גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

לאחר הסיבוב באירונאוטיקס: אהרון פרנקל בונה פוזיציה מהותית בגב ים

פרנקל כבר מחזיק ב-8.6% ממניות גב ים, שאותן רכש תמורת סכום מוערך של כ-350 מיליון שקל ● בעלת המניות המרכזית בגב ים היא נכסים ובניין של אדוארדו אלשטיין ● מניסיון העבר אפשר להעריך כי בכוונת פרנקל לנצל את הירידה במחיר מניית גב ים כדי להפיק רווח משמעותי על השקעתו

אהרון פרנקל / צילום: אלי אטקין
אהרון פרנקל / צילום: אלי אטקין

איש העסקים אהרון פרנקל מזהה מטרה חדשה. אחרי שהרוויח לפני כשנה עשרות מיליוני שקלים על השקעתו בחברת המל"טים אירונאוטיקס, בנה פרנקל בתקופה האחרונה פוזיציית השקעה מהותית בחברת המשרדים להשכרה גב ים.

על פי דיווח שנמסר לבורסה, מחזיק כעת פרנקל ב-8.6% ממניות גב ים, שאותן רכש בעסקאות בבורסה ומחוצה לה תמורת סכום מוערך של כ-350 מיליון שקל. את הדיווח לבורסה מסר פרנקל לאחר שרכש אתמול (ד') עוד 3.8% ממניות גב ים בתמורה לכ-170 מיליון שקל, והפך לבעל עניין בה.

גב ים, הנסחרת בשווי של 4.4 מיליארד שקל, פועלת בתחום הנדל"ן המניב, ומתמחה בהקמה ובתפעול פארקים (מתחמי משרדים) לחברות הייטק. כמו כן עוסקת החברה בתחומים נוספים במגזר הנדל"ן המניב, ובהם מסחר, משרדים ומגורים. החברה מתנהלת כיום באופן רשמי כחברה ללא גרעין שליטה, אולם לחברה בעלת מניות מרכזית בדמות חברת נכסים ובניין שבשליטת אדוארדו אלשטיין.

הרכישות האחרונות של פרנקל בוצעו לפי מחיר ממוצע של 2,091 שקל למניה, אולם את המנה הראשונה והגדולה יותר, של 4.8% ממניות גב ים, רכש פרנקל עוד קודם לכן במחירים נמוכים יותר. לפי מקורות בשוק, נרכשו המניות באמצע חודש יולי, כאשר מניית גב ים נסחרה בין 1,640 שקל ל-2,037 שקל. את המסחר אתמול סיימה מניית גב ים במחיר של 2,063 שקל.

עד לפני כשנה החזיקה נכסים ובניין של אלשטיין ביותר ממחצית ממניות גב ים, ושלטה בה באופן רשמי, אולם בשל דרישות חוק הריכוזיות נאלצה נכסים ובניין למכור חלק ניכר מהחזקתה, וכעת היא מחזיקה ב-29.9% ממניות גב ים. המכירה האחרונה בוצעה מוקדם יותר השנה, ובעקבותיה מקווים בנכסים ובניין כי משרד המשפטים יסיים את הבדיקה בנושא, ויקבע כי לא מתקיימת הפרה של חוק הריכוזיות.

יחד עם זאת, נכסים ובניין עדיין נהנית מייצוג משמעותי של שלושה מתוך שמונת חברי הדירקטוריון של גב ים. אדוארדו אלשטיין עצמו, שמחזיק בתפקיד מנכ"ל נכסים ובניין, מכהן גם כדירקטור בגב ים, ועימו אחיו אלחנדרו אלשטיין, שמחזיק בתפקיד יו"ר גב ים, וכן מקורבם סאול זאנג.

בעלי-המניות-בחברת-גב-ים

יאתגר את אלשטיין?

הפוזיציה המשמעותית שבנה כעת אהרון פרנקל במניות גב ים, עשויה לכאורה לאתגר את ההשפעה של אלשטיין על פעילות החברה. אולם מניסיון העבר דומה כי פרנקל אינו מעוניין בכך, אלא מבקש לעשות רווח על הירידה במחירה של מניית גב ים, כפי שעשה בעת השקעתו באירונאוטיקס. כך, שנראה שמטרת השקעתו היא פיננסית ולא אסטרטגית. פרנקל אינו רוצה להשתלט על גב ים, אלא מזהה תמחור חסר ומעוניין ליהנות מתשואה מהותית על השקעתו.

פרנקל נולד בבני ברק והוא האח הצעיר בין שלושה אחים. את הונו צבר כשכיהן כנציג של יצרניות מטוסים מערביות (בואינג ואיירבוס) במזרח אירופה. כיום הוא הבעלים של קבוצת Loyd's, העוסקת בהשקעות בתחומי נדל"ן, תעופה אזרחית, אנרגיה והייטק. בשנים האחרונות הוא פועל בעיקר בתחום הנדל"ן במערב אירופה, בדגש על השוק הבריטי.

בדצמבר 2018 החליט פרנקל לנצל את הקריסה במניית יצרנית המטוסים ללא טייס אירונאוטיקס. הוא יצא למסע רכישות אגרסיבי ובתוך כשלושה חודשים רכש 31.7% ממניות החברה בהשקעה של כ-170 מיליון שקל. כשנה לאחר מכן נמכרה אירונאוטיקס בשלמותה לחברת רפא"ל ולאביחי סטולרו, ופרנקל רשם רווח של כ-90 מיליון שקל על ההשקעה.

גב ים איבדה גובה בעקבות משבר הקורונה

כעת מבקש כאמור פרנקל לבצע השקעה פיננסית גדולה נוספת, הפעם על מניית גב ים שספגה ירידות שערים חדות יחד עם כל מגזר הנדל"ן. על רקע החששות מהשפעת משבר הקורונה על הפדיון ועל שווי הנכסים של חברות הנדל"ן המניב, איבדה מניית גב ים עד 22 ביוני כ-35% מערכה, ביחס למחירה בסוף 2019.

עם זאת, מאז זינקה גב ים בכ-26%, וכעת משקף מחירה ירידה של כ-20% "בלבד" מתחילת השנה. הסיבות לתיקון זה נובעות בין השאר מרכישות הענק של פרנקל ומהדוחות הכספיים המצוינים שפרסמה גב ים בתחילת השבוע הנוכחי, שהעידו כי משבר הקורונה כלל לא פגע בה לפי שעה.

הכנסותיה של גב ים מהשכרת מבנים גדלו ברבעון השני ב-5.6% לעומת הרבעון המקביל, והסתכמו ב-133 מיליון שקל. בחברה הסבירו כי הגידול בהכנסות נבע הן מתוספת הכנסות ממבנים שהושלמו ב-2019 והן מעלייה ריאלית בדמי השכירות בנכסים קיימים.

בניכוי הוצאות ההפעלה, צמחו ההכנסות נטו מפעילות ההשכרה (NOI) ב-7.4% ל-130 מיליון שקל, ואילו הרווח הנקי התזרימי (FFO) גדל ב-9.3% ל-59 מיליון שקל. תזרים המזומנים מפעילות שוטפת גדל אף הוא ברבעון השני בכ-40% ל-102 מיליון שקל.

בשורה התחתונה הציגה גב ים ירידה של כ-42% ל-64 מיליון שקל, אולם זאת לא בשל פרמטרים תפעוליים אלא בגלל ירידה בהכנסות מעליית שווי הוגן של נדל"ן להשקעה. ברבעון המקביל אשתקד רשמה החברה הכנסות של 122 מיליון שקל מעלייה בשווי ההוגן, וזאת לעומת ירידה של 2 מיליון שקל שנרשמה ברבעון השני השנה.

לאחר פרסום הדוחות ציין מנכ"ל גב ים אבי יעקובוביץ', כי גם באירוע המתגלגל של הקורונה, החברה פועלת בראייה ארוכת-טווח ותוך איזון מבוקר בין המשבר והשלכותיו ובין הפעילות העסקית. "אנו לא צופים שינוי חד ופתאומי", הדגיש יעקובוביץ. "השינוי בתחום המשרדים לא צפוי להיות קיצוני ותהיה התאמה חלקית למציאות החדשה".

הוא הדגיש, כי "בטווח הארוך נראה כי אין תחליף לעבודה במשרד. יש חשיבות לעבודת הצוות ולצורך חברתי לצאת מהבית. החברות הבינלאומיות המובילות לא יוותרו על מרכזי הפיתוח שלהן. הנבואות השחורות המתפרסמות חדשות לבקרים באשר לעתיד תחום המשרדים אינן פוגשות את המציאות כפי שאנחנו חווים אותה".

יעקובוביץ הוסיף, כי גב ים הגיעה למשבר הקורונה ערוכה, במצב פיננסי חזק מאוד, עם ארגז כלים שמאפשר לה התמודדות עם המציאות החדשה, תוך המשך הפעילות השוטפת והיזמית ועמידה בהתחייבויות. לדבריו, היערכות זו באה לידי ביטוי, בין היתר, ביתרות מזומנים בסך 1.6 מיליארד שקל, שיעור מינוף של 50% והותרת מלוא נכסי החברה נקיים משעבוד.

"ברמת התפוסות אין שינוי ואנו לא רואים שינוי מגמה. גם הגבייה מתנהלת בקצב רגיל וזהה לחציון הראשון של שנת 2019. אין ויתור על שכר דירה, למעט הקלות נקודתיות למסחר". תחום המסחר, שספג את עיקר הפגיעה בהכנסות בעקבות משבר הקורונה, מהווה לדבריו רק 7% מסך הכנסות החברה. במהלך החציון הראשון של השנה, מחלה גב ים על הכנסות בסך 5 מיליון שקל, המהוות כ-2% מהכנסות החברה בחציון זה.

יעקובוביץ הדגיש, כי מרבית לקוחותיה של החברה הן חברות בינלאומיות גדולות, איכותיות ומבוססות, בקדמת הטכנולוגיה. "החברה ממשיכה בפעילותה השוטפת, ומובילה מהלכי ייזום, בראייה ארוכת-טווח, בהיקף של כ-290 אלף מ"ר, בהשקעה של 1.7 מיליארד שקל (חלק החברה). אלה כוללים שמונה פרויקטים, ביניהם מגדלי מתם מזרח, פארק גב ים רעננה, פארק גב ים העברית, מרלו"ג בפארק גב ים מפרץ חיפה, מרלו"ג בפארק גב ים גדרות וחניון חלקי בתוה"א 2". 

עוד כתבות

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה עלתה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

הוא עורך דין צמרת, היא תעשיינית מצליחה, עכשיו השותפות ביניהם נחשפת

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון