גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"שליח היום מבקש בין 70 ל-100 שקל לשעה. זה מטורף, ומאוד מכביד על העסקים הקטנים"

איתי גולן, בן 53, בעלי "החומוס של ג'ינג'י" ● "גלובס" שם את הסיוע לעסקים קטנים ולעצמאים במרכז 

איתי גולן, "החומוס של ג'ינג'י" / צילום: עידן גור
איתי גולן, "החומוס של ג'ינג'י" / צילום: עידן גור

איתי גולן, קיבוצניק "של פעם", החל את דרכו כחקלאי, שהפך ממגדל חומוס לבעל חומוסייה. לפני 16 שנים הוא פתח את "החומוס של ג'ינג'י" בין עצי האקליפטוס בקיבוץ עינת, מקום שהפך עם הזמן ל"מוסד" עבור רבים מאוהבי החומוס. לפני שנתיים וחצי הוא פתח סניף נוסף במושב נווה ירק, בהשקעה של מאות אלפי שקלים, העסיק 12 עובדים בשני הסניפים והיה במגמת צמיחה.

המוטו של החומוסיות של ג'ינג'י הוא "מוכרים עד גמר הסיר". וכך בכל יום פתח גולן את העסק ב-8:00 בבוקר ומכר חומוס טרי עד שלא היה לו יותר מה למכור. לפני משבר הקורונה היו ימים שהתור לחומוס השתרך עד הכביש, ובימי שישי החומוס נגמר לפעמים כבר ב-12 בצהרים.

ואז התחיל המשבר. "התחלנו להרגיש את המשבר חודש וחצי לפני שסגרו אותנו בפועל. אנשים נלחצו והפסיקו לבוא", מספר גולן.

משבר הקורונה והסגר פגעו בעסק בצורה קשה ואף אילצו את גולן לסגור את הסניף החדש במושב נווה ירק. כל העובדים הוצאו לחל"ת והעסק המשיך לספוג את העלויות והתשלומים החודשיים הקבועים. את הסניף בקיבוץ עינת החליט איתי להשאיר פתוח, למרות שהלקוחות לא יכלו להגיע, ולא היה לו מערך משלוחים, רק בגלל שהמחשבה על סגירה הייתה קשה מנשוא עבורו. "במרץ סגרנו את העסק ולא ידעתי מה אני עושה. לא היה לי מעולם מערך משלוחים, והרגשתי שאני מתחיל להתייאש, אבל אז בת הזוג המדהימה שלי שירי, שהיא אשת שיווק, אמרה לי 'אין דבר כזה לשקוע', אנחנו מתחילים לשווק אונליין ונכנסים למשלוחים".

כשעובדיו בחל"ת הפעיל גולן את העסק בעזרת שנים מילדיו - בתו שסיימה צבא ובנו שעומד להתגייס. "אני ילד קיבוצניק מהשדות, שעובד משמונה עד 14:00 ונהנה מהחיים, אוהב אדם, אוהב לעשות טוב לאנשים, וזה מה שהנחה אותי, ופתאום לא היו אנשים בעסק. עבדנו אני והילדים לבד בעסק, ואז שירי (בת הזוג) נכנסה לפעולה וחיברה אותי לענף הדיגיטל, לרשתות החברתיות, לפייסבוק, ולימדה אותי להשתמש באמצעי תשלום דיגיטליים, שבכלל לא הכרתי קודם. לא ידעתי מה זה פייבוקס וביט. לא הייתי מחובר בכלל לדברים האלה, אבל הייתי צריך להתחבר כדי לשווק את המשלוחים".

אך הסתבר לגולן שלא קל להקים מערך משלוחים בימי הקורונה. "לעסקים הקטנים מאוד קשה להתארגן עם חברות השילוח שבתקופת הקורונה העלו בצורה משמעותית את עלויות המשלוחים ושליח היום מבקש בין 70 ל-100 שקל לשעה. זה מטורף, ומאוד מכביד על העסקים הקטנים. חברות השילוח אשר גוזרות קופון של 20% מציבות בעיה לא פשוטה בפני העסקים, כי נתח הרווחים שלך אחרי הוצאות תיפעול ו'פודקוסט' גם ככה לא גבוהה".

אבל גולן לא ויתר. הוא שאל את המלצרים שלו שהיו בחל"ת אם הם רוצים לעבוד כשליחים - והם רצו. גולן: "החברה שעובדים איתי שנים צריכים את הכסף ורצו לעבוד, אז המרנו מלצרים לשליחים. וזה התקבל בברכה אצל הלקוחות".

בתקופה הראשונה שלאחר הסגר היה מאוד קשה לגולן למכור את כל התוצרת ולסיים את המלאי הקיים, אז גולן החליט למצוא ייעוד למזון שנותר. הוא התחבר לאחת מקבוצות התרומה לקהילה שהוקמה באזור, והציע בסוף כל יום את מנות החומוס שנותרו לחלוקה.

גולן: "חומוס זה כמו קבוצת כדורגל, קהל הסועדים והאוהדים מאוד נאמן לחומוס שלו. בתקופת הסגר התחברנו לקהל שלנו באמצעים דיגיטליים, באמצעות הרשתות החברתיות והמשכנו לשווק בשליחות ללקוחות אשר מתגוררים בקרבת מקום, אבל זה לא היה פשוט. היה צריך לפתור הרבה בעיות כדי להגיע לזה, והכל לבד. אין למי לפנות לעזרה".

לא קיבלת סיוע מהמדינה? מענקים?
"הקורונה הורידה אותי למחזורים באזור ה-30% אחוז ביחס לתקופות לפני המשבר, והמענקים שקיבלתי לא כיסו לי אפילו חודש של מזונות. בבנק יש לי רק 3,000 שקל שקיבלתי מהמדינה מתחילת הקורונה כ'מענקים'. מדברים יפה על המענקים בטלוויזיה, אבל המציאות היא לא הטלוויזיה והכסף לא מגיע".

לגולן ביקורת חריפה על מדיניות הסיוע של המדינה. "העסקים הקטנים דואגים לעובדים שלהם, דואגים לשלם מיסים כחוק דואגים ללקוחות ומי דואג לנו? למה במשך 30 שנה אני יכול להיות צינור של כסף עבור המדינה וכשאני צריך סיוע המדינה מפקירה אותנו? למה הם לא נתנו לי את הכסף של החל"ת, לעסקים עצמם, כדי שאני אוכל להמשיך להעסיק את העובדים שלי במקום לשלוח אותם הביתה?"

לדברי גולן, "המענקים חוטאים למטרה. הסכומים שקיבלתי מהמדינה לא מכסים או מתקרבים לסייע בנזק הכלכלי הגדול שנגרם בעקבות משבר הקורונה וברור שהנהגת המדינה לא באמת רואה את העסקים הקטנים והמסעדנים ומסייעת להם. ללא קהל הלקוחות הוותיק שלי שהמשיך לתמוך בי לאורך כל תקופת הקורונה לא הייתי מצליח לשרוד את התקופה".

מה היית מצפה שהמדינה תעשה?
"ציפינו להדדיות מהמדינה. כמו שידעו לקחת מאיתנו במשך שנים, שידעו לתת. החלטתם לסגור עסקים, או להגביל את כמות הסועדים - אין בעיה, אבל תדאגו לפצות ולא להקשות. בעלי העסקים הקטנים נושאים על עצמם את המשק כולו, החובות וההתחייבויות ואין תכנית אמתית ליציאה מהמשבר עבורנו. אילו המדינה הייתה מנתבת את אותם התקציבים של הסיוע ומעבירה אותם דרך העסקים - כולם היו מרוויחים, גם העסקים וגם המועסקים. זה היה מזרים אנרגיה חדשה למשק כולו. כיום התחושה היא כאילו המדינה הותירה את העצמאיים לדאוג לעצמם".

כבר בחודש ספטמבר, עוד לפני פרוץ המשבר, החלטנו כאן ב"גלובס" לייחד מדור יומי לקשיים של עסקים קטנים ושל מגזר העצמאים בישראל. חשבנו אז כפי שאנחנו סבורים גם היום שמדובר במגזר שיש לו חלק משמעותי בהנעת גלגלי הכלכלה אך אינו מקבל די הכרה וסיוע ביחס לחלקו. כעת, בחסות הקורונה הוסת חלק מהזרקור הציבורי לבעיה, אולם ככל שמתברר עומק הבור אליו נקלעים עצמאים ועסקים קטנים מתחוור בהתאם עד כמה המדינה לא ערוכה לסייע. בנסיבות הללו החלטנו להרחיב את המדור ולהקדיש מעתה ומדי יום חלק ניכר מהשער האחורי שלנו, כדי להביא את האנשים ואת הקולות שמאחורי הקשיים, בניסיון להניע עיתונות פתרונית, להציף פערים של שנים ובתקווה שזה יהיה חלקנו הצנוע בחזרה לשגרה, אבל אחרת.

עצמאים, בעלי עסקים קטנים ושכירים בעלי שליטה - אנחנו רוצים לשמוע אתכם. להשתתפות במדור אפשר לפנות למייל i-can-help@globes.co.il

עוד כתבות

ערי סטימצקי / צילום: אביב חופי

אקזיט לערי סטימצקי: מגרש בפתח תקווה נמכר ב-130 מיליון שקל

חברת יובלים מימשה אופציה לרכישת מגרש בפתח תקווה; חברת קוואלקום שכרה שטחים בפארק העוגן בנתניה; שלושה הסכמי ליווי גדולים נחתמו לפרויקטי פינוי-בינוי בירושלים ובמרכז; ומכרז הענק לשכונה חדשה במערב ראשון לציון צפוי להידחות שוב ● חדשות השבוע בנדל"ן 

ד''ר אורן פרייס־בלום, מייסד אוסיו / צילום: באדיבות אוסיו

"לא התכוונו להתחבא": מתחת לרדאר, סטארט־אפ ישראלי כובש את שוק האורתופדיה בארה"ב

מתחת לרדאר, חברת אוסיו, שפיתחה שתלים לטיפול בפציעות, כבר גייסה 100 מיליון דולר ● המייסד, ד"ר אורן פרייס־בלום, מספר על הדרך מהמטבח בבית לשוק האורתופדיה האמריקאי, על ה"פיץ'" הראשון המפתיע ועל שיתוף הפעולה עם חברה מכפר זרזיר

נשיא בית המשפט העליון, השופט יצחק עמית, ושר המשפטים יריב לוין / צילום: יונתן זינגל/פלאש 90, נועם מושקוביץ'/דוברות הכנסת

בג"ץ ללוין: נמק מדוע אינך משתף פעולה עם נשיא העליון לצורך מינוי שופטים

בג"ץ דן היום בעתירה נגד שר המשפטים לוין, בה נטען כי הוא נמנע מלשתף פעולה עם נשיא העליון עמית ואינו ממנה שופטים ● השופט שטיין: "אנחנו בסיטואציה משברית מאוד; אם אין נשיא מחוזי, מה אני עושה עם טרוריסט, משחרר אותו ממעצר מינהלי?" ● השופט גרוסקופף: "התשובה של לוין שאין מינויים כי הוא לא מדבר עם עמית אינה קבילה"

וולט מרקט, תל אביב / צילום: Shutterstock

מכה לוולט: רשות התחרות לא העניקה פטור, תצטרך למכור את וולט מרקט

הממונה על התחרות, עו"ד מיכל כהן, הודיעה היום כי לא תחדש את הפטור מהסדר כובל לוולט מרקט, המופעלת ע"י חברת המשלוחים ● המשמעות היא שחברת וולט תיאלץ למכור את זרוע הקמעונאות שלה ● וולט בתגובה: "צעד רגולטורי קיצוני שמעניש פתיחת תחרות במקום לעודד אותה"

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

הבורסה ננעלה בעליות; השקל התחזק, ישראל קנדה זינקה ב-7%, הבורסה לני"ע ב-6%

מדדי הביטוח והבנייה זינקו במעל 2% ● מחזור המסחר עמד על 5 מיליארד שקל ● עליות באירופה ובחוזים בניו יורק ● דריכות בוול סטריט לקראת ההכרעה על מכסי טראמפ ● השקל מתחזק הבוקר ל-3.12 שקלים לדולר ● מחירי הנפט עולים ● הקרן האקטיביסטית שמהמרת: כוכבת ה-AI הבאה היא מיפן

מערכת של התעשייה האווירית / צילום: תע''א

התעשייה האווירית יוצאת למכרז לרכישת 2,500 מכוניות. ומי לא יוכל להשתתף?

בצל עבודת מטה במערכת הביטחון לבחינת סיכוני מידע ברכבים חכמים, הועברה לספקיות הליסינג המשתתפות במכרז של התעשייה האווירית הנחיה לא רשמית להימנע מהצעת דגמים מתוצרת סין ● המשמעות: סינון רוב דגמי הפלאג־אין והחשמליות בקבוצות המחיר הרלוונטיות והסטת הביקוש להיברידיות יפניות וקוריאניות ● במקביל, באירופה מקודמת רגולציה להוצאת "ספקים בסיכון גבוה" משרשראות האספקה • השבוע בענף הרכב

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ משוחח עם עיתונאים / צילום: ap, Evan Vucci

דריכות למתקפה: עוד משחתת אמריקאית נכנסת לאזור

טראמפ נתן אתמול דדליין לאיראן: 10 ימים או 15 ימים • טראמפ בהצגת מועצת השלום: "אסור שיהיה לאיראן נשק גרעיני" • איראן במכתב למזכ"ל האו"ם: אם נותקף - נגיב נגד בסיסים אמריקניים באזור ● עשרות אזרחים ישראלים חצו אמש את גדר המערכת משטח מדינת ישראל לרצועת עזה והושבו ע"י צה"ל ● עדכונים שוטפים

מפעל רשף טכנולוגיות של ארית בשדרות / צילום: יח''צ

תוך שימוש במידע פנים: זה מנכ"ל בית ההשקעות שנחקר בחשד שרכש מניות של ארית

צביקה לביא, בעל השליטה והמנכ"ל של בית ההשקעות לביא את לביא, נחקר ע"י רשות ני"ע בחשד כי רכש מניות של ארית תעשיות תוך שימוש במידע פנים ● מנכ"ל ארית, חיים שטמפלר, נחקר אף הוא בפרשה ● עורכי הדין המייצגים את לביא: "הוא משוכנע כי יתברר שהוא לא עבר כל עבירה"

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: יוסי כהן

בתחילת השבוע ההסתברות להורדת ריבית בישראל הייתה 80%. המצב השתנה

הערכות בשוק התהפכו לקראת החלטת הריבית בשני הקרוב ● עד לפני יומיים ההסתברות להפחתה עמדה על 80%, אך רוחות המלחמה באיראן טרפו את הקלפים

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

ת"א ננעלה בירידות; מדד הקלינטק נפל ב-3%, הדולר התחזק מול השקל

מדד ת"א 90 ירד בכ-1.3%, ת"א 35 איבד מערכו כ-0.5% ● נייס זינקה לאחר שעקפה את התחזיות ● בהראל סבורים כי בנק ישראל לא יוריד את הריבית בהחלטה הקרובה ● וולס פארגו: הישועה לשוק הקריפטו תגיע ממקום מאוד לא צפוי ● הדולר ממשיך להתחזק אל מול השקל וערכו עומד סביב 3.14 שקלים

נשיא סין שי ג'ינפינג / צילום: Reuters

חיזור שקט בארץ, מתקפה פומבית בבייג'ינג: המשחק הכפול של סין מול ישראל

בעוד שבזירה הבינלאומית סין משמרת קו ביקורתי נגד ישראל כדי להתבדל מוושינגטון, בשטח היא מנמיכה להבות ● המטרה, לפי המומחית קאריס וויטי: ליהנות מהיכולות הישראליות בלי לשלם את המחיר הפוליטי הכרוך ביחסים גלויים ● במקביל, היא ממשיכה לחבק את טהרן

בנק מזרחי–טפחות יתרום 5 מיליון שקל לבנייה מחדש של שכונת הצעירים בכפר עזה

בנק מזרחי טפחות תורם 5 מיליון שקל לשכונת הצעירים בכפר עזה

בנק מזרחי-טפחות יתרום 5 מיליון שקל לשיקום ובנייה מחדש של שכונת הצעירים בכפר עזה ● תערוכת "אמנות ישראלית" בחסות בנק הפועלים תציג עבודות של אמנים ותיקים וצעירים, וההכנסות יוקדשו לנט"ל ● מרתון Winner ירושלים הבינלאומי ייערך ב-27 במרץ, בהשתתפות אנשי מילואים וכוחות הביטחון, בחסות הטוטו וחברת אזורים ● אירועים ומינויים

אסף טוכמאייר וברק רוזן / צילום: אלדד רפאלי

תיאבון שלא נגמר: למה חברה עם 19 אלף דירות בצנרת צריכה עוד 10,000?

רכישת אקרו היא רק אחרונה ברצף חברות נדל"ן שרכשה ישראל קנדה בשנים האחרונות ● מי שבתחילת דרכה "עשתה בי"ס" ליזמים הוותיקים, נאלצת ליטול יותר ויותר סיכונים כדי להמשיך לגדול, מתוך תקווה שהמומנטום בשוק גם ישתפר

ספינות במהלך תרגיל ימי משותף של איראן ורוסיה בדרום איראן / צילום: ap, Masoud Nazari Mehrabi/Iranian Army

עם 33 אלף כלי שיט: אם תגיע, המערכה בין איראן וארה"ב לא תתרחש רק באוויר

צי משמרות המהפכה ערך השבוע תרגיל צבאי במצר הורמוז, וסגר חלק מהנתיב שבו עוברים כ־30% מהסחר העולמי בנפט ● למול הנוכחות האמריקאית הגוברת באזור, בטהרן פועלים לחיזוק כוחות מעל ומתחת לפני הים באמצעות משמר מתנדבים, צוללות ננסיות ואוניות סוחר לאיסוף מודיעין

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

וול סטריט ננעלה בירידות; נייס זינקה ב-13%, אוויס נפלה ב-22%

נאסד"ק ירד ב-0.5% ● למרות הכנסות שיא, התואר שוולמארט איבדה לאמזון ● ענקית המיכון החקלאי דיר זויקה לאחר לאחר שהיכתה את תחזיות האנליסטים והעלתה את תחזית הרווח ●  מחירי הנפט עלו לרמתם הגבוהה ביותר זה חצי שנה ● מספר התביעות הראשוניות לדמי אבטלה צנח ב-23,000, הירידה החדה ביותר מאז נובמבר

סאמר חאג' יחיא

"כשאחד המתחרים הוא המנכ"ל זה אתגר": המתווך במכירת צים חושף את הקלף המנצח בעסקה

סאמר חאג' יחיא, שייעץ להפג־לויד בעסקה לרכישת חברת הספנות, משחזר את תחילת המהלך: "טילים נפלו כאן - אבל הם היו נחושים", הגורם שהכריע: "קרן פימי הייתה שובר שוויון" והמשבר ברגע האחרון: "יו"ר צים הודיע שלא ימליץ על העסקה" ● וגם על המנכ"ל אלי גליקמן: "הלוואי וימשיך - טאלנט כדאי לשמר", חששות העובדים: "יובטח ביטחון תעסוקתי", עמלת התיווך שייקבל והסיכויים להשלמת העסקה

אנדרו מאונטבטן-ווינדזור / צילום: ap, Kirsty Wigglesworth

טלטלה בבריטניה: אנדרו נעצר בחשד לעבירות הפרת אמונים בפרשת אפשטיין

עפ"י דיווח ב-BBC, הנסיך לשעבר אנדרו מאונטבטן-ווינדזור נעצר לאחר שכוחות משטרה פשטו על ביתו ● המעצר מגיע על רקע דיווחים כי אנדרו מסר לג'פרי אפשטיין מידע ממשלתי מסווג במסגרת מערכת היחסים ביניהם ● עפ"י דיווחים ועדויות, אנדרו ביצע עבירות מין קשות ורבות לצד אפשטיין

כנס שמים את הצפון במרכז בסיור כלכלי / צילום: כדיה לוי

סיור גלובס בעקבות המנהרות בגבול הצפון: איך חיזבאללה חפרו אותן?

סיור ביטחוני, שנערך בסמוך לגדר המערכת באזור מטולה, במסגרת כנס שמים את הצפון במרכז של גלובס, הציג למשתתפים את הסיפור שמאחורי מערך המנהרות החודרות לישראל שהקים חיזבאללה

מימין: פרופ' אסף חמדני, יו''ר הוועדה לרפורמה בדוחות; ספי זינגר, יו''ר רשות ני''ע; רו''ח שלומי שוב ופרופ' אמיר ברנע / צילום: אלון גלבוע

למה בשוק ההון חוששים מהרפורמה שאמורה להקל על דיווחי החברות?

בדיון בהשתתפות בכירי רשות ני"ע טענו מומחים כי המלצות ועדת חמדני עמומות, פוגעות ביחסים שבין מנהלים לדירקטורים ומאפשרות לדחות דיווחים על עסקאות ● יו"ר הרשות זינגר: "בגלל ה-AI, ייתכן שבעוד שנתיים-שלוש יהיה צורך בשינויים נוספים"

קיבוץ בארי ההרוס / צילום: מיטל שטדלר

הממשלה עסוקה במילה "טבח", אך יש לה משימות הנצחה ממשיות

הממשלה עוסקת בשינויים טקסטואליים של חוק ההנצחה לשבעה באוקטובר ● אבל היא כבר הייתה אמורה לבצע שלל משימות לטובת העניין: מהקמת מאגר ארכיוני ועד קידום הפקות תכנים ● מדור "המוניטור" של גלובס והמרכז להעצמת האזרח עוקב אחרי מורשת והנצחה ל־7 באוקטובר