גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

משבר הוא גם הזדמנות: אילו עקרונות חשוב ליישם בהשקעה במדדי אג"ח?

משברים בשווקים יכולים לשמש כר פורה ללימוד מטעויות ולהפקת לקחים, שיאפשרו לנו להיות משקיעים טובים יותר בעתיד ● הניסיון מלמד שבהשקעה במדדים של איגרות חוב, כדאי להביא בחשבון סיכונים שנוטים להתממש באירועי קיצון

דירוג אג"ח/ צילום: שאטרסטוק
דירוג אג"ח/ צילום: שאטרסטוק

בפוליטיקה נהוג לומר "לעולם אל תבזבז משבר טוב". בהקבלה לעולם הכלכלי, המשפט הזה רלוונטי מאוד ללקחים שעלינו להפיק כתוצאה ממשברים פיננסיים.

נתחיל בכך שאירועי קיצון נוטים להיות שונים זה מזה. המשמעות היא שמצד אחד, חשוב לנצל כל משבר פיננסי על מנת להפיק תובנות השקעה חדשות, אבל בד בבד צריך לזכור שגם אם נקפיד ליישם את כולן בצורה מדוקדקת בתיק ההשקעות שלנו, עדיין לא נהיה חסינים לחלוטין מפני מאורעות המשבר הבא.

מכיוון שחלק הארי של הכסף שלנו מושקע באיגרות חוב, אתמקד בטור זה בכמה מסקנות שרלוונטיות לכל אחד מאיתנו.

המשקיעים נוטים לרדוף אחרי תשואות העבר / אילוסטרציה: shutterstock, שאטרסטוק

אסור לזלזל בנזילות

הטבע האנושי מכוון אותנו לנוע אל קצוות שונים, בהתאם למצב הרוח ולסביבה שבה אנו נמצאים. בתקופות טובות, משקיעים רבים מתאפיינים בביטחון עצמי גבוה, שגורם להם לזנוח עקרונות השקעה בסיסיים, לטובת הגדלת פוטנציאל התשואה שלהם. במילים אחרות, המשקיעים רודפים אחרי תשואות העבר שנרשמו בשווקים, ומנסים "לתפוס כמה שיותר לפני שייגמר".

עיקרון מהותי שנוטה ללכת לאיבוד בתקופות גאות הוא חשיבות הנזילות. הכוונה פה אינה שמירה על רכיב של נזילות בתיק ההשקעות, כמו למשל מזומנים או פיקדונות לזמן קצר, שישמשו אותנו בעת הצורך. רכיב נזילות הוא סוגיה של צורכי השקעה, ומשתנה בין אדם לאדם.

לעומת זאת, רמת הנזילות של נכסי ההשקעה שלנו אינה תלויה בסוג המשקיע, אלא במאפייני ניירות הערך שבהם אנו משקיעים. לדוגמה, ככל שסדרת אג"ח גדולה יותר, לרוב היא תיהנה מסחירות גבוהה יותר בבורסה, וכתוצאה מכך, תהיה נזילה יותר עבור משקיעים המעוניינים לממש במהירות את השקעתם.

לעומת זאת, סדרות אג"ח קטנות יותר, או סדרות אג"ח שנמצאות קרוב יותר לפדיון, מאופיינות לרוב ברמת סחירות נמוכה יותר. ואז, כאשר תמונת המצב בשווקים מתהפכת, רמת הנזילות בהם מתרוקנת, ומכירת ההחזקה כרוכה לא פעם בוויתור על שיעור ניכר מקרן ההשקעה.

על כן, למרות הפיתוי הגדול להתמקד בהשקעות אטרקטיביות, שלעתים תכופות מאופיינות בנזילות נמוכה יותר ביחס לממוצע בשוק, לא מומלץ לזלזל בחשיבות רמת הנזילות של נכסי ההשקעה שלנו - וכדאי להגביל את החשיפה להשקעה במדדים המורכבים בעיקר מסדרות אג"ח בעלות נזילות נמוכה.

המח"מ הוא לא תמיד אויב

באופן אינטואיטיבי, מח"מ (משך חיים ממוצע) של איגרת חוב נקשר לסיכון. התפיסה הרווחת היא שככל שמח"מ האג"ח ארוך יותר, כך רמת הסיכון בהשקעה בה גבוהה יותר. אבל תיאוריה לחוד ומציאות לחוד.

בפועל, ראינו שדווקא מדדי אג"ח קונצרניות במח"מ קצר הן אלו שחוו את הפגיעה הקשה יותר במשברים האחרונים.

איך זה קורה? בניגוד לסדרות אג"ח ממשלתיות, שבהן מתקיימת סימטריה בנוגע לסיכון שהמשקיעים מעניקים להסתברות שהמדינה לא תחזיר את החוב בטווחי הזמן השונים בסדרות האג"ח שהנפיקה, בקונצרני זה לא המצב.

אם ניקח שתי סדרות חוב של אותו תאגיד, הנמצאות באותו סדר נשייה במבנה החוב של החברה, וכל המאפיינים שלהן יהיו זהים למעט מועד הפדיון, נראה הבדלים בתשואה הגלומה בהן, ובמרווח האשראי שלהן, ביחס לאג"ח ממשלתיות לטווח דומה.

לרוב, הסדרות הארוכות יותר של אותו מנפיק יאופיינו בפוטנציאל תשואה גבוה יותר, וזאת משום שככל שמועד החזר החוב רחוק יותר, כך ההסתברות שהמנפיק לא יעמוד בהתחייבותו גדולה יותר.

מצד שני, הסדרות במח"מ הקצר מאופיינות בהסתברות נמוכה יותר לאי-תשלום, כי הן קרובות יותר למועד הפדיון שלהן. אבל, מה קורה בעתות משבר? הסיכון מתממש ביתר שאת דווקא בסדרות הקצרות, ולכן, הן מאופיינות בקפיצה משמעותית יותר בתשואה לפדיון ובמרווח האשראי.

נקודה נוספת שמשפיעה על מדדי האג"ח בהקשר זה היא זמן ההתאוששות. באירועי קיצון, ממד הזמן באג"ח פועל נגד המשקיעים, ולעתים קרובות, סדרות אג"ח נגרעות מהמדדים לפני שהן מספיקות להשיב את הירידה שנרשמה בהן. לכן, חשוב להתייחס למח"מ של סדרות אג"ח באופן אינטואיטיבי פחות, ודווקא לצמצם את מגבלות ההשקעה בסדרות אג"ח במח"מ ארוך.

הרבה סדרות זה לא מספיק

כשמשקיעים באג"ח מדינה, ההחלטות שעלינו לקבל בתיק ההשקעות הן פשוטות יחסית. עקרונית, אפשר להשקיע באג"ח ממשלתית אחת ולהיות בטוחים שנקבל את כספנו בחזרה בתוספת ריבית והצמדה.

אבל כשמשקיעים באיגרות חוב של חברות, השקעה בחברה יחידה היא ממש לא אופציה. הכלל הבסיסי בהקשר זה הוא לפזר את ההשקעה כדי להקטין את רמת הסיכון כמה שיותר.

כברירת מחדל, כמעט כל מדד אג"ח קונצרני מיישם כלל זה. יחד עם זאת, נשאלה השאלה האם פיזור האשראי ה"מובנה" במדדי אג"ח הוא מספיק? התשובה שסיפק המשבר האחרון היא שלא.

הסיבה המרכזית לכך היא שסיכון האשראי המרכזי במדדים טמון במנפיקים ספציפיים. במילים אחרות, פיזור המדד על פני מגוון רחב של סדרות אג"ח אומנם מקטין את פוטנציאל הנזק של סדרה בודדת, אבל אינו ערובה לחסינות המשקיעים במדד באירועי קיצון. הרי ייתכן שמנפיק מסוים, שהעסקים שלו נפגעו במשבר, ייצור נזק משמעותי במדד בשל העובדה שמספר סדרות אג"ח שהנפיק, נכללות במדד.

והסיכון הזה קיים במרבית המדדים הקונצרניים בישראל, מכיוון שתקרת המשקל של מנפיק בודד במדד נעה לרוב בין 20% ל-24%. במצב זה, מספיק שיש מנפיק דומיננטי, שמשקל כל סדרות האג"ח שלו במדד עומד על 10%, והוא עומד במרכז המשבר בשווקים, כדי שהמשקיעים במדד ישלמו את המחיר. 

מסיבה זו, חשוב לייצר מגבלות אפקטיביות מעבר למגבלת המשקל שיש לסדרה בודדת במדד (לרוב מדובר באחוזים בודדים לסדרה).

למעשה, הדרך הנכונה לייצר פיזור אשראי יעיל במדד היא לקטום משקל למנפיקים ולא לסדרות, באופן שמנפיקים שהנפיקו כמות גדולה של סדרות אג"ח לא יזכו למשקל גבוה יותר ביחס למנפיקים שהנפיקו סדרה אחת בלבד. 

הכותב הוא מייסד ומנכ"ל אינדקס מחקר ופיתוח מדדים בע"מ, המתמחה במחקר ופיתוח, חישוב ועריכת מדדי ניירות ערך למגוון צרכי השקעה. אין באמור ייעוץ/שיווק השקעות המתחשב בנתונים ובצרכים האישיים של כל אדם ו/או תחליף לשיקול דעתו של הקורא ו/עצה או המלצה לרכישה או למכירת ני"ע או מוצר פיננסי כלשהו

עוד כתבות

שלמה אליהו, בעל השליטה במגדל / צילום: תמר מצפי

לחץ המכירות על מניית מגדל השתחרר, ואליהו כבר מורווח מעל 3 מיליארד שקל

מימוש אופציות על־ידי גופים מוסדיים הכביד עד לאחרונה על מניית מגדל ● בעל השליטה, שלמה אליהו, יכול כעת לחייך, אך השקעה במדד הביטוח הייתה מניבה לו תשואה של פי כמה וכמה

שלמה קרמר / צילום: Eclipse Media and Leonid Yakobov

חברת הסייבר של שלמה קרמר מגייסת 360 מיליון דולר והופכת לאחת הגדולות בישראל

סבב הגיוס הנוכחי של קייטו נטוורקס בוצע לפי שווי חברה של כ-4.8 מיליארד דולר, זאת לעומת 3 מיליארד דולר לפני פחות משנתיים ● בכך היא הופכת לאחת מחברות הסייבר הישראליות בעלות השווי הגבוה ביותר ● שיעור הצמיחה הגבוה של החברה מקרב אותה ליציאה להנפקה, אם כי טרם נודע האם היא מתקרבת לרווחיות

וול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

המניה הלוהטת שחזרה לככב בוול סטריט, והמניות שאכזבו בת"א

האופטימיות ביחס להסכמי הסחר והמערכה הקצרה עם איראן צבעו את המסכים בבורסה בתל אביב ובוול סטריט בירוק במהלך החודש החולף ● סקטור השבבים ובעיקר מניית אנבידיה הובילו את העליות, מי אכזבו והאם הראלי יימשך?

מבנה נטוש בחיפה / צילום: תמר מצפי

בחיפה יש כ-700 בניינים נטושים. לעירייה יש יוזמה להשמיש אותם

בחיפה יש כ-700 בניינים נטושים, הגורעים מהכנסות הארנונה כ־33 מיליון שקל בשנה ● כעת בעירייה נוקטים במספר צעדים להילחם בתופעה, בין היתר בעירייה יסייעו בקידום תוכניות או היתרי בנייה, כמו גם קידום חקיקה על פיה יחויבו בעלי הנכסים לשלם עליהם ארנונה לאחר 3 שנים

מנכ''ל פריון, טל יעקובסון / צילום: אוהד דיין

גם הפניקס דורשת מפריון לבטל את גלולת הרעל: "רואים בחומרה את התנהלות הדירקטוריון"

הפניקס מצטרפת לדרישה של ווליו בייס לבטל את גלולת הרעל ● השתיים מבקשות לכנס אסיפת בעלי מניות ובה להצביע על ביטולה ודרישה לאישורה ברוב רגיל ● בפניקס אומרים שהתוכנית אומצה תוך התעלמות מהנזקים שייגרמו לבעלי המניות

מטוס של איזי ג'ט / צילום: Shutterstock

באופן חריג, חברות התעופה הזרות והישראליות מתאגדות. מה הן דורשות?

בחברות התעופה הישראליות והזרות מאחדים כוחות ומבקשים הקלות בחוק שמחייב אותם לפצות נוסעים שבוטלה טיסתם ● החוק כבר תוקן לפני מספר חודשים כדי לתת מענה לחברות תעופה בזמן חירום, וכעת החברות מבקשות שהמדינה תספוג את הנזק במקומן ● "אנחנו נמצאים בזמן קריטי בו חברות התעופה בוחנות האם יחזרו לארץ"

כסף בקיר. עם שחר שני / צילום: פרטי

תכנון המס אפשר לו לקנות שתי דירות להשקעה, והוא רק בן 23

שחר שני עבד כנער בצביעת בתים ובשיפוצים, ולכן לא נבהל מקניית דירה שזקוקה לשיפוץ ● לאחר מכן מינף את הניסיון שצבר בבית ואת מבצעי הקבלנים - כדי להחזיק שתי דירות בגיל שבו רוב הצעירים עוד חוסכים לטיול אחרי צבא

ראש ממשלת בריטניה קיר סטארמר ושרת האוצר רייצ'ל ריבס / צילום: ap, POOL

הטבת מס בת 200 שנה בוטלה והמיליונרים נוטשים את בריטניה

כ־16 אלף מיליונרים זרים עזבו את בריטניה מאז תחילת השנה, בעקבות ביטול הטבת המס בת 200 שנה שפטרה אותם מתשלום על הכנסות מחוץ למדינה ● כעת שרת האוצר רייצ'ל ריבס שוקלת לצמצם את הרפורמה - שהייתה הבטחת בחירות מרכזית של מפלגת הלייבור

בית המשפט העליון / צילום: Shutterstock, Seth Aronstam

בג"ץ דן בשידור ישיר בעתירות לגבי מינוי ראש השב"כ

רה"מ נתניהו מבקש למנות את האלוף דוד זיני לראש השב"כ בניגוד לעמדת היועמ"שית, שקבעה כי הוא בניגוד עניינים בגלל חקירות השב"כ נגד יועציו ● בג"ץ דן בשתי עתירות: האחת מבקשת לאפשר לנתניהו להשלים את המינוי, והשנייה מבקשת למנות ועדה בלתי תלויה לאיתור מועמדים לתפקיד ● כהונת סגן ראש השב"כ, ש', כמ"מ ראש השירות צפויה להסתיים באמצע יולי

ג'רמי בלנק, מבעלי יעז / צילום: תמר מצפי

ג'רמי בלנק פועל להביא את חברת ההתחדשות העירונית יעז להנפקה

יעז התחדשות עירונית, שבבעלות משפחת יקואל רייפמן וקרן קומיוניטי של בלנק, שואפת לגייס 65 מיליון שקל בהנפקה בתל אביב ● החברה, שבונה עשרות פרויקטים בת"א, סיימה את השנה החולפת עם מכירות של מעל 200 מיליון שקל ● השווי המתוכנן אינו מהווה הצפת ערך משמעותית

"כיפת סייבר": הפרויקט של ישראל עם בעלת הברית הקרובה באירופה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: קרן הפנסיה הנורבגית הודיעה כי לא תשקיע עוד בחברות טינסקרופ ואושקוש, פרטים חדשים על חיסול מדעני הגרעין האיראנים, וגרמניה מקימה עם ישראל "כיפת סייבר" ● כותרות העיתונים בעולם

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

ירידות קלות בבורסת תל אביב; מניות הנדל"ן יורדות

חצי שנה פנומנלית בבורסה בת"א: 28 שיאי כל הזמנים, 9 הנפקות ראשוניות, ושני מדדים שכיכבו מעל כולם ● השקל יציב הבוקר, הדולר בעולם בשפל של מעל 3 שנים ● S&P 500 חצה לראשונה את רף ה-6,200 נקודות ● גאופוליטיקה, מלחמת הסחר ו-"רגע ליז טראס" - בבלומברג מנתחים את הסיכונים בוול סטריט במחצית השנייה של השנה

פגיעת הטיל האיראני בבאר שבע / צילום: ap, Leo Correa

השקל החזק רק ימתן: הגזירות שמאיימות להקפיץ את מחירי המכוניות החשמליות

הטלטלה במשק בעקבות המלחמה מערפלת את אופק התכנון של ענף הרכב למחצית השנייה של 2025 ומעבר לה ● בקרוב אפשר לצפות לגזירות מס חדשות, ומנגד, לשערי מטבע נוחים שיהוו גורם מאזן ● אבל עם תנאי מאקרו הפכפכים ואי-ודאות ביטחונית, גם תחזיות זהירות הן מסוכנות

יריד דירות נדלניישן של יד2 / צילום: רוני הרמן

רוכשי הדירות היו אמורים לשלם פחות על המשכנתא, למה זה לא קורה?

התמתנות קצב האינפלציה, הירידה בתשואות האג"ח והצפי להורדת ריבית - מאותתים על הקלה גם בריבית המשכנתאות ● אבל בבנקים לא ממהרים להפחית לפני שייראו מגמה חיובית לאורך זמן

השקל מתחזק, אבל מחירי המזון לא יורדים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

השקל מתחזק ומחירי הסחורות בירידה, אז למה ההוזלות לא מגיעות לצרכנים?

הדולר נחלש, מחירי הסחורות בירידה - אבל המחירים בסופר לא צפויים לזוז בקרוב ● בכירים בתעשייה מסבירים כי היבואנים והיצרנים לא ממהרים להוזיל בשל התנודתיות הרבה של השקל, התחייבויות עבר וקשיים לוגיסטיים ● ירידות מחירים, אם יגיעו, לא צפויות לפני 2026

מוחמד אל־ג'ולאני / צילום: Associated Press, Mosa'ab Elshamy

גם איראן וחיזבאללה בפנים: כך ייראה ההסכם הצפוי עם סוריה

שרי החוץ של מדינות ה-G7: יש לפעול לחידוש המו"מ עם איראן על הסכם הגרעין ● נשיא ארה"ב, דונלד טראמפ, הסיר את הסנקציות מהמשטר בסוריה ● דיווחים ערביים: כוחות צה"ל פועלים באזור שכם ● עדכונים שוטפים

ועדת חוץ וביטחון / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

דרמה פוליטית: גדי איזנקוט פורש מהמחנה הממלכתי ויתפטר מהכנסת

איזנקוט אמר בשיחות סגורות כי "הפריימריז כפי שהתגבשו במחנה הממלכתי לא מאפשרים התמודדות אמיתית, ואינם מבטאים עקרונות דמוקרטיזציה שנדרשים בראייתי למפלגת שלטון" • בתחילת החודש, סיעת המחנה הממלכתי קיימה ישיבה שבסופה הוחלט כי ייערכו בחירות לראשות המפלגה

מנכ''ל אנבידיה, ג'נסן הואנג / צילום: ap, Nic Coury

האם זו החברה הראשונה בוול סטריט שתגיע לשווי שוק של 6 טריליון דולר

58 מתוך 66 האנליסטים שמסקרים את מניית אנבידיה בוול סטריט ממליצים לרכוש אותה, ואנליסט אחד אף צופה שהיא תזנק עד למחיר של 250 דולר, כ-60% מעל מחירה כעת ● "אנחנו בנקודה שבה אנבידיה מתחילה להגדיל את ייצור שבבי ה-Blackwell"

הבורסה בטוקיו, יפן / צילום: Shutterstock, Ned Snowman

על רקע משבר בשיחות הסחר עם ארה"ב, בורסת טוקיו יורדת ב-1%

הדולר בעולם בשפל של מעל 3 שנים • S&P 500 חצה לראשונה את רף ה-6,200 נקודות • גאופוליטיקה, מלחמת הסחר ו-"רגע ליז טראס" - בבלומברג מנתחים את הסיכונים בוול סטריט במחצית השנייה של השנה

המשרוקית מארחת. חברה ממשלתית / צילום: Shutterstock

להפריט או לא? זה המושג שעומד בלב המחלוקת המתמשכת

בממשלה נאבקים על השליטה בהן, והוויכוחים אודותן נמשכים כבר עשורים • מה עומד מאחורי "החברות הממשלתיות"? ● המשרוקית של גלובס מציגה: המוניטור מבאר מושגים