב

הצעת החוק להגדלת שטח הממ"ד אושרה לקריאה ראשונה אחרי הקפאה ארוכה ● ברשויות המקומיות צפויים להתנגד, אלא אם יקבלו פיצוי על אבדן דמי השבחה ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד

מנכ''ל הבורסה לני''ע, איתי בן זאב / צילום: ניקי וסטהפל

שתי בעלות המניות הגדולות בבורסה לני"ע מוכרות מניות ב-700 מיליון שקל

קרן מאניקיי האוסטרלית וקרן נובו נורדיסק, שתי בעלות המניות הגדולות של הבורסה לניירות ערך, מוכרות חלק גדול מהחזקותיהן בסכום מצטבר של 700 מיליון שקל

לחיזבאללה יש דרישות מישראל בתמורה להתפרקות מנשקו

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: הפרשן שמסביר איך פוטין הרוויח מהמלחמה באיראן; "בגידה"- בכירים באיראן כועסים על רוסיה; איראן מסרבת לשתף פעולה עם האו"ם בנושא הגרעין;  וגם: הדרישות של חיזבאללה כדי שיתפרק מנשקו • כותרות העיתונים בעולם

המיזוגים החדשים מצטרפים למגמת ההתאוששות הניכרת בחודשים האחרונים / אילוסטרציה: Shutterstock

משרד עוה"ד נשיץ ברנדס אמיר מתמזג עם משרד שלמה כהן המייצג קיבוצים

נשיץ ברנדס אמיר, המדורג בעשיריית המשרדים הגדולים בישראל, ימזג גם את משרדה של עו"ד ענבל דהן-שרון המתמחה בדיפנס-טק ובפיקוח על היצוא, וימנה בסה"כ 312 עורכי דין

דונלד טראמפ, נשיא ארה''ב / צילום: ap, Evan Vucci

טראמפ סוחט ניצחון דחוק: הסנאט אישר את "החוק הגדול היפה" שלו במחיר כבד

החקיקה שמוביל הנשיא פוערת גירעון ענק בתקציב האמריקאי: עד 5 טריליון דולר בעשור הקרוב ● במרכזה עומדים קיצוצי מסים, לצד הקצאות למניעת הגירה והוצאות ביטחון ● הפוליטיקאים ממשיכים מסורת של 40 שנה, ומשתמטים מטיפול במשבר הפיננסי הגדול ביותר מאז ומעולם

יהודה מורגנשטרן, מנכ''ל משרד הבינוי והשיכון / צילום: יוסי זמיר

כשמנכ"ל משרד השיכון והבינוי מציע לרכוש דירות שנפגעו מהטילים האיראניים - למה הוא מתכוון

יהודה מורגנשטרן, מנכ"ל משרד הבינוי והשיכון, בישר בכנס חיפה של מרכז הנדל"ן, כי נשקלת האפשרות שהמדינה תרכוש דירות שנהרסו במלחמה ● לגלובס נודע כי מטרת המהלך היא לספק מענה נקודתי לדיירים שדירתם נהרסה, ולא ירצו להצטרף להליך התחדשות עירונית בבניין שלהם ● יש לציין כי מהלך כזה טרם נעשה על ידי המדינה עד היום

דן בודנר, מנכ''ל ורינט / צילום: איל יצהר

לא הסיבוב הראשון בארץ: הקרן שעשויה להפוך לגלגל ההצלה של מניית ורינט

חברת הטכנולוגיה הוותיקה שנסחרת בשווי של 1.1 מיליארד דולר עשויה לעבור לידי קרן ההשקעות תומא בראבו, לה היסטוריה מוצלחת עם חברות בישראל ● ורינט המספקת פתרונות למוקדי שירות, איבדה שליש מהשווי שלה רק השנה

נשיא ארה''ב, דונלד טראמפ / צילום: ap, Jacquelyn Martin

דד־ליין המכסים של טראמפ מתקרב, אך הסכמי הסחר שהובטחו לא נראים באופק

התקופה שהגדיר נשיא ארה"ב טראמפ למשא ומתן על הסכמי סחר מתקרבת לסיומה ללא תוצאות, והאיומים במכסים כבדים על שותפות כמו יפן והאיחוד האירופי מתחדשים ● בכירים בממשל מנסים לרכך את הדד־ליין שנקבע, ה־9 ביולי ● בינתיים, השווקים לא מתרגשים מהבאות

קת'י ווד / צילום: Reuters

קת'י ווד שוב כובשת את צמרת התשואות בוול סטריט: האם ההצלחה תימשך

קת'י ווד היא אחת המשקיעות הצבעוניות בוול סטריט ● עם אמונה בלתי מתפשרת בקריפטו ובטסלה, ווד יודעת לעיתים להציג תשואות שאף אחד אחר לא יודע, אבל גם להתרסק ● מתחילת השנה, היא זוכה להצלחה מסחררת. אבל האם זה יימשך?

קיבוץ ניר עם, 2021 / צילום: אייל פישר

עם טכנולוגיה גרמנית: מפעל מחזור סוללות הרכב הגדול בישראל ייפתח בקיבוץ ניר עם

בהשקעה של 50 מיליון שקל: חברת BRI, יחד עם קבוצת סמלת, קבוצת דן תחבורה, קבוצת מאיר, קרן מוביליטק קפיטל ומשפחת נוסבאום החלו להקים בקיבוץ ניר עם מפעל למחזור סוללות של רכבים ואוטובוסים חשמליים ● המפעל נבנה בטכנולוגיה גרמנית, ועובדים מגרמניה הוזמנו כדי להשתתף בבניה

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה בבורסה: מדד ת"א 35 לראשונה מעל 3,000 נקודות; מדד הבנקים זינק במעל 2%

מדד ת"א 35 עולה ב-1.9%, חצה לראשונה את רף ה-3,000 נקודות ● השקל נסחר ביציבות, הפניקס: השקל החזק יפוגג את הלחץ על האינפלציה ● שוק האג"ח המקומי מתמחר: הסתברות של קרוב ל–100% לשתי הורדות ריבית עד סוף השנה ● פסגות: הפד לא יוריד את הריבית לפני 2026, למרות הלחצים של הנשיא טראמפ ● וגם: הבנק האמריקאי שמסביר עד מתי הראלי בוול סטריט יימשך

אלוף במיל' יואב (פולי) מרדכי. פרש מצה''ל ב-2018 / צילום: דובר צה''ל

קטאר-גייט: האלוף במיל' יואב (פולי) מרדכי נחקר באזהרה

מרדכי - שפרש מצה"ל ב-2018, אחרי ששימש, בין היתר, כמתאם פעולות הממשלה בשטחים - הוא בעליה של חברה החשודה כי העבירה מאות אלפי שקלים ליונתן אוריך, יועצו הקרוב של רה"מ נתניהו, במהלך 2024 ● זאת, לכאורה, לטובת קמפיין לטובת קטאר ● מטעמו של מרדכי נמסר: "פולי מרדכי שרת ומשרת את מדינת ישראל מזה עשרות שנים, ולא דבק רבב בפעילותו"

רונית רפאל / צילום: עידו לביא

רונית רפאל מחפשת שוכרים חדשים בבזל

אחרי 17 שנים של פ עילות, רשת ארקפה תפנה ב־1 בספטמבר את הסניף ברחוב בזל בתל אביב - אחד המיקומים הבולטים בעיר ● מדובר בנכס שבבעלות אשת העסקים רונית רפאל, והוא כולל שטח מסחרי של 65 מ"ר נטו, בתוספת חלל אחסון של 10 מ"ר ● אירועים ומינויים

הזדמנות לבנות מחדש / צילום: ap, Bernat Armangue

בוועדות התכנון משנים גישה: "אין כוח שיעצור כעת התחדשות עירונית"

ההרס הרב שגרמו הטילים מאיראן העלה את הצורך בפתרונות מיגון מיידיים ● משיחות עם גורמים ובעלי תפקידים ברשויות ניכר כי לנגד עיניהם עומד הצורך בהפחתת הבירוקרטיה בוועדות, לצד פתרונות כמו היתרים מהירים להריסה, או מכירת דירות שנפגעו למדינה ● כמו כן, מורגשת ירידה בסרבנות לפרויקטים מצד דיירים ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד 

הדמיית מגדל הספירלה של קבוצת עזריאלי בתל אביב / צילום: KPF

משרד עורכי הדין שישכור 11,000 מ"ר במגדל הספירלה של עזריאלי

משרד עורכי הדין נשיץ, ברנדס, אמיר, ישכור 11,000 מ"ר במגדל הספירלה של עזריאלי ● על פי הערכות בשוק, המחיר לרמת מעטפת עומד על כ-130 שקל למ"ר, כך שהמשרד ישלם כ-17 מיליון שקל בשנה ● וגם: הריבית עוד לא ירדה - אבל היזמים מתנפלים על המכרזים: יותר מ־130 הצעות לארבעה מגרשים בת"א וביבנה ● חדשות השבוע בנדל"ן