גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מהמשטרה לסייבר: רוני אלשיך מספר על ההחלטה להצטרף לחברת קרנליוס

מפכ"ל המשטרה לשעבר הצטרף לדירקטוריון חברת הדרכות הסייבר קרנליוס כדי להוביל את התרחבותה לחו"ל ● בשיחה עם "גלובס" הוא מתייחס לסייבר בישראל: "התשתיות הקריטיות מוגנות, המערכת האזרחית פחות", ומזהיר: "עד שלא נראה חלילה פיגועי סייבר באמצעות מכונית, לא ישקיעו בתחום"

רוני אלשייך והמייסדים איתי לוי (מימין) ויוסי כהן ארזי (משמאל) / צילום: אסנת קרסנסקי
רוני אלשייך והמייסדים איתי לוי (מימין) ויוסי כהן ארזי (משמאל) / צילום: אסנת קרסנסקי

חברת הדרכות הסייבר קרנליוס שמרכזה בראשון לציון, הודיעה על הצטרפותו לשורותיה של מפכ"ל המשטרה לשעבר רוני אלשייך. אלשייך הצטרף לדירקטוריון החברה והחל להוביל מהלך של התרחבותה לחו"ל.

בשיחה עם "גלובס" סיפר אלשייך על נסיבות הצטרפותו לחברה, "פורמלית, זו החברה הראשונה שאני מצטרף אליה אחרי שליוויתי לא מעט סטארט-אפים בכל מיני ווריאציות. עד שאני מחליט שאני מצטרף, אני צריך לוודא שאני עם האנשים הנכונים ושזה מספיק מעניין אותי. הפרמטרים הראשונים שאני תמיד בודק אלו האנשים - האם הם גמישים, האם הרעיון מעניין ועד כמה יש פוטנציאל לקחת את החברה למקום חדש או רחוק. התנאי הוא מנהלים מספיק גמישים מחשבתית על מנת שאפשר יהיה לעשות איתם דברים גדולים".

בקרנליוס מצאתי אנשים רציניים, חברה מקצוענית ואיכותית, אף כי שמרנית בה המחשוב הוא און-פרמיס. בפגישה הראשונה כבר הצגתי להם מה בעיניי צריך להיות החזון לשלב הראשון, והם היו מספיק גמישים ללכת איתי. ישנם שלבים נוספים, אבל לא על כולם אפשר לדבר".

הדרכות בכל העולם

קרנליוס הוקמה ב-2014 על ידי איתי לוי ויוסי כהן ארזי, שניהם יוצאי מערכת הביטחון, והיא פועלת מאז 2016. בחברה הושקע, לדברי המייסדים, קרוב למיליון דולר. לקרנליוס שתי חברות בנות - אחת חברת מוצר והשנייה חברת ייעוץ. הגיוס האחרון בוצע לפי שווי כ-4 מיליון דולר ולדברי מייסדיה היא רווחית. במסגרת הצטרפותו לחברה, קיבל אלשייך אופציות על פי שווי זה וכן הוא מתוגמל בריטיינר חודשי. שיעור ההחזקות של שני המייסדים עומד על 80%.

כיום נמצאת החברה בתהליך של הקמת אתר בלוס אנג'לס, קליפורניה. מודל ההתרחבות לחו"ל אמור להתבסס על שיטה של שותפות או זכיינות עם גורמים מקומיים.

מאז הצטרף אלשייך לחברה לפני כחצי שנה הוא הוביל לדבריו, מהלך של תיחור (תחרות על מחיר) בין פלטפורמות הענן אז'ור של מיקרוסופט ו-AWS של אמזון במסגרת מהלך התרחבות של החברה לחו"ל. המעבר לענן יאפשר לחברה להציע קורסים בעלות נמוכה בזכות חיסכון בצורך בהקמת תשתיות מחשוב ותקשוב יקרות ומורכבות.

לדברי גורמים בתעשייה, שוק הדרכות הסייבר בישראל ממועט שחקנים, בין היתר בשל העובדה שמחירי הקורסים בישראל נמוך מאוד בהשוואה לארה"ב ואירופהנוסף על קרנליוס פועלות בשוק חברות מתמחות בודדות, כמו שיא סקיוריטי ו-ITSafe, לצד מוסדות לימוד טכנולוגיים כלליים כמו ג'ון ברייס ו-HackerU.

קרנליוס מציעים קורסים שמוכרים על ידי משרד העבודה, הנדרשים בין השאר לשם קבלת הסמכה של מערך הסייבר.

"האתגרים גדלים"

אלשייך מדבר על התועלת בטכנולוגיה של החברה: "עשינו תחרות בין ספקיות הענן. כשאתה יושב על מכונה שפותחה בהכוונתנו אצל ספק הענן, אתה מייתר את הצורך במעבדה בכל אתר הדרכה וכך אפשר לחסוך מאות אלפי דולרים בתשתיות, להיות סקלבילי (יכולת של מערכת להתמודד עם כמות הולכת וגדלה של עבודה - א.ב) ולהדריך בכל מקום בארץ ובעולם. הקורונה כמובן מהווה הזדמנות בתחומים האלה".

מה אתה אומר על כך שבמקרים רבים חברות מצרפות שמות מוכרים לדירקטוריון, רק כדי לשים את השם באתר ובמקרה הטוב כדי לפתוח דלתות.

"בכל מקום שאמרו לי ‘בוא רק תרשה לנו לשים אותך באתר, אתה לא צריך לעשות כלום' - בזה נגמרה השיחה. אני לא מרשה להשתמש בשם שלי במקומות שאני לא משיא ערך. זה יכול להיות בתחום האסטרטגי של החיבור בין השימוש לבין שוק ובין הטכנולוגיה לבין השימוש וכו'. קניתי את השם שלי בעמל רב ואני לא משתמש בו רק כדי לעשות כסף קל. לכן אני מלווה חברה כמה חודשים לפני שמחליטים על התקשרות כזו או אחרת, גם כי אני צריך להרגיש שמעניינים אותי. אני עוסק גם בדברים יותר סטארט-אפיים וגם בדברים יותר ממוסדים".

אתה יכול לתת דוגמאות לתחומים כאלה?

"אני יכול לומר שזה באזורים של ערים חכמות, של בינה מלאכותית בכל מיני שימושים אזרחיים ואחרים. היום הכל עטוף בבינה מלאכותית, אזורים של בדיקות "מהימנות" בכלים לא פולשניים (בהשוואה לפוליגרף - א.ב) ועוד. כיום, הטכנולוגיה הולכת ומתפתחת ויכולה לתמוך בשיטות הרבה פחות פולשניות ולא נעימות מאשר כלי המהימנות הקלאסיים של העשורים האחרונים.

"כאסטרטגיה, עם שחרורי ויתרתי על אתגר ניהולי חדש, כי כדי לאתגר את עצמי, הייתי נדרש לרילוקשיין ובהתמודדות עם ניהול חברת ענק. יש לכך מחיר אישי שאינו מתאים לפרק זה של חיי. לכן בחרתי למצוא דרך בה אעסוק בפורטפוליו של נושאים וחברות, מה שעשוי ‘למלא' אותי".

מדוע השלב הראשון היה מעבר לענן?

"הדרכות סייבר מעשיות ויישומיות מצריכות סימולציות, בהן משתמשים ב'מכונות' כבדות מול תרחישים הדומים למציאות. בקרנליוס, הדרכות בהן אתה יושב ומתמודד עם הלוגים שרצים על המסך, הן הדרכות לקראת ‘ירידה לשטח' ישירות לעבודה בחברה רלוונטית. זה איננו קורס תיאורטי באוניברסיטה, אותו ניתן לבצע בהשקעה יחסית זולה. הענן מאפשר להשקיע פעם אחת ולממש בכל אתר, ללא צורך בהשקעה משאבית מחודשת".

ומה הצעד הבא מבחינתך?

"יש שלבים נוספים, כולל חברות נוספות שתצמחנה מקרנליוס, שכבר שרטטנו ברמה האסטרטגית. נעבור צעד צעד גם לדברים יותר נועזים - תחומים משיקים הנשענים על הידע הזה".

נעבור לדבר באופן כללי על תעשיית הסייבר בישראל. בהסתכלות על סוג החברות שנפתחות, האם יש אינפלציה של חברות בכלל או בתחום מסוים? האם יש תחומים שאולי כדאי לחזק?

"קשה לדבר על אינפלציה בהגנת סייבר, מפני שהאתגרים רק הולכים וגדלים כל הזמן, בוודאי בעידן של עבודה מהבית. רוב החברות מטפלות בנישה מסוימת, ומפתחות בה יתרון יחסי. להגיד שמישהו אחד עושה את כל העבודה - בוודאי שלא. האתגר הוא אינסופי.

"בניינים חכמים למשל, פרוצים לחלוטין. כל עולם האינטרנט של הדברים (IoT) פרוץ כמעט לחלוטין. יש רק ראשית טיפול בעולם הזה, וטרם דיברנו המכוניות האוטונומיות.
"בדרך כלל מה שמאפיין את העולם הזה הוא שעד שלא קורה אסון, לא מוכנים להשקיע. קח האקר בינוני פלוס ותן לו בניין חכם, והוא יצליח ‘להוציא אותו מכליו', אבל מי מוכן כיום לשלם על זה? נו, אז נעלו את המכונית של המנכ"ל והוא לא יכול לצאת מהחניון, יש דברים יותר חמורים... רק כשיתחילו תביעות נגד הנהלת הבניין, אז מישהו יתחיל להזיע. אלה החיים, ולא רק בישראל.

"ביקרתי השבוע בחברה שהראתה לי פלטפורמות שלמות שלגמרי פרוצות, שלא חשבתי עליהן, למרות שנחשפתי לתחום לפני כמה שנים, מזווית אחרת, אבל אף אחד לא טיפל בזה עד היום. אם הם יקימו סביב הצורך הזה חברה, זה יהיה משהו לגמרי חדשני, שמגן על אזור שאף אחד לא חושב שאפשר לגשת משם. ה'אינפלציה', כרגע, לצערי, עדיין במקומה".

אז איך היית מגדיר את מצבנו כ"אומת סייבר"?

"בפתרונות, השוק האזרחי שלנו איכותי. יש כמה חברות טובות מאוד שעושות דברים שלא עושים בשום מקום אחר בעולם, אבל לומר שהמערכת האזרחית שלנו מוגנת - לא הייתי אומר. התשתיות הקריטיות שלנו מוגנות ברמת המדינה. כל מה שמתחת לזה, מוגן באיכות נמוכה יותר, עד כדי לא מוגן.

"הסיבה לכך היא שמטבע הדברים חברות בונות את עצמן מקטן וגדלות בהדרגה ולכן לא משקיעות מהיום הראשון בקונפיגורציה הכי טובה על מנת להתגונן. הן נאלצות לעשות את זה כשבשלב מסוים הן תופסות את עצמן ומבינות שהן צריכות להתחיל להשקיע בזה לאור דרישות הביטוח, או התעשייה, או כי בינתיים הן הפכו לציבוריות, והדבר האחרון שהן רוצות זה שמישהו ישיג מהן מידע והן יצטרכו לדווח על כך לבורסה... זה טבעי ואנושי, אך יש לזה מחיר".

איפה עוד תחום הגנת הסייבר יכול וצריך להשתפר?

"כפי שציינתי - באיזורי ה-IoT, שמאוד מתפתחים ומשגשגים, יש סנסורים רבים שמחוברים ובכל רגע נתון מצטרפים עוד ועוד. ואם לא נהיה שם ברמה איכותית, אפשר יהיה לשבש את החיים של המדינה בקלות רבה.

"אלא שבדרך כלל צוואר הבקבוק הוא לא ההבנה של המומחים. ההבנה של אנשי הסייבר שצריך להיות שם - קיימת. הבעיה היא ההבנה של המשקיעים שצריך לשים על הדבר הזה כסף כדי שבסוף יהיה מוצר - וזה כבר הרבה יותר קשה. זה כמו הרכבים האוטונומיים - מי שמוכן לשים כסף גדול על הגנת סייבר לרכבים אוטונומיים - שיקום.אומרים לנו שיעבור עוד זמן רב עד שתהיה מכונית אוטונומית, אבל הרי גם היום אפשר לתקוף מכוניות. ב.מ.וו ושברולט יודעות איפה מסתובבות המכוניות שלהן, כי יש תקשורת בין המכונית לחברות - ואם יש תקשורת, אפשר לתקוף את זה. עד שלא נראה חלילה פיגועים באמצעות מכוניות, לא ייכנסו ללחץ ‘רוחבי'.

"אינני טוען שלא עושים דבר, אבל לא עושים משהו דרמטי, ואל מול האיום הפוטנציאלי המענה הוא מאוד ראשוני וחלקי. לכן אין ספק זה שזהו אזור שבהחלט אפשר עוד להשתפר בו".

עוד כתבות

מימין: לן בלווטניק, מבעלי רשת 13; פטריק דרהי, המשקיע החדש; ואמיליאנו קלמזוק, מנכ''ל רשת 13 / צילום: טים בישופ, יח''צ, רויטרס

הלחץ נגד עסקת רשת מגיע לחו"ל. האם דרהי יקבל שיעבודים, ומה ייצא למנכ"ל?

מנכ"ל רשת 13 אומנם לא יקבל מניות הודות לכך שהביא את איש העסקים פטריק דרהי כמשקיע בערוץ, אבל ההזרמה צפויה לכסות גירעון של 120 מיליון שקל ● רשות התחרות תצטרך להכריע האם מדובר בהלוואה או בשותפות, והעיתונים בבריטניה עוקבים מקרוב אחר ההתרחשויות

רולף האבן יאנסן, מנכ״ל הפג-לויד / צילום: Reuters, Ulrich Perrey

מנכ"ל ענקית הספנות שרוכשת את צים: "נשמור על נוכחות משמעותית בישראל"

רולף האבן יאנסן, מנכ"ל הפג לויד, התייחס במסיבת עיתונאים לעסקת הרכישה שנחתמה מול צים ● האבן יאנסן העריך כי לא צפוי שינוי במצבת העובדים בטווח הקרוב, אך במבט קדימה, סביר שמספר המועסקים בשתי החברות יחד יהיה נמוך מהיום ● לדבריו, מחיר העסקה "בהחלט לא נמוך, אך אנו מעריכים שזה נכס מצוין ושהפרמיה מוצדקת"

המשקיע האינטליגנט / צילום: Shutterstock

מחקר חדש מגלה: זה לא הסיכון שצריך להדאיג אתכם בנוגע לשווקים

האם הדומיננטיות של מניות "שבע המופלאות" משפיעה לרעה על ה־ S&P 500 ? תלוי את מי שואלים ● מחקר מהעת האחרונה מדגים כי מבחינה היסטורית, ויתור על סיכון בכל פעם שהשוק נהיה ריכוזי יותר, גורר הפסדים ● אז אולי השקעה של 33% מהתיק שלכם ב־7 חברות לא כזו מסוכנת

אמיר ירון, נגיד בנק ישראל / צילום: דני שם טוב, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הנגיד יוריד את הריבית? שני נתונים שהתפרסמו ביממה מסבכים את התשובה

הלמ"ס פרסמה נתונים המציגים תמונה מורכבת: צמיחה של 3.1% וחוסן כלכלי, לצד אינפלציה בשפל של 1.8% ● על רקע התחזקות גם של השקל, נגיד בנק ישראל יצטרך להכריע האם הוא להמשיך להקל על המשק - או שמא הצמיחה האיתנה ושוק העבודה ההדוק מחייבים עדיין ריסון

הממונה על התחרות, עו''ד מיכל כהן / צילום: כדיה לוי

רשות התחרות בוחנת הטלת סנקציות נוספות על החברה המרכזית למשקאות

לאחר שהודיעה כי תטיל סנקציות בסך 18 מיליון שקל בגין הפרות שקשורות למוצרי טרה, רשות התחרות מדווחת על ראיות חדשות שעשויות לגרור סנקציות נוספות נגד החברה המרכזית למשקאות - הפעם בגין הפרות בתחום המשקאות הקלים

כוונת SMASH X4 של סמארט שוטר מותקנת על נשק / צילום: אתר החברה

היזמית יוצאת רפאל שמביאה לבורסה כוונת חכמה שמסוגלת ליירט רחפנים

סמארט שוטר, שנוסדה ומנוהלת בידי מיכל מור, תנסה לנצל את הגאות במניות הביטחוניות כדי לגייס 200 מיליון שקל ● בחברה הצומחת, שעדיין לא מרוויחה, מחזיקים גם הפניקס ואלטשולר שחם

בורסת פרנקפורט, גרמניה / צילום: Shutterstock

נעילה מעורבת באירופה; בוול סטריט לא התקיים מסחר בשל יום חג

הדאקס ירד בכ-0.4% ● הצמיחה הנמוכה של כלכלת יפן מגבירה את הסבירות שראש ממשלת יפן תקדם את תוכניותיה להמרצת הכלכלה ● הניקיי עלה ב-0.2%, רוב הבורסות באסיה סגורות לרגל חג ראש השנה ● היום לא התקיים מסחר בוול סטריט, לרגל יום הנשיאים

טילי ספייק מתוצרת רפאל / צילום: דוברות רפאל

התרגיל הספרדי: ביטול רכישת טילי נ"ט של רפאל, וקנייתם מחברה־בת אירופית

רק לפני מספר חודשים ביטלה ספרד עסקת ענק עם רפאל בגין המלחמה בעזה, וכעת היא פונה לחברת יורוספייק - בה לרפאל 20% בעלות ● התירוץ שבו משתמשים לנימוק העסקה המסתמנת: הרכיבים מיוצרים באירופה

עו''ד ספי זינגר, יו''ר רשות ניירות ערך / צילום: עופר עמרם

רשות ני"ע מקדמת: מניות ציבוריות יקבלו מסלול ירוק לרישום בחו"ל

בימים אלה, רשות ני"ע בוחנת החלה של המודל הקנדי, שיקל רגולטורית על חברות ציבוריות ישראליות ויאפשר להן קבלה מהירה לוול סטריט ● במקביל, רשות ני"ע סימנה את הקבלנים: בונה מודל דיווח חדש שיאלץ אותם למחוק את המבצעים היצירתיים ממחיר הדירה

להבות עולות מבניין שנפגע בתקיפה אווירית ישראלית בדרום לבנון בתחילת החודש / צילום: ap, Mohammad Zaatari

הסיבה להתגברות התקיפות בלבנון - היערכות למלחמה עם איראן

צה"ל מגביר את הקצב ומתמקד במשגרים ומחסני אמל"ח למקרה שחיזבאללה יצטרף לאיראן ● בעקבות התקיפות צה"ל שנמשכות, גורמים בלבנון מנהלים מגעים אינטנסיביים עם ארה"ב ודורשים: "לרסן את ישראל" ● משמרות המהפכה פתחו בתרגיל נרחב במצר הורמוז ● כוחות צה"ל זיהו הלילה מספר אזרחים ישראלים שחצו את גדר הגבול לתוך שטח סוריה ● מעטפה חשודה התקבלה במשרד רה"מ נתניהו. מאגף הביטחון והחירום נמסר: "לא נשקפה סכנה למי מהעובדים" ● עדכונים שוטפים

אלי גליקמן, נשיא ומנכ''ל צים / צילום: איתי רפפורט - חברת החדשות הפרטית

מכירת צים במעל 4 מיליארד דולר - מכה לשורטיסטים ולאנליסטים שלא האמינו בה

פרמיה משמעותית של כמעט 60% על מחיר השוק שישלמו קרן פימי והפג-לויד עבור חברת התובלה הימית, צפויה להסב הפסדים כבדים לשורטיסטים שהימרו נגדה ● אבל גם אנליסטים שמסקרים את צים "פספסו" את האפסייד במכירה: אף אחד מהם לא המליץ לקנות את המניה

מחאה נגד מדיניות המשטרה / צילום: Reuters, Anadolu

תוכנית החומש לחברה הערבית נכנסה לשנתה האחרונה, ללא חלופה באופק

כשמספר הנרצחים בשיא חסר תקדים, תוכנית החומש לחברה הערבית תסתיים בסוף 2026 ● בשנים האחרונות היא התמודדה עם קיצוצים של מיליארדים, ובמקביל הממונה עליה התפטר לפני יותר מחצי שנה - וטרם מונה לו מחליף ● בינתיים, הממשלה לא הציגה תוכנית חליפית

מנכ''ל אמזון, אנדי ג'סי / צילום: Reuters

רצף הירידות הארוך מזה 20 שנה: מה עובר על ענקית הטכנולוגיה?

מניית אמזון רשמה ירידות בתשעת הימים האחרונים של המסחר, ואיבדה מערכה כ-18% ● בזמן שהמשקיעים חוששים שההשקעות הקרובות של אמזון ישחקו את תזרים המזומנים, בחברה מנסים להרגיע: "הלקוחות ייצרכו יותר טכנולוגיית מחשוב ותשתית מאי־פעם"

מחלקת העסקים של ארקיע / צילום: ארקיע

ארקיע משיקה קווים חדשים ומחלקת עסקים גם בטיסות לאירופה

בין היעדים החדשים שארקיע מתכננת להפעיל בקיץ הקרוב נמנים פוקט שבתאילנד, מלאגה ואיביזה בספרד וכן וילנה בליטא ● בנוסף משיקה החברה מחלקת עסקים גם בקווים לאירופה, לראשונה בתולדותיה. כמה זה יעלה?

יעל לינדנברג / צילום: שלומי אמסלם, לע''מ

המאבק מאחורי פיצול אחד החוקים הכלכליים החשובים במערכת הבריאות

מנגנון ה־CAP, המסדיר התחשבנות של 20 מיליארד שקל במערכת הבריאות, פוצל מחוק ההסדרים ● בכירה באוצר הודפת את טענות האפליה של הדסה ומזהירה מפני קריסת בתי החולים בפריפריה

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה חיובית בתל אביב; מדד הבנייה זינק במעל 3%, מניות התוכנה נפלו

מדד ת"א 35 עלה בכ-0.4% ● מדד הביטחוניות התאושש ומחק יותר ממחצית מהירידות שרשם מתחילת החודש ● האינפלציה בישראל ירדה, אך קיים ספק לגבי הורדת הריבית בשבוע הבא ● באופנהיימר מעלים את המלצתם לטאואר, מחיר יעד גבוה ב-25% ממחירה הנוכחי ● עין שלישית מזנקת לאחר אישור מכירת 30% ממניותיה בחברה לקונגלומרט האמירתי אדג' ● היום לא יתקיים מסחר בוול סטריט לרגל יום הנשיאים

ניצול קשישים / אילוסטרציה: Shutterstock

"זעקת הקשישים נשמעת לרחוק": מאחורי החלטת העליון נגד חברות האשראי

ביהמ"ש העליון קיבל את הערעור ואישר את הבקשה בתביעה הייצוגית נגד ישראכרט, כאל ומקס, בטענה כי לא מנעו את התופעה הידועה כ"עושק הקשישים" ● מה פסק המחוזי, מהן השלכות פסק הדין, וכיצד נפעל מעכשיו במקרה של הונאה? ● גלובס עושה סדר

מושגים לאזרחות מיודעת. מיזוג / צילום: Shutterstock

ערוץ רשת 13 ו־i24news יתמזגו? זה מה שהמדינה צריכה לבחון

הבעלים של ערוץ i24news מתקרב לרכישת ערוץ רשת 13, ויש מי שכבר מעלים אפשרות של מיזוג ● מה ההגדרה של מיזוג, באילו תנאים הוא צריך לעמוד, ומי מפקח על זה? • המשרוקית של גלובס מציגה: המוניטור מבאר מושגים

ויקטור וקרט מנכ''ל לאומי פרטנרס / צילום: סטודיו דינו

3 עסקאות בשבוע: לאומי פרטנרס עם רצף השקעות יוצא דופן

בארבעה חודשים בלבד הוביל ויקטור וקרט את לאומי פרטנרס לכתריסר עסקאות בהיקף כולל של כ–2 מיליארד שקל ● האחרונה שבהן, שנחשפה בגלובס: 80 מיליון שקל בחברת הנדל"ן אבני דרך

טראמפ רוצה דולר חלש, ובנק ישראל לא צפוי להתערב / צילום: Shutterstock

כטריליון שקל עדיין חשופים לנפילת המט"ח. מומחים: הגנה מפני תרחישי קיצון גאו-פוליטיים

ניתוח נתוני בנק ישראל חושף כי למרות מגמת ההיחלשות של הדולר, כטריליון שקל מחסכונות הציבור עדיין חשופים לתנודות מט"ח ● בשוק מסבירים שחשיפה מאוזנת עשויה לשמש "כרית הגנה" מפני תרחישי קיצון גאו־פוליטיים שעלולים להפוך את המגמה בשווקים