גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

משבר הקורונה חשף את הבטן הרכה של תקן IFRS16: "ההקלות לשוכרים בקניונים מערערות את נאותות מודל החכירות"

שנה לאחר כניסתו לתוקף של תקן החשבונאות המכליל דמי חכירה כהתחייבות מימונית ולא תפעולית, ובהינתן משבר הקורונה, אומר רו"ח שלומי שוב כי התהפוכות במרכזים המסחריים מרמזות כי "בהחלט ייתכן שהמודל הלך רחוק מדי"

מקרו"ח שלומי שוב / צילום: גבריאל בהרליה
מקרו"ח שלומי שוב / צילום: גבריאל בהרליה

שנה בלבד לאחר כניסתו לתוקף של תקן החשבונאות IFRS 16, נראה כי מוסדות החשבונאות הבינלאומיים הלכו רחוק מדי עם הכללתם של דמי החכירה כהתחייבויות מימוניות ולא תפעוליות. התפרצות מגפת הקורונה בעולם והחלטת המדינות השונות על סגירה גורפת של מרכזי המסחר, מעמידות בספק רב את ההנחה הבסיסית של מודל התקן החדש, שלפיה הסכם חכירה ארוך טווח של נכס - כמוהו כהלוואה שניטלה לצורך רכישת הנכס.

כבר כעת ברור כי בעקבות סגירת הקניונים והמרכזים המסחריים בישראל, נאלצו כמה בעלי נכסים לוותר על דמי שכירות בתקופה שבה החנויות היו סגורות. חלקם אף נמצאים כיום בדין ודברים מחודש עם השוכרים על פתיחת הסכמים חתומים ושינוי התנאים, לאור המצב החדש שיצרה המגפה.

המודל החשבונאי החדש משפיע דרמטית על דוחות הקמעונאיות

כל אלה מעלים שאלה האם המודל החשבונאי החדש והמהפכני, שהכניס באופן גורף את החכירות התפעוליות למאזן של החברות הקמעונאיות ויצר להן התחייבויות עתק וגידול של עשרות אחוזים ב-EBITDA (רווח לפני הוצאות ריבית, מס, פחת והפחתות), הוא בכלל נכון? לדברי רו"ח שלומי שוב, ראש תוכנית חשבונאות וסגן דיקן בבית ספר אריסון למינהל עסקים של המרכז הבינתחומי הרצליה, ההקלות והוויתורים שניתנים לשוכרים בעקבות המשבר, מערערים במידה רבה את נאותות המודל החשבונאי החדש של החכירות ביחס לאותם שוכרים.

לדברי רו"ח שוב, הסיבה לכך נובעת מהעובדה שאותם ויתורים והקלות מעידים, למעשה, על השתתפות של המחכיר בסיכונים תפעוליים. זאת, בעוד שלפי המודל החשבונאי החדש, עצם הכניסה לחוזה חכירה יוצרת לחוכר התחייבות פיננסית קשיחה בגובה הערך הנוכחי של דמי החכירה העתידיים.

"יצר התחייבויות חדשות במאזן של החוכרים"

"הקוריוז הוא שמבחן לחץ רב עוצמה זה של המשבר מתרחש כשזה עתה רק פורסמו הדוחות הכספיים השנתיים הראשונים (2019) שבהם יושם המודל לראשונה, ואחרי כמעט עשור של עבודה מאומצת של מוסדות התקינה החשבונאית המובילים בעולם (IASB וה- FASB)", מסביר רו"ח שוב. "המודל החשבונאי החדש יצר התחייבויות פיננסיות חדשות במאזן של החוכרים, ולאלה קיימות השלכות פוטנציאליות רבות בעיני המשקיעים, בין השאר, כתוצאה מהשפעות על יחסים פיננסיים בסיסיים של מינוף ורווחיות".

אבל האם אין הדבר דומה להקלות שנותנים הבנקים ונותני האשראי האחרים ללווים שלהם? לדברי רו"ח שוב, התמונה בהלוואות הפיננסיות שונה לחלוטין. "כבר כעת ניתן לראות שבעוד שנותני אשראי נוטים להקל על הלווים במקרים מסוימים באמצעות דחיית החזרי ההלוואות, הרי שמחכירים נוטים להקל על הלווים במקרים מסוימים באמצעות ויתור על שיעור מסוים מדמי השכירות".

התחייבות קשיחה או רכה

"ככל שנראה בתקופה הקרובה את בעלי הנכסים הולכים לקראת החוכרים, יותר מאשר ויתורים של נותני אשראי אחרים, הרי שהדבר מעיד על כך שחוזי החכירה דומים יותר להתנהלות מול ספקים ונותני שירותים במישור התפעולי, ולא אל מול נושים רגילים במישור הפיננסי. הנחת המוצא התיאורטית לוויתור היא שמקורו באי מתן השירות (כלומר, אי שימוש בנכס) - דבר שלא מתקיים ביחסים פיננסיים לא תפעוליים כמו קבלת הלוואה מבנק", מסביר שוב.

  • אז המודל המהפכני הוא בכלל טעות?

"בהחלט ייתכן שהמודל החדש הלך רחוק מדי. כך, ההתייחסות הגורפת להתחייבויות חכירה כאל חוב פיננסי טומנת בחובה חסרונות רבים ומאופיינת בבעיות רבות, שעוד יתגלו בהמשך. עוד הרבה לפני משבר הקורונה, טענו סמנכ"לי כספים של חברות קמעונאיות כי מדובר בהתחייבות 'רכה', שבהינתן משבר כלכלי חריף, המשכיר יאלץ 'לוותר' על דמי השכירות, ובמקרים חריגים בלבד ידרוש יציאה של השוכר מהנכס. הטענה היתה שבשום אופן לא מדובר בהתחייבות פיננסית רגילה.

"מעבר לכך, את הקושי הרב שקיים בהשוואה בין ההתחייבות שנוצרת בגין חוזי חכירה רבים לבין התחייבות פיננסית רגילה, ניתן לראות גם מזוויות נוספות. למשל, בניגוד למכשירים פיננסיים, בהתאם למודל החדש אין לכלול במסגרת ההתחייבות דמי חכירה משתנים".

  • אז מה צריך להיות הפתרון, לדעתך?

"ייתכן שיהיה צורך ליצור דיפרנציאציה בין הסכמי החכירה השונים בדומה למודל החכירות הישן, אבל עם שיפור משמעותי, תוך התבססות על המידה שבה המחכיר חולק סיכונים תפעוליים עם החוכר. ניתן להעריך, למשל, שמערכת היחסים בין חוכר למחכיר היא במישור התפעולי יותר כשמדובר בחכירות של קמעונאים - כמו למשל, ויתור על דמי חכירה על ידי המחכירים לאור לכך שהחנות סגורה או שיש מיעוט קונים.

"מנגד, מערכת היחסים היא יותר במישור הפיננסי, כשמדובר בחכירות שאינן קצרות ביחס לאורך חיי הנכס, בתחומים כמו תעופה ותובלה ימית, שבהם גם האינטראקציה בין החוכר למחכיר מינורית. שם, ככל הנראה, מהות החכירה אכן דומה לרכישת נכס בהלוואה. כלומר, לא מדובר בחזרה מלאה למודל החשבונאי הקודם, אלא בחידוד שאלת קיומה של שליטה בנכס זכות השימוש בהיבט של חלוקת הסיכונים - כמו מידת הגמישות דה-פקטו שיש לחוכר לצאת מהחוזה או לשנותו. בהתייחס להבחנה שהיתה נהוגה בעבר בין חכירה מימונית לבין חכירה תפעולית, ניתן לעשות זאת באמצעות קביעת מאפיינים נוספים להבחנה, המבוססים על מהות יחסי החכירה ומאפייניה".

"בשורה התחתונה, מצב דברים שבו לחוכר קיימת יכולת מעשית שלא לשלם את דמי השכירות, אם לא התקבלו 'שירותי החכירה', או אפילו אם יש לו זכות דה-פקטו רק להפחתת דמי השכירות, דומה במהותו לחוזה שירותים חוץ-מאזני רגיל, שכן הדגש הוא על קבלת השירות. אין עדיין מספיק נתוני אמת מהמשבר, אבל התחושה היא כי זו לא אותה התנהלות כמו מול נושים פיננסיים, אלא היא דומה יותר במקרים מסוימים להסכם שירותים".

  • האם מעבר אפשרי לדמי שכירות מבוססי מחזור גם יכול לפתור את הבעיה?

"בהחלט כן. לפי המודל החשבונאי הקיים, הרישום המאזני של החכירה בספרי החוכר נגזר אך ורק מדמי שכירות קבועים, שעד כה היו המרכזיים בחוזים בישראל. ככל שדמי השכירות בחוזים בקניונים ובמרכזים המסחריים יהפכו בעקבות המשבר להיות משתנים - כלומר, מבוססי מחזור, הרי שגם לפי המודל החשבונאי הקיים הם לא יופיעו במאזנים של החברות הקמעונאיות, וזהו גם סוג של פתרון לבעיה".  

עוד כתבות

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן