גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בנק ישראל רוצה לתפוס פוזיציה לטווח ארוך בשוק הקונצרני. האם יתערב גם בהסדרי חוב?

הבנק המרכזי נהפך בראשונה לבעל עניין של ממש בשוק האג"ח הקונצרניות ● המשנה לנגיד, אנדרו אביר: "לא מיהרנו להיכנס לשוק הקונצרני. זה להכניס את הבנק לשאלות שהן לא ההתמחות שלו" ● ענת גואטה, יו"ר רשות ני"ע: "אי-אפשר להתעלם מהסיכונים שיוצרת התערבות הבנק בשוק"

אנדרו אביר / צילום:ליאור מזרחי
אנדרו אביר / צילום:ליאור מזרחי

"התערבות בנק ישראל בשוק האג"ח הקונצרני חיונית ומבורכת, אבל אי-אפשר להתעלם מהסיכונים שהיא יוצרת", כך אמרה אתמול יו"ר רשות ניירות ערך, ענת גואטה, בכנס בנושא תוכנית בנק ישראל לרכישות אג"ח קונצרניות שנערך באוניברסיטת תל-אביב.

המשנה לנגיד בנק ישראל, אנדרו אביר, הציג בכנס את ההיבטים השונים של התוכנית. הוא גילה כי הבנק יחזיק באיגרות החוב שירכוש עד למועד פירעונן, אבל הודה כי אין לו עדיין מושג כיצד יפעל בתרחיש שבו חברות שהוא מחזיק באג"ח שלהן יגיעו להסדר חוב. הכנס נערך באמצעות תוכנת זום, על ידי מרכז פישר לממשל תאגידי ולרגולציה של שוק ההון בפקולטה למשפטים, מכון קסירר למחקר בחשבונאות בפקולטה לניהול ע"ש קולר והקתדרה לשוקי הון ומוסדות פיננסים, באוניברסיטת תל אביב.

גואטה ציינה כי השווקים בארה"ב ובאירופה התחילו להתאושש בדיוק ביום שבו הפדרל ריזרב וה-ECB (הבנק המרכזי של אירופה) הצהירו על הפעלת תוכניות הרחבה כמותית ורכישת נכסים פיננסיים בהיקף חסר תקדים.

"הבנקים המרכזיים בעצם הודיעו שהם בונים גשר ליום שאחרי הקורונה. אנחנו צריכים לבנות גשר כזה גם בישראל, ולכן הפעולה של בנק ישראל חיונית ונחוצה, אבל אי אפשר להתעלם מהצד של הסיכונים והסיכון הוא שהמחיר של מעורבות הבנקים המרכזיים עלולה להתבטא בשיבוש פוטנציאלי במנגנוני התמסורת לטווח הארוך שבין מחיר לבין שווי הוגן. סיכון נוסף שצריך לדבר עליו קשור באטסטרגיית היציאה. אנחנו רואים שלבנקים מרכזיים שנכנסו לשוק - קשה מאוד לצאת ממנו", אמרה.

גואטה הוסיפה כי בשל מאפייניו הייחודיים של שוק החוב בישראל, "יש לנו אחריות ייחודית כלפי ציבור המשקיעים בשוק החוב. המטרה שלנו כרגולטור תהיה לוודא שיעילות השוק נשמרת ותשומת הלב של המשקיעים תהיה ממוקדת בערך הכלכלי של החוב, ולא בתוצאה של המחיר, שעלולה לא לשקף את הערך ההוגן שלו".

אביר התייחס לנושא ואמר: "נאפשר לשוק לטפל בנושא של תמחור בין חברה אחת לחברה שתיים. אני לא רוצה להחליף את השוק בתמחור של סיכונים השוואתיים. זה לא סתם שלא מיהרנו להיכנס לשוק האג"ח הקונצרני - כי זה להכניס את הבנק המרכזי לשאלות שזה לא ההתמחות שלו ולא האחריות שלו".

אביר התייחס להתערבות הבנק המרכזי על רקע מצוקת הנזילות במט"ח שאליה נקלעו הגופים המוסדיים, ואמר כי הבנק הבהיר כי לא ימהר לשוב ולסייע בעתיד. "אחד השחקנים אמר לי שהוא מצפה שהבנק המרכזי יסייע לו באירוע שקורה פעם ב-100 שנה. עניתי לו שאם זה יקרה פעמיים בתוך חצי שנה, אז זה כבר לא אירוע של פעם ב-100 שנה, ואתם תצטרכו להתמודד לבד. אני חושב שהם הבינו את הרמז והם לוקחים צעדים לשפר את הנזילות שלהם, כדי שלא ייקלעו למצב כזה שוב".

"חשוב למנוע שהפדיונות יגיעו לפנסיה"

בנק ישראל הכריז על תוכנית ההרחבה הכמותית הראשונה שלו ב-23 למרץ, על רקע זינוק מדאיג בתשואות על האג"ח הממשלתיות. זה היה שבועיים לאחר שהפדיונות בקרנות הנאמנות רשמו שיא שלילי יומי של 8.2 מיליארד שקל ביום (ב-9 למרץ).

"צריך להבין, ב-2008 לא היה דבר כזה, לא התקרבנו לסכומים כאלה", אמר אביר. "בשבילנו מה שהיה חשוב מאוד היה למנוע שהפדיונות בקרנות הנאמנות יגיעו לקרנות הפנסיה. לכן, הפעלנו את תוכניות ההרחבה הכמותית".

הבנק המרכזי הקצה מסגרת של 50 מיליארד שקל לתוכנית ההרחבה הכמותית לרכישת איגרות חוב ממשלתיות. מדובר בסכום גדול פי שלושה מהיקף רכישות האג"ח שנעשה ב-2009 (כ-18 מיליארד שקל). האפקט של ההכרזה היה מיידי: תשואות האג"ח הממשלתיות צנחו בתוך שעות בעשרות אחוזים: מחירה של אג"ח ל-10 שנים שנסחרה במחיר המגלם תשואה של 1.4%, זינק למחיר המגלם תשואה של 1% במהלך יום המסחר של 23 במרץ (והמשיך מאז לרדת לכיוון ה-0.6%).

פרופ' דן עמירם, סגן דיקן הפקולטה לניהול באוניברסיטת תל אביב, שהנחה את הכנס אתמול, סיפר על בדיקה מעניינת שערך עם מנהלי חדרי מסחר גדולים. "שאלתי אותם שאלה היפותטית: 'מה לדעתכם היה קורה לעקום התשואות הממשלתיות, אלמלא ההתערבות של בנק ישראל?'. קיבלתי תשובה די דומה מכולם: האג"ח הממשלתית ל-10 שנים שנסחרת כיום סביב 0.6%, היתה נסחרת באזור 0.83%. 0.2% יותר זה המון במונחי התשואות הנמוכות שיש כיום, ולא רק זה, גם העקום הרבה יותר שטוח ויש לזה משמעות גדולה מאוד ביכולת למחזר חוב", אמר עמירם.

ומה באשר לשוק האג"ח הקונצרני. "ה-QE הרגיע גם את שוק האג"ח הקונצרני שהיה בכשל שוק טוטלי בימים האלה", הסביר אביר. מדוע אם כן היה צורך להתחיל ברכישות האג"ח הקונצרני כעת? "החלטנו להפעיל את הכלי של האג"ח הקונצרני כדי להיות Ahead of the curve", הסביר אביר. "היה ברור לנו שאנחנו נכנסים לתקופה ארוכה שבהן החברות יצטרכו את הנזילות במאזנים שלהן. אנחנו לא רוצים להיות במצב שתהיה פאניקה או ריצה - ורק אז נתחיל".

"התחלנו לקנות ברגע שהוכרזה התוכנית"

בנק ישראל הקציב 15 מיליארד שקל לתוכנית הרכישות של אג"ח קונצרניות - סכום המהווה כ-5% מהיקף השוק. הרכישות יהיו מוגבלות לחברות בדירוג אשראי של A מינוס. הבנק הכריז על תוכנית רכישת האג"ח הקונצרני ב-6 ביולי. "התחלנו לקנות ברגע שהכרזנו על התוכנית", גילה אביר. "זה מראה עד כמה זה כלי יעיל מבחינת time to market".

עוצמת התגובות הפתיעה את אנשי בנק ישראל. "זה לא הכלי הכי חשוב שהפעלנו, ובוודאי כלי הרבה פחות חשוב מהריבית או רכישות האג"ח הממשלתי, אבל זו ההחלטה שקיבלנו בעקבותיה הכי הרבה פניות מהשוק", אמר אביר.

"אין ספק שהשוק חיכה לזה", אמר עמירם. "ביומיים הראשונים התל-בונדים קפצו ב-2.5% שזה המון". עמירם התייחס לרכישת האג"ח הקונצרני בהקשר הגלובלי, וציין שהפד רוכש גם אג"ח קונצרני בדירוג נמוך יותר. הוא סיפר כי הבנק המרכזי ביפן מחזיק כיום כ-60% מכל תעודות הסל המנייתיות ביפן. "15 מיליארד שקל נשמע אולי הרבה, אבל זה לא הרבה. הבעיה קשורה בנזילות של השוק ובעומק של השוק. מחזור הפעילות היומי באג"ח הקונצרני בישראל הוא סביב 0.9-1.0 מיליארד שקל ביום, אם נוריד את כל הסדרות שהבנק לא אמור לקנות המחזור היומי הוא 600 מיליון שקל - זה מעט מאוד. הבנק צריך פעול בפינצטה, כי לעצם ההתערבות יש השפעות רוחב מאד גדולות".

עמירם ציין כי בשונה משוק האג"ח הממשלתיות, הפעילות של הבנק בשוק הקונצרני מאוד לא שקופה: "הברוקרים לא יודעים מתי וכמה הבנק קונה. אני אומר את זה לחיוב, מאחר והשוק לא עמוק ולא נזיל".

האם אפשר כבר לומר שהתוכנית הצליחה? אביר, כצפוי, טוען שכן. "אפשר לראות שהשוק התייצב ברמות סבירות של תשואות, אבל מה שיותר חשוב זה שראינו שחברות חזרו בצורה משמעותית לגייס בשוק הראשוני - וזאת היתה המטרה העיקרית".

הנתונים שהציג אביר, מראים כי אם ביוני היקף ההנפקות של חוב קונצרני בבורסה היה כרבע מהיקף הפירעונות, ביולי התהפכה המגמה והיקף ההנפקות היה גבוה מהיקף הפירעונות.

עמירם הביע תמיכה בדברי אביר. "ראינו פה מסקנה נכונה של משבר 2008 - אז, אם אתם זוכרים, עד שהגופים האלה (בנק ישראל והממשלה; ע"ב) הגיעו הסוסים כבר ברחו מהאורווה ולציבור נגרמו הפסדי עתק".

"התפקיד שלנו לוודא נזילות"

פרופ' דן וייס, ראש מכון קסירר למחקר בחשבונאות בפקולטה לניהול ע"ש קולר, שאל את אביר מדוע הבנק מגביל את הסיוע שלו לחברות גדולות וחזקות, ונמנע מלסייע דווקא לחברות הזקוקות לכך ביותר? "התפקיד שלנו הוא (לוודא) נזילות ולא כושר פירעון", הסביר אביר. "את ההחלטה איזה חברות להציל צריכה לקבל הממשלה. אפשר לחשוב על התוכנית הזו במונחים של לקחת סחורה מהמוסדיים, ובעצם לאפשר למוסדיים לקנות את ההנפקות החדשות".

כיצד מבצע בנק ישראל את הרכישות? "אנחנו לא בודקים איזה חברה אנחנו קונים", הסביר אביר. "ברגע שהחברה נכנסת לסמן שלנו (עומדת בתנאי הסף של דירוג אשראי A מינוס, שלא מדובר בחברה זרה ותנאים נוספים; ע"ב), אנחנו נקנה אותה בדיוק לפי המשקל שלה בתוך הסדרה. אנחנו לא משתמשים באיזה צד שלישי, כי השוק הישראלי קטן, וברגע שנפעיל חברה שתעשה את זה עבורנו, ניתן לאותה חברה יתרון ענקי. לכן, אנחנו מעדיפים לעשות את זה בעצמנו".

הבעלות על איגרות החוב הקונצרניות מעוררת שאלות נוספות, כמו האם ומתי בנק ישראל ימכור את האג"ח בחזרה לשוק, ומה יקרה אם החברה המנפיקה תגיש להסדר חוב? "אנחנו לא נמכור את איגרות החוב האלה", הבהיר אביר. "אנחנו לא בביזנס של לקנות ולמכור. הן יישארו על המאזן שלנו גם אם החברה תרד בדירוג שלה. ברגע שקנינו אותן, הן יושבות שם".

ומה באשר להסדרי חוב? "אנחנו מקווים שלא נגיע למצב שבו נצטרך להתמודד עם הסדרי חוב, אבל בוודאי נצטרך להתמודד עם הבעיה הזו. עוד לא גיבשנו מדיניות לקראת אירועים מהסוג הזה, אבל זה משהו שנצטרך לתת עליו את הדעת", אמר אביר.

ומה הלאה? "אנחנו נמשיך לעקוב אחרי השוק ולהפעיל כלים, ואם תהיה החמרה, בוודאי נוכל להגדיל את כל התוכניות שלנו - ויש לנו כלים נוספים בארגז". האם רכישת מניות היא אחד הכלים האלה? אביר לא השיב על שאלה בנושא. לעומתו, יו"ר רשות ני"ע גואטה שנשאלה על כך, אמרה: "כרגע אנחנו לא נמצאים שם, ואם הייתם שואלים לפני שנה אם אני חושבת שייתכן מצב שיצדיק התערבות בשוק הקונצרני, התשובה היתה שלילית". 

עוד כתבות

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

השר לביטחון לאומי, איתמר בן גביר / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

השר בן גביר נפגע בתאונת דרכים: מצבו קל-בינוני

בן גביר הגיע לזירת הפיגוע ברמלה, התראיין וכשעזב את המקום - היה מעורב בתאונת דרכים • רכבו של השר התהפך והוא פונה לטיפול רפואי • לפי עד ראייה: רכב השר חצה באור אדום • ארבעה בני אדם נוספים נפצעו בתאונה, מצבם קל-בינוני

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

צה"ל: חיסלנו מחבל בכיר בלבנון, שקידם פעולות טרור רבות נגד ישראל

דיווח: במצרים נערכים ב"תוכנית חירום" לפלישה ישראלית לרפיח • פיגוע דקירה ברמלה: צעירה נפצעה קשה • צה"ל תקף מבנים צבאיים ששהו בהם מחבלים של חיזבאללה בדרום לבנון • דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה •   ● כל העדכונים

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

צילום: רויטרס, IMAGO/Bernd Feil/M.i.S.

אתם לא מספיקים כלום? מחקרים חדשים מגלים - כנראה שזו הסיבה

בשנים האחרונות הפך המושג "עוני זמן" לפופולרי בקרב חוקרים המנסים להבין את יחסינו המורכבים עם פנאי והשפעתם על האושר והבריאות שלנו ● לאט לאט הם מגלים מה אנחנו עושים לא נכון בתכנון הזמן שלנו ואיזה פרדוקס כלכלנים מפספסים כשהם בונים תוכניות רווחה ● מדד חדש שצפוי להיכנס ללשכת הסטטיסטיקה בארה"ב מרגש אותם במיוחד

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא תחתית עבורנו": למה אינטל אכזבה כל כך את המשקיעים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בדרך לשווי של שני טריליון דולר: זו המנצחת הגדולה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי