גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ריחוק חברתי בין השכנים: האם צריך תו סגול גם לבנייני מגורים

משבר הקורונה מאלץ את חברות הניהול של מגדלי המגורים להתמודד עם אתגרים חדשים ועם חוסר ודאות ● "מותר לפתוח את הבריכה? את חדר הכושר? להכניס שליחים? אף אחד לא מעביר מסרים ברורים"

מגדלי מגורים בשכונת צמרת, ת"א / צילום: shutterstock, שאטרסטוק
מגדלי מגורים בשכונת צמרת, ת"א / צילום: shutterstock, שאטרסטוק

"בהתחלה של הקורונה היה שינוי מאוד גדול. הרבה מהדיירים אצלנו טסים הרבה לחו"ל ופתאום כולם נמצאים בבית. מהר מאוד הבנו שמשהו השתנה ושינינו פעילות במקביל - שינינו את כל תוכנית הניקיון, ציידנו את כל המנקים בג’ל חיטוי והגברנו את רמת החיטוי בחללים הרלוונטיים. את המעלית מנקים עכשיו שלוש פעמים ביום", מספר איתי בן אבי, מנכ"ל נתון ניהול, חברת תחזוקה וניהול הפועלת בתחום משרדים, מרכזים מסחריים וגם בנייני מגורים יוקרתיים.

הקורונה הזכירה לנו עד כמה משמעותי החלל המשותף - בעבודה או בבניין המגורים שלנו. אבל בעוד שלמקומות עבודה ולבנייני משרדים יש תו סגול, לבנייני מגורים לא נקבעו הנחיות ברורות - כפי שאין הנחיות ורגולציה גם לתחזוקה השוטפת.

הבעיה חמורה בעיקר בבניינים שבהם יש גם חדרי כושר ובריכות, שהמדינה כבר הודיעה על סגירתם ופתיחתם כמה פעמים, ופרסמה הוראות סותרות.

"הרגולציה הייתה יכולה להיות משמעותית הרבה יותר בתקופת הקורונה ולסייע גם לבעלי הדירות וגם לחברות הניהול והתחזוקה שנתקלות היום במצבים שלא היו קיימים לפני כן", אומר אמיר רוזנבלום, בעלים של חברת עידן שני ויועץ בתחום ניהול ותחזוקת מבנים. רוזנבלום מדבר כבר שנים על הצורך ברגולציה בתחום.

להערכתו, הגל השני של המגפה צפוי להיות הרבה יותר בעייתי בבנייני המגורים, ומקרה מבחן משמעותי גם לחברות הניהול.

"בגל הראשון - כולם היו מכווני מטרה. גם בעלי הבתים, גם חברות הניהול, כולם היו מאוד ממושמעים. מהר מאוד חברות ניהול הגבירו ערנות בנושא ניקיון וחיטוי, יצרו נהלים פנימיים לבניין".

אז מה קרה עכשיו?
"עכשיו אני מזהה דעיכה. מי שעדיין ערני מקפיד על חיטוי ומסכות, ויש כאלה שנמצאים במשבר אמון. כל אחד עושה היום דין לעצמו".

גם איתי בן אבי, מסכים שהקורונה מציבה מול החברות אתגרים חדשים ובכלל לא פשוטים: "אנחנו מנהלים עשרות בנייני מגורים עם עשרות אלפי משפחות. ואנחנו מוצאים את עצמנו מתמודדים עם סוגיות ושאלות חוקיות, תפעוליות, משפטיות ואפילו אתיות. למשל, איך אני מתנהל מול אדם בבידוד? איך אנחנו מסייעים, ואיך מיידעים אותנו. גם עדכנו את נוהל השליחים, אנשים שמגיעים מבחוץ, עם משלוחי מזון או חבילות, ויצרנו נוהל מאוד מוקפד ומדויק. הכול מנוטר. משתדלים למנוע כמה שיותר כניסה של מי שאינו מורשה - למנוע חשיפה".

אמיר רוזנבלום / צילום: איל יצהר, גלובס

"הדיירים רוצים תשובות ובצדק"

"בריכות שחייה וחדרי כושר זה מקרה מאוד בולט. למה אי אפשר להפעיל בבניין חדר כושר? אם אני מתחייב שכל דייר יהיה שם לבד במשך זמן שנקבע מראש ובין מתעמל למתעמל יהיה ניקיון? גם הבריכה. סוגרים בריכה ציבורית ומשאירים בריכה בבית מלון. ומה דין הבריכה בבניין? אין לזה תשובות - אבל הדיירים רוצים תשובות ובצדק. הם אפילו התחילו להעביר לנו, במקרים מסוימים, אישורים מהרופא שהם חייבים את הפעילות הגופנית. ואנחנו חסרי אונים. זה שטח פרטי שלנו הם אומרים, עם זכות קניינית. אבל אנחנו חייבים לשמור על החוק ואין לנו ברירה. זה מוביל לתסכול גדול, של בעלי הדירות וגם שלנו".

בריכת שחייה. "משלמים קצת פחות חשמל אבל זה לא משמעותי"  / צילום: shutterstock, שאטרסטוק

רוזנבלום: "עוד בעיה גדולה היא שאין כללים אחידים, ההוראות מהממשלה לא ברורות. מה עושים עם חדר כושר בבניין מגורים של 12 דירות בלבד? אותו גם צריך לסגור? ובריכה של כמה דיירים? צריך לסגור? אתה מנסה להתקשר למשרד הבריאות ואין תשובות.
"כחברת ניהול גם מצאנו את עצמנו במצבים בעייתיים שאחד מבעלי הדירות בבניין שלך מעביר לך תמונה שצילם מהחלון של הבריכה בבניין השכן, שכן עובדת. ואתה צריך להסביר לו שאתה כן עובד על פי הכללים של משרד הבריאות והם לא. רגולציה לחברות הניהול הייתה יכולה לעזור".

איך זה היה מסייע במקרה הזה?
"היה אפשר לעשות תוכנית סטנדרט לבניינים - מהם כללי החיטוי שבהם בניין צריך לעמוד, כמו התו הסגול. היום כל אחד לעצמו - חברת הניהול יכולה מחר בבוקר להחליט שצריך מתקן חיטוי אוטומטי ללובי של הבניין. 1,200 שקל התקנה, ועוד דמי תחזוקה ומילוי, נניח 10,000 שקל בשנה. באה נציגות הדיירים ואומרת אין מצב - זה המון כסף, תרדו מזה, וזה לא יהיה. גם אם זה הדבר הנכון לעשות, ידי חברת הניהול כבולות.

"יש פרויקטים של מאות דירות, מאות אנשים בתנועה. יהיו עוד קורונות וחייבים ללמוד להתמודד עם המציאות הזו. כבר בסיבוב הראשון היה צריך לגבש מדיניות בנושא. אבל אף אחד לא עשה את זה, והנה אנחנו בסיבוב השני".

חיטוי בחדר כושר. אין הוראות בנוגע להפעלת חדר כושר בבניין   / צילום: shutterstock, שאטרסטוק

"יש הרבה נקודות חיכוך בין הדיירים"

העובדה שיש הרבה יותר אנשים בבתים עכשיו משנה את התמונה?
"ברור. אנחנו רואים שיש הרבה יותר נקודת חיכוך בין הדיירים בבניין. פעם יולי אוגוסט היו שקטים - בניין ריק כי כולם בחופשים. בימי עבודה, רוב האנשים במשרד. עכשיו כולם בבית. יש יותר אשפה, יותר מצוקת חניה. וזה עומד להיות הרבה יותר גרוע באוגוסט".

איזו השפעה עוד תהיה על חברות הניהול?
"אני חושב שנראה את ההשפעה משני כיוונים שונים. בתחום המשרדים צפויה בעיה כי אם יהיו צמצומים משמעותיים, לצד העובדה שכבר היום יש הפחתות בדמי ניהול, לא בטוח שאם המצב הזה יימשך הרבה זמן יהיה כסף לכסות הוצאות בבניין".

היו בקשות גם להורדת דמי הניהול והתחזוקה בגלל המצב?
בן אבי: "יש גם דרישות כאלו. ואנחנו מסבירים שבחברות הניהול ממשיכים לעבוד, ורוב הדברים עדיין נחשבים באותה ההוצאה, הבריכה למשל, המשאבות עוד עובדות וגם הדברים האחרים, אז כמה שעות מציל ואולי קצת חשמל שלא משלמים זה לא משמעותי. זה לא חוסך לנו את העלויות הקבועות ולאנשים קשה להבין את זה. מנגד, אנחנו מנסים להסביר שיש גם עלות גדולה יותר במקומות אחרים, יותר חומרי ניקיון ותדירות ניקיון וחיטוי גבוהה יותר".

בן אבי מציין כי "פנינו בצורה מסודרת לשר הבריאות ולשר התרבות והספורט. אחר כך כשראינו שמי שבאמת מחליט כאן זו ועדת הקורונה בכנסת, פנינו במכתבים לכלל חברי הוועדה. כתבנו ושאלנו מה ההבדל בין בית מלון לבניין מגורים? דווקא כאן בבניין הרבה פחות עמוס. זו פעילות ספורטיבית בלבד. אפילו הצענו אלטרנטיבות, לקבל על עצמנו מגבלות קשות יותר, יצרנו עוד פיצ’ר באפליקציה, שכל אחד יוכל להזמין לו ‘סלוט’ בחדר כושר או הבריכה לשימוש בצורה נכונה ומבוקרת. הרי אני שם 24/7, אני יכול לפקח.

"אבל אין עם מי לדבר. אף תשובה לא קיבלנו. הם מפנים אותנו בצורה לאקונית להוראות החוק וזהו. הם באמת נחמדים אבל אין גמישות. בינתיים בעלי הדירות משלמים לפעמים אלפי שקלים ועד בית בחודש - והם רוצים תשובות".   

עוד כתבות

תערוכת הרכב בבייג'ינג, לפני שנתיים / צילום: ap, Andy Wong

החל מ-170 אלף שקל: הרכבים שיוצגו השבוע על הבמה החשובה בעולם ובקרוב יגיעו לישראל

כלי רכב חדשים יוצגו על בימת התערוכה הבין־לאומית מהחשובות בעולם שנפתחת השבוע בבייג'ינג, ואמורים לבסס החל מהשנה את אחיזתה של סין בשוק הרכב האירופי והישראלי ● בדקנו מי עשויים להגיע לישראל כבר בעתיד הנראה לעין

ראש אמ''ן, אלוף אהרון חליוה / צילום: דובר צה''ל

ראש אמ"ן האלוף אהרון חליוה הודיע על פרישה מצה״ל

חליוה הודיע היום על פרישה, חצי שנה אחרי המחדל המודיעיני העמוק של ה-7 באוקטובר ● במכתב שחיבר לרמטכ"ל, כתב כי "אגף המודיעין בפיקודי לא עמד במשימה עליה אנו אמונים. לעד אשא עימי את הכאב האיום של המלחמה"

בית קיץ בשבדיה. המחיר הממוצע במדינה עומד על 840 אלף שקל / צילום: Shutterstock

המטבע התרסק ומחירי הדיור ירדו: בגרמניה מעודדים לקנות בתי קיץ בשבדיה

חופשה בבית נופש נפוצה בצפון אירופה ● תמורת בקתה ללא חימום ומים זורמים, ליד אגם בצפון שבדיה, תשלמו רק 195 אלף קרונות שבדיות, כלומר כ־62 אלף שקל ● הבעלות פתוחה בפני זרים, ולא רק לתושבי האיחוד האירופי

קרית שמונה / צילום: אייל מרגולין

בערב החג: רצף אזעקות בגליל העליון והמערבי

מוקדם יותר: מטרה אווירית יורטה באזור קריית שמונה ● יותר מחצי שנה אחרי 7 באוקטובר - ראש אמ"ן חליוה פורש מצה"ל • "לעד אשא איתי את הכאב האיום של המלחמה", כתב לרמטכ"ל • אלוף פיקוד מרכז יסיים את תפקידו בקיץ ● צה"ל פתח במבצע סיכול במסדרון החיץ ברצועה: מחבלים חוסלו, תשתיות טרור אותרו והושמדו • דיווח בניו יורק טיימס: ישראל תכננה מתקפה גדולה יותר נגד איראן, גם בטהראן - אך היא נבלמה ברגע האחרון ● כל העדכונים

אילוסטרציה: shutterstock

עזבה את הדירה לפני תום מועד השכירות. האם המשכיר יכול לפדות את צ'ק הביטחון?

השוכרת טענה כי הדירה אינה ראויה למגורים עקב חוסר בידוד ורטיבות, ולכן היא יכולה לעזוב את הדירה ללא התראה מוקדמת ● המשכיר ניסה לפדות את צ'ק העירבון הפתוח על מלוא שכר הדירה לתקופת החוזה ● מה קבע בית המשפט?

במשרד המשפטים סבורים כי התיקון יעודד הגשה של תובענות ייצוגיות ראויות / אילוסטרציה: Shutterstock, Morakot Kawinchan

הסוף למסחרה? משרד המשפטים מקדם חוק שמבקש לטלטל את מוסד התובענות הייצוגיות

ברקע הסערה הציבורית בנוגע לתובענות ייצוגיות, משרד המשפטים הפיץ תזכיר חוק בנושא ● בתזכיר מוצע להגביל את מספר התובענות הייצוגיות שיכול אדם להגיש בשנה, לקבוע תקרות ברורות לגמול ושכר הטרחה, וגם לאפשר לשופטים לפסוק הוצאות משפט אישיות לחובתם של עורכי הדין במקרים של תביעות סרק

מפגינים פרו פלסטינים באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Lev Radin

ההפגנות הפרו-פלסטיניות באוניברסיטאות העילית בארה"ב צוברות תאוצה

כניסתו של פרופסור שי דוידאי, ישראלי המרצה באוניברסיטת קולומביה, נחסמה ● עשרות נעצרו באוניברסיטת ייל לאחר שהקימו מחנה אוהלים בקריאה לשחרור עזה

ישראל אלמסי, יו''ר ומנכ''ל ארגון ידידים / צילום: יונתן בלום

עם 800 מתנדבים בדרכים, הוא דרוך לעזור לכם במקרה של פנצ'ר

כשישראל אלמסי קיבל לידיו את עמותת ידידים, שמספקת עזרה וחילוץ בכביש, במוקד ישב אדם אחד ● כיום היא ערוכה לטפל ב-800 פניות במקביל, ובמלחמה גם הפכה לכוח מסייע ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

ראש אמ''ן אהרון חליווה

מבריק ויהיר, כריזמטי ונהנתן: הכירו את אהרון חליוה, האלוף השנוי במחלוקת שפרש היום

מבריק, כריזמטי, האיש הכי מקושר במטכ"ל, רוקסטאר, ומנגד נהנתן, יהיר ויש שיאמרו בוטה • ראש אמ"ן, שהודיע היום על פרישה מצה"ל, מיהר לקחת אחריות על הכישלון, אבל מאז, עלו עוד ועוד סימני שאלה סביב התנהלותו ● נראה שגם הוא - שיודע להתנהל מול התקשורת "אפילו יותר מדובר צה"ל" - לא צפה את עוצמות המתקפה ולא מפסיק למשוך אליו אש

אפל. החברה המבטיחה של 2024? / צילום: Shutterstock

"תהיה הפתעת השנה": זו המניה המומלצת ביותר של בנק אוף אמריקה

המכירות נופלות, היא לא נמצאת בשוק הבינה המלאכותית ומתחילת השנה איבדה מניית אפל 10.7% ● למרות הכל, בבנק אוף אמריקה מאמינים שענקית הטכנולוגיה צפויה להתאושש בחצי השני של השנה

סקטור השבבים יורד / צילום: Shutterstock

אנבידיה יורדת למקום החמישי בשווי שוק: מה עובר על הסקטור הלוהט בוול סטריט?

ביום אחד איבדה החברה הלוהטת של וול סטריט 10% מערכה, והיא רק דוגמה לסגמנט השלילי שאפיין את שוק השבבים כולו ● אנליסטים מנתחים את הסיבות: מנתוני מאקרו בעייתיים שמכבידים על השוק כולו ועד ל"תיקון" בתחום, שנהנה מפריחה משמעותית בשנה האחרונה

רס''ן דור זימל ז''ל / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: מת מפצעיו רס"ן במיל' דור זימל, שנפצע מכטב"ם הנפץ בצפון

דור זימל שנפצע אנושות מהתפוצצות הכטב"ם בערב אל-עראמשה מת מפצעיו ● ראש הממשלה בנימין נתניהו התייחס למבוי הסתום בסוגית העסקה לשחרור חטופים ● השר בני גנץ תקף את השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר והתייחס בדבריו לציוץ שלו שלשום ● חיל האוויר תקף יעדי טרור של חיזבאללה, מחבל חוסל ומבנים צבאיים הושמדו ● הקונגרס אישר חבילת סיוע של מיליארדי דולרים לישראל, גלנט בירך ● עדכונים שוטפים

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם  ד''ר עדית זכאי–אור / צילום: באדיבות ראוניברסיטת ייכמן

"חתרתי בים בזמן שהבנים שלי בחזית. לא צריך להתבייש במקומות שטוב לנו"

שיחה עם ד"ר עדית זכאי–אור, מנכ"לית מרכז מיטיב לפסיכולוגיה חיובית באוניברסיטת רייכמן ● על איך עצב ושמחה יכולים להשתלב זה בזה, כיצד להחזיק תקווה בזמן משבר והקשר בין חשיבה חיובית לתקיפה האיראנית • האזינו 

טסלה מודל S ''פלייד'' / צילום: יח''צ

טסלה פספסה את התחזיות ורשמה את הירידה החדה ביותר בהכנסות מאז 2012

למרות שפספסה את התחזיות המוקדמות בשורת הרווח וההכנסות, מניית טסלה מזנקת במסחר המאוחר ● האנליסטים בוול סטריט חזו כי החברה תציג ירידה בהכנסות ברבעון הנוכחי לאחר שורה של חדשות רעות

פליטים עזתים ברפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

וול סטריט ג׳ורנל: כך תיראה הפעולה הישראלית ברפיח

בוול סטריט ג'ורנל מדווחים כי ישראל נערכת לפעולה ברפיח ומפנה אזרחים לקראת מבצע צבאי ● על פי ההערכות, מבצע הפינוי צפוי להימשך כשבועיים עד שלושה שבועות ויתבצע בתיאום עם ארה"ב והלחימה תיארך כשישה שבועות

איילת שקד / צילום: שלומי יוסף

מיליון וחצי שקל על משרה חלקית: איילת שקד מציגה - כך מכינים נקניקיות גם בעסקי הנדל"ן

איילת שקד השוותה בין מינוי בכירים במערכת המשפט להכנת נקניקיות ("מי שלא עומד בחום, שלא ייכנס למטבח") ● מעניין מה הייתה אומרת על מינוי פוליטיקאית לתפקיד בכיר במגזר העסקי

הבניין ברחוב גורדון 22 בתל אביב / צילום: דנה אטיאס

2.5 מיליון שקל לדירת 2 חדרים בבניין לשימור מחמיר בת"א

דירה במבנה היסטורי ברחוב גורדון בתל אביב, שתכנן האדריכל שלמה גיפשטיין נמכרה לאחרונה ● לדירה זכויות בנייה נוספות בשטח של כ־40 מ"ר, אולם המחיר אינו משקף אותן ● המתווכת בעסקה: "עסקאות במחירים של 2.3 מיליון שקל עד 3.1 מיליון שקל קיבלו "בוסט" בשלושת החודשים האחרונים

נשיא ארה''ב, ג'ו ביידן / צילום: ap, Mark Schiefelbein

סיוע הענק האמריקאי אושר רשמית: איזה נשק תקנה ישראל במיליארדים?

אחרי בית הנבחרים, גם הסנאט האמריקאי אישר את הסיוע לישראל. חבילת הסיוע עומדת על כ-26 מיליארד דולר, מתוכם 14 מיליארד דולר לרכש ביטחוני ● מה יהיה ניתן לרכוש איתו, מה האינטרס האמריקאי הרחב, ועד כמה תהנה ממנו התעשייה הישראלית? ● גלובס עושה סדר

הסופרקמפיוטר של חברת Cerebras בחוות שרתים בקליפורניה / צילום: Reuters, REBECCA LEWINGTON/CEREBRAS

בחסות אלטמן ומשקיעים מישראל, המתחרה באנבידיה יוצאת להנפקה

סריבראס, יצרנית "השבב הגדול בעולם", בה מושקעים מייסדי OpenAI וכן ישראלים ואמירותים רבים, מתקדמת להנפקה ● בינתיים היא גייסה 723 מיליון דולר

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

האוניברסיטה שהפכה למוקד הפגנות פרו פלסטיניות סגרה את שעריה: "הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי"

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר שוטרים מסביב כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"