גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

תקציב המדינה על שולחן הניתוחים - שחררו אותנו מהפוליטיקה

הוויכוח אודות תקציב המדינה הופך לפוליטי, וחבל • בעזרת נוסחת פשרה פשוטה ניתן לרבע את המעגל

לאיזה אופק ראוי לבנות את תקציב המדינה - זוהי שאלה כלכלית מובהקת. אך בישראל היא עולה ויורדת משיקולים פוליטיים צרים. התשובה לשאלה אמורה להיות לכאורה פשוטה: חשוב לבנות תוכניות לטווח ארוך.

אולם מאחר שאנו חיים בעולם של אי-ודאות רבה, קשה מאוד לחזות את הפעילות הכלכלית, ובעקבותיה את היקף ההכנסות ממסים לאופק העולה על שנה. כך, ירידה בלתי צפויה בהכנסות הממשלה - בעוד היקף ההוצאה נקבע שנתיים מראש - עלולה לגרום לגידול ניכר בגירעון הממשלה ובחוב הציבורי.

לכן התכנון לטווח ארוך הוא רק הסמן שאליו הממשלה חותרת. אך כדי להימנע מגירעונות בתקציב, היקף ההוצאה נקבע מחדש מדי שנה, גם בהתחשב בהכנסות הצפויות לשנה הקרובה. זאת, כאשר הממוצע הרב-שנתי נגזר מהתכנון לטווח הארוך.

ואכן, למעט בחריין, אף מדינה אינה מתכננת את תקציבה מעבר לשנה אחת. כך גם החברות במגזר העסקי אינן מתכננות את תקציביהן מעבר לשנה. ישראל ניסתה פעמיים לפעול על בסיס תקציב דו-שנתי - בעת כהונתם של שרי האוצר יובל שטייניץ ומשה כחלון - ובשני המקרים הגירעון בתקציב המדינה בשנה השנייה עלה בשיעור ניכר על המתוכנן, בשל אי-מימוש תחזית ההכנסות.

נראה שהסיבה היחידה לדרישה לאמץ תקציב לשנתיים בשני האירועים הללו, וגם היום, היא פוליטית ולא כלכלית. בכולם ההחלטה נבעה מדאגה של חלק מחברי הקואליציה שהממשלה תיפול לפני תום הקדנציה.

על-פי החוק, אם התקציב אינו מאושר תוך שלושה חודשים מתחילת שנת התקציב, הכנסת מפוזרת ונערכים לבחירות. בשני האירועים הקודמים לחץ בנימין נתניהו לתקציב דו-שנתי, כדי שלא ייגרר לבחירות בעל כורכו לפני תום הקדנציה.

הפעם, בני גנץ מעוניין בתקציב דו-שנתי מחשש שנתניהו ינצל את אי-אישור התקציב לשנת 2021 כדי ללכת לבחירות, ולמנוע מגנץ את מימוש הרוטציה. מנגד, ראש הממשלה שינה את עורו, והוא מאוד מעוניין בתקציב חד-שנתי, כנראה כדי לאפשר לו להפיל את הממשלה בסוף מרץ 2021, לגרום לבחירות מוקדמות ולמנוע מגנץ להחליף אותו.

שבעה חודשים משנת 2020 כבר מאחורינו. המועד האחרון להגשת התקציב לשנה זו, הוא 25 באוגוסט. בנוסף, יו"ר ועדת הכספים, משה גפני, טוען שגם אם יוחלט להגיש תקציב לשנה אחת בלבד, יידרש לו חודש נוסף לאישורו. כלומר, המחלוקת היא למעשה בין תקציב לשנה אחת לבין תקציב לשנה ורבע, ולא לשנתיים.

זה אמנם פרק זמן ארוך, בהינתן אי-הוודאות העצומה שבה אנו שרויים. אולם ניתן לצמצם את הבעיה על-ידי הסכמה מראש כי בסוף כל רבעון של שנת 2021, ייבחן התקציב מחדש בהתאם להתפתחות המגפה והשלכותיה על הכלכלה. ואם יידרש מקצה שיפורים הוא יתוקן בהתאם.

ניסיון העבר מעיד שהיו דברים מעולם. היו כבר לא מעט שנים שבהן נערכו קיצוצים בתקציב והקצאה מחדש לאחר אישורו, ואף שנים שבהן הוגש תקציב נוסף.

אם דאגתו של נתניהו נתונה לניהול יעיל של תקציב המדינה וכלכלת ישראל, עליו לאמץ את הפתרון המוצע. אם הוא עדין יתעקש לערוך תקציב מדינה לשלושה חודשים בלבד, משמע שעיקר מאמציו מושקעים בחיפוש כיסא מפלט מהסכם הרוטציה, מבלי שהוא יואשם בהפלת ממשלת האחדות. מהלך כזה יוביל לבחירות בפעם הרביעית בשעת משבר כלכלי חמור. כתוצאה מכך הממשלה תיאלץ לתפקד עוד חודשים רבים ללא תקציב המותאם למצב המשק, וללא רפורמות מבניות שיאיצו את הפעילות הכלכלית. במקום זאת תשתולל מערכת בחירות מכוערת של הכל בכל. יכולתו של המשק להיחלץ מהמיתון תיפגע מאוד, האבטלה תעמיק והייאוש יגבר. 

הכותב הוא פרופ' אמריטוס לכלכלה באוניברסיטה העברית. לשעבר מנכ"ל משרד האוצר ומנהל המחקר בבנק ישראל

עוד כתבות

השקל נחלש אל מול הדולר והאירו | עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

הדיווחים על תקיפה באיראן הביאו לצלילת השקל, אך לא לאורך זמן

שני אירועים שהתרחשו הלילה הובילו לפיחות בשער השקל מול הדולר: הורדת דירוג האשראי של ישראל על ידי חברת S&P ודיווחים על תקיפה ישראלית באיראן ● אלא שלאורך שעות הבוקר השקל החל להתייצב ● מה הוביל לשינוי ומה ניתן ללמוד מהעבר?

מיכאל כגן / צילום: כדיה לוי

הדרך של מיכאל כגן ממשרד ישן ביקנעם לצמרת החברה הלוהטת בעולם

מיכאל כגן, סמנכ"ל טכנולוגיות עולמי באנבידיה, סיכם 25 שנה במלאנוקס עד שהחברה נמכרה לענקית השבבים ● "מצד אחד, רצינו לבנות חברה ישראלית, אך מצד שני הבאנו לארץ השפעה בינלאומית" ● בראיון בלעדי לגלובס, הוא מדבר על תחילת דרכו במלאנוקס, מתייחס לחשש מהיעדר תחרות בשוק שבבי ה־AI ונותן טיפ ליזמים צעירים בישראל: "אל תהיו כבולים לעבר"

עגלת קפה הקבינה בכפר הס / צילום: שני בריל

ארבע הצעות לטיולי יום שרק המקומיים מכירים - ומשהו טעים ליד: מדור מיוחד לפסח

תצפית מרהיבה אל המדבר בשקיעה, פארק שמרגיש כמו ההיי ליין בניו יורק, האחות הקטנה של מקדש הבשרים משוק הכרמל וקרם לימון ומסקרפונה לקינוח ● יצאנו לארבעה מקומות שונים בארץ כדי לשמוע מהתושבים מהי פינת החמד שרק הם מכירים ומה יש לאכול שם, שגם כשר לפסח

פרופ' יוסי מטיאס / צילום: שלומי יוסף

מנכ"ל מרכז הפיתוח של גוגל ישראל יוסי מטיאס עובר לתפקיד בכיר בגוגל העולמית

מנכ"ל מרכז הפיתוח של גוגל ישראל ב-18 השנים האחרונות, פרופ' יוסי מטיאס, צפוי לעבור לעמק הסיליקון ולנהל מארה"ב את פעילות המחקר של גוגל העולמית

מאחורי הציפייה לאירועים שליליים / צילום: Shutterstock

מדעי האימה: מה קורה למוח שלנו כשאנחנו מחכים לטיל איראני, או אפילו לזריקה

לא נרדמתם בציפייה לטילים האיראניים? מחקרים שעוסקים בציפייה לאירועים שליליים מגלים מה מתרחש במוח בזמן המתנה מורטת עצבים, מה הקשר בין ציפייה לזריקה להתנהגות כלכלית לא רציונלית, וגם איך מתמודדים עם תחושת האימה וחוסר השליטה

שכונת בית וגן ירושלים / צילום: אוריה תדמור

לא תמיד ניתן להגיע לחלוקה שוויונית בפרויקט תמ"א 38

כל תכנון פרויקט מסוג תמ"א 38 כולל אילוצים תכנוניים, אולם בפרויקטים מסוג חיזוק ועיבוי, האילוצים התכנוניים רבים, שכן הבינוי נעשה על גבי הבניין הקיים, על מגבלותיו ● כך דחתה ועדת הערר המחוזית בירושלים התנגדות של שני דיירים לתכנון של פרויקט

בית חולים חדש ייבנה בבאר שבע / אילוסטרציה: Shutterstock

בית חולים ראשון בבעלות הקופות הקטנות: לאומית ומאוחדת יפעילו את בית החולים בבאר שבע

בית החולים שיבא יהיה שותף של הקופות בהקמת בית החולים ● הלו"ז להשקה מוערך בלפחות 8-6 שנים ותקציב ההקמה בלפחות מיליארד שקל ● בשבועות הקרובים צפויה להתקבל החלטת ממשלה התומכת בהחלטת משרדי הבריאות והאוצר שהתקבלה היום

פרויקט מתחם אילת של אאורה ברמת השרון / הדמיה: 3dvision ltd טרי די ויז'ן בע''מ

פינוי בינוי: אאורה שילמה היטל חריג עבור הדיירים לעיריית רמת השרון והם נדרשים להחזיר לה את הכסף

פרויקט הפינוי בינוי של אאורה במתחם אילת בשכונת מורשה, נבנה בשני שלבים ויכלול בסופו של דבר 687 יח"ד בשישה מגדלים עם שטחי מסחר ● כדי לא לעכב את הפרויקט וקבלת היתר הבנייה, החברה שילמה לפני כארבע שנים את התשלום וכעת מבקשת את הכסף ששולם בחזרה מהדיירים

אירוע חציית הביטקוין / צילום: Shutterstock

פעם בארבע שנים: כל מה שכדאי לדעת על האירוע הגדול של הביטקוין

אירוע חציית הביטקוין שמתרחש אחת לארבע שנים צפוי לצאת לדרך היום בשעות הערב (שעון ישראל) ● בפעמים הקודמות זה הוביל לקפיצה גדולה בערכו של המטבע, אך בשוק לא תמימי דעים שזה יקרה גם הפעם ● מה קורה בפועל ולמה הוא כה דרמטי עברו משקיעים הקריפטו?

מתכות / צילום: Shutterstock

החברה שמנסה לחולל מהפכה בתעשייה שלא השתנתה אלפי שנים: Magnus Metal מגייסת 74 מיליון דולר

"מקצרת את תהליכי העבודה, מפחיתה את עלויות היצור והזיהום, ומשפרת את איכות המוצר" ● עם שווי מוערך של כ-160 מיליון דולר, מגנוס מטאל הישראלית יוצאת לסבב גיוס חדש

נשיא ארה''ב ג'ו ביידן / צילום: ap, Jacquelyn Martin

דיווח: ביידן שוקל לספק לישראל נשק ביותר ממיליארד דולר

לפי דיווח בוול סטריט ג'ורנל, ממשל ביידן שוקל לספק פגזי טנקים, מרגמות וכלי רכב צבאיים ● מדובר באחד ממשלוחי הנשק הגדולים מאז 7 באוקטובר

מייסדי טורק. מימין: אלדד לבני (CINO), לאוניד בלקינד (CTO) והמנכ''ל עופר  סמדרי / צילום: גיא חמוי

הטייס האוטומטי שרוצה להחליף את צבא מומחי הסייבר

האנליסטים במרכזי בקרת הסייבר של הארגונים הגדולים נאלצים להתמודד עם אלפי התרעות מדי יום, והטכנולוגיה של טורק מאפשרת להפוך את התהליכים לאוטונומיים למחצה • האם ה"טייס האוטומטי" של החברה יצליח לשלול איומים חמורים? ● הסטארט-אפים המבטיחים

עמיקם בן צבי, יו''ר דירקטוריון אל על / צילום: דוברות אל על

יו"ר דירקטוריון אל על נחקר בחשד למעורבות בפרשת שחיתות בנתיבות

משטרת ישראל אישרה כי עמיקם בן צבי, יו"ר דירקטוריון אל על, נחקר בחשד למעורבות בפרשה בתחום טוהר המידות שבה נחקר גם ראש העיר נתיבות, יחיאל זוהר ● בא כוחו של בן צבי, עו"ד נתי שמחוני: "מר בן צבי מכבד את רשויות אכיפת החוק, משתף פעולה באופן מלא והוא סמוך ובטוח כי בסופה של הבדיקה יוברר שלא דבק כל רבב בהתנהלותו"

מטה s&p בניו יורק / צילום: valeriy eydlin

חברת S&P הורידה את דירוג האשראי של ישראל: "המלחמה תימשך כל 2024"

בהודעה שלא מן המניין, הורידה החברה את הדירוג של ישראל מרמה של AA- ל-A+ ● התחזית להמשך נותרה "שלילית", כך שבחברה מאותתים שבעתיד הדירוג עשוי להיפגע שוב ● "רואים עלייה נוספת בסיכונים הגיאו-פוליטיים"

יודר שפריר וגיא ברון, מייסדי סקיילאופס / צילום: בן יצחקי

החברה שחוסכת זמן וכסף לסטארט-אפים: זה חביב הקהל בדירוג המבטיחים של גלובס

סקר חביב הגולשים באתר גלובס זכה בשבועות האחרונים לכ-30,000 צפיות וצבר אלפי הצבעות ● על התואר התחרו השנה 30 חברות צעירות שדורגו במקומות הגבוהים ביותר ע"י עשרות קרנות השקעה הפעילות בישראל ● מי זכתה במקום הראשון?

שאריות של טיל בליסטי שאיראן שיגרה לעבר ישראל / צילום: Reuters, Amir Cohen

בהשראת רוסיה: גילויים חדשים על התקיפה האיראנית וההצלחה הישראלית

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● התקיפה של איראן תוכננה באופן ששיחזר במובנים רבים כמה מן התקיפות הרוסיות הגדולות באוקראינה, וכללו תחילה נחיל כטב"מים שנועדו להציף את ההגנה האווירית ● החולשה של היכולת הצבאית הקונבנציונלית של איראן עלולה להוביל את מקבלי ההחלטות באיראן לאופציה הגרעינית

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' וראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: Reuters, RONEN ZVULUN

לא רק בגלל איראן: S&P קנסו את ישראל גם על סימני השאלה בתקציב הביטחון

אם עד לפני התקיפה האיראנית על ישראל עוד הייתה תקווה מסוימת במדינה שהדירוג הגבוה יישמר, זו התמוססה בשבוע האחרון עם התרחבות מפת האיומים ● אלא שלא רק האיומים על ישראל נלקחו בחשבון בהורדת הדירוג ● מה נכתב בין השורות של הודעת S&P והאם ישראל עומדת בפני סכנה של הורדה נוספת?

עלי חמינאי, המנהיג העליון של איראן, בתפילת עיד אל–פיטר בטהרן / צילום: Associated Press

איך בוצעה התקיפה באיראן ומה היה היעד?

מהבסיס הצבאי שהותקף בוצעו במוצ״ש שיגורים לעבר ישראל ● איך ככל הנראה בוצעה התקיפה ומה יקרה עכשיו? ● וגם: התגובה בשווקים והקפיצה במחיר הנפט

משפחות חטופים חוסמות את כביש 1 בדרך לירושלים

משפחות חטופים חסמו את כביש 1: "כל חטוף חייב לשוב"

שרי החוץ של מדינות ה-G7: נמשיך לפעול למניעת הסלמה של הסכסוך בין ישראל לאיראן • הקרמלין: "קוראים לצדדים להפגין איפוק" • דיווח: ביידן שוקל לשלוח סיוע ביטחוני בסך מיליארד דולר לישראל • בפעילות סמוך לטול-כרם: ארבעה לוחמים נפצעו בינוני וקל, מפקד גדוד טולכרם של גא"פ חוסל • עדכונים בולטים 

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

לראשונה בהיסטוריה: הממשלה אישרה קיצוץ בתקציב בניגוד לעמדת שר האוצר

הקיצוץ בתקציב, בהיקף של כ-225 מיליון שקל, אושר לדרישתו של השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר, ובתום מאבקים בשבועות האחרונים מול שר האוצר בצלאל סמוטריץ' ● הקיצוץ נועד למימון הקמת מתקני כליאה לאכלוס העצורים הביטחוניים הרבים שנעצרו מאז תחילת המלחמה