גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

השלכות הקורונה על החיסכון לטווח ארוך: ירידות ניכרות בהפקדות ברבעון השני

ההפקדות לקרנות הפנסיה החדשות, קופות הגמל לתגמולים וקרנות ההשתלמות קטנו ברבעון לכ-18.3 מיליארד שקל - ירידה של כ-8.2% ביחס לרבעון הראשון • לאחר זינוק של 50% במשיכות במרץ: ירידה חדה של 40% במשיכות באפיקי חיסכון אלה ברבעון השני • מי מוביל בתשואות בהשתלמות?

פנסיה בעידן חוסר ודאות / עיצוב: אפרת לוי, גלובס
פנסיה בעידן חוסר ודאות / עיצוב: אפרת לוי, גלובס

ההשלכות הכלכליות האדירות של משבר הקורונה, ובכללן הפגיעה בשוק העבודה, שבאו לידי ביטוי בחודש מרץ השנה, שבו כנראה לאיים על המשק ביתר שאת ביולי. למציאות זו הייתה השפעה אדירה, ומיידית, על החסכונות של הציבור - דרך התשואות השליליות שנרשמו בעקבות המפולות ברבעון הראשון בשוקי ההון, כמו גם דרך הוצאתם לחל"ת ופיטוריהם של שכירים רבים, תוך עצירת פעילות של עוסקים עצמאיים רבים שעסקיהם נסגרו לזמן מה.

מציאות זו הובילה לכך שברבעון השני השנה חלו שינויים בהרגלי ההפקדה ומשיכות הכספים באפיקי החיסכון לטווח ארוך, שקרו באיחור קל של כחודש משיא המשבר, בשל העובדה שעולם זה חווה שינויים באיחור של חודש, עם המועד הרגיל למתן המשכורות ולביצוע ההפקדות לגופים המנהלים שמתרחשים בחודש העוקב.

כך, נתוני הגמל-נט והפנסיה-נט של האוצר ושל רשות שוק ההון מלמדים כי ברבעון השני השנה נרשמו ירידות ניכרות בהפקדות לאפיקי החיסכון המרכזיים של קרנות ההשתלמות, קופות הגמל לתגמולים וקרנות הפנסיה החדשות המקיפות, שקטנו מאוד בעיקר בחודשים אפריל ומאי, שהיו חודשי שיא המשבר בשוק העבודה, עם מספר אדיר של עובדים שהוצאו לחל"ת.

מעיבוד "גלובס" לנתונים עולה בנוסף, כי ברבעון השני השנה ההפקדות לקרנות הפנסיה המקיפות החדשות, לקופות הגמל לתגמולים ולקרנות ההשתלמות קטנו בכ-8.2% ביחס להפקדות ברבעון הראשון (שמבחינה זו היה שגרתי, טרום משבר הקורונה), והסתכמו בכ-18.3 מיליארד שקל. עיקר הצניחה קרה בחודשים אפריל ומאי, כאמור. אך לא רק זאת, המשבר השפיע גם מהכיוון ההופכי, כשבחודש מרץ לבדו נרשם זינוק של כ-50% במשיכות משלושת האפיקים האמורים, שנרשם רובו ככולו בשל משיכות מקרנות השתלמות נזילות ומקופות גמל לתגמולים נזילות.

קרנות ההשתלמות מסכמות רבעון שני חזק

ואולם, מיד לאחר מכן, בכל הרבעון השני נרשמה ירידה חדה במשיכות משלושת אפיקי החיסכון הללו, שהסתכמה בקיטון של כ-40% ביחס למשיכות שהיו ברבעון הראשון השנה, ושהיו נמוכות בכ-26% בחישוב חודשי לעומת חודש "שגרתי" קודם למרץ, שבו היה זינוק נקודתי כאמור. נציין כי החיתוך האדיר במשיכות קרה בעיקר באפריל ובמאי.

בהקשר זה נפרט כי בחודש מרץ הייתה קפיצה אדירה במשיכות מקרנות ההשתלמות, שדיווחו על פי נתוני הגמל נט על משיכות ותשלומים בהיקף כולל של כ-2.2 מיליארד שקל - סדר גודל של פי שניים מהמשיכות והתשלומים הממוצעים בחודש רגיל, כאשר דווקא באפריל ובמאי חלה ירידה לסדר גודל של כמחצית מהמשיכות בחודש רגיל, כשביוני נראה שהמצב חזר לשגרה. אגב, בהפקדות חלה ירידה בעיקר בחודש מאי.

כמו כן, במרץ, ובמידה פחותה בהרבה גם ביוני, חלה עלייה במשיכות בקופות הגמל לתגמולים, כשבאפריל ובמאי חלה ירידה ניכרת בהפקדות לקופות אלה. מנגד, בקרנות הפנסיה המקיפות החדשות חלה ירידה של כ-360-280 מיליון שקל לחודש, שמורגשת באפריל ובמאי, ושמורגשת הרבה פחות בחודש יוני - לאחר חזרה של רבים מחל"ת. ירידה זו תואמת בדיוק את היציאה של רבים מהעובדים לחל"ת, או את פיטוריהם בשיא המשבר.

בשורה התחתונה קצב ההפקדות בקרנות הפנסיה המקיפות החדשות היה נמוך באפריל ובמאי בכ-8%-10% מאשר בחודש שקדם למשבר בשוק העבודה, כשביוני הוא היה נמוך בכ-4% - דבר אשר בהתחשב בצו ההרחבה לפנסיה חובה בישראל מלמד על פגיעה בשיעור דומה של עובדים שההפקדות שלהם נחתכו באחת.

מי הצטיין בשל הקוטן ומי בתנאים הרגילים

כאמור, ההשפעה של משבר הקורונה על אפיקי החיסכון הגיעה לא רק מזווית ההפקדות והמשיכות של החוסכים, כפועל יוצא לתזוזות ולשינויים בשוק העבודה, אלא גם מכיוון התשואות בשוקי ההון, שהשפיעו בחדות על תיקי ההשקעה הגדולים ביותר של הציבור הרחב. כך, ברבעון הראשון השנה רשמו אפיקי החיסכון לטווח ארוך תשואות ממוצעות שליליות של יותר מ-9% בממוצע. ואולם, בניגוד למה שקרה בשוקי העבודה, בשוקי ההון חלה ברבעון השני התאוששות חיובית ומהירה בהרבה (באופן טבעי).

כך, בסיכום הרבעון השני השנה עולה כי ברבעון השני ב-2020 נרשמו תשואות חיוביות של יותר מ-5%, בממוצע ענפי. את התשואות החזקות ביותר ברבעון השני רשמו קרנות ההשתלמות, שהציגו בשלושת החודשים האחרונים, בעיקר הודות לאפריל ולמאי, תשואות ממוצעות של 5.9%. הודות לתשואות הללו הצליח שוק קרנות ההשתלמות להציג תשואה שלילית סמלית בלבד, של "רק" מינוס 0.2%, ב-12 החודשים החולפים.

בהסתכלות על גופים מנהלים פרטניים ולא על השוק כולו עולה כי בדומה למה שקרה בשוק הגמל לתגמולים ישנם כמה גופים שמסתכלים על היתר מלמעלה, עם תשואות חיוביות חזקות ברבעון השני ועם שורה תחתונה חיובית ב-12 החודשים האחרונים.

הראשון הוא מור בית השקעות, שהקרן שלו נהנית מאוד מיתרונות לקוטן, ומכך שיש אליה הפקדות אדירות שמגיעות על צבירה נמוכה - דבר שמקזז תשואות שליליות על תיק קיים ומהווה יתרון "חריג" בשעת משבר וירידות בשווקים. לצדו, יש עוד שני גופים ותיקים וגדולים שמצטיינים יותר מאחרים ושאין להם יתרונות לקוטן, ושסבלו מהמשבר השווקים "כמו כולם": אלטשולר שחם וילין לפידות. שתי קרנות ההשתלמות הכלליות של שני הגופים הללו מציגות תשואות חיוביות ב-12 החודשים האחרונים, למרות הנפילות החדות שהיו ברבעון הראשון השנה. 

עוד כתבות

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת צעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה - או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לארה"ב, וכיצד תושפע הפעילות בישראל?

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר, מתוכם 100 מיליון דולר יוקצו לשימור יזמים ועובדים ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי־ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן, וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת ת"א לבינלאומיות

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כ-4 דונמים בשכונת אשכול בצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי-בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

המיליארדר דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות בסכסוך עם האחים גרטנר, בנימוק שאורנשטיין סבור כי גרטלר הוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות שלו עם יו"ר לשכת עוה"ד לשעבר אפי נוה, מהן עולה חשש ליחסי "תן וקח" בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר