גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הבנקים מציגים: להיטיב עם אליעזר פישמן (שוב)

חן מענית חזר אל זיכרון ההפגנה מול ביתו של אליעזר פישמן רק כדי לגלות שלמרות שחמש שנים חלפו, בהרבה מובנים היחס לטייקון פושט הרגל כלל לא השתנה: הבנקים שוב הגיעו עמו להסדר מקל, והשופט אורנשטיין שתק ● אלמלא עתירת "גלובס" היה הכל גם נסגר במחשכים

אליעזר פישמן / צילום: שלומי יוסף, גלובס
אליעזר פישמן / צילום: שלומי יוסף, גלובס

ב-22 בדצמבר 2015 יצאנו, קבוצה של עיתונאים מ"גלובס", להפגין מול ביתו של בעלי העיתון באותה תקופה, אליעזר פישמן, במחאה על כוונתו לפטר עשרות עובדים מהעיתון.
כשהגענו אל הבית בסביון, הבנו מהר מאוד שהפגנה במקום כזה דומה להפגנה מול קיר.

מולנו ניצב שער ברזל גדול שמאחוריו שטח רחב ידיים וכביש גישה ארוך שהוביל אל בית המגורים, שהיה מרוחק מאוד מהמקום שבו אושר לנו להפגין. בדרך חזרה מההפגנה התבשרנו, שבזמן שאנחנו הבענו מחאה נשלחו עשרות מכתבי הפיטורים לחברינו.

כעת, האחוזה של פישמן - מי שחתום על פשיטת הרגל הגדולה בתולדות המשק הישראלי - ושל רעייתו, טובה, עומדת להימכר במסגרת הסדר הנושים שאליו הגיעו הבנקים ורשות המסים עם בני המשפחה. אל דאגה - לפי הסדר הנושים שאושר על ידי נשיא ביהמ"ש המחוזי בתל אביב, השופט איתן אורנשטיין, חלק מסכום המכירה יוחזר לטובה פישמן. לפי ההסדר, במועד קבלת מלוא התמורה בגין מכירת הבית בסביון תשלם טובה פישמן לקופת פשיטת הרגל מחצית מסכום התמורה נטו, פחות מחצית סכום התמורה בסך 7.2 מיליון שקל שהתקבלה בגין מכירה שכבר בוצעה של דירת הזוג פישמן ברחוב חיסין בתל אביב.

חשוב להבהיר: את החלטת נשיא ביהמ"ש המחוזי בתל אביב, איתן אורנשטיין, לאשר את הסדר הנושים עם משפחת פישמן יש לכבד כפי שיש לכבד כל החלטה שיפוטית אחרת. בנוסף, ראוי לציין כי ההסדר הושג בתום הליך גישור ארוך שנערך בפני נשיא ביהמ"ש העליון בדימוס, אשר גרוניס, וכי הוא מגלם שיפור בהחזר החוב של פישמן ביחס להצעות קודמות.

עם זאת, גם היום - ואולי ביתר שאת - הציבור לא יכול שלא להישאר עם טעם מר בפה נוכח היחס המלטף של המערכת הבנקאית לפישמן. בעיקר כשמשווים אותו ליחס הנוקשה של הבנקים לאנשים "רגילים" שיש להם חובות לבנק; ואפילו ליחס שניתן על ידי הבנקים לאנשי עסקים אחרים שקרסו, כמו נוחי דנקנר ומוטי זיסר ז"ל. במקרה של פישמן מדובר לאורך כל הדרך ביחס מיטיב, כזה שלו זוכה משפחתו גם היום.

השופט איתן אורנשטיין. עיתוי מוזר בלשון המעטה / צילום: איל יצהר

מסמכים שהציבור לא זכה לראות

הגורם היחיד שניסה למנוע את אישור ההסדר היה הנאמן מטעם בית המשפט, עו"ד יוסי בנקל. ימים ספורים לפני שהובא ההסדר לאישור בית המשפט, הגיש בנקל מסמך התנגדות חריף לשופט אורנשטיין. ואולם, לבקשת משפחת פישמן, אסר אורנשטיין על פרסומו, ולמעשה התיר לנו להציג אותו לציבור רק לאחר שההסדר כבר מנוי וגמור. עיתוי מוזר, בלשון המעטה. אם לא די בכך, גם עצם הדיון בבקשה היה אמור להתבצע במחשכים, בדלתיים סגורות ותחת חיסיון. למעשה, אלמלא עתרה מערכת "גלובס" לפני מספר שבועות לבית המשפט בעניין, גם הדיון הציבורי המוגבל שכן התקיים בבית המשפט, כלל לא היה בא אל העולם.

בנקל היטיב לבטא את הביקורת כשכינה את ההסדר עם משפחת פישמן, "עיר מקלט לנכסיו המוברחים והמוסתרים של פישמן". לדברי הנאמן, בהתנגדות להסדר שהגיש לאורנשטיין, מדובר בהסדר שהוא "בלתי ראוי, בלתי סביר בעליל ובעיקר בלתי מידתי".

בנקל טוען כי צריך היה לדחות את ההסדר "בראש ובראשונה בשל העובדה כי כנגד קבלת פטור מלא וגורף מפני תביעות הנאמן ובעלי תפקיד אחרים, בעילות שונות ובהיקף מצטבר של למעלה ממיליארד שקל, מציעים בני משפחת החייב פישמן להעמיד לקופת פשיטת הרגל 'תרומה' בסכום מגוחך, הקרוב לאפס, וגם זאת רק לאחר שקופת פשיטת הרגל תעביר לידיהם - שלא כדין - נכסים נוספים שהם אינם זכאים להם".

במסמך שהותר לפרסום, פירט הנאמן שורה של סיבות שבעטיין הוא מתנגד להסדר. הראשונה שבהן היא מה שכינה הנאמן, "העברת נכסים וזכויות המוקנים לקופת פשיטת הרגל של פישמן - לידי בני משפחתו". לפי הנאמן, "הסדר ראוי ליישובן של התביעות הוא אך ורק הסדר כספי במסגרתו ישלמו בני משפחת החייב סכום ראוי, ממקורותיהם הפרטיים. ואולם, זה איננו הגיונו של ההסדר המוצע, שכל כולו נסמך על נכסי וזכויות קופת פשיטת הרגל, תוך ניסיון להעריך את שוויים באופן מלאכותי המיטיב עם בני משפחת פישמן".

הנאמן טען, כי "בני משפחת פישמן ניצלו את העובדה שהמגשר, הנשיא גרוניס, ומרבית הנושים אינם בקיאים במצבת זכויות ונכסי קופת פשיטת הרגל ושוויים, ואף אינם מעורים דיים בתיקי חדלות הפירעון של קבוצת פישמן, בכדי לשלב בהסדר המוצע תנאים שנועדו להפחית את שיעור תרומתם (הזעום גם כך) לפחות מאפס, תוך גזילת נכסים נוספים מידי הנושים".

לשיטת הנאמן, "למרבה התדהמה, משקף ההסדר המוצע מצב בו כנגד 'התרומה' האפסית המוצעת על ידי בני משפחת החייב, מועברים לידיהם, מקופת פשיטת הרגל, נכסים וזכויות בשווי של עשרות מיליוני שקלים". לדברי בנקל, מדובר בין היתר בהפקעת 5.5% מהמניות המוחזקות על ידי קופת פשיטת הרגל בחברת 'פישמן רשתות', והעברתן, ללא תמורה, לילדי החייב, "וזאת לצד תשלום במזומן שישולם להם מקופתה של פישמן רשתות".

בנקל ציין כי חברת "פישמן רשתות" מצויה בשליטתו של הנאמן, והיא הנכס המשמעותי ביותר המוחזק על ידי קופת פשיטת הרגל, מכוח החזקת פישמן ב - 55.5% מהון מניותיה, כאשר יתר מחזיקי המניות בחברה הם שלושת ילדיו (המחזיקים יחדיו ב-44.5% מהון מניות החברה).

לדבריו, "חברה זו מהווה למעשה 'תת קבוצה' בפני עצמה, בתוך קבוצת פישמן, המחזיקה ביותר מתריסר חברות בנות ונכדות, ומרכזת את מרבית הפעילות הריאלית קמעונאית של הקבוצה. בכלל זאת, מחזיקה ושולטת פישמן רשתות בחברות: טלפארמה בית המרקחת הישיר הראשון (1999), היפר טוי מרכז צעצועים, זר פור יו (2000), פאואר כארד 2000, ועוד".

"טובות הנאה בשווי 20 מיליון שקל"

לדברי הנאמן, החזקת בני משפחתו של אליעזר פישמן במניות "פישמן רשתות" נובעת מכך "שבמהלך השנים נהג פישמן להקצות, חינם אין כסף, מניות בחברות השונות - הן לרעייתו והן לילדיו (עוד מעת שאלה היו צעירים מאוד, לעיתים אף קטינים) - כאשר פישמן, הוא לבדו, מזרים להן את האמצעים הכספיים להשקעותיהן ופעילותן, והוא לבדו ערב לכלל חובותיהן והתחייבויותיהן, תוך שילדיו ורעייתו 'שוחררו' מן הצורך לשאת בעול או בחבות כלשהם".

"עם היקלעות החייב להליך פשיטת הרגל, כל שנותר לילדיו, הוא ליהנות מן הזכויות שהוקנו להם ב'פישמן רשתות', וכן לנקוט במהלכים שונים לצורך ביצור שליטתם בחברה. על רקע האמור, ננקט על ידי ילדי החייב מהלך במסגרתו התקבלו על ידי פישמן החלטות שנועדו, הלכה למעשה, להעביר את השליטה בחברה לידי ילדיו, על דרך דילול החזקותיו בחברה", כתב הנאמן.

הנאמן כתב כי במסגרת ההסדר המוצע מבקשים ילדי פישמן לא רק לקבוע כי המניות המוחזקות על ידם כיום יוותרו בידיהם, אלא אף להורות כי האופציה שניתנה לאייל פישמן, לרכישת מניות החברה, כמו גם "הסכם ההלוואה ההמירה", בו נקשרו ילדי פישמן והחברה, שרירים וקיימים, באורח שיאפשר לא רק לקבע את מעמדם בחברה, אלא אף יקנה להם את הזכות לדלל את החזקות קופת פשיטת הרגל ב"פישמן רשתות". לטענת בנקל, "מדובר בטובות הנאה אשר שוויין הכספי מוערך על ידי הנאמן בסך של קרוב ל-20 מיליון שקל".

לפי הנאמן, "דוגמה מובהקת במיוחד לאבסורד הטמון בהצעת ההסדר, הינה העובדה כי אף על פי שבהתאם להצעה זו, פישמן אינו מופטר מחובותיו (כך, שההליכים בעניינו עתידים להימשך כביכול כסדרם, תוך שכל נכסיו וזכויותיו מוקנים לקופת פשיטת הרגל), הרי שהאופן בו נוסח 'סעיף הפטור' מאפשר לבני משפחתו המורחבת לטעון כי כוונת הסעיף הינה להקנות להם חסינות מוחלטת מתביעות".

במלים אחרות, אומר הנאמן: ההסדר עם בני משפחת פישמן כמעט ומחסל את הסיכויים להיפרע עוד מפישמן עצמו. והוא מחסל כמעט סופית את הסיכויים לעקוב אחרי נכסים של פישמן, שיש חשש כי הועברו אליהם ממנו שלא כדין.

חן מענית היה חבר ועד עיתונאי "גלובס" בעת שהוביל מחאה נגד פישמן ב-2015

***גילוי מלא: איש העסקים אליעזר פישמן הוא בעל השליטה הקודם ב"גלובס". פישמן ומשפחת בר און, מבעלות השליטה הנוכחיות, מצויים בסכסוך מתמשך.

עוד כתבות

רשת החשמל בישראל מתקשה להדביק את הזינוק בביקושים / צילום: Shutterstock

המהפכה הסולארית רצה קדימה, רשת החשמל נשארת מאחור

אחרי שנים של הזנחה, רשת החשמל בישראל מתקשה להדביק את הזינוק בביקושים ואת קצב ההקמה של מתקנים סולאריים ● "אנחנו יודעים לרוץ הרבה יותר מהר מהרשת", אומר יזם בתחום, וברשות החשמל מודים ש"זה המכשול המרכזי היום" ● התוצאה: צוואר בקבוק תשתיתי שמאיים על התחרות במשק, על אמינות האספקה ועל המעבר לאנרגיה זולה ונקייה

שלום מיכאלשווילי בקמפיין פריגת / צילום: צילום מסך יוטיוב

לפי הפריגתולוגיה, שלום מיכאלשווילי מככב בפרסומת האהובה ביותר השבוע

הפרסומת הזכורה ביותר של השבוע שייכת לבנק הפועלים, כך עולה מדירוג הפרסומות הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● שתי המתחרות HOT ו–yes עלו בקמפיינים חדשים לקידום השירות של HBO MAX, אחת הצליחה יותר בזכירות והשנייה באהדה

דוד אזולאי / צילום: קבוצת דוד אזולאי

היזם שגילה: לא כל חברת בנייה יכולה להנפיק אג"ח

אחרי שזכתה לביקושים נמוכים מהצפוי, חברת הנדל"ן אמיד יזמות של איש העסקים דוד אזולאי, השהתה את גיוס החוב אותו תיכננה לבצע בבורסה ● הגיוס בהיקף של 94 מיליון שקל, נועד להחזר הלוואה יקרה שנטלה מחברת האשראי החוץ בנקאי מניף

טיקטוק / אילוסטרציה: Shutterstock

הושלמה מכירת הפעילות של טיקטוק בארה״ב: כך זה יעבוד

חברת האם הסינית חתמה רשמית על העברת חלקים מפעילות טיקטוק לארה"ב, ובכך הסתיימה סאגה של שנים ● החשש בארה"ב היה שהממשלה הסינית תנצל לרעה נתונים רבים, וכעת נתונים אלו יאחוסנו בסביבת ענן מאובטחת ● טראמפ הודה לנשיא סין על ההחלטה: "הוא היה יכול לבחור בדרך אחרת, אבל לא עשה זאת"

יו''ר המועצה הלאומית לכלכלה, אבי שמחון / צילום: שלומי יוסף

בנקים לא יוכלו להנפיק כרטיסי אשראי? שמחון נגד משרד האוצר

בעוד חוק ההסדרים מנסה להפוך את חברות כרטיסי האשראי ל"בנקים קטנים" - מאחורי הקלעים מתחולל מאבק ● במועצה הלאומית לכלכלה דורשים לאסור על הבנקים להנפיק כרטיסי אשראי חדשים ומזהירים מ"סירוס" התחרות, אך באוצר טוענים: "המהלך יפגע בתנאי האשראי של הציבור"

TOTO / צילום: מתוך אתר החברה

הסיבה המפתיעה לזינוק של מניית יצרנית האסלות הגדולה בעולם

כבר שנים שחברת טוטו היפנית מייצרת לא רק מושבי אסלה מחוממים, אלא גם רכיבים המשמשים בייצור שבבים ● הבוקר מניית החברה זינקה ביותר מ-10% בעקבות המלצה של גולדמן סאקס

מייסדי למונייד, דניאל שרייבר ושי וינינגר / צילום: דור מלכה

שיתוף הפעולה עם טסלה שהזניק את המניה הישראלית בוול סטריט

למונייד אספה מידע שהראה שמערכת הנהיגה האוטונומית של טסלה מפחיתה תאונות ● מייסד למונייד שי וינינגר: "רכב שיכול לראות ב‑360 מעלות, שלעולם לא נרדם ומגיב בשברירי שנייה, פשוט אינו ניתן להשוואה לבני אדם" ● מניית החברה זינקה ב-13%

ג'ילי סטאריי E-MI / צילום: יח''צ

83 ק"מ לליטר? ההבטחה של הקרוס-אובר הסיני החדש

לפלח הצפוף והפופולרי של רכבי קרוס־אובר עם הנעת פלאג־אין מצטרף מתמודד מבית ג'ילי - ג'ילי סטאריי E-MI ● יש לו ממדים מרשימים, תא נוסעים מרווח ומאובזר, מערכת הנעה מעודנת ומחיר תחרותי. האם נולד כאן להיט חדש?

אילון מאסק ומייקל אולירי / צילום: ap

כאשר אילון מאסק כיוון את המתקפות שלו נגד מייקל אולירי, המנכ"ל האירי ידע בדיוק מה לעשות

קרב מקוון בין מנכ"לי SpaceX וריינאייר הפך לשיעור כיצד להרוויח כסף מסכסוך מתוקשר

בית המעצר בברוקלין בתחילת ינואר, בסמוך להגעת מדורו / צילום: Shutterstock

"גיהנום עלי אדמות": הצצה לכלא הידוע לשמצה שבו כלוא הרודן מוונצואלה

עברייני מין מפורסמים, נאשמים ברצח, ברוני סמים ונשיאים לשעבר: בית המעצר המטרופוליטני בברוקלין מאכלס שורת דמויות קצה, אך נודע בעיקר בשל תנאי כליאה קשים והזנחה מתמשכת ● "לא אנושי": כך נראה המקום שאפילו שופטים מהססים לשלוח אליו נאשמים

מעבר רפיח על גבול מצרים / צילום: ap, Sam Mednick

מעבר רפיח ייפתח: המועד הצפוי, והוויתור הישראלי

גורם ביטחוני: "ערים לשמועות סביב איראן, אין שינוי בהנחיות" ● נשיא טורקיה שוחח בטלפון עם נשיא איראן על "ההתפתחויות האחרונות באיראן" ● מת מפצעיו עשהאל באבד, לוחם המילואים שנפצע קשה בהיתקלות בשבוע הראשון להפסקת האש ● הגברת התקיפות של ישראל - והחשש בלבנון: "שלב חדש של הסלמה באזור שמצפון לליטאני" ● נשיא רוסיה ולדימיר פוטין אמר שייפגש עם ג'ארד קושנר וסטיב וויטקוף, שליחיו של נשיא ארה"ב ● דיווחים שוטפים

ההכנסות ממיסוי רכב שברו שיאים ב-2024 / צילום: טלי בוגדנובסקי, צילום: shutterstock

המספרים שמוכיחים שהמדינה התמכרה להכנסות ממסים על הרכב הפרטי

כ־12% מסך גביית המסים ב־2024 הגיעו מתחום הרכב ● הבלו בישראל היה גבוה ב־41% מהממוצע של כלל מדינות ה־OECD ● צ'רי ולנדרובר הודיעו על תחילת היצוא של FREELANDER ● טסלה נערכת לשיווק סייברטראק בישראל ● ו-MG משיקה קרוס־אובר פלאג־אין גדול ● השבוע בענף הרכב

מפעל רשף טכנולוגיות של ארית בשדרות / צילום: יח''צ

מקבלן חשמל למיליארדר: איך הבעלים של אחת החברות הבולטות בת"א נותר אנונימי?

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● צבי לוי, בעל השליטה ביצרנית המרעומים ארית, הפך השקעה של 14 מיליון שקל לפני שני עשורים לכזו ששווה מיליארדים ומימש בשבוע שעבר חלק מההחזקה תמורת כ־400 מיליון שקל ● ועדיין הוא שומר על אנונימיות כמעט מוחלטת, ואפילו תמונה שלו ברשת קשה למצוא

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

הבורסה בת"א ננעלה בעליות, ת"א 35 בשיא; מניות הביטוח זינקו ב-3.5%

מדד ת"א 90 זינק ב-1.5% ● מניית הבורסה לני"ע זינקה לאחר שדיווחה מו"מ למכירת פעילות המדדים שלה לגוף זר ● אבי לוי, בעל השליטה בחברת להב, הופך לבעל עניין בחברת חג'ג' אירופה ● השקל התחזק היום ועומד על 3.14 שקלים לדולר

"סימן אזהרה למשטר": המוקד המפתיע שבו התחילו המחאות באיראן

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: השמרנים באיראן היו בין הגורמים שהתחילו את המחאות, שיתוף הפעולה של ישראל ויוון, ובאירלנד לא מאמינים ש-6 מיליון יהודים נרצחו בשואה • כותרות העיתונים בעולם

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: ap, Jacquelyn Martin

בדרך לאיראן? זה המועד שבו טראמפ מעדיף לתקוף

נשיא ארה"ב הציג דפוס פעולה ברור: נטייה להכריז על צעדים נפיצים דווקא בלילות, בסופי שבוע או בחגים ● מהטלת מכסים, דרך התקיפה הקודמת של ארה"ב באיראן ועד התקיפה בונצואלה - כולם נעשו בזמן שבו לא היה מסחר וול סטריט ● בינתיים, רק 3% מהמהמרים בפולימרקט חושבים שארה"ב עשויה לתקוף מחר

פרופ' אמנון שעשוע / צילום: Nasdaq, Inc

מובילאיי עוקפת את הצפי בשוק, אבל התחזית שוב מאכזבת

מובילאיי פרסמה את דוחותיה הכספיים, מהם עולה כי חברת האוטוטק הישראלית מסכמת שנה עם צמיחה של 14.5% בהכנסות ● התחזית של החברה ל-2026 נמוכה ממה שציפו בשוק, ומניית החברה ירדה בוול סטריט

רשת 13 / צילום: Shutterstock

הדירקטורית החדשה בחדשות 13 והדרישה שקשורה לאיל ברקוביץ

אילת אליאב מונתה ע"י הרשות השנייה כדירקטורית מטעם הציבור בחדשות 13, אף שקיים קשר עסקי שוטף בין החברה שהיא מנהלת לבנו של איל ברקוביץ ● היועץ המשפטי קבע שאין מניעה חוקית למינוי - אך דרש שורת מגבלות, בהן הרחקה מכל עיסוק בעניינים הנוגעים לברקוביץ ולתוכניתו

לוי הלוי / צילום: ענבל מרמרי

30% יותר מקודמתו: השכר של מנכ״ל אל על החדש נחשף

אל על מבקשת לאשר ללוי הלוי שכר של 8.5 מיליון שקל בשנה שיורכב משכר, מענק חתימה ומניות ● אל על מסבירה את השכר של הלוי ב"התחשבות ברקע ובניסיון העשיר של מר לוי ותרומתו הצפוייה לקידום החברה" ● המנכ"לית היוצאת דינה בן טל גננסיה מבקשת מענק פרישה של 830 אלף שקל

כוחות צה''ל בעזה. ''זה קריטי להסתגל ולהשתנות תוך כדי לחימה'' / צילום: דובר צה''ל

"האסטרטגיה של חמאס היא להרוג את האנשים שלהם למען יח"צ"

החוקר הבריטי אנדרו פוקס צלל למערכה בעזה כדי לנתח את שדה הקרב המודרני ● בראיון לגלובס הוא עומד על הפער בין ההישגים הצבאיים לכישלון ההסברתי: "ישראל הופתעה מעוצמת התעמולה נגדה" ● מהסתגלות למנהרות ועד למהפכה הרפואית, פוקס בוחן את הלמידה של צה"ל תחת אש, ומזהיר: "חמאס לא מהווה איום כרגע, אבל הוא חוזר לשליטה מלאה"