גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

כמה שוות ההחזקות של ממציא הביטקוין? קרוב ל-11 מיליארד דולר, לפי מחקר חדש

דוח חדש מגלה כי 1,125,150 מטבעות ביטקוין הונפקו על ידי סטושי נקמוטו ב-17 החודשים הראשונים של כריית הביטקוין, בין ינואר 2009 למאי 2010 ● הממציא האלמוני ביזבז רק 907 מהביטקוינים שכרה

יריד ביטקוין בניו יורק / צילום: Mark Lennihan, Associated Press
יריד ביטקוין בניו יורק / צילום: Mark Lennihan, Associated Press

סטושי נקמוטו, הממציא האלמוני של המטבע הדיגיטלי ביטקוין, הנפיק 1,125,150 ביטקוינים באמצעות כריית ביטקוין ב-17 החודשים הראשונים לפעילותה של רשת הביטקוין - כך עולה מדוח שהתפרסם ביום שני האחרון על ידי אתר Whale Alert. מחבר הדוח מעריך כי נקמוטו החזיק ברשת של לפחות 48 מחשבים ששימשו לכריית ביטקוין, עם מחשב אחד שבו ניהל את כל התהליך.

כריית ביטקוין היא תהליך חישובי מבוזר, שמסייע לשמור על ביטחונה, אמינותה ויציבותה של רשת המטבע הדיגיטלי. בתהליך זה גם מתקבל אישור על כל העברה של ביטקוין וגם נוצרים מטבעות חדשים. הכרייה מתבצעת על ידי רשת של מחשבים (מכונות כרייה), המצוידים בשבבים ייעודים (ASIC).

אתר Whale Alert מוכר היטב בקהילת הקריפטו העולמית בזכות המעקב שלו אחרי תנועות מטבע ברשת הביטקוין והעדכונים שהוא מפרסם על אודותיהן בטוויטר ובטלגרם. אתר Whale Alert ("התראת לווייתן" בעברית, שכן "לווייתן" הוא הכינוי לבעלי החזקות גדולות במיוחד במטבעות קריפטו) היה אחד הראשונים שהבחינו במאי האחרון בתנועה נדירה של מטבעות ביטקוין שנכרו בימיה הראשונים של רשת הביטקוין - מטבעות שרבים בקהילת הקריפטו סברו כי הם שייכים לנקמוטו.

המחקר של Whale Alert הצליח לזהות כי 22,503 מבין 54,316 הבלוקים הראשונים בבלוקצ'יין של ביטקוין נכרו על ידי נקמוטו, מינואר 2009 ועד למאי 2010. בין אותם בלוקים שכרה ממציא הביטקוין, בוצעו העברות מטבע מ-50 בלוקים, כולל העברה של 10 ביטקוינים למהנדס התוכנה האמריקאי האל פיני (Hal Finney), אחד התומכים הראשונים ברשת הביטקוין, שהלך לעולמו באוגוסט 2014, בעקבות מחלת ניוון השרירים הקשה ALS (המוכרת גם בשם "מחלת לו גריג", על שמו של שחקן הבייסבול האמריקאי שלקה בה בשנות ה-30 של המאה שעברה).

נקמוטו החזיק ב-60% מכוח הכרייה ברשת

"הצלחנו לבצע את האומדן המדויק ביותר של מספר הבלוקים שנכרו ומספר הביטקוינים שהוחזקו על ידי סטושי", נכתב בדוח המחקר שפרסם Whale Alert ביום שני. "1,125,150 ביטקוינים נכרו עד לבלוק 54,316, עם שווי כולל של ביטקוינים שלא הוצאו המוערך בלפחות 10.9 מיליארד דולר, נכון לשווי השוק היום". ביום שבו התפרסם הדוח, נסחר ביטקוין בטווח המחירים שבין 9,137 דולר ל-9,214 דולר, לפי נתוני אתר CoinMarketCap. מחיר הביטקוין שומר החודש על יציבות יחסית, אחרי שעלה בכ-27% מתחילת השנה.

המחקר של Whale Alert נשען על מחקר קודם, שערך ב-2013 החוקר סרג'יו דמיאן לרנר, מנהל החדשנות של חברת IOV Labs, ובו הבחין לראשונה בתבנית ייחודית המשמשת לזיהוי הביטקוינים של נקמוטו. על פי אותו מחקר, אין כל תווית שיכולה לזהות את הבלוקים של ביטקוין שנכרו על ידי נקמוטו, אבל יש תבנית ברורה שמקשרת בין הרבה בלוקים של ביטקוין, כולל בלוקים שידוע כי נכרו על ידי ממציא הביטקוין. לרנר העריך כי מספר הביטקוינים המוחזקים על ידי נקמוטו הוא כ-1.1 מיליון, אף כי לא ציין מספר מדויק.

אתר Whale Alert טוען בדוח שפרסם השבוע כי גילה פרטים נוספים על אותה תבנית שאפשרה לזהות בלוקים שנכרו על ידי נקמוטו, ולהבחין בינם לבין בלוקים שלא נכרו על ידי ממציא הביטקוין. "ממצאים אלה אפשרו לנו לשלול עוד בלוקים שלא נכרו על ידי סטושי, והם סיפקו לנו תמונה ברורה יותר, שהיתה חשובה במיוחד ברמות גבוהות יותר של בלוקים, שבהן פעילות הכרייה ברשת גדלה באופן מהותי", נכתב בדוח.

הדוח מייחס בסך הכל לנקמוטו כרייה של 22,503 בלוקים של ביטקוין - כולם נמנים עם 54,316 הבלוקים הראשונים בבלוקצ'יין של ביטקוין. מחבר הדוח מעריך כי נקמוטו ביזבז רק 907 ביטקוינים (שבתקופה שבה הוצאו היו שווים פחות מ-9 דולרים, ואילו כעת שווים כ-8.4 מיליון דולר) בסך הכול, והשאיר בידיו החזקה של 1,122,693 ביטקוינים (בשווי נוכחי של 10.4 מיליארד דולר).

מדוע סטושי נקמוטו כרה כל כך הרבה ביטקוינים? Whale Alert מצא כי ממציא הביטקוין הקפיד על כוונון ממושך של כוח העיבוד ברשת של 48 המחשבים שבהם השתמש לכרייה, כדי להבטיח שהוא יכרה 3.6 בלוקים בממוצע בשעה. בדרך זו החזיק נקמוטו ב-60% מכוח הכרייה ברשת הביטקוין. הדוח מצביע על כך שכוח החישוב שבו החזיק נקמוטו הספיק להגנה על רשת הביטקוין (מניעת תקיפה של 51% על הרשת), אבל גם איפשר במקביל לכורים אחרים להשתתף בתהליך כריית הבלוקים.

לאחר שרשת הביטקוין צמחה ועוד כורים הצטרפו אליה, נראה כי במאי 2010 הפסיק נקמוטו להשתתף בכריית הביטקוין. "התזמון של הפסקת הכרייה, אופן פעולת הכרייה, הירידה השיטתית במהירות הכרייה ומיעוט ההוצאות של ביטקוין, כל אלה מצביעים על כך שסטושי היה מעוניין אך ורק בצמיחת הרשת שהקים ובהגנה עליה", קובע הדוח של Whale Alert. מחבר הדוח מעריך כי סביר להניח שהון הביטקוין העצום של סטושי נקמוטו כלל לא יבוזבז אי פעם. 

רוצים להתעדכן בענייני בלוקצ'יין ומטבעות דיגיטליים? הצטרפו לערוץ הטלגרם קריפטו גלובס.

עוד כתבות

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

עליות קלות בנעילת הבורסה; נובה טיפסה ב-4%, נייס ב-3%

ההתפתחות הבטחונית בצפון העיבה על הבורסה ● השקל נסחר בתנודתיות מול הדולר ● אלארום זינקה ב-20% ● מאסיבית, יצרנית מדפסות התלת מימד צנחה ב-13% ● דלק חתמה על העסקה לכניסתה של ענקית האנרגיה ENI לאיתקה ● בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

המיליארדר דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות בסכסוך עם האחים גרטנר, בנימוק שאורנשטיין סבור כי גרטלר הוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות שלו עם יו"ר לשכת עוה"ד לשעבר אפי נוה, מהן עולה חשש ליחסי "תן וקח" בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

פליטים עזתים ברפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

וול סטריט ג'ורנל: כך תיראה הפעולה הישראלית ברפיח

בוול סטריט ג'ורנל מדווחים כי ישראל נערכת לפעולה ברפיח ומפנה אזרחים לקראת מבצע צבאי ● עפ"י ההערכות, מבצע הפינוי צפוי להימשך כשבועיים עד שלושה שבועות ויתבצע בתיאום עם ארה"ב, והלחימה תיארך כשישה שבועות

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

יהודה זיסאפל ז''ל וזהר זיסאפל ז''ל / צילום: כדיה לוי, איל יצהר

"לא היו להם יאכטות ומטוסי פאר": לאן פניה של אימפריית ההייטק שהקימו האחים זיסאפל

האחים יהודה וזהר זיסאפל היו מאבות ההייטק המקומי ● הם הלכו לעולמם בתוך פחות משנה והשאירו מאחור את קבוצת רד בינת, הכוללת עשרות חברות ● גלובס שוחח עם מקורבים, בכירים בתעשייה וקולגות, וצלל להיסטוריה ולעתיד של אחת מאימפריות ההייטק הראשונות בישראל: "הם עבדו עד הימים האחרונים, אך לא מינו דור המשך מקצועי שיכול לקחת את זה הלאה"

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת צעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה - או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לארה"ב, וכיצד תושפע הפעילות בישראל?

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

אילון מאסק, יו''ר טסלה / צילום: Shutterstock

התוצאות בשפל אבל הבטחה אחת של מאסק מלהיבה את המשקיעים

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה את אחד הדוחות הרבעוניים השליליים ביותר שלה בשנים האחרונות, אבל המניה זינקה במסחר המאוחר ב־13% ● הסיבה: ההודעה על ייצור דגם חדש ומוזל החל מ־2025, הרבה יותר מהר מהצפוי ● אבל ייתכן שהפעילות המבטיחה תתגלה כהפסדית בטווח הקצר

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

אמיר כהנוביץ' / צילום: יח''צ

הכלכלן הבכיר שעשה את המעבר המפתיע של השנה מדבר

אמיר כהנוביץ' הפתיע את שוק ההון בספטמבר כשעזב את חברת הביטוח הגדולה ביותר בישראל, הפניקס, ועבר לסוכנות הענק פרופיט ● בראיון לגלובס הוא מסביר את שינוי הקריירה הדרמטי שעשה, מציע את הפרשנות הייחודית שלו להתנהלות בשוק ההון, ומערער על התחזית של בנק ישראל לגבי הצמיחה של הכלכלה

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב, אסר על מכירתם במשך 100 שנים ● כעת האוסף מותר למכירה, והוא שווה סכום עתק