גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

סחבת על שולחן היועמ"ש: שתי פרשות ממתינות שנתיים להחלטה אם לפתוח בחקירה

מנדלבליט טרם החליט אם לפתוח בחקירה פלילית נגד ראש לשכת התביעות במשטרת התנועה, נצ"מ עו"ד שרית פיליפסון. זאת, לאחר שנציב התלונות על הפרקליטות קרא לו לפתוח בחקירה בשל "חשש ממשי לפלילים" • כמו כן, לא התקבלה החלטה אם לזמן לחקירה את הרב דב חיון

אביחי מנדלבליט / צילום: אמיל סלמן-הארץ
אביחי מנדלבליט / צילום: אמיל סלמן-הארץ

מדוע מתעכבות שתי החלטות אצל היועץ המשפטי לממשלה, ד"ר אביחי מנדלבליט, לגבי שני מקרים חשובים שעוררו סערה ציבורית? ההחלטות נוגעות לקצינת המשטרה הבכירה, נצ"מ עו"ד שרית פיליפסון, ולרב דב חיון.

לפני כשנה וחצי, בינואר 2019, פנה נציב תלונות הציבור על מייצגי המדינה בערכאות, השופט בדימוס דוד רוזן, ליועמ"ש מנדלבליט בבקשה ובהמלצה לפתוח בחקירה פלילית נגד ראש לשכת התביעות במשטרת התנועה, נצ"מ עו"ד שרית פיליפסון. הנציב רוזן לא הסתפק בכך והמליץ להעביר את הקצינה מתפקידה. זאת, "נוכח חשש ממשי לביצוע עבירה פלילית על ידי מייצגי המדינה בערכאות". החשש לביצוע עבירה פלילית נבע מרשת הסתרה ושקרים של התביעה המשטרתית בבית המשפט, כפי שגם נקבע בפסק דין של בית המשפט שהפך לחלוט.

פרשת נצ"מ פיליפסון החלה בפנייה של סנגור לנציבות, בתלונה נגד התנהלותה של התביעה המשטרתית בתיק פלילי שנוהל בבית משפט השלום בעכו ועסק במצלמות מהירות. לטענת הסנגור, התנהלותה של צוות התביעות בפרשה, במסגרת ההליך המשפטי, הייתה שערורייתית, ועלתה כדי ביצוע עבירות חמורות של טוהר המידות, אם לא למעלה מכך. זאת לדבריו, תוך שהתביעה, בכוונת מכוון, הסתירה מידע חשוב מביהמ"ש ומצוות ההגנה.

הסתרת חומר חקירה מהותי

הנציב רוזן מצא את התלונה מוצדקת וקבע כי התביעה המשטרתית נמנעה מלמסור חומר חקירה מהותי להגנה ולביהמ"ש. נציג מכון התקנים העיד בבית המשפט, בין היתר, כי נכח ב-10 ניסויים שנערכו בהולנד, ביחס למערכת מצלמות המהירות שמפעילה משטרת ישראל, ובכל יתר הניסויים, כ-490 במספר, נכח העוזר שלו, נציג ממכון התקנים. ניסויים אלו שימשו יסוד ועיקר בחוות דעת, שהוגשה מטעם התביעה לבית המשפט, וכעוגן מרכזי בתשתית הראייתית של התביעה להוכחת כתב האישום.

הנציב רוזן קבע כי לידי התביעה המשטרתית הועבר חומר חקירה מהותי, שיש בו, לכאורה, כדי לקעקע הבסיס הראייתי, שעליו הסתמכה התביעה בבית המשפט להוכחת כתב האישום. לדבריו, חרף זאת, התביעה, בידיעתה המלאה ובהנחייתה של נצ"מ פיליפסון, בחרה שלא לחשוף חומר זה. "התביעה הלכה למעשה, הסתירה לאורך כשנה וחצי את המידע החדש שהובא לפניה - בתקופה שבה נמשכו הדיונים בבית המשפט - עד להתערבותה של פרקליטות המדינה בעניין. מדובר בהסתרה מכוונת של חומר חקירה מהותי, הנושא עימו מידע שיש בו, לכאורה, כדי למוטט את כתב האישום, כפי שאכן קרה", קבע הנציב. לדבריו, "הסתרת חומר חקירה הינה אך מקלעת אחת ברשת השקר והחיפוי שנפרשה על ידי התביעה בבית המשפט".

מספר ימים לאחר החלטת רוזן, הועברה נצ"מ פיליפסון על ידי מ"מ המפכ"ל, ניצב מוטי כהן, מתפקידה הבכיר לתפקיד אחר באגף השיטור. זאת, עד להחלטה בעניינה. בפברואר 2019 פנתה נצ"מ פיליפסון ליועמ"ש בבקשה להורות על חזרתה לתפקיד. עורכות דינה של נצ"מ פיליפסון, איריס ניב-סבאג ונוית נגב, טענו בפנייתן למנדלבליט, כי הממצאים והמסקנות שקבע הנציב לגבי נצ"מ פיליפסון הם במפורש מחוץ לתחום סמכותו. "החלטת הנציב והבירור שנערך בפניו נגועים בחוסר סמכות קיצוני, לוקים בכשלים מהותיים ובחריגה קיצונית מכללי הצדק הטבעי", נטען. בפנייתה של נצ"מ פיליפסון ליועמ"ש פורטו כשלים מהותיים, שעל פני הדברים צריכים להוביל את מנדלבליט להורות על ביטול החלטת הנציב רוזן. כך נטען, בין היתר, כי הליך הבירור שקיים הנציב היה לקוי מיסודו, משלא ניתנה לעו"ד פיליפסון זכות טיעון והתגוננות ראויה.

במרץ 2019 הודיע היועמ"ש כי התיק הועבר לבחינת פרקליט המדינה. ביולי 2019 הודיעב מחלקת ייעוץ וחקיקה במשרד המשפטים כי כלל החומרים שהיו בבסיס החלטת הנציב רוזן, הועברו לבחינת הגורמים הרלוונטיים בפרקליטות.

כאמור, כשנה וחצי חלפו מאז פניית הנציב רוזן ליועמ"ש בעניינה של נצ"מ פיליפסון.

בדיקת "גלובס" מעלה כי חרף דבריו החמורים של הנציב רוזן, חקירה פלילית נגד נצ"מ פיליפסון לא נפתחה. עד היום לא נשלח מענה כלשהו מצד היועמ"ש לנציב רוזן בעניין זה ולא התקבלה בפרקליטות או אצל היועמ"ש החלטה כיצד לנהוג במקרה הזה - האם לסגור את התיק או לנהל חקירה פלילית. גם פנייתה של נצ"מ פיליפסון ליועמ"ש בבקשה לבטל את החלטת הנציב לא נענתה. לאורך התקופה נמסר ממשרד המשפטים כי התיק עודנו נבחן, וכעת נמסר כי "החלטה בעניין זה צפויה להתקבל בזמן קרוב ביותר".

הימשכות הטיפול בעניינה של פיליפסון מתמיהה. זאת, לאור כך שהעובדות כבר התבררו על ידי בית המשפט ולאחר מכן על ידי הנציב רוזן. רוזן הוא שופט מחוזי בדימוס שדן בתיקים פליליים במשך למעלה משני עשורים, ובין היתר הרשיע את ראש הממשלה לשעבר, אהוד אולמרט, בפרשת הולילנד.

הרב דב חיון לא התייצב לחקירה

תיק נוסף שמעלה אבק על שולחנו של היועמ"ש הוא פרשת הרב דב חיון, רב קהילהקונסרבטיבית בחיפה, שנחשד כי ערך חופות באופן פיראטי ובניגוד לחוק.
לפני כשנתיים הורה בית הדין הרבני האזורי בחיפה למשטרה כי יש לחקור את חיון בחשד לביצוע עבירה של עריכת חופה ללא רישום ברבנות הראשית. הרב חיון סירב להתייצב לחקירת משטרה, ובעקבות כך נעצר. לאחר שהתחייב להתייצב לחקירה, שוחרר. חיון פרסם פוסט זועם, והמדינה כולה סערה.

בהמשך חברת הכנסת דאז יעל כהן-פארן שלחה מכתב ליועמ"ש, בדרישה כי יבטל את החקירה נגד הרב הקונסרבטיבי. שעה קלה לאחר מכן הגיעה תשובת היועמ"ש באמצעות עוזרו הבכיר, ד"ר גיל לימון. במכתב צוין כי "כפי שנמסר לנו, בבדיקה שערך אגף חקירות ומודיעין במשטרה, עולה כי זימונו של הרב לחקירה נבע מצו שיפוטי שהוציא בית הדין הרבני בחיפה, המורה למשטרה לחקור את הרב חיון בגין חשד לביצוע עבירה פלילית שעניינה עריכת טקס נישואין כביכול שלא על פי הדין".

לדברי ד"ר לימון, "לאחר שהדבר נודע ליועמ"ש ולאחר שערך בירור ראשוני בעניין, הנחה היועמ"ש כי לעת הזו הרב חיון לא יזומן לחקירה פלילית, עד להשלמת הבירור אם מעשיו אכן מעלים חשד לביצוע עבירה פלילית".

ההוראה להשהות את הטיפול בתיק התקבלה בתוך שעה. אולם מאז חלפו, כאמור, לא פחות משנתיים ימים. התיק מעלה אבק ללא הכרעה של היועמ"ש אם לסגור את התיק או לאפשר למשטרה לקיים את צו בית הדין הרבני.

הרב חיון מסר בתגובה: " עורך דיני, אורי רגב, פנה ליועמ"ש לפני למעלה משנה וביקש החלטה - או לסגור את התיק או להעמיד אותי לדין. לא התקבל שום מענה".

ממשרד המשפטים לא נמסרה תגובה בעניין הרב חיון עד ירידת הגיליון לדפוס.

***חזקת חפות: נצ"מ שרית פיליפסון אינה חשודה. הרב דב חיון הוא בגדר חשוד בלבד במעשים האמורים. מדובר בשלב מקדמי בהליך הפלילי. הרב לא הורשע בביצוע עבירה ועומדת לו חזקת החפות.

עוד כתבות

טלי בן עובדיה / צילום: ערן לוי

לפני כניסת הדירקטורים החדשים: בחדשות 13 אישרו את המינוי הקבוע של המנכ"לית טלי בן עובדיה

מינוייה אושר לאחר עזיבת הדירקטורית ד"ר יפעת בן חי שגב ונותר רק מתנגד אחד ● ברשת 13 מיהרו להחליט בטרם כניסת הדירקטורים החדשים מטעם הרשות השנייה וכדי למנוע התנגדות אפשרית ● תגובת רשת 13: "הישיבה על ההצבעה נקבעה עוד בטרם יצאה ההודעה על מינוי הדירקטורים"

ג'יימס נסביט ב''הבריחה''. קשר חזק / צילום: Ben Blackall/Netflix

נטפליקס שוב פותחת עונה עם הרלן קובן, הפעם עם סדרה על בנות, אבות ואשמה

נטפליקס שוב פותחת עונה עם הרלן קובן והפעם עם סדרת המתח "הבריחה", שמגוללת את סיפורה של משפחת גרין שנראית מושלמת, עד שהבת הבכורה פייג’ נעלמת ● האב יוצא לחפש אותה בכל מחיר ובדרך חושף את הסיבה לבריחה

עופר ינאי, בעלי נופר אנרג'י / צילום: נועם גלאי

עופר ינאי נגד המנכ"לים שלו לשעבר: הקמת החברה החדשה – "הפרת חוזה"

בעל השליטה בנופר אנרג'י דורש לעצור את הכניסה לבורסה של החברה החדשה של נדב טנא ושחר גרשון , שניהלו עד לפני חצי שנה את החברה בבעלותו, אותה עזבו כשבכיסם הון עתק ● גרשון וטנא: "הטענות מופרכות, נעדרות בסיס משפטי, ומשקפות ניסיון שקוף ובלתי ראוי להפעיל לחץ "

טראמפ וחמינאי / צילום: ap, Alex Brandon, khamenei.ir

כוננות שיא לתקיפה: משחתת אמריקנית נוספת הגיעה לאזור

לפי הדיווח, נשיא ארה"ב שוקל לתקוף באיראן כדי להצית מחדש את המחאות ● בכיר במערכת הביטחון: נתניהו סירב 11 פעמים לחסל את סינוואר ● האיחוד האירופי צפוי להגדיר את משמרות המהפכה באיראן כארגון טרור ● יועצו של חמינאי: כל תקיפה של ארה"ב באיראן תיענה בתגובה לת"א ● "מתקפה אנטישמית": אדם התנגש עם רכבו בבית כנסת של חב"ד בברוקלין ● עדכונים שוטפים

דוחא, קטאר / צילום: ap, Alex Brandon

המדינה המפתיעה שהחליטה לנקום באיראן על מתקפת טילים

UVISION הישראלית ממשיכה להגיע להישגים משמעותיים בשוק האמריקאי ● היעדרות איראנית חריגה מתערוכה ביטחונית יוקרתית בדוחא על רקע המתיחות האזורית ● חשיפת רחפנים וטכנולוגיות חדשות מצד רוסיה והשקעות עתק של סין ביכולות קוונטיות צבאיות ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

השבוע בענף הרכב / צילומים: Shutterstock, AP / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

אובר בוחנת את שוק הרכב הישראלי: צפויה לשתף פעולה עם BYD וטסלה

אובר החלה לבצע הכנות ראשוניות לכניסה לישראל לקראת סוף השנה ● מחירי הליתיום מזנקים בחדות ורומזים על עליית מחירים קרובה ברכבים חשמליים ● אחרי הפסקה ממושכת, טויטה חוזרת לפלח החשמלי ● ויצרנית הרכב הווייטנאמית תאמץ את מערכת הנהיגה האוטונומית של חברת Autobrains הישראלית ● השבוע בענף הרכב

סיור באלנבי בעקבות כנס תשתיות לעתיד של גלובס / צילום: כפיר זיו

"רחוב אלנבי לא בתקופה הכי זוהרת שלו": כך משפיעות עבודות התשתית על תל אביב

משתתפי כנס תשתיות לעתיד של גלובס, זכו לסיור ברחוב אלנבי בתל אביב, שהציג את האתגרים הנגרמים מהעבודות על רשת הרכבות הקלות והמטרו ● הסיור הדגיש את הצורך לאזן בין שיפור איכות החיים והתשתיות, לבין שמירה על הצביון, הפעילות והמורכבות שמגדירות את העיר עצמה

משמרות המהפכה באיראן / צילום: ap, Vahid Salemi

"צעד היסטורי": האיחוד האירופי הגדיר את משמרות המהפכה כארגון טרור

בצעד חריף שממנו נמנעו מדינות אירופה במשך שנים, האיחוד האירופי הסכים להגדיר את משמרות המהפכה כארגון טרור ● גרמניה הובילה את הצעד, איטליה הסירה את ההתנגדות וספרד נכנעה ללחץ ● מה משמעות המהלך ולמה הוא קורה דווקא עכשיו?

יהלי רוטנברג, החשכ''ל היוצא, בכנס גלובס השבוע / צילום: שלומי יוסף

בהסתדרות כועסים על דברי החשכ"ל היוצא יהלי רוטנברג בכנס תשתיות לעתיד של גלובס

דברי החשכ"ל היוצא יהלי רוטנברג בכנס תשתיות לעתיד של גלובס שהכעיסו את ההסתדרות ● גינדי גלובל עלתה בקמפיין נדל”ן חדש בלימסול בכיכובו של רון שחר ● ד”ר ציפי איסר־איציק מקימה משרד למשפט סביבתי ואקלים ● פקטורי 54 ומאיה קלרה-בהרב במכירה פומבית משותפת של יצירות אומנות ● וגם: מינויים חדשים בAT&T וב-iTalent ● אירועים ומינויים

טסלה מודל 3 RWD לונג ריינג' / צילום: יח''צ

טסלה 3 החדשה: טווח הנסיעה השתפר, ומה לגבי המחיר?

טסלה מודל 3 המחודש מציג טווח מרשים, קפיצה באיכות הייצור והתנהגות שלא תבייש מכונית ספורט ● שמרנות בהנדסת האנוש והאבזור פוגעת בתחרותיות שלו

ירון קסטנבאום, מנכ''ל  קרן תשתיות ישראל / צילום: איל לייבל

האקזיט של קרן תש"י בזפירוס: הרוויחה 700 מיליון שקל ממכירתה לדוראל

דוראל תשלם מיליארד שקל על המניות של זפירוס שהיא רוכשת, לפי מחיר של 27.75 שקל למניית זפירוס ● זפירוס, תהווה רגל אירופאית חדשה לדוראל שעיקר פעילותה כיום הוא בישראל ובארה"ב

החל משבוע הבא: עליית מחירים בארומה / צילום: יח''צ

ארומה מעלה מחירים: כמה תשלמו על קפה ומאפה?

כשנה בלבד לאחר העלאת המחירים הקודמת: החל מ־3 בפברואר תעדכן רשת ארומה את מחירי חלק מהמאפים ומשקאות הקפה ● קפוצ’ינו קטן בתל אביב יעלה 14 שקל, דיל קפה ומאפה יעלה 27 שקל, ומספר מצומצם של מוצרים יתייקרו בשיעורים חדים של עד 50%

מפעלי ים המלח / צילום: Shutterstock

בג"צ: ICL תשלם קנס של 16 מיליון על מחסור בסולר לחירום, פחות מהקנס המקורי

הקנס מהווה תקדים חשוב עבור רשות החשמל, ששואפת להרתיע מפני אי החזקת סולר לחירום, ששימש רק היום בתקלה במספר אסדות גז ● לאחר פשרה, איי.סי.אל תשלם קנס, אך הופחתו ממנו 18%

מוזגת בבית קפה בברלין. רוב העבודות החלקיות הן במגזר השירותים / צילום: Reuters, IMAGO/photothek.de

גרמניה נגד הטרנד: "לא נצליח לשגשג עם שבוע עבודה של ארבעה ימים"

הקנצלר פרידריך מרץ יוצא למלחמה בטרנד ה"איזון–בין–חיים–לעבודה" ובמודל התעסוקה החלקי שהפך לסימן ההיכר של הכלכלה הגרמנית ● עם שוק עבודה קשיח, אוכלוסייה מזדקנת וגירעון אקטוארי בפנסיות, בברלין דורשים מהאזרחים: "מי שיכול לעבוד יותר - חייב לעבוד יותר"

וול סטריט / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בוול סטריט; הכסף צנח בכמעט 30%, מחיר הזהב בירידה

טראמפ הודיע על מינויו של וורש לתפקיד יו״ר הפדרל ריזרב הבא, במקום ג'רום פאוול - צעד שמסיים תקופה ממושכת של חוסר ודאות וטלטלה סביב הבנק המרכזי ● המסחר בבורסות אירופה מתנהל בעליות; בורסות אסיה ננעלו באדום ● הזהב והכסף יורדים ● סנדיסק מזנקת ב-20%

אסדת הגז לוויתן / צילום: Lev Radin/Si

החשמל בנוהל חירום: מאגרי לוויתן ואנרג'יאן הושבתו בזמן שתמר בתחזוקה

בלוויתן מדובר בחיישן תקול, ובאנרג'יאן מקור התקלה עוד לא ברור ● כמה שעות אחרי תחילת התקלה, בלוויתן מדווחים על סיומה

אביעד מייזלס / צילום: צילום מסך יוטיוב

לקרוא שפתיים, להבין כוונות, לחוש את הרגש: המכשיר הישראלי שיהפוך את אפל לקוראת מחשבות

Q.ai עשויה להביא לאפל יכולות הרבה יותר משוכללות מאשר כל חברת בינה מלאכותית אחרת שהיא אי פעם רכשה ● בארבע שנות קיומה הספיקו מייסדי החברה - אביעד מייזלס, ד"ר אבי ברליה וד"ר יונתן וכסלר לרשום לפחות ארבע פטנטים שמציתים את הדמיון

אילוסטרציה: shutterstock

פתיחת שנה חזקה במיוחד למסלולי המניות בשוק החיסכון; ב-S&P 500 נרשמה תשואה שלילית

ינואר צפוי להיות מוצלח במיוחד לחוסכים בגמל ובפנסיה במסלול הכללי והמנייתי ● אך אלה שהשקיעו במדד S&P 500 צפויות להציג תשואה שלילית בשל חולשת הדולר מול השקל

השף בר צנגר / צילום: אסף קרלה

ממול ים בגיל 9, דרך פריז ובחזרה ליפו: כך נולד השף המבטיח בעיר

השף של ג'יארדינו, מתמודד בולט ב"משחקי השף", הוא פריק של חומרי גלם, ובדרך להיות אחד האנשים המעניינים בשיח הקולינרי הישראלי

אסף רפפורט, מייסד וויז / צילום: נתנאל טוביאס

עסקת וויז-גוגל בסכנה? שורת ארגונים באירופה מתנגדים למיזוג

רשות ההגבלים של האיחוד האירופי צפויה לקבל עד 10 בפברואר החלטה אם לאשר את עסקת גוגל-וויז ● שורה של ארגונים אזרחיים פנו בימים האחרונים לאיחוד בבקשה לפתוח בחקירת הגבלים עסקיים שתברר לעומק את העסקה ● החשש המרכזי: ניצול הגישה שתקבל גוגל לוויז לטובת חיסול מתחרים בשוק הענן והסייבר