גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מהמשטרה לסייבר: רוני אלשיך מספר על ההחלטה להצטרף לחברת קרנליוס

מפכ"ל המשטרה לשעבר הצטרף לדירקטוריון חברת הדרכות הסייבר קרנליוס כדי להוביל את התרחבותה לחו"ל ● בשיחה עם "גלובס" הוא מתייחס לסייבר בישראל: "התשתיות הקריטיות מוגנות, המערכת האזרחית פחות", ומזהיר: "עד שלא נראה חלילה פיגועי סייבר באמצעות מכונית, לא ישקיעו בתחום"

רוני אלשייך והמייסדים איתי לוי (מימין) ויוסי כהן ארזי (משמאל) / צילום: אסנת קרסנסקי
רוני אלשייך והמייסדים איתי לוי (מימין) ויוסי כהן ארזי (משמאל) / צילום: אסנת קרסנסקי

חברת הדרכות הסייבר קרנליוס שמרכזה בראשון לציון, הודיעה על הצטרפותו לשורותיה של מפכ"ל המשטרה לשעבר רוני אלשייך. אלשייך הצטרף לדירקטוריון החברה והחל להוביל מהלך של התרחבותה לחו"ל.

בשיחה עם "גלובס" סיפר אלשייך על נסיבות הצטרפותו לחברה, "פורמלית, זו החברה הראשונה שאני מצטרף אליה אחרי שליוויתי לא מעט סטארט-אפים בכל מיני ווריאציות. עד שאני מחליט שאני מצטרף, אני צריך לוודא שאני עם האנשים הנכונים ושזה מספיק מעניין אותי. הפרמטרים הראשונים שאני תמיד בודק אלו האנשים - האם הם גמישים, האם הרעיון מעניין ועד כמה יש פוטנציאל לקחת את החברה למקום חדש או רחוק. התנאי הוא מנהלים מספיק גמישים מחשבתית על מנת שאפשר יהיה לעשות איתם דברים גדולים".

בקרנליוס מצאתי אנשים רציניים, חברה מקצוענית ואיכותית, אף כי שמרנית בה המחשוב הוא און-פרמיס. בפגישה הראשונה כבר הצגתי להם מה בעיניי צריך להיות החזון לשלב הראשון, והם היו מספיק גמישים ללכת איתי. ישנם שלבים נוספים, אבל לא על כולם אפשר לדבר".

הדרכות בכל העולם

קרנליוס הוקמה ב-2014 על ידי איתי לוי ויוסי כהן ארזי, שניהם יוצאי מערכת הביטחון, והיא פועלת מאז 2016. בחברה הושקע, לדברי המייסדים, קרוב למיליון דולר. לקרנליוס שתי חברות בנות - אחת חברת מוצר והשנייה חברת ייעוץ. הגיוס האחרון בוצע לפי שווי כ-4 מיליון דולר ולדברי מייסדיה היא רווחית. במסגרת הצטרפותו לחברה, קיבל אלשייך אופציות על פי שווי זה וכן הוא מתוגמל בריטיינר חודשי. שיעור ההחזקות של שני המייסדים עומד על 80%.

כיום נמצאת החברה בתהליך של הקמת אתר בלוס אנג'לס, קליפורניה. מודל ההתרחבות לחו"ל אמור להתבסס על שיטה של שותפות או זכיינות עם גורמים מקומיים.

מאז הצטרף אלשייך לחברה לפני כחצי שנה הוא הוביל לדבריו, מהלך של תיחור (תחרות על מחיר) בין פלטפורמות הענן אז'ור של מיקרוסופט ו-AWS של אמזון במסגרת מהלך התרחבות של החברה לחו"ל. המעבר לענן יאפשר לחברה להציע קורסים בעלות נמוכה בזכות חיסכון בצורך בהקמת תשתיות מחשוב ותקשוב יקרות ומורכבות.

לדברי גורמים בתעשייה, שוק הדרכות הסייבר בישראל ממועט שחקנים, בין היתר בשל העובדה שמחירי הקורסים בישראל נמוך מאוד בהשוואה לארה"ב ואירופהנוסף על קרנליוס פועלות בשוק חברות מתמחות בודדות, כמו שיא סקיוריטי ו-ITSafe, לצד מוסדות לימוד טכנולוגיים כלליים כמו ג'ון ברייס ו-HackerU.

קרנליוס מציעים קורסים שמוכרים על ידי משרד העבודה, הנדרשים בין השאר לשם קבלת הסמכה של מערך הסייבר.

"האתגרים גדלים"

אלשייך מדבר על התועלת בטכנולוגיה של החברה: "עשינו תחרות בין ספקיות הענן. כשאתה יושב על מכונה שפותחה בהכוונתנו אצל ספק הענן, אתה מייתר את הצורך במעבדה בכל אתר הדרכה וכך אפשר לחסוך מאות אלפי דולרים בתשתיות, להיות סקלבילי (יכולת של מערכת להתמודד עם כמות הולכת וגדלה של עבודה - א.ב) ולהדריך בכל מקום בארץ ובעולם. הקורונה כמובן מהווה הזדמנות בתחומים האלה".

  מה אתה אומר על כך שבמקרים רבים חברות מצרפות שמות מוכרים לדירקטוריון, רק כדי לשים את השם באתר ובמקרה הטוב כדי לפתוח דלתות.

"בכל מקום שאמרו לי ‘בוא רק תרשה לנו לשים אותך באתר, אתה לא צריך לעשות כלום' - בזה נגמרה השיחה. אני לא מרשה להשתמש בשם שלי במקומות שאני לא משיא ערך. זה יכול להיות בתחום האסטרטגי של החיבור בין השימוש לבין שוק ובין הטכנולוגיה לבין השימוש וכו'. קניתי את השם שלי בעמל רב ואני לא משתמש בו רק כדי לעשות כסף קל. לכן אני מלווה חברה כמה חודשים לפני שמחליטים על התקשרות כזו או אחרת, גם כי אני צריך להרגיש שמעניינים אותי. אני עוסק גם בדברים יותר סטארט-אפיים וגם בדברים יותר ממוסדים".

  אתה יכול לתת דוגמאות לתחומים כאלה?

"אני יכול לומר שזה באזורים של ערים חכמות, של בינה מלאכותית בכל מיני שימושים אזרחיים ואחרים. היום הכל עטוף בבינה מלאכותית, אזורים של בדיקות "מהימנות" בכלים לא פולשניים (בהשוואה לפוליגרף - א.ב) ועוד. כיום, הטכנולוגיה הולכת ומתפתחת ויכולה לתמוך בשיטות הרבה פחות פולשניות ולא נעימות מאשר כלי המהימנות הקלאסיים של העשורים האחרונים.

"כאסטרטגיה, עם שחרורי ויתרתי על אתגר ניהולי חדש, כי כדי לאתגר את עצמי, הייתי נדרש לרילוקשיין ובהתמודדות עם ניהול חברת ענק. יש לכך מחיר אישי שאינו מתאים לפרק זה של חיי. לכן בחרתי למצוא דרך בה אעסוק בפורטפוליו של נושאים וחברות, מה שעשוי ‘למלא' אותי".

  מדוע השלב הראשון היה מעבר לענן?

"הדרכות סייבר מעשיות ויישומיות מצריכות סימולציות, בהן משתמשים ב'מכונות' כבדות מול תרחישים הדומים למציאות. בקרנליוס, הדרכות בהן אתה יושב ומתמודד עם הלוגים שרצים על המסך, הן הדרכות לקראת ‘ירידה לשטח' ישירות לעבודה בחברה רלוונטית. זה איננו קורס תיאורטי באוניברסיטה, אותו ניתן לבצע בהשקעה יחסית זולה. הענן מאפשר להשקיע פעם אחת ולממש בכל אתר, ללא צורך בהשקעה משאבית מחודשת".

  ומה הצעד הבא מבחינתך?

"יש שלבים נוספים, כולל חברות נוספות שתצמחנה מקרנליוס, שכבר שרטטנו ברמה האסטרטגית. נעבור צעד צעד גם לדברים יותר נועזים - תחומים משיקים הנשענים על הידע הזה".

  נעבור לדבר באופן כללי על תעשיית הסייבר בישראל. בהסתכלות על סוג החברות שנפתחות, האם יש אינפלציה של חברות בכלל או בתחום מסוים? האם יש תחומים שאולי כדאי לחזק?

"קשה לדבר על אינפלציה בהגנת סייבר, מפני שהאתגרים רק הולכים וגדלים כל הזמן, בוודאי בעידן של עבודה מהבית. רוב החברות מטפלות בנישה מסוימת, ומפתחות בה יתרון יחסי. להגיד שמישהו אחד עושה את כל העבודה - בוודאי שלא. האתגר הוא אינסופי.

"בניינים חכמים למשל, פרוצים לחלוטין. כל עולם האינטרנט של הדברים (IoT) פרוץ כמעט לחלוטין. יש רק ראשית טיפול בעולם הזה, וטרם דיברנו המכוניות האוטונומיות.
"בדרך כלל מה שמאפיין את העולם הזה הוא שעד שלא קורה אסון, לא מוכנים להשקיע. קח האקר בינוני פלוס ותן לו בניין חכם, והוא יצליח ‘להוציא אותו מכליו', אבל מי מוכן כיום לשלם על זה? נו, אז נעלו את המכונית של המנכ"ל והוא לא יכול לצאת מהחניון, יש דברים יותר חמורים... רק כשיתחילו תביעות נגד הנהלת הבניין, אז מישהו יתחיל להזיע. אלה החיים, ולא רק בישראל.

"ביקרתי השבוע בחברה שהראתה לי פלטפורמות שלמות שלגמרי פרוצות, שלא חשבתי עליהן, למרות שנחשפתי לתחום לפני כמה שנים, מזווית אחרת, אבל אף אחד לא טיפל בזה עד היום. אם הם יקימו סביב הצורך הזה חברה, זה יהיה משהו לגמרי חדשני, שמגן על אזור שאף אחד לא חושב שאפשר לגשת משם. ה'אינפלציה', כרגע, לצערי, עדיין במקומה".

אז איך היית מגדיר את מצבנו כ"אומת סייבר"?

"בפתרונות, השוק האזרחי שלנו איכותי. יש כמה חברות טובות מאוד שעושות דברים שלא עושים בשום מקום אחר בעולם, אבל לומר שהמערכת האזרחית שלנו מוגנת - לא הייתי אומר. התשתיות הקריטיות שלנו מוגנות ברמת המדינה. כל מה שמתחת לזה, מוגן באיכות נמוכה יותר, עד כדי לא מוגן.

"הסיבה לכך היא שמטבע הדברים חברות בונות את עצמן מקטן וגדלות בהדרגה ולכן לא משקיעות מהיום הראשון בקונפיגורציה הכי טובה על מנת להתגונן. הן נאלצות לעשות את זה כשבשלב מסוים הן תופסות את עצמן ומבינות שהן צריכות להתחיל להשקיע בזה לאור דרישות הביטוח, או התעשייה, או כי בינתיים הן הפכו לציבוריות, והדבר האחרון שהן רוצות זה שמישהו ישיג מהן מידע והן יצטרכו לדווח על כך לבורסה... זה טבעי ואנושי, אך יש לזה מחיר".

איפה עוד תחום הגנת הסייבר יכול וצריך להשתפר?

"כפי שציינתי - באיזורי ה-IoT, שמאוד מתפתחים ומשגשגים, יש סנסורים רבים שמחוברים ובכל רגע נתון מצטרפים עוד ועוד. ואם לא נהיה שם ברמה איכותית, אפשר יהיה לשבש את החיים של המדינה בקלות רבה.

"אלא שבדרך כלל צוואר הבקבוק הוא לא ההבנה של המומחים. ההבנה של אנשי הסייבר שצריך להיות שם - קיימת. הבעיה היא ההבנה של המשקיעים שצריך לשים על הדבר הזה כסף כדי שבסוף יהיה מוצר - וזה כבר הרבה יותר קשה. זה כמו הרכבים האוטונומיים - מי שמוכן לשים כסף גדול על הגנת סייבר לרכבים אוטונומיים - שיקום.אומרים לנו שיעבור עוד זמן רב עד שתהיה מכונית אוטונומית, אבל הרי גם היום אפשר לתקוף מכוניות. ב.מ.וו ושברולט יודעות איפה מסתובבות המכוניות שלהן, כי יש תקשורת בין המכונית לחברות - ואם יש תקשורת, אפשר לתקוף את זה. עד שלא נראה חלילה פיגועים באמצעות מכוניות, לא ייכנסו ללחץ ‘רוחבי'.

"אינני טוען שלא עושים דבר, אבל לא עושים משהו דרמטי, ואל מול האיום הפוטנציאלי המענה הוא מאוד ראשוני וחלקי. לכן אין ספק זה שזהו אזור שבהחלט אפשר עוד להשתפר בו". 

עוד כתבות

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות השבבים קפצו

הנאסד"ק עלה בכ-1.2% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● אייל הררי יחליף את ארז ענתבי כמנכ"ל אלוט ● אלון מאסק ממליץ לוורן באפט איזו מניה לקנות ● IBI בית השקעות: הירידה באינפלציה תאפשר ל-ECB להפחית את הריבית ביוני ● וורן באפט מכר מניות אפל ונראה שהוא פוזל להודו, "יש שם המון הזדמנויות" • בבנק אוף אמריקה דווקא ממליצים על אפל באפסייד של 33% • באופנהיימר ממליצים על מניות הבנקים הגדולים בארה"ב, "נסחרות בתמחור חסר עמוק"

מכוניות חדשות ממתינות לייצוא בנמל טיינג'ין בסין / צילום: Shutterstock

כל רכב חמישי שנמכר בארץ הוא מסין: הסיבות והחששות מאחורי הנתון החריג

למרות הרוחות הצוננות שנושבות מבייג'ין, נתוני מסירות הרכב מתחילת השנה מגלים ששוק הרכב הישראלי הופך להיות "סיני" במובהק ● עד כמה המגמה תלויה ביציבות הביקוש לרכב חשמלי בישראל והאם התדרדרות נוספת ביחסי ישראל–סין "תקרר" את הביקוש וההיצע

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: דיויד קארב, Shutterstock

המניה קרסה בוול סטריט, וחברת האוטוטק מגייסת חוב בת"א

ארבה רובוטיקס של קובי מרנקו תנסה להנפיק אג"ח ב־120 מיליון שקל ולהירשם בבורסה בת"א, לאחר קריסת המניה בנאסד"ק ● כספי הגיוס יועברו לחברה בכפוף לחוזה עם יצרן רכב מוביל

דב קוטלר, מנכ''ל בנק הפועלים / צילום: תמר מצפי

אחרי חמש שנים: מנכ"ל בנק הפועלים דב קוטלר פורש

דב קוטלר, מנכ"ל בנק הפועלים, הודיע על החלטתו לסיים את תפקידו ● דירקטוריון הבנק החליט למנות ועדת דירקטוריון לאיתור מנכ"ל, בראשה יעמוד יו"ר הדירקטוריון ראובן קרופיק

קיבוץ בארי ההרוס / צילום: תמונה פרטית

לספר לדור הצעיר את סיפור השואה אחרי ה-7 באוקטובר - זו לא רק זכות, אלא חובה

השנאה כלפי מדינת ישראל מרימה ראש בכל כמה דורות ● לצד האסונות טבועה בנו, כחלק בלתי נפרד מה-DNA שלנו, היכולת המופלאה והחוסן לקום מהאסון הכי גדול ולהצליח לעשות ממנו נס ● גם הפעם, הדור הצעיר הוא שיכתבו את פרק התקומה

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

נשק, כסף ורכבים: הסודות האמיתיים של רפיח נמצאים מתחת לעיר

ישראל החלה בפינוי אוכלוסייה אזרחית מהשכנות המזרחיות ברפיח לקראת כניסת צה"ל לאזור ● מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

השקל מול הדולר והאירו | עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

הדולר יגיע ל-3.8 שקלים? איך תשפיע כניסה לרפיח על שער השקל

יוסי פריימן, מנכ"ל פריקו ניהול סיכונים: "האירועים הביטחוניים החזירו את הדולר במהירות לרמה גבוהה; אולם על רקע היצעי המט"ח של יצואנים לתשלומי שכר ומסים, הרי שפוטנציאל הפיחות בטווח המיידי נותר מוגבל" ● גם יונתן כץ, כלכלן ראשי בלידר שוקי הון, מסכים כי השקל לא יגיב בעוצמה רבה מדי

רם בלינקוב, מנכ''ל משרד האוצר לשעבר / צילום: שלומי יוסף

בוגרי אגף תקציבים מוחים נגד המדיניות הכלכלית של הממשלה

בוגרי אגף התקציבים במשרד האוצר יתאספו מחר (ג') למחות על כך שהאגף אינו שומר על הקופה הציבורית ● גורמים באגף בתגובה: "צריך לתת לנו גב"

ההפגנות בקמפוסים בארה"ב העירו את תעשיית הפייקים

המחאות בקמפוסים הפכו לוויראליות. אבל לא כל מה שפרסמו עליהן נכון ● המשרוקית של גלובס

מה גבולות חופש הביטוי של עובדים ברשתות? / אילוסטרציה: גלובס

בית הדין משרטט את הגבול: מתי מותר לפטר עובד בגלל פרסומים ברשת חברתית

בית הדין האזורי לעבודה דחה את תביעתו של עובד שפוטר סמוך ל־7 באוקטובר לאחר שפרסם פסוקים מהקוראן, אשר התפרשו כקריאות הסתה לטרור ● מומחים עומדים על השלכות פסק הדין החריג על חופש הביטוי, ומסבירים מדוע עניינו של מורה שפוטר בנסיבות דומות נגמר אחרת

דורון כהן / צילום: איל יצהר

משרד המשפטים בוחן ניגוד עניינים במועמדות דורון כהן ליו"ר רשות שוק ההון

דורון כהן, מנכ"ל האוצר לשעבר, מועמד לתפקיד יו"ר רשות שוק ההון לצד מ"מ יו"ר הרשות הנוכחי, עמית גל; והמשנה למנכ"ל חברת הביטוח ווישור, זיו כהן ● משרד המשפטים בוחן האם קיים חשש לניגוד עניינים במינויו של דורון כהן, שאחותו מכהנת כדירקטורית בלתי תלויה בחברת הביטוח מגדל

מחלקת מוצרי חשמל / צילום: תמר מצפי

החרם הטורקי יעלה את מחיר המקררים והתנורים, המרוויחה הגדולה תהיה סין

בענף החשמל מחפשים פתרונות למחסור בעקבות המהלך הטורקי, מהחלפת ספקים ועד הובלה דרך יוון וקפריסין ● ההערכות הן שבכל מקרה המחירים יעלו ב-10%-20% וזמן האספקה יתארך, וכולם מנסים לעקוף את הגזרה: "זה פוגע גם ביצרנים הטורקים"

מקבוק אייר של אפל / צילום: יח''צ אפל

לעבור למחשב של אפל: כל הסיבות בעד ונגד

מי שהתרגל למערכת ההפעלה ווינדוס יתקשה להתרגל ל-MacOS, וגם ייאלץ להיפרד מחלק מהתוכנות המוכרות ● היתרון הבולט: היכולת של מכשירי החברה "לדבר" ביניהם ולקצר תהליכים

מתלה עם כביסה בפרוזדור, במלון של מפונים בטבריה / צילום: ap, Ariel Schalit

״חזירות״: הצעד החדש של רשות המסים נגד בעלי דירות שהקפיצו מחירים

השכירויות שמפוני הצפון מתבקשים לשלם מגיעות לעשרות אלפי שקלים בחודש, וברשות תמהים איך אין דיווחים של משכירים שכבר לא עומדים בתקרת הפטור ממס ● מבצע אכיפה ממוקד ינסה לאתר אותם: "חזירות מקוממת"

מימין: אריאל ארליך, יריב לוין, עוזי פוגלמן, רון סולקין / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: אלכס קולומויסקי־ידיעות אחרונות, דוברות הרשות השופטת, איל יצהר

האינטרסים והדילים: מאחורי הקלעים של הוועדה לבחירת שופטים

עשרות שופטים ורשמים חדשים מונו בשבוע שעבר, צעד הכרחי לאור העומס הכבד על מערכת המשפט ● הפשרות שנאלצו לעשות בוועדה כדי לזכות במינויים החדשים, ההישגים של הקואליציה, השריף החדש בנגב והמשמעות הנעלמת של המילה "זמני" ● חמש הערות על בליץ המינויים

בארה"ב בטוחים: זה עומד להיות המבצע המסוכן ביותר אליו תצא ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: הסכנות בכניסת צה"ל לרפיח, איך איראן יכולה להרוויח מההפגנות בקמפוסים בארה"ב ומה באמת חשוב לאמריקאיים בשנת הבחירות ● כותרות העיתונים בעולם 

אניית הקרב Hessen, בשובה מהים האדום לגרמניה / צילום: Reuters, Sven Eckelkamp

הגרמנים נסוגו, החות'ים השתכללו: כוח המשימה האירופי בים האדום מקרטע

דברי האדמירל היווני שעומד בראש כוח המשימה האירופי, שדלפו לתקשורת הזרה, חשפו כי הכטב"מים שמשגרים החות'ים מתגברים על ההגנות האוויריות, ושעם שלוש ספינות בלבד, הוא לא יכול למלא את המשימה ● בינתיים, מספר הספינות העוברות במצרי באב אל–מנדב צנח

בבסיס סודי שמתרחב במהירות: כך נערכת איראן למתקפה הבאה נגד ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: מה גורם לצבאות של מדינות הערביות להיות לא יעילים, הבסיס הסודי של איראן וסיפורה של ניצלות שואה שהייתה בקיבוץ מפלסים ב-7 באוקטובר ● כותרות העיתונים בעולם 

מטוס קרב מדגם סוחוי 35 ממריא מבסיס חיל האוויר הרוסי חמיימים בסוריה / צילום: ap, Alexander Zemlianichenko

רוסיה מוכרת לאיראן 24 מטוסים, ומציבה לישראל אתגר חדש

אספקת מטוסי סוחוי ומערכות הגנה אווירית S־400 מרוסיה לאיראן מציבה את המזרח התיכון בפני אתגר חדש ● מומחים: "חיל האוויר האיראני בנוי על אמל"ח מיושן, הסוחוי מייצג דור אחר של מטוסים"

ליאור וקס, מנכ''ל אינפיניטי ניהול תיקי השקעות / צילום: יח''צ

"הבורסה בת"א אטרקטיבית": מנהל ההשקעות שבעד קמעונאות וביטחון

ליאור וקס מאינפיניטי מעריך שהתנודתיות בשווקים תימשך, וכדי להתמודד איתה יש לשים דגש בתיק על "פיזור גיאוגרפי וסקטוריאלי, עם אקטיביות" ● הוא נלהב ממהפכת ה-AI, מעריך שמניית אנבידיה עדיין מעניינת וטוען כי "המחירים בת"א אטרקטיביים, אבל הסיפור בעייתי"