גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

סחבת על שולחן היועמ"ש: שתי פרשות ממתינות שנתיים להחלטה אם לפתוח בחקירה

מנדלבליט טרם החליט אם לפתוח בחקירה פלילית נגד ראש לשכת התביעות במשטרת התנועה, נצ"מ עו"ד שרית פיליפסון. זאת, לאחר שנציב התלונות על הפרקליטות קרא לו לפתוח בחקירה בשל "חשש ממשי לפלילים" • כמו כן, לא התקבלה החלטה אם לזמן לחקירה את הרב דב חיון

אביחי מנדלבליט / צילום: אמיל סלמן-הארץ
אביחי מנדלבליט / צילום: אמיל סלמן-הארץ

מדוע מתעכבות שתי החלטות אצל היועץ המשפטי לממשלה, ד"ר אביחי מנדלבליט, לגבי שני מקרים חשובים שעוררו סערה ציבורית? ההחלטות נוגעות לקצינת המשטרה הבכירה, נצ"מ עו"ד שרית פיליפסון, ולרב דב חיון.

לפני כשנה וחצי, בינואר 2019, פנה נציב תלונות הציבור על מייצגי המדינה בערכאות, השופט בדימוס דוד רוזן, ליועמ"ש מנדלבליט בבקשה ובהמלצה לפתוח בחקירה פלילית נגד ראש לשכת התביעות במשטרת התנועה, נצ"מ עו"ד שרית פיליפסון. הנציב רוזן לא הסתפק בכך והמליץ להעביר את הקצינה מתפקידה. זאת, "נוכח חשש ממשי לביצוע עבירה פלילית על ידי מייצגי המדינה בערכאות". החשש לביצוע עבירה פלילית נבע מרשת הסתרה ושקרים של התביעה המשטרתית בבית המשפט, כפי שגם נקבע בפסק דין של בית המשפט שהפך לחלוט.

פרשת נצ"מ פיליפסון החלה בפנייה של סנגור לנציבות, בתלונה נגד התנהלותה של התביעה המשטרתית בתיק פלילי שנוהל בבית משפט השלום בעכו ועסק במצלמות מהירות. לטענת הסנגור, התנהלותה של צוות התביעות בפרשה, במסגרת ההליך המשפטי, הייתה שערורייתית, ועלתה כדי ביצוע עבירות חמורות של טוהר המידות, אם לא למעלה מכך. זאת לדבריו, תוך שהתביעה, בכוונת מכוון, הסתירה מידע חשוב מביהמ"ש ומצוות ההגנה.

הסתרת חומר חקירה מהותי

הנציב רוזן מצא את התלונה מוצדקת וקבע כי התביעה המשטרתית נמנעה מלמסור חומר חקירה מהותי להגנה ולביהמ"ש. נציג מכון התקנים העיד בבית המשפט, בין היתר, כי נכח ב-10 ניסויים שנערכו בהולנד, ביחס למערכת מצלמות המהירות שמפעילה משטרת ישראל, ובכל יתר הניסויים, כ-490 במספר, נכח העוזר שלו, נציג ממכון התקנים. ניסויים אלו שימשו יסוד ועיקר בחוות דעת, שהוגשה מטעם התביעה לבית המשפט, וכעוגן מרכזי בתשתית הראייתית של התביעה להוכחת כתב האישום.

הנציב רוזן קבע כי לידי התביעה המשטרתית הועבר חומר חקירה מהותי, שיש בו, לכאורה, כדי לקעקע הבסיס הראייתי, שעליו הסתמכה התביעה בבית המשפט להוכחת כתב האישום. לדבריו, חרף זאת, התביעה, בידיעתה המלאה ובהנחייתה של נצ"מ פיליפסון, בחרה שלא לחשוף חומר זה. "התביעה הלכה למעשה, הסתירה לאורך כשנה וחצי את המידע החדש שהובא לפניה - בתקופה שבה נמשכו הדיונים בבית המשפט - עד להתערבותה של פרקליטות המדינה בעניין. מדובר בהסתרה מכוונת של חומר חקירה מהותי, הנושא עימו מידע שיש בו, לכאורה, כדי למוטט את כתב האישום, כפי שאכן קרה", קבע הנציב. לדבריו, "הסתרת חומר חקירה הינה אך מקלעת אחת ברשת השקר והחיפוי שנפרשה על ידי התביעה בבית המשפט".

מספר ימים לאחר החלטת רוזן, הועברה נצ"מ פיליפסון על ידי מ"מ המפכ"ל, ניצב מוטי כהן, מתפקידה הבכיר לתפקיד אחר באגף השיטור. זאת, עד להחלטה בעניינה. בפברואר 2019 פנתה נצ"מ פיליפסון ליועמ"ש בבקשה להורות על חזרתה לתפקיד. עורכות דינה של נצ"מ פיליפסון, איריס ניב-סבאג ונוית נגב, טענו בפנייתן למנדלבליט, כי הממצאים והמסקנות שקבע הנציב לגבי נצ"מ פיליפסון הם במפורש מחוץ לתחום סמכותו. "החלטת הנציב והבירור שנערך בפניו נגועים בחוסר סמכות קיצוני, לוקים בכשלים מהותיים ובחריגה קיצונית מכללי הצדק הטבעי", נטען. בפנייתה של נצ"מ פיליפסון ליועמ"ש פורטו כשלים מהותיים, שעל פני הדברים צריכים להוביל את מנדלבליט להורות על ביטול החלטת הנציב רוזן. כך נטען, בין היתר, כי הליך הבירור שקיים הנציב היה לקוי מיסודו, משלא ניתנה לעו"ד פיליפסון זכות טיעון והתגוננות ראויה.

במרץ 2019 הודיע היועמ"ש כי התיק הועבר לבחינת פרקליט המדינה. ביולי 2019 הודיעב מחלקת ייעוץ וחקיקה במשרד המשפטים כי כלל החומרים שהיו בבסיס החלטת הנציב רוזן, הועברו לבחינת הגורמים הרלוונטיים בפרקליטות.

כאמור, כשנה וחצי חלפו מאז פניית הנציב רוזן ליועמ"ש בעניינה של נצ"מ פיליפסון.

בדיקת "גלובס" מעלה כי חרף דבריו החמורים של הנציב רוזן, חקירה פלילית נגד נצ"מ פיליפסון לא נפתחה. עד היום לא נשלח מענה כלשהו מצד היועמ"ש לנציב רוזן בעניין זה ולא התקבלה בפרקליטות או אצל היועמ"ש החלטה כיצד לנהוג במקרה הזה - האם לסגור את התיק או לנהל חקירה פלילית. גם פנייתה של נצ"מ פיליפסון ליועמ"ש בבקשה לבטל את החלטת הנציב לא נענתה. לאורך התקופה נמסר ממשרד המשפטים כי התיק עודנו נבחן, וכעת נמסר כי "החלטה בעניין זה צפויה להתקבל בזמן קרוב ביותר".

הימשכות הטיפול בעניינה של פיליפסון מתמיהה. זאת, לאור כך שהעובדות כבר התבררו על ידי בית המשפט ולאחר מכן על ידי הנציב רוזן. רוזן הוא שופט מחוזי בדימוס שדן בתיקים פליליים במשך למעלה משני עשורים, ובין היתר הרשיע את ראש הממשלה לשעבר, אהוד אולמרט, בפרשת הולילנד.

הרב דב חיון לא התייצב לחקירה

תיק נוסף שמעלה אבק על שולחנו של היועמ"ש הוא פרשת הרב דב חיון, רב קהילהקונסרבטיבית בחיפה, שנחשד כי ערך חופות באופן פיראטי ובניגוד לחוק.
לפני כשנתיים הורה בית הדין הרבני האזורי בחיפה למשטרה כי יש לחקור את חיון בחשד לביצוע עבירה של עריכת חופה ללא רישום ברבנות הראשית. הרב חיון סירב להתייצב לחקירת משטרה, ובעקבות כך נעצר. לאחר שהתחייב להתייצב לחקירה, שוחרר. חיון פרסם פוסט זועם, והמדינה כולה סערה.

בהמשך חברת הכנסת דאז יעל כהן-פארן שלחה מכתב ליועמ"ש, בדרישה כי יבטל את החקירה נגד הרב הקונסרבטיבי. שעה קלה לאחר מכן הגיעה תשובת היועמ"ש באמצעות עוזרו הבכיר, ד"ר גיל לימון. במכתב צוין כי "כפי שנמסר לנו, בבדיקה שערך אגף חקירות ומודיעין במשטרה, עולה כי זימונו של הרב לחקירה נבע מצו שיפוטי שהוציא בית הדין הרבני בחיפה, המורה למשטרה לחקור את הרב חיון בגין חשד לביצוע עבירה פלילית שעניינה עריכת טקס נישואין כביכול שלא על פי הדין".

לדברי ד"ר לימון, "לאחר שהדבר נודע ליועמ"ש ולאחר שערך בירור ראשוני בעניין, הנחה היועמ"ש כי לעת הזו הרב חיון לא יזומן לחקירה פלילית, עד להשלמת הבירור אם מעשיו אכן מעלים חשד לביצוע עבירה פלילית".

ההוראה להשהות את הטיפול בתיק התקבלה בתוך שעה. אולם מאז חלפו, כאמור, לא פחות משנתיים ימים. התיק מעלה אבק ללא הכרעה של היועמ"ש אם לסגור את התיק או לאפשר למשטרה לקיים את צו בית הדין הרבני.

הרב חיון מסר בתגובה: " עורך דיני, אורי רגב, פנה ליועמ"ש לפני למעלה משנה וביקש החלטה - או לסגור את התיק או להעמיד אותי לדין. לא התקבל שום מענה".

ממשרד המשפטים לא נמסרה תגובה בעניין הרב חיון עד ירידת הגיליון לדפוס. 

***חזקת חפות: נצ"מ שרית פיליפסון אינה חשודה. הרב דב חיון הוא בגדר חשוד בלבד במעשים האמורים. מדובר בשלב מקדמי בהליך הפלילי. הרב לא הורשע בביצוע עבירה ועומדת לו חזקת החפות.

עוד כתבות

האחים שלומי (מימין) ויוסי אמיר, בעלי שופרסל / צילום: יונתן בלום

שופרסל עושה מתיחת פנים לזרוע הנדל"ן וממתגת אותה מחדש

שופרסל מאחדת את נכסי הנדל”ן תחת המותג LARO, ומבססת את הזרוע כמרכיב צמיחה מרכזי עם נכסים בשווי כ־5 מיליארד שקל ● במהלך זה החברה האריכה בעשור את חוזה השכירות עם סיסקו, ומקדמת שורה של פרויקטים ברחבי הארץ, זאת במקום מהלך הפיצול וההנפקה שבוטל

בצלאל סמוטריץ', שר האוצר / צילום: מירי שמעונוביץ

שיפור בנתוני הגירעון של חודש נובמבר: עמד על כ-4.5% תוצר

הגירעון המצטבר ב-12 החודשים האחרונים עמד על כ-4.5% תוצר, המשקף "מינוס" של 93.5 מיליארד שקל

כמה עלו מבצעי המימון ליזמי הנדל''ן? / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

דוחות חברות הנדל"ן מגלים כמה הן שילמו על מבצעי המימון לרוכשי הדירות

דוחות חברות הנדל"ן חושפים כי גל מבצעי המימון גובה מהיזמים עלויות כבדות של הצטמקות ההכנסות, זינוק בהוצאות המימון ופגיעה בתזרים ● למרות כל זאת מכירות הדירות ממשיכות לדשדש, והחברות חוששות מהורדת מחיר רשמית, שתגרום לקונים לחכות ולמכירות לרדת עוד

מקרון לצד נשיא סין שי ג'ינפינג, בביקור בבייג'ינג השבוע / צילום: ap, Adek Berry

"ההלם הסיני": אירופה מתמודדת עם חזית חדשה

המכסים של טראמפ דחפו את סין להסיט סחורה מאמריקה לאירופה, שהפכה לאחד מיעדי היצוא העיקריים שלה ● התוצאה: לחץ הולך ומעמיק על התעשייה האירופית ● בזמן שפריז דורשת מכסים וברלין חוששת מפגיעה ביצוא, סין רושמת לראשונה עודף סחר של יותר מטריליון דולר

עומס תנועה בנתיבי איילון / אילוסטרציה: Shutterstock

אלקטרה זכתה במכרז להקמת מערך מס הגודש בגוש דן

הפרויקט נועד לעודד מעבר לתחבורה ציבורית ולצמצם את עומסי התנועה בכניסה לתל אביב ובצירים המרכזיים ● הטמעת מס הגודש בישראל צפויה להניב לקופת המדינה 1.3 מיליארד שקל מדי שנה, ומיועדת למימון פרויקטים של תחבורה ציבורית, כולל פרויקט המטרו

מהפכת ה-AI בפירמות עורכי דין / צילום: Shutterstock

תפקיד חדש נולד: פירמות עוה"ד כבר מרגישות את השפעות מהפכת ה־AI

למרות אזהרות של בתי המשפט משימוש לא מפוקח בבינה מלאכותית, פירמות עורכי הדין בישראל לא חוששות להטמיע כלי AI ● עוה"ד מסבירים כיצד משתמשים בכלים, מה הם מחפשים בעובדים בעידן החדש, ולמה עדיין מוקדם להספיד את התחום

פיוניר / צילום: Shutterstock, Primakov

חברת פיוניר מפטרת כ-4% מהעובדים בישראל

מספר העובדים בישראל עומד על כאלף איש, והפיטורים יכללו עשרות עובדים ● המהלך מתרחש במקביל לשינוי ארגוני רחב שמעביר את החברה לעבר מבנה עבודה "רזה" בסגנון סטארט-אפ

זיו יעקובי, מנכ''ל קבוצת אקרו נדל''ן / צילום: אלכס פרגמנט

למרות הירידה במניה: מנכ"ל אקרו מכר מניות בכ-26.5 מיליון שקל

זיו יעקובי, מנכ"ל חברת הבנייה, הצטרף לגל המימושים בבורסה ומכר בימים האחרונים חלק מהמניות שברשותו - בשתי עסקאות מחוץ לבורסה ● המכירה מגיעה אחרי שבשנה החולפת ירדה מניית אקרו בכ-14% בניגוד למגמה בשוק

הנפקת איטורו בוול סטריט מוקדם יותר השנה / צילום: Reuters, Brendan McDermid

"זה לא כי היזם רוצה יאכטה": למה חברות הייטק רצות להימכר במקום לקדם הנפקה

לצד עסקאות ענק שייצר השנה ההייטק הישראלי, ובראשן מכירת וויז וסייברארק, רק 3 הנפקות הגיעו מכאן לוול סטריט ● בשוק מעריכים כי הקושי הגובר להנפיק, ידחוף עוד ועוד חברות טכנולוגיה למסלול של מכירה ● ברקליס: "הבנצ'מרק ליציאה לשוק הציבורי עלה משמעותית"

פערי שכר / אילוסטרציה: Shutterstock, Ink Drop

ישראל במקום הרביעי מהסוף: פערי השכר בין נשים לגברים לא הצטמצמו בשני העשורים האחרונים

הדוח, שנערך על ידי ד"ר אלינה רוזנפלד, מראה כי בקרב שכירים ושכירות בעלי תואר ראשון בגילאי 64-25 המועסקים במשרה מלאה, הפערים בשכר מגיעים ל-36% ● בעוד מדינות ה-OECD הצליחו לצמצם פערים והגיעו לממוצע של 11.4% בין השכר החציוני לגברים ונשים, ישראל דרכה במקום ונותרה עם פער של 20.8% לפי חישוב הארגון, לנתוני 2022

השכר במגזר העסקי מטפס במהירות / צילום: Shutterstock

השכר במגזר העסקי מטפס במהירות: "מי שיכול, דורש מהמעסיק שיפור"

עליית השכר במגזר העסקי האיצה בחודשים האחרונים, והגיעה לקצב שנתי של 5%, לאחר שבמחצית הראשונה של 2025 נרשמה התמתנות ● בין הסיבות: מחסור בעובדים, היקף המילואים, יוקר המחיה ושינויים בהייטק ● המגזר הציבורי נותר מאחור, אך שם צפוי שיפור כבר בינואר ● המשך המגמה עלול להשפיע לרעה על האינפלציה

פרופ' אמנון שעשוע / צילום: Nasdaq, Inc

מובילאיי מפטרת כ-200 עובדים, הרוב מישראל

החברה מפטרת כ-5% מכח האדם שלה, רוב המפוטרים יהיו בישראל, ויגיעו מחלקים שונים בחברה ● מובילאיי: "החברה תפעל לתמוך בעובדים המושפעים ובמקביל תמשיך לגייס למשרות הנדרשות למימוש תוכניותיה ארוכות הטווח"

תאונת דרכים / צילום: Shutterstock

"כאוס": האם בקרוב לא יהיה אפשר לתקן בישראל כלי רכב אחרי תאונה?

משרד התחבורה מתעכב בחתימה על תקנות חדשות, ויותיר 800 שמאים ללא רישיון החל מינואר ● המשמעות: הם לא יתנו חוות דעת, חברות הביטוח לא ישלמו - ומוסכים לא יתקנו את כלי הרכב

עמוד חשמל / צילום: Shutterstock

החל מינואר: תעריף החשמל יעלה ב-1.5%

תעריף החשמל יעלה ב-1.5% - שיעור מתון ביחס לטווח שרשות החשמל הגדירה ● הספקים עדיין מחכים למסמכי ההרכב המדויק של תעריף החשמל, שישפיע על רווחיותם ● מעתה, תעריף החשמל ייקבע פעם בחצי שנה במקום פעם בשנה

אסף נגר / צילום: ניר שמיר

"להמליץ על מניות ביטחוניות ובנקים נשמע מוזר. אבל אנחנו אוהבים 3 חברות"

אסף נגר, מנהל תיק בנוסטרו של איילון ביטוח ופיננסים, רואה בשוק הישראלי תמונה חריגה: "בשנה הבאה לא יהיה משק בעולם המערבי שיתקרב אלינו בצמיחה" ● אבל התרחיש האופטימי הזה מייצר גם סיבות לדאגה: "אני מפחד נורא מהתחזקות השקל" ● וגם: המניות המומלצות

ניתוח חברה | אל על / צילום: יח''צ

אל תתנו לאחוזים לבלבל אתכם - השווי של אל על משקף תמחור נמוך מאי פעם

המשקיעים חוששים שסיום המלחמה יוביל לתחרות שתפגע בתוצאות של חברת התעופה, אך ספק אם זו תגיע בקרוב ● השווי בבורסה אמנם גבוה היסטורית, אלא שבשקלול קופת המזומנים הגדולה ושווי הנכסים, מדובר בתמחור הפעילות הנמוך בתולדות אל על ● האם הוא מוצדק? ● מדור חדש

מירן פחמן / צילום: טרלן בן אבי

איזה משרדים שיגרו הכי הרבה פיינליסטים לתחרות הפרסום גרנות?

תחרות גרנות חושפת את מפת הפיינליסטים עם הובלה למנצ’, ליאו ברנט ובלאנקו ● וגם: יניב סנה מצטרף כשותף בחברת OMD , הנציגה הישראלית של תאגיד הפרסום הגדול בעולם, אומניקום ● אירועים ומינויים

הסטארט-אפים הביטחוניים גייסו מיליארד דולר / צילום: יח''צ החברות

שנת שיא לדיפנס טק הישראלי: מיליארד דולר זרמו לסטארט־אפים בתחום

הדיפנס טק הישראלי רושם שנת פריצה יוצאת דופן: גיוסי ענק, מיזוגים ורכישות בהיקף שעולה על זה שנרשם בכל השנים האחרונות גם יחד ● מעורבות מפא"ת במבחני שטח ובחיבור ללקוחות זרים תרמה להאצה, בזמן שביקושי הענק בעולם משכו עוד ועוד כסף זר לשוק המקומי ● האם המומנטום יימשך גם לאחר הפסקת האש?

ביה''ס לרפואה באוניברסיטת רייכמן / צילום: רמי סיני

החברה הקטנה שרוצה לממן למנכ"ל לימודים במעל 100 אלף שקל לשנה

אולמד סולושנס מעוניינת לממן למנכ"ל החברה, פרופסור עוז שפירא, לימודי תואר שני באוניברסיטה רייכמן ● עלות שכרו השנתית צפויה להגיע לכ-1.5 מיליון שקל

חיים כצמן, מייסד ומנכ''ל ג'י סיטי / צילום: אריק סולטן

עם ניסיון בארגון ידידי צה"ל: המנכ"לית המפתיעה בחברה החדשה של כצמן

חברת אוריון השלימה את הפיצול מג'י סיטי והחלה להיסחר בבורסה ● מנכ"לית החברה היא עו"ד ששימשה עד כה כמנהלת בארגון ידידי צה"ל בארה"ב והיו"ר הוא ערן יעקב, מנהל רשות המיסים לשעבר