גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

חיים בזרם: התפשטות הקורונה מצמיחה את תעשיית הסטרימינג העולמית

ההגבלות על פתיחת בתי קולנוע ואולמות מופעים למניעת התפשטות הווירוס יובילו להמשך גידול בצריכה של שירותי מדיה מקוונים ● חברות המדיה שמספקות שירותי צפייה ישירה באינטרנט, צפויות ליהנות מעולם פוסט-קורונה

צפייה בשידורי ספורט מקוונים בפארק בדטרויט, ארה”ב  / צילום: Rodney Coleman-Robinson, רויטרס
צפייה בשידורי ספורט מקוונים בפארק בדטרויט, ארה”ב / צילום: Rodney Coleman-Robinson, רויטרס

משבר הקורונה פגע קשות בביקוש המצרפי של הצרכנים, שצנח במהלך חודשי הסגר. מבט על הנתונים בארה"ב מראה שבתקופת הסגר גם צריכת שירותים וגם צריכת מוצרים נפגעה.

הפגיעה הקשה בביקוש המצרפי נבעה משתי סיבות מרכזיות: האחת היא הסגר, שבהכרח גרם לצניחה של צריכת שירותים במשק וגם של מוצרים בני קיימא; והשנייה היא אי הוודאות הגדולה שהגיעה עם המשבר, כשמיליוני בני אדם ברחבי העולם פוטרו או יצאו לחופשה ללא תשלום, ולא ברור להם אם ומתי הם יחזרו לשוק העבודה.

תגובת הממשלות ברחבי העולם, ובמיוחד בארה"ב, היתה "לסתום את החור" בביקוש תוך הזרמת כספים גדולה לציבור, כדי שיחוש ביטחון לפחות לרכוש מוצרים בסיסיים בתקופה זו. תופעה נוספת וצפויה היתה קפיצה בחלקן של המכירות המקוונות במהלך התקופה מתוך כלל המכירות, כשכל הקמעונאיות, המסעדות, רשתות הסופרמרקט וחנויות מוצרי הפארם נאלצו לעשות התאמות לעולם החדש בצורה מיידית.

ההתאמה היחסית מהירה למציאות החדשה תרמה להתייצבות ולהתאוששות במכירות במהלך החודשים מאי ויוני. בפועל, בעוד שהמכירות הקמעונאיות בארה"ב ירדו במהלך החודשים מרץ-אפריל ב-22%, המכירות הקמעונאיות המקוונות עלו ב-23%.

משבר הקורונה פגע הרבה יותר בצריכת השירותים

הבעיה בתחומי השירותים קשה יותר

בעוד שלרכישת מוצרים יש פתרון יחסית מיידי בדמות המעבר לרכישה מקוונת, הבעיה בתחומי השירותים קשה הרבה יותר. צריכת שירותים מהווה כ-65% מסך הצריכה בארה"ב. אם נשים לרגע בצד את צריכת שירותי הדיור והבריאות, מדובר בכ-30% מסך הצריכה. מעבר לצריכה מקוונת של שירותים מורכב הרבה יותר, במיוחד כשמדובר בצריכת שירותי פנאי.

עם העלייה המחודשת בתחלואה ובמספר נשאי וירוס הקורונה בעולם, והצפי כי הווירוס יהיה עמנו עוד זמן רב לפני שיהיה חיסון, נראה כי שגרת החיים עם הקורונה תהיה בעלת השפעה ממתנת באופן ממושך על הביקוש המקומי ברחבי העולם - מה שכבר משפיע, וצפוי להשפיע עוד, במיוחד על הדרך שבה אנו צורכים שירותי בידור ופנאי.

בהנחה שנראה, כפי שקורה כיום, את הכלכלות נפתחות ונסגרות לסירוגין, וצריכת השירותים תהיה תחת מגבלות הקורונה, סביר להניח כי במבט לשנה וחצי הקרובות צריכת השירותים תמשיך להיפגע.

מצד שני, הממשלות בעולם מתמרצות, וצפויות להמשיך ולתמרץ, את משקי הבית לצרוך מוצרים ושירותים, בין אם באמצעות חלוקת שוברים לצריכה פרטית ובין אם באמצעות דמי אבטלה מוגדלים או העברות כספים ישירות לאזרחים.

עם התפתחותה של הכלכלה המקוונת, צפוי כי משקי הבית בעולם יכוונו יותר צריכה לכיוון של מוצרים (ולא שירותים) במהלך השנה הקרובה. דחיפה נוספת לכלכלה המקוונת צפויה להגיע מהמגמות המתעצמות של מעבר לעבודה מהבית - דבר שיצריך לא מעט שינויים במרחב הביתי.

בצד השירותים, הפגיעה בצריכתם צפויה להיות משמעותית לאורך זמן. לאור העובדה שעדיין יש לאנשים בעולם הרבה שעות פנאי, ועוד יהיה לנו עוד הרבה יותר כאלה, סביר להניח כי נמשיך להפנות את שעות הפנאי לשירותי בידור - אבל במקום לצרוך אותם בחוץ, נגדיל באופן משמעותי את צריכת שירותי הבידור המקוונים.

לכן, נוסף על צריכת מוצרים שתיתמך על ידי התמריצים הפיסקאליים והשינויים המבניים במשק, סביר להניח כי גם צריכת בידור באמצעות שירותי סטרימינג - שירותי צפייה ישירה בתכני וידיאו דרך האינטרנט - צפויה לגדול במהלך השנים הקרובות.

בימים שבהם סביבת הריבית אפסית ותשואות האג"ח אינן מציעות חלופת השקעה אטרקטיבית, החיפוש אחר תשואה רק מתעצם. במלים אחרות, המשקיעים ימשיכו ללכת למקומות שבהם יש פוטנציאל צמיחה - ונראה כי חברות הסטרימינג הן עוד תת-סקטור בכלכלה, שצפוי ליהנות מעולם פוסט-קורונה.

תשואת מניית נטפליקס מול מדד נאסדק בשנה האחרונה

הקורונה העמיקה את צפיית הבינג'

התפשטות וירוס הקורונה בעולם מתחילת השנה הובילה להתפשטות גוברת והולכת גם בתחום צריכת התוכן באמצעות חברות הסטרימינג, הנובעת מהשינויים שנכפים על הרגלי צריכת הבידור והתוכן של רוב אוכלוסיית העולם.

מעבר למגמות והשינויים בצריכת התוכן, שמלווים אותנו בשני העשורים האחרונים, לקורונה השפעה דרמטית על הרגלי הצפייה וצריכת הבידור. בזמן שאנו לא יוצאים את הבית, לא מבקרים באולמות תיאטרון או בבתי קולנוע, כשאנו מוגבלים מאוד ביכולת הניוד שלנו, כמעט ללא יכולת לחוות חוויות תרבותיות או לצאת לנופש, אנחנו מגדילים את צריכת התוכן הווירטואלי על חשבון התוכן הפיזי.

סיטואציה זו מהווה כמובן הזדמנות לחברות הסטרימינג ולרשתות החברתיות, אבל גם מגבירה את התחרות בין השחקניות בשוק. ענקית המדיה נטפליקס מתמודדת עם התגברות התחרות בתחום הסטרימינג כבר תקופה ארוכה, כשבשנתיים האחרונות התחזקותן של שחקניות נוספות מתחומי הגיימינג והרשתות החברתיות (ובראשן טיקטוק), שהצטרפו לרשימת החברות המתחרות על הזמן הפנוי של הצרכן, מאיימת גם על נטפליקס בתחום צריכת התוכן.

עם זאת, כל אלה לא הפריעו עד כה לעליות החדשות שנרשמו במניית נטפליקס ולהכפלת שווי החברה בתוך פחות משנה וחצי, וגם לא הפריעו לחברה להוסיף לשירותיה עוד 10 מיליון מנויים ברחבי העולם רק ברבעון האחרון.

התפשטות הקורונה הובילה גם להתפשטות של שירותי נטפליקס ברחבי העולם, והתפשטות זו נמשכת כבר רבעון שני ברציפות. לעלייה החדה במספר המנויים של החברה יש כמה ממדים, ומעבר לממד הכמות ישנו גם ממד האיכות. הכוונה כמובן לאופי המנויים שנרשמים לשירותי החברה, ובעיקר לגילם של המנויים החדשים, העולה והולך.

לפי הנתונים שהתפרסמו בחודשים האחרונים, ניתן לראות באופן מובהק את שינוי טעמי הצרכן ואימוץ הצפייה בסטרימינג על פי דרישה, גם מצד אוכלוסיות שאינן נמנות עם האוכלוסייה הצעירה יותר. נוסף על כך, נרשמה גם עלייה במספר המנויים שמשתמשים ביותר משירות סטרימינג אחד.

כל אלה מייצרים פוטנציאל נוסף עבור נטפליקס, ובכלל עבור שירותי הסטרימינג בעולם, גם ביום שלאחר הקורונה - ומהווים זרז לחינוך הצרכני, שהיה מתקיים ככל הנראה בכל מקרה, ומואץ באופן משמעותי על רקע התפשטות המגפה.

אימוץ שירותי הסטרימינג על ידי אוכלוסיות מבוגרות יותר מאפשר להן, מעבר להתאמת צריכת התוכן לצרכים שלהן, גם להוזיל את השירות - והדבר מהווה יתרון אדיר של ענף הסטרימינג על חברות אגרגציית תוכן ותיקות, במיוחד על רקע הירידה הצפויה בהכנסות משקי הבית והעלייה הצפויה באבטלה ברחבי העולם.

עם זאת, לא הכל ורוד בתחום הסטרימינג - ויש בו גם אתגרים רבים. כניסתן לתחום של חברות ענקיות כמו אמזון, אפל, דיסני או HBO, מאתגרת מאוד את נטפליקס. עד כה, העלייה בהיקף התחרות לא הפריעה לחברה להגדיל בעשור האחרון את ההכנסות והרווח התפעולי פי עשרה, ויותר מכך את הרווח הנקי שלה.

ואולם, התחרות בתחום הגיעה לנקודת רתיחה חדשה, כשגם המתחרות מבינות את הפוטנציאל הקיים על רקע התפשטות הקורונה. התחרות בין הענקיות בתחום גוררת גם צורך גדל והולך בהשקעה בתוכן מקורי ואיכותי, כשנטפליקס נאלצת להתמודד עם שחקניות ענקיות, שלהן גם כיסים עמוקים מאוד. התמודדות זו אילצה את החברה להגדיל בשנים האחרונות את היקף החוב שלה באופן דרמטי.

ככל שנטפליקס האמריקאית מרחיבה את הפעילות שלה מחוץ לגבולות ארה"ב, ורוצה להגדיל עוד ועוד את מספר המנויים שלה בעולם, כך יהיה עליה להשקיע יותר בתוכן מקורי ולקלוע יותר ויותר לטעמי צרכנים שונים. מדובר באתגרים שילוו את החברה בשנים הבאות, ויהוו חלק גדול משיקולי המשקיעים שיבחנו את ההשקעה בה כחברה בוגרת יותר, שעליה גם להתמודד עם סביבה תחרותית יותר ועם דרישות התוכן העולות והולכות מצד הצרכנים. 

הכותבים הם מנהל מחלקת מאקרו בפסגות ומנהלת מחלקת מחקר בפסגות. אין באמור ייעוץ/שיווק השקעות או תחליף לייעוץ/שיווק המתחשב בנתונים של כל אדם, או תחליף לשיקול דעתו של הקורא, והוא אינו הצעה לרכישת ניירות ערך

עוד כתבות

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Jeff Chiu

"היום הגדול ביותר לאייפד": אפל חושפת דגמי טאבלט חדשים וממשיכה להתעלם מה-AI

אפל השיקה את דגמי האייפד הראשונים מאז אוקטובר 2022 ● החברה הודיעה כי היא תכניס את המעבד החזק ביותר שלה עד כה, M4, לאייפדים החדשים ● ומה עם בינה מלאכותית? בינתיים זה לא בלקסיקון

שופטת בית המשפט העליון יעל וילנר. קיבלה את ערעור חברת הביטוח / צילום: שלומי יוסף (עיבוד תמונה)

פסק דין תקדימי של העליון מצמצם את הגדרת הידועים בציבור

בית המשפט העליון דן בשאלה מתי זוג ייחשב לידוע בציבור לצורך זכאות לתשלום פיצוי בעקבות מוות בתאונה ● השופטים: הכוונה להינשא אינה מהווה אינדיקציה לרצון הזוג להחיל זכויות לפני הנישואים

מטוס של יונייטד איירליינס / צילום: Shutterstock

פעם נוספת: יונייטד איירליינס מבטלת את הטיסות עד יוני

חברת התעופה האמריקאית חזרה לפעילות בישראל במרץ האחרון והפעילה טיסה יומית לניו יורק ● בסמוך למתקפה האיראנית היא השהתה את הפעילות בארץ עד תחילת מאי, ולאחר מכן האריכה את תוקף ההשהיה למספר ימים נוספים ● כעת עולה מלוח הטיסות של יונייטד איירליינס כי היא מבטלת את הטיסות עד תחילת יוני

רחוב הרצל, תל אביב / צילום: רועי חבני

מנורה מבטחים מלווה 260 מיליון שקל לבניינים שמשכנים את מפוני קיבוץ רעים

חברת הביטוח העמידה אשראי לשני מגדלים בפרויקט "תאודור" בדרום תל אביב של יובלים ורן בלינקיס ● הבניינים בפרויקט כוללים דירות שמיועדות ברובן להשכרה לטווח ארוך ● את העסקה הובילה אקטיב חיתום של עומרי לוי

יבוא כלי רכב לנמל אילת / צילום: Shutterstock

יבואנית טויוטה בישראל: צפויים חוסרים בדגמי הרכב הפופולריים

יוניון מוטורס מודיעה על "השפעה מיידית" בשיווק קורולה ו־CH-R, ומוסרת שתעביר את המלאי הקיים לחברות הליסינג כמתוכנן, אך "לא תוכל להיענות לכל הביקוש"

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

ארה"ב מונעת יצוא שבבים לוואווי הסינית, ואינטל לא תעמוד בתחזיות האופטימיות

ארה"ב מנסה לחסום ייצוא של טכנולוגיה אמריקאית לסין כדי שהסינים לא יעתיקו את הטכנולוגיה ● אינטל צופה שהתוצאות שלה יהיו "מתחת לנקודת האמצע" של התחזית אבל מצהירה: "נציית לכל החוקים והתקנות במדינות שבהן אנו עושים עסקים" ● המניה יורדת ב-2.5%

אסף רפפורט, מנכ''ל ומייסד שותף Wiz / צילום: עומר הכהן

וויז מציגה את הגיוס הגדול של חברה ישראלית אי פעם

חברת הסייבר בניהולו של אסף רפפורט מציגה קצב צמיחה מסחרר ושורת צעדים שאפתניים ● ארבע שנים בלבד אחרי הקמתה, הכריזה וויז על גיוס של מיליארד דולר ● בין המשקיעים: הקרן האמריקאית הגדולה אנדריסן הורוביץ ● בשוק תוהים: עד לאן היא יכולה לצמוח?

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה ב-2%, טסלה בכ-4%

הנאסד"ק ירד ב-0.1% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות חדות ● לאחר 10 ימים של עליות, ההנג סנג ירד ב-0.5% ● אפל תחל לייצר שבבי AI ● יוליוס בר: "מצפים שהפד יתחיל להוריד את הריבית בישיבתו בספטמבר" • עונת הדוחות בארה"ב: הרווח הממוצע למניה זינק ל-5% ● הבנק המרכזי של אוסטרליה הותיר את הריבית ללא שינוי, 4.35%

מל''ט מסוג הרמס 900 / צילום: אלביט מערכות

החברה הישראלית שתספק שמונה מלט"ים לצי הגרמני

במסגרת העסקה יסופקו שמונה מל"טים מדגם הרמס 900 של אלביט לצי הגרמני ● בחברה הגרמנית מעריכים כי הפרויקט המשותף יושק בסלון האווירי בברלין ביוני

אנדראה אורקל, מנכל בנק יוניקרדיט האיטלקי / צילום: Reuters, Massimo Di Vita

במשך שנים משקיעים נכוו ממניות הבנקים האירופיים. עכשיו הן ממש לוהטות

לאחר שנים של שפל, הבנקים באירופה מתחילים להציג ביצועים משופרים, הודות לניקוי מאזנים וצמצום עלויות, לצד רווח מוגדל ממתן הלוואות ● מניות הענף דוגמת UniCredit מזנקות גם בציפייה לחלוקות דיבידנדים בעד כ-130 מיליארד דולר, ועוקפות את מקבילותיהן מארה"ב

נמל חיפה, בספטמבר 2023 / צילום: Shutterstock

ענקיות הקרוזים העולמיות התאהבו בישראל, ואז הגיעה המלחמה

שנת 2024 הייתה אמורה להמשיך את השגשוג בענף הקרוזים, אולם מאז פרצה המלחמה עזבו החברות הבינלאומיות את ישראל ● מנו ספנות, היחידה שתפליג הקיץ, מבטיחה שלא תעלה מחירים ● מומחים: "גם אם התיירות תחזור לשגרה, ייקח לענף שנה לפחות להתאושש"

מפגינים פרו-פלסטינים באוניברסיטת ''סיינס פו'' בצרפת מסמנים מתוך בניין של המוסד עליו השתלטו / צילום: ap, Jeffrey Schaeffer

העימותים עם מתנגדי ישראל בקמפוסים התפשטו לאירופה

בצרפת, בבריטניה, בברלין, בקופנהגן, באמסטרדם ועוד - מפגינים אנטי-ישראלים ופרו-פלסטינים מתעמתים עם המשטרה, עורכים תהלוכות ומקימים מאהלים מבוצרים ● מנכ"לית ICE, ארגון הקהילות הישראליות באירופה: "האוניברסיטאות לא יכולות להמשיך ולשבת על הגדר, ומדינת ישראל חייבת לפעול כבר היום ובאופן ממושך בקמפוסים"

הטירה הצרפתית שזמינה על המדף / צילום: whisperauctions.com

אחד הנכסים היקרים אי פעם: כמה עולה טירה שהייתה פעם בבעלות משפחת רוטשילד?

הטירה, שבעבר הייתה שייכת למשפחת הבנקאים היהודית ובהמשך גם למלך מרוקו, מועמדת למכירה פומבית בסכום שמתחיל ב-454 מיליון דולר ● בטירה הצרפתית, מהמאה ה-12 החולשת על פני 2,500 מ"ר, יש 17 חדרי שינה, דיור נפרד לאנשי צוות, שלוש מעליות ואורוות היכולות להכיל עד 50 סוסים

עשן מתקיפות חיל האויר מיתמר מאזור רפיח / צילום: ap, Ismael Abu Dayyah

כלב רובוטי ורחפנים: איך תיראה הפעולה שתחסום את "צינור החמצן של חמאס"?

התמרון בעיר הדרומית ביותר ברצועה, רפיח, יאפשר לצה"ל לסגור את מנהרות ההברחה שמתחזקות את חמאס כלכלית ולוגיסטית ● הסכנה טמונה בהימצאות אפשרית של החטופים ובפגיעה באוכלוסייה האזרחית

טנק ישראלי בצד העזתי של מעבר רפיח / צילום: דובר צה''ל

ראש אמ"ן לשעבר מסביר: למה חמאס מפחד מכניסה ישראלית לרפיח

אלוף (מיל') אהרן זאבי-פרקש סבור כי עיקר הלחימה נגד חמאס הסתיימה: "השמדת שלושה-ארבעה גדודים ברפיח לא תשנה" ● בשיחה עם גלובס הוא אומר שיש לדאוג שארגון הטרור לא יתחמש שוב: "רק אז נוכל לומר שהמלחמה שיפרה את המצב" ● וגם: מה דעתו על סערת המינויים בצה"ל

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

נעילה מעורבת בוול סטריט; טבע זינקה ב-13%, שופיפיי התרסקה ב-18%, אובר ב-6%

הדאו ג'ונס עלה ב-0.6% ורשם את רצף העליות הארוך ביותר השנה, שישה ימים ● שיא של שש שנים ברכישות העצמיות של מניות ● ניו יורק טיימס: הרווח זינק ב-81%, נוספו 210 אלף מנויים ● מלחמת השבבים: הממשל האמריקאי חוסם את יצוא השבבים של אינטל וקוואלקום ● חקירה בארה"ב: האם טסלה הטעתה את המשקיעים? ● רדיט וליפט עלו לאחר שעקפו את ציפיות האנליסטים

מתחם תעש השלום / צילום: טלי בוגדנובסקי

המכרז במתחם תעש בת"א: כמה תעלה דירה באזור המבוקש?

מכירת הקרקע ל-528 דירות במתחם תעש השלום הוכיחה שיש ביקוש גבוה לקרקעות אטרקטיביות, אך המחישה עד כמה הענף רחוק משיאי עבר ● ודאי כשבצד הסיכון יש גם זיהום שטרם טופל

ד''ר נאוה מיכאלי-צברי / צילום: כדיה לוי

מונו כונסי נכסים לביתה של נכדת מייסדי שטראוס בסביון; המימוש יעוכב בחצי שנה

ביהמ"ש מינה השבוע כונסי נכסים לביתה בסביון של ד"ר נאוה מיכאל-צברי, בתה של רעיה שטראוס ואלמנתו של יזם הנדל"ן רוני צברי ז"ל שנפטר באוקטובר האחרון ● המינוי יעוכב למשך חצי שנה על-מנת לאפשר למיכאל-צברי להשיג חוב של 15 מיליון שקל

רון חולדאי, ראש עיריית תל אביב - יפו / צילום: איל יצהר

חניונים יתייקרו, אירועים יבוטלו: עיריית ת״א נקלעה לבור תקציבי ומתכננת קיצוץ ענק

החניונים העירוניים יתייקרו, סבסוד הצהרונים יצומצם ואירועי תרבות יבוטלו ● עיריית תל אביב נערכת לקיצוץ התקציבי הגדול ביותר שלה בשנים האחרונות ● הסיבות: ההתייקרויות במשק, הוצאות המלחמה ופסיקות בית המשפט בשנה שעברה באשר להיטלי השבחה ● האם רשויות אחרות ילכו בעקבותיה? ● עיריית ת"א: "הצמצום הוא בגדר נקיטת צעדי־מנע אחראיים"

מייסדי נו ניים סקיורוטי שי לוי ועוז גולן / צילום: יח''צ יוסי זליגר

אחרי שקיבלה תג מחיר של מיליארד דולר: נו ניים הישראלית נרכשת רק ב-450 מיליון דולר

חברת התקשורת האמריקאית אקמאי הודיעה על סגירת העסקה לרכישת חברת הסייבר ● בדצמבר 2021, גייסה החברה 135 מיליון דולר, לפי שווי של מיליארד דולר אחרי הכסף, והרכישה מהווה ירידה של 55% בערכה של החברה הישראלית