גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

תיק ההשקעות האלטרנטיבי: אסטרטגיית הטרמפיסט למשקיע הישראלי

משקיעים פרטיים מוגבלים במשאבים וביכולות העומדים לרשותם ● לכן, כדאי להם להציץ לתיקי ההשקעות של גופים מוסדיים מובילים ולרכוב על הידע והניסיון שהביאו את המקצוענים להחלטה להשקיע באפיקים מסוימים - ולא באחרים

אסטרטגיית הטרמפיסט למשקיעים ישראלים / אילוסטרציה: shutterstock, שאטרסטוק
אסטרטגיית הטרמפיסט למשקיעים ישראלים / אילוסטרציה: shutterstock, שאטרסטוק

בעיית הטרמפיסט היא כינוי למצב שבו קבוצה מסוימת נהנית משירות או ממוצר מסוים מבלי שהיא נושאת בעלויות שלו, או שהיא נושאת בהן באופי חלקי. מקור השם: אדם המשתמש בתחבורה ציבורית בלי לשלם. אם רבים ינהגו כך, למערכת לא יהיה כסף כדי לפעול.

מה לבעיית הטרמפיסט ולטור בנושא השקעות אלטרנטיביות? לרשות המשקיעים הפרטיים והקטנים עומדים משאבים ויכולות מוגבלים. הרחבת היכולות האלה מתאפשרת על ידי הצצה לתיקי הגופים המוסדיים המובילים. הרגולציה בישראל מאלצת את גופי החיסכון לטווח ארוך לפרסם אחת לרבעון את תיק ההשקעות שלהם, ברמת הנכס הבודד. בתחום האלטרנטיבי מדובר באוצר, המאפשר למשקיע הקטן לגלות את מוצרי השקעה המועדפים על-ידי מקצועני השוק.

נכון, במקרים רבים יתקשה משקיע קטן להגיע להשקעות "הנוצצות" שמרכיבות חלק ניכר מהתיק האלטרנטיבי המוסדי. אך כשמצב זה מתאפשר, השקעת מוסדי בכיר מגדילה את הסיכוי כי נערכו מבחנים ובדיקות משמעותיות מצד אותו גוף, וכי המוצר עשוי להיות "איכותי" יותר.

בטורים הקרובים נציג את הגופים האלטרנטיביים המובילים בתיקי המוסדיים הישראליים - שתשעת הגדולים מביניהם הם הראל, כלל, מגדל, הפניקס, מנורה, עמיתים, פסגות, מיטב ואלטשולר - על פי תחומי הפעילות: נדל"ן ותשתיות, BO, קרנות גידור וקרנות חוב וקרנות הון סיכון (VC).

שיטת הבדיקה הייתה פשוטה: ספירה של המוסדיים מתוך התשעה המחזיקים במנהל (או קרן) מסוים. מובן שישנן קרנות רבות ואיכותיות נוספות בתיקי המוסדיים, וכי כמות המוסדיים לאו דווקא מצביעה רק על איכות.

קרנות השקעה (BuyOut)

ככלל, מדובר בחברות השקעה, הפועלות כשותפות שבה השותף הראשי (GP) מצרף שותפים מוגבלים (LP). השותף הראשי מבצע השקעות בחברות, משביח אותן ומוכר אותן בתוך תקופת חיי הקרן.

פימי (FIMI) - לאורך שנות קיומה גייסה פימי שש קרנות ויותר מ-3 מיליארד דולר. הקרן נמצאת כיום בתחילת גיוס הקרן השביעית, המתוכננת לגייס 1.2 מיליארד שקל. הקרן פועלת בעיקר ברכישת חברות תעשייה מקומיות ובהשבחתן. בין החזקותיה היום: נייר חדרה, קמהדע, מנועי בית שמש, המ-לט וחברות רבות נוספות. 

החזקות מוסדיים בקרנות השקעה (BuyOut)

פורטיסימו - פורטיסימו נוטה יותר לצד הטכנולוגי ובפורטפוליו שלה חברות טכנולוגיות רבות, לצד השקעות מסורתיות כגון סוגת ומלח הארץ. ההישג הגדול והמוכר של פורטיסימו הוא סיפור ההצלחה של סודהסטרים. הקרן סיימה לאחרונה גיוס קרן חמישית בהיקף של 620 מיליון דולר.

טנא - לטנא ארבע קרנות. תחילת דרכה בשיתופי פעולה מוצלחים עם התעשייה הקיבוצית ועם המושבים. בין החזקותיה בקרן האחרונה דלתות חמדיה, חוליות וטריפלוג, ובין החזקותיה אבן קיסר, כרומגן וטלדור. הצלחה משמעותית שנרשמה לה היא הנפקת אבן קיסר.

סקיי (SKY) - קרן סקיי גייסה שלוש קרנות בסך של 450 מיליון דולר. בין החזקותיה: חברת הדואר מסר, 013 נטוויזן, אביב שיגור, נטלי ו-IDB תיירות. ב-2020 רכשה SKY את חברת התיקים קל-גב ואת אזטק.

תחום נדל"ן ותשתיות

הגופים המוסדיים פעילים משמעותית, וישירות, בתחומי הנדל"ן והתשתיות. יחד עם זאת, ההתמחויות הנדרשות בתחום הובילו להקמת קרנות ייעודיות מתמחות, הפועלות בתחומים שבהם למוסדיים חסרון יחסי.

החזקות מוסדיים בקרנות נדלן ותשתיות

ריאלטי - הקרן פועלת להשבחת נדל"ן בישראל, ורוכשת בעיקר קרקעות או נכסים בעלי פוטנציאל להשבחה משמעותית, נכסים בעלי מורכבות, נכסים "במצוקה" ונכסים מניבים. היא מנהלת מעל 4.5 מיליארד שקל.

קרן תשתיות ישראל - הקרן הוותיקה בישראל בתחומי התשתיות. הקרן מנהלת ארבע קרנות, כולל קרן 4 שגייסה 260 מיליון שקל בתחילת השנה. עם השקעות הקרן בעבר ובהווה ניתן למנות את דרך ארץ, הבעלים של כביש 6 (נמכרה), תחנת החשמל דליה אנרגיות (נמכרה), מאגר הגז תמר, כביש 431, מתקן ההתפלה בפלמחים ועוד.

קרן נוי (NOY) - הוקמה בשנת 2011 ומנהלת שלוש קרנות. בין השקעות הקרן בעבר ובהווה ניתן למצוא את מתקני הסולאר באשלים ובמגלים, מתקן לאגירה שאובה בכוכב הירדן, דרך ארץ (כביש 6) חלקו הצפוני של כביש 6, עיר הבה"דים, מתקני הפקת אנרגיה מאשפה, מתקני PV ועוד.

קרן הליוס - הקרן, שהוקמה בשנת 2010, עוסקת בעיקר בתחומי האנרגיה והאנרגיה הירוקה, ומשקיעה בפרויקטי תשתית בארץ ובעולם (איטליה ואנגליה). הקרן מנהלת מאות מליוני אירו.

קרנות החוב

תחום החוב הפרטי בקרנות חדש יחסית בשוק ההון הישראלי. קרן קלירמרק, שהוקמה בשנת 2006, הייתה החלוצה המובילה בתחום. בחמש השנים האחרונות הוקמו מספר קרנות אשראי פרטיות, הפעילות בעיקר בתחום המזנין.

החזקות מוסדיים בקרנות חוב

רוב קרנות ההשקעה בחוב הינן קרנות מזנין (ארבל, שקד, ויולה) או חוב בעייתי (קלירמרק). חוב מזנין הוא חוב משני מסוכן יחסית, או שהבטוחות הניתנות לו "חלשות יחסית". חוב מזנין יישא ריבית גבוהה יחסית (כ-8%-10%) ולרוב יזכו המלווים גם ל-KICKER - אפשרות ליטול חלק בהצלחת החברה שלה ניתן החוב, כך שבתרחישים אופטימיים יכול המלווה ליהנות מתשואה גבוהה היכולה לעלות על 20%.

קרן יסודות - קרן המממנת יזמי נדל"ן לאורך כל שלבי הפרויקט - ליווי, השלמת הון עצמי וחילוץ הון עצמי. הקרן גייסה כבר שלוש קרנות.

קרנות גידור

תחום קרנות הגידור קיים בישראל זה עשורים, ופעילות בו יותר מ-100 קרנות. התחום מתאפיין בכניסה וביציאה של שחקנים רבים לאורך השנים, ועיקר המוצרים הם מוצרי מניות LONG-SHORT, המתחרים במדדי השוק המקומיים (אך לא רק).

קרנות הגידור שאותן מחזיקים הגופים המקצועיים בשוק הן לרוב ותיקות, ובעלות צוותים מקצועיים שהוכיחו את עצמם לאורך השנים. קרן ION משקיעה במניות ישראליות בבורסה האמריקאית (בעיקר), הקרנות נוקד וספרה פעילות בעיקר בהשקעה במניות בשוק המקומי ואילו קרן VAR מתמחה בחברות במצבים מורכבים (SPECIAL SITUATION).

גופי ההשקעה המקצועיים משקיעים במחקר ובהגנה מפני סיכונים שונים בבואם לבחור השקעה אלטרנטיבית. סביר להניח כי מעקב אחר הבחירות הללו, והשקעה בעקבותיהן, יובילו את המשקיע הקטן למוצרים בעלי תוחלת סיכון-סיכוי טובה יותר. זאת, כמובן, אם מתעלמים מהבחנתו של דאגלס אדמס: "בני אדם, אשר כמעט ייחודיים ביכולתם ללמוד מניסיונם של אחרים, יוצאי דופן גם בחוסר הרצון הבולט לעשות כך". 

הכותב הוא שותף באופטימום קפיטל - בנקאות להשקעות, ומכהן כדח"צ במנועי בית שמש, חברה בשליטת קרן FIMI הנזכרת בכתבה. אין לראות בכתוב ייעוץ בדבר כדאיות ההשקעה בניירות ערך או בנכסים פיננסיים כלשהם, או כשידול לקנות, למכור או להחזיק מוצרים פיננסיים. אין באמור כדי להחליף שיקול דעת עצמאי או התייעצות עם יועץ מומחה. לכותב או לגורמים הקשורים עימו יש - או יכולות להיות - החזקות או עניין אחר במוצרים הפיננסיים המוזכרים בטור

עוד כתבות

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

השר לביטחון לאומי, איתמר בן גביר / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

השר בן גביר נפגע בתאונת דרכים: מצבו קל-בינוני

בן גביר הגיע לזירת הפיגוע ברמלה, התראיין וכשעזב את המקום - היה מעורב בתאונת דרכים • רכבו של השר התהפך והוא פונה לטיפול רפואי • לפי עד ראייה: רכב השר חצה באור אדום • ארבעה בני אדם נוספים נפצעו בתאונה, מצבם קל-בינוני

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא תחתית עבורנו": למה אינטל אכזבה כל כך את המשקיעים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

וול סטריט / צילום: Shutterstock

שבוע המסחר הטוב מנובמבר: נאסד"ק קפץ ב-2%

מניית גוגל זינקה בכ-10%● אינטל איבדה כ-9% ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי