גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הלקח של פולקסווגן, אפל ובורגר קינג: איך הפכה תוכנית תחקירים סינית לסיוט של מותגים בינלאומיים

פולקסווגן נאלצה לקרוא למאות אלפי רכבים לתיקון במוסך, מנכ"ל אפל חויב לפרסם התנצלות אישית, והשנה ברגר קינג מצאה עצמה תחת חקירה ● תוכנית התחקירים המשפיעה 315 מגיעה למיליוני צופים בסין, ומעלה על המוקד את החברות הגדולות בעולם

סניף ברגר קינג בסין. רשת CCTV חשפה כי מסעדות של הרשת השתמשו בלחמניות ישנות ושינו תאריכי תפוגה  / צילום: Chen Fei, רויטרס
סניף ברגר קינג בסין. רשת CCTV חשפה כי מסעדות של הרשת השתמשו בלחמניות ישנות ושינו תאריכי תפוגה / צילום: Chen Fei, רויטרס

השנה הגיע תורה של רשת ברגר קינג לעלות על המוקד. תוכנית התחקירים השנתית של רשת הטלוויזיה הממשלתית הסינית CCTV מצאה כי מסעדות של הרשת בעיר נאנצ'אנג השתמשו בלחמניות ישנות להכנת המבורגרים, ושינו את תאריך התפוגה של מרכיבים כדי להמשיך למכור אותם. צילומי מצלמה נסתרת במטבח מסעדה אחת חשפו כי העובדים קיבלו הנחייה להשתמש בפחות גבינה ופרוסות עגבנייה מהסטנדרט הקבוע של הרשת.

ברגר קינג היא האחרונה ברשימת המותגים המוכרים שנכוו מתוכנית התחקירים הצרכניים "315". מאז 1991 התוכנית משודרת בכל שנה ב-15 במרץ, יום הצרכן הבינלאומי, באירוע חגיגי של שעתיים הכולל תחקירים על מוצרים באיכות נמוכה ושירות לקוי. השנה נדחתה התוכנית בגלל מגפת הקורונה, ושודרה רק לאחרונה.

ערב שידור התוכנית הנצפית על ידי מיליונים נודע בסין בתור הלילה הגדול של יחסי הציבור. CCTV שומרת על איפול מוחלט בכל הנוגע לשמות החברות שיככבו בתוכנית עד לשידור עצמו, כשכל צוות ההפקה חייב לחתום על מסמכי שמירת סודיות. כדי לא להיתפס עם המכנסיים למטה, חברות רבות מכינות מראש צוותי תגובה על מנת לתת מענה מהיר מיד עם סיום המשדר, במקרה שימצאו עצמן מופיעות באחד התחקירים.

טים קוק מתנצל

תוכנית התחקירים חשפה במהלך השנים מותגים סינים מקומיים רבים בקלקלתם, כולל הגדולים והמוכרים ביותר. בתוכנית בשבוע שעבר למשל נחשף כי אפליקציית החדשות צ'וטואוטיאו הנסחרת בנאסד"ק מכרה מודעות לשירותים רפואיים מפוקפקים, ופרסמה תוכן שהוביל גולשים לאתרים לא חוקיים להימורים.

גם שורת חברות בנייה סיניות, כולל חברת הבנייה השלישית בגודלה במדינה, ואנקה, כיכבו בתחקיר - על איכות ביצוע ירודה ובעיות רטיבות. הערכה שפורסמה בסין היא שחברות מקומיות הורידו את איכות הבנייה כדי להתמודד עם מכירות נמוכות.

בשנים קודמות פורסמו תחקירים גם נגד חברות טכנולוגיה סיניות מובילות כמו עליבאבא, טנסנט ובאיידו. אולם בשנים האחרונות התמקדה התוכנית לא פעם במותגים בינלאומיים, מה שגרר האשמות כי היא מונעת ממניעים לאומנים אנטי זרים. החברה הזרה שספגה את האש הכבדה ביותר הייתה אפל, שכיכבה בתחקיר ששודר ב-2013, ובו נטען כי תנאי האחריות שמקבלים רוכשי אייפונים בסין נופלים מאלו שמקבלים רוכשים במדינות אחרות. התחקיר נגע בנקודה כאובה במיוחד עבור הסינים שמרגישים כי הם מופלים לרעה ביחס לצרכנים במערב, ומקבלים מוצרים נחותים יותר מחברות בינלאומיות. עלה ממנו כי בעוד במדינות אחרות אייפון עם תקלת יצרן יוחלף במכשיר חדש, בסין הוא רק יתוקן ויוחזר ללקוח.

תגובתה של אפל לתחקיר התגלתה כאסון יחסי ציבור, כשבמשך ימים ארוכים החברה דחתה את הביקורת על הסף, והתעקשה כי תנאי האחריות בסין ובשאר העולם זהים. גישה זו רק החריפה את הביקורת כלפיה, ויומון העם, עיתון המפלגה הקומוניסטית הסינית המשפיע, כינה את החברה האמריקאית "חמדנית, לא כנה ושחצנית" וקרא להתרחק ממנה. רק אחרי שבועיים נכנעה החברה ללחץ, ומנכ"ל אפל טים קוק פרסם התנצלות אישית בסינית לקהל המקומי. תנאי האחריות בסין שופרו משמעותית.

ב-2017 הופנתה האש אל חברה אמריקאית אחרת, נייקי, ששיווקה נעלי כדורסל ככוללות טכנולוגיית כריות אוויר. למזלה הרע של החברה, לקוח סיני נחוש במיוחד החליט לבדוק את העניין, פתח את סוליית נעל הכדורסל וגילה כי אין בה כריות אוויר כלל. נייקי למדה מהטעות של אפל ומיהרה להודות, להתנצל ולהבטיח פיצוי ללקוחות.

המוטיבציה נגד אפל

הפופולריות של תוכנית הצרכנות 315 קשורה לניסיון המר של הסינים עם מוצרים פגומים. לקוחות סינים רבים ממעמד הביניים מאסו בסחורה זולה, חיקויים וזיופים שנפוצים כל כך במדינה, ולכן הם שמחים לצפות במי שחושף את המושחתים והנוכלים.

התחום הרגיש ביותר מבחינת הקהל הסיני הוא בטיחות המזון. בעשורים האחרונים התפרסמו אינספור שערוריות הקשורות לתחום - משימוש בשמן "ביבים" המופק מהפסולת של מסעדות ועד ל"בשר זומבי" שנארז מחדש, כדי שניתן יהיה למכור אותו מעבר לתאריך התפוגה. לפני ברגר קינג, נתפסה ב-2012 רשת מקדונלד'ס על ידי תחקירני התוכנית כשהיא משתמשת בבשר פג תוקף, וכזה שנפל על הרצפה. "כל החיידקים ימותו אם נטגן את הבשר בשמן", נשמע עובד הרשת אומר בסרטון מצלמה נסתרת.

אלא שבשנים האחרונות מידת העניין במשדר המיוחד נמצאת בדעיכה מסוימת, בעיקר בקרב הדור הסיני הצעיר, וגם מידת ההשפעה שלה יורדת. כמו בכל העולם, הדור הסיני הצעיר החליף את הצפייה המסורתית ברשתות הטלוויזיה בחיבור לערוצים וחשבונות אינטרנטיים, שמפרסמים תחקירים משלהם.

הדור הצעיר גם נחשב לבעל חשיבה עצמאית יותר, אינו מקבל כל מה שנטען בטלוויזיה הממלכתית, ומעדיף לבדוק ולגבש בעצמו דעה ביחס למותגים. כאשר פורסם תחקיר שלפיו ענקית הקמעונאות היפנית מוג'י מוכרת בניגוד לחוק הסיני מוצרי מזון המגיעים מאזורים מוכי קרינה ביפן, גולשים סינים רבים דווקא יצאו להגנת החברה. התומכים סברו כי המוניטין של החברה היפנית טוב יותר משל תחנת הטלוויזיה המקומית.

תוכנית התחקירים נקשרה בעצמה במספר פרשיות לאורך השנים, שפגעו באמינותה. לאחר תחקיר אפל ב-2013, פרסמו שורה של כוכבי רשת סינים בבת אחת פוסטים שבהם הביעו אכזבה מהתנהלות הענקית האמריקאית. אחד הפוסטים, שפרסם שחקן הקולנוע האמריקאי-טייוואני פיטר חו, חשף סוד שלא אמור היה להתגלות. בסוף הפוסט שבו תיאר חו את עצמו כמעריץ מאוכזב של אפל, הופיעו המילים "צריך לפרסם ב-8:20", שהושארו בטעות ורמזו כי הכותב הונחה לפרסם את הטקסט. חו ניסה לטעון להגנתו כי מכשיר הטלפון שלו נגנב וחשבונו נפרץ, אבל אף אחד לא ממש האמין.

מאוחר יותר חשף מומחה הטכנולוגיה קאי פו לי, נשיא גוגל סין לשעבר, כי CCTV פנתה גם אליו בהצעה לפרסם פוסט בגנות אפל. בעיתונות המערבית נטען שמדובר בניסיון סיני לחזק את המתחרים המקומיים של אפל על פניה, אך גולשים סינים סברו שזהו ניסיון לדחוק לפינה את החברה האמריקאית כדי שתקנה יותר פרסום בטלוויזיה. שנה לאחר מכן נעצר מנהל ערוץ הטלוויזיה הכלכלי של CCTV, האחראי על הפקת 315, באשמת קבלת שוחד.

בלי חברות תרופות

כמו כל משדר טלוויזיה בסין, גם 315 כפופה לצנזורה מחמירה. לפי עדות מנהל לשעבר בתוכנית, ישנם תחומים שלהפקה אסור לעסוק בהם, כמו שערוריות מזון גדולות שעלולות לעורר מחאה ציבורית או תחקירים על חברות תרופות וחברות ממשלתיות.

למרות זאת, ולמרות שהנזק התדמיתי שהתחקירים גורמים למותגים נמוך מאשר בעבר, ל-315 עדיין יש יכולת לא מבוטלת ללחוץ על חברות סוררות ולהפעיל את הרגולטורים הסינים לחקור אותן. יצרנית הרכב פולקסווגן כיכבה במספר תחקירים של התוכנית לאורך השנים על ליקויים טכניים שונים ברכביה, ובעקבותיהם נאלצה החברה לקרוא למאות אלפי בעלי רכבים להגיע לתיקונים במוסך. לאחר שב-2018 נחשפו דגמי מברשות שיניים מיובאות מיפן וקוריאה באיכות נמוכה, הורידו הרשויות כחצי מיליון מוצרים כאלה מהמדף.

גם התוכנית האחרונה כבר הותירה חותם. אחרי התחקיר עליה, נמחקה אפליקציית החדשות צ'וטואוטיאו מחנויות האפליקציות בסין ומנייתה קרסה ב-30% ביום אחד בנאסד"ק. ברגר קינג מיהרה להודיע בתום השידור על סגירת ששת הסניפים הבעייתיים, והכריזה על בדיקה נגד זכיין המשנה המפעיל אותם. אף שברגר קינג טענה כי מדובר בתקלה נקודתית, הרשויות בערים הגדולות של סין כמו בייג'ינג, שנחאי וגוואנגז'ו הודיעו כי יפתחו בחקירה לבדיקת הרשת. 

תחקירים בולטים של 315 בסין

2012
מקדונלד’ס הגישה קציצות המבורגר שפג תוקפן, וכאלו שנפלו על הרצפה

2013
האחריות על מכשירים תקולים של אפל בסין הייתה פחות רחבה מאשר בשווקים אחרים

■ 2017
נייקי פרסמה נעלי כדורסל עם כריות אוויר מתקדמות, אך בפועל אלו לא כללו את הטכנולוגיה המובטחת

2018
רכבי פולקסווגן מדגם טוארג סבלו מתקלה בניקוז מים מהמנוע, שגרמה לכיבוי הרכב בימים גשומים

■ 2020
ברגר קינג חסכה בגבינה ועגבניות, והשתמשה בלחמניות ישנות להכנת המבורגרים

עוד כתבות

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת צעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה - או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לארה"ב, וכיצד תושפע הפעילות בישראל?

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי־ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן, וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת ת"א לבינלאומיות

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

פליטים עזתים ברפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

וול סטריט ג'ורנל: כך תיראה הפעולה הישראלית ברפיח

בוול סטריט ג'ורנל מדווחים כי ישראל נערכת לפעולה ברפיח ומפנה אזרחים לקראת מבצע צבאי ● עפ"י ההערכות, מבצע הפינוי צפוי להימשך כשבועיים עד שלושה שבועות ויתבצע בתיאום עם ארה"ב, והלחימה תיארך כשישה שבועות

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; בשוק ממתינים לפרסום התחזיות להמשך

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● המשקיעים ממתינים לפרסום התחזיות להמשך שיתפרסמו היום בשעה 16:00 ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

מתנדבי משלחת של Jewish National Fund USA / צילום: ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה''ב

כך הגיעו לישראל משלחות של 3,000 מתנדבים בזמן המלחמה - לא כולם יהודים

ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה"ב הוביל 11 משלחות שהתנדבו ביישובים כמו שדרות, ארז, גבולות ואורים ● טלי צור־אבנר, ראש המטה בישראל: "הביקוש גבוה, יש רשימות המתנה" ● ישראל מתגייסת

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

המיליארדר דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות בסכסוך עם האחים גרטנר, בנימוק שאורנשטיין סבור כי גרטלר הוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות שלו עם יו"ר לשכת עוה"ד לשעבר אפי נוה, מהן עולה חשש ליחסי "תן וקח" בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

אפל. החברה המבטיחה של 2024? / צילום: Shutterstock

"תהיה הפתעת השנה": זו המניה המומלצת ביותר של בנק אוף אמריקה

המכירות נופלות, היא לא נמצאת בשוק הבינה המלאכותית, ומתחילת השנה מנייתה איבדה 10.7% ● למרות הכול, בבנק אוף אמריקה מאמינים שענקית הטכנולוגיה אפל צפויה להתאושש בחצי השני של השנה

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות