גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

להיות מוכנים למשבר הבא: מה הלקחים שנלמדו מהקורונה בנוגע לתשתיות עבודה מרחוק?

עננים מאפשרים עבודה יעילה וגמישה, ובמקביל גם מאובטחת במערכות הארגון השונות ● חברות שהשתמשו בהם התמודדו עם שגרת הקורונה והעבודה מהבית ביעילות

הענן מספק תשתית מתאימה ואבטחת מידע בעבודה מהבית / צילום: Shutterstock/א.ס.א.פ קרייטיב
הענן מספק תשתית מתאימה ואבטחת מידע בעבודה מהבית / צילום: Shutterstock/א.ס.א.פ קרייטיב

הכתבה בשיתוף We-Ankor

אחד הלקחים החשובים שמשבר הקורונה לימד את החברות בכל הנוגע לתשתיות ה-IT הוא הצורך ההולך וגובר בשימוש בטכנולוגיות ענן ובמתן פתרונות נכונים ויעילים לעבודה מרחוק. חברות רבות שהאמינו כי תשתית העבודה שלהן מרחוק מספקת, נתקלו עם פרוץ משבר הקורונה בלא מעט בעיות. זאת בנוסף לחברות שכלל לא היו ערוכות לכך ומצאו את עצמן, כמעט מהיום למחר, שולחות עשרות ואף מאות עובדים לעבוד מביתם מבלי שיש להם את היכולת לעשות זאת באופן מיטבי.

הבעיות שבהן נתקלו חברות במעבר לעבודה מרחוק היו מגוונות. החל ממערכות שונות שלא היו זמינות או שלא היו ערוכות לספק שירות בו זמנית לכל עובדי החברה יחדיו ועד לכאלה שלא אפשרו את הגמישות הנדרשת בעבודה מרחוק. גם סוגיות של אבטחת המידע החלו לצוץ. חברות בהן המידע נגיש רק ממחשבי הארגון, ולכן גם מאובטח באופן מקומי, נדרשו לפתרונות אבטחה גם בגישה מרחוק. אז כיצד מחזקים את תשתיות ה-IT של הארגון בהיבטים של זמינות, יעילות וגמישות ואבטחת מידע; איך שומרים על האפשרות לנהל את כמות המידע הגדולה של הארגון; ומה ניתן ללמוד מחברות שהשכילו מבעוד מועד להיערך לכך.

המעבר לענן מגדיל את הזמינות

משבר הקורונה גרם לארגונים להתמודד עם שלושה קשיים בו זמנית. אחד- העבודה מהבית, מרחוק; השני - הצורך באפליקציות שיאפשרו את אותה עבודה מרחוק. כמו למשל חיבור מתאים, גישה למשאבים של הארגון, גישה לדסקטופ הפרטי של העובדים, לדאטה בייס ועוד; השלישי נוגע לתהליכי העבודה והבקרה בניהול התשתיות. "האתגר השלישי הוא כנראה הקשה ביותר עבור החברות", מסביר צור שריג, מנכ"ל חברת האינטגרציה We-Ankor מקבוצת חילן, המספקת פתרונות תשתית מתקדמים, שירותי ענן ואבטחת מידע. "לפני תקופת הקורונה, מעט עובדים היו מתחברים מהבית. זה לא דרש היערכות ותמיכה בהיקף רחב במערכות האלה. לפתע, ממצב של 15 עובדים מחוברים מרחוק בו זמנית, היו 150-200 ואפילו 300 עובדים מחוברים מרחוק. תשתיות המחשוב צריכות להיות מסוגלות לתמוך בכך. אנשי ה-IT גם כן. זה היה אתגר", מוסיף שריג.

בנוסף לכך, חברות רבות הבינו בתקופת הקורונה שתשתיות הדאטה סנטר שלהן אינן מספיקות. "כש-300 אנשים מתחברים במקביל מרחוק, יש חברות שגילו חוסר בשרתים. אבל אז הן נתקלו בבעיה של מחסור - ספקי השרתים לא היו ערוכים לספק את הסחורה וכל התהליך לקח זמן", מדגיש שריג. במקרה הזה, הוא מסביר, מה שסייע לחברות הוא המעבר לתשתיות ענן.

אבל גם להעביר את מערכות המידע של הארגון לענן הוא תהליך שדורש מומחיות והטמעה של טכנולוגיות מתקדמות שיהפכו את ההליך למדויק יותר. במהלך תקופת הקורונה, אבל גם לפני כן, מומחי הענן של חברת We-Ankor שיתפו פעולה עם אנשי חברת הטכנולוגיה NetApp, המתמחה בניהול נתונים ושיתופם בין דאטה סנטרים מקומיים ותשתיות ענן. "לקוחות העבירו חלק מהפעילות שלהם או אפילו את כל הפעילות לתשתיות ענן וכך הם התגברו על הפער שנוצר ביכולת התשתית המקומית שלהם, שלא הייתה מספקת", אומר שריג.

שיתוף הפעולה בין We-Ankor ל-NetApp אפשר לחברות רבות להתגבר על הקושי ולנהל את המידע שלהן בענן בצורה נכונה. זאת בין היתר בזכות אסטרטגיית "מארג הנתונים" שמובילה חברת NetApp. בבסיסה עומדת היכולת לנייד ולהעביר את המידע מהדאטה סנטרים המקומיים לעננים ציבוריים או היברידים (שחלקם פרטיים וחלקם ציבוריים), במהירות, ביעילות וללא חסמים. הדבר מתאפשר בזכות מערכת אינטגרציה שמאפשרת להעביר את המידע בין עננים שמשתמשים בטכנולוגיות שונות. ללא המערכת הזאת, היו החברות נתקלות בקושי "לתרגם" את האופן שבו מנוהלים הנתונים על ענן אחד במעבר לענן שני. דבר שהיה מאריך את משך זמן העברת הנתונים. "הטכנולוגיה של NetApp אפשרה לנו להעביר בצורה מהירה את המערכות של ארגונים מהשרתים המקומיים שלהם לענן, ואפילו בכיוון ההפוך. היו חברות שרצו לחסוך במשאבים ולהעביר חלק מהשירותים שלהם או אפילו את כולם, באופן זמני, מהענן חזרה לדאטה סנטר של הארגון. אסטרטגיית 'מארג הנתונים' אפשרה לעשות את זה בצורה מאוד מהירה, כאמור", מדגיש שריג.

לפתרונות תשתית מתקדמים לעבודה מהבית בתקופת הקורונה הקליקו כאן>>

אחד הדברים שהמעבר לתשתיות ענן קידם הוא היכולת להעביר אל הבית את תחנת העבודה מהמשרד.
"הדבר נעשה באמצעות טכנולוגיה של Virtual Desktop Infrastructure ,VDI. לא משנה אם העובד מתחבר מהלפטופ שהוא קיבל במשרד, מהמחשב האישי או מהטאבלט - הוא מקבל גישה לדסקטופ וירטואלי תואם למחשב שלו במשרד, גישה לתוכנות, לתשתיות ולנתונים שהוא צריך לעבוד איתם. הדסקטופ הוירטואלי מחבר אותו דרך הענן למחשב במשרד", מסביר שריג. "בתקופת הקורונה חברות רבות בתחומי הפיננסים למשל, שכלל לא היו מורגלים בעבודה מהבית, גם לא באופן מצומצם, העלו את הדרישה לטכנולוגיות הללו".

ייעול וגמישות

שידרוג תשתיות מערכות המידע של הארגון בהיבט של המעבר לענן תורם גם לגמישות של תהליך העבודה וייעולו. "תשתיות מסורתיות לא מאפשרות לעיתים גמישות. הן לא תואמות את הצרכים המשתנים של הארגון. אם היקף העבודה גדל, צריך עוד שרתים, עוד נפח איחסון. זה לא קורה בלחיצת כפתור. צריך לרכוש את השרת, להתקין אותו. אין כאן גמישות. אותו דבר מתרחש אם היקף העבודה קטן. במקרה כזה ממשיכים לשלם על שרת שהארגון לא צריך, אבל כבר נמצא שם", אומר שריג.

"הענן מאפשר גמישות מלאה - להוסיף מקום, לוותר עליו, להוסיף טכנולוגיה, להוריד טכנולוגיה. יש ארגונים שהצליחו מאוד לפני הקורונה, הפעילות התרחבה והם היו צריכים עוד שרתים ועוד תשתיות ופתאום המצב המשברי מקשה עליהם לשדרג את הדאטה סנטרים שלהם כי אין ציוד. בענן התהליך הזה יכול לקרות באופן מיידי בעוד שבדאטה סנטר הפיזי, יכול להיות שהיה נדרש מהם להמתין עד שהספקים שלהם יוכלו לספק את השרתים הנוספים", מדגיש שריג.

האפשרות לגמישות המדוברת סייעה, כפי שמסביר שריג, לחברות במגזרים מגוונים שנפגעו מהקורונה. כמו למשל חברות שפעלו בתחומי התיירות, הפנאי והמזון ועובדות עם We-Ankor. "כל החברות המובילות בתחומים האלה הן לקוחות בענן - והמשבר הזה פגע בהן. אבל מי שפועל בענן יכול באופן מיידי להקטין את כמות המשאבים כדי להתאים עצמו לפעילות העסקית". בתקופה של משבר, חברה שיש לה ציוד פיזי כמו דאטה סנטרים והפעילות שלה יורדת, עשויה סתם להמשיך ולשלם על שרתים וציוד שהיא לא משתמשת בו. בענן אפשר להקטין את הוצאות ה-IT כדי לאפשר לארגון להמשיך לשרוד", הוא מוסיף.

אבטחת מידע

כשעובד ניגש למערכות המידע מתוך התשתיות הפיזיות של הארגון עצמו, משימת אבטחת המידע מאתגרת פחות מאשר בגישה מרחוק. "האתגר המרכזי במקרה השני הוא איך אפשר להמשיך לאפשר לעובדים להתחבר מרחוק, מכל התקן שיש להם, לתשתיות של הארגון. הרי עובדים שהיו בבית לא בהכרח ישתמשו במחשב של העבודה. חלקם ישתמשו במחשב פרטי, טאבלט, טלפון נייד וצריך לתת פתרונות אבטחה להכול", מסביר שריג. "אז מצד אחד העובדים מתחברים מכל מכשיר שהם רוצים, באמצעות תשתיות ה-Virtual Desktop שלנו, אבל מצד שני אנחנו לא יודעים אם המכשיר הזה מאובטח; אם יש לו אנטי וירוס; אם הוא לא נתון לחדירה של גורמים עוינים. ועדיין, אנחנו צריכים למנוע ממידע לדלוף החוצה, למנוע גישה אליו ולהגן על המערכות. אפילו אם אנחנו מצפינים את המידע בשם משתמש וסיסמה של העובדים, יש עדיין סיכון גדול שהם יעברו לאדם אחר", הוא מוסיף.

על רקע הדילמות הללו, התפתחה (עוד לפני משבר הקורונה) בקרב חברות שונות העוסקות באבטחת מידע התפיסה של Zero Trust. תפיסה זו אומרת שלא משנה מי העובד, מאיפה הוא מתחבר ומאיזה מכשיר, הארגון צריך להגן על הנכסים שלו ולאבטח אותם באופן אוטומטי. כל זאת ללא תלות ביכולת של העובד להגן על המידע. "כחלק מהתפיסה הזאת יש לנו את היכולות לזהות את המשתמשים בצורה טובה יותר, מעבר לשם משתמש וסיסמה", אומר שריג. "כל המערכות שלנו עובדות באופן אוטומטי ומתקינות את עצמן באופן אוטומטי על מכשירי הקצה שהעובדים מתחברים מהם", הוא מחדד.

אז בין אם המשבר קרוב או לא לסיומו, ובין אם צפויים לנו עוד משברים דומים בהמשך, שריג מחדד כי גם במצבי שגרה חשוב להיערך. "ההיערכות הזאת חשובה גם כדי להתמודד טוב יותר עם המשבר הבא, אבל גם עבור עבודה השוטפת. היעילות, הגמישות ונושא אבטחת המידע חשובים גם בעבודה היומיומית כי צרכים של ארגון משתנים, אבל היקף המידע שיש לו בדרך כלל נשאר גדול", הוא מסכם.

לפרטים על פתרונות תשתית מתקדמים בענן ואבטחת מידע הקליקו כאן>>

עוד כתבות

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

עו''ד דוד ליבאי / צילום: תמר מצפי

הלך לעולמו שר המשפטים לשעבר דוד ליבאי

ליבאי כיהן כשר המשפטים בכנסת ה-13 בממשלת רבין מטעם מפלגת העבודה ● בתפקידו כשר המשפטים דאג, בין השאר, לחקיקת רפורמה בדיני המעצרים והחיפושים ולחקיקתו של חוק הסנגוריה הציבורית ● היה שותף לחקיקת חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו וחוק יסוד: חופש העיסוק

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת צעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה - או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לארה"ב, וכיצד תושפע הפעילות בישראל?

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב, אסר על מכירתם במשך 100 שנים ● כעת האוסף מותר למכירה, והוא שווה סכום עתק

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; בשוק ממתינים לפרסום התחזיות להמשך

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● המשקיעים ממתינים לפרסום התחזיות להמשך שיתפרסמו היום בשעה 16:00 ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו מגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

מתנדבי משלחת של Jewish National Fund USA / צילום: ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה''ב

כך הגיעו לישראל משלחות של 3,000 מתנדבים בזמן המלחמה - לא כולם יהודים

ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה"ב הוביל 11 משלחות שהתנדבו ביישובים כמו שדרות, ארז, גבולות ואורים ● טלי צור־אבנר, ראש המטה בישראל: "הביקוש גבוה, יש רשימות המתנה" ● ישראל מתגייסת

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

המיליארדר דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות בסכסוך עם האחים גרטנר, בנימוק שאורנשטיין סבור כי גרטלר הוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות שלו עם יו"ר לשכת עוה"ד לשעבר אפי נוה, מהן עולה חשש ליחסי "תן וקח" בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

השקל נחלש בחדות מול המטבעות הזרים. אלו הסיבות

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי