גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

כפי שפורסם ב"גלובס": הלמן אלדובי מגלים שיש עוד הצעה לרכישה מגוף זר

בית ההשקעות מינה ועדה בלתי תלויה של דירקטורים חיצוניים, כדי לבחון את הצעות הרכישה שהגישו אלטשולר שחם גמל (תמורת 230 מיליון שקל) והגורם הזר (51%-100% לפי שווי של עד כ-300 מיליון שקל)

איר לוינשטיין, אלטשולר שחם ואורי אלדובי, מהלמן אלדוב / צילום: איל יצהר, גיא אסיאג
איר לוינשטיין, אלטשולר שחם ואורי אלדובי, מהלמן אלדוב / צילום: איל יצהר, גיא אסיאג

עתיד השליטה בבית ההשקעות הלמן אלדובי, שנוסד ב-1995 ע"י אורי אלדובי ורוני הלמן, ממשיך לעמוד בסימן שאלה, על רקע מאבק בין רוב הבעלים לבין בעלי מניות מיעוט, המבקשים למכור את החזקתם.

ימים מעטים לאחר שחברת אלטשולר שחם גמל ופנסיה פרסמה הצעת רכש "חצי עוינת" לרכישת כל מניות הלמן אלדובי לפי שווי של כ-230 מיליון שקל - יותר מכפול לעומת שווי השוק של בית ההשקעות - מדווח הלמן אלדובי כי התקבלה אצלו הצעת רכישה נוספת, מצד "גוף פיננסי זר".

על פי הודעת הלמן אלדובי מליל שני השבוע, דירקטוריון החברה מינה ועדה בלתי תלויה ש"חבריה הינם הדירקטורים החיצוניים והבלתי תלויים של החברה" - ברכה ליטבק, חיים פרומוביץ' וורד יצחקי, אשר "הוסמכה, בין היתר, לבחון את הצעות הרכישה שהתקבלו בחברה, לגבש המלצות בקשר אליהן ובכלל זאת להמליץ אם להתקדם לשלב ניהול משא ומתן על בסיס איזו מבין הצעות הרכישה, לנהל משא ומתן לגבי התמורה שתשולם עבור מניות הציבור ותנאי העסקה, והכל לפי שיקול דעת הוועדה".

ההודעה של הלמן אלדובי אישרה הערכות שפורסמו קודם לכן ב"גלובס", בדבר רוכש פוטנציאלי נוסף מעבר לאלטשולר שחם גמל. זאת, בצל קריאות של בעלי מניות מיעוט בחברה שבהובלת ערן מיטל (לשעבר מנכ"ל דלק נדל"ן של תשובה) וחנן אסייג, לקבל את הצעת הרכש של אלטשולר שחם גמל.

בהלמן אלדובי שומרים קרוב לחזה את הקלפים בנוגע להצעה הנוספת לרכישת בית ההשקעות - כאמור גוף פיננסי זר, שזהותו אינה ידועה. ההצעה היא לרכישת 51% עד 100% ממניות בית ההשקעות, לפי שווי חברה של 230 מיליון שקל עד 304 מיליון שקל, בתלות בתוצאות בית ההשקעות.

על פי הערכות בשוק, הרוכש הפוטנציאלי הנוכחי הוא אותה קרן בריטית, ששמה Pollen street capital, שהצעתה אינה חדשה, וכבר עלתה לפני כמה חודשים, עוד בשלהי 2019, כשהייתה על הפרק הצעת רכישה של הפניקס לרכישת הלמן אלדובי גמל.

על פניו ההצעה הנוספת מצביעה על חלופה להצעת אלטשולר שחם גמל, דבר שעשוי להפחית את מידת ההתנגדות של בעלי מניות המיעוט ששלחו אתמול לחברי דירקטוריון הלמן אלדובי מכתב שבו הבהירו שלתפיסתם יש לקדם את העסקה עם אלטשולר שחם בהקדם.

עיקר הפעילות והשווי של הלמן אלדובי נגזר מתחום ניהול קופות הגמל וקרנות הפנסיה. מדובר בשווקים שבהם יש יתרון לגודל, דבר שיסייע הן לגוף שכבר גדול דיו כדי לקלוט את העסק ללא עלויות נוספות משמעותיות (אלטשולר שחם), או שרוצה להיכנס לשוק עם עמדת כוח מסוימת. כמו כן, הלמן אלדובי מפעיל את אחת מארבע קרנות הפנסיה ברירת מחדל, שמספקות יכולת לצמוח בשוק החיסכון לטווח ארוך הצומח ביותר במשק.

"רק תמורה, ודאות ומהירות"

היום אומר ל"גלובס" בעל מניות מיעוט בהלמן אלדובי, כי "אותנו מעניין רק תמורה, ודאות ומהירות". אמירה זו מלמדת כי מבחינת בעלי מניות המיעוט, כל עסקה שתתבצע בהקדם ולפי שווי תמורה גבוה יותר - תבורך. במובן זה הם מברכים גם על מינוי הוועדה הבלתי תלויה שמשמעותה שההחלטה בנושא לא תהיה בהובלה של היו"ר אורי אלדובי, שנכלל בדבוקת בעלי השליטה בבית ההשקעות.

יחד עם זאת, בקרב בעלי מניות המיעוט יש סקפטיות בנוגע להצעה החדשה שעליה דיווח בית ההשקעות. בהקשר זה אומרים גורמים בסביבת בעלי המניות, כי כבר שמונה  חודשים שבסביבת הלמן אלדובי מדברים על רוכש זר פוטנציאלי, אך העסקה עימו לא מתקדמת מהר מספיק, ואילו עכשיו יש הצעה ממשית ומהירה על הפרק מהצד של אלטשולר שחם גמל.

על כן, מבהירים אותם גורמים, הוועדה הבלתי תלויה צריכה לבחון לא רק את גובה התמורה, אלא גם את המהירות והוודאות של עסקה פוטנציאלית, וכל זאת בבחינת זהות הגוף המציע ויכולתו לקבל את אישור הרגולטור המקומי מרשות שוק ההון.

על פניו אלטשולר שחם גמל ופנסיה כבר עברה את המשוכה של רשות שוק ההון, הגם שלא ברור כיצד הרשות תגיב ל"אובדן" של קרן ברירת מחדל. לצד זאת, גורמים אחרים הוסיפו כי הקרן הזרה מחזיקה בפעילויות בעלות רישיונות והיתרים בתחומי הפיננסים במדינות מערביות, כשלפי הערכות בשוק המגעים עימה מתנהלים חודשים רבים והם אופציה ממשית. לסוגיית הרישוי חשיבות בעיקר משום שהלמן אלדובי מפעיל את אחת מארבע קרנות הפנסיה ברירת מחדל.

ד"ר עדו קאליר, ראש ההתמחות במימון ושוק הון בקריה האקדמית אונו, התייחס לעסקה האפשרית בהלמן אלדובי וציין כי לדעתו "הפיקוח חייב לאשר את העסקה". הוא הסביר כי לדעתו טוב יהיה לאשר מיזוג של הלמן אלדובי גמל ופנסיה לתוך אלטשולר שחם גמל, משום שהאחרונה הצליחה ליצור לעצמה מעמד מוביל בשוק הפנסיה החדשה המקיפה, בניגוד להלמן אלדובי.

נזכיר, כאמור, כי כבר בשלהי 2019 הייתה על הפרק הצעה לרכישת הלמן אלדובי גמל ופנסיה, שמהווה את עיקר פעילות בית ההשקעות, על-ידי הפניקס. אז נשמעו אמירות שלפיהן יש עוד הצעת רכישה כאמור מצד קרן פולן. גם במקרה זה מיטל ואסייג קראו לביצוע עסקה ואילו קבוצת בעלי השליטה בבית ההשקעות סירבה לכך.

בהלמן אלדובי מבהירים כי בכל מקרה "אין כל ודאות כי מי מהצעות הרכישה הנזכרות תתגבשנה לכדי עסקה מחייבת, וכן אין ודאות שאם תתגבש עסקה היא תצא לפועל, שכן ביצועה כרוך, בין השאר, באישור של האורגנים המוסמכים של החברה ולקבלת כלל האישורים הדרושים להשלמת העסקה בהתאם להוראות הדין".

עוד עסקה גדולה בפיננסים מעבר לפינה?

למול מגעים שנבחנים למכירת השליטה בבית ההשקעות הלמן אלדובי, מתנהלים בתקופה האחרונה מגעים למכירת בית ההשקעות פסגות. במסגרת זו הבעלים, קרן ההשקעות אייפקס שמנוהלת בישראל על ידי זהבית כהן, מקיימת מו"מ עם קבוצת רכישה שאותה מוביל רון ויסברג, שבעבר היה יו"ר הכשרה ביטוח ושהיה מעורב בניסיון ליצור קבוצת פיננסים על בסיס קופות הגמל גדיש כשבנק הפועלים מכר אותן לפני כעשור וחצי, עם יישום רפורמת בכר.

ככל הידוע המגעים בין אייפקס לויסברג כבר הגיעו לכדי בדיקת נאותות אך לא הבשילו עדיין לחתימה על הסכם רכישה מחייב, כך שפגה תקופת הבלעדיות במו"מ לרוכש. זאת ככל הידוע בצל ניסיון של ויסברג לצרף גופים חדשים לקבוצת הרכישה שהוא מוביל. עם זאת, הצדדים עדיין נמצאים במו"מ על פסגות, לפי שווי חברה של כ-350-400 מיליון דולר.

מטעם קבוצת הרכישה בפסגות, שבראשות ויסברג, נמסר היום כי "עיסקת רכישת פסגות מאיפקס מתקדמת. אומנם משקיע מכובד אחד החליט שלא להמשיך את התהליך, אך הקבוצה ממשיכה את מאמציה להשלים את העיסקה בזמן סביר. אנו נמצאים כעת בשלב מתקדם של בדיקת הנאותות ומקוים לסיים את המשא ומתן, לחתום על הסכם סופי, עד סוף הקיץ".

מגעים אלה אינם מסכמים את כל תמונת המיזוגים שעל הפרק בעולם הפיננסים הישראלי: בימים אלה מתקדם גם המיזוג הגדול יותר של בנק אגוד לתוך בנק מזרחי טפחות. מוקדם יותר השבוע הודיעה רשות התחרות כי היא מאשרת את פנינסולה כרוכשת של תיק האשראי ליהלומנים של בנק אגוד.

מדובר בתנאי הכרחי שבלי השלמתו לא תאושר עסקת רכישת אגוד על ידי בנק מזרחי טפחות, כאשר ההבנות בין מזרחי טפחות ואגוד מצד אחד לבין חברת האשראי החוץ בנקאי פנינסולה (שבשליטת בית ההשקעות מיטב דש) מהוות את המשוכה הרגולטורית האחרונה שעמדה בפני המיזוג. זאת משום שהפיקוח על הבנקים בבנק ישראל כבר הבהיר כי הוא תומך במיזוג זה. עם זאת, העסקה עם פנינסולה אינה מושלמת עדיין, והיא צפויה להיות מושלמת ערב ביצוע המיזוג של אגוד לתוך מזרחי טפחות. נזכיר כי מזרחי טפחות התחייב לפרסם הצעת רכש לכל מניות הבנק הקטן ממנו, כולל אלה שבידי הציבור. 

עוד כתבות

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בדרך לשווי של שני טריליון דולר: זו המנצחת הגדולה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא תחתית עבורנו": למה אינטל אכזבה כל כך את המשקיעים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד