גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

להנמיך את הטונים; להגיד מה כן ולא רק מה לא: 5 כלכלנים בטור מיוחד – כך צריך להתנהל דיון בעת משבר

לנוכח ההתנגדות למענק הכספי שמבטיחה הממשלה, מרצים במחלקה לכלכלה באוניברסיטה העברית קוראים לחזור לדיון עקרוני על הכלכלה הישראלית ● "אין בנושא המענקים תשובה אחת ויחידה" ● תוכנית טובה תכלול סוגים שונים של העברות שיחפו אלו על אלו - "אין פתרונות קסם"

עצמאים דורשים סיוע מהמדינה בהפגנה בתל אביב  / צילום: שלומי יוסף, גלובס
עצמאים דורשים סיוע מהמדינה בהפגנה בתל אביב / צילום: שלומי יוסף, גלובס

בימים האחרונים עלו הטונים בדיון הציבורי לגבי תוכנית הממשלה למענק אוניברסלי: חלוקה מיידית של כספים לחשבונות הבנק של כלל אזרחי המדינה, ללא תלות ברמת הכנסתם. במספר מדינות הוצגו לפני כן תוכניות, שפרטיהן שונים אבל הרעיון דומה: העברת כסף מזומן לכלל (או לפחות לרוב) האוכלוסייה.

התוכנית שהציגה הממשלה עוררה סערה. כשמנסים להרים קצת את הראש מעל לוויכוחים באולפנים ולזקק את השאלה שעל הפרק, נראה שהיא זו: תחת אילו תנאים, אם בכלל, ממשלות צריכות לשקול העברה כזו של סכומי כסף לכלל הציבור?

נתחיל בתזכורת שמשבר הקורונה העולמי יוצר דילמות כלכליות קשות. אמנם חלקן דומה לדילמות מן העבר, אבל חלקן חדשות ושונות. החידוש והשוני האלו מעמידים אותנו הכלכלנים בפני אי-ודאות גדולה, בכמה ממדים.

ראשית, המשבר מתפתח מהר, אבל חסר לנו מידע אמין בזמן אמת - אם בגלל שאינו קיים ואם בגלל שהמערכות לאיסופו הסדיר טרם נבנו או שאינן מתפקדות. שנית, הראיות האמפיריות המחקריות מן העבר, אותן אנחנו מכירים, לא תמיד רלוונטיות לגבי ההווה.
שלישית, הסיטואציה שבה סקטורים שלמים בכלכלה נסגרים הלכה למעשה בשל מגפה, בעוד אחרים נותרים פתוחים, אינה שגרתית ועל כן רבים מהמודלים הרגילים שאנו מלמדים דורשים התאמות לא טריוויאליות על מנת לנתח אותה, ולתמוך בתהליך קבלת ההחלטות. רביעית, איש אינו יודע מה יהיה אורך המשבר.

בתנאים אלו, כשקשה לנו הכלכלנים לתת תשובה חד-משמעית, ההתנצחויות בתקשורת לא מפתיעות. האם אפשר בכל זאת לעשות קצת סדר בדברים?

מודלים כלכליים לעולם החדש

לפני שנתמקד בהעברות אוניברסליות, נאמר משהו על העברות באופן כללי בימים אלו. כשסקטורים שלמים במשק נסגרים או מתכווצים לבלי היכר - אם כתוצאה של הנחיה מלמעלה, ואם בגלל שינוי התנהגות חד של הציבור שחושש מהמגפה (בצדק או שלא) - על הממשלה להעביר כספים למשפחות שמוצאות את עצמן ללא יכולת לשלם שכר דירה, לרכוש מזון ולשלם חשבונות. זו העזרה הראשונה, הביטוח הציבורי, שהממשלה צריכה לספק.

להעברות כאלו יש תפקיד נוסף: הן עשויות למנוע, או לפחות להפחית, מעין אפקט דומינו, שבו ירידת ההכנסות בסקטורים שנפגעו תגרור ירידת הוצאות, שתביא לירידת הכנסות עקיפה גם בסקטורים שלא נפגעו - תהליך שיכול להקטין את הפעילות במשק הרבה מעבר לפגיעה הראשונית בסקטורים שנפגעו ישירות.

מודלים מאקרו-כלכליים חדשים, שמתפתחים במהירות באקדמיה בחודשים האחרונים ונידונים בסמינרים ובכנסים (מקוונים כמובן), מראים את זה תיאורטית על ידי מידול של המשק כאוסף של סקטורים, חלקם סגורים וחלקם פתוחים, ולא כסקטור אחד.

ראיות אמפיריות, חלקן מבוסס על העברות היסטוריות (למשל, במשבר של 2008) וחלקן על העברות מהמשבר הנוכחי ממקומות שונים בעולם, עוזרות לנו לנחש משהו לגבי הנטייה השולית של משקי הבית לצרוך מיידית מתוך הסכומים המועברים. אנחנו אמנם לא יודעים עדיין להעריך מהו התוצר הפוטנציאלי החדש של המשק בימי הקורונה, שהוא נמוך יותר מהתוצר הפוטנציאלי אליו הורגלנו, אבל לאור הנתונים, סביר להניח שהתוצר הנוכחי - שגם הוא עדיין לא ידוע - נמוך ממנו, ולכן יש מקום לדבר על תמריץ פיסקאלי, גם על ידי העברות.

אז איזה העברות? העברות ניתן לחלק לאוניברסליות, ולממוקדות מטרה.

סיוע ממוקד או אוניברסלי?

החיסרון העיקרי של העברות אוניברסליות הוא שמכיוון שהכסף מועבר לכ-ו-ל-ם ולא רק למי שהכי זקוק לו, התוכניות האלו יקרות מאוד, או שההעברות יחסית צנועות. מגבלת התקציב הרי לא מאפשרת להעביר הרבה לכולם.

עולה השאלה למה מי שמצבו הכלכלי טוב, ואולי אף השתפר כתוצאה מהמשבר, יקבל סכום זהה למי שקרס כלכלית? אפשר הרי להעביר יותר לכל זכאי דרך תוכניות אחרות ממוקדות מטרה, כמו דמי אבטלה (רק למי שמוגדר כמובטל) או עזרה לעצמאים (רק למי שיוכיח פגיעה בהכנסתו).

היתרונות העיקריים גם הם נובעים באופן ישיר מן האוניברסליות. מכיוון שהכסף מועבר לכל מי שמופיע ברשימות שכבר קיימות (אצלנו בישראל - בביטוח הלאומי), העלות הבירוקרטית נמוכה יחסית והכסף יכול לעבור מהר. העברות שתלויות בנתונים, כמו הכנסה או מחזור, כרוכות בעלויות דיווח, עיבוד נתונים, בקרה וכוח אדם, והן בדרך כלל לוקחות הרבה יותר זמן.

בנוסף, אף אחד לא נופל בין הכיסאות - לא העובדת שלא פוטרה, אבל הורדה לשני שליש משרה ולא יכולה יותר לשלם שכר דירה, ולא בעלת העסק החדש או הצומח במהירות, שלא יכולה להוכיח ירידה במחזור ביחס לשנים עברו, אבל מוצאת את עצמה במצב קשה. בנוסף, אין פגיעה בתמריצים: איש לא מוצא עצמו נאלץ לבחור, למשל, בין זכאות להעברה לבין הכנסה פורמלית נוספת.

אז לגבי השאלה שעל הפרק: העברות אוניברסליות כן או לא? התשובה היא לא במפתיע: תלוי. תלוי במהירות (או באיטיות) של העברת הסיוע דרך העברות ממוקדות; תלוי באומדן של כמה נפגעו אך אינם זכאים להעברות הממוקדות שבתוכנית, ומה גודל הפגיעה בהם. תלוי בגודל הפגיעה בתמריצים וגם תלוי במסר שעובר לציבור.

בסופו של דבר, בהיעדר פתרון קסם כלכלי אופטימלי, תוכנית טובה עשויה לכלול מספר מרכיבים, כולל סוגים שונים של העברות, להם יתרונות וחסרונות שמחפים במידה סבירה אלו על אלו.

להוריד את הטונים ולהתחיל דיון

התמקדנו בהעברות אוניברסליות כשירות לציבור. על מנת לעזור להנמיך קצת את הטונים ולהדגיש שאין בנושא זה תשובה אחת ויחידה. אבל חשוב גם לומר שלדעתנו, הנושא אינו הנושא החשוב ביותר שעומד כרגע על הפרק.

חסר לנו דיון ציבורי בנושא צדק חברתי וחלוקתי. חסרים לנו רעיונות לרתימת המגזר הציבורי, המגזר הפרטי וכוחות השוק למלחמה במגפה ובמשבר הכלכלי שהיא מביאה. חסרות לנו הצעות קונקרטיות, רעננות, וישימות של כלכלנים ואחרים, שיאמרו גם מה כן, לא רק מה לא. חסר לנו דיון במוסדות כלכליים ובמוסדות שלטוניים, ובאמון, באמונות ובציפיות שנלווים אליהם.

חסר לנו דיון בתהליכי קבלת ההחלטות במשבר, שקיפותם, התזמון שלהם וכיצד הם מועברים לציבור. הרי כל אלה משפיעים על הפעילות הכלכלית במשק. חסר לנו דיון בסדר הגודל ובתפקוד של הסקטור הציבורי, בימים אלו כמו גם לפני ואחרי המשבר.

לבסוף, חסר לנו חיבור בין השיח המאקרו-כלכלי בישראל לשיח המאקרו-כלכלי בעולם - ובעיקר בארצות הברית ובאירופה, שם לפחות יש קונצנזוס רחב לגבי מה הוא סט הכלים שעל השולחן עבור מקבלי ההחלטות הכלכליות, בימים אלו של משבר עולמי בסדר גודל כזה. 

הכותבים הם מרצים במחלקה לכלכלה באוניברסיטה העברית. ד״ר איזנברג הוא מומחה לארגון תעשייתי ואקונומטריקה יישומית; פרופ׳ חפץ הוא מומחה לכלכלה התנהגותית והתנהגות צרכנים; ד״ר מנש הוא מומחה לתיאוריה כלכלית; פרופ׳ פלדמן היא מומחית למימון ציבורי; ד״ר הוא פתיר מומחה למאקרו־כלכלה. חפץ ופלדמן השתתפו בהתייעצויות שערך ראש הממשלה נתניהו על תוכנית הסיוע

עוד כתבות

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

עושים סדר לפסח? כך תדעו מה צריך לשמור ומה לזרוק, לפי תורתה של מארי קונדו

מה משמעות המילה פרעה ומהן "ערי מסכנות" המוזכרות בהגדה, אילו מדינות יזכו לחבילות סיוע נוסף לישראל ובאילו דגלים מופיע סמל היין־יאנג? ● הטריוויה השבועית

אולם קולנוע בקליפורניה. החדשים רווחיים יותר מהישנים / צילום: Shutterstock

לאולמות קולנוע יש נדל"ן מיוחד, וזה מציל אותם

אולמות הקולנוע הלכו ואיבדו רלוונטיות רק לפני כמה שנים ● המיצוב הנדל"ני המיוחד שלהם עשוי להציל אותם

החלפת בתים. ''להיכנס לחופשה שונה מאורח החיים שלך'' / צילום: Shutterstock

36 פעמים החלפנו דירה: האנשים שיוצאים לחופשה בחינם

בעלי נכסים ואפילו שוכרים מחליפים דירות ומוצאים את עצמם בחופשה חלומית בבית של מישהו אחר ● מה היתרונות ומה הסכנות, ולמה צריך לשים לב

וול סטריט / צילום: Shutterstock

שבוע המסחר הטוב מנובמבר: נאסד"ק קפץ ב-2%

מניית גוגל זינקה בכ-10%● אינטל איבדה כ-9% ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

נועם זילברשטיין, מנכ''ל HP Indigo / צילום: רמי זרנגר

מהמפעל של טנק מרכבה לניהול אלפי עובדים ברחבי העולם

כשהציעו לנועם זילברשטיין להצטרף לחברת הדפוס הדיגיטלי HP אינדיגו הוא לא ממש התלהב ● אך ביקור אחד במפעלי החברה שינה את הכל: "ידעתי שיש פה הזדמנות אדירה למהפכה שעוד לא קרתה"

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

וושינגטון. מעמד משפטי מיוחד

רק שבעה מתוך 1,000 הבניינים הגבוהים בעולם נמצאים באירופה. זו הסיבה

רק שבעה מתוך 1,000 הבניינים הגבוהים בעולם נמצאים באירופה ● אתונה, פריז, רומא ואחרות מגבילות את גובה הבנייה כדי לשמור על הנוף ● איך זה עובד ומהם יוצאי הדופן?

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe FireFly)

מחקרים מגלים: המאבק בדמנציה מתחיל בשנות ה-40 שלכם

נקיטת פעולה לשיפור בריאות המוח בשלב מוקדם עשויה לעזור לכם להישאר חדים עם תהליך ההזדקנות ● "המאמצים להתמקד בדמנציה בקרב אנשים מבוגרים כשלו במידה רבה", אומר פרופסור לפסיכולוגיה ומדעי המוח מאוניברסיטת דיוק, ומוסיף כי בשל כך המדענים מחפשים רמזים במוח בשלבי חיים מוקדמים יותר

בתים בטקסס. צילומי לווין ורחפנים הפכו לנשק בידי חברות הביטוח / צילום: Shutterstock

תופעה בארה"ב: חברות הביטוח מרגלות אחרי בתים מהשמיים

חברות בארה"ב משתמשות ברחפנים כדי לבדוק גגות או לזהות פסולת חצר וטרמפולינות שלא הצהירו עליהן

עמית גריידי, הממונה על חוק המכר במשרד השיכון / צילום: משרד הבינוי והשיכון

קניתם דירה מיזם ומכרתם לפני האכלוס? אולי תהיו אחראיים לאיחורים במסירה

נייר עמדה שפרסם הממונה על חוק המכר מחריף את התנאים עבור מי שרוכשים דירה מקבלן ומעוניינים למכור לפני האכלוס

וול סטריט, ניו יורק / צילום: Shutterstock

עליות בפתיחת המסחר בוול סטריט; טסלה מזנקת ביותר מ-10%

השקל מתחזק במעל 1% מול הדולר, 3.76 שקלים ● פיליפס מזנקת ב-37% ● אילון מאסק בסין וטסלה קיבלה שם בשורות טובות ● שטף הדוחות בוול סטריט ימשך השבוע, אמזון תדווח בשלישי, אפל בחמישי ● לפי הוול סטריט ג'ורנל, יועצי דונלד טראמפ מנסחים הצעות חוק להגבלת עצמאות הבנק המרכזי ● ברביעי החלטת הריבית של הפדרל ריזרב, בשישי דוח התעסוקה החודשי

טל בסכס, פרויקטור מרכז השליטה האזרחי / צילום: רמי זרנגר-יח''צ החברה למתנ''סים

הפרויקטור שלא היה בראיון ראשון: "לא באתי לחמם כיסא"

טל בסכס מונה בסוף אוקטובר לפרויקטור שתפקידו "לתדרך בכל הנוגע לניהול האזרחי של המלחמה" ● אלא שאינטרסים פוליטיים רחשו בשטח, יותר מדי גופים היו מעורבים, ומהדיבורים על תקציב של 15 מיליארד שקל לא נשאר דבר ● בראיון לגלובס הוא מדבר על היכולת להשפיע כמנכ"ל החברה למתנ"סים, ומפתיע: "אם קוראים לי שוב - אני מתייצב"

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

מוריס צ'אנג / צילום: Associated Press, Aaron Favila

הוא חגג 55. ואז הקים את יצרנית השבבים הגדולה בעולם

מוריס צ'אנג צבר עשורים של ניסיון לפני שהקים עסק שהפך חיוני לכלכלה הגלובלית ● מה יכולים ללמוד ממנו יזמים אחרים בגיל העמידה?

הירחון העברי ''השחר'', שבו כתב בן יהודה, 1879. הרושם ממאמרו היה עצום / צילום: ויקיפדיה

העברית של ימינו מבטאת כישלון אחד מובהק של אליעזר בן יהודה

בדיוק לפני 145 שנה אליעזר בן יהודה הקדים את כל בני זמנו בהבנת הקשר בין הארץ לבין הלשון ● אבל את לשון ימינו הוא כנראה לא היה מבין

הנוף הנשקף מהררית / צילום: ליבי לוי

נסעתם לגליל בחג? אתם חייבים לעצור ביישוב הזה לחוויה תאילנדית אמיתית

קפה שהוא גם גלריה, מופע מוזיקלי של ערפול חושים, מעדנייה משובחת ושופינג ברוח האנתרופוסופיה ● ביקור ביישוב הררית, שמרגיש כמו יקום מקביל

אזרבייג'אן איירליינס / צילום: Shutterstock

הכירו את חברת התעופה שרוצה להטיס אתכם במקום אלה שברחו

אזרבייג'ן איירליינס (AZAL), חברת התעופה הלאומית של אחת מידידותיה הקרובות ביותר של ישראל, מראה שהיא כאן כדי להישאר ● "בחודשי הקיץ נעלה את תדירות הטיסות, בין יוני לספטמבר AZAL תפעיל 11 טיסות בשבוע", אומר בני קורמאייב, נציג החברה בארץ